Corruptie en fraude

Wereldwijd is er een stagnatie zien in de bestrijding van corruptie; de meeste landen hebben in het afgelopen jaar opnieuw weinig tot geen vorderingen geboekt. Nederland heeft hierbij de laagste score ooit behaald, met name vanwege achterblijvende regelgeving op het gebied van politieke integriteit. Mensen met invloedrijke politieke functies zijn betrokken bij 14 miljard euro aan verdachte geldtransacties van en naar Nederland met geld van onder meer omkoping, afpersing en verduistering van de Staat. Maar ook kleinschalig is fraude een niet meer uit te bannen delict.

In Amsterdam is massaal hypotheekfraude gepleegd met circa 800 woningen die daarna hoofdzakelijk werden gebruikt als opslagplek voor drugs, als onderduikadres voor criminelen, of om arbeidsmigranten te huisvesten. De politie kwam de zaak in 2023 op het spoor toen ze onderzoek uitvoerde naar verborgen ruimtes in woningen, auto’s en meubels waar wapens, drugs en geld verstopt werden. In dat onderzoek kwam een verdachte boven drijven die ooit was veroordeeld voor cocaïnehandel. De man had zich opgewerkt tot makelaar en was onderdeel van een groot netwerk van dienstverleners, hypotheekadviseurs en administratiekantoren. Hij kon bij bepaalde makelaars voor een contant bedrag tussen de 7.000 en 14.000 euro een hypotheek bestellen. Die makelaar werkt met malafide dienstverleners en administratiekantoren die vervalsingen opzetten zoals aangedikte of fictieve jaarrekeningen en werkverklaringen zodat de kredietverstrekker uiteindelijk papieren onder ogen krijgt waar ogenschijnlijk niets mis mee is. Er zijn tien personen aangehouden, twaalf anderen zijn verdacht. Het OM en de financiële recherche hebben alarm geslagen bij de gemeente Amsterdam en alle spelers in deze hele keten. De opsporingsdiensten roepen met name de hypotheekverstrekkers op het pakket dat ze onder ogen krijgen, beter te controleren. In een proef uit 2014 bleek al dat 40 procent van de hypotheekaanvragen vervalst was. Dat was toen al voor de Nederlandse Vereniging van Banken een teken dat hier toch wel wat mee moet gebeuren.

Op 8 augustus is er een eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Breda. Dan moeten de drie directeuren van Bulk Terminal Zeeland voor het eerst voor de rechtbank verschijnen. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal nog even op zich laten wachten. “Het onderzoek is nog niet klaar. Ze hebben veel goederen in beslag genomen en die zijn ze nog volop aan het onderzoeken.” Het bedrijf is inmiddels failliet en er is voor twee miljoen euro beslag gelegd. De politie was al enige tijd in het bedrijf geïnfiltreerd en had het bedrijf 100 kg. cocaïne laten smokkelen.

Danny Klomp werd gearresteerd in Flevoland en zit sinds 2 juli in de cel. Hij had . Hij was in Spanje opnieuw actief met vastgoedbeleggingen . Hij werd aangehouden omdat hij nog een schadevergoeding van 250.000 euro niet betaald had aan zijn eerdere slachtoffers van Palm Invest.

De 70 jarige Amerikaanse senator Bob Menendez, die al sinds 2006 in de senaat zat moest zijn functie neerleggen nadat hij in New york werd veroordeeld voor 16 aanklachten wegens corruptie en omkoping. Samen met zijn vrouw zou hij in ruil voor informatie honderdduizenden dollars, goudstaven en een auto hebben ontvangen van Egypte die hij had geïnformeerd over Amerikaanse plannen. De senator zat ook dertien jaar lang in het Huis van Afgevaardigden.

Toeslagenfraude

De FIOD heeft een 61-jarige man uit Dordrecht aangehouden die voor derden onterecht aanvragen van kinderopvangtoeslag indiende. Zijn woning is doorzocht en daarbij is beslag gelegd op de administratie, een laptop en telefoons. Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na meldingen van Logius en de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU). Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte man diverse aanvragen kinderopvangtoeslag indiende bij de Dienst Toeslagen van de Belastingdienst. Hij deed dat voor andere personen en maakte daarvoor gebruik van hun DigiD-gegevens. Deze personen bleken geen recht te hebben op kinderopvangtoeslag, omdat hun kinderen niet bekend waren bij de opgegeven kinderopvangorganisatie. Voor het indienen van de aanvragen kinderopvangtoeslag ontving de man een vergoeding van zijn klanten. Bij de toeslagenaffaire waren er ouders die daadwerkelijk fraude pleegde door het onterecht aanvragen van kinderopvangtoeslag. Er kwam onlangs een megafraude aan het licht, waarbij ouders ‘kinderlijk eenvoudig’ zes ton incasseerden. Bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) hebben 68.921 ouders zich aangemeld als gedupeerde. Eind april is voor 96% van de aangemelde ouders (66.443) de eerste toets gedaan. De verwachting is dat komende maanden alle eerste toetsen worden afgerond. Voor ruim 35.300 ouders is op dit moment vastgesteld dat zij inderdaad gedupeerde zijn. Vanaf het moment van aanmelding hebben ouders recht op ondersteuning vanuit de gemeente waar zij wonen. Ouders van wie is vastgesteld dat zij gedupeerd zijn, krijgen snel 30.000 euro. Daarnaast worden schulden aangepakt en publieke schulden kwijtgescholden. Nagenoeg alle ingediende schulden en/of betalingsachterstanden zijn inmiddels afgewikkeld. Daarbij gaat het om een totaalbedrag van 931 miljoen euro. Bij 61% van alle aangemelde ouders is de integrale beoordeling nu afgerond. De verwachting is dat eind van het jaar meer dan 75% van alle ouders de integrale beoordeling afgerond hebben. In 2025 worden de resterende integrale beoordelingen afgerond.  De fiscale opsporingsdienst FIOD is in april opnieuw een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar misbruik van toeslagen vanuit Bulgarije. Het onderzoek volgt op een reeks meldingen die de Dienst Toeslagen ontving van overheidsorganisaties. “Veelal gaat het hier om mensen uit het buitenland, specifiek vanuit Bulgarije.  Om de toeslagen te kunnen bemachtigen, zouden betrokkenen onjuiste inschrijvingen hebben gedaan in de Basisregistratie Personen (BRP). Ook zouden ze misbruik hebben gemaakt van DigiD’s en zich schuldig hebben gemaakt aan adres- of identiteitsfraude “die doorwerkt in misbruik met toeslagen”. Een van de signalen kwam van het agentschap Logius, de dienst die digitale overheidsdiensten beheert. Logius maakte melding van gebruikers die met meerdere DigiD’s vanaf bepaalde IP-adressen inlogden. Daar zouden bijna 2000 unieke bsn-nummers bij betrokken zijn.
Ook twee gemeenten hebben recent bij de Dienst Toeslagen, onderdeel van het ministerie van Financiën, aan de bel getrokken over onjuiste inschrijvingen en vermoedelijk valse huurcontracten. Verder kwamen er meldingen binnen over het gebruik van tussenpersonen of “het delen van stappenplannen op sociale media over manieren om ten onrechte toeslagen aan te vragen, terwijl men niet in Nederland woonachtig is. Ruim tien jaar geleden kwam de eerste grootschalige fraude met uitkeringen door een Bulgaarse bende aan het licht. Criminelen spoorden Bulgaren aan zich in Nederland in te schrijven, toeslagen te innen en vervolgens terug te keren naar Bulgarije. De fraudezaak, die de Nederlandse staatskas miljoenen euro’s kostte, was een van de redenen voor strengere regels en een hardere opstelling van de Belastingdienst, waardoor het in veel gevalle ook mis ging. De strengere werkwijze van de Belastingdienst werkte mede de toeslagenaffaire in de hand, waarbij duizenden ouders grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag onterecht moesten terugbetalen. De terugvorderingen brachten gedupeerde ouders in grote problemen.

Belastingontduiking bij Internationale expediteurs

De Italiaanse financiële politie heeft in juli 2024  121 miljoen euro aan goederen in beslag genomen bij de vestiging van Amazon in Milaan. Het bedrijf zou schuldig zijn aan belastingontduiking en uitbuiting van werknemers en wordt ervan verdacht logistieke diensten illegaal over te dragen aan onderaannemers om arbeidskosten te verlagen en minder belasting te betalen.   in verband met beschuldigingen van belastingontduiking en uitbuiting van werknemers. Het bedrijf zou een systeem hebben gebruikt waarbij grote bedrijven illegaal logistieke diensten overdragen aan onderaannemers (coöperaties en vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid) om arbeidskosten te verlagen en minder belastingen te betalen. Het Openbaar Ministerie in Milaan voert soortgelijke onderzoeken uit naar andere logistieke bedrijven, waaronder UPS en DHL.