FIFA

Na het WK in Qatar werd door FIFA een mensenrechtencommissie opgericht, omdat er veel kritiek was op onder meer de werkomstandigheden van gastarbeiders. De commissie moet volgend jaar de ‘mensenrechtenparagraaf’ in de Saoedische bid evalueren. De KNVB mag niet in deze mensenrechtencommissie van de FIFA zegt Secretaris-generaal Gijs de Jong. De commissie gaat het WK-bid van Saoedi-Arabië van 2034 evalueren. De Zwitserse bondsvoorzitter Dominique Blanc nam onlangs zitting in de commissie, terwijl de UEFA De Jong en de Noorse bondsvrouw Lise Klaveness als enige kandidaten publiekelijk naar voren had geschoven. Zwitserland had zich nooit openlijk kandidaat gesteld. De Noren zeggen pas over de kandidaatstelling gehoord te hebben toen de benoeming al beklonken was. Noorwegen vindt de procedure niet transparant.
Verkiezingen en kandidatuur

627 afgevaardigden van de 209 lidstaten van de FIFA en 400 FIFA-leden kwamen bijeen in het Hallenstadion in Zürich om de nieuwe president van de FIFA te kiezen. Koeweit en Indonesië werden geschorst zodat 207 stemmen van de 209 voetbalbonden geldig waren. Kandidaten om de 3,3 miljoen euro per jaar verdienende Blatter op te volgen konden zich tot 26 oktober 2015 voor het FIFA-voorzitterschap aanmelden. Uiteindelijk kon gestemd worden over de overgebleven kandidaten Ali Bin Al Hussein, Jerôme Champagne, Gianni Infantino, Salman bin Ebrahim Al Khalifa.

Het strafrechtelijk onderzoek tegen FIFA voorzitter Gianni Infantino is 26 oktober 2023 is alsnog geseponeerd door de speciaal aanklager in Zwitserland. Speciaal aanklager Stefan Keller vond aanwijzingen voor strafbare feiten, maar heeft die niet hard kunnen maken. Keller sprak van “crimineel gedrag” en “onbehoorlijke bedrijfsvoering”.Het strafrechtelijk onderzoek startte 30 juli 2020 geopend naar aanleiding van over vermeende ontmoetingen met procureur-generaal Michael Lauber tussen 2015 en 2017. Lauber deed toen onderzoek naar het corruptieschandaal bij de FIFA en de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Na publicaties in de Süddeutsche Zeitung, nam Lauber plotseling ontslag. De Zwitser had daarvoor officieel toestemming moeten vragen. 

De FIFA heeft het woord corruptie in juni 2018 in alle stilte verwijderd uit een regel in het ethisch reglement, waarin “omkoping en corruptie” in een zin werden genoemd. Ook werd tegelijkertijd een verjaringstermijn aan een vergrijp verbonden van tien jaar. Voor andere schendingen van de ethische code is de periode waarin onderzoekers de tijd gegund is om de feiten boven tafel te krijgen, teruggebracht tot vijf jaar, een halvering ten opzichte van de oude situatie. Critici en klokkenluiders kunnen voortaan gestraft worden wegens laster. Een ieder binnen de voetbalgemeenschap die de Wereldvoetbalbond in het openbaar zwart maakt, riskeert daarmee een schorsing van twee jaar. De 52-jarige Zwitserse Infantino is sinds 2016 voorzitter en werd in 2019 en 2023 herkozen omdat er geen tegenkandidaat was. Infantino kondigde in maart 2022 aan zich opnieuw beschikbaar te stellen voor een termijn van vier jaar. Zijn herverkiezing was een formaliteit, omdat zich opnieuw geen tegenkandidaat had gemeld. Wel besloten Duitsland, Noorwegen en Zweden zijn herverkiezing niet te steunen. De Nederlandse KNVB deed dat onder voorwaarden wel.

Michel Platini deed aangifte tegen FIFA-voorzitter Gianni Infantino. De advocaten van Platini zeiden dat ze de klacht in Frankrijk hadden ingediend wegens vermeende beïnvloeding van Infantino en dat Marco Villiger, tot 2018 juridisch directeur van de FIFA, medeplichtig was. Platini vroeg Franse aanklagers om internationale samenwerking te zoeken om Infantino, Villiger en vier andere mannen in Zwitserland te ondervragen, onder wie voormalig procureur-generaal Michael Lauber.

Een parlementaire commissie heeft daarna besloten een afzettingsprocedure in gang te zetten tegen Michael Lauber omdat hij zijn plichten heeft verzaakt en onwaarheden zou hebben verteld. Drie geheime ontmoetingen met Gianni Infantino in 2016 en 2017 werden hem fataal. Bij het onderzoek naar omkoping bij de toewijzing van het WK voetbal van 2006 aan Duitsland had Lauber zoveel tijd genomen dat een aanklacht onmogelijk werd omdat de zaak ondertussen verjaard was. Behalve voormalig federaal aanklager Michael Lauber en waarnemend FIFA-baas Gianni Infantino zijn er ondertussen twee nieuwe verdachten. Het zijn de voormalige chief legal officer van de wereldvoetbalbond, Marco Villiger, en het voormalig hoofd van de strijd tegen de witteboordencriminaliteit bij het federaal parket, rechter en voormalig officier van justitie Olivier Thormann. De aanklacht zou zijn ingediend op 17 november, twee weken nadat Platini samen met voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter in Zwitserland was aangeklaagd wegens fraude. Die zaak heeft betrekking op een betaling in 2011 van 2 miljoen Zwitserse frank (toen $ 2 miljoen) aan Platini, die ertoe leidde dat beide mannen in 2015 werden uitgesloten van voetbal. Infantino werd weken later tot FIFA-voorzitter gekozen.

De toezichthoudende autoriteit heeft een buitengewone openbare aanklager aangesteld om de beschuldigingen tegen plaatsvervangend procureur-generaal Ruedi Montanari te onderzoeken. De aanklacht tegen Ruedi Montanari is van juni 2022. De voormalige voorzitter van de Duitse voetbalbond (DFB), Theo Zwanziger, beschuldigt Montanari van inactiviteit in verband met tien miljoen Zwitserse frank die de FIFA onterecht zou hebben verloren. Concreet gaat het om een eerdere aanklacht tegen FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die dit geld niet terug vroeg. Volgens de nieuwe klacht van Zwanziger heeft Montanari niet willekeurig rekening gehouden met de strafklacht. Voormalig voetbalfunctionaris Theo Zwanziger, die tot 2015 ook lid was van het Uitvoerend Comité van de FIFA, heeft Ruedi Montanari beschuldigd van ambtsmisbruik en vriendjespolitiek. Montanari is een van de twee afgevaardigden van de nieuwe federale aanklager, Stefan Blättler. Ook de federale procureur Cédric Remund werd als beklaagde gehoord in het kader van de zaak van de geheime ontmoetingen tussen Gianni Infantino en de voormalige procureur-generaal Michael Lauber.. De strafrechtelijke procedure die in juli 2020 in Zwitserland werdgeopend tegen de baas van het wereldvoetbal wegens “aanzetten tot machtsmisbruik, schending van het ambtsgeheim en belemmering van de strafprocedure” kent een plotselinge versnelling. De aanklagers die met dit onderzoek zijn belast, Ulrich Weder en Hans Maurer, hebben het onderzoek uitgebreid tot een Zwitserse federale aanklager. Magistraat voor corruptiebestrijding bij het Openbaar Ministerie van de Zwitserse Bondsstaat (MPC), Cédric Remund werd vrijdag 26 augustus, gehoord. Remund is de zevende persoon die wordt onderzocht.

Corruptie 

Ook voor de nieuwe WK in 2034 wil FIFA dat deze plaats vind in Saudi Arabië. Om dit mogelijk te maken zijn er allerlei regels aangepast zodat er geen belemmeringen zijn. De stadionvereisten om het toernooi te organiseren zijn aangepast. Voor het WK 2030 moeten zeven bestaande stadions aangeboden worden, vier jaar later slechts vier en dat past precies in het plaatje van Saudi-Arabië. De voetbalbond van Saoedi-Arabië (SAFF) heeft meteen een intentieverklaring ingediend bij de Wereldvoetbalbond (FIFA) om het WK te organiseren. De corruptie en omkoping bij de FIFA speelt al vanaf 1991. Er zijn meer dan honderd meldingen van verdachte financiële activiteiten die te maken hebben met de toewijzing van de WK’s voetbal in 2018 (Rusland) en die van 2022 in Qatar. In een onderzoeksrapport van jurist Michael Garcia zou de omkoping bij het toewijzingsproces zijn bewezen. De uitslag eind 2010 resulteerde in de keuze van het toenmalige FIFA-bestuur voor Rusland en Qatar. Er staat onder meer in dat de 10-jarige dochter van een FIFA bestuurder 2 miljoen dollar op haar rekening heeft gekregen en dat drie stemgerechtigde leden van het FIFA-bestuur op kosten van de FIFA van Qatar met een privévliegtuig naar een feestje in Rio de Janeiro zijn gevlogen. Ook zou een FIFA bestuurder een e-mail hebben gestuurd naar Qatar om ze te feliciteren met het binnenhalen van het WK inclusief een bedankje voor de ontvangen 700.000 euro. De FIFA, toen nog onder leiding van Sepp Blatter (zie onder) wilde de resultaten om juridische redenen niet openbaar maken en kwam alleen met een samenvatting naar buiten en zag geen reden om de toewijzing van de WK’s over te doen, waarna Garcia zijn functie als hoofdonderzoeker van de bond in december 2014 neerlegde. Garcia meldde destijds drie uur nadat het rapport was verschenen, de uitleg onvolledig en onzorgvuldig te vinden en stapte naar de commissie van beroep. De FIFA nam het beroep niet in behandeling en verklaarde het niet ontvankelijk. Volgens de FIFA was de samenvatting van het onderzoek geen eenduidig besluit en was het daarom niet bindend waardoor een beroepsprocedure niet mogelijk was.

De FIFA heeft eind maart 2017 het 22 maanden durende interne onderzoek afgerond met een 1.300 pagina’s tellend document en heeft deze overhandigd aan de Zwitserse autoriteiten. Het uitbrengen van het rapport door Hans-Joachim Eckert, voorzitter van FIFA’s ethische commissie, leidde tot een controverse tussen Eckert en Garcia. Volgens de ethische commissie zijn weliswaar de biedingsprocedures niet zuiver verlopen, maar de vergrijpen zouden niet van dien aard zijn dat Rusland (2018) en Qatar (2022) de organisatie moest worden ontnomen. Nadat het rapport uitlekte bij de pers besloot de FIFA om het rapport zelf tijdelijk maar on-line te zetten.

De FIFA heeft in 2016 een recordverlies geleden van bijna 350 miljoen euro hoofdzakelijk vanwege de vele juridische procedures. Er werd in 2016 circa 50 miljoen dollar betaald aan advocaten, 30 miljoen meer dan in 2015 toen het corruptieschandaal naar buiten kwam en de FIFA uiteindelijk een verlies leed van 117 miljoen. De hervormingen vanwege de corruptieaffaire kosten een vermogen. De FIFA heeft nog maar een eigen vermogen van nog net 1 miljard dollar. Vergeleken met het WK 2014 in Brazilië mist de FIFA één hoofdsponsor van 150 miljoen dollar, twee subsponsors en maar liefst zes lokale sponsors door het corruptieschandaal. In augustus was er een overleg met de hoofdsponsors Visa, Coca-Cola en McDonald’s. De sponsoren wilden een onafhankelijke commissie die de hervormingen bij FIFA moesten gaan leiden in plaats van Blatter. McDonalds en Coca-Cola eisten begin september het aftreden van Blatter.

De ethische commissie 

De voormalige FIFA-functionaris Miguel Maduro verklaarde tijdens de hoorzitting in het Engelse parlement dat hij had verwacht dat Infantino zijn autoriteit en dat van zijn onafhankelijke ethische commissie zou beschermen. Afgelopen mei, minder dan een jaar na zijn benoeming door Infantino, werd Maduro vervangen, nadat de commissie de herverkiezing van de Russische vice-premier Vitaly Moetko in het bestuur blokkeerde. Maduro had problemen met de herverkiezing, omdat de politieke neutraliteit in gevaar zou komen door de hoge positie van Moetko in de Russische regering.

Volgens Maduro gaf Infantino aan dat hij zich niet comfortabel voelde met die beslissing en dat hij zich zorgen maakte over de gevolgen voor het WK in Rusland. Daarna kreeg Madura van secretaris-generaal Fatma Samoura te horen dat zijn beslissing grote gevolgen kon hebben. Het WK in Rusland zou mogelijk zijn uitlopen op een mislukking en een eventuele herverkiezing van Infantino zou in gevaar komen. Nadat de commissie van Maduro vasthield aan de beslissing werd hij uiteindelijk vervangen. Op hetzelfde moment in mei moesten ook Hans-Joachim Eckert en Cornel Borbely vertrekken, twee belangrijke functionarissen van de onafhankelijke ethische commissie. Borbely werd uitgenodigd door de Engelse parlementscommissie, maar dat werd hem door de FIFA verboden wegens schending van de geheimhoudingsplicht.

Gianni Infantino won de FIFA presidentsverkiezing en drukte er meteen na zijn benoeming een voorstel doorheen om tot 2017 zelf officials op interim-basis aan te mogen stellen of weg te sturen en haalde hiermee de neutraliteit uit de ethische commissie. Toezichthouder Domenico Scala die de onpartijdigheid van de ethische commissie daardoor in gevaar zag komen liep boos weg uit de vergadering en nam meteen daarna ontslag. Domenico Scala leidde de commissie, die het salaris van Infantino al voor de verkiezingen had vastgesteld. Infantino zou het voor hem voorgestelde salaris van twee miljoen Zwitserse franken (1,8 miljoen euro) hebben afgedaan als “beledigend”. Op het FIFA-congres op 13 mei in Mexico-Stad stelde Infantino Fatma Samoura aan als nieuwe secretaris-generaal. Gianni Infantino is de opvolger van Sepp Blatter die samen met Jerome Valcke en Markus Kattner 71 miljoen euro bij de voetbalbond achterover drukte. Gianni Infantino werd eind oktober 2020 besmet met het coronavirus. De vijftigjarige Zwitser testte positief op het COVID-19-virus

Qatar 2022

Van de bijna 380.000 euro die de liefdadigheidsveiling van WK-shirts van Oranjespelers opbracht, heeft nog geen cent het doel bereikt. Er is ondertussen ruim 150.000 euro van de opbrengst bedrag af voor gemaakte ‘kosten’ om de veiling te organiseren. Behalve de reis- en verblijfkosten in dure hotels voor de medewerkers, moesten de shirts ‘DNA-vrij’ worden gemaakt met speciale wasmachines en zelfs de shirts werden niet gratis beschikbaar gesteld door de KNVB, maar voor alle 179 geveilde shirts werd 100 euro per shirt in rekening gebracht: kosten 17.900 euro. Ook ging er nog 25.500 euro belasting van het totaalbedrag af. Het ‘volledige bedrag’ zou naar de  arbeidsmigranten in Qatar gaan, maar alleen de KNVB heeft er tot nog toe geld aan overgehouden.

De FIFA gaat ruim 187 miljoen euro uitkeren aan 440 clubs waarvan er spelers hebben deelgenomen aan het WK in Qatar. Ook Go Ahead Eagles en Heracles Almelo krijgen een bedrag. Het WK in Qatar stond maandenlang onder druk. Arbeidsmigranten uit India, Pakistan, Bangladesh de Filipijnen en Kenia vormen 95 procent van de beroepsbevolking in Qatar. Zij werkten onder erbarmelijke omstandigheden aan de bouw van de stadions en WK-faciliteiten, zoals de aanleg van wegen en de metro, in de horeca en de beveiliging. Zo werd voor veel bouwvakkers de hitte fataal in de zomer van 2019. Zij moesten ondanks de hoge temperaturen doorwerken. Een bouwvakker werd geëlektrocuteerd toen zijn appartement, waar veel losse elektriciteitsdraden hingen, overstroomde door hevige regenval. Amnesty International zet vergeefs al enige tijd druk op de FIFA om zoveel mogelijk invloed op Qatar uit te oefenen om een einde te maken aan het misbruik van arbeidsmigranten. Ook het Nederlandse voetbal, de KNVB, staf, spelers, clubs en supportersverenigingen werd gevraagd om dit te steunen. Het nationale elftal van Noorwegen maakte daarop een statement voor de horrorsituatie van de migranten in Qatar. Bondscoach Staale Solbakken gaf op een persconferentie aan dat zijn ploeg er mee bezig is. “We werken aan iets concreets. We willen druk uitoefenen op de FIFA om nog directer en steviger strenge eisen neer te leggen bij de autoriteiten in Qatar.” Er zijn naar schatting 6500 gastarbeiders overleden door de slechte omstandigheden tijdens de bouw van de stadions. De laatste weken wordt er steeds meer oproep gedaan het toernooi te boycotten. Ook Frank de Boer maakte dinsdag op de persconferentie namens het Nederlands elftal een statement. De mensenrechtenorganisaties pleiten al jaren voor verbetering van de werkomstandigheden voor de gastarbeiders in Qatar. De KNVB ging naar Qatar om zelf te kijken hoe de situatie daar is en sprak veel waardering uit voor wat er allemaal is verbeterd in Qatar en benoemt dan slechts zijdelings ook nog even dat er wel wat mis is. Volgens de emir van Qatar Tamim bin Hamad Al Thani is er een “ongekende campagne” gaandewaarbij het niet alleen om kritiek, maar ook om verzinsels, zou gaan. Ondertussen wordt de pers vrije toegang ontzegd en worden lhbti’ers volgens mensenrechtenorganisaties zonder aanklacht opgepakt en mishandeld. De Qatarese regering ontkent dat dit gebeurt en de emir benadrukt dat zijn land te goeder trouw heeft gehandeld. Autoriteiten van de Preventieve Veiligheidsdienst van Qatar hebben willekeurig lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders gearresteerd. De slachtoffers werden in de gevangenis mishandeld en seksueel misbruikt. Human Rights Watch (HRW) documenteerde tussen 2019 en 2022 zes gevallen van zware mishandeling en vijf gevallen van seksueel geweld richting lhbti’s in politiebewaring. De slachtoffers zouden op openbare plaatsen zijn gearresteerd en hun telefoons werden doorzocht. Homoseksualiteit is illegaal in Qatar. HRW interviewde zes slachtoffers, van wie sommigen zeggen in september 2022 nog te zijn mishandeld. Bij de vrijlating van transgender vrouwen werd geëist dat ze conversietherapie gingen volgen in een door de overheid gesponsord centrum voor “gedragsgezondheidszorg”. Alle geïnterviewden zeiden dat ze werden vastgehouden in een ondergrondse gevangenis in hoofdstad Doha. Hier werden de gevangenen mentaal, verbaal en fysiek mishandeld. De slachtoffers werd toegang tot rechtsbijstand, familie en medische zorg ontzegd. Een van de slachtoffers werd gedurende twee maanden in een isolatiecel vastgehouden, zonder toegang tot rechtsbijstand. Geen van de zes aanhoudingen werd geregistreerd, waardoor nabestaanden niet wisten wat er met de slachtoffers was gebeurd. FIFA negeert alle aantijgingen en geeft op de website geen aandacht aan de problemen, maar maakt reclame voor het “coole”staatje. In dat zelfde coole staatje moesten in de aanloop naar het WK voetbal bewoners van flatgebouwen in de hoofdstad Doha binnen twee uur hun huis uit. In een gelekt document staat dat de wijken ontruimd moeten worden vanwege specifieke regels van de FIFA, om zo “problemen te vermijden” rondom FIFA-accommodaties. Duizenden buitenlandse arbeiders die daar woonden, werden onaangekondigd gedwongen hun appartementen te verlaten en moesten hun heil elders zoeken. De Emir wil voetbalfans huisvesten in de 12 flatgebouwen. De ethische commissie van de FIFA is even in een andere dimensie. In een brief aan de 32 deelnemende landen vragen Gianni Infantino en secretaris-generaal Fatma Samoura om ervoor te zorgen dat ‘voetbal niet wordt meegesleept in alle ideologische en politieke gevechten die in de wereld bestaan’.

Europese voetbalbonden, waaronder de KNVB, hebben van de FIFA duidelijkheid geëist over het compenseren van arbeiders die hebben geleden tijdens de bouw van WK-stadions maar ook die ontkend en weigert tot nu toe om zich helder uit te spreken over het financieel ondersteunen van arbeiders. Sinds mei roepen Amnesty International, Human Rights Watch en vakbonden de FIFA op om arbeiders via een fonds te compenseren voor geleden schade. Ze vragen om een bedrag van 440 miljoen dollar. Ook een aantal grote WK-sponsors heeft zich daarbij aangesloten. De FIFA reageerde daarop in een brief die op 28 september naar de UEFA-werkgroep werd verstuurd en schrijft daarin dat FIFA het belang van compensatie voor arbeidsmigranten in Qatar weliswaar erkent en dat de nabestaanden zijn gecompenseerd van de drie arbeiders die bij het bouwen van de WK-stadions zijn omgekomen.

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk mocht van de FIFA de OneLove-band niet dragen tijdens het WK-duel met Senegal. De KNVB zag ervan af, omdat de verdediger volgens de FIFA anders direct een gele kaart zou krijgen.

De KNVB en selectie van bondscoach Louis van Gaal wilden met de OneLove-band een boodschap uitdragen, voor verbinding en tegen alle vormen van discriminatie. Het initiatief werd opgezet door de KNVB, dat enkele weken geleden daar al toestemming voor vroeg bij de FIFA. Enkeleuren voor de eerste wedstrijd, heeft FIFA (officieel) duidelijk gemaakt dat de aanvoerder een gele kaart zal krijgen als Van Dijk de OneLove-aanvoerdersband draagt”, Dat de FIFA hiervoor tot op op het veld wil straffen, is nog nooit vertoond. In navolging van dit verbod heeft het nationale team van België meer kledingvoorschriften van de FIFA gekregen. De Belgen moeten hun kleurrijke uitshirt aanpassen en mogen hun opwarmshirt niet dragen vanwege het love labeltje. De grafische printen op het uitshirt zijn geïnspireerd door het “wereldberoemde vuurwerk” van het Belgische dancefestival Tomorrowland en staan symbool “voor de gedeelde waarden op het vlak van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit”. Dat zijn duidelijke waarden die de FIFA niet accepteert.

Vijftig Oranjefans zijn omgekocht en mochten op kosten van de Emir naar Qatar. Hun vlucht en het verblijf werden betaald in ruil voor positieve social media berichten (trollenleger) Ook werden de fans geacht aanwezig te zijn bij de openingsceremonie en de eerste WK-wedstrijd. Het was al gebruikelijk dat prominenten, zoals oud-voetballers en influencers, op kosten van organisaties, deelnemende landen of sponsors naar grote sporttoernooien afreizen. Dat mensen zich laten omkopen om wantoestanden goed te keuren is niet anders dan corruptie. Ook de Nederlandse regering gaf in ruil voor gasleveranties steun aan Qatar. Infantino eiste van deelnemers op het WK dat ze politiek en voetbal strikt gescheiden houden en trok ruim een uur lang fel van leer tegen criticasters van het WK. Met name West-Europese landen moesten het ontgelden. “Wat de Europeanen de afgelopen 3.000 jaar hebben gedaan, daar zouden ze eerst nog 3.000 jaar hun excuses voor moeten aanbieden”, zei de Zwitser. “Pas daarna mogen ze beginnen met morele lessen geven aan andere volkeren” aldus de voorzitter.

Abdullah Ibhais, een voormalig lid van het organisatiecomité van het WK voetbal 2022 in Qatar, is in hoger beroep veroordeeld tot 3 jaar celstraf nadat hij in de media het opnam voor arbeidsmigranten. Ibhais werd veroordeeld zonder bewijs en de Jordaniër mocht niet biij zijn veroordeling aanwezig zijn. De FIFA was ook niet aanwezig bij het proces. Hoofd mensenrechten van FIFA, Andreas Graf, is eerder niet ingegaan op herhaaldelijke verzoeken van Ibhais om in contact te komen. Abdullah Ibhais was verantwoordelijk voor de sociale media en pr van het WK. Toen in 2019 arbeidsmigranten staakten vanwege de slechte werkomstandigheden waarvoor ze niet betaald werden kreeg hij de taak dit weg te moffelen, maar hij besloot het tegenovergestelde te doen. Ibhais uitte zich over de slechte behandeling van gastarbeiders en pleitte voor loon voor hen. Hij vond dat dit openbaar gecommuniceerd moest worden. In november 2019, werd hij opgepakt op grond van misbruik van openbare middelen, omkoping, samenzwering en toebrengen van schade aan het organisatiecomité. Zes weken later werd hij vrijgelaten in afwachting van zijn proces maar mocht de eerste 9 dagen zijn advocaat niet eens spreken. Op 5 april 2021 vond het proces plaats en werd hij veroordeeld tot 5 jaar celstraf. Ibhais ging in hoger beroep en werd 15 november 2021 opnieuw opgepakt omdat hij ‘een gevaar voor de samenleving’ zou zijn. Sindsdien is hij in hongerstaking tot zijn onschuld is bewezen. Human Rights Watch en FairSquare schrijven over een ‘oneerlijk proces’. Ibhais zou onder dwang en dreiging een valse bekentenis hebben moeten afleggen, en op basis daarvan zijn veroordeeld. Ook Amnesty International maakt zich hard voor Abdullah Ibhais. Zij riepen Qatar eerder op ‘een onafhankelijk onderzoek te starten naar Ibhais’ beweringen over mishandeling en zijn veroordeling en vonnis te vernietigen als blijkt dat ze gebaseerd zijn op een gedwongen ‘bekentenis’.

Een live-uitzending van de Deense televisie werd onderbroken door een aantal beveiligers dat de verslaggever meldde dat er op de desbetreffende locatie niet mocht worden gefilmd. De verslaggever liet daarop zijn media-accreditatie zien en vertelde dat zijn cameraman mag filmen op openbare locaties. De Qatarese beveiliging dreigde daarna om de camera van de Deense filmploeg “te breken”. Zo mochten journalisten de aankomst van de bus van Oranje louter vanuit een voor de pers bedoeld vak verslaan.

Ook het kabinet had geen boodschap aan de misstanden en uit angst een goede LNG (vloeibaar gas) leverancier te verliezen ging er tegen de wil van de 2e Kamer gewoon een regeringsdelegatie naar het WK in Qatar.

De ex CIA’er Kevin Chalker werd jarenlang door de overheid van Qatar ingehuurd om concurrenten voor het WK van 2022 en daarna critici van het evenement bij wereldbond Fifa in de gaten te houden. Chalker is een oud-agent van de CIA en werkt nu voor Qatar. Amerika was de grootste concurrent van Qatar en Chalker werd ingehuurd om Fifa-functionarissen bij de inspectie van stadions in de gaten te houden via een nepfotojournalist. Dit werk besteedde hij uit aan een Londense onderzoeksbedrijf van voormalige, westerse geheim agenten. Ook werd gezocht naar de logbestanden van de mobiele telefoon van tenminste één official van de Fifa. Na de omstreden toewijzing in 2010 richtte de inzet van Chalker zich ook op ‘kritische stemmen’ binnen de Fifa. In een document over dit speciale project Merciless (genadeloos) wordt gesproken over ‘succesvolle penetratie-operaties’. In dit licht is de aanklacht van Jérôme Valcke door de Zwitserse justitie wegens corruptie saillant. De hoogste baas van de Fifa-organisatie (secretaris-generaal) tussen 2007 en 2015 wordt vervolgd omdat hij een luxe villa op Sardinië op naam van Qatar in gebruik had.

In 2013 was hij nog gezien als ‘een potentiële bedreiging’ voor het WK in Qatar. Hij zou daarom door Chalker zijn bespioneerd en gehackt. Broidy, een voormalig fondsenwerver van Donald Trump, klaagt Chalker aan omdat die in opdracht van Qatar een wijdverbreide hack- en spionagecampagne zou hebben opgezet in Amerika. Valcke heeft tegenover AP laten weten dat hij vanuit Qatar nooit ‘directe bedreigingen of druk’ heeft gevoeld. Hij ontkent ook de aanklacht van corruptie. Uit de documenten blijkt dat Chalker de Qatarezen het gebruik van cyberintelligence en de inzet van “specialisten op het gebied van dataverzameling” beloofde, evenals topmedewerkers met een achtergrond in “zeer gevoelige Amerikaanse inlichtingen- en militaire operaties”. De prijs voor het project Merciless was 387 miljoen dollar (345 miljoen euro) voor negen jaar. Het toernooi, waar Oranje zich vorige week voor plaatste, is al sinds 2010 omstreden. Bij de verkiezing zouden steekpenningen aan een deel van het Fifa-bestuur zijn betaald. Ook kwam er veel kritiek op de slechte behandeling van arbeidsmigranten die stadions en andere voorzieningen moesten bouwen. Dat heeft mogelijk aan duizenden van hen het leven gekost. Kritische media wordt het werken regelmatig moeilijk gemaakt door Qatar. Twee journalisten van de Noorse staatstelevisie NRK werden gearresteerd en voor 30 uur vastgehouden en hun spullen werden in beslag genomen. Halvor Ekeland en Lokman Ghorbani waren verslag aan het doen van de leef- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten.

De top van de Fifa wilde oorspronkelijk de WK’s van 2018 en 2022 vergeven aan Rusland en de Verenigde Staten. Zo was het zelfs met het bureau voor de Nobelprijs van de Vrede besproken. Als een soort ‘Handdruk van de Vrede’, zoals Blatter dat noemt. De twee grote antagonisten van de wereldpolitiek zouden dan verenigd zijn in twee opeenvolgende WK’s. Qatar was binnen het bestuur nooit genoemd als serieuze kanshebber. Ex president Sarkozy werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf (waarvan twee voorwaardelijk) vanwege corruptie en het ongeoorloofd aanwenden van zijn invloed in zijn jaren als president van Frankrijk en hij bracht het WK dus uiteindelijk naar Qatar. Sarkozy voorkwam samen met FIFA de verwachte overwinning van de Verenigde Staten door Michel Platini te wijzen op de Franse handelsbelangen in Qatar, dat lange tijd kansloos leek bij de verkiezing. De Verenigde Staten, Australië, Japan en Zuid-Korea waren de andere kandidaten. Sepp Blatter stelt in de nog te verschijnen biografie over de Nederlandse voetbalbestuurder Michael van Praag: ‘Toen kwam de politieke interventie door president Sarkozy van Frankrijk, die Uefa-voorzitter Michel Platini duidelijk maakte hoe groot de Franse belangen waren in Qatar. Ongeveer een week voor de stemming kwam Platini naar me toe. Hij zei: ‘We hebben een probleem met de Verenigde Staten, want de president van Frankrijk heeft me gevraagd op een ander land te stemmen.’

Qatar gaf in totaal 162 miljoen euro uit om de WK binnen te halen. Ook Michel Platini van FIFA stemde voor Qatar, waarna zijn zoon daar een duurbetaalde baan kreeg. Thomas Renggli, een medewerker van de FIFA vertelde dat Platini vlak voor de stemming nog had gedineerd in het Elysée met de Franse president Sarkozy en de kroonprins van Qatar. Renggli sprak tegen dat Blatter zelf iets met het ingezonden stuk genaamd “Platini lijken in de kast” te maken heeft. Blatter werd in 2011 uitgedaagd in het presidentschap van de FIFA door Mohammed Bin Hammam uit Qatar. Bin Hammam trok zich terug uit de verkiezing omdat hij beschuldigd werd van omkoping van de Caribische officials. Bin Hammam zou ook geld betaald hebben aan officials voor de organisatie van het WK in Qatar. De vicevoorzitter van de Qatarese voetbalbond Saoud Al-Mohannadi is voor één jaar geschorst en kreeg een boete opgelegd van ruim 18.500 euro omdat hij niet wilde getuigen.

De Belg Marc Tarabella en de Italiaan Andrea Cozzolino zijn mogelijk betrokken bij het corruptieschandaal in het Europees Parlement. De Belgische justitie gaat hen arresteren en ondervragen. De Griekse Eva Kaili, vicevoorzitter van het EP werd in december al opgepakt. Zij is inmiddels afgezet. Zij en drie andere verdachten zitten nog vast. Ex-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri heeft zich opgeworpen als kroongetuige. De man is volgens het Belgische Openbaar Ministerie een belangrijke factor geweest bij omkoping door Qatar en Marokko. Panzeri zou 120.000 euro aan Tarabella hebben betaald voor het behartigen van de belangen van Qatar in het parlement, schrijven Belgische media. De politie deed in december ook huiszoeking bij Tarabella thuis. Cozzolino leidde net als Panzeri een groep Europarlementariërs die de banden van het parlement met Marokko warm hielden. Hij is de baas van Francesco Giorgi, de gearresteerde partner van Kaili. Giorgi zou de steekpenningen hebben beheerd.

De Chileense voorzitter Mayne-Nicholis nam ook steekpenningen aan voor zijn stem op Qatar die op die manier eind 2010 het WK van 2022 kreeg toegewezen. Oud-medewerker Scott Burnett van het hoofdkantoor in Zürich heeft zijn laptop voor onderzoek overhandigd aan Marco Villiger, het hoofd van de juridische afdeling van de FIFA. Burnett notuleerde tussen 2001 en 2009 de bestuursvergaderingen Eerder dit jaar verklaarde hij dat hij meerdere keren werd gedwongen om de notulen aan te passen. Ook IOC bestuurslid Hayatou nam 1.5 miljoen dollar in ontvangst voor zijn stem op Qatar. In 2010 werd Hayatou beschuldigd waarna hij een reprimande kreeg van het IOC.

Michel Platini maakte 29 juli zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de FIFA bekend, maar mocht vanwege zijn schorsing niet meer meedoen, waarop zijn rechterhand Infantino besloot om zijn plaats in te nemen. Infantino werd zo uiteindelijk de opvolger van Blatter die zijn carrière roemloos eindigde als columnist voor de Zwitserse zondagkrant Schweiz am Sonntag waar hij iedere twee weken een column voor schrijft.

Infantino heeft officieel bevestigd dat ook de WK’s van 1998 in Frankrijk en in 2010 Zuid-Afrika werden binnengehaald met smeergeld. Volgens Infantino kunnen Marco Polo del Nero,Rafael Salguero, Ricardo Teixeira, Luis Bedoya, Nicolas Leoz, Eugenio Figueredo, Napout, Burga, Del Nero, Figueredo, Marin, Osuna, Teixeira, Bedoya en Jadue circa 24 miljoen dollar aan schadeclaims van de FIFA tegemoet zien. Napout kreeg onlangs negen jaar gevangenisstraf opgelegd.

De Zwitserse politie arresteerde eind 2015 in opdracht van de Amerikaanse justitie in hotel Baur au Lac in Zürich Alfredo Hawit, Juan Angel Napout, Manuel Burga en Luis Chiriboga. Allen werden verdacht van corruptie. De Hondurese voormalig vicevoorzitter Alfredo Hawit, bekende uiteindelijk honderdduizenden dollars te hebben ontvangen van twee sportmarketingbedrijven in ruil voor mediarechten. De aanhoudingen waren het gevolg van een strafrechtelijk onderzoek en een huiszoeking in 2014 op het hoofdkantoor van de CONCACAF, de bond voor Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, in Miami.

Daar werd ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van internationale banken, die onvoldoende toezicht zouden hebben gehouden op geldstromen van en naar de organisatie. HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank, Barclays en Credit Suisse zijn in het onderzoek betrokken omdat door hen mogelijk verdachte transacties naar rekeningen van betrokken FIFA-medewerkers werden toegestaan. Ook de grootste bank van Israël zou verdachte zijn. Eerder waren Standard Chartered en Barclays al een intern onderzoek begonnen. Zij werden evenals HSBC genoemd in de aanklacht van de Amerikaanse FBI. Bij sportmarketingbedrijf Media World in Miami werd 3 december huiszoeking verricht en de administratie in beslag genomen.

De ethische commissie van de FIFA onderzoekt of Franz Beckenbauer, Theo Zwanziger, Horst Schmidt en Stefan Hans dubieuze betalingen hebben gedaan en verdachte contracten hebben afgesloten om het WK van 2006 binnen te slepen. Wolfgang Niersbach, de baas van de Duitse voetbalbond en Helmut Sandrock zouden geen melding hebben gemaakt van een overtreding waar zij van af wisten.

Niet alleen Diack junior, maar ook bestuurders uit andere Afrikaanse landen zouden flinke geldbedragen hebben ontvangen uit Brazilië. De IOC-leden gaven Rio de Janeiro bij de verkiezing de voorkeur boven Madrid, Tokio en Chicago. In navolging van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft ook het Internationaal Olympisch Comité oud-atleet Frank Fredericks voor onbepaalde tijd geschorst vanwege een Frans onderzoek naar corruptie bij het bid voor Spelen in Rio de Janeiro. Hij zou op de dag van de stemming voor de Zomerspelen van 2016, in 2009, 300.000 dollar hebben aangenomen. In een verklaring laat het IOC na een bijeenkomst in Rome weten ,,dat de ernst van de beschuldigingen en de reputatie van het IOC” voldoende reden was om Fredericks te schorsen voor als zijn taken als IOC-lid. Volgens Fredericks was het geld bestemd voor de promotie van atletiek in Afrika.

De inmiddels overleden voorzitter van de financiële commissie van de FIFA zou de betaling van 10 miljoen dollar hebben goedgekeurd. Volgens de directeur van het WK in Zuid-Afrika en president van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, was er geen sprake van omkoping, maar ging het om een legitieme betaling voor een voetbalontwikkelingsfonds in het Caribisch gebied. (Oud-)bestuurders van bonden in Guatemala, Honduras, Bolivia, Peru, El Salvador en Brazilië handelden in de marketing- en tv rechten van belangrijke reeds gespeelde en nog te spelen wedstrijden, zoals de WK-kwalificatiewedstrijden in zes Midden-Amerikaanse landen. In een later onderzoek werden ook Hernan Lopez en Carlos Martinez van 21st Century Fox aangeklaagd omdat ze illegale betalingen deden voor de uitzendrechten voor de toernooien van 2018 en 2022.

Corruptie WK 2006

8.600 toegangskaarten voor het WK voetbal van 2006 in Duitsland met een totale waarde van twintig miljoen euro zouden onder verantwoordelijkheid van Taylor en medebestuurder Haruyuki Takahashi van de Nederlandse sportmarketeer George Taylor via ISE in het voorjaar van 2006 op de zwarte markt zijn gebracht zonder dat aandeelhouders van ISE hiervan wisten. Drie ISE-managers beweren dat Takahashi twee miljoen euro aan Blatter wilde betalen. Taylor kwam daarop terug omdat hij “niet bereid was de gevangenis in te gaan voor Takahashi”. Taylor zou ook afweten van de afspraak om Blatter hiervoor twee miljoen euro te betalen. Er lag al beslag op de computerbestanden van Valcke, Blatter en financieel directeur Markus Kattner.

TV rechten

Zuid-Afrika verloor midden november met 1-0 van Ghana in groep G van de Afrikaanse WK-kwalificaties. Trainer Hugo Broos zag zo het WK door zijn vingers glippen. Zuid-Afrika diende een klacht in bij de de FIFA vanwege matchfixing. Die klacht veegde de FIFA van tafel, zonder verdere details te delen. De Zuid-Afrikaanse voetbalbond (SAFA) is razend door de beslissing en voelt zich “bestolen door de Senegalese scheidsrechter Maguette Ndiaye, die een dubieuze penalty toekende aan Ghana”. “We hebben de beslissing ontvangen zonder details en zullen dan ook bekijken wat de verdere stappen zijn”, voegde de CEO van SAFA er nog aan toe. Het einde van dit verhaal is dus nog niet in zicht.

De FIFA heeft het plan opgevat om het Saoedische bedrijf Visit Saudi als sponsor aan het komende WK te verbinden. De sponsordeal is nog niet officieel bekendgemaakt door de FIFA, maar deze plannen zijn controversieel, omdat vrouwen in Saoedi-Arabië worden onderdrukt, homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd en er zelfs zware straffen op staan.

Gianni Infantino is teleurgesteld in de biedingen op de uitzendrechten van het WK vrouwenvoetbal waardoor hij dreigde om het dan maar niet uit te zenden. “Het is FIFA’s morele verplichting om dit evenement niet voor een dubbeltje te verkopen”, zei hij op een Word Trade Organisation-evenement.

Het CAS heeft besloten dat de nieuwe bepalingen van de FIFA in orde zijn en dat de nieuwe regelgeving voor zaakwaarnemers alsnog ingevoerd mag worden. In mei verwierp een rechtbank in Dortmund het plan nog om zaakwaarnemers vanaf oktober 2023 te verplichten een diploma te halen. Ook moet er een bovengrens worden ingevoerd voor wat betreft de verdiensten van zaakwaarnemers. De Professional Football Agents Association (PROFAA), een vereniging voor zaakwaarnemers, spande een zaak aan tegen de FIFA, die nu door het CAS in het voordeel van de FIFA beslist is. De nieuwe regels moeten voor meer contractuele stabiliteit zorgen en de zekerheid bieden dat de belangen van zaakwaarnemers dezelfde zijn als die van de spelers die ze vertegenwoordigen.


Politie deed 20 maart 2024 een inval bij de Spaanse voetbalbond en Rubiales om Arabische connectie. Voor de operatie werd binnengevallen in meerdere gebouwen van de Spaanse voetbalbond RFEF. Daarbij zijn zeven arrestaties verricht. Ook een verblijf van voormalig bondsvoorzitter Luis Rubiales in het zuidelijk gelegen Granada is binnengevallen. Hij werd zelf niet opgepakt, al wordt hij wel onderzocht door justitie. De acties van de politie vandaag zijn onderdeel van een grote operatie die corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen door de Spaanse voetbalbond moet aanpakken. Een van de meest opvallende aantijgingen gaat over de beslissing om de Spaanse supercup te spelen in Saudi-Arabië. Dit gebeurt sinds 2020 en zou de Spaanse bond naar verluidt 40 miljoen euro per editie opleveren. In een getapt telefoongesprek zou Rubiales het met voormalig Barcelona-verdediger Gerard Piqué hebben gehad over “miljoenen in commissies.”


This domain is for sale


 

Warner Jack (Trinidad en Tobago)Sport

Voormalig vice-president en lid van het uitvoerend comité van de FIFA, voormalig voorzitter van de CONCACAF, voormalig leider van de Caribische Unie en adviseur van de Federatie van Trinidad en Tobago. Sinds juli 2015 weigert hij te worden uitgeleverd. De FIFA heeft hem in de VS aangeklaagd. De bond wil niet alleen de steekpenningen terug, maar ook loon en bonussen. Zelfs de dood zal de aanstaande lawine niet tegenhouden’, zei de 72-jarige Warner, die op borgtocht werd vrijgelaten. Warner werd door de FIFA voor het leven geschorst en veroordeeld tot een boete van ruim 70 miljoen euro.. Warner stapte in 2011 uit de FIFA en zegt te beschikken over documenten die aantonen dat de FIFA in 2010 invloed heeft uitgeoefend op de parlementsverkiezingen in zijn land. Hij zegt ook papieren en kopieën van cheques te hebben, die bewijzen dat de FIFA zich heeft ingelaten met omkoping en liet zijn advocaten de documenten overdragen aan de autoriteiten. Zijn twee zonen hebben schuld bekend aan medeplichtigheid. Warners bedrijf Jamad stuurde een factuur voor zogenaamd verleende diensten in de jaren tussen 2005 en 2010 en ontving een betaling van 1,2 miljoen dollar, zijn zonen kregen hiervan een bedrag van 750.000 dollar op een rekening gestort en een medewerker ontving 400.000 dollar. De betalingen werden gedaan door een Qatarees bedrijf dat eigendom is van één van de leden van het organisatiecomité van het WK 2022. Hij werd in 2006 betrapt bij het doorverkopen van toegangskaartjes voor het WK in Duitsland en in 2011 werd hij met een verborgen camera gefilmd terwijl hij andere FIFA-leden vroeg om geschenken ter waarde van zo’n 30.000 euro te accepteren in ruil voor hun steun aan Bin Hammam in de strijd om het presidentschap van de FIFA.

Warner Darryl en Daryan

De zonen Jack, wachten op hun vonnis.

Webb Jeffrey

Voormalig vicevoorzitter van FIFA, en leider van CONCACAF en zijn bond. Beschuldigd van het ontvangen van 6 miljoen dollar aan steekpenningen en een van degenen die op 27 mei 2015 zijn gearresteerd tijdens de operatie in Zürich.


De FIFA is een wereld-voetbalbond waar 208 landen bij zijn aangesloten.

De UEFA (Union of European Football Associations) is een Europese voetbalbond en heeft alleen invloed heeft over het Europese voetbal en is een onderdeel van de FIFA. De voorzitters van de UEFA zijn tevens vicevoorzitter van de FIFA. Michael van Praag stelt zich officieel kandidaat voor het voorzitterschap van de UEFA. Michel Platini is na zijn schorsing opgestapt als voorzitter.

Beiden hebben eigen competities,

FIFA:Wereldkampioenschap voetbal en Europeeskampioenschap voetbal

UEFA:Champions League en UEFA Cup

De verzekeringsbank in de Cypriotische havenstad Limassol van FIFA-functionaris Costakis Koutsokoumnis is door een zelfgemaakte bom geheel verwoest. Vier jaar geleden was het bedrijf ook al het doelwit van een aanslag. Ook het vakantiehuis van de Griek Giorgos Bikas, de voorzitter van de nationale scheidsrechterscommissie werd in brand gezet. De politie vermoedt dat de gokmaffia achter de aanslagen zit. Cyprus heeft een record aantal gemanipuleerde wedstrijden. Koutsokoumnis moest voor de FIFA dit probleem oplossen. Spelers, scheidrechters en zelfs grensrechters worden gechanteerd door een goksyndicaat. De leider van zo’n gok syndicaat heeft bijvoorbeeld Kluivert gechanteerd door te dreigen zijn schuld openbaar te maken. De hoofdverdachte in een onderzoek van de FIOD en het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie woont op Cyprus en werd in februari 2015 in Den Haag opgepakt op verdenking van deelnamen aan een criminele organisatie, witwassen, het zonder vergunning aanbieden van kansspelen en belastingontduiking. In totaal werden vijf Nederlandse verdachten aangehouden waarbij 100.000 euro, auto’s en rolexen en zeker zes panden in beslag genomen. Jusititie kwam de organisatie op het spoor dankzij een tip van Duitse collega’s in een onderzoek naar matchfixing. De organisatie zou betrokken zijn bij het fixen van uitslagen van wedstrijden in de Nederlandse eerste divisie in 2008 en 2009. De Duitse justitie ontmantelde een systeem van afpersing en matchfixing door heel Europa en Azië waar de echt grote matchfixers zitten die miljoenen verdienen op de enorme (illegale) Aziatische gokmarkt door voetbalwedstrijden in Europa te manipuleren. Real Madrid heeft zich 18 april 2017 ten koste van Bayern München weten te plaatsen voor de halve finale van de Champions League. De Madrilenen wonnen de return met 4-2, mede dankzij de “hulp” van arbiter Victor Kassai. In Griekenland zijn 28 personen aangeklaagd onder wie de voorzitter van recordkampioen Olympiakos Piraeus, Evangelos Marinakis. Ook de voormalig voorzitter van de Griekse voetbalbond Giorgos Sarris en de voorzitters en oud-voorzitters van de clubs Atromitos Athene, Veria en Levadiakos worden verdacht. Een aantal scheidsrechters en voetballers staan onder verdenking van matchfixing.

Zuid-Afrika verloor midden november met 1-0 van Ghana in groep G van de Afrikaanse WK-kwalificaties. Trainer Hugo Broos zag zo het WK door zijn vingers glippen. Zuid-Afrika diende een klacht in bij de de FIFA vanwege matchfixing. Die klacht veegde de FIFA van tafel, zonder verdere details te delen. De Zuid-Afrikaanse voetbalbond (SAFA) is razend door de beslissing en voelt zich “bestolen door de Senegalese scheidsrechter Maguette Ndiaye, die een dubieuze penalty toekende aan Ghana”. “We hebben de beslissing ontvangen zonder details en zullen dan ook bekijken wat de verdere stappen zijn”, voegde de CEO van SAFA er nog aan toe. Het einde van dit verhaal is dus nog niet in zicht.

De FIFA heeft het plan opgevat om het Saoedische bedrijf Visit Saudi als sponsor aan het komende WK te verbinden. De sponsordeal is nog niet officieel bekendgemaakt door de FIFA, maar deze plannen zijn controversieel, omdat vrouwen in Saoedi-Arabië worden onderdrukt, homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd en er zelfs zware straffen op staan.

Gianni Infantino is teleurgesteld in de biedingen op de uitzendrechten van het WK vrouwenvoetbal waardoor hij dreigde om het dan maar niet uit te zenden. “Het is FIFA’s morele verplichting om dit evenement niet voor een dubbeltje te verkopen”, zei hij op een Word Trade Organisation-evenement.

Het CAS heeft besloten dat de nieuwe bepalingen van de FIFA in orde zijn en dat de nieuwe regelgeving voor zaakwaarnemers alsnog ingevoerd mag worden. In mei verwierp een rechtbank in Dortmund het plan nog om zaakwaarnemers vanaf oktober 2023 te verplichten een diploma te halen. Ook moet er een bovengrens worden ingevoerd voor wat betreft de verdiensten van zaakwaarnemers. De Professional Football Agents Association (PROFAA), een vereniging voor zaakwaarnemers, spande een zaak aan tegen de FIFA, die nu door het CAS in het voordeel van de FIFA beslist is. De nieuwe regels moeten voor meer contractuele stabiliteit zorgen en de zekerheid bieden dat de belangen van zaakwaarnemers dezelfde zijn als die van de spelers die ze vertegenwoordigen.


Politie deed 20 maart 2024 een inval bij de Spaanse voetbalbond en Rubiales om Arabische connectie. Voor de operatie werd binnengevallen in meerdere gebouwen van de Spaanse voetbalbond RFEF. Daarbij zijn zeven arrestaties verricht. Ook een verblijf van voormalig bondsvoorzitter Luis Rubiales in het zuidelijk gelegen Granada is binnengevallen. Hij werd zelf niet opgepakt, al wordt hij wel onderzocht door justitie. De acties van de politie vandaag zijn onderdeel van een grote operatie die corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen door de Spaanse voetbalbond moet aanpakken. Een van de meest opvallende aantijgingen gaat over de beslissing om de Spaanse supercup te spelen in Saudi-Arabië. Dit gebeurt sinds 2020 en zou de Spaanse bond naar verluidt 40 miljoen euro per editie opleveren. In een getapt telefoongesprek zou Rubiales het met voormalig Barcelona-verdediger Gerard Piqué hebben gehad over “miljoenen in commissies.”


This domain is for sale


 

Sep Blatter heeft in 2005 televisierechten onder de marktwaarde verkocht aan de Caribische voetbalfederatie. Blatter’s handtekening werd aangetroffen op een contract met Jack Warner. Ten tijde van deze deal was Jack Warner de preses van die federatie. Er is ook bewijs van medeplichtigheid inzake het jarenlang onder de marktwaarde verkopen van de uitzendrechten aan Jack Warner. Blatter verkocht de TV-uitzendrechten voor de WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika voor 250.000 dollar aan Warner en die van de WK van 2014 in Brazilië voor 350.000 dollar. Warner verkocht de rechten vervolgens door voor tientallen miljoenen dollars. Warner zei eerder ook documenten te hebben waarin een verband wordt gelegd tussen de FIFA, Sepp Blatter en de verkiezingen in Trinidad & Tobago in 2010. Blatter beweert dat niet hij maar juist de UEFA sjoemelde met stemmingen. Het international sporttribunaal CAS behandelde donderdag 25 augustus de beroepszaak die Sepp Blatter tegen de FIFA heeft aangespannen. Blatter was het niet eens met zijn schorsing van zes jaar en kreeg in hoger beroep ongelijk. Zowel Blatter als Platini gingen eerder ook al in beroep tegen hun schorsing en kregen hiermee twee jaar vermindering vanwege “verzachtende omstandigheden”. Blatter stelde dat er slechts sprake is geweest van een administratieve fout en niet van een ethische fout. Blatter wordt ook beschuldigd van seksuele intimidatie. De Amerikaanse keepster Hope Solo zegt dat Blatter haar “in haar achterste heeft geknepen” bij het gala van de gouden bal in januari 2013. De ethische commissie heeft 9 september 2016 nieuwe gerechtelijke stappen tegen Sepp Blatter, Jérôme Valcke en Markus Kattner aangekondigd met betrekking tot salarisverhogingen, bonussen en WK premies die zij zich hebben toebedeeld voor een bedrag van bijna 73 miljoen euro. Het internationaal sporttribunaal CAS oordeelde 6 december 2016 om 15.00 uur definitief over de schorsing van Sepp Blatter. Ook moest hij een boete betalen van ruim 46.000 euro. Sepp Blatter ontving in zijn laatste jaar ruim 3,3 miljoen euro aan salaris en bonussen en Jérôme Valcke ruim 1,9 miljoen euro. De FIFA presidentsverkiezing in 1998 kort voor het WK in Frankrijk verliep ook al niet zonder verdenkingen. Blatter won toen van de Zweed Lennart Johansson, waarna het gerucht ging dat Afrikaanse gedelegeerden omgekocht waren in een hotel in Parijs. De openbaar aanklager van Zwitserland beweert dat Blatter zonder duidelijke reden 1 miljoen dollar op de bankrekening van de nationale voetbalbond van Trinidad en Tobago heeft gestort.Sport

Blatter die jarenlang gesteund werd door Afrikaanse en Aziatische landen had 2 juni 2015 zijn 17 jaar durende voorzitterschap al ingetrokken nadat hij vlak daarvoor nog aan zijn vijfde termijn was begonnen. Hij beloofde om na zijn uittreden openheid van zaken te geven over de affaires maar deed dit niet. De Franse ex UEFA-voorzitter Michel Platini zou via zijn 80-jarige broer Peter aangedrongen hebben op zijn terugtrekking uit de verkiezingen. Hij dreigde dat Peter dat Sepp Blatter anders de gevangenis in zou gaan. Platini ontkent de beschuldiging maar had dus wel degelijk het bewijs dat hij door Blatter was omgekocht.

Sepp Blatter die sinds 1998 aan het hoofd stond van de FIFA werkte nauw samen met de vijftigjarige CONCACAF-voorzitter Jeffrey Webb, die nu verdacht van corruptie huisarrest heeft, dankzij een borgsom van 10 miljoen die hij financierde met zijn extravagante wagenpark, dure collectie horloges, een diamanten trouwring van zijn vrouw en onroerend goed. Het tekort van 400.000 dollar betaalde hij contant. Als enige van de zeven verdachten heeft Webb zich niet verzet tegen uitlevering aan de Verenigde Staten.

Het verhoor van Blatter in de fraudezaak tegen hem is uitgesteld wegens gezondheidsklachten. Begin juni 2022 begon in het Zwitserse Bellinzona het proces tegen hem en Michel Platini. Blatter verklaarde bij het Hooggerechtshof dat hij zich niet goed voelde. “Ik heb een klacht die steeds terugkomt en dan kan ik niet goed ademen”, zei de 86-jarige Blatter bij aanvang van het proces bij de rechtbank in Bellinzona. ,,Ik ben niet in staat om te antwoorden.” Ook zijn advocaat Lorenz Emi verklaarde dat Blatter pijn op de borst heeft en ademhalingsmoeilijkheden. De federale rechtbank heeft het verhoor een dag uitgesteld. Blatter en Platini staan terecht voor de transactie uit 2011. Ze riskeren tot vijf jaar cel voor fraude, oneerlijk bestuur, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte. Uiteindelijk volgde er in de rechtbank van Zwitserland in 2022 voor beiden vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Het OM ging in hoger beroep.

Blazer Chuck (VS)

Voormalig secretaris van Concacaf en voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA. Hij nam vergaderingen met FIFA-leiders op en verzamelde bewijs om verschillende hooggeplaatste functionarissen en zakenmensen te betrekken. Hij stierf in juli van dit jaar. Blazer, zelf ook schuldig aan het wegsluizen van miljoenen naar belastingparadijzen, sloot een deal met de FBI. Blazer kwam als FIFA-bestuurder in opspraak nadat hij verwikkeld was geraakt in enkele schandalen. Hij werd onder meer beschuldigd van belastingontduiking, omkoping en het aannemen van steekpenningen. Hij bekleedde tussen 1990 en 2013 diverse functies bij de FIFA en de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF en hield kantoor in een peperduur appartement in de Trump Tower in New York die hij betaalde met geld dat bestemd was voor de ontwikkeling van het voetbal.

Burga Manuel (Peru)

Voormalig president van de FPF, verdacht van witwassen. Uitgeleverd aan de VS kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

Burzaco Alejandro (Argentinië)

Voormalige CEO van Torneos, beschuldigd van witwassen, elektronische fraude en georganiseerde misdaad. Verantwoordelijk geacht voor het betalen van 110 miljoen dollar aan steekpenningen om de rechten op uitzending van de Copa América en andere toernooien te garanderen. De Amerikaanse justitiële autoriteiten heeft hem huisarrest gegeven na betaling van 20 miljoen dollar.

Callejas Rafael (Honduras)

Voormalig lid van het FIFA televisie- en marketingcomité. Voormalig hoofd van de Hondurese Federatie en voormalig president van de Republiek Honduras (1990 tot 1994) werd beschuldigd van het ontvangen van $ 1,6 miljoen aan steekpenningen toen hij lid was van het televisie- en marketingcomité van de FIFA. Hij pleitte schuldig aan twee van de acht aanklachten: criminele associatie en frauduleuze bankoverschrijving. Callejas bekende dat hij geld aannam en een deel hiervan naar anderen doorspeelden. De 72-jarige Callejas werd veroordeeld voor zijn rol in een corruptieschandaal waarbij lucratieve uitzendrechten voor het WK en andere grote voetbalevenementen werden doorgespeeld.

Chávez Landivar Carlos Alberto (Bolivia)

Voormalig leider van de Boliviaanse Federatie en voormalig penningmeester van de Conmebol. De rechtbank van Sucre kondigde aan dat op 8 januari het proces zal beginnen. Hij wordt vastgehouden in de Palmasola-gevangenis.

Danis Zorana (Colombia)

Voormalig president van de Soccer Marketing Company (ISM). Zij is de enige betrokken vrouw, voor het ondertekenen van contracten en het verkopen van marketingrechten in Conmebol-toernooien. Zij pleitte schuldig en moest twee miljoen dollar betalen.

Horst Dassler

van Adidas richtte marketingbureau ISL op met als brievenbusfirma Sicuretta die smeergeld wit waste via Liechtenstein. Tussen 1992 en 2000 betaalde ISL zo’n 100 miljoen dollar aan onder andere Hayatou in ruil voor tv marketingrechten. Oud-FIFA-president Joao Havelange schreef in een brief dat Blatter volledig op de hoogte was van de betaalde steekpenningen. De zaak werd geschikt in 2010 maar in 2012 bleek de betrokkenheid van Havelange en zijn vroegere schoonzoon Ricardo Teixeira.

Davidson Aaron (VS)

Voormalig president van Traffic Sports USA Inc., de dochteronderneming in de Verenigde Staten van de Braziliaanse entiteit met dezelfde naam. In mei 2015 pleitte hij niet schuldig en werd op borgtocht vrijgelaten voor 5 miljoen dollar. In oktober 2016 vorig jaar pleitte hij alsnog schuldig aan samenzwering en elektronische fraude. Aaron Davidson, die de in Miami gevestigde afdeling van het Braziliaanse sportmarketingbureau Traffic leidde. Zijn zaak staat gepland voor november 2017.

Del Nero Marco Polo (Brazilië)

Voormalig leider van de Braziliaanse Confederatie en voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA was betrokken bij het accepteren van steekpenningen in ruil voor de commerciële en verspreidingsrechten van de Copa América in 2015, 2016, 2019 en 2023. Hij moest van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol uit het FIFA bestuur, omdat hij zich verdacht en vreemd gedroeg sinds Jose Maria Marin eind mei werd gearresteerd. Hij vloog ineens van Zwitserland naar Brazilië, waardoor hij de verkiezing van de nieuwe FIFA-preses mistte. Ook vergaderingen van de FIFA woont hij niet meer bij terwijl hij een van de vertegenwoordigers was van Zuid-Amerika. Del Nero blijft wel aan als bestuurder van de Braziliaanse bond CBF. De voorzitter van de Chileense voetbalfederatie (FFC) Sergio Jadue heeft ontslag genomen, nadat hij onvoldoende uitleg kon geven over zijn betrokkenheid.

Deluca Eduardo (Argentinië)

Voormalig vertegenwoordiger van AFA in Conmebol. Hij was de rechterhand van wijlen Julio Grondona. Hij werd beschuldigd van ‘georganiseerde misdaad, elektronische fraude en witwassen.

Esquivel Rafael (Venezuela)

Voormalig vicepresident van de Conmebol en voormalig houder van zijn federatie. Hij werd gearresteerd in Zwitserland en vier maanden later uitgeleverd aan de VS. Hij pleitte schuldig, wacht op een veroordeling (maximum 20 jaar gevangenisstraf) en stemde in met een betaling van 16 miljoen dollar. Esquivel werd levenslang geschorst vanwege corruptie. en behoorde tot de grote groep van officials die in de VS zijn aangeklaagd wegens corruptie. Vooral bij deals over tv- en marketingrechten werden flinke geldsommen aan officials verstrekt. Takkas en Rafael Esquivel, de Venezolaanse voorzitter van de Venezolaanse voetbalbond en CONMEBOL bestuurder, namen miljoenen dollars aan steekpenningen aan voor de verkoop van de marketingrechten voor de edities van de Copa América van 2007, 2015, 2016, 2019 en 2023.

Figueredo Eugenio (Uruguay)

Voormalig vice-president van het uitvoerend comité van de FIFA, voormalig president van Conmebol en de Uruguayaanse vereniging. Hij wordt vervolgd voor fraude en witwassen van geld aan het hoofd van de entiteit die het Zuid-Amerikaanse voetbal reguleert. Hij werd uitgeleverd aan Uruguay en bekende dat hij binnen het Zuid-Amerikaanse voetbal deel uitmaakte van een groot corruptienetwerk en dat hij grote sommen geld heeft ontvangen en doorgesluisd. Figueredo verklaarde dat tien voorzitters van nationale voetbalbonden in Zuid-Amerika steekpenningen hebben aangenomen. Ook heeft hij een belastende verklaring afgelegd tegen Gorka Villar. Clubs uit Uruguay hadden al aangifte gedaan van afpersing door Villar.

Gryner Leonardo

De Braziliaanse politie arresteerde Gryner op verdenking van omkoping en corruptie bij het binnenhalen van de Spelen in 2009.

Grondona Julio

De in 2014 overleden Julio Grondona kreeg ongeoorloofde bonussen en vergoedingen via Kattner. De drie zouden onder andere na het WK 2010 in Zuid-Afrika bijna 21 miljoen euro aan bonussen hebben geïncasseerd, zonder dat dit contractueel was bepaald of vastgelegd en Valcke en Kattner ontvingen in oktober 2011 op gelijke wijze een bedrag van 12,6 miljoen euro. In april 2011, vlak voor de FIFA presidentsverkiezingen, kregen Kattner en Valcke een aanbieding om hun contract tot eind 2019 tegen een fikse salarisverhoging te verlengen. De zaken kwam aan het licht na onderzoek door William Burck van advocatenkantoor Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan die door de FIFA vorig jaar was ingehuurd om de zaak te onderzoeken. Vicepresident Julio Grondona is ook beschuldigd van corruptie en het in ontvangst nemen van dan 800.000 euro voor zijn stem. Alejandro Burzaco, een oud-baas van een Argentijns sportmarketingbureau, was degene die Grondona beschuldigde en als getuige optreedt in de zaak. Grondona is 3 jaar geleden overleden. Grondona was 1 van de 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA die in december 2010 stemden over de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022. Burzaco – die zelf ook al schuldig is geweest aan betrokkenheid bij omkoping noemde ook José Maria Marin, oud-voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, Manuel Burga en Juan Angel Napout. Burga was destijds de collega van Marin en Napout was voorzitter van de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol.

Hammam Bin

Trok zich terug uit de FIFA verkiezing omdat hij beschuldigd werd van omkoping van de Caribische officials. Bin Hammam zou ook geld betaald hebben aan officials voor de organisatie van het WK in Qatar.

Haven Lionel (Bahama’s)

De Ethische Commissie schorste voormalige bestuurder lid van het Uitvoerend Comité van de Caraïbische voetbalconfederatie (CFU) Lionel Haven uit de Bahama’s voor vijf jaar vanwege ongeoorloofde contante betalingen die zijn gedaan bij een evenement in mei 2011. Behalve de schorsing werd ook een sanctie van 2.730 euro opgelegd. De Colombiaan Luis Bedoya en de Chileen Sergio Jadue werden zelfs voor het leven geschorst. Beiden bekenden zich voor miljoenen te hebben laten omkopen in ruil voor marketingrechten bij de Copa America en de Copa Libertadores. Bedoya was voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond en vice-voorzitter van de Zuid-Amerikaanse confederatie CONMEBOL. De Chileen Jadue was preses van de Chileense voetbalbond en vicevoorzitter van CONMEBOL.

Hawit Alfredo

De Zwitserse politie arresteerde hem eind 2015 in opdracht van de Amerikaanse justitie in hotel Baur au Lac in Zürich samen met Juan Angel Napout, Manuel Burga en Luis Chiriboga. Allen worden verdacht van corruptie. De Hondurese voormalig vicevoorzitter Hawit, bekende uiteindelijk honderdduizenden dollars te hebben ontvangen van twee sportmarketingbedrijven in ruil voor mediarechten.

Hawilla José

(Brazilië): advocaat, journalist en zakenman. Voormalige eigenaar en oprichter van Traffic Group, een multinationale organisator van sportevenementen. In december 2014 bekende fraude en witwassen en moest 15 miljoen dollar betalen. Zijn uitspraken leidden tot de arrestatie van José Marin.

Hayatou

IOC bestuurslid Hayatou nam 1.5 miljoen dollar in ontvangst voor zijn stem op Qatar. In 2010 werd Hayatou beschuldigd waarna hij een reprimande kreeg van het IOC. Tussen 1992 en 2000 betaalde ISL zo’n 100 miljoen dollar aan onder andere Hayatou in ruil voor tv marketingrechten. Oud-FIFA-president Joao Havelange schreef in een brief dat Blatter volledig op de hoogte was van de betaalde steekpenningen. De zaak werd geschikt in 2010 maar in 2012 bleek de betrokkenheid van Havelange en zijn vroegere schoonzoon Ricardo Teixeira.

Huguet Roger (Spanje)

Voormalig CEO van Media World. Hij nam afstand van de beschuldiging en pleitte schuldig voor samenzwering, elektronische fraude en witwassen. Als onderdeel van zijn pleidooiovereenkomst ging hij akkoord met een betaling van 600.000 dollar.

Infantino Gianni

In zijn tijd als secretaris-generaal van de UEFA heeft Gianni Infantino zowel Paris Saint-Germain (PSG) als Manchester City geholpen met het overtreden van de financiële regels. Uit gelekte documenten blijkt dat Infantino met de leidingen van beide clubs sprak en geheime informatie heeft gedeeld, onder meer over de financiële onderzoeken. Er werden in het geheim met beide clubs regelingen getroffen. Ook de naam van Michel Platini wordt daarbij genoemd. Terwijl PSG en Man City werden geholpen, greep de UEFA wél keihard in bij veel kleinere clubs in landen als Turkije en Roemenië. Ook AC Milan werd bestraft en uitgesloten van Europees voetbal, hetgeen na hoger beroep werd teruggedraaid. Infantino zorgde ervoor dat de topclubs niet werden uitgesloten van de Champions League. Hij had in het geheim ontmoetingen hebben met de Qatarese bazen van PSG en de eigenaren van City, afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten en hen inzicht in hun dossiers en stelde schikkingen voor om de zaak te laten verdwijnen. Dat hebben klokkenluiders van Football Leaks onthuld. Infantino stond toe dat PSG en Man City enorme bedragen bleven ontvangen van ‘bevriende partijen’, door middel van zwaar overgewaardeerde sponsorcontracten.De nieuwe president van de FIFA hing een schorsing voor negentig dagen boven het hoofd maar dat onderzoek werd plotseling gestopt met als uitkomst: “not considered improper in the light of applicable FIFA rules and regulations”. Infantino zou tegen de regels in FIFA-medewerkers opdracht hebben gegeven om opnames van een vergadering te vernietigen en hij zou persoonlijke aankopen op kosten van de FIFA hebben gedaan, waaronder een matras van 10 duizend euro, een smoking, een fitnessapparaat, bloemen en het aannemen van cadeaus van Adidas. Infantino zou ook kosteloos vliegen met privéjets van de Russische sportminister Witali Mutko en een Qatarese sportbestuurder. De circa 150 duizend dollar kostende vluchten zouden geheel voor hem zijn betaald. De ethische commissie onderzocht ook het bezoek van Infantino aan Paus Franciscus in Vaticaanstad. De Zwitser vloog een dag na de Champions League-finale van Milaan naar Rome dat betaald zou zijn door Russische zakenlieden. Accountantskantoor KPMG verlengde vorig jaar nog de samenwerking met de FIFA tot 2018 maar vertrekt nu plotseling. Het onderzoek verdween uiteindelijk in de doofpot en niet veel later werden Rechter Hans-Joachim Eckert en onderzoeker Cornel Borbély van de ethische commissie aan de kant gezet. De Zwitserse politie deed ook een onderzoek bij de UEFA in Nyon vanwege het onrechtmatig verkopen van de televisierechten van de Champions Leage in Zuid Amerika. Gianni Infantino zou als rechterhand van Platini hierbij betrokken zijn geweest. Michel Platini maakte 29 juli zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de FIFA bekend, maar mocht vanwege zijn schorsing niet meer meedoen, waarop zijn rechterhand Infantino besloot om zijn plaats in te nemen. Infantino werd zo uiteindelijk de opvolger van Blatter die zijn carrière roemloos eindigde als columnist voor de Zwitserse zondagkrant Schweiz am Sonntag waar hij iedere twee weken een column voor gaat schrijven. Gianni Infantino bleek volgens de Panama Papers als juridisch directeur bij de UEFA ook betrokken te zijn bij de handel in uitzendrechten. Uit de Panama Papers zou blijken dat hij in 2006, namens de UEFA, de uitzendrechten voor de UEFA Cup en Champions League voor 111.000 dollar heeft verkocht aan Cross Trading/Teleamazonas een dochteronderneming van Full Play van de van corruptie verdachte Argentijnse handelaren Hugo en Mariano Jinkis. Deze verkochten de rechten voor 311.170 dollar onmiddellijk weer door.

Jadue Sergio (Chili)

Voormalig president van de Chileense Federatie (ANFP) en voormalig vicepresident van Conmebol. Hij gaf zich aan bij Justitie in Miami. Sergio Jadue werd voor het leven geschorst en bekende zich voor miljoenen te hebben laten omkopen in ruil voor marketingrechten bij de Copa America en de Copa Libertadores. Bedoya was voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond en vice-voorzitter van de Zuid-Amerikaanse confederatie CONMEBOL. De Chileen Jadue was preses van de Chileense voetbalbond en vicevoorzitter van CONMEBOL.

Jiménez Brayan (Guatemala)

Ex houder van de lokale federatie. In juli 2016 pleitte hij schuldig aan elektronische fraude en kreeg een boete van $ 350.000. In maart van dit jaar werd hij onder huisarrest geplaatst in ruil voor een borgsom van $ 1,5 miljoen.

Jinkis Hugo en Mariano (Argentinië)

Directeuren van Full Play Group SA, een sportmarketingbedrijf gevestigd in Argentinië.

Chung Mong Joon (Zuid Korea)

Voormalig voorzitter (1994 en 2011) van de Koreaanse Voetbalbond werd eerst voor zes jaar geschorst met daarbovenop een boete van 100.000 Zwitserse francs, maar dat werd later met een jaar ingekort en de boete werd gehalveerd. Chung werd beschuldigd van het kopen van stemmen voor het WK-bid van Zuid-Korea voor 2022 (kleine 700 miljoen euro). De ethische commissie onderzocht ook liefdadigheidsdonaties van Chung uit 2010 en zijn plannen voor een fonds voor voetbalontwikkeling. Het FIFA-rapport stelt dat Chung de schijn wekte dat geld werd beloofd aan bestuursleden, om voor het Zuid-Koreaanse plan voor het WK te stemmen. Op zijn beurt beschuldigt Chung de FIFA van verkiezingsfraude. De AFC zou volgens hem brieven hebben verstuurd naar bijna elke lidstaat behalve Zuid-Korea en Jordanië. De beschuldigingen werden door de FIFA ongegrond verklaard, maar Chung zegt nu met afgeluisterde telefoongesprekken nieuw belastend materiaal te hebben.

Kattner Markus

De ex financieel directeur van de FIFA kon gemakkelijk zichzelf, Blatter en Jerome Valcke jaarlijks forse salarisverhogingen geven en WK-premies en bonussen toebedelen. Markus Kattner werd eerder al ontslagen vanwege de verdenkingen dat hij zichzelf in het geheim miljoenen aan bonussen had uitgekeerd.

Lai Richard (Guam)

Lai bekende voor circa 1 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben aangenomen en behoorde tot een grote groep van officials die in de VS zijn aangeklaagd wegens corruptie. Vooral bij deals over tv- en marketingrechten werden flinke geldsommen aan officials verstrekt. Richard Lai, de bondsvoorzitter van het Oceanische eiland Guam, die al sinds 2001 de leiding heeft over het voetbal in Guam, heeft aan de federale rechter van New York bekend dat hij tussen 2009 en 2014 ongeveer 850.000 dollar smeergeld aangenomen heeft van enkele verantwoordelijken van de Aziatische voetbalconfederatie (AFC) om bepaalde beslissingen in hun voordeel te laten uitdraaien. Ook verklaarde hij 100.000 dollar gekregen te hebben van een vooraanstaande persoon binnen de AFC om diens kandidatuur voor een directeursfunctie bij de FIFA te steunen, zonder de naam van de persoon in kwestie te noemen. Lai is akkoord gegaan met het betalen van 1,1 miljoen dollar aan boetes en terugbetalingen. Dankzij zijn schuldbekentenis en getuigenissen ontsnapt hij aan het betalen van een nog hogere boete.

Li Eduardo (Costa Rica)

Voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA, van CONCACAF, voorzitter van zijn federatie en een van de zeven die in Zwitserland zijn aangehouden. Voor het leven gesanctioneerd en beschuldigd van fraude en witwassen. Li bekende dat hij medeschuldig is aan het corruptieschandaal.

Leonardo Gryner

Betrokken en veroordeeld bij het omkoopschandaal van Nuzman

Leoz Nicolás (Paraguay)

Voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA en voormalig leider van de Conmebol. Hij is huisarrest vanwege zijn 89 jaar en zijn onzekere gezondheid.

Luna Vinicio (Ecuador)

Voormalig directeur van Selection Logistics van Ecuador. In 2016 erkende hij zijn aanklacht, waarvoor hij een lagere boete ontving.

Makudi Worawi

De ex-voorzitter van de Thaise voetbalbond Worawi Makudi werd door de ethische commissie voor vijf jaar geschorst, nadat hij schuldig werd bevonden aan valsheid in geschrifte en belangenverstrengeling. Hij had de statuten van de Thaise voetbalbond gewijzigd zonder toestemming van het congres van de bond. Behalve de schorsing kreeg hij een boete van een kleine 9200 euro. De Thai maakte in het verleden deel uit van het uitvoerend comité van de FIFA. Makudi werd eerder door een rechtbank in Bangkok al veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Margulies José (Argentinië / Brazilië)

Voormalig eigenaar van Valente Corp. en Somerton Ltd. Ook bekend als José Lázaro, wordt verdacht van fraude en witwassen. Kreeg een boete van 9,2 miljoen dollar. In juni 2015 vocht uitlevering aan en is voortvluchtig.

Marin José Maria (Brazilië)

Lid van het Organisatiecomité voor de FIFA Olympische voetbaltoernooien en voormalig president van het CBF. Hij werd gearresteerd nadat Hawilla de Amerikaanse justitie op de hoogte bracht dat hij steekpenningen van hem had ontvangen. Burzaco – die zelf ook al schuldig is geweest aan betrokkenheid bij omkoping noemde ook Marin, Manuel Burga en Juan Angel Napout als medeplichtigen. Burga was destijds de collega van Marin en Napout was voorzitter van de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol. Marin werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten en wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen tijdens de organisatie van het WK voetbal in 2014 in Brazilië. Marin heeft huisarrest en zijn borgtocht werd vastgesteld op 15 miljoen dollar.

Meiszner José Luis (Argentinië)

De voormalige secretaris-generaal van de Conmebol is beschuldigd voor deelneming aan het omkoping- en witwasnetwerk. Luis Meiszner had zichzelf al eerder aangegeven bij de Argentijnse politie.

Napout Juan Ángel (Paraguay)

Voormalig president van CONMEBOL en vice-president van FIFA. Hij werd onder huisarrest geplaatst na betaling van een borgsom van 15 miljoen dollar en zijn proces voor steekpenningen loopt. Burzaco – die zelf ook al schuldig is geweest aan betrokkenheid bij omkoping noemde ook Napout als medeplichtige. Burga was destijds de collega van Marin en Napout was voorzitter van de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol.

Nicholis Mayne

De Chileense voorzitter Mayne-Nicholis nam steekpenningen aan voor zijn stem op Qatar die op die manier eind 2010 het WK van 2022 kreeg toegewezen. Oud-medewerker Scott Burnett van het hoofdkantoor in Zürich heeft zijn laptop voor onderzoek overhandigd aan Marco Villiger, het hoofd van de juridische afdeling van de FIFA. Burnett notuleerde tussen 2001 en 2009 de bestuursvergaderingen Eerder dit jaar verklaarde hij dat hij meerdere keren werd gedwongen om de notulen aan te passen.

Niersbach Wolfgang

Bestuurder voor een jaar geschorst, voor alle aan voetbal gerelateerde activiteiten.

Nuzman

Carlos Arthur Nuzman (79) was voorzitter van de nationale volleybalbond en sinds 1995 de hoogste baas van het olympisch comité in zijn land. De federale politie deed in september 2017 een inval in het huis van Nuzman, waarna hij zich moest melden voor verhoor. Aanleiding was de transactie van 1,5 miljoen dollar van een Braziliaanse zakenman naar de zoon van oud-IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack, enkele dagen voor de stemming in Kopenhagen. De Franse justitie had daar zwaarwegend bewijs voor en trok samen met het IOC en de Braziliaanse politie op in het onderzoek en de vervolging. De zaak stond inmiddels bekend onder de naam ‘Unfair Play’. Uiteindelijk kreeg Carlos Arthur Nuzman een celstraf van 30 jaar vanwege de corruptie en het spelen van een leidende rol bij het kopen van stemmen om de Olympische Spelen van 2016 naar Rio de Janeiro te krijgen. Er werd ruim twee miljoen euro aan steekpenningen betaald om dat bij IOC leden voor elkaar te kunnen krijgen. Nuzman werd uiteindelijk veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, witwassen en belastingontduiking. Hij hoeft echter pas de cel in na behandeling van zijn hoger beroep. Tegelijkertijd werden ook Sergio Cabral, Aerthur Soares en Leonardo Gryner veroordeeld.

Osuna Romer (Bolivia)

Voormalig lid van de audit- en nalevingscommissie van de FIFA en ex-penningmeester van de Conmebol waarvan Burzaco verdacht van omkoping

Platini Michel

Er loopt een rechtzaak naar aanleiding van de betaling in 2011 van ruim 1,9 miljoen euro aan Platini. Platini verklaarde dat hij recht had op dat geld en dat het bedrag betrekking had op het werk dat hij uitvoerde als onderdeel van zijn contract bij de FIFA”. Er zat echter negen jaar tussen de werkzaamheden (van januari 1999 tot medio 2002) en de betaling in 2011. Platini verklaarde dat er bij de FIFA eerder geen financiële middelen voorhanden zouden zijn, maar in die periode was er op de balans juist een overschot van 105 miljoen euro. “Het was een contract dat ik met Michel Platini had, een herenakkoord en dat is nageleefd”, zei Blatter in zijn eerste interview sinds zijn schorsing. De overeenkomst zou volgens Blatter bekrachtigd tijdens een vergadering in Stockholm in 1998, maar volgend Lennart Johansson die in 1998 baas van de UEFA was en de bewuste vergadering bijwoonde is dit “een zuivere leugen” In 2007 toen Platini werd gekozen tot voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, richtte hij een offshore vennootschap op in Panama. Michel Platini maakte 29 juli zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de FIFA bekend, maar mocht vanwege zijn schorsing niet meer meedoen, waarop zijn rechterhand Infantino besloot om zijn plaats in te nemen. Infantino werd zo uiteindelijk de opvolger van Blatter die zijn carrière roemloos eindigde als columnist voor de Zwitserse zondagkrant Schweiz am Sonntag waar hij iedere twee weken een column voor gaat schrijven. Platini is ervan overtuigd dat hem na zoveel jaren van wilde beschuldigingen en laster definitief recht zal worden gedaan. FIFA wil dat Platini het geld teruggeeft en schorste Blatter in 2015 vanwege deze dubieuze betaling aan Platini, die zelf in 2016 aftrad als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.

Rocha Julio (Nicaragua)

Voormalig directeur van de FIFA Development Bureau, voormalig president van de Centrale Unie en voormalig leider van de Nicaraguaanse Federatie (1998-2012). Hij pleitte schuldig aan het accepteren van steekpenningen in december vorig jaar. Hij wacht op een vonnis tot wel 20 jaar cel. Werd levenslang geschorst vanwege corruptie. Behoord tot een grote groep van officials die in de VS zijn aangeklaagd wegens corruptie. Vooral bij deals over tv- en marketingrechten werden flinke geldsommen aan officials verstrekt. Zowel het Openbaar Ministerie in Nicaragua als in Brooklyn hebben de voormalig voorzitter Julio Rocha, aangeklaagd wegens witwassen en verduisteren van 132.000 euro aan smeergeld in ruil voor marketingrechten van WK-kwalificatiewedstrijden.

Salguero Rafael (Guatemala)

Voormalig vicevoorzitter van de juridische commissie van de FIFA, bracht drie perioden door als vertegenwoordiger van Concacaf voor het uitvoerend comité. Hij moest 5 miljoen dollar terugbetalen.

Sanz Enrique

Secretaris-generaal Enrique Sanz van de Concacaf werd ontslagen. Sanz die al in juni werd geschorst.

Sergio Cabral

Oud Gouverneur van Rio, betrokken en veroordeeld bij het omkoopschandaal van Nuzman

Takahashi Haruyuki

Van de Nederlandse sportmarketeer George Taylor. Drie ISE-managers beweren dat Takahashi twee miljoen euro aan Blatter wilde betalen. Taylor kwam daarop terug omdat hij “niet bereid was de gevangenis in te gaan voor Takahashi”. Taylor zou ook afweten van de afspraak om Blatter hiervoor twee miljoen euro te betalen.

Takkas Costas (Cayman Islands)

Secretaris van de Caymanian Federatie, veroordeeld tot 15 maanden voor het witwassen van $ 3 miljoen aan steekpenningen. Takkas en Rafael Esquivel, de Venezolaanse voorzitter van de Venezolaanse voetbalbond en CONMEBOL bestuurder, namen miljoenen dollars aan steekpenningen aan voor de verkoop van de marketingrechten voor de edities van de Copa América van 2007, 2015, 2016, 2019 en 2023. Ze werden beiden aan de Verenigde Staten uitgeleverd.

Teixeira Ricardo (Brazilië)

Voormalig president van het CBF kon de ontvangst van 600 duizend dollar per jaar sinds hij op die positie kwam, niet verklaren. Hij werd omgekocht in ruil voor exclusieve contracten voor het WK 2014. Miljoenen van Nike zouden aan hem betaald zijn.

Tordin Fabio (Brazilië)

Voormalig uitvoerend directeur van Traffic Sports USA en functionaris van Media World LLC, een sportmarketingbedrijf. Hij erkende dat hij steekpenningen gebruikte om televisiecontracten te krijgen voor wereldevenementen in Amerika. Hij kreeg een boete van $ 600.000.

Trujillo Héctor (Guatemala)

Voormalig secretaris van het uitvoerend comité van de Guatemalteekse Federatie. Veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf en een betaling van $ 415.000. De Guatemalaanse rechter en FIFA secretaris-generaal (62) werd 4 december 1916 in Florida op een cruiseschip gearresteerd en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden. Hij heeft zo’n 180.000 euro aan steekpenningen aangenomen voor de marketingrechten bij WK-kwalificatiewedstrijden van Guatemala. 7 januari werd hij door een rechter in New York op borgtocht van 4 miljoen dollar vrijgelaten om verder in zijn woning in New Jersey onder elektronisch toezicht zijn berechting af te wachten. Er zou voor ruim 200 miljoen dollar aan smeergeld en steekpenningen zijn betaald in ruil voor tv- en marketingrechten. Hij gaf toe dat hij in zijn werkzaamheden als FIFA-agent functionarissen had omgekocht, dat hij geld had witgewassen en dat hij fraude had gepleegd om zijn omkooppraktijken systematisch uit te voeren waarmee hij tevens belasting had ontdoken. Trujillo verklaarde dat hij het smeergeld had beschouwd als een ‘normale praktijk’.

TYC International zou zich sinds 2006 ook bezighouden met het verhandelen van uitzendrechten van Latijns-Amerikaanse voetbalcompetities. De directie is in handen van trustkantoor Intertrust en deze had de exclusieve uitzendrechten van alle FIFA-wedstrijden voor Argentinië in handen van 2010 tot 2013. Het bedrijf zou hiervoor 21,5 miljoen euro hebben overgemaakt. Er zou voor ruim 200 miljoen dollar aan smeergeld en steekpenningen zijn betaald in ruil voor de tv- en marketingrechten.

Valcke Jérôme

Secretaris-generaal Jérôme Valcke nam ontslag en wwrd voor 12 jaar geschorst met daarbovenop een boete van 92.000 euro vanwege het verspreiden van vertrouwelijke informatie, belangenverstrengeling en het aanbieden en accepteren van giften maar de schorsingstermijn werd later vanwege verzachtende omstandigheden teruggebracht van twaalf naar tien jaar. De Zwitserse justitie heeft een deel van het gevonden bewijsmateriaal aan de Amerikaanse autoriteiten overgedragen. Deze bevat data van bankrekeningen die mogelijk door hem zijn gebruikt bij de onderhandse handel in marketingrechten voor voetbaltoernooien. Tegelijkertijd werd 80 miljoen dollar van deze 13 rekeningen bevroren tot dat de juridische procedures zijn afgerond. Valcke zou in 2008 tien miljoen dollar van de FIFA op deze rekeningen hebben gestort voor de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika. Valcke ontkent dat hij de betaling heeft goedgekeurd en zegt dat hij daar ook de macht niet voor had, ondanks dat zijn naam op de brief staat die hierover ging. De FIFA is zelf ook een onderzoek gestart naar Paris Saint-Germain-voorzitter Nasser Al-Khelaifi, die als directeur van mediabedrijf beIN Media Valcke zou hebben omgekocht voor de rechten van de WK’s van 2026 en 2030. Qatarees Al-Khelaifi is sinds 2011 eigenaar van PSG, dat in 2013, 2014, 2015 en 2016 kampioen van Frankrijk werd. Valcke heeft ook een rol gespeeld bij het toekennen van de mediarechten voor het komende WK in Rusland en het mondiale eindtoernooi van 2022 in Qatar en werd eerder al door de ethische commissie voor 12 jaar geschorst. Al-Khelaifi is eigenaar van PSG, dat in 2013, 2014, 2015 en 2016 kampioen van Frankrijk werd. Zijn club wed al met argwaan bekeken vanwege de miljoenentransfers van Neymar (FC Barcelona) en Kylian Mbappé (AS Monaco). Op aandringen van andere clubs onderzoekt de UEFA of de regels omtrent Financial Fair Play hierbij niet zijn overtreden. Valcke ging bij het sporttribunaal CAS in beroep tegen zijn schorsing van tien jaar voor alle voetbal gerelateerde activiteiten. Valcke kreeg die straf op 24 juni 2016 opgelegd en was aanvankelijk voor twaalf jaar geschorst, maar die straf werd uiteindelijk teruggebracht naar tien jaar. Valcke werd geschorst vanwege de verkoop van kaarten voor WK-duels, sjoemelen met zijn reiskostenvergoeding en het bewust verkopen van televisierechten onder de marktwaarde. Valcke zou ook geprobeerd hebben bewijsmateriaal te vernietigen.

Vásquez Reynaldo (El Salvador)

Voormalig leider van de normaliserende commissie van de Salvadoraanse Federatie. Hij werd gearresteerd en beschuldigd van het ontvangen van steekpenningen van Media World in ruil voor het verlenen van de rechten op die selectie en werd in zijn land veroordeeld tot 8 jaar gevangenis.

Villar Ángel María

De Guardia Civil arresteerde in juli 2017 de 67 jarige FIFA vicevoorzitter Ángel María Villar. De hoofdzetel van de voetbalbond (RFEF), enkele regionale filialen van de organisatie, een reeks bedrijven en naar de kantoren en de woningen van vooraanstaande leden van de RFEF werden door de politie doorzocht. Ook zijn zoon Gorka en de vicevoorzitter van de RFEF Juan Padrón werden gearresteerd. Centraal in het onderzoek staat RFEF-baas Villar. die tegenstanders van de Spaanse selectie voor vriendschappelijke wedstrijden de afgelopen jaren nauwkeurig uitgezocht zou hebben. Landen die bereid waren Villars zoon Gorka, een advocaat gespecialiseerd in sport- en portretrecht, aan deals te helpen, maakten de meeste kans op een partijtje tegen de voormalige Europese en wereldkampioen. Ook bedrijven die bereid waren een extra inspanning te doen voor Gorka Villar, kwamen volgens de speurders in polepositie als de RFEF contracten toekende. Villar deelde geld van de Spaanse voetbalbond uit bij zijn regionale filialen in ruil voor steun bij de vierjaarlijkse verkiezing van de RFEF-baas. Twee jaar geleden legde de ethische commissie van de FIFA Villar al een boete op omdat de vicevoorzitter van de FIFA en het Europese broertje UEFA weigerde mee te werken aan een onderzoek naar de toekenning van de WK’s in Rusland (2018) en Qatar (2022). Er loopt ook een onderzoek naar mogelijke bevoordeling van enkele kleinere voetbalclubs en het verdwijnen van 1,2 miljoen euro overheidssubsidie. De Spaanse regering gaf in 2010 de subsidie voor voetbalprojecten in Afrika en Centraal-Amerika. Madrid promootte bijvoorbeeld de oprichting van een voetbalschooltje in Haïti kort nadat het land getroffen was door een zware aardbeving. Het schooltje kwam er evenwel nooit en de 1,2 miljoen euro subsidies zijn spoorloos verdwenen. Figueredo heeft hij een belastende verklaring afgelegd tegen Gorka Villar. Clubs uit Uruguay hadden al aangifte gedaan van afpersing door Villar.

Warner Jack (Trinidad en Tobago)Sport

Voormalig vice-president en lid van het uitvoerend comité van de FIFA, voormalig voorzitter van de CONCACAF, voormalig leider van de Caribische Unie en adviseur van de Federatie van Trinidad en Tobago. Sinds juli 2015 weigert hij te worden uitgeleverd. De FIFA heeft hem in de VS aangeklaagd. De bond wil niet alleen de steekpenningen terug, maar ook loon en bonussen. Zelfs de dood zal de aanstaande lawine niet tegenhouden’, zei de 72-jarige Warner, die op borgtocht werd vrijgelaten. Warner werd door de FIFA voor het leven geschorst en veroordeeld tot een boete van ruim 70 miljoen euro.. Warner stapte in 2011 uit de FIFA en zegt te beschikken over documenten die aantonen dat de FIFA in 2010 invloed heeft uitgeoefend op de parlementsverkiezingen in zijn land. Hij zegt ook papieren en kopieën van cheques te hebben, die bewijzen dat de FIFA zich heeft ingelaten met omkoping en liet zijn advocaten de documenten overdragen aan de autoriteiten. Zijn twee zonen hebben schuld bekend aan medeplichtigheid. Warners bedrijf Jamad stuurde een factuur voor zogenaamd verleende diensten in de jaren tussen 2005 en 2010 en ontving een betaling van 1,2 miljoen dollar, zijn zonen kregen hiervan een bedrag van 750.000 dollar op een rekening gestort en een medewerker ontving 400.000 dollar. De betalingen werden gedaan door een Qatarees bedrijf dat eigendom is van één van de leden van het organisatiecomité van het WK 2022. Hij werd in 2006 betrapt bij het doorverkopen van toegangskaartjes voor het WK in Duitsland en in 2011 werd hij met een verborgen camera gefilmd terwijl hij andere FIFA-leden vroeg om geschenken ter waarde van zo’n 30.000 euro te accepteren in ruil voor hun steun aan Bin Hammam in de strijd om het presidentschap van de FIFA.

Warner Darryl en Daryan

De zonen Jack, wachten op hun vonnis.

Webb Jeffrey

Voormalig vicevoorzitter van FIFA, en leider van CONCACAF en zijn bond. Beschuldigd van het ontvangen van 6 miljoen dollar aan steekpenningen en een van degenen die op 27 mei 2015 zijn gearresteerd tijdens de operatie in Zürich.


De FIFA is een wereld-voetbalbond waar 208 landen bij zijn aangesloten.

De UEFA (Union of European Football Associations) is een Europese voetbalbond en heeft alleen invloed heeft over het Europese voetbal en is een onderdeel van de FIFA. De voorzitters van de UEFA zijn tevens vicevoorzitter van de FIFA. Michael van Praag stelt zich officieel kandidaat voor het voorzitterschap van de UEFA. Michel Platini is na zijn schorsing opgestapt als voorzitter.

Beiden hebben eigen competities,

FIFA:Wereldkampioenschap voetbal en Europeeskampioenschap voetbal

UEFA:Champions League en UEFA Cup

De verzekeringsbank in de Cypriotische havenstad Limassol van FIFA-functionaris Costakis Koutsokoumnis is door een zelfgemaakte bom geheel verwoest. Vier jaar geleden was het bedrijf ook al het doelwit van een aanslag. Ook het vakantiehuis van de Griek Giorgos Bikas, de voorzitter van de nationale scheidsrechterscommissie werd in brand gezet. De politie vermoedt dat de gokmaffia achter de aanslagen zit. Cyprus heeft een record aantal gemanipuleerde wedstrijden. Koutsokoumnis moest voor de FIFA dit probleem oplossen. Spelers, scheidrechters en zelfs grensrechters worden gechanteerd door een goksyndicaat. De leider van zo’n gok syndicaat heeft bijvoorbeeld Kluivert gechanteerd door te dreigen zijn schuld openbaar te maken. De hoofdverdachte in een onderzoek van de FIOD en het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie woont op Cyprus en werd in februari 2015 in Den Haag opgepakt op verdenking van deelnamen aan een criminele organisatie, witwassen, het zonder vergunning aanbieden van kansspelen en belastingontduiking. In totaal werden vijf Nederlandse verdachten aangehouden waarbij 100.000 euro, auto’s en rolexen en zeker zes panden in beslag genomen. Jusititie kwam de organisatie op het spoor dankzij een tip van Duitse collega’s in een onderzoek naar matchfixing. De organisatie zou betrokken zijn bij het fixen van uitslagen van wedstrijden in de Nederlandse eerste divisie in 2008 en 2009. De Duitse justitie ontmantelde een systeem van afpersing en matchfixing door heel Europa en Azië waar de echt grote matchfixers zitten die miljoenen verdienen op de enorme (illegale) Aziatische gokmarkt door voetbalwedstrijden in Europa te manipuleren. Real Madrid heeft zich 18 april 2017 ten koste van Bayern München weten te plaatsen voor de halve finale van de Champions League. De Madrilenen wonnen de return met 4-2, mede dankzij de “hulp” van arbiter Victor Kassai. In Griekenland zijn 28 personen aangeklaagd onder wie de voorzitter van recordkampioen Olympiakos Piraeus, Evangelos Marinakis. Ook de voormalig voorzitter van de Griekse voetbalbond Giorgos Sarris en de voorzitters en oud-voorzitters van de clubs Atromitos Athene, Veria en Levadiakos worden verdacht. Een aantal scheidsrechters en voetballers staan onder verdenking van matchfixing.

Zuid-Afrika verloor midden november met 1-0 van Ghana in groep G van de Afrikaanse WK-kwalificaties. Trainer Hugo Broos zag zo het WK door zijn vingers glippen. Zuid-Afrika diende een klacht in bij de de FIFA vanwege matchfixing. Die klacht veegde de FIFA van tafel, zonder verdere details te delen. De Zuid-Afrikaanse voetbalbond (SAFA) is razend door de beslissing en voelt zich “bestolen door de Senegalese scheidsrechter Maguette Ndiaye, die een dubieuze penalty toekende aan Ghana”. “We hebben de beslissing ontvangen zonder details en zullen dan ook bekijken wat de verdere stappen zijn”, voegde de CEO van SAFA er nog aan toe. Het einde van dit verhaal is dus nog niet in zicht.

De FIFA heeft het plan opgevat om het Saoedische bedrijf Visit Saudi als sponsor aan het komende WK te verbinden. De sponsordeal is nog niet officieel bekendgemaakt door de FIFA, maar deze plannen zijn controversieel, omdat vrouwen in Saoedi-Arabië worden onderdrukt, homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd en er zelfs zware straffen op staan.

Gianni Infantino is teleurgesteld in de biedingen op de uitzendrechten van het WK vrouwenvoetbal waardoor hij dreigde om het dan maar niet uit te zenden. “Het is FIFA’s morele verplichting om dit evenement niet voor een dubbeltje te verkopen”, zei hij op een Word Trade Organisation-evenement.

Het CAS heeft besloten dat de nieuwe bepalingen van de FIFA in orde zijn en dat de nieuwe regelgeving voor zaakwaarnemers alsnog ingevoerd mag worden. In mei verwierp een rechtbank in Dortmund het plan nog om zaakwaarnemers vanaf oktober 2023 te verplichten een diploma te halen. Ook moet er een bovengrens worden ingevoerd voor wat betreft de verdiensten van zaakwaarnemers. De Professional Football Agents Association (PROFAA), een vereniging voor zaakwaarnemers, spande een zaak aan tegen de FIFA, die nu door het CAS in het voordeel van de FIFA beslist is. De nieuwe regels moeten voor meer contractuele stabiliteit zorgen en de zekerheid bieden dat de belangen van zaakwaarnemers dezelfde zijn als die van de spelers die ze vertegenwoordigen.


Politie deed 20 maart 2024 een inval bij de Spaanse voetbalbond en Rubiales om Arabische connectie. Voor de operatie werd binnengevallen in meerdere gebouwen van de Spaanse voetbalbond RFEF. Daarbij zijn zeven arrestaties verricht. Ook een verblijf van voormalig bondsvoorzitter Luis Rubiales in het zuidelijk gelegen Granada is binnengevallen. Hij werd zelf niet opgepakt, al wordt hij wel onderzocht door justitie. De acties van de politie vandaag zijn onderdeel van een grote operatie die corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen door de Spaanse voetbalbond moet aanpakken. Een van de meest opvallende aantijgingen gaat over de beslissing om de Spaanse supercup te spelen in Saudi-Arabië. Dit gebeurt sinds 2020 en zou de Spaanse bond naar verluidt 40 miljoen euro per editie opleveren. In een getapt telefoongesprek zou Rubiales het met voormalig Barcelona-verdediger Gerard Piqué hebben gehad over “miljoenen in commissies.”


This domain is for sale


 

Samen met de eigenaar van de Braziliaanse Traffic Group zijn via omkoping tv-rechten verworven van onder meer de Copa America en de Zuid-Amerikaanse Champions League.

Kleding rechten

Nike betaalde in 1996 160 miljoen dollar om de Braziliaanse voetbalselectie tien jaar lang te kleden dankzij een oud-directeur van Nike in Brazilië. Op het contract staan de handtekeningen van de oud-directeur, een medeoprichter van Nike en die van de toenmalige voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, die nu wordt verdacht van fraude. Een bemiddelaar heeft bekend dat hij 40 miljoen in rekening mocht brengen en de helft hiervan heeft doorgesluisd naar BV Traffic, een marketingbureau dat voor de Braziliaanse voetbalbond werkte en waarvan de eigenaar de omkoping en fraude bekend heeft. Cees van Nieuwenhuizen, voormalig directielid van Nike in Europa en voorheen zaakwaarnemer van bondscoach Guus Hiddink, was betrokken bij de miljoenendeal met CBF. De miljoenen van Nike zouden betaald zijn aan corrupte Brazilianen, zoals Ricardo Teixeira, de voormalige baas van de Braziliaanse voetbalbond die in 2012 moest vertrekken vanwege corruptie.

De hervormingscommissie van de FIFA geleid door jurist Francois Carrard, voormalig directeur van het IOC bestaat uit 15 man waaronder ook twee vertegenwoordigers van de grote sponsors en twee leden van elk van de zes continentale federaties. Namens Europa zijn dat Gianni Infantino en Alasdair Bell. De commissie presenteerde op de dag van de aanhoudingen de hervormingsvoorstellen zoals een maximale termijn van uiterlijk twaalf jaar voor bestuurders, meer scheiding tussen politieke functies en taken binnen de FIFA, meer zeggenschap voor vrouwen en voorstellen voor meer integriteit en controle op de financiën.

De poging van Nederland en België om samen het WK van 2018 binnen te halen, was op voorhand kansloos, laat Blatter een kleine zes jaar na dato weten. Het hele gebeuren was volgens hem slechts een groot theaterstuk. De Chinese projectontwikkelaar Wanda Group is voor de komende vier jaar de nieuwe hoofdsponsor.

De FIFA onderzoekt ook een aantal deals van investeringsbedrijf Doyen Sports met verschillende voetbalclubs, waaronder FC Twente. De deal met FC Twente leidde tot een onderzoek van de licentiecommissie van de KNVB en tot het opstappen van Twente-voorzitter Aldo van der Laan. Doyen investeert in clubs in ruil voor een aandeel in de verkoop van een een speler. Doyen zou daarbij echter invloed uitoefenen op het transferbeleid. Doyen Sports stelt dat een deel van sommige contracten gemanipuleerd zou zijn door hackers.

Nederlandse betrokkenheid

Twee van de bij de corruptie betrokken marketingbureaus bleken verbonden met Torneos & Traffic Sports Marketing (T&TSM) aan de Dr. Lelykade in Scheveningen met destijds Maarten van Genuchten als enige bestuurder. Dat bedrijf was weer eigendom van een holding in Cyprus waar zijn Italiaans-Argentijnse echtgenote de baas van was. Het bedrijf komt voor in de Panama Papers waarin staat dat de brievenbusfirma een erg hoog bedrag betaalt voor het vermarkten van tv-rechten. Uit de administratie van T&TSM blijkt dat er 75 internationale bedrijven geregistreerd staan die werden gebruikt voor het witwassen van smeergeld. De BV betaalde smeergeld aan FIFA-officials om tv-rechten van voetbaltoernooien te bemachtigen. Het zou onder meer gaan om de Copa America, het toernooi in Zuid-Amerika voor landenteams, en de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League. T&TSM sluisde tien jaar lang jaarlijks ruim 16 miljoen dollar door naar andere betrokken bedrijven waarmee ze adviescontracten afsloten ten behoeve van voetbaluitzendingen, de verplaatsing van de teams naar de stadions en het vermarkten van de uitzendrechten.

Interpol heeft een samenwerkingsverband van 2011 met de FIFA beëindigd en ziet af van ongeveer twee miljoen euro die ze jaarlijks van de FIFA ontvingen. In 2011 werd door Sepp Blatter over een periode van tien jaar twintig miljoen euro beschikbaar gesteld voor de strijd tegen matchifixing. De Italiaanse politie heeft recent weer zeven voetbalbestuurders opgepakt op verdenking van matchfixing. De voorzitter van de Siciliaanse club Catania zou afgelopen seizoen tegenstanders hebben omgekocht en zo succesvol degradatie uit de Serie B hebben weten te voorkomen. Eerder dit jaar werden vijftig personen gearresteerd, onder wie vijftien spelers. In operatie ‘Dirty Soccer’, zijn vooral kleinere clubs uit de lagere divisies betrokken. Michel D’Hooghe stopt uiterlijk 2017 met zijn FIFA-bestuursfunctie en stelt zich niet meer herkiesbaar.

De officials van Athletics Kenia verduisterden bijna 700.000 dollar van de miljoenen sponsordeal met Nike. Het Argentijnse Torneos y Competencias en de Braziliaanse Traffic Group kochten FIFA-officials om voor de tv-rechten voor de Copa América en de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League.

 

Acht verdachten waaronder Jeffrey Webb, Alejandro Burzaco en José Margulies hebben schuld bekend en geschikt voor ruim 190 miljoen dollar. Er is door de Zwitserse justitie veel onroerend goed in beslag genomen en 11 terabyte aan data verzameld. Er werd onderzoek gedaan naar diverse grote Zwitserse banken die betrokken zijn bij verdachte transacties met 121 bankrekeningen. Aan 13 landen is assistentie gevraagd bij verdere beslagleggingen. De ethische commissie schorste in oktober 2015 de 79 jarige Joseph (Sepp) Blatter, Michel Platini, Jérôme Valcke en de 63 jarige voorzitter van de Thaise voetbalbond Worawi Makudi.

Veroordeelden en betrokkenen:
  • Ricardo Teixeira (Brazilië, 75): In de VS én Zwitserland aangeklaagd voor omkoping en corruptie.
  • Jacques Anouma (Ivoorkust, 70): Zou 1,5 miljoen dollar hebben ontvangen om op Qatar te stemmen.
  • Issa Hayatou (Kameroen, 76): Kreeg in de jaren negentig een standje van het IOC voor het aannemen van geld van een marketingbedrijf.
  • Marios Lefkaritis (Cyprus, 75): Verkocht voor 30 miljoen euro een stuk land aan een Qatarees bedrijf. In 2017 door de FIFA vrijgesproken van omkoping.
  • Michel D’Hooghe (België, 76): Ontving richting de stemming een schilderij van een Russische vriend, maar werd in 2015 vrijgesproken door de ethische commissie van de FIFA.
  • Hany Abo Rida (Egypte, 69): Overleefde het langst in het FIFA-bestuur, tot 2019. Nooit officieel beschuldigd, was wel een bondgenoot van Bin Hammam.
  • Senes Erzik (Turkije, 80): Bleef tot 2017 in het FIFA-bestuur.
  • Junji Ogura (Japan, 84): Nooit officieel beschuldigd.

Acosta Luis Chiriboga (Ecuador)

Voormalig president van de Ecuadoriaanse Federatie en benoemd door Loretta Lynch, procureur-generaal van de VS,werd in 2016 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor witwassen.

Acosta Francisco (Ecuador)

Voormalig hoofd van de Ecuadoraanse federatie en 10 jaar cel in de gevangenis voor witwassen.

Adamu Amos

Voormalig Nigeriaans bestuurslid Amos Adamu werd voor twee jaar geschorst. De voetbalbond zelf schorste Adamu in 2010 ook al voor drie jaar, omdat voor de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 hij omkoopbaar was gebleken. Hijn werd uit het bestuur gezet.

Al-Khelaifi Nasser

Directeur van mediabedrijf beIN Media zou Jerome Valcke hebben omgekocht voor de rechten van de WK’s van 2026 en 2030. Qatarees Al-Khelaifi is sinds 2011 eigenaar van PSG, dat in 2013, 2014, 2015 en 2016 kampioen van Frankrijk werd.

Al-Fahad Al-Sabah Ahmad

Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah heeft in mei 2017 per direct al zijn taken neergelegd. De sjeik, die ook aan het hoofd staat van de ANOC (Associatie van Nationale Olympische Comités), behoort tot een grote groep van officials die in de Verenigde Staten zijn aangeklaagd wegens corruptie. Richard Lai legde voor een rechtbank in Brooklyn belastende verklaringen over hem af.

Al-Mohannadi Saoud

De vicevoorzitter van de Qatarese voetbalbond Saoud Al-Mohannadi is voor één jaar geschorst en kreeg een boete opgelegd van ruim 18.500 euro omdat hij niet wilde getuigen. Al-Mohannadi wordt ook van corruptie verdacht.

Arthur Soares

Zakenman betrokken bij het omkoopschandaal van Nuzman

Benny Alon

Israëlisch oud-profvoetballer en eigenaar van marketingbureau JB Sports Marketing Benny Alon schreef in een email in april 2013 aan Valcke dat er door hen elk 114.000 dollar was verdiend aan de kaartverkoop voor groepswedstrijden van Duitsland. De kaartjes werden door voor drie tot vier keer de prijs verkocht. Vijftig tickets voor een wedstrijd in São Paulo met een waarde van 230 dollar werden verkocht voor 1.300 dollar per stuk en 600 tickets voor de wedstrijd met Duitsland gingen voor drie keer de waarde in de verkoop. We verdienen nog meer dan op de beurs voegde Alon er in zijn email aan toe. Alon zou 250.000 dollar contant betaald hebben aan Valcke als aanbetaling voor de ticketdeal maar dat bedrag werd later door Alon teruggestort omdat een ontmoeting met Valcke niet door ging vanwege tijdgebrek.

Alvarado Ariel (Panama)

Voormalig lid van het disciplinair comité van de FIFA, van het uitvoerend comité van Concacaf en voorzitter van de federatie. Hij wordt verdacht van het ontvangen van $ 130.000 aan steekpenningen van Traffic Sport, voor een contract voor televisie- en marketingrechten.

Banegas Alfredo Hawit (Honduras)

Voormalig leider van de nationale federatie, voormalig vicepresident van FIFA en Concacaf. Hij pleitte schuldig en betaalde $ 950.000.terug.

Bedoya Luis (Colombia)

Voormalig president van de Colombiaanse Federatie en voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA. Hij pleitte schuldig en zijn zaak dient in januari 2018. Luis Bedoya en de Chileen Sergio Jadue werden voor het leven geschorst. Beiden bekenden zich voor miljoenen te hebben laten omkopen in ruil voor marketingrechten bij de Copa America en de Copa Libertadores. Bedoya was voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond en vice-voorzitter van de Zuid-Amerikaanse confederatie CONMEBOL. De Chileen Jadue was preses van de Chileense voetbalbond en vicevoorzitter van CONMEBOL.

Blatter Sep

Sep Blatter heeft in 2005 televisierechten onder de marktwaarde verkocht aan de Caribische voetbalfederatie. Blatter’s handtekening werd aangetroffen op een contract met Jack Warner. Ten tijde van deze deal was Jack Warner de preses van die federatie. Er is ook bewijs van medeplichtigheid inzake het jarenlang onder de marktwaarde verkopen van de uitzendrechten aan Jack Warner. Blatter verkocht de TV-uitzendrechten voor de WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika voor 250.000 dollar aan Warner en die van de WK van 2014 in Brazilië voor 350.000 dollar. Warner verkocht de rechten vervolgens door voor tientallen miljoenen dollars. Warner zei eerder ook documenten te hebben waarin een verband wordt gelegd tussen de FIFA, Sepp Blatter en de verkiezingen in Trinidad & Tobago in 2010. Blatter beweert dat niet hij maar juist de UEFA sjoemelde met stemmingen. Het international sporttribunaal CAS behandelde donderdag 25 augustus de beroepszaak die Sepp Blatter tegen de FIFA heeft aangespannen. Blatter was het niet eens met zijn schorsing van zes jaar en kreeg in hoger beroep ongelijk. Zowel Blatter als Platini gingen eerder ook al in beroep tegen hun schorsing en kregen hiermee twee jaar vermindering vanwege “verzachtende omstandigheden”. Blatter stelde dat er slechts sprake is geweest van een administratieve fout en niet van een ethische fout. Blatter wordt ook beschuldigd van seksuele intimidatie. De Amerikaanse keepster Hope Solo zegt dat Blatter haar “in haar achterste heeft geknepen” bij het gala van de gouden bal in januari 2013. De ethische commissie heeft 9 september 2016 nieuwe gerechtelijke stappen tegen Sepp Blatter, Jérôme Valcke en Markus Kattner aangekondigd met betrekking tot salarisverhogingen, bonussen en WK premies die zij zich hebben toebedeeld voor een bedrag van bijna 73 miljoen euro. Het internationaal sporttribunaal CAS oordeelde 6 december 2016 om 15.00 uur definitief over de schorsing van Sepp Blatter. Ook moest hij een boete betalen van ruim 46.000 euro. Sepp Blatter ontving in zijn laatste jaar ruim 3,3 miljoen euro aan salaris en bonussen en Jérôme Valcke ruim 1,9 miljoen euro. De FIFA presidentsverkiezing in 1998 kort voor het WK in Frankrijk verliep ook al niet zonder verdenkingen. Blatter won toen van de Zweed Lennart Johansson, waarna het gerucht ging dat Afrikaanse gedelegeerden omgekocht waren in een hotel in Parijs. De openbaar aanklager van Zwitserland beweert dat Blatter zonder duidelijke reden 1 miljoen dollar op de bankrekening van de nationale voetbalbond van Trinidad en Tobago heeft gestort.Sport

Blatter die jarenlang gesteund werd door Afrikaanse en Aziatische landen had 2 juni 2015 zijn 17 jaar durende voorzitterschap al ingetrokken nadat hij vlak daarvoor nog aan zijn vijfde termijn was begonnen. Hij beloofde om na zijn uittreden openheid van zaken te geven over de affaires maar deed dit niet. De Franse ex UEFA-voorzitter Michel Platini zou via zijn 80-jarige broer Peter aangedrongen hebben op zijn terugtrekking uit de verkiezingen. Hij dreigde dat Peter dat Sepp Blatter anders de gevangenis in zou gaan. Platini ontkent de beschuldiging maar had dus wel degelijk het bewijs dat hij door Blatter was omgekocht.

Sepp Blatter die sinds 1998 aan het hoofd stond van de FIFA werkte nauw samen met de vijftigjarige CONCACAF-voorzitter Jeffrey Webb, die nu verdacht van corruptie huisarrest heeft, dankzij een borgsom van 10 miljoen die hij financierde met zijn extravagante wagenpark, dure collectie horloges, een diamanten trouwring van zijn vrouw en onroerend goed. Het tekort van 400.000 dollar betaalde hij contant. Als enige van de zeven verdachten heeft Webb zich niet verzet tegen uitlevering aan de Verenigde Staten.

Het verhoor van Blatter in de fraudezaak tegen hem is uitgesteld wegens gezondheidsklachten. Begin juni 2022 begon in het Zwitserse Bellinzona het proces tegen hem en Michel Platini. Blatter verklaarde bij het Hooggerechtshof dat hij zich niet goed voelde. “Ik heb een klacht die steeds terugkomt en dan kan ik niet goed ademen”, zei de 86-jarige Blatter bij aanvang van het proces bij de rechtbank in Bellinzona. ,,Ik ben niet in staat om te antwoorden.” Ook zijn advocaat Lorenz Emi verklaarde dat Blatter pijn op de borst heeft en ademhalingsmoeilijkheden. De federale rechtbank heeft het verhoor een dag uitgesteld. Blatter en Platini staan terecht voor de transactie uit 2011. Ze riskeren tot vijf jaar cel voor fraude, oneerlijk bestuur, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte. Uiteindelijk volgde er in de rechtbank van Zwitserland in 2022 voor beiden vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Het OM ging in hoger beroep.

Blazer Chuck (VS)

Voormalig secretaris van Concacaf en voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA. Hij nam vergaderingen met FIFA-leiders op en verzamelde bewijs om verschillende hooggeplaatste functionarissen en zakenmensen te betrekken. Hij stierf in juli van dit jaar. Blazer, zelf ook schuldig aan het wegsluizen van miljoenen naar belastingparadijzen, sloot een deal met de FBI. Blazer kwam als FIFA-bestuurder in opspraak nadat hij verwikkeld was geraakt in enkele schandalen. Hij werd onder meer beschuldigd van belastingontduiking, omkoping en het aannemen van steekpenningen. Hij bekleedde tussen 1990 en 2013 diverse functies bij de FIFA en de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF en hield kantoor in een peperduur appartement in de Trump Tower in New York die hij betaalde met geld dat bestemd was voor de ontwikkeling van het voetbal.

Burga Manuel (Peru)

Voormalig president van de FPF, verdacht van witwassen. Uitgeleverd aan de VS kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

Burzaco Alejandro (Argentinië)

Voormalige CEO van Torneos, beschuldigd van witwassen, elektronische fraude en georganiseerde misdaad. Verantwoordelijk geacht voor het betalen van 110 miljoen dollar aan steekpenningen om de rechten op uitzending van de Copa América en andere toernooien te garanderen. De Amerikaanse justitiële autoriteiten heeft hem huisarrest gegeven na betaling van 20 miljoen dollar.

Callejas Rafael (Honduras)

Voormalig lid van het FIFA televisie- en marketingcomité. Voormalig hoofd van de Hondurese Federatie en voormalig president van de Republiek Honduras (1990 tot 1994) werd beschuldigd van het ontvangen van $ 1,6 miljoen aan steekpenningen toen hij lid was van het televisie- en marketingcomité van de FIFA. Hij pleitte schuldig aan twee van de acht aanklachten: criminele associatie en frauduleuze bankoverschrijving. Callejas bekende dat hij geld aannam en een deel hiervan naar anderen doorspeelden. De 72-jarige Callejas werd veroordeeld voor zijn rol in een corruptieschandaal waarbij lucratieve uitzendrechten voor het WK en andere grote voetbalevenementen werden doorgespeeld.

Chávez Landivar Carlos Alberto (Bolivia)

Voormalig leider van de Boliviaanse Federatie en voormalig penningmeester van de Conmebol. De rechtbank van Sucre kondigde aan dat op 8 januari het proces zal beginnen. Hij wordt vastgehouden in de Palmasola-gevangenis.

Danis Zorana (Colombia)

Voormalig president van de Soccer Marketing Company (ISM). Zij is de enige betrokken vrouw, voor het ondertekenen van contracten en het verkopen van marketingrechten in Conmebol-toernooien. Zij pleitte schuldig en moest twee miljoen dollar betalen.

Horst Dassler

van Adidas richtte marketingbureau ISL op met als brievenbusfirma Sicuretta die smeergeld wit waste via Liechtenstein. Tussen 1992 en 2000 betaalde ISL zo’n 100 miljoen dollar aan onder andere Hayatou in ruil voor tv marketingrechten. Oud-FIFA-president Joao Havelange schreef in een brief dat Blatter volledig op de hoogte was van de betaalde steekpenningen. De zaak werd geschikt in 2010 maar in 2012 bleek de betrokkenheid van Havelange en zijn vroegere schoonzoon Ricardo Teixeira.

Davidson Aaron (VS)

Voormalig president van Traffic Sports USA Inc., de dochteronderneming in de Verenigde Staten van de Braziliaanse entiteit met dezelfde naam. In mei 2015 pleitte hij niet schuldig en werd op borgtocht vrijgelaten voor 5 miljoen dollar. In oktober 2016 vorig jaar pleitte hij alsnog schuldig aan samenzwering en elektronische fraude. Aaron Davidson, die de in Miami gevestigde afdeling van het Braziliaanse sportmarketingbureau Traffic leidde. Zijn zaak staat gepland voor november 2017.

Del Nero Marco Polo (Brazilië)

Voormalig leider van de Braziliaanse Confederatie en voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA was betrokken bij het accepteren van steekpenningen in ruil voor de commerciële en verspreidingsrechten van de Copa América in 2015, 2016, 2019 en 2023. Hij moest van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol uit het FIFA bestuur, omdat hij zich verdacht en vreemd gedroeg sinds Jose Maria Marin eind mei werd gearresteerd. Hij vloog ineens van Zwitserland naar Brazilië, waardoor hij de verkiezing van de nieuwe FIFA-preses mistte. Ook vergaderingen van de FIFA woont hij niet meer bij terwijl hij een van de vertegenwoordigers was van Zuid-Amerika. Del Nero blijft wel aan als bestuurder van de Braziliaanse bond CBF. De voorzitter van de Chileense voetbalfederatie (FFC) Sergio Jadue heeft ontslag genomen, nadat hij onvoldoende uitleg kon geven over zijn betrokkenheid.

Deluca Eduardo (Argentinië)

Voormalig vertegenwoordiger van AFA in Conmebol. Hij was de rechterhand van wijlen Julio Grondona. Hij werd beschuldigd van ‘georganiseerde misdaad, elektronische fraude en witwassen.

Esquivel Rafael (Venezuela)

Voormalig vicepresident van de Conmebol en voormalig houder van zijn federatie. Hij werd gearresteerd in Zwitserland en vier maanden later uitgeleverd aan de VS. Hij pleitte schuldig, wacht op een veroordeling (maximum 20 jaar gevangenisstraf) en stemde in met een betaling van 16 miljoen dollar. Esquivel werd levenslang geschorst vanwege corruptie. en behoorde tot de grote groep van officials die in de VS zijn aangeklaagd wegens corruptie. Vooral bij deals over tv- en marketingrechten werden flinke geldsommen aan officials verstrekt. Takkas en Rafael Esquivel, de Venezolaanse voorzitter van de Venezolaanse voetbalbond en CONMEBOL bestuurder, namen miljoenen dollars aan steekpenningen aan voor de verkoop van de marketingrechten voor de edities van de Copa América van 2007, 2015, 2016, 2019 en 2023.

Figueredo Eugenio (Uruguay)

Voormalig vice-president van het uitvoerend comité van de FIFA, voormalig president van Conmebol en de Uruguayaanse vereniging. Hij wordt vervolgd voor fraude en witwassen van geld aan het hoofd van de entiteit die het Zuid-Amerikaanse voetbal reguleert. Hij werd uitgeleverd aan Uruguay en bekende dat hij binnen het Zuid-Amerikaanse voetbal deel uitmaakte van een groot corruptienetwerk en dat hij grote sommen geld heeft ontvangen en doorgesluisd. Figueredo verklaarde dat tien voorzitters van nationale voetbalbonden in Zuid-Amerika steekpenningen hebben aangenomen. Ook heeft hij een belastende verklaring afgelegd tegen Gorka Villar. Clubs uit Uruguay hadden al aangifte gedaan van afpersing door Villar.

Gryner Leonardo

De Braziliaanse politie arresteerde Gryner op verdenking van omkoping en corruptie bij het binnenhalen van de Spelen in 2009.

Grondona Julio

De in 2014 overleden Julio Grondona kreeg ongeoorloofde bonussen en vergoedingen via Kattner. De drie zouden onder andere na het WK 2010 in Zuid-Afrika bijna 21 miljoen euro aan bonussen hebben geïncasseerd, zonder dat dit contractueel was bepaald of vastgelegd en Valcke en Kattner ontvingen in oktober 2011 op gelijke wijze een bedrag van 12,6 miljoen euro. In april 2011, vlak voor de FIFA presidentsverkiezingen, kregen Kattner en Valcke een aanbieding om hun contract tot eind 2019 tegen een fikse salarisverhoging te verlengen. De zaken kwam aan het licht na onderzoek door William Burck van advocatenkantoor Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan die door de FIFA vorig jaar was ingehuurd om de zaak te onderzoeken. Vicepresident Julio Grondona is ook beschuldigd van corruptie en het in ontvangst nemen van dan 800.000 euro voor zijn stem. Alejandro Burzaco, een oud-baas van een Argentijns sportmarketingbureau, was degene die Grondona beschuldigde en als getuige optreedt in de zaak. Grondona is 3 jaar geleden overleden. Grondona was 1 van de 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA die in december 2010 stemden over de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022. Burzaco – die zelf ook al schuldig is geweest aan betrokkenheid bij omkoping noemde ook José Maria Marin, oud-voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, Manuel Burga en Juan Angel Napout. Burga was destijds de collega van Marin en Napout was voorzitter van de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol.

Hammam Bin

Trok zich terug uit de FIFA verkiezing omdat hij beschuldigd werd van omkoping van de Caribische officials. Bin Hammam zou ook geld betaald hebben aan officials voor de organisatie van het WK in Qatar.

Haven Lionel (Bahama’s)

De Ethische Commissie schorste voormalige bestuurder lid van het Uitvoerend Comité van de Caraïbische voetbalconfederatie (CFU) Lionel Haven uit de Bahama’s voor vijf jaar vanwege ongeoorloofde contante betalingen die zijn gedaan bij een evenement in mei 2011. Behalve de schorsing werd ook een sanctie van 2.730 euro opgelegd. De Colombiaan Luis Bedoya en de Chileen Sergio Jadue werden zelfs voor het leven geschorst. Beiden bekenden zich voor miljoenen te hebben laten omkopen in ruil voor marketingrechten bij de Copa America en de Copa Libertadores. Bedoya was voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond en vice-voorzitter van de Zuid-Amerikaanse confederatie CONMEBOL. De Chileen Jadue was preses van de Chileense voetbalbond en vicevoorzitter van CONMEBOL.

Hawit Alfredo

De Zwitserse politie arresteerde hem eind 2015 in opdracht van de Amerikaanse justitie in hotel Baur au Lac in Zürich samen met Juan Angel Napout, Manuel Burga en Luis Chiriboga. Allen worden verdacht van corruptie. De Hondurese voormalig vicevoorzitter Hawit, bekende uiteindelijk honderdduizenden dollars te hebben ontvangen van twee sportmarketingbedrijven in ruil voor mediarechten.

Hawilla José

(Brazilië): advocaat, journalist en zakenman. Voormalige eigenaar en oprichter van Traffic Group, een multinationale organisator van sportevenementen. In december 2014 bekende fraude en witwassen en moest 15 miljoen dollar betalen. Zijn uitspraken leidden tot de arrestatie van José Marin.

Hayatou

IOC bestuurslid Hayatou nam 1.5 miljoen dollar in ontvangst voor zijn stem op Qatar. In 2010 werd Hayatou beschuldigd waarna hij een reprimande kreeg van het IOC. Tussen 1992 en 2000 betaalde ISL zo’n 100 miljoen dollar aan onder andere Hayatou in ruil voor tv marketingrechten. Oud-FIFA-president Joao Havelange schreef in een brief dat Blatter volledig op de hoogte was van de betaalde steekpenningen. De zaak werd geschikt in 2010 maar in 2012 bleek de betrokkenheid van Havelange en zijn vroegere schoonzoon Ricardo Teixeira.

Huguet Roger (Spanje)

Voormalig CEO van Media World. Hij nam afstand van de beschuldiging en pleitte schuldig voor samenzwering, elektronische fraude en witwassen. Als onderdeel van zijn pleidooiovereenkomst ging hij akkoord met een betaling van 600.000 dollar.

Infantino Gianni

In zijn tijd als secretaris-generaal van de UEFA heeft Gianni Infantino zowel Paris Saint-Germain (PSG) als Manchester City geholpen met het overtreden van de financiële regels. Uit gelekte documenten blijkt dat Infantino met de leidingen van beide clubs sprak en geheime informatie heeft gedeeld, onder meer over de financiële onderzoeken. Er werden in het geheim met beide clubs regelingen getroffen. Ook de naam van Michel Platini wordt daarbij genoemd. Terwijl PSG en Man City werden geholpen, greep de UEFA wél keihard in bij veel kleinere clubs in landen als Turkije en Roemenië. Ook AC Milan werd bestraft en uitgesloten van Europees voetbal, hetgeen na hoger beroep werd teruggedraaid. Infantino zorgde ervoor dat de topclubs niet werden uitgesloten van de Champions League. Hij had in het geheim ontmoetingen hebben met de Qatarese bazen van PSG en de eigenaren van City, afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten en hen inzicht in hun dossiers en stelde schikkingen voor om de zaak te laten verdwijnen. Dat hebben klokkenluiders van Football Leaks onthuld. Infantino stond toe dat PSG en Man City enorme bedragen bleven ontvangen van ‘bevriende partijen’, door middel van zwaar overgewaardeerde sponsorcontracten.De nieuwe president van de FIFA hing een schorsing voor negentig dagen boven het hoofd maar dat onderzoek werd plotseling gestopt met als uitkomst: “not considered improper in the light of applicable FIFA rules and regulations”. Infantino zou tegen de regels in FIFA-medewerkers opdracht hebben gegeven om opnames van een vergadering te vernietigen en hij zou persoonlijke aankopen op kosten van de FIFA hebben gedaan, waaronder een matras van 10 duizend euro, een smoking, een fitnessapparaat, bloemen en het aannemen van cadeaus van Adidas. Infantino zou ook kosteloos vliegen met privéjets van de Russische sportminister Witali Mutko en een Qatarese sportbestuurder. De circa 150 duizend dollar kostende vluchten zouden geheel voor hem zijn betaald. De ethische commissie onderzocht ook het bezoek van Infantino aan Paus Franciscus in Vaticaanstad. De Zwitser vloog een dag na de Champions League-finale van Milaan naar Rome dat betaald zou zijn door Russische zakenlieden. Accountantskantoor KPMG verlengde vorig jaar nog de samenwerking met de FIFA tot 2018 maar vertrekt nu plotseling. Het onderzoek verdween uiteindelijk in de doofpot en niet veel later werden Rechter Hans-Joachim Eckert en onderzoeker Cornel Borbély van de ethische commissie aan de kant gezet. De Zwitserse politie deed ook een onderzoek bij de UEFA in Nyon vanwege het onrechtmatig verkopen van de televisierechten van de Champions Leage in Zuid Amerika. Gianni Infantino zou als rechterhand van Platini hierbij betrokken zijn geweest. Michel Platini maakte 29 juli zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de FIFA bekend, maar mocht vanwege zijn schorsing niet meer meedoen, waarop zijn rechterhand Infantino besloot om zijn plaats in te nemen. Infantino werd zo uiteindelijk de opvolger van Blatter die zijn carrière roemloos eindigde als columnist voor de Zwitserse zondagkrant Schweiz am Sonntag waar hij iedere twee weken een column voor gaat schrijven. Gianni Infantino bleek volgens de Panama Papers als juridisch directeur bij de UEFA ook betrokken te zijn bij de handel in uitzendrechten. Uit de Panama Papers zou blijken dat hij in 2006, namens de UEFA, de uitzendrechten voor de UEFA Cup en Champions League voor 111.000 dollar heeft verkocht aan Cross Trading/Teleamazonas een dochteronderneming van Full Play van de van corruptie verdachte Argentijnse handelaren Hugo en Mariano Jinkis. Deze verkochten de rechten voor 311.170 dollar onmiddellijk weer door.

Jadue Sergio (Chili)

Voormalig president van de Chileense Federatie (ANFP) en voormalig vicepresident van Conmebol. Hij gaf zich aan bij Justitie in Miami. Sergio Jadue werd voor het leven geschorst en bekende zich voor miljoenen te hebben laten omkopen in ruil voor marketingrechten bij de Copa America en de Copa Libertadores. Bedoya was voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond en vice-voorzitter van de Zuid-Amerikaanse confederatie CONMEBOL. De Chileen Jadue was preses van de Chileense voetbalbond en vicevoorzitter van CONMEBOL.

Jiménez Brayan (Guatemala)

Ex houder van de lokale federatie. In juli 2016 pleitte hij schuldig aan elektronische fraude en kreeg een boete van $ 350.000. In maart van dit jaar werd hij onder huisarrest geplaatst in ruil voor een borgsom van $ 1,5 miljoen.

Jinkis Hugo en Mariano (Argentinië)

Directeuren van Full Play Group SA, een sportmarketingbedrijf gevestigd in Argentinië.

Chung Mong Joon (Zuid Korea)

Voormalig voorzitter (1994 en 2011) van de Koreaanse Voetbalbond werd eerst voor zes jaar geschorst met daarbovenop een boete van 100.000 Zwitserse francs, maar dat werd later met een jaar ingekort en de boete werd gehalveerd. Chung werd beschuldigd van het kopen van stemmen voor het WK-bid van Zuid-Korea voor 2022 (kleine 700 miljoen euro). De ethische commissie onderzocht ook liefdadigheidsdonaties van Chung uit 2010 en zijn plannen voor een fonds voor voetbalontwikkeling. Het FIFA-rapport stelt dat Chung de schijn wekte dat geld werd beloofd aan bestuursleden, om voor het Zuid-Koreaanse plan voor het WK te stemmen. Op zijn beurt beschuldigt Chung de FIFA van verkiezingsfraude. De AFC zou volgens hem brieven hebben verstuurd naar bijna elke lidstaat behalve Zuid-Korea en Jordanië. De beschuldigingen werden door de FIFA ongegrond verklaard, maar Chung zegt nu met afgeluisterde telefoongesprekken nieuw belastend materiaal te hebben.

Kattner Markus

De ex financieel directeur van de FIFA kon gemakkelijk zichzelf, Blatter en Jerome Valcke jaarlijks forse salarisverhogingen geven en WK-premies en bonussen toebedelen. Markus Kattner werd eerder al ontslagen vanwege de verdenkingen dat hij zichzelf in het geheim miljoenen aan bonussen had uitgekeerd.

Lai Richard (Guam)

Lai bekende voor circa 1 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben aangenomen en behoorde tot een grote groep van officials die in de VS zijn aangeklaagd wegens corruptie. Vooral bij deals over tv- en marketingrechten werden flinke geldsommen aan officials verstrekt. Richard Lai, de bondsvoorzitter van het Oceanische eiland Guam, die al sinds 2001 de leiding heeft over het voetbal in Guam, heeft aan de federale rechter van New York bekend dat hij tussen 2009 en 2014 ongeveer 850.000 dollar smeergeld aangenomen heeft van enkele verantwoordelijken van de Aziatische voetbalconfederatie (AFC) om bepaalde beslissingen in hun voordeel te laten uitdraaien. Ook verklaarde hij 100.000 dollar gekregen te hebben van een vooraanstaande persoon binnen de AFC om diens kandidatuur voor een directeursfunctie bij de FIFA te steunen, zonder de naam van de persoon in kwestie te noemen. Lai is akkoord gegaan met het betalen van 1,1 miljoen dollar aan boetes en terugbetalingen. Dankzij zijn schuldbekentenis en getuigenissen ontsnapt hij aan het betalen van een nog hogere boete.

Li Eduardo (Costa Rica)

Voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA, van CONCACAF, voorzitter van zijn federatie en een van de zeven die in Zwitserland zijn aangehouden. Voor het leven gesanctioneerd en beschuldigd van fraude en witwassen. Li bekende dat hij medeschuldig is aan het corruptieschandaal.

Leonardo Gryner

Betrokken en veroordeeld bij het omkoopschandaal van Nuzman

Leoz Nicolás (Paraguay)

Voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA en voormalig leider van de Conmebol. Hij is huisarrest vanwege zijn 89 jaar en zijn onzekere gezondheid.

Luna Vinicio (Ecuador)

Voormalig directeur van Selection Logistics van Ecuador. In 2016 erkende hij zijn aanklacht, waarvoor hij een lagere boete ontving.

Makudi Worawi

De ex-voorzitter van de Thaise voetbalbond Worawi Makudi werd door de ethische commissie voor vijf jaar geschorst, nadat hij schuldig werd bevonden aan valsheid in geschrifte en belangenverstrengeling. Hij had de statuten van de Thaise voetbalbond gewijzigd zonder toestemming van het congres van de bond. Behalve de schorsing kreeg hij een boete van een kleine 9200 euro. De Thai maakte in het verleden deel uit van het uitvoerend comité van de FIFA. Makudi werd eerder door een rechtbank in Bangkok al veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Margulies José (Argentinië / Brazilië)

Voormalig eigenaar van Valente Corp. en Somerton Ltd. Ook bekend als José Lázaro, wordt verdacht van fraude en witwassen. Kreeg een boete van 9,2 miljoen dollar. In juni 2015 vocht uitlevering aan en is voortvluchtig.

Marin José Maria (Brazilië)

Lid van het Organisatiecomité voor de FIFA Olympische voetbaltoernooien en voormalig president van het CBF. Hij werd gearresteerd nadat Hawilla de Amerikaanse justitie op de hoogte bracht dat hij steekpenningen van hem had ontvangen. Burzaco – die zelf ook al schuldig is geweest aan betrokkenheid bij omkoping noemde ook Marin, Manuel Burga en Juan Angel Napout als medeplichtigen. Burga was destijds de collega van Marin en Napout was voorzitter van de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol. Marin werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten en wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen tijdens de organisatie van het WK voetbal in 2014 in Brazilië. Marin heeft huisarrest en zijn borgtocht werd vastgesteld op 15 miljoen dollar.

Meiszner José Luis (Argentinië)

De voormalige secretaris-generaal van de Conmebol is beschuldigd voor deelneming aan het omkoping- en witwasnetwerk. Luis Meiszner had zichzelf al eerder aangegeven bij de Argentijnse politie.

Napout Juan Ángel (Paraguay)

Voormalig president van CONMEBOL en vice-president van FIFA. Hij werd onder huisarrest geplaatst na betaling van een borgsom van 15 miljoen dollar en zijn proces voor steekpenningen loopt. Burzaco – die zelf ook al schuldig is geweest aan betrokkenheid bij omkoping noemde ook Napout als medeplichtige. Burga was destijds de collega van Marin en Napout was voorzitter van de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol.

Nicholis Mayne

De Chileense voorzitter Mayne-Nicholis nam steekpenningen aan voor zijn stem op Qatar die op die manier eind 2010 het WK van 2022 kreeg toegewezen. Oud-medewerker Scott Burnett van het hoofdkantoor in Zürich heeft zijn laptop voor onderzoek overhandigd aan Marco Villiger, het hoofd van de juridische afdeling van de FIFA. Burnett notuleerde tussen 2001 en 2009 de bestuursvergaderingen Eerder dit jaar verklaarde hij dat hij meerdere keren werd gedwongen om de notulen aan te passen.

Niersbach Wolfgang

Bestuurder voor een jaar geschorst, voor alle aan voetbal gerelateerde activiteiten.

Nuzman

Carlos Arthur Nuzman (79) was voorzitter van de nationale volleybalbond en sinds 1995 de hoogste baas van het olympisch comité in zijn land. De federale politie deed in september 2017 een inval in het huis van Nuzman, waarna hij zich moest melden voor verhoor. Aanleiding was de transactie van 1,5 miljoen dollar van een Braziliaanse zakenman naar de zoon van oud-IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack, enkele dagen voor de stemming in Kopenhagen. De Franse justitie had daar zwaarwegend bewijs voor en trok samen met het IOC en de Braziliaanse politie op in het onderzoek en de vervolging. De zaak stond inmiddels bekend onder de naam ‘Unfair Play’. Uiteindelijk kreeg Carlos Arthur Nuzman een celstraf van 30 jaar vanwege de corruptie en het spelen van een leidende rol bij het kopen van stemmen om de Olympische Spelen van 2016 naar Rio de Janeiro te krijgen. Er werd ruim twee miljoen euro aan steekpenningen betaald om dat bij IOC leden voor elkaar te kunnen krijgen. Nuzman werd uiteindelijk veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, witwassen en belastingontduiking. Hij hoeft echter pas de cel in na behandeling van zijn hoger beroep. Tegelijkertijd werden ook Sergio Cabral, Aerthur Soares en Leonardo Gryner veroordeeld.

Osuna Romer (Bolivia)

Voormalig lid van de audit- en nalevingscommissie van de FIFA en ex-penningmeester van de Conmebol waarvan Burzaco verdacht van omkoping

Platini Michel

Er loopt een rechtzaak naar aanleiding van de betaling in 2011 van ruim 1,9 miljoen euro aan Platini. Platini verklaarde dat hij recht had op dat geld en dat het bedrag betrekking had op het werk dat hij uitvoerde als onderdeel van zijn contract bij de FIFA”. Er zat echter negen jaar tussen de werkzaamheden (van januari 1999 tot medio 2002) en de betaling in 2011. Platini verklaarde dat er bij de FIFA eerder geen financiële middelen voorhanden zouden zijn, maar in die periode was er op de balans juist een overschot van 105 miljoen euro. “Het was een contract dat ik met Michel Platini had, een herenakkoord en dat is nageleefd”, zei Blatter in zijn eerste interview sinds zijn schorsing. De overeenkomst zou volgens Blatter bekrachtigd tijdens een vergadering in Stockholm in 1998, maar volgend Lennart Johansson die in 1998 baas van de UEFA was en de bewuste vergadering bijwoonde is dit “een zuivere leugen” In 2007 toen Platini werd gekozen tot voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, richtte hij een offshore vennootschap op in Panama. Michel Platini maakte 29 juli zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de FIFA bekend, maar mocht vanwege zijn schorsing niet meer meedoen, waarop zijn rechterhand Infantino besloot om zijn plaats in te nemen. Infantino werd zo uiteindelijk de opvolger van Blatter die zijn carrière roemloos eindigde als columnist voor de Zwitserse zondagkrant Schweiz am Sonntag waar hij iedere twee weken een column voor gaat schrijven. Platini is ervan overtuigd dat hem na zoveel jaren van wilde beschuldigingen en laster definitief recht zal worden gedaan. FIFA wil dat Platini het geld teruggeeft en schorste Blatter in 2015 vanwege deze dubieuze betaling aan Platini, die zelf in 2016 aftrad als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.

Rocha Julio (Nicaragua)

Voormalig directeur van de FIFA Development Bureau, voormalig president van de Centrale Unie en voormalig leider van de Nicaraguaanse Federatie (1998-2012). Hij pleitte schuldig aan het accepteren van steekpenningen in december vorig jaar. Hij wacht op een vonnis tot wel 20 jaar cel. Werd levenslang geschorst vanwege corruptie. Behoord tot een grote groep van officials die in de VS zijn aangeklaagd wegens corruptie. Vooral bij deals over tv- en marketingrechten werden flinke geldsommen aan officials verstrekt. Zowel het Openbaar Ministerie in Nicaragua als in Brooklyn hebben de voormalig voorzitter Julio Rocha, aangeklaagd wegens witwassen en verduisteren van 132.000 euro aan smeergeld in ruil voor marketingrechten van WK-kwalificatiewedstrijden.

Salguero Rafael (Guatemala)

Voormalig vicevoorzitter van de juridische commissie van de FIFA, bracht drie perioden door als vertegenwoordiger van Concacaf voor het uitvoerend comité. Hij moest 5 miljoen dollar terugbetalen.

Sanz Enrique

Secretaris-generaal Enrique Sanz van de Concacaf werd ontslagen. Sanz die al in juni werd geschorst.

Sergio Cabral

Oud Gouverneur van Rio, betrokken en veroordeeld bij het omkoopschandaal van Nuzman

Takahashi Haruyuki

Van de Nederlandse sportmarketeer George Taylor. Drie ISE-managers beweren dat Takahashi twee miljoen euro aan Blatter wilde betalen. Taylor kwam daarop terug omdat hij “niet bereid was de gevangenis in te gaan voor Takahashi”. Taylor zou ook afweten van de afspraak om Blatter hiervoor twee miljoen euro te betalen.

Takkas Costas (Cayman Islands)

Secretaris van de Caymanian Federatie, veroordeeld tot 15 maanden voor het witwassen van $ 3 miljoen aan steekpenningen. Takkas en Rafael Esquivel, de Venezolaanse voorzitter van de Venezolaanse voetbalbond en CONMEBOL bestuurder, namen miljoenen dollars aan steekpenningen aan voor de verkoop van de marketingrechten voor de edities van de Copa América van 2007, 2015, 2016, 2019 en 2023. Ze werden beiden aan de Verenigde Staten uitgeleverd.

Teixeira Ricardo (Brazilië)

Voormalig president van het CBF kon de ontvangst van 600 duizend dollar per jaar sinds hij op die positie kwam, niet verklaren. Hij werd omgekocht in ruil voor exclusieve contracten voor het WK 2014. Miljoenen van Nike zouden aan hem betaald zijn.

Tordin Fabio (Brazilië)

Voormalig uitvoerend directeur van Traffic Sports USA en functionaris van Media World LLC, een sportmarketingbedrijf. Hij erkende dat hij steekpenningen gebruikte om televisiecontracten te krijgen voor wereldevenementen in Amerika. Hij kreeg een boete van $ 600.000.

Trujillo Héctor (Guatemala)

Voormalig secretaris van het uitvoerend comité van de Guatemalteekse Federatie. Veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf en een betaling van $ 415.000. De Guatemalaanse rechter en FIFA secretaris-generaal (62) werd 4 december 1916 in Florida op een cruiseschip gearresteerd en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden. Hij heeft zo’n 180.000 euro aan steekpenningen aangenomen voor de marketingrechten bij WK-kwalificatiewedstrijden van Guatemala. 7 januari werd hij door een rechter in New York op borgtocht van 4 miljoen dollar vrijgelaten om verder in zijn woning in New Jersey onder elektronisch toezicht zijn berechting af te wachten. Er zou voor ruim 200 miljoen dollar aan smeergeld en steekpenningen zijn betaald in ruil voor tv- en marketingrechten. Hij gaf toe dat hij in zijn werkzaamheden als FIFA-agent functionarissen had omgekocht, dat hij geld had witgewassen en dat hij fraude had gepleegd om zijn omkooppraktijken systematisch uit te voeren waarmee hij tevens belasting had ontdoken. Trujillo verklaarde dat hij het smeergeld had beschouwd als een ‘normale praktijk’.

TYC International zou zich sinds 2006 ook bezighouden met het verhandelen van uitzendrechten van Latijns-Amerikaanse voetbalcompetities. De directie is in handen van trustkantoor Intertrust en deze had de exclusieve uitzendrechten van alle FIFA-wedstrijden voor Argentinië in handen van 2010 tot 2013. Het bedrijf zou hiervoor 21,5 miljoen euro hebben overgemaakt. Er zou voor ruim 200 miljoen dollar aan smeergeld en steekpenningen zijn betaald in ruil voor de tv- en marketingrechten.

Valcke Jérôme

Secretaris-generaal Jérôme Valcke nam ontslag en wwrd voor 12 jaar geschorst met daarbovenop een boete van 92.000 euro vanwege het verspreiden van vertrouwelijke informatie, belangenverstrengeling en het aanbieden en accepteren van giften maar de schorsingstermijn werd later vanwege verzachtende omstandigheden teruggebracht van twaalf naar tien jaar. De Zwitserse justitie heeft een deel van het gevonden bewijsmateriaal aan de Amerikaanse autoriteiten overgedragen. Deze bevat data van bankrekeningen die mogelijk door hem zijn gebruikt bij de onderhandse handel in marketingrechten voor voetbaltoernooien. Tegelijkertijd werd 80 miljoen dollar van deze 13 rekeningen bevroren tot dat de juridische procedures zijn afgerond. Valcke zou in 2008 tien miljoen dollar van de FIFA op deze rekeningen hebben gestort voor de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika. Valcke ontkent dat hij de betaling heeft goedgekeurd en zegt dat hij daar ook de macht niet voor had, ondanks dat zijn naam op de brief staat die hierover ging. De FIFA is zelf ook een onderzoek gestart naar Paris Saint-Germain-voorzitter Nasser Al-Khelaifi, die als directeur van mediabedrijf beIN Media Valcke zou hebben omgekocht voor de rechten van de WK’s van 2026 en 2030. Qatarees Al-Khelaifi is sinds 2011 eigenaar van PSG, dat in 2013, 2014, 2015 en 2016 kampioen van Frankrijk werd. Valcke heeft ook een rol gespeeld bij het toekennen van de mediarechten voor het komende WK in Rusland en het mondiale eindtoernooi van 2022 in Qatar en werd eerder al door de ethische commissie voor 12 jaar geschorst. Al-Khelaifi is eigenaar van PSG, dat in 2013, 2014, 2015 en 2016 kampioen van Frankrijk werd. Zijn club wed al met argwaan bekeken vanwege de miljoenentransfers van Neymar (FC Barcelona) en Kylian Mbappé (AS Monaco). Op aandringen van andere clubs onderzoekt de UEFA of de regels omtrent Financial Fair Play hierbij niet zijn overtreden. Valcke ging bij het sporttribunaal CAS in beroep tegen zijn schorsing van tien jaar voor alle voetbal gerelateerde activiteiten. Valcke kreeg die straf op 24 juni 2016 opgelegd en was aanvankelijk voor twaalf jaar geschorst, maar die straf werd uiteindelijk teruggebracht naar tien jaar. Valcke werd geschorst vanwege de verkoop van kaarten voor WK-duels, sjoemelen met zijn reiskostenvergoeding en het bewust verkopen van televisierechten onder de marktwaarde. Valcke zou ook geprobeerd hebben bewijsmateriaal te vernietigen.

Vásquez Reynaldo (El Salvador)

Voormalig leider van de normaliserende commissie van de Salvadoraanse Federatie. Hij werd gearresteerd en beschuldigd van het ontvangen van steekpenningen van Media World in ruil voor het verlenen van de rechten op die selectie en werd in zijn land veroordeeld tot 8 jaar gevangenis.

Villar Ángel María

De Guardia Civil arresteerde in juli 2017 de 67 jarige FIFA vicevoorzitter Ángel María Villar. De hoofdzetel van de voetbalbond (RFEF), enkele regionale filialen van de organisatie, een reeks bedrijven en naar de kantoren en de woningen van vooraanstaande leden van de RFEF werden door de politie doorzocht. Ook zijn zoon Gorka en de vicevoorzitter van de RFEF Juan Padrón werden gearresteerd. Centraal in het onderzoek staat RFEF-baas Villar. die tegenstanders van de Spaanse selectie voor vriendschappelijke wedstrijden de afgelopen jaren nauwkeurig uitgezocht zou hebben. Landen die bereid waren Villars zoon Gorka, een advocaat gespecialiseerd in sport- en portretrecht, aan deals te helpen, maakten de meeste kans op een partijtje tegen de voormalige Europese en wereldkampioen. Ook bedrijven die bereid waren een extra inspanning te doen voor Gorka Villar, kwamen volgens de speurders in polepositie als de RFEF contracten toekende. Villar deelde geld van de Spaanse voetbalbond uit bij zijn regionale filialen in ruil voor steun bij de vierjaarlijkse verkiezing van de RFEF-baas. Twee jaar geleden legde de ethische commissie van de FIFA Villar al een boete op omdat de vicevoorzitter van de FIFA en het Europese broertje UEFA weigerde mee te werken aan een onderzoek naar de toekenning van de WK’s in Rusland (2018) en Qatar (2022). Er loopt ook een onderzoek naar mogelijke bevoordeling van enkele kleinere voetbalclubs en het verdwijnen van 1,2 miljoen euro overheidssubsidie. De Spaanse regering gaf in 2010 de subsidie voor voetbalprojecten in Afrika en Centraal-Amerika. Madrid promootte bijvoorbeeld de oprichting van een voetbalschooltje in Haïti kort nadat het land getroffen was door een zware aardbeving. Het schooltje kwam er evenwel nooit en de 1,2 miljoen euro subsidies zijn spoorloos verdwenen. Figueredo heeft hij een belastende verklaring afgelegd tegen Gorka Villar. Clubs uit Uruguay hadden al aangifte gedaan van afpersing door Villar.

Warner Jack (Trinidad en Tobago)Sport

Voormalig vice-president en lid van het uitvoerend comité van de FIFA, voormalig voorzitter van de CONCACAF, voormalig leider van de Caribische Unie en adviseur van de Federatie van Trinidad en Tobago. Sinds juli 2015 weigert hij te worden uitgeleverd. De FIFA heeft hem in de VS aangeklaagd. De bond wil niet alleen de steekpenningen terug, maar ook loon en bonussen. Zelfs de dood zal de aanstaande lawine niet tegenhouden’, zei de 72-jarige Warner, die op borgtocht werd vrijgelaten. Warner werd door de FIFA voor het leven geschorst en veroordeeld tot een boete van ruim 70 miljoen euro.. Warner stapte in 2011 uit de FIFA en zegt te beschikken over documenten die aantonen dat de FIFA in 2010 invloed heeft uitgeoefend op de parlementsverkiezingen in zijn land. Hij zegt ook papieren en kopieën van cheques te hebben, die bewijzen dat de FIFA zich heeft ingelaten met omkoping en liet zijn advocaten de documenten overdragen aan de autoriteiten. Zijn twee zonen hebben schuld bekend aan medeplichtigheid. Warners bedrijf Jamad stuurde een factuur voor zogenaamd verleende diensten in de jaren tussen 2005 en 2010 en ontving een betaling van 1,2 miljoen dollar, zijn zonen kregen hiervan een bedrag van 750.000 dollar op een rekening gestort en een medewerker ontving 400.000 dollar. De betalingen werden gedaan door een Qatarees bedrijf dat eigendom is van één van de leden van het organisatiecomité van het WK 2022. Hij werd in 2006 betrapt bij het doorverkopen van toegangskaartjes voor het WK in Duitsland en in 2011 werd hij met een verborgen camera gefilmd terwijl hij andere FIFA-leden vroeg om geschenken ter waarde van zo’n 30.000 euro te accepteren in ruil voor hun steun aan Bin Hammam in de strijd om het presidentschap van de FIFA.

Warner Darryl en Daryan

De zonen Jack, wachten op hun vonnis.

Webb Jeffrey

Voormalig vicevoorzitter van FIFA, en leider van CONCACAF en zijn bond. Beschuldigd van het ontvangen van 6 miljoen dollar aan steekpenningen en een van degenen die op 27 mei 2015 zijn gearresteerd tijdens de operatie in Zürich.


De FIFA is een wereld-voetbalbond waar 208 landen bij zijn aangesloten.

De UEFA (Union of European Football Associations) is een Europese voetbalbond en heeft alleen invloed heeft over het Europese voetbal en is een onderdeel van de FIFA. De voorzitters van de UEFA zijn tevens vicevoorzitter van de FIFA. Michael van Praag stelt zich officieel kandidaat voor het voorzitterschap van de UEFA. Michel Platini is na zijn schorsing opgestapt als voorzitter.

Beiden hebben eigen competities,

FIFA:Wereldkampioenschap voetbal en Europeeskampioenschap voetbal

UEFA:Champions League en UEFA Cup

De verzekeringsbank in de Cypriotische havenstad Limassol van FIFA-functionaris Costakis Koutsokoumnis is door een zelfgemaakte bom geheel verwoest. Vier jaar geleden was het bedrijf ook al het doelwit van een aanslag. Ook het vakantiehuis van de Griek Giorgos Bikas, de voorzitter van de nationale scheidsrechterscommissie werd in brand gezet. De politie vermoedt dat de gokmaffia achter de aanslagen zit. Cyprus heeft een record aantal gemanipuleerde wedstrijden. Koutsokoumnis moest voor de FIFA dit probleem oplossen. Spelers, scheidrechters en zelfs grensrechters worden gechanteerd door een goksyndicaat. De leider van zo’n gok syndicaat heeft bijvoorbeeld Kluivert gechanteerd door te dreigen zijn schuld openbaar te maken. De hoofdverdachte in een onderzoek van de FIOD en het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie woont op Cyprus en werd in februari 2015 in Den Haag opgepakt op verdenking van deelnamen aan een criminele organisatie, witwassen, het zonder vergunning aanbieden van kansspelen en belastingontduiking. In totaal werden vijf Nederlandse verdachten aangehouden waarbij 100.000 euro, auto’s en rolexen en zeker zes panden in beslag genomen. Jusititie kwam de organisatie op het spoor dankzij een tip van Duitse collega’s in een onderzoek naar matchfixing. De organisatie zou betrokken zijn bij het fixen van uitslagen van wedstrijden in de Nederlandse eerste divisie in 2008 en 2009. De Duitse justitie ontmantelde een systeem van afpersing en matchfixing door heel Europa en Azië waar de echt grote matchfixers zitten die miljoenen verdienen op de enorme (illegale) Aziatische gokmarkt door voetbalwedstrijden in Europa te manipuleren. Real Madrid heeft zich 18 april 2017 ten koste van Bayern München weten te plaatsen voor de halve finale van de Champions League. De Madrilenen wonnen de return met 4-2, mede dankzij de “hulp” van arbiter Victor Kassai. In Griekenland zijn 28 personen aangeklaagd onder wie de voorzitter van recordkampioen Olympiakos Piraeus, Evangelos Marinakis. Ook de voormalig voorzitter van de Griekse voetbalbond Giorgos Sarris en de voorzitters en oud-voorzitters van de clubs Atromitos Athene, Veria en Levadiakos worden verdacht. Een aantal scheidsrechters en voetballers staan onder verdenking van matchfixing.

Zuid-Afrika verloor midden november met 1-0 van Ghana in groep G van de Afrikaanse WK-kwalificaties. Trainer Hugo Broos zag zo het WK door zijn vingers glippen. Zuid-Afrika diende een klacht in bij de de FIFA vanwege matchfixing. Die klacht veegde de FIFA van tafel, zonder verdere details te delen. De Zuid-Afrikaanse voetbalbond (SAFA) is razend door de beslissing en voelt zich “bestolen door de Senegalese scheidsrechter Maguette Ndiaye, die een dubieuze penalty toekende aan Ghana”. “We hebben de beslissing ontvangen zonder details en zullen dan ook bekijken wat de verdere stappen zijn”, voegde de CEO van SAFA er nog aan toe. Het einde van dit verhaal is dus nog niet in zicht.

De FIFA heeft het plan opgevat om het Saoedische bedrijf Visit Saudi als sponsor aan het komende WK te verbinden. De sponsordeal is nog niet officieel bekendgemaakt door de FIFA, maar deze plannen zijn controversieel, omdat vrouwen in Saoedi-Arabië worden onderdrukt, homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd en er zelfs zware straffen op staan.

Gianni Infantino is teleurgesteld in de biedingen op de uitzendrechten van het WK vrouwenvoetbal waardoor hij dreigde om het dan maar niet uit te zenden. “Het is FIFA’s morele verplichting om dit evenement niet voor een dubbeltje te verkopen”, zei hij op een Word Trade Organisation-evenement.

Het CAS heeft besloten dat de nieuwe bepalingen van de FIFA in orde zijn en dat de nieuwe regelgeving voor zaakwaarnemers alsnog ingevoerd mag worden. In mei verwierp een rechtbank in Dortmund het plan nog om zaakwaarnemers vanaf oktober 2023 te verplichten een diploma te halen. Ook moet er een bovengrens worden ingevoerd voor wat betreft de verdiensten van zaakwaarnemers. De Professional Football Agents Association (PROFAA), een vereniging voor zaakwaarnemers, spande een zaak aan tegen de FIFA, die nu door het CAS in het voordeel van de FIFA beslist is. De nieuwe regels moeten voor meer contractuele stabiliteit zorgen en de zekerheid bieden dat de belangen van zaakwaarnemers dezelfde zijn als die van de spelers die ze vertegenwoordigen.


Politie deed 20 maart 2024 een inval bij de Spaanse voetbalbond en Rubiales om Arabische connectie. Voor de operatie werd binnengevallen in meerdere gebouwen van de Spaanse voetbalbond RFEF. Daarbij zijn zeven arrestaties verricht. Ook een verblijf van voormalig bondsvoorzitter Luis Rubiales in het zuidelijk gelegen Granada is binnengevallen. Hij werd zelf niet opgepakt, al wordt hij wel onderzocht door justitie. De acties van de politie vandaag zijn onderdeel van een grote operatie die corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen door de Spaanse voetbalbond moet aanpakken. Een van de meest opvallende aantijgingen gaat over de beslissing om de Spaanse supercup te spelen in Saudi-Arabië. Dit gebeurt sinds 2020 en zou de Spaanse bond naar verluidt 40 miljoen euro per editie opleveren. In een getapt telefoongesprek zou Rubiales het met voormalig Barcelona-verdediger Gerard Piqué hebben gehad over “miljoenen in commissies.”


This domain is for sale