Corruptie en fraude

Wereldwijd is er een stagnatie zien in de bestrijding van corruptie; de meeste landen hebben in het afgelopen jaar opnieuw weinig tot geen vorderingen geboekt. Nederland heeft hierbij de laagste score ooit behaald, met name vanwege achterblijvende regelgeving op het gebied van politieke integriteit. Mensen met invloedrijke politieke functies zijn betrokken bij 14 miljard euro aan verdachte geldtransacties van en naar Nederland met geld van onder meer omkoping, afpersing en verduistering van de Staat. Maar ook kleinschalig is fraude een niet meer uit te bannen delict.

In Amsterdam is massaal hypotheekfraude gepleegd met circa 800 woningen die daarna hoofdzakelijk werden gebruikt als opslagplek voor drugs, als onderduikadres voor criminelen, of om arbeidsmigranten te huisvesten. De politie kwam de zaak in 2023 op het spoor toen ze onderzoek uitvoerde naar verborgen ruimtes in woningen, auto’s en meubels waar wapens, drugs en geld verstopt werden. In dat onderzoek kwam een verdachte boven drijven die ooit was veroordeeld voor cocaĆÆnehandel. De man had zich opgewerkt tot makelaar en was onderdeel van een groot netwerk van dienstverleners, hypotheekadviseurs en administratiekantoren. Hij kon bij bepaalde makelaars voor een contant bedrag tussen de 7.000 en 14.000 euro een hypotheek bestellen. Die makelaar werkt met malafide dienstverleners en administratiekantoren die vervalsingen opzetten zoals aangedikte of fictieve jaarrekeningen en werkverklaringen zodat de kredietverstrekker uiteindelijk papieren onder ogen krijgt waar ogenschijnlijk niets mis mee is. Er zijn tien personen aangehouden, twaalf anderen zijn verdacht. Het OM en de financiĆ«le recherche hebben alarm geslagen bij de gemeente Amsterdam en alle spelers in deze hele keten. De opsporingsdiensten roepen met name de hypotheekverstrekkers op het pakket dat ze onder ogen krijgen, beter te controleren. In een proef uit 2014 bleek al dat 40 procent van de hypotheekaanvragen vervalst was. Dat was toen al voor de Nederlandse Vereniging van Banken een teken dat hier toch wel wat mee moet gebeuren.

Op 8 augustus is er een eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Breda. Dan moeten de drie directeuren van Bulk Terminal Zeeland voor het eerst voor de rechtbank verschijnen. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal nog even op zich laten wachten. “Het onderzoek is nog niet klaar. Ze hebben veel goederen in beslag genomen en die zijn ze nog volop aan het onderzoeken.” Voor het bedrijf is ondertussen surseance van betaling verkregen.