Milieu

De wijnbouw en citrusteelt in Zuid Afrika zijn de dupe van de veranderde weersomstandigheden. De zware regenval heeft de oogst vernield en complete akkers weggevaagd. De opwarming van de aarde is in een stroomversnelling gekomen, volgens een groeiende stapel onderzoeken door wetenschappers. De verwachting voor komende jaren: hittegolven, stormen en noodweer. Tachtig tot honderd millimeter regenwater viel er 21 juli 2024 in Enschede. “Exceptioneel, een wolkbreuk die eens in de 250 tot 500 jaar voorkomt”, vertelt gemeentelijk waterdeskundige Koen Wagelaar. En daar kan geen rioolsysteem of waterberging tegenop. En dus stonden de straten in grote delen van de stad blank. Een parkeerkelder van een nieuw appartementencomplex in Enschede was volledig volgestroomd met water. Meerdere auto’s zijn total loss, parkeerboxen staan blank en ook het wooncomplex zelf werd fors beschadigd. “Het water stond wel 2,5 meter hoog.”

Nederland is één van de meest vervuilde landen van Europa. Uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat Nederlanders gemiddeld alleen al vier maanden minder lang leven vanwege de uitstoot van stikstofdioxide door het verkeer. In 80 procent van de wateren in Nederland word landbouwgif gevonden en bij 40 procent word de milieunorm overschreden. Soms bevat het water zelfs honderd keer zo veel gif als de norm. Elf belangenorganisaties dagen de Nederlandse Staat voor de rechter vanwege het grove nalaten van diens zorgplicht om Nederlandse burgers, dieren en het milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van pfas-verontreinigde schadelijke gevolgen van de pfas-verontreiniging. Volgens de organisaties neemt de Nederlandse Staat te weinig maatregelen om de schade door pfas te beperken en voorkomen. Wetenschappers ontdekten onlangs dat micro-organismen die behoren tot het geslacht Acetobacterium en die wereldwijd veelvuldig in afvalwateromgevingen aanwezig zijn hardnekkige fluor-koolstofbindingen kunnen afbreken door middel van reductieve defluorinering. Mogelijk kunnen deze microben helpen om het PFAS-probleem op te lossen. De bacteriën zijn echter alleen effectief tegen onverzadigde PFAS-verbindingen die dubbele koolstof-koolstofbindingen hebben in hun chemische structuur. Vorig jaar bleken ook andere microben die chlooratomen uit gechloreerde PFAS-verbindingen te kunnen halen. Dit zorgt ervoor dat deze verontreinigingen worden afgebroken en verwijderd. De nieuwste ontdekking vergroot het aantal PFAS-verbindingen dat biologisch kan worden afgebroken aanzienlijk.

De EU geeft een subsidieregeling van 105 miljoen euro voor de verhuizing van Nederlandse veehouders uit beschermde natuurgebieden om zo de stikstofvervuiling te verminderen. 

Er worden grote hoeveelheden TFA in kraanwater, mineraal- en bronwatermonsters aangetroffen