Brazilië, een land van uitersten

Lula da Silva haalde ondanks allerlei sabotage door Bolsonaro twee miljoen meer stemmen. Bij de definitieve verkiezing op 30 oktober 2022 won Lula da Silva met 1% verschil van Bolsonaro. Uiteindelijk haalde Lula ruim 2 miljoen stemmen meer dan Bolsonaro, 60 miljoen tegen 58 miljoen. Bolsonaro en Luiz Inácio Lula da Silva hebben elkaar hard aangevallen tijdens het laatste debat. Bolsonaro noemde oud-president Luiz Inácio Lula da Silva een „leugenaar”, „ex-gevangene” en „bendeleider.” Lula’s veroordeling wegens corruptie werd vorig jaar geannuleerd door het Hooggerechtshof, waardoor hij nu toch weer mee mocht doen. Bolsonaro had verkondigd dat hij óf de verkiezingen zou winnen, óf zou sterven, óf naar de gevangenis zou gaan. Uiteindelijk liet hij weten de grondwet te respecteren en plaats te maken voor Lula. Luiz Inácio Lula da Silva, de nieuw verkozen president van Brazilië, werd 1 januari 2023 geïnaugureerd en werd hiermee voor de derde keer president van een werelddeel dat al decennia lang te maken heeft met corruptie en onderlinge strijd.

In juli 2024 stierf tussen de 10 en 20 ton vis in de Piracicaba-rivier in het zuidoosten van Brazilië door een illegale lozing van suiker- en ethanolfabriek Estiva’s Sao Jose in Rio das Pedra. De vervuiling bereikte een stroom dat uitmondt in de Piracicaba-rivier, die het beschermde Tanqua-gebied (ook wel de mini-Pantanal van Sao Paulo genoemd) doorkruist. Het stroomgebied van de rivier beslaat een oppervlakte van 4.838 vierkante mijl, wat deze milieuramp bijzonder alarmerend maakt.
Het staatsmilieuagentschap CETESB meldde op 7 juli voor het eerst de massale sterfte en de sterke geur die uit de rivier kwam. Op dezelfde dag verzochten ze de Salto Grande-waterkrachtcentrale om meer water te laten ontsnappen om de vervuiling te verdunnen. Op 9 juli was er een toename in opgeloste zuurstofniveaus, waardoor de omstandigheden voor de overleving van de vissen verbeterden. Er werd echter nog een massale sterfte gemeld in Tanqua, ongeveer 37 mijl van Piracicaba, waar het eerste incident plaatsvond.De Piracicaba-rivier, historisch gezien belangrijk als navigatieroute en watervoorziening voor landbouw, is zwaar getroffen door deze ramp. Naast de milieuproblemen, heeft een ernstige droogte in de Amazone vorig jaar ook geleid tot massale vissterfte.