Private Equity



Private Equity

Meer lezen over Private Equity en alle andere investeerders?

Private Equity ondernemingen bezitten circa 1600 bedrijven en investeren miljarden dollars. Blackrock (11.5 miljard dollar), Statestreet, Carlyle en Vanguard zijn de vier grootste investeerders. Naast investeringen in elkaars activiteiten, hebben de drie wereldwijd belangen in diverse economische sectoren en bezitten ze gezamenlijk 89% van de S&P500. Ze opereren vaak onder een LLC (Limited Liability Company), waarbij ‘members’ als aandeelhouders financiële betrokkenheid tonen.
Private equity-partijen hebben de laatste 25 jaar duizend miljard dollar aan bonussen uitbetaald, voornamelijk naar de VS. Zo’n honderd private equity-investeerders zijn sinds de eeuwwisseling miljardair geworden en samen bezitten zij inmiddels 450 miljard dollar. Veertien van deze honderd investeerders zijn samen goed voor de helft van dat bedrag en zijn allemaal Amerikanen. Zeventig procent van de carried interest gaat naar de VS, terwijl maar dertig procent van het geïnvesteerde geld afkomstig is uit Amerika. Dat concludeert Ludovic Phalippou, een professor aan de Saïd School of Business in Oxford. Het onderzoek van Phalippou komt op een moment dat er een discussie woedt in het Verenigd Koninkrijk en de VS over hoe de bonussen, deze carried interest zou moeten worden belast. Het VK wil de belasting hierover in lijn brengen met de inkomstenbelasting, waardoor die zou stijgen van 28 naar 45 procent. Dat zou in het VK 440 miljoen pond per jaar opleveren. In Nederland is de belasting op deze bonussen 33 procent en in de VS 20 procent. Door een dergelijke heffing kunnen honderden miljarden aan belastingen worden geheven. Meerdere Amerikaanse presidenten en regeringen in het VK hebben l beloofd iets aan het lage belastingtarief te doen, maar volgens Phalippou is de lobby vanuit de sector dusdanig effectief dat geen enkele belofte op dat vlak tot nu toe is uitgekomen. “Als je eenmaal begrijpt over hoeveel geld we het hebben, begrijp je ook waarom private equity de grootste donor is van politici en universiteiten.” Phalippou berekende dat private equity-huis Blackstone verreweg de grootste speler is, met liefst 33,6 miljard dollar aan carried interest sinds 2000. Carlyle is nummer twee met 19,8 miljard dollar.
Veel private equity-firma’s ervaarden 2023 als een verloren jaar. 2024 moet een inhaaljaar worden op de verwachting dat centrale banken wereldwijd de rentes zullen verlagen. Door de hogere rentes, bleven investeringen uit en de wisselvallige marktomstandigheden zorgden ervoor dat het moeilijk was om te cashen op bestaande investeringen. Sinds 2009 was er niet zo’n vertraging in het aantal private equity-deals. De omvang van private equity-deals wereldwijd liep met 40% terug tot 846 miljard dollar. In 2022 werd er nog voor 1,44 biljoen dollar aan deals gesloten. Het aantal deals liep wel terug, maar daartegenover stonden wel enkele omvangrijke deals in de oliemarkt. Zo nam Exxon sectorgenoot Pioneer Natural Resources over voor een bedrag van 60 miljard dollar en kocht Chevron voor 53 miljard dollar Hess. Private equity-huizen deden het op de beurs echter niet zo slecht in 2023. Zo zagen onder meer Blackstone en Apollo hun koersen met 50% tot 70% oplopen. Daarmee deden deze aandelen het beter dan de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500, die met 24% opliep. De private creditportefeuilles van de investeringshuizen floreerden bij de hogere rentes, terwijl het vooruitzicht van renteverlagingen door centrale banken het sentiment ook goed deden. Dat neemt niet weg dat de kernactiviteiten van private equity-huizen, namelijk de buyout-business, onder druk stonden door de hogere rentes. Investeerders die in 2021 nog tegen 6% geld konden lenen, zagen dit percentage in het afgelopen jaar oplopen tot wel 9%. Dit maakt het duurder voor investeerders om schulden aan te gaan en een hogere rente doet de marges slinken. Ook winst nemen was voor private equity-huizen moeilijk. Er werden in de afgelopen tien jaar, op één moment na, niet eerder zo weinig belangen verkocht dan in het derde kwartaal van 2023. Alleen in de eerste maanden van de coronapandemie waren er minder exits. Investeerders lijken niet bereid om de huidige lagere waarderingen te accepteren. Veel beursgangen werden uitgesteld, na enkele grote teleurstellende beursgangen in de herfst. Tegelijk zijn veel partners van private equity-firma’s gefrustreerd dat er zo weinig deals worden gesloten, terwijl zij nog steeds 1,5% tot 2% aan managementfee’s betalen.
Ook een schitterend jaareinde voor aandelen doet het sentiment rond private equity goed, terwijl er langzaam ook weer wat deals in de markt zijn te zien. Zo kijken Blackstone en Permira naar mogelijkheden om het in Oslo genoteerde Adevinta van de beurs te halen voor een bedrag van 13 miljard dollar, terwijl KKR in gesprek is om een belang in Cotiviti te nemen van 11 miljard dollar.
Van de dertig grootste private equity-huizen wereldwijd zijn er 23 gevestigd in de VS. Een vijfde van de markt in de VS is inmiddels in handen van private equity. Phalippou doet al 25 jaar onderzoek naar private equity. Hij publiceerde aan het begin van de eeuw een spraakmakend rapport over rendementen van private investeerders, waarin hij concludeerde dat private equity na aftrek van de bonussen en de beheerkosten niet beter presteert dan de beurs, terwijl de sector zelf beweert juist hogere rendementen te behalen. Ook accountantskantoren staan momenteel zeer in de belangstelling van private equity-partijen. Zij richten hun aandacht in de VS op de grootste spelers op de markt van accountants- en advieskantoren. Tien van de dertig grootste Amerikaanse accountantskantoren zou binnenkort in handen van private equity kunnen vallen. Minstens vier PE-partijen voeren onderhandelingen met kantoren, nadat eerder al de top 10-kantoren Grant Thornton en Baker Tilly in de VS kozen voor private investeerders. Private equity-firma’s voeren gesprekken met onder meer het in Atlanta gevestigde Aprio, met PKF O’Connor Davies uit New York, met Carr, Riggs & Ingram uit Alabama en met het in Californië gevestigde Armanino. Toezichthouders zijn bezorgd over de invloed van private equity-partijen. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) riep recent bestuurders van accountantskantoren al op tot waakzaamheid. New Mountain Capital nam onlangs samen met twee mede-investeerders een belang van zestig procent in Grant Thornton, voor liefst 1,4 miljard dollar. Met zo’n kantoor in hun portefeuille ligt misbruik op de loer. De slager kan dan zijn eigen vlees keuren. Private equity wordt gedreven door schaalvergroting, efficiencywinst en multipliereffecten en dat is binnen de accountancy ongewenst. De AFM zou de ontwikkelingen rondom private equity in de sector al zorgvuldig volgen, maar binnen het ministerie van Economische zaken zou er nog onvoldoende aandacht aan gegeven worden. Verschillende rapporten en AFM-onderzoeken toonden de afgelopen jaren aan dat de kwaliteit van wettelijke controles onvoldoende was” en wordt er verwezen naar de instelling van de Commissie toekomst accountancysector (Cta) en de aanstelling van de beide Kwartiermakers toekomst accountancysector, die eind 2023 hun slotrapportage presenteerden.
De CEO van BlackRock maakt deel uit van het World Economic Forum (WEF). Dit forum heeft sinds 1987 een jaarlijkse bijeenkomst van CEO’s van de grootste concerns, internationale politici, intellectuelen en journalisten, met een totaal van ongeveer 2500 deelnemers. Het WEF werd als non-profitorganisatie opgericht in 1971 en gevestigd in Genève en organiseert jaarlijks in de winter een vergadering in Davos en organiseert daarnaast diverse regionale conferenties over de hele wereld. Het WEF speelt een belangrijke rol in het beïnvloeden of bepalen van wereldgebeurtenissen en strategieën. Naast zijn functie als netwerk opereert het WEF als een kleine multinational met meer dan 600 medewerkers, een financiële omvang van ruim 300 miljoen euro aan inkomsten en uitgaven en een vermogen van 375 miljoen euro. Een deel van deze financiële middelen, namelijk 20 miljoen euro, is afkomstig van overheidssubsidies, terwijl de rest wordt gegenereerd door grote deelnemende bedrijven en het organiseren van bijeenkomsten.
Jeff Bezos, de 60 jarige investeerder en oprichter van het Amerikaanse webwarenhuis en techbedrijf Amazon is goed voor een vermogen van 184,6 miljard euro en daarmee de rijkste man op aarde. Sinds eind 2022 is de waarde van Amazon ruim verdubbeld. Bezos bezit 9 procent van de aandelen. Elon Musk staat nu tweede met een vermogen van 182,3 miljard dollar.
Dezelfde multinational en biljonairs zitten ook in De “Council on Foreign Relations” (CFR), een Amerikaanse denktank voor buitenlands beleid en internationale betrekkingen van de VS. (zie onder) Het werd opgericht in 1921 en is gevestigd in New York City , met een extra kantoor in Washington, DC. Tot de leden behoren hoge politici, staatssecretarissen , CIA- directeuren, bankiers, advocaten, professoren, bedrijfsdirecteuren en CEO’s, en vooraanstaande mediamagnaten. In CFR-bijeenkomsten overleggen overheidsfunctionarissen, leiders uit het mondiale bedrijfsleven en prominente leden van de inlichtingen- en buitenlandse beleidsgemeenschappen over internationale kwesties.
Vanuit Nederland hebben premier Rutte en ministers zoals Kaag van Financiën, Hoekstra van Buitenlandse Zaken, Ollongren van Defensie, Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in januari 2024 deelgenomen aan de Davos-conferentie. Eerdere deelnemers waren onder meer Bruno Bruins, Edith Schippers, Lilianne Ploumen, Frans Timmermans, Robbert Dijkgraaf, Halsema en Klaver. Niet iedereen staat positief tegenover deze vorm van wereldbestuur, waarbij banken zoals Bunq, Revolut, N26 en Openbank niet betrokken zijn.
Private equity (PE) is in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw groot geworden en inmiddels uitgegroeid tot een gevestigde beleggingscategorie. Private equity functioneert voornamelijk met een tijdelijke eigendomsstructuur. Doel is het bewerkstelligen van een fors rendement voor de investeerders, vaak 20 tot 30 procent. Na een aantal jaar – meestal drie tot vijf jaar – verkoopt de private equity-financier de aandelen in de regel voor een hoger bedrag. Om groeigeld te kunnen verstrekken verzamelt een private-equity firma vermogen via bijvoorbeeld pensioenfondsen, verzekeraars, banken, vermogende families en van particuliere beleggers. Investeringen door private equity en venture-capitalfondsen liggen op een historisch hoog niveau. Zo werd verzekeraar Conservatrix aangekocht door Eli Global, die met een dubbele herverzekeringsconstructie het risico van de Nederlandse polissen verplaatste naar Barbados, buiten de toezicht van DNB. De topman van Eli Global werd in april 2019 aangeklaagd voor pogingen om een lokale toezichthouder om te kopen. Hetzelfde kan nu gebeuren met Klaverblad. Lifetri, onderdeel van TPG Sixth Street, mag van DNB leven polissen kopen. Pensioenverzekeraars APG en PGGM hebben bij elkaar vanwege de negatieve rentes zo’n 45 miljard euro in private equity gestoken.
De Overheid ziet nog geen reden om zorgaanbieders te verbieden om met private equity financierders in zee te gaan. Daarbij komt dat een dergelijke maatregel, die ook het recht op eigendom en het verbod van discriminatie raakt, inbreuk zou maken op het vrij verkeer van kapitaal. De noodzaak en proportionaliteit van een dergelijke maatregel vraagt een stevige onderbouwing om juridisch houdbaar te zijn (zie ook rapport van Van der Gronden, 2019 ). Daarvoor ziet de Overheid onvoldoende aanknopingspunten. Ondertussen zit Private Equity voor 20/25% in kraamzorg en 19 tot 26% in de mondzorg. In 2022 vonden er 124 fusies en overnames door private equity bedrijven plaats, 8 meer dan in 2021. Van deze 124 transacties hadden er 43 betrekking op de zorgverlening en 81 op de toelevering- en life sciencemarkten. Van Nederlandse bedrijven met meer dan twintig medewerkers heeft 5 tot 10% al een Private-Equitybedrijf als aandeelhouder. Ook is er een toenemende belangstelling voor accountantskantoren in het mkb, bloedbanken en de zorg. Bain Capital investeerde in 2022 bijvoorbeeld in TMI een Belgisch uitzendbureau dat zorgpersoneel levert. Het bureau levert ook veel zzp zorgpersoneel in Nederland. Zodra zorg een speelbal gaat vormen voor Private Equity ligt het voor de hand dat zorg in de toekomst onbetaalbaar wordt. Hetzelfde geldt voor de kinderopvang en huisartsenposten die hierdoor steeds duurder worden. Het demissionair kabinet Rutte heeft bij de Algemene Beschouwingen aangegeven dit geen probleem te vinden en was niet voornemens om hier paal en perk aan te stellen. SP diende hiertegen vergeefs een motie in. Het aantal commerciële verpleeghuizen voor ouderen is in 10 jaar vervijfvoudigd. In de afgelopen twee jaar zijn er meer dan honderd commerciële verpleeghuizen bijgekomen. Private equity is de meest extreme vorm van vermarkting in de zorg waarbij het gaat om agressieve opkopers die veel en snel rendement willen maken en daarom bezuinigen op de dienstverlening en de kwaliteit. Private equity kan ook een positieve rol spelen bij het financieren van zorg. Uit onderzoek van EY komen volgens de minister geen aantoonbare verschillen in kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid tussen zorginstellingen die wel of niet door private equity zijn gefinancierd. Echter de problemen bij huisartsenketen Co-Med, die failliet ging lijkt het tegendeel te bewijzen.
Van de 18 beleggingsfondsen die sinds 2019 Tesla-aandelen in bezit hebben, hebben er 10 hun posities in het afgelopen kwartaal verlaagd, waarbij vier met 15% of meer. Slechts vijf voegden aandelen toe. De aandelen van Tesla zijn dit jaar met bijna 30% gedaald en sinds hun hoogtepunt in 2021 met meer dan 50%. Hierdoor is ongeveer 600 miljard dollar aan marktwaarde opgelost. De resultaten over het eerste kwartaal van 2024 bleven ook achter bij de verwachtingen van analisten. Gabelli Funds verkocht haar begin 2022 gekochte 65.900 aandelen. Graham Tanaka heeft de afgelopen zes maanden de volledige Tesla-positie in zijn Tanaka Growth Fund van $21,5 miljoen geliquideerd. Het fonds was eigenaar van de aandelen sinds ongeveer 2011, toen het op $ 2 handelde. Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management kocht meer dan tien jaar geleden 500.000 aandelen maar heeft ze dit jaar grotendeels verkocht en de positie teruggebracht tot ongeveer 300.000 aandelen. Cathie Wood, de oprichtster van Ark Invest, die Tesla sinds 2014 in haar ARK Innovation Fund heeft gehouden heeft haar belang in het eerste kwartaal met 10% vergroot. Ark schatte in april 2022 nog dat Tesla in 2027 $ 2.000 per aandeel waard zou zijn, grotendeels als gevolg van de uitrol van robotaxi-activiteiten. Wood heeft zich aan dat koersdoel gehouden en kocht in april 2024 voor ongeveer $ 100 miljoen aan nieuwe aandelen. ARK Innovation heeft bijna 12% van de activa van het fonds dat dit jaar met bijna 18% is gedaald, vergeleken met een winst van meer dan 10% voor de S&P 500.
Officieel zijn Private Equity bedrijven investeerders die (zo’n 760 miljard wereldwijd) in niet-beursgenoteerde bedrijven beleggen maar in de praktijk worden investeringen via allerlei constructies ook in wel-beursgenoteerde bedrijven gedaan.
Private Equity fondsen investeren dus met geld dat de zogenoemde general partner zelf inbrengt, aangevuld met geld dat is opgehaald van derden. Het fonds investeert dan onder leiding van de general partner in meerdere overnames (buy-outs). Naast het eigen vermogen van de general en limited partners leent een private-equityfonds meestal ook een aanzienlijke som, bijvoorbeeld bij banken. Die leverage biedt belastingvoordelen, de rente is deels aftrekbaar. En die leverage zorgt er ook voor dat via een hefboom het rendement op het eigen vermogen extra snel stijgt bij een verbetering van de bedrijfsprestaties. Het totale bedrag van deze buyouts bedroeg in 2023 4,6 miljard euro, wat een stuk lager is dan de 9,4 miljard euro in 2022, maar meer dan de 4,4 miljard euro uit 2021. Dit komt omdat er in 2023, in tegenstelling tot voorgaande jaren, geen mega buyouts waren.

ASN Impact Investors stopt met de kledingindustrie

Omdat er te weinig beweging is op het vlak van verbetering van milieu en mensenrechten verkoopt vermogensbeheerder ASN (SNS) zo’n 70 miljoen euro aan beleggingen, op een totaal beheerd vermogen van 4,2 miljard. ASN Impact Investors heeft onder meer aandelen in Inditex — het Spaanse moederbedrijf van Zara — en het Japanse sportmerk Asics van de hand gedaan. Al jaren is snel en goedkoop produceren de norm in de kledingindustrie. En om concurrentie te kunnen bijbenen moet het ook steeds sneller en goedkoper worden. Zeker partijen zoals Shein uit China zijn een gamechanger in de kledingindustrie. De sector verandert fast fashion in ultra fast fashion. ASN Impact Investors belegt al lange tijd in de kledingsector en heeft naar eigen zeggen altijd vergeefs geprobeerd om die te verbeteren.  Zeker na instorting van kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh in 2013, waar bijna duizend mensen om het leven kwamen probeerde ASN Impact Investors vergeefs de rol als aandeelhouder te pakken. 

Anders Invest

Anders Invest investeert voor de lange termijn in Nederlandse industrie, Food & Agri sector en (zorg)vastgoed. In hun industriefonds vinden MKB bedrijven uit voornamelijk de maakindustrie een plek. In het Food & Agri fonds zitten productie en handelsondernemingen uit de gehele “farm to fork” keten. In de vastgoedfondsen hebben zij huur- en zorgwoningen, met een focus op de mogelijkheid voor sociale cohesie. Ze investeren met eigen middelen en met geld van derden op basis van een lange-termijn focus, hands-on en waarden-georiënteerd. Begin september 2024 werd de producent van vijzelpompen Spaans Babcock uit Balk overgenomen. De onderneming realiseert een jaarlijkse omzet van € 20 tot € 25 miljoen en heeft ruim 100 werknemers. Spaans Babcock engineert, produceert, bouwt en installeert vijzelpompen, vijzelgeneratoren, roosters en beluchting voor afvalwaterzuiveringen, gemalen en waterkrachtinstallaties. De onderneming is ruim 125 jaar oud en opgericht in 1897 door de familie Spaans. In 1974 werd het bedrijf onderdeel van de FKI Group Ltd., die ook een Babcock bedrijf in haar groep had, en ontstond de huidige bedrijfsnaam. In 1995 is de onderneming overgenomen door de Alpha Group International. De onderneming realiseert de meerderheid van haar omzet met vijzels, beluchters en hydroturbines, in deze niche is de onderneming wereldwijd marktleider. In Balk is een omvangrijke productielocatie gevestigd waar de vijzels met behulp van CNC gestuurde machines en lasrobots worden geproduceerd. De vijzelpomp onderscheidt zich van andere pomptechnieken vanwege haar capaciteit, levensduur, ongevoeligheid voor vervuilde vloeistoffen en energiezuinigheid. Daarnaast is de vijzel visvriendelijk en houdt ze de biologische balans in zuiveringsinstallaties intact omdat de pomp geen destructieve werking heeft op de samenstelling van de vloeistof. Naast de vestiging in Balk zijn er vestigingen in Engeland en Canada/Verenigde Staten.
De eindklanten zijn over het algemeen (afval)waterzuiveringsbedrijven, waterschappen (bijvoorbeeld poldergemalen) en bedrijven actief in de aanleg of exploitatie rioolwaterzuivering. Met eigen verkoopvestigingen in Engeland (Heywood) en Canada (Ontario) levert Spaans Babcock haar producten wereldwijd.
De aandelen in Spaans Babcock zijn overgenomen van Alpha Group International. De Alpha Group is een investeringsvehikel van de heer Nolst Trenité en de heer Tonnie Eijt. De heer Eijt is algemeen directeur bij Spaans Babcock en blijft aan als algemeen directeur en aandeelhouder.

BNR Capital

BNR-Capital, een investeringsmaatschappij van Richard en Bryan Meester, werd opgericht in 2021. BNR investeert in 3 kerngebieden; duurzaamheid, leisure en innovatie & ict. Zij faciliteren daarbij op het gebied van Kwaliteit (ISO, Kwaliteitssystemen, CE, Internal Audits), Finance, Operations, Human Resources, door middel van het inzetten van specialistische team members. BNR investeerde 2,5 miljoen euro in de Nederlandse single-serve bottelaar Tubes. Met de kapitaalsinjectie kon Tube– Wines & Spirits by the glass doorgroeien.Om de groei bij te houden gaat TUBES internationaliseren en op ieder continent een productiefaciliteit openen. TUBES bottelt wijnen, gedistilleerde dranken en cocktails in innovatieve ‘single serve’ tubes. Het in Hilversum gevestigde bedrijf is internationaal actief op het gebied van sampling, gifts en consumptie, in zowel business to business als direct to consumer.

BNR Capital investeerde ook 1,8 miljoen euro in Carver B.V., een bedrijf met in totaal 23 werknemers. BNR Capital verkreeg hiervoor een 23% minderheidsbelang. Het in 1994 door Ton van den Brink opgerichte  Friese Carver in Leeuwarden, ontwikkelaar van elektrische driewielers ging ondanks deze extra investering in juli 2024 opnieuw failliet. Carver liet in mei al weten liquiditeitsproblemen te ondervinden en begon met een reorganisatie. Het bedrijf moest in 2023 hoge kosten maken voor reparaties aan driewielers, die onder de garantie vielen. Mede daardoor leed het bedrijf een nettoverlies van bijna 2,9 miljoen euro. De schuldenlast was ondertussen opgelopen tot ruim 2 miljoen euro, hoger dan de waarde van alle bezittingen. Door de aanhoudende Coronacrisis en de extreem hoge containerprijzen, stonden de geprognotiseerde groei en marge van Carver zwaar onder druk.

In 2003 kwam, na vele prototypen, de Carver One op de markt. De Carver One maakte gebruik van een Daihatsu motor, maar toen de productie van de Carver One in 2008 goed op gang was gekomen, werd Daihatsu overgenomen door Toyota en door deze overname stokte de leveringen van de motoren. Het gevolg was dat de productie helemaal stil kwam te liggen, waardoor de onderneming in de problemen raakte en in 2009 failliet ging. Uiteindelijk werden er slechts 250 exemplaren geproduceerd. In 2010 werd een doorstart gerealiseerd onder de naam Carver Technology B.V. Besloten werd om geen voertuigen meer te gaan bouwen, maar de gepatenteerde technologie onder licentie ter beschikking te stellen aan andere voertuigfabrikanten. Hoewel dit een succesvolle periode was, waarin weer veel nieuwe technologie werd ontwikkeld, besloten Anton en Chris in 2015 toch om zelf ook weer een stadsvoertuig te ontwikkelen. Na de prototype fase werd een aandeelhouder gevonden bijna Accell Group (o.a. Batavus, Koga, Sparta) van KKR. Samen met de oprichters van Babboe bakfietsen hadden zij een belang van 40%.

Door de unieke gepatenteerde kanteltechnologie te combineren met groen rijden zijn de ingenieurs toen gestart met het bouwen van nieuwe, maar ook kostbare prototypes. In 2018 is uit deze ontwikkeling de 100% elektrische Carver ontstaan. Door het succes van de Carver kwam het idee om nog een model te lanceren maar met meer laadruimte. Dit idee ontstond als oplossing voor het besluit van de grote steden om in 2025 helemaal emissievrij te willen zijn. Dit was de start van de Carver Cargo die in 2020 werd gelanceerd. In plaats van twee personen had de Carver Cargo plek voor één persoon en een grote laadruimte van maar liefst 500 liter. De Carver beschikte over een 2000 watt elektromotor in elk wiel (4000 watt totaal). De 5,4 kWh Lithium accu gaf een effectief rijbereik van 100 km. De batterij kon in 300 minuten worden opgeladen met een gewoon stopcontact.

Carver B.V. is een Besloten Vennootschap naar Nederlands Recht. Dit is de vennootschap die de obligaties uitgeeft. Carver B.V. heeft een 100% dochter, Carver Europe B.V. waarin de assemblage en distributie voor Europa is ondergebracht. Carver B.V. is gevestigd in ’s-Gravendeel, waar ook het R&D-centrum is gevestigd. Daarnaast is er een kantoor in Shenzhen, China, waar een team van 5 lokale medewerkers zich bezighoud met inkoop en kwaliteitsmanagement. Carver Europe B.V. deed de eindassemblage in Leeuwarden.

Aandeelhouders; 23% BNR Capital, 21,82%, CSE B.V. (de holding van Anton Rosier), 21,82% C.R. van den Brink Beheer (de holding van Chris van den Brink), 10.91% P.J. van den Brink Beheer (de holding van Peter van den Brink de broer van Chris), 39,39% Urbanvision B.V. (de oud oprichters van Babboe bakfietsen samen met Accell-Group o.a. Batavus, Koga, Sparta). 6,05% De Mijl Beheer B.V. 

Carver B.V. was een Besloten Vennootschap naar Nederlands Recht. Dit was ook de vennootschap die de obligaties uitgaf. Carver B.V. heeft een 100% dochter, Carver Europe B.V. waarin de assemblage en distributie voor Europa is ondergebracht. Carver B.V. is gevestigd in ’s-Gravendeel, waar ook het R&D-centrum is gevestigd. Daarnaast heeft zij een kantoor in Shenzhen, China, waar een team van 5 lokale medewerkers zich bezighouden met inkoop en kwaliteitsmanagement. Het team wordt aangestuurd door Ms. Huang,  een supply chain specialist, al jaren actief als supplier manager in de light EV industrie.  Naast de aandeelhouders stapten ook de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM) en Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) in. Beiden hebben voor het opzetten van de fabriek in Leeuwarden een lening ter beschikking gesteld van ieder 1,5 miljoen euro. In 2020 heeft de NOM aanvullend hierop nog een Corona Overbruggingslening van 900.000 euro verstrekt. In totaal werd er dus 3,9 miljoen euro verstrekt door deze twee partijen.

Anton Rosier (54) studeerde Fiscaal Recht in Leiden en aan Cape Town University in Zuid-Afrika. Na zijn afstuderen koos hij voor het bedrijfsleven en werkte op internationale commerciële functies in verschillende middelgrote en grote ondernemingen. In 1998 keerde hij terug naar Zuid-Afrika waar hij succesvol een eigen onderneming opbouwde. Na verkoop van deze onderneming keerde hij terug naar Nederland en werkte zes jaar als Algemeen Directeur in de verschillende groepsmaatschappijen van Pon Holdings. In 2010 verbond hij zich aan Carver als aandeelhouder en CEO. Anton is getrouwd en heeft drie zonen. Chris van den Brink (55), geboren in Canada, studeerde Vliegtuigbouwkunde. Na zijn studie vertrok hij als actieve surfer en skiër in de winter naar Oostenrijk en bedacht daar een combinatie van beide sporten. Dit leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van het Snowboard, zoals die nu wereldwijd bekend is. Hier komt ook de naam Carver vandaan. Een aantal jaren later ontwikkelde hij samen met Harry Kroonen de unieke kanteltechnologie DVC, waarmee hij de ideale combinatie van een motor en een auto ontwikkelde, de Carver One. Chris was aandeelhouder en Chief Technical Officer binnen Carver en heeft vele patenten op zijn naam staan. Carver wilde een toekomst creëren waarbij iedereen toegang krijgt tot slimmere, schonere en kleinere transportmiddelen voor in en rondom de grote steden. Verkoop en contact met de klant verliep hoofdzakelijk via internet en Social media kanalen. Het directe contact met de klant vond plaats in een drietal experience centers in Nederland en Duitsland en via dealers. Ook was Carver aanwezig op grote duurzame mobiliteitsevents als de EX Experience en organiseerden ze zelf events door het hele land. Onderhoud, service en aflevering werd verzorgd door partners, voor het merendeel James Autoservice bedrijven. Er werden samenwerkingen aangegaan met verzekerings- en leasemaatschappijen zoals Bourguignon, Friesland Lease en Lease Plan. De productie werd ondergebracht bij partner iEV in Zuid-Korea. die ook producent van elektrische voertuigen van concurrent Renault was. Naast een overeenkomst voor de productie had Carver met IEV in januari ook een verkooplicentie-overeenkomst gesloten, waardoor IEV zelfstandig 3 jaar lang 7.500 Carvers mocht verkopen in Zuid-Korea. De Carver beschikte over een ruime zitplaats voor een achter passagier en was vanaf april 2021  leverbaar. De omzet werd middels een drietal inkomstenstromen gerealiseerd.Ten eerste door verkoop van Carvers en Carver Cargo’s.

De prognoses in het prospectus, waren voor het eerste jaar grotendeels gebaseerd op de verkoop in Nederland en daarna op basis van geheel Europa. Een tweede belangrijke inkomstenstroom zouden de inkomsten uit licentierechten zijn. (Een eerste overeenkomst werd afgesloten met IEV voor de Koreaanse markt). Een derde belangrijke inkomstenbron voor de toekomst zouden de  onderdelenverkopen voor onderhoud en schade zijn.

De omzetten vanaf 2019 tot en met 2020 waren gebaseerd op de geconsolideerde jaarrekening over die jaren en tot 2019 op enkelvoudige cijfers. De cijfers over 2021, 2022, 2023, 2024 en 2025 waren dus slechts prognoses. Begin 2024 heeft Carver nog een aandelenemissie gedaan van 600.000 euro. Met deze aandelenemissie en de uitgifte van converteerbare obligaties hoopte Carver een goede liquiditeitspositie te krijgen om haar werkkapitaalpositie te versterken en de investeringen in pop-up stores te financieren. De obligaties van NPEX zijn niet achtergesteld op leningen van investeerders, maar wel op eventuele bancaire leningen en/of kredieten. De Carver verkopen stegen ondertussen, maar dat gold ook voor het aantal technische problemen. Hierdoor had de onderneming opnieuw behoefte aan uitbreiding van haar werkkapitaal.

Het nieuwe bestuur heeft de afgelopen maanden vergeefs gewerkt aan nieuwe financieringsopties. Daarnaast zijn er samen met het management kostenbesparende maatregelen geïmplementeerd. Desondanks bleef tijdig ophalen van externe financiering een uitdaging, gezien de fase en status van de onderneming. De benodigde nieuwe financiering bedroeg 3 miljoen euro. Om het bedrijf de nodige tijd en ruimte te geven om te groeien en tot het break-even punt te komen, verzochten zij de  financierders om rentebetalingen voor twee jaar op te schorten. De steun van zowel de NOM/FOM als de NPEX Obligatiehouders was essentieel voor het voortbestaan. Met de Stichting Obligatiehouders Belangen werd een bijeenkomst voor obligatiehouders belegd om de situatie nader toe te lichten en eventuele vragen te beantwoorden. In september 2023 namen Giel Franken en Job de Jong het dagelijks management over van Anton Rosier (CEO) en Chris van den Brink (CTO). Franken en De Jong werken al vele jaren samen met Rosier en Van den Brink en kennen het bedrijf van binnen en buiten.  Ze bleven nauw betrokken als aandeelhouders bij Carver.  Het bestuur ging onder leiding van aandeelhouders Richard Meester (BNR-Capital B.V.) en Niek van Exel (Urban Vision B.V.) tot aan het faillissement in juli 2024 door.

Berkshire Hathaway

Hhet gediversifieerde conglomeraat onder leiding van Warren Buffett, heeft een belangrijke financiële mijlpaal bereikt: de marktwaarde overschreed woensdag de grens van $ 1 biljoen. Deze prestatie onderstreept het vertrouwen van beleggers in het bedrijf dat Buffett in bijna zes decennia heeft ontwikkeld. Het bedrijf wordt vaak gezien als een barometer voor de bredere Amerikaanse economie vanwege zijn uitgebreide portefeuille van Amerikaanse bedrijven. Andere PE ondernemingen in dezelfde categorie zijn Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet , Amazon.com en Meta Platforms.

BlackFin Capital Partners

IBS is de toonaangevende onafhankelijke vermogensbeheerder in Nederland met ruim €5 miljard aan beheerd vermogen. De combinatie van IBS en BlackFin betekent een significante verandering binnen de financiële sector in Nederland. BlackFin, dat sinds 2014 actief is in de Benelux, brengt uitgebreide ervaring mee in de financiële dienstensector, met investeringen in meer dan 30 Europese bedrijven, waaronder meerdere in Nederland. Harold Knebel (CEO) en Gijs Verschuuren (CRO) blijven de directie van IBS vormen. De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dienen de transactie nog goed te keuren alvorens deze kan worden afgerond. BlackFin is de toonaangevende private equity-fondsbeheerder, met een hoofdkantoor in Parijs, die zich richt op financiële diensten in continentaal Europa, met € 3,7 miljard aan kapitaal dat is opgehaald via buy-out- en venture-fondsen. Met het hoofdkantoor gevestigd in Parijs, heeft BlackFin geïnvesteerd in meer dan 30 Europese bedrijven in de financiële dienstensector, waaronder verschillende investeringen in de vermogensbeheer- en asset managementsector, zoals Primonial, Cyrus en Olifan (drie grote vermogensbeheerders in Frankrijk), Kepler Cheuvreux, Nortia, Bonnfinanz, Consultim, Aestiam, Fokus en Fundrock. BlackFin is sinds 2014 actief in de Benelux en heeft uitgebreide ervaring in de financiële dienstensector in Nederland, met verschillende investeringen zoals OpGroen (afsplitsing van Aon’s persoonlijke verzekeringsmakelaardij in Nederland), Carbon Equity (alternatief investeringsplatform gericht op impactinvesteringen), CED (een toonaangevend claims managementbedrijf), Blauwtrust Groep – inclusief De Hypotheker, Quion, DMPM en Romeo, Buckaroo (een betaaldienstverlener) en FRISS (fraudedetectiesoftware voor verzekeraars). BlackFin heeft ruime ervaring met gereguleerde bedrijven en heeft geïnvesteerd in bedrijven die onder toezicht staan van de AMF, ORIAS en ACPR in Frankrijk, CSSF in Luxemburg, BaFin in Duitsland, FCA in het VK, AFM en DNB in Nederland, CNMV in Spanje, CONSOB in Italië, en NMLS en FINRA in de Verenigde Staten.

Bloomit Ventures 

Drie jaar geleden investeerde Bloomit Ventures anderhalf miljoen euro in WATT Mobility maar deze ging 3 september 2024 failliet. Het bedrijf kampte al sinds de coronacrisis met problemen. Vooral de jaren direct na COVID, hebben geleid hebben tot een mondiale verstoring in de supply chain en problemen op financieel als organisatorisch vlak. Eerder dit jaar introduceerde het bedrijf nog de WATT Dublin, een urban e-bike zonder versnellingen en met een moderne retro-look. Bekijk ook Davids ervaringen met die e-bike. WATT richtte zich op betaalbare elektrische stadsfietsen, met lichte aluminium frames en compacte geïntegreerde batterijen. De e-bikes van WATT werden zowel online verkocht als via fietswinkels in meerdere Europese landen. 

Blue Capital

Duurzame pastamaker Wholy Greens uit Den Haag is failliet. Vorig jaar haalde de start-up die pasta maakt van afgekeurde groente nog 1,2 miljoen euro aan groeikapitaal op. Ondanks die flinke kapitaalinjectie heeft het bedrijf het toch niet gered. De curator is Ulrich Kroeze. Wholy Greens werd in 2020 opgericht door voormalige consultants Walter Zantinge en Pieter van der Manden. Het bedrijf produceerde pasta’s, die voor ruim de helft bestaan uit groente als wortel, rode biet, pompoen en spinazie. Om voedselverspilling tegen te gaan, gebruikt Wholy Greens overgebleven groente, zoals de delen van de oogst die niet mooi genoeg zijn voor verkoop in de winkel. Afgelopen jaren wist het bedrijf  Albert Heijn en Jumbo en de Bijenkorf als klant te winnen. Ook bezorgdiensten als Crisp en Pieter Pot namen de pasta’s op in hun assortiment. In 2022 haalde het bedrijf de shortlist van kandidaten voor de startup van het jaar. De financiering kwam aanvankelijk van de oprichters en een kleine crowdfunding. Augustus vorig jaar wist het bedrijf echter 1,2 miljoen euro op te halen bij Rabobank Foundation, investeerder Capital Blue en crowdfunders. Tegen de crowdfunders werd destijds gezegd dat het bedrijf in 2027 een omzet van 25 miljoen euro verwachtte, met een bedrijfsresultaat van 8 miljoen. In november moesten oprichters Van der Manden, en Zantinge terugtreden en de leiding werd eind vorig jaar werd overgenomen door Manon Cassee en financieel directeur Maarten Brink (ex-Schiphol). Cassee was afkomstig van investeerder Capital Blue. Uit een bericht van Zantinge op Linkedin blijkt dat Wholy Greens de productie van de pasta’s dit jaar verplaatste naar een sociale werkplaats, Orionis. Dankzij die verhuizing zou het bedrijf méér moeten kunnen produceren.

The Carlyle Group neemt Nierzorgafdeling Baxter over

Biotechbedrijf Baxter International verkocht in augustus 2024 de nierzorgafdeling voor 3,8 miljard dollar aan The Carlyle Group. Met de verkoop wil het bedrijf haar schulden aflossen. De opbrengst van de verkoop na belasting komt naar schatting uit op 3 miljard dollar. Carlyle Group heeft een deal gesloten om Baxters nierverzorgingsafdeling Vantive over te nemen voor $3,8 miljard, aldus de bedrijven op dinsdag. De opbrengst van de deal, die naar verwachting begin 2025 zal worden gesloten, zal Baxter helpen om zijn schuldenlast te verminderen. Baxter, dat vorig jaar ongeveer $2,8 miljard aan schulden afbetaalde na het afstoten van zijn biofarmaceutische afdeling, had eind 2023 een langetermijnschuld van $13,8 miljard. Baxter begon opties te onderzoeken voor zijn nierverzorgingsafdelingen na de overname van medische apparatuurmaker Hill-Rom in 2022 ter waarde van $10,5 miljard. Het begon het proces om Vantive begin 2023 af te splitsen. Vantive is een sterk, groeiend bedrijf met marktleidende franchises en we zijn verheugd om met het Vantive-team samen te werken om hun strategische visie na te streven door middel van de afscheiding van Baxter en de transformatie tot een zelfstandige wereldwijde onderneming, zei Robert Schmidt, Carlyles wereldwijde mede-hoofd van gezondheidszorg. Atmas Health, een investeringsplatform voor de gezondheidszorg dat in 2022 door Carlyle werd opgericht, werkte samen met het bedrijf aan de deal voor Vantive. Baxters nierverzorgingsactiviteiten genereerden vorig jaar ongeveer $4,5 miljard aan inkomsten en hebben meer dan 23.000 werknemers. De Wall Street Journal berichtte in juli over de gesprekken van Carlyle om de Vantive-eenheid over te nemen. Het aantal private equity-deals is dit jaar weer gestegen doordat buyoutfirma’s meer kapitaal hebben ingezet, nadat een piek in de financieringskosten vorig jaar een vertraging in het sluiten van deals veroorzaakte. Volgens Dealogic steeg het volume van leveraged buyouts in de eerste helft van 2024 met 41% tot 286 miljard dollar. Carlyle, een van ’s werelds grootste buyoutfirma’s met een beheerd vermogen van $435 miljard, is dit jaar een actieve koper en verkoper van activa geweest. In juli sloot Carlyle samen met KKR een deal voor $10 miljard aan studieleningen van Discover Financial Services. Carlyle onderzoekt momenteel een verkoop van StandardAero die de waarde van de Amerikaanse aanbieder van onderhoudsdiensten voor vliegtuigen op ongeveer $10 miljard zou kunnen brengen.

Central Group (Selfridges Group/De Signa Group)

De Central Group is een conglomeraat in handen van de familie Chirathivat, die tot de rijkste families van Thailand behoort. Forbes schatte hun vermogen in 2023 op 12,4 miljard dollar (11,4 miljard euro). De groep met hoofdkantoor in Bangkok exploiteert supermarkten, warenhuisketens, hotels en restaurants. Naast haar aandelen in warenhuizen in Duitsland is de Central Group in het buitenland onder andere betrokken bij La Rinascente in Italië, Selfridges in het Verenigd Koninkrijk en Globus in Zwitserland. Central Group is groot aandeelhouder van de Britse Selfridges Group die sinds 2012 werd geleid door ceo Giovanni Colauto. De familie Weston vond in 2021 in Selfridges een koper voor de Bijenkorf inclusief de zeven winkels in Nederland. De Bijenkorf werd in 1870 opgericht in Amsterdam en heeft filialen in Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Amstelveen en Maastricht. De omzet van de Bijenkorf kwam in coronajaar 2020 uit op 408 miljoen euro, de genormaliseerde winst was iets meer dan 19 miljoen euro. Selfridges en Brown Thomas en Arnotts in Ierland gingen vervolgens over naar Central Group en Signa. De Signa Group, mede-eigenaar van Selfridges Group, kreeg te maken met aanhoudende financiële tegenvallers en ging failliet. Central Group nam de aandelen over waarmee een meerderheidsbelang in Selfridges werd verkregen. Ook Galeria Karstadt Kaufhof in Duitsland dat sinds 2019 eigendom is van Signa ging failliet. De KaDeWe Group, bekend van het Berlijnse warenhuis KaDeWe ging eind januari 2024 failliet door de ‘exorbitant hoge huurprijzen’ van het warenhuispand, die werden gevraagd door Signa Holding. Deze huurprijzen maakte ‘duurzame winstgevendheid’ onmogelijk. KaDeWe werd door Central Group voor 1 miljard overgenomen. Onder de KaDeWe Group vallen naast het Berlijnse warenhuis ook Oberpollinger in München en Alsterhaus in Hamburg. De Thaise holding is voor 50 procent eigenaar van KaDeWe en zit zelf al langer in de financiële problemen. Signa zelf is inmiddels al insolvent verklaard, evenals de vastgoeddochters van het bedrijf. Recent is ook Galeria Karstadt Kaufhof en startup warenhuis Lamarr in Wenen dat in 2025 de deuren zou openen failliet verklaard. Central Group is door de overname van KaDeWe ook eigenaar geworden van Alsterhaus en Oberpolinger. Galeria Karstadt Kaufhofgaat 16 van de 92 warenhuizen sluiten, waardoor mogelijk 1.400 werknemers hun baan zullen verliezen.. Curator is Stefan Denkhaus.Van de ongeveer 12.800 werknemers van het bedrijf zullen er naar verwachting 11.400 hun functie behouden, terwijl 1.400 mogelijk met ontslag te maken krijgen. Dit is het derde faillissement van het bedrijf in drie en een half jaar. Galeria Karstadt Kaufhof heeft begin januari het faillissement aangevraagd en sindsdien zijn er pogingen ondernomen om een nieuwe eigenaar te vinden. Een consortium bestaande uit de Amerikaanse investeringsmaatschappij NRDC en het bedrijf BB Kapital SA van ondernemer Bernd Beetz heeft nu plannen om de warenhuisketen over te nemen. Selfridges kondigde aan 70 banen te gaan schrappen. Giovanni Colauto treedt na 23 jaar terug als Chief Executive Officer (CEO) en wordt vervangen door Matthijs Visch. De nieuwe CEO zal rechtstreeks rapporteren aan de directeur van Selfridges Group, het moederbedrijf van de Bijenkorf. Visch heeft ruim 27 jaar ervaring in het aansturen en leiden van organisaties die producten, diensten en ervaringen leveren aan wereldwijde klanten bij Patagonia. Bij dit outdoor kledingmerk was hij verantwoordelijk voor de groeiende activiteiten van Patagonia in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Hij had in totaal elf winkels onder zijn hoede. Daarvoor werkte hij voor zo’n 20 jaar bij Nike en bekleedde hij functies als vicevoorzitter en General Manager voor Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. W. Galen Weston, de eigenaar van Selfridges Group overleed dinsdag 13 april 2021 op tachtigjarige leeftijd. Vastgoedonderneming Signa vroeg eind november 2023 surseance van betaling aan en ging failliet. De aandelen werden overgenomen door de Thaise Central Group. Signa Holding GmbH, was eerder nog mede-eigenaar was van Selfridges Group die sinds 2012 werd geleid door ceo Giovanni Colauto. Signa Group de mede-eigenaar van Selfrigdes Group, kreeg te maken met aanhoudende financiële tegenvallers en zag zich genoodzaakt te herstructureren en schakelde vergeefs herstructureringsexperts in om het bedrijf uit de huidige financiële crisis te helpen. Diverse aandeelhouders hebben geprobeerd om de voorzitter af te zetten, en de bouw van een groot project werd stopgezet toen Signa de aannemers niet meer betaalde. Signa en de Selfridges Group gingen over naar het Thaise private-equitybedrijf Central Group. Signa is (mede)eigenaar van een groot aantal warenhuisketens. Zo kreeg het bedrijf in 2019 Galeria Karstadt Kaufhof in handen, en kocht het samen met Central Group in 2021 Selfridges Group in zijn totaliteit, waar de Bijenkorf ook onder valt. Bij meerdere merken die direct en indirect vallen onder Signa, is het onrustig. Zo komt de overname van Galeria’s SportsScheck in gevaar nu blijkt dat het bedrijf op omvallen staat. Ook is het Belgische Inno (dat ook valt onder Galeria) te koop gezet. De holding zal bij de handelsrechtbank in Wenen een aanvraag indienen voor de opening van een reorganisatieprocedure onder zelfbestuur, kondigde de Signa Group aan. Het Oostenrijkse bedrijf verkocht eerder al zijn aandelen in het moederbedrijf van De Bijenkorf al aan Central Group. De vastgoed- en retailgroep Signa was sterk gegroeid in tijden van historisch lage rentevoeten. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft de vastgoedsector echter te kampen met gestegen bouw- en energiekosten en hogere rentetarieven. De Bijenkorf kwam, samen met andere warenhuizen uit de Britse Selfridges Group, in december 2021 in handen van de Europese Signa Holding en het Thaise conglomeraat Central Group. Sindsdien was Selfridges Group onderdeel van Signa en Central, waartoe ook de KaDeWe Group uit Duitsland, Rinascente uit Italië, Illum uit Denemarken en Globus uit Zwitserland behoren. In de afgelopen weken hebben ook Signa’s sportretaildivisie, Signa Prime Selection, Signa Development Selection en het Duitse vastgoedbeheerbedrijf het faillissement aangevraagd. Onder druk van zijn medeaandeelhouders kondigde retailondernemer René Benko begin november aan dat hij zou terugtreden als voorzitter van de adviesraad van Signa. De Duitse reorganisatie-expert Arndt Geiwitz kreeg destijds de opdracht voor de herstructurering. Ook Galeria Karstadt Kaufhof in Duitsland dat sinds 2019 eigendom is van Signa is failliet. Begin februari 2024 is ook warenhuis Lamarr in Wenen dat in 2025 de deuren zou openen failliet verklaard. Central Group kocht voor 1 miljard euro het failliete KaDeWe, met de luxewarenhuizen in Berlijn, München en Hamburg. Het contract is nog onder voorbehoud van de toezichthouders en de gesprekken met de verhuurders van de panden over de huurvoorwaarden. Het gebouw van KaDeWe in Berlijn had Central Group in april zelf overgenomen voor een miljard euro. Al voor de volledige overname van de operationele bedrijfsvoering had Central Group 50,1 procent van de KaDeWe Group in handen. 49,9 procent behoorde tot het ingestorte Signa-bedrijfsconglomeraat van de Oostenrijkse investeerder René Benko. In januari meldde de groep faillissement aan onder eigen beheer. Het in 1907 geopende KaDeWe (“Kaufhaus des Westens”) werd in de naoorlogse periode een symbool van consumptie en koopkracht. Het beschikt over 60.000 vierkante meter winkelruimte midden in de hoofdstad. In oktober 2024 nam het Saoedische Staatsfonds SPIF een belang 40% in de Selfridges Group die nu 18 luxe warenhuizen in drie landen heeft. 

Cherry Ventures stop opnieuw geld in Flink

Cherry is een early-stage venture capital firma, opgericht in 2012, eerst als een angel fund, door Filip Dames en Christian Meermann. Het is gevestigd in Berlijn, Londen en Stockholm. Het is een investeringsteam van voormalige ondernemers en exploitanten die snelgroeiende bedrijven hebben opgebouwd, zoals Zalando, Spotify en Uber. Op dit moment werkt hun hele team met +100 actieve portfoliobedrijven in heel Europa, met de steun van hun uitgebreide ondernemerspool van Europa’s beste oprichters en exploitanten van Dropbox, Zalando, Spotify, N26, Skype, Supercell, Wolt,
Samen met Doordash, durfinvesteerders Bond en Northzone werd voor vele miljoenen geïnvesteerd in boodschappendienst Flink.
Flink is een Berlijnse startup die voedsel en andere basisproducten verkoopt tegen supermarktprijzen en deze in minder dan 10 minuten wil bezorgen. In 2020 werd al 750 miljoen dollar opgehaald, onder leiding van DoorDash, met een pre-money waardering van 2,1 miljard dollar. Flink is al aanwezig in ongeveer 60 steden in vier landen, waar het 10 miljoen klanten bedient. Andere investeerders in de ronde waren onder meer Mubadala Capital (dat Flink steunde in een investeringsronde van 240 miljoen dollar en andere investeerders. (Eerdere investeerders waren onder andere de Duitse supermarktgigant REWE, Prosus, Bond, Target Global, Northzone, Cherry Ventures en TriplePoint Capital. Flink nam in mei 2022 Cajoo, een Franse rivaal, over. In april 2024 raakte de kas leeg en moest er opnieuw 150 miljoen worden opgehaald bij de investeerders. Daarvan is 115 miljoen dollar bestemd voor het eigen vermogen en de rest voor schuld. De investering wordt gedaan door de bestaande investeerders Bond, Mubadala, Northzone Cherry, maar ook door de Duitse supermarktketen Rewe en nog wat kleine partijen. In april werd oook al 100 miljoen opgehaald. De durfkapitalisten staken in 2021 maar liefst 5,5 miljard dollar in Europese supermarkten. Maar naarmate het consumentenvertrouwen veranderde en de marktomstandigheden verslechterden, werden de waarderingen van veel bedrijven flink verlaagd, werden ze overgenomen of moesten ze hun deuren helemaal sluiten.
Een van de grootste Europese spelers, het in Turkije gevestigde Getir — dat in 2022 de Duitse concurrent Gorillas overnam verliet Europa en moest in juni akkoord gaan met een herstructurering op bevel van zijn investeerder Mubadala. Flink is momenteel actief in Duitsland en Nederland. Het had voorheen activiteiten in Oostenrijk, maar verliet de markt in december 2022 na het aanvragen van faillissement; het verliet ook de Franse markt eerder dit jaar na het aanvragen van faillissement in juni 2023. Flink houdt vol om te verkondigen dat het op land-voor-landbasis al winstgevend is en streeft naar volledige winstgevendheid in het tweede kwartaal van 2025. Flink zou op weg zijn om in 2024 een bruto-omzet van 600 miljoen dollar te behalen, wat neerkomt op een groeipercentage van 20% op jaarbasis – minus de kosten voor het verlaten van Frankrijk, aldus het bedrijf. Flink is momenteel actief in 80 steden in Duitsland en Nederland en is van plan om de komende 12 maanden 30 nieuwe vestigingen in deze landen te openen. Sinds september bezorgt Flink boodschappen voor Rewe aan klanten van Lieferando (onderdeel van de Just Eat Takeaway.com-groep) als onderdeel van een nieuwe samenwerking tussen de twee bedrijven.

Covalis Capital 

Covalis heeft voor het eerst een belang in Alfen gemeld van 3,04 procent met een dito stemrecht. Dit belang wordt rechtstreeks potentieel gehouden. Covalis is volgens de eigen website gespecialiseerd in de energietransitie.

DMEH

Het investeringsvehikel van Ben Mandemakers, heeft nog eens 13,4 miljoen euro in het bijna failliete Stella fietsenbedrijf gestopt. Stella leed een recordverlies 18 miljoen euro en ING zegde het krediet op. Bovendien ontving Stella een naheffing van de fiscus. De situatie bij het bedrijf dat is opgericht door Daan van Renselaar en Wilco van de Kamp was zo slecht dat een faillissement op de loer lag.

Ecomotion

Fietsenwebshop en -groothandel AGU volgde al sinds eind 2023 een WHOA procedure om faillissement te voorkomen en had meer tijd nodig dan de geplande maand juni, waarna door het afhaken van een financierder een surseance van betaling onafwendbaar bleek en een faillissement dreigde. Investeerder Ecomotion heeft daarom AGU overgenomen. Eerder dit jaar deed Ecomotion dat ook met de failliete producent van elektrische fietsen Qwic. Het gehele bedrijf inclusief het textielmerk AGU als de groothandelsactiviteiten is nu van Ecomotion. Daardoor is de totale continuïteit en de werkgelegenheid gewaarborgd’, schrijven de bedrijven. Ecomotion zegt ook de komende jaren te zullen blijven investeren in AGU.

Elliott Investment Management LP 

Elliott Investment Management LP (samen met haar dochterondernemingen, “Elliott”) werd opgericht in 1977. Per 31 december 2023 beheert Elliott ongeveer 65,5 miljard dollar aan activa. Het bedrijf heeft 570 medewerkers in dienst, waarvan bijna de helft zich bezighoudt met portefeuillebeheer en -analyse, handel en onderzoek, in het hoofdkantoor in Florida en aangesloten kantoren elders. De activistische investeerder heeft half juli 2024 een “aanzienlijk” belang genomen in de koffieketen Starbucks. Elliott oefent nu actief druk uit op Starbucks om de beurswaarde te vergroten. Sinds begin dit jaar is het aandeel Starbucks ruim een vijfde minder waard geworden.

Getir

Getir leed 1,1 miljard verlies en vertrok uit Nederland. Het verlies van de Turkse flitsbezorger Getir in 2022 van bijna 1,1 miljard euro, was grofweg het dubbele van het voorgaande jaar. Getir kondigde in april het uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten aan en is alleen nog in Turkije actief. De grote verliezen waren een van de redenen om zich alleen nog op de thuismarkt te richten, staat in de jaarrekening van een Nederlandse vennootschap waaronder diverse dochterbedrijven hangen. Getir wilde in 2023 en 2024 zo veel mogelijk geld in kas houden vanwege de macro-economische onzekerheid en gestegen inflatie. Investeerders waren huiverig geworden om geld in verlieslatende bedrijven te steken. De door Getir overgenomen Duitse flitsbezorger Gorillas leed in 2022 een verlies van 537 miljoen euro op een omzet van zo’n 360 miljoen euro. Getir nam in 2023 nog de online supermarkt FreshDirect over van Ahold Delhaize USA. Na de overname behield FreshDirect haar merknaam en bleef deze opereren vanuit haar vestiging in de Bronx, New York. Getir kreeg een investering van 250 miljoen euro van een staatsinvesteringsfonds uit Abu Dhabi. Met een nieuwe bedrijfsinrichting kan de flitsbezorger verder uitbreiden in thuisland Turkije. In ruil voor de investering van een kwart miljard euro eiste staatsinvesteringsfonds Mubadala dat Getir een herstructureringsplan zou opstellen. Onderdeel hiervan was dat medeoprichter en ceo van de flitsbezorger, Nazim Salur, geen uitvoerende rollen meer zou vervullen. Hij maakt plaats voor de Turkse topman Batuhan Gultakan. 

Goldman Sachs

Goldman Sachs, dat sinds 2009 actief is in Rusland, was een van de eerste grote Amerikaanse banken die in maart 2022 aankondigde zijn Russische activiteiten te beëindigen na de invasie van Oekraïne. Sindsdien heeft de bank zijn kredietblootstelling in het land geleidelijk verminderd. In 2022 rapporteerde de Russische tak van Goldman Sachs een verlies van 176,6 miljoen roebel (1,9 miljoen dollar), het eerste verlies in vijf jaar.
Later dat jaar werd Goldman Sachs een van de 45 buitenlandse banken waarvan president Vladimir Poetin verbood hun aandelen te verkopen zonder zijn persoonlijke toestemming. De Russische Centrale Bank heeft de makelaars- en dealervergunningen van Goldman Sachs ingetrokken, terwijl de Amerikaanse investeringsbank haar aanwezigheid in het land blijft terugschroeven.

HAL Investments

HAL investments kwam met Coolblue overeen om de onderneming van een aanvullende 50 miljoen euro te voorzien om de groei in Duitsland te versnellen. HAL verhoogde hiermee haar belang in Coolblue met 7,5 procent tot 56,4 procent. Van het extra kapitaal wil Coolblue 36 nieuwe winkels in Duitsland openen en de komende jaren 150 miljoen euro investeren in versnelde expansie in Duitsland. De nieuwe winkels bevinden zich met name in het westen van het land, waar de Rotterdammers van Denemarken tot Frankrijk op zoek gaan naar nieuwe klanten. HAL heeft ook belangen in Vopak en SBM Offshore en in Safilo. De omzet van HAL in de niet-genoteerde ondernemingen kwam in de eerste jaarhelft van 2024  3,7 procent hoger uit op 4,9 miljard euro. Eind juni 2024 had HAL een liquiditeitenportefeuille van 2,7 miljard euro.

Hilco Capital

In Nederland zijn de Bodyshop winkels nog wel open, maar de webshop is nog altijd gesloten. De nieuwe CEO Charles Denton moet nu het bedrijf niet meer onder curatele staat weer op gang zien te helpen. De nieuw geïnvesteerde 30 miljoen pond van Hilco Capital moet het bedrijf behoeden en de werkgelegenheid van 1300 werknemers veilig stellen.

Imker Capital Partners (ICP)

De investeringsmaatschappij van de familie Van Rappard. Rolly van Rappard en medeoprichter van private-equityhuis CVC zit in een consortium met Adriaan Mol (oprichter van Mollie en Bird), Ronald Bezuur (oprichter en CEO van Uniserver) en Bram Bastiaansen (oprichter van ACT Group). Bastiaansen vertrok begin dit jaar als ceo bij ACT. Samen kopen zij ICT bedrijf Centric in 2024. In 2022 werd eigenaar Sanderink weggestuurd als bestuursvoorzitter van Centric. Ook werden zijn aandelen onteigend. De rechtbank oordeelde in april dat hij 91 miljoen euro aan het bedrijf moet betalen. De overname moet nog goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument & Markt (ACM), maar naar verwachting zal de transactie in september afgerond zijn.

InfraVia Capital

InfraVia Capital uit Frankrijk nam Recycling Kombinatie (Reko) over voor geschat 225 miljoen euro. Het bedrijf zet teerhoudend asfaltgranulaaat om in hoogwaardige grondstoffen voor de asfalt- en betonindustrie en zet jaarlijks 100 miljoen euro om. De winst bedraagt jaarlijks bijna 10 miljoen euro. InfraVia Capital zit ook voor een half miljard euro in Blue Phoenix Group (asrexycler). Naar schatting werd 225 miljoen euro voor het bedrijf betaald.

KKR (Kohlberg Kravis Roberts)

KKR is een wereldwijde investeringsmaatschappij die alternatief vermogensbeheer biedt, evenals kapitaalmarkten en verzekeringsoplossingen. KKR kocht de 33 Roompot parken van PAI. KKR beheert 510 miljard dollar aan vermogen en was eigenaar van de HEMA tot juli 2007 dat onderdeel was van Maxeda (waar ook Vroom & Dreesmann, Praxis en De Bijenkorf onder vielen). KKR gaat ook de 100 parken van Landal GreenParks overnemen, maar daarvoor moeten wel eerst dertig Nederlandse vakantieparken verkocht worden aan branchegenoot Dormio Group. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloten. Het fusiebedrijf had voorgesteld de parken te verkopen en krijgt daarom toestemming van de ACM. KKR wil de grootste worden op de Europese markt voor vakantiehuisjes. Het fusiebedrijf heeft in elf Europese landen 305 vakantieparken, met ruim 30.000 accommodaties en campingplaatsen. Er werken circa 5500 mensen. Het fusiebedrijf wil zijn hoofdkantoor gaan vestigen in Amsterdam. Het fusiebedrijf heeft nu nog vier kantoren: het hoofdkantoor van Roompot zit in Goes, dat van Landal in Den Haag en verder zijn er locaties in Uithoorn en Zwolle. Volgens de organisatie kunnen alle medewerkers met een vaste kantoorfunctie meeverhuizen naar Amsterdam. Nagenoeg alle afdelingen van de huidige vier locaties zullen straks naar het nieuwe hoofdkantoor verhuizen. Op het kantoor in Goes zullen twee afdelingen blijven. Een derde afdeling blijft mogelijk ook in Zeeland, maar daar wordt later over besloten. Het personeel is vanmiddag ingelicht.

KKR bezit naast Roompot parken ook Q-Park, één van de grootste parkeerplaatsuitbaters van Europa met 6000 parkeerfaciliteiten (ruim 860.000 parkeerplaatsen) in Nederland, Duitsland, België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Ierland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland en een omzet van ongeveer 800 miljoen euro. Bij Q-Park werken ruim 2180 mensen. Het concern moest de laatste jaren veel afboeken op vastgoedbeleggingen en maakt een nettowinst van 91 mln euro tegenover twee eerdere verliesjaren van enkele honderden miljoenen. Q-Park en zijn accountants werden jarenlang belaagd door Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) van Pieter Lakeman. Q-Park nam namelijk parkeergarages in exploitatie als vastgoedbelegging op de balans, wat volgens Sobi in strijd is met de internationale boekhoudregels. Q-Park omzeilde hiermee de plicht om af te schrijven op onroerend goed in exploitatie. Het concern splitste in 2014 Q-Park NV intern in een vastgoed en een operationele divisie. Het concern werd eigendom van Ward Vleugels, ING Real Estate, SNS Reaal, ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn, Delta Lloyd, Interpolis en de pensioenfondsen van Rabobank en KPN. De beleggingspoot Q-Park bestaat nu uit een portefeuille met 65.000 parkeerplaatsen met een waarde van in totaal ongeveer 1,4 miljard euro. De operationele tak, waarin onder meer alle huurcontracten worden ondergebracht, omvat 860.000 parkeerplaatsen met een portfoliowaarde 2,2 miljard euro. Het concern wordt sinds augustus 2014 geleid door de ex ceo van het failliete Macintosh, de Belg Frank de Moor. Q-Park werd in 2017 voor 2,95 miljard euro verkocht aan KKR. Ook de Australische investeringsmaatschappij Macquarie en enkele grote Chinese partijen zouden interesse hebben gehad. Q-Park exploiteert enkele duizenden parkeergelegenheden in tien Europese landen. Daarmee werd vorig jaar een winst van ruim 85 miljoen euro behaald, op een omzet van 825 miljoen euro. Q-park staat opnieuw te koop en nu voor een geschatte waarde van 4 miljard euro incl. schulden. Kohlberg Kravis Roberts wil er dus 1 miljard winst op maken. Het eigendom van de Zweedse matrassenmaker Hilding Anders International AB werd in 2023 overdragen aan schuldeisers. Om te voldoen aan de grote parkeerbehoefte bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, kreeg Ballast Nedam van exploitant Q-park (KKR) een contract voor het ontwerpen en bouwen van een nieuwe bovengrondse parkeergarage voor 1.450 auto’s. De garage werd in het voorjaar van 2009 in gebruik worden genomen. De bouwsom voor de vaste garage bedroeg circa 13 miljoen euro. Ballast Nedam gebruikte voor de architectuur en de constructie De Jong, Gortemaker, Algra architecten en ingenieurs BV uit Rotterdam die het project nog dezelfde nacht snel van de website haalde. Ballast Nedam won de inschrijving voor de nieuwe Q Park parkeergarage, mede door hun visie op duurzaamheid en leefbaarheid. 26 mei 2024 omstreeks 22:00 uur stortten zes hellingbanen van de parkeergarage aan de Koekoekslaan 1 in Nieuwegein in. Er vielen geen gewonden of doden. Lange tijd konden er geen hulpverleners het gebouw in om te zoeken omdat gevreesd werd dat het pand kon instorten. In 2017 meldde AD dat er een onderzoek was gedaan naar de veiligheid van de vloer van de parkeergarage. Dat werd gedaan omdat de garage eenzelfde soort vloer heeft als de parkeergarage die dat jaar instortte bij Eindhoven Airport. Na onderzoek werd geconcludeerd dat de vloer in Nieuwegein veilig was.

De Accell Group is sinds 2022 ook eigendom van KKR. De groep is onder andere bekend van Haibike, Winora, Ghost, Batavus, Koga, Lapierre, Raleigh, Sparta, Carqon.Batavus, Koga Miyata, Sparta en de slechte bakfietsen van Babboe. Het bedrijf wil 100 tot 150 banen schrappen en dan een deel van de productie verplaatsen naar Hongarije en Turkije, waardoor de twee Nederlandse fabrieken in Heerenveen kunnen worden samengevoegd. FNV dreigde met stakingen bij Accell in Heerenveen omdat het bedrijf weigerde mee te werken aan een „fatsoenlijk sociaal plan” voor de 100 tot 150 medewerkers die moesten vertrekken. Er brak al een wilde staking uit bij Accell. Teslin is mede eigenaar van Accell Buitenlandse beleggers maken nu samen een vuist bij een schuldsanering. KKR haalde Accell in augustus 2022 voor € 1,56 miljard van de Amsterdamse beurs en leende dat geld grotendeels bij banken, die de schuld later hebben verkocht aan beleggers. “Sinds de overname van Accell hebben KKR en Teslin al meerdere keren moeten bijspringen. Er werd voor 250 miljoen euro aan noodkredieten verstrekt en in oktober 2024 moest er opnieuw geld bij. Aandeelhouders, banken en financiers scholden begin oktober zo’n 600 miljoen euro aan schulden kwijt, waardoor de enorme schuld circa 40 procent, daalt. Daarnaast ontving het bedrijf ongeveer 235 miljoen euro aan contanten en hoeven de resterende 600 miljoen euro schulden pas in 2030, te worden terugbetaald. Het lukt ook om de voorraden flink terug te brengen. Accell zegt nu te verwachten dat de voorraad fietsen aan het eind van het jaar terug is op een normaal niveau. De voorraad onderdelen en accessoires is dat nu al, aldus Accell. Dit jaar was al 50 miljoen euro bijgestort. De 73 jaar oude Annemarie Jorritsma werd aangesteld als voorzitter van de raad van commissarissen. Jorritsma was in het verleden onder meer minister van Verkeer en Waterstaat en vicepremier. Ook was ze jarenlang burgemeester van Almere. Tot halverwege 2023 was de VVD-er nog fractievoorzitter van haar partij in de Eerste Kamer. Ze volgde de voormalig Deense ex Adidas-topman Kasper Rørsted op die pas 5 maanden (sinds oktober 2023) de functie bekleedde. Het is niet bekend of ze nog iets kan doen aan de verplaatsing van de fabriek naar Hongarije en Turkije. Er woede 16 april 2024 een grote brand in het bedrijfsverzamelgebouw in Amersfoort waar ook Babboe is gehuisvest. De complete loods en inventaris gingen verloren. Over de Babboe bakfietsen van Accell zijn veel klachten en er werd een terugroepactie gestart omdat de frames spontaan doormidden bleken te breken. 22.000 bakfietsmodellen CITY en MINI City Mountain (van voor 2020), Slim Mountain & Transporter, Pro Trike, Trike-E en Pro-Trike XL Motor moesten retour. In samenwerking met het Functioneel Parket bekeek de NVWA of er aanleiding was voor een strafrechtelijk onderzoek. Het bedrijf informeerde de toezichthouder namelijk niet, terwijl dit volgens de wet wel verplicht is. Omdat Babboe “zich meewerkend zou hebben opgesteld”, zou een strafrechtelijk onderzoek volgens het OM echter voorlopig niets toevoegen. Een medewerker had de misstanden die hij als monteur tegenkwam in 2021 en 2022 regelmatig vergeefs aangekaart bij zijn leidinggevenden. “Hij noemde framebreuken, ondeugdelijke stuurkogels, zadelpennen en displays”. Hij werd hiervoor onterecht ontslagen. Personeel moest klagende klanten pappen en nathouden. Babboe heeft jarenlang de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) misleid over hoe groot het probleem van de brekende bakfietsen was. Zo werden frames bewust verstopt. Dat blijkt uit foto’s, audio-opnames, documenten en gesprekken met zes oud-medewerkers. Zij bevestigen dat ze fietsen hebben verstopt voor een controle van de NVWA. Meerdere andere werknemers bevestigen dat zij daar ook van op de hoogte waren. “De oudijzerboer is speciaal gevraagd om een dag eerder de kapotte frames op te halen. Ruim 12.000 bezitters van een Babboe-bakfiets hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. van het door advocatenkantoor Birkway gelanceerde meldpunt. In totaal blijken er in verschillende landen zo’n 100.000 klachten te zijn over de bakfietsen van Babboe. Er wordt dan ook een rechtszaak aangespannen. Babboe mag eindelijk van de NVWA starten met de inspecties van de bakfietsen die nog niet teruggehaald en vervangen werden. Veel gedupeerde eigenaren hebben hun Babboe-bakfiets inmiddels al geregistreerd via controleerjebakfiets.nl. De NVWA heeft de technische documentatie beoordeeld van alle Babboe modellen die vallen binnen de terugroepactie. Dit betekent dat Babboe inspecties kan inplannen voor deze modellen. Bepaalde modellen kunnen gerepareerd worden, andere modellen worden vervangen. Over ongeveer zes maanden komt er een vervolg. Babboe gaat de bakfietsen dan opnieuw terugroepen om eventuele aanpassingen door te voeren. De NVWA geeft tevens aan dat nieuwe bakfietsen van Babboe nog niet verkocht mogen worden. In februari 2024 hebben ze Babboe opgedragen de handel in bakfietsen te staken, omdat de veiligheid van de bakfietsen onvoldoende is geborgd. Die staking van de verkoop blijft van kracht, want Babboe moet eerst meer informatie aanleveren waaruit blijkt dat de bakfietsen veilig zijn.Babboe raadt eigenaren aan hun bakfiets niet te gebruiken tot die door hen is vervangen of geïnspecteerd en goedgekeurd. De gratis inspecties duren ongeveer 45 – 60 minuten en worden aan huis uitgevoerd. Na de inspectie ontvang de eigenaar een inspectierapport en als de bakfiets is goedgekeurd, kan je die direct weer worden gebruikt. Babboe heeft extra inspecteurs ingehuurd van technisch dienstverlener Guidion, die zelf contact opnemen met de geregistreerde eigenaren. Na de inspectie maken ze een vervolgafspraak voor een later moment om bepaalde onderdelen te updaten. In Nederland zijn bijna 10.000 Babboe-bakfietsen die deel uitmaken van de terugroepactie nu opgehaald. De eigenaren van deze bakfietsen hebben een omruilcertificaat ontvangen om hun opgehaalde bakfiets om te ruilen voor een nieuwe (bak)fiets. Babboe’s terugroepactie en inspectie is actief in 13 landen, elk afgestemd op de lokale regels en voorschriften. Buiten Nederland zijn de inspecties enige tijd geleden van start gegaan en hebben ze nu meer dan 4.000 klanten kunnen helpen. Accell heeft in Heerenveen ongeveer 320 mensen aan het werk. In Heerenveen worden dan alleen nog de luxere fietsen geproduceerd, zoals de bakfietsen van Babboe. Nadat KKR het bedrijf overnam, zou Heerenveen een ‘high end’ fabriek worden. KKR nam Accel in 2018 over voor 58 euro per aandeel. Daarmee werd het bedrijf gewaardeerd op ruim 1,5 miljard euro. Oprichter Epco Vlugt ging aan de slag bij Accell, maar vertrok begin mei na het debacle met de bakfietsen. Enkele overige jonge ouders die bij de oprichting betrokken waren, startten met de opbrengst investeringsfonds, Bloomit Ventures. Dat fonds is gericht op ‘duurzame mobiliteit’. Zo wordt er geld gestopt in Phatfour, een Nederlandse maker van elektrische fatbikes. Andere investeringen gingen naar het inmiddels failliete Carver B.V., een bedrijf dat elektrische stadsautootjes maakte. Eind 2023 werd bekend dat Accell een reorganisatie ging doorvoeren bij Velosophy, de dochtermaatschappij die bakfietsen van Babboe en Carqon op de markt brengt. In de zomer van 2023 kocht KKR zo’n $ 44 miljard van de kredietportefeuille van Paypall. Maxeda ,waar ook Praxis onder valt, is sinds eind 2015 eigendom van GoldenTree en Ardian KKR en AlpInvest en staat te koop. Wijnand Pon was voorheen een belangrijke grootaandeelhouder van Accell. Als gevolg van een mislukte poging om de fietsenproducent in te lijven, bouwde zijn concern Pon Holdings in 2017 een belang van ruim 20 procent op. Pon hield zijn ruim 5,3 miljoen aandelen Accel meer dan twee jaar vast, maar in de herfst van 2020 werd het belang weer net zo snel afgebouwd. Alles werd verkocht, tegen zo’n 26 euro per aandeel. Omdat dat al méér was dan Pon er destijds voor betaald had, maakte hij er een aardige winst op. Het hele pakket bracht 140 miljoen euro op, waarvan zo’n 37 miljoen euro winst. In april 2015 verkocht KKR afvalverwerker Van Gansewinkel aan een groep schuldeisers. In ruil daarvoor werden de schulden met 60 procent verlaagd. In augustus 2023 heeft een groep schuldeisers, waaronder Alcentra Asset Management Limited, Goldman Sachs Asset Management, L.P. en Partners Group Holding AG SWX:PGHN), een principeakkoord bereikt om een meerderheidsbelang te verwerven in het in moeilijkheden verkerende Duitse betalingsbedrijf Unzer POS GmbH. Na de transactie heeft KKR & Co een minderheidsbelang behouden. Als onderdeel van de deal brachten de crediteuren vers kapitaal in en scholden zij een deel van de schulden van het bedrijf kwijt. KKR kocht End-User Computing (EUC) divisie van Broadcom. Telecom Italia SpA stemde vorig jaar in met de verkoop van zijn vaste netwerk aan KKR, Het doel van de deal is om de miljardenschuld van het telecombedrijf terug te dringen. Italië behoudt een minderheidsbelang in het netwerkbedrijf. De deal werd eind mei door de Europese Commissie goedgekeurd.

Marktlink Capital 

Marktlink Capital speelt ook in op bredere trends in het technologische landschap, zoals Artificial Intelligence (AI). De investeerders hebben succesvol de inschrijving voor de tweede venture capital fund-of-funds afgerond. In zes maanden tijd is er 80 miljoen euro opgehaald bij ongeveer 150 private investeerders. Naast de succesvolle afsluiting van het tweede venture capital fund-of-funds, heeft Marktlink Capital ook zijn vierde private equity fund-of-funds afgesloten met een toezegging van 300 miljoen euro. 

Meditor Group

Vermogensbeheerder Meditor deed eind oktober 2019 een bod van 5 pence (6 eurocent) op de aandelen van Carpetright. Met deze deal werd het aan de Londense beurs genoteerde Carpetright gewaardeerd op op 15,2 miljoen pond, ongeveer 18 miljoen euro. Meditor, dat al 30% van de aandelen in bezit had, heeft bij de overname de schulden omgezet in aandelen. Naar schatting was er ongeveer 80 miljoen pond (90 miljoen euro) nodig om alle schulden af te betalen. Carpetright zat al sinds 2019 in zwaar weer en had vooral op de thuismarkt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland last van tegenvallende resultaten. Carpetright moest in 2018 al tachtig winkels sluiten. Met de volledige overname kreeg de keten meer financiële adem om te kunnen investeren in het herstel van het bedrijf. Tegelijkertijd liet Bob Ivell, voorzitter van de raad van bestuur, weten dat het dalende consumentenvertrouwen en de impact van de Brexit zwaar op de retail (vooral in in eigen land) drukte. Carpetright heeft winkels in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland en België. Van de totaal 330 winkels zijn er ruim honderd gevestigd in Nederland en België. In deze twee landen doet Carpetright het aanmerkelijk beter dan op de thuismarkt. Op dat moment had Carpetright, dat ooit een FTSE 250-bedrijf was, te kampen met moeilijke handelsomstandigheden en had zware concurrentie van concurrent Tapi, opgericht door de familie van Lord Harris, de oprichter van Carpetright. Carpetright heeft in juli 2024 voor het Verenigd Koninkrijk surseance van betaling en is op zoek naar nieuwe financierders of een overname. The Floor Room, maar ook Tapi worden genoemd als overnamekandidaten. Voorzover bekend heeft dit overigens geen gevolgen voor de winkels in België en Nederland. 1.852 banen kunnen verloren gaan als de herstructurering mislukt. De maatregel biedt tien dagen bescherming tegen schuldeisers terwijl de onderhandelingen doorgaan. Carpetright heeft nog 272 filialen in het Verenigd Koninkrijk die nog even open blijven voor een nooduitverkoop. Pricewaterhousecoopers is de mogelijke bewindvoerder, maar is nog niet aangesteld. Uit gegevens van het Hooggerechtshof blijkt dat Carpetright, geadviseerd door advocatenkantoor Travers Smith, de kennisgeving afgelopen vrijdag heeft ingediend. Carpetright heeft het de afgelopen maanden moeilijk gehad omdat consumenten bezuinigden op hun uitgaven aan meubelen en stoffering als gevolg van de zwakke economie en de inflatie. Het bedrijf werd ook nog eens getroffen door een cyberaanval die de handel in april verstoorde en die vervolgens de herstructureringsplannen beïnvloedde. Kevin Barrett, chief executive van het moederbedrijf Nestware Holdings: ‘We blijven ons richten op het veiligstellen van externe investeringen om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk klanten en collega’s worden getroffen. Zij zijn onze grootste prioriteit en we nemen alle passende maatregelen om ervoor te zorgen dat zij tijdens dit proces worden geïnformeerd en ondersteund.

Merito Partners

Merito Partners heeft meer dan 8 miljoen euro aan kapitaal veiliggesteld van 24 particuliere en institutionele investeerders en blijft actief fondsen werven. Verschillende panden worden momenteel geëvalueerd in de Baltische staten, en er wordt verwacht dat er in de komende maanden aanvullende activa worden verworven. In Merito Partners zit Henk kamsteeg van het op 10 juli 2024 failliet verklaarde Relevant holding dat roemrijk ten onder ging met de BAS groep. Hij stond in de jaren negentig aan de basis van Belcompany en T for Telecom. Hij was oprichter en grootaandeelhouder van Dexcom Holding, de voormalig eigenaar van Dixons. Kamsteeg staat te boek als multimiljonair en woont zowel in Amsterdam als Monaco. Het in juli 2024 failliet verklaarde Relevant Holdings was onder meer eigenaar van telecom-retailketens Optie1, Phone House en Typhone.nl. Merito Partners investeerde in Box Storage (Merito Self Storage Fund) en verwierf een eerste pand in Vilnius op Laisvės prospektas 62. Merito investeerde 4,5 miljoen euro in het winkelpand en om deze om te vormen tot een Box Storage-faciliteit met 650 self-storage-units en een verhuurbaar oppervlak van minimaal 3.300 vierkante meter.Het gebouw, gebouwd in 2000, heeft een oppervlakte van 5.150 vierkante meter. Merito zal het gebouw herbouwen, waarbij de vrachtlift en de zonnepanelen op het dak behouden blijven om groene, milieuvriendelijke energie te produceren.  De focus ligt op het verwerven en ombouwen van bestaande gebouwen tot gespecialiseerde, moderne opslagfaciliteiten en het ontwikkelen van het grootste self storage-netwerk in de Baltische landen. De Vilnius Box Storage-faciliteit zal, net als de andere self-storagegebouwen in Riga en Tallinn, moderne technologie bieden, waaronder een mobiele app die directe toegang tot de locatie biedt, evenals online transacties op afstand en automatische betaling voor diensten. Klanten hebben 24/7 toegang tot hun opslageenheden. Eenzelfde concept in Nederland (de Boxx) ging enkele maanden geleden failliet. Afgelopen najaar richtte Merito Merito Self Storage Fund op, een gespecialiseerd vastgoedfonds met een streefbedrag van 30 miljoen euro. Het fonds wil binnen vijf jaar nog eens 50 miljoen euro aan schuldcofinanciering veiligstellen om het toonaangevende pan-Baltische self storage-netwerk op te zetten. Het zal bestaan ​​uit 10 tot 15 self storage-faciliteiten met ten minste 50.000 vierkante meter verhuurbaar oppervlak en meer dan 10.000 individuele self storage-units. Merito Self Storage Fund bezit het grootste self storage-netwerk in Letland, bestaande uit drie operationele gebouwen en het voormalige entertainmentcentrum “Go Planet”, dat zal worden herbouwd en omgebouwd tot een self storage-faciliteit. Er zullen 3.700 individuele opslageenheden beschikbaar zijn na de herbouw van alle panden, met een oppervlakte van ten minste 20.000 vierkante meter. Het Fonds verwierf deze zomer ook zijn eerste pand in Tallinn. Een voormalig supermarktgebouw zal worden omgebouwd tot een Box Storage-faciliteit met 400 individuele opslageenheden en een verhuurbaar oppervlak van ten minste 1.500 vierkante meter. Merito Partners heeft meer dan 8 miljoen euro aan kapitaal veiliggesteld van 24 particuliere en institutionele investeerders en blijft actief fondsen werven. Verschillende panden worden momenteel geëvalueerd in de Baltische staten, en er wordt verwacht dat er in de komende maanden aanvullende activa worden verworven. 

META

Mark Zuckerberg, de topman van het Amerikaanse bedrijf Meta, heeft zijn vermogen dit jaar zien stijgen met meer dan 73 miljard dollar (66 miljard euro), tot 201 miljard dollar. Zuckerberg richtte in 2004 Facebook op. Naast Facebook vallen ook Instagram, Threads en WhatsApp onder Meta. Ook Meta AI behoort tot Meta.

Momentum Capital

Bij eigenaar en durfinvesteerder Martijn van Rheenen werd door Aka-Bel beslag gelegd voor 12,9 miljoen euro op zijn villa. Het beslag volgt uit een miljoenenruzie rond de aankoop van het Nederlands-Belgisch biomassabedrijf TorrCoal van Aka-Bel. In 2021 werd TorrCoal van AKA-Bel voor 37,5 miljoen euro gekocht door Perpetual Next, waar Martijn van Rheenen een meerderheidsbelang in heeft. Martijn stond garant voor 30 miljoen euro. De gemaakte betalingsafspraken zijn niet nagekomen door Perpetual Next omdat de fabriek niet voldoet aan de garanties die werden afgegeven bij de verkoop. Perpetual Next eist daarom een verlaging van de koopsom.

Mubadala Capital

Mubadala Investment Company beheert een gediversifieerde portefeuille van activa en investeringen in de Verenigde Arabische Emiraten en daarbuiten voor haar aandeelhouder, de regering van Abu Dhabi. Zij willen de visie van de Staat blijven ondersteunen, terwijl ze voortbouwen op de erfenis van wijlen Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan. Vandaag de dag is Mubadala, in lijn met de visie van HH Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, een bedrijf van 302 miljard dollar dat zes continenten beslaat met belangen in meerdere sectoren en activaklassen. Het hoofdkantoor van Mubadala staat in Abu Dhabi, maar Mubadala heeft ook kantoren in Londen, Moskou, New York en Beijing. In juli 2024 werd het van oorsprong Nederlandse Bugaboo, bekend van de kinderwagens ingelijfd. Mubadala neemt het grootste deel van de aandelen over van Bain Capital de investeringsmaatschappij van voormalig presidentskandidaat Mitt Romney. Max Barenbrug en zijn toenmalige zwager Eduard Zanen richtten Bugaboo in 1996 op. Het was Barenbrugs afstudeerproject voor zijn studie aan de Design Academy in Eindhoven. De eerste versie zag in 1999 het levenslicht. In 2001 ging de buggy de grens over en in 2002 ontdekte ook de VS de Bugaboo. Nog voordat de kinderwagens daar te koop waren, was er al veel vraag naar. Dat was te danken aan publiciteit in de populaire serie Sex and the City. In 2018 kocht Bain het bedrijf, dat vandaag de dag in 59 landen actief is en zo’n 900 werknemers heeft. Het hoofdkantoor staat nog steeds in Amsterdam.

NPM

NPM Capital en Gates foundation zie Picnic opnieuw verlies draaien. Picnic heeft ook in 2023 in Nederland een megaverlies van 78 miljoen euro gemaakt.

Porsche neem Flixbus deels over

Flixbus gaat naar Porsche SE, private-equityfonds EQT en het Zwitserse Kühne Holding , die samen nu voor circa 900 miljoen een belang krijgen van 35 procent in Flix, het moederbedrijf van onder meer FlixBus, FlixTrain en Greyhound. Porsche SE is een holdingmaatschappij met een belang van 25 procent in de gelijknamige autofabrikant Porsche AG en een meerderheidsaandeel in de Volkswagen Groep. Kühne Holding geldt als het investeringsvehikel van de Zwitserse miljardair Klaus-Michael Kühne, die mede-eigenaar is van de logistieke reus Kühne + Nagel. Flix is gevestigd in München en doet momenteel zo’n 5.6000 bestemmingen in ruim 40 landen aan. In 2023 vervoerde Flix in totaal 81 miljoen passagiers en steeg de omzet met 30 procent naar 2 miljard euro. In de komende jaren wil Flix uitbreiden naar andere landen, in onder meer Latijns-Amerika en Azië. FlixBus is niet alleen het grootste, maar met afstand ook het succesvolste private openbaarvervoersbedrijf van Europa. Het bedrijf werd in 2009 opgericht door de drie Münchense studenten Daniel Krauss, Jochen Engert en André Schwämmlein. Ze liepen vooruit op de liberalisering van het langeafstandsbusvervoer in Europa in het algemeen en in Duitsland in het bijzonder.

Rucio investment

Rucio, een in Luxemburg gevestigd investeringsbedrijf dat onderdeel is van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf Imker neemt De Duitse FritzBox-maker AVM over. Al in september vorig jaar gingen geruchten over een mogelijke verkoop van AVM. Partijen die iets te maken hebben met de overname, kunnen tot 5 augustus bezwaar indienen tegen de overname. De overname is dus nog niet definitief. Destijds werd een waardering van 750 miljoen tot 1 miljard euro genoemd, onder meer op basis van een omzet van 620 miljoen euro in 2022. De vier eigenaren van AVM hebben het bedrijf in 1986 opgericht, toen ze nog student waren. Vanwege hun leeftijd van richting de zeventig, gaf een AVM-woordvoerder vorig jaar al aan dat er werd gekeken naar ‘een overgang’ van het bedrijf. AVM had vorig jaar bijna 900 werknemers en is vooral bekend van modems en routers. De oprichters houden een minderheidsbelang in het bedrijf en blijven betrokken bij het bedrijf als leden van een adviesraad. Ceo Johannes Nill zegt dat Imker de visie van AVM’s oprichters deelt en zegt dat AVM wil groeien met nieuwe producten en door internationaler te werken.

Savin Multistrategy Arbitrage Fund

Het Savin Multistrategy Arbitrage Fund stopt er plotseling mee. Dat schrijft het Nederlandse hedgefonds in een brief aan zijn beleggers. Het heeft iets meer dan drie jaar bestaan. ‘We begonnen Savin met de intentie en ambitie om een succesvol hedgefonds op te bouwen” zo schrijven ze in de brief.

Teslin

Teslin, gelieerd aan de familie Van Beuningen belegd onder andere in beter Bed maar beheert ook beleggingsmaatschappij “Rhoon, Pendrecht en Cortgene”, die belegt in landelijk onroerend goed. Teslin heeft dertig medewerkers en werd in 1991 opgericht door Frederik van Beuningen en Aleid Kruize. Teslin is samen met KKR mede eigenaar van fietsenfabriek Accell, onder andere bekend van Batavus, Sparta en de slechte bakfietsen van Babboe die 100 tot 150 banen wil schrappen en dan een deel van de productie wil verplaatsen naar Hongarije en Turkije, waardoor de twee Nederlandse fabrieken in Heerenveen kunnen worden samengevoegd. FNV dreigt met stakingen bij Accell in Heerenveen omdat het bedrijf weigert mee te werken aan een „fatsoenlijk sociaal plan” voor de 100 tot 150 medewerkers die moeten vertrekken door de reorganisatie. Vorige week brak er al een wilde staking uit bij Accell, dat onder meer fietsen van de merken Batavus en Sparta maakt. Buitenlandse beleggers maken nu samen een vuist bij een schuldsanering. KKR haalde Accell in augustus 2022 voor € 1,56 miljard van de Amsterdamse beurs en leende dat geld grotendeels bij banken, die de schuld later hebben verkocht aan beleggers. “Sinds de overname heeft KKR meerdere keren moeten bijspringen. De Amerikanen hebben voor €250 miljoen aan noodkredieten verstrekt en nu moest er weer geld bij. Aandeelhouders, banken en financiers scholden begin oktober zo’n 600 miljoen euro aan schulden kwijt, waardoor de enorme schuld circa 40 procent, daalt. Daarnaast ontving het bedrijf ongeveer 235 miljoen euro aan contanten en hoeven de resterende schulden pas in 2030, te worden terugbetaald. De schulden liepen op tot 1,2 miljard euro, een bedrag dat ceo Tjeerd Jegen ‘onhoudbaar hoog’ noemde. Het lukt ook om de voorraden flink terug te brengen. Accell zegt nu te verwachten dat de voorraad fietsen aan het eind van het jaar terug is op een normaal niveau. De voorraad onderdelen en accessoires is dat nu al, aldus Accell. Het is niet de eerste keer dat Accell een financiële injectie krijgt van aandeelhouders. Vorig jaar zagen deze zich genoodzaakt om een kapitaalinjectie van in totaal 250 miljoen euro te geven. Dit jaar kwam daar nog eens 50 miljoen euro bij. Teslin gaf ook een kapitaalinjectie van in totaal 59,2 miljoen euro aan de zwaar verliesgevende elektrische bussenbouwer Ebusco samen met Van der Valk International en ING.  Oprichter en topman Peter Bijvelds en CEO Michiel Peters moesten dan wel vertrekken. Bij Teslin werd Hein van Beuningen aan de kant gezet. Teslin heeft sinds vorig jaar tot 2 keer toe in totaal meer dan 70 miljoen euro moeten afboeken. Zo’n 2 jaar geleden werd Accel, dat merken als Batavus en Sparta voert, van de beurs gehaald. Ten tijde van de overname had de Teslin een belang van ruim 10 procent in Accell; inmiddels gaat dit om zo’n 12 procent.

Waterland neem Lebara over

Lebara is een MVNO telecommunicatiebedrijf zonder een eigen netwerk, in Nederland gebruikt het het 4G-netwerk van KPN. Er worden zowel prepaid als sim-onlyabonnementen aangeboden. Sinds 2017 was de onderneming volledig in handen van investeringsmaatschappij Palmarium AG. In augustus 2024 nam Waterland de zaak over. Lebara levert aan meer dan vier miljoen klanten in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken. Lebara, opgericht in 2001, is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle MVNO’s in Europa en breidt voortdurend zijn aanbod en geografische voetafdruk uit. Tegenwoordig wordt het erkend als een toonaangevend challenger-merk in zijn Europese mobiele telecommunicatiemarkten, en biedt het meer dan vier miljoen klanten een waardevol alternatief voor de gevestigde categoriespelers, evenals uitzonderlijke klanttevredenheid. De transactie markeert een buy-out door Waterland Private Equity van de belangrijkste bestaande eigenaren Alchemy en Triton Partners. Waterland is sinds januari 2024 in gesprek met de verkopers en hun adviseurs om strategieën te verkennen voor Lebara’s naadloze transitie en voortdurende groei. Lebara’s strategische positionering als een waardegericht challenger-merk in de mobiele SIM-markten biedt aanzienlijke groeimogelijkheden, aangezien consumenten in heel Europa steeds vaker op zoek zijn naar hoogwaardige diensten tegen concurrerende prijzen. Lebara’s sterke staat van dienst in zijn vijf markten toont zijn vermogen om te groeien en zich aan te passen, waardoor het een uitstekende kandidaat is voor verdere uitbreiding in samenwerking met Waterland. Waterland heeft 25 jaar ervaring in het samenwerken met bedrijven in heel Europa en brengt uitgebreide ervaring in de telecommunicatiesector mee door investeringen in die tijd. Met deze overname wil Waterland de groeiambities van Lebara in elk van haar markten ondersteunen.

Private Equity ondernemingen hebben ook hun zinnen gezet op grote accountantskantoren. Private equity wordt gedreven door schaalvergroting, efficiencywinst en multipliereffecten en dat is binnen de accountancy ongewenst. De AFM zou de ontwikkelingen rondom private equity in de sector al zorgvuldig volgen, maar binnen het ministerie van Financiën zou er nog onvoldoende aandacht aan gegeven worden. Verschillende rapporten en AFM-onderzoeken toonden de afgelopen jaren aan dat de kwaliteit van wettelijke controles onvoldoende was. In het hoofdstuk over de accountancy wordt verwezen naar de instelling van de Commissie toekomst accountancysector (Cta) en de aanstelling van de beide Kwartiermakers toekomst accountancysector, die eind 2023 hun slotrapportage presenteerden.

ANDER NIEUWS

error: Content is protected !!