Corona

Het Corona virus komt voor ruim 79 procent overeen met het al eerder bekende SARS virus en heeft een kroonachtige vorm. (Corona is Latijns voor kroon). Het nieuwe Corona virus ontstond waarschijnlijk 17 november 2019 in China (Wuhan) en wist zich binnen drie maanden wereldwijd te verspreiden. Er werd in China door een WHO onderzoeksteam met de nodige tegenwerking onderzoek hiernaar gedaan. Uiteindelijk concludeerden de onderzoekers in juli 2022 dat het toch de dierenmarkt moest zijn die “het vroege epicentrum van de pandemie” was. De eerste acht mensen bij wie het virus werd aangetroffen, werkten op die markt in het gedeelte waar zoogdieren werden verkocht. De eerste 155 coronapatiënten woonden ook vrijwel allemaal rond de markt en mensen die corona kregen en verderop in Wuhan woonden, hadden banden met de markt. Eind juli 2022 moesten er opnieuw 1 miljoen Chinezen in quarantaine vanwege een nieuwe uitbraak in Wuhan. Bij een ander onderzoek werd bij vleermuizen een RmYN02 virus gevonden dat lijkt op SARS-CoV-2.

President Joe Biden testte 17 juli 2024 positief op Covid-19. Daarmee werd een belangrijk campagne-evenement verstoord dat bedoeld was om steun te verwerven onder Latijns-Amerikaanse kiezers op een cruciaal moment in de verkiezingen. Biden, 81, had last van milde symptomen en heeft het antivirale medicijn Paxlovid gekregen.

Corona lijkt zich sinds juli 2024 ook weer meer te verspreiden in Nederland. Zo worden er in het riool meer virusdeeltjes aangetroffen. Dat ziet ook het RIVM, want uit recente cijfers blijkt dat er sinds enkele weken sprake is van een stijging van het aantal gevallen. De vraag is of het nieuw gemuteerde virus zich zal blijven ontwikkelen vóór de winter, wanneer infecties en ziekenhuisopnames doorgaans toenemen, en of een nieuw COVID-vaccin in de herfst hierop gericht zal zijn. Ook in het Radboud UMC in Nijmegen worden weer meer mensen met Corona opgenomen. Zij zitten nu wel tegen de tien opnames in een week. Veroorzaker van de zomergolf is een aantal nieuwe subvarianten van het omikron-type van het coronavirus. Die hebben net weer wat andere eigenschappen dan de tot dusver bekende varianten, en daardoor slagen ze erin de immuniteit deels te omzeilen. Officieel heten de subvarianten KP.3, JN.1.7, maar wetenschappers hebben het groepje als geheel aangeduid als de FLiRT-variant. De FLiRT-stammen zijn subvarianten van Omicron en samen waren ze verantwoordelijk voor de meerderheid van de COVID-gevallen in de VS begin juli. Een van hen, KP.3, was verantwoordelijk voor 36,9% van de COVID-infecties in de Verenigde Staten, KP.2 was goed voor 24,4% en KP.1.1 was goed voor 9,2% van de gevallen. De LB.1-stam, die lijkt op de FLiRT-varianten maar een extra mutatie heeft, heeft ook de aandacht getrokken. Toen de zomer begon, was het verantwoordelijk voor 14,9% van de COVID-gevallen. Sinds 28 juni 2024 is er een nieuw onderzoeksportaal(externe link) geopend voor mensen met post-COVID. 

De GGD hoeft geen schadevergoeding te betalen aan zo’n 6,5 miljoen mensen na een datalek in coronatijd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Door een datalek waren de privégegevens van iedereen die in het coronasysteem van de GGD stond korte tijd in te zien door alle callcentermedewerkers. De rechtbank oordeelt dat de vrees dat de gegevens in verkeerde handen hadden kunnen komen niet voldoende reden is voor een schadevergoeding. De zaak tegen het ministerie van VWS en de GGD was aangespannen door de Stichting ICAM, voor mensen die zich als gedupeerde hadden gemeld. De stichting zei dat in totaal 6,5 miljoen mensen slachtoffer hadden kunnen worden en eiste 500 euro per slachtoffer. De eis voor mensen die daadwerkelijk slachtoffer werden, was 1500 euro. Als de eis was toegewezen, had het bedrag van de schadevergoeding kunnen oplopen tot ongeveer 3 miljard euro. Het ging om alle mensen die zich hadden laten testen of vaccineren of die hadden meegewerkt aan een bron- en contactonderzoek. Namen, adressen, burgerservicenummers en andere persoonlijke gegevens werden te koop aangeboden, zo werd begin 2021 bekend. Dergelijke gegevens kunnen worden gebruikt door criminelen om identiteitsfraude te plegen of voor phishing en oplichting. Volgens de rechtbank staat vast dat er GGD-medewerkers waren die persoonsgegevens “ter beschikking hebben gesteld aan derden”. Dat wordt het coronadatalek genoemd. Mensen die daarvan slachtoffer zijn geworden, hebben van de GGD een schadevergoeding aangeboden gekregen. Dat zijn er volgens de GGD zo’n 1250. De meesten van hen hebben het aanbod geaccepteerd en vallen daarmee buiten de claim van ICAM.

De Belgische overheid moet een voorraad (covid)vaccins, testapparatuur en mondmaskers ter waarde van 207 miljoen euro vernietigen, omdat de houdbaarheidsdatum van de middelen is verstreken.