ABN AMRO
Het redden van ABN Amro heeft inclusief rentelasten in totaal 27,7 miljard euro gekost. De reddingsactie in 2008 leverde de Nederlandse Staat een meerderheidsbelang in de bank op. In 2015 werd het bedrijf opnieuw naar de beurs gebracht met als doel om stapsgewijs aandelen te verkopen. De aandelenverkoop door de jaren heeft tot dusver 9,6 miljard euro opgeleverd. Daarnaast heeft de staat ook verdiend aan het dividend (de winstuitkering) die zijn belang heeft opgeleverd, in totaal nu 5,8 miljard euro. Samen heeft dat de staat 15,4 miljard euro opgeleverd. Het demissionair kabinet van De Nederlandse Staat verkoopt in een versneld tempo haar aandelen. Het huidige belang van 49,5 procent wordt nu teruggebracht naar circa 40 procent.
ABN AMRO boekte over 2022 een nettowinst van bijna 1,9 miljard euro. Dat is de helft meer dan de ruim 1,2 miljard euro over 2021. De overheid als aandeelhouder verdient hier ruim 700 miljoen euro aan. Ook de topmensen van de bank gingen er 3 miljoen euro op vooruit. In totaal ontvingen ze elk ruim 7 miljoen euro. Een stijging van bijna 73%. Vertrekkend bestuurder Gerard Penning kreeg 164.000 euro mee. In totaal ontving hij 1.364.000 euro. Robert Zwaak ontving 1 miljoen euro. Onder de laag van de Raad van Bestuur werd 53 miljoen euro aan bonussen uitgekeerd. Naast Pennings kregen nog 3 medewerkers bedragen tussen de 1,5 en 2 miljoen euro ABN AMRO boekte over het 1e kwartaal van 2023 een nettowinst van 523 miljoen euro. Dat is een stijging van 77 procent ten opzichte van 2022. De bank boekte, dankzij rentes afgelopen kwartaal een winst van 870 miljoen euro, tegenover 475 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.
ABN AMRO heeft het derde kwartaal van 2023 afgesloten met een winst van 759 miljoen euro. Een lichte stijging (+2%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de totale winst in het derde kwartaal op €743 miljoen uitkwam. De bank profiteerde flink van het huidige rentebeleid en verdiende hiermee ruim 1,5 miljard euro, 30% meer dan in het derde kwartaal van 2022. Ook ING Rabobank en SNS schreven miljarden bij met de spaarrentetruc. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet hiernaar onderzoek.
Geschiedenis
ABN AMRO komt voort uit Hope & Co (Hope & Co was een bankiershuis aan de Keizersgracht 444-446 in Amsterdam. Het handels- en bankiershuis werd in 1762 opgericht door de Amsterdamse bankier Thomas Hope samen met zijn zoon Jan Hope en zijn neef Henry Hope. Zij verzorgden leningen en investeringen door heel Europa. De banken hebben in de achttiende en negentiende eeuw voornamelijk hun geld verdiend aan slavenhandel, plantageslavernij en de handel in producten die afkomstig waren uit slavernij. Hope & Co had in de 18e eeuw een spilfunctie in de internationale slavernijeconomie en was ook actief met het beheer van plantages. Mees & Zoonen was makelaar in verzekeringen van slavenschepen en transport van producten die door slaven waren geoogst. Hope & Co was de grootste financiële en handelsonderneming van Nederland aan het eind van de achttiende eeuw. Slavernij gerelateerde activiteiten waren een kernactiviteit van dit bedrijf. Mees & Zoonen was een kleinere speler. De filialen in Amsterdam en Rotterdam hadden directe invloed op de levens van duizenden slaven en bleven ondanks bewegingen voor afschaffing van de slavernij tot het eind hierbij betrokken.
ABN AMRO werd in 2008 voor 16,8 miljard euro genationaliseerd en kostte de Staat later nog eens ruim 6,5 miljard. NLFI had tot voor kort nog 56,3 procent van de aandelen (8,7 miljard euro). In februari 2022 zijn aandelen en certificaten van aandelen in ABN AMRO Bank N.V. (“ABN AMRO”) terug verkocht aan ABN AMRO in het kader van het inkoopprogramma dat ABN AMRO eerder had aangekondigd. De verkoop van de aandelen heeft de staatskas in 2023 nog eens ruim 1,1 miljard euro opgeleverd. Het staatsbelang daalde hierdoor voor het eerst sinds de nationalisatie van de bank tot minder dan 50 procent. Bij de laatste verkoopronde zijn 58,5 miljoen (certificaten van) aandelen verkocht. Die stukken hebben de staatskas in totaal 842,3 miljoen euro opgeleverd. Daarnaast heeft de bank voor 281,3 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht bij de staat, in totaal zo’n 18 miljoen stukken. De redding van ABN Amro heeft volgens het ministerie van Financiën – inclusief rentelasten – in totaal 27,7 miljard euro gekost. De aandelenverkoop door de jaren heeft tot dusver 9,6 miljard euro opgeleverd. Daarnaast heeft de staat ook verdiend aan het dividend (de winstuitkering) die zijn belang heeft opgeleverd, in totaal nu 5,8 miljard euro. Samen heeft dat de staat 15,4 miljard euro opgeleverd. De marktwaarde van de het overgebleven Staatsbelang van 49,5 procent is 5,7 miljard euro, uitgaande van de huidige koers van 13,20 euro per aandeel. Het verlies staat dus nog op 6,7 miljard euro.
ABN Amro verkocht in december 2021 het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas aan vastgoedinvesteerder Victory Group voor 765 miljoen euro. De bank huurt het pand nu totdat de verbouwing van een pand in de Bijlmer in 2025 is afgerond. ABN Amro maakte een winst voor belastingen van 338 miljoen euro op de verkoop. Het merendeel van de werknemers verhuisde mee naar het nieuwe pand aan de Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost. Een klein deel van de werknemers, onder wie de hoofddirectie, zal ook na voltooiing van dat pand blijven werken aan de Zuidas. Het nu verkochte pand blijft namelijk het officiële hoofdkantoor van de bank. Het pand aan de Gustav Mahlerlaan werd in 1999 door ABN Amro in gebruik genomen. Behalve het kantoorgebouw omvatte het ook een circulair gebouwd paviljoen met de naam Circl. maar de activiteiten werden hier in juni 2023 alweer gestopt. ABN AMRO heeft afspraken gemaakt met Victory, dat voor de deal een consortium vormt met G&S Vastgoed, over het hergebruik van het paviljoen.
Het ABN AMRO kantoor vertrok ook vrijwel volledig uit Limburg. Alleen in Maastricht bleef nog een kantoor open. Het kantoor in Venlo werd eind augustus 2022 al gesloten. ABN AMRO sloot de vestigingen in Roermond, Heerlen en Weert. ABN AMRO is niet de enige bank die vestigingen sluit. Ook door Rabobank en ING werden de afgelopen jaren geregeld kantoren gesloten. Rabobank heeft momenteel nog acht vestigingen in Limburg, ING heeft vier kantoren en vijftien servicepunten en SNS Bank is de de enige die kantoren niet sluit, maar er juist méér opent. Inmiddels staat de teller in de provincie op 16 kantoren, die SNS Bank ‘advieswinkels’ noemt. SNS wil de Volksbank van Nederland worden.
In 2020 maakte ABN AMRO voor het eerst in tien jaar een verlies van 45 miljoen euro. Voor de aandeelhouders, die in 2020 geen winstuitkering kregen werd een aandelen inkoopprogramma opgestart. De jaarlijkse winstuitkering aan beleggers werd hervat. Een mogelijke overname door BNP Paribas mislukte, omdat er zonder Europese bankenunie te weinig ruimte was om kostenvoordelen te realiseren bij gebrek aan geografische overlap. BNP Paribas heeft geen significante activiteiten in Nederland, terwijl ABN AMRO 78 procent van zijn leningen in Nederland heeft uitstaan.
Klanten die in het verleden te veel rente betaalden over hun consumptief krediet, kregen het te veel betaalde geld gecompenseerd. De Consumentenbond en ABN AMRO zijn het eens geworden over een compensatieregeling. De bank reserveerde hiervoor in totaal zo’n 250 miljoen euro. De compensatieregeling geldt voor diverse doorlopende consumptieve kredieten van ABN AMRO, ALFAM en ICS. Het gaat om leningen met een variabele rente of betaalrekeningen met de optie tot roodstaan. De rente hierover hoort mee te bewegen met de marktrente, maar bij ABN AMRO bleef de rente in een aantal gevallen hoog, terwijl de marktrente daalde. Volgens het Kifid gaat het wel om een onverschuldigde betaling en hoeft daar, anders dan bij een schadevergoeding, geen rente op rente over te worden betaald. Andere banken hebben in soortgelijke gevallen die rente wel vergoed in hun compensatieregeling. De terug te betalen bedragen varieerden tussen de 50 en 1750 euro per klant.
In de periode 2014-2020 is de bank, volgens het Openbaar Ministerie, ernstig tekortgeschoten in het uitvoeren van haar rol als poortwachter bij het bestrijden van witwassen. ABN AMRO schikte met het OM voor 480 miljoen euro om vervolging te voorkomen. Het bedrag bestond uit een boete van 300 miljoen euro en 180 miljoen euro ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel. (de besparing op personeelskosten). Het OM had Gerrit Zalm, Joop Wijn en Chris Vogelzang aangemerkt als verdachte, omdat zij een leidinggevende functie hadden bij de onderdelen van de bank die overtredingen hebben begaan. De uitspraak draaide voor de bank uit op een totale schadeclaim van circa drie miljard euro. De bank verloor ook het hoger beroep.
President-commissaris Tom de Swaan van ABN AMRO zag zich genoodzaakt om zijn privébeleggingsconstructie via de Maagdeneilanden te sluiten nadat hij werd genoemd in de Pandora Papers. Het ging om het safariparkproject Asilia.
De bank schrapte ongeveer 15 procent van alle banen, waarmee het personeel opdraaide voor de witwaspraktijken die onder het bestuur van Gerrit Zalm plaatsvonden. Er werken zo’n 18.000 mensen bij de bank, waarvan 14.800 in Nederland. ABN Amro was al bezig om circa 800 personeelsleden af vloeien. De bank wil de mondiale ambities van de Corporate & Institutional Bank (CIB) flink terugschroeven, op de Clearing-divisie na en trekt zich verder in die drie à vier jaar’ wereldwijd volledig terug en richt zich op Noordwest-Europa, terwijl ook de handel- en grondstoffenfinanciering werd gestaakt. Er moest onder andere vanwege Corona extra gereserveerd worden voor oninbare leningen. De voorzieningen bedroegen in totaal 1,1 miljard euro. Eind maart 2020 werd al bekend dat de bank voor 235 miljoen euro het schip is in gegaan met een klant van de afdeling ABN AMRO Clearing. Er moest ook 225 miljoen euro apart gezet worden voor een grote klant in de oliehandel, waarvan een lening mogelijk niet terugkomt. Verder werd alvast 511 miljoen euro gereserveerd voor mogelijke stroppen op leningen en hypotheken die mogelijk niet worden terugbetaald. Nog eens 140 miljoen euro werd geboekt als reguliere voorziening.
Nieuwe koers
ABN AMRO had in 2015 in totaal ruim 22.000 werknemers, maar is sindsdien bezig om 975 tot 1375 medewerkers af te vloeien om zo structureel 200 miljoen euro per jaar te besparen. Daarnaast werden er geen kerstpakketten meer uitgedeeld. Het schrappen van het 70 euro per medewerker kostende jaarlijkse kerstpakket scheelde met het beoogde aantal van bijna 19.954 fulltime medewerkers jaarlijks ruim 1,3 miljoen euro. Circa dertig van de honderd hoogste managers van ABN Amro kregen 20 maart 2017 te horen dat er geen plek meer voor hen was. Zij kregen bij elkaar 11 tot 12 miljoen euro als vertrekpremie mee, gebaseerd op maximaal een jaarsalaris of het bedrag dat contractueel eerder was vastgelegd.
De bank wijzigde per 1 oktober 2016 wegens “veranderde marktomstandigheden” haar voorwaarden om vanaf die tijd negatieve rente te kunnen berekenen over de zakelijke rekeningen. Klanten die per 1 juli 2021 een totaalsaldo van meer dan 150.000 euro op hun bankrekeningen hadden, moesten over het bedrag boven deze drempel 0,5% rente betalen. Dit gold zowel voor particuliere als zakelijke klanten. Voor totaalsaldi onder de 150.000 euro bleef de rente ongewijzigd op 0%. Ook werden circa 15.000 particuliere klanten die permanent buiten Europa wonen en hun bankdiensten in Nederland afnemen geloosd. Daarbij zitten ook veel geëmigreerde gepensioneerden. Expats werden uitgezonderd. Ongeveer een kwart van hen heeft de Nederlandse nationaliteit. Ook stopte de bank met investeringen in de tabaksindustrie en zijn ze de eerste bank die het opnemen van contant geld duurder maakt. Wanneer klanten binnen een jaar meer dan 12.000 euro aan contant geld hebben opgenomen, moeten ze voor elke volgende opname bij een geldautomaat een paar euro per keer plus een percentage van het opgenomen bedrag betalen.
ABN AMRO verdubbelde in maart 2023 de spaarrente van 0,25 naar 0,5 procent en vanaf 1 mei 2023 werd dat 0,75 procent. Daarmee volgt de bank concurrenten ING en Rabobank. De verhogingen gelden voor bedragen tot 1 miljoen euro. Ook de rente voor zakelijke rekeningen en kinderspaarrekeningen stijgt nog steeds. De rente staat nu op 1,15 maximaal.
ABN AMRO ging 20 november 2015 via NLFI definitief naar de beurs met een uitgifte van 216 miljoen aandelen. De Bank Nederlandse Gemeente (BNG) werd om solvabiliteitsredenen door NLFI overgeheveld naar ASR en later verkocht. Ten behoeve van de financiering werd ASR Vastgoed Ontwikkeling verkocht aan Meijer Realty Partners (MRP). Tijdens en voor de beursgang zijn in het geheim ook gesprekken gevoerd met de veel grotere Scandinavische bank Nordea die een fusie wel zag zitten. Daarbij zou Nordea ook een concreet voorstel hebben gedaan dat door de Nederlandse staat werd stilgehouden en afgewezen. President-commissaris Björn Wahlroos van Nordea zou hierover overleg hebben gehad met Gerrit Zalm en hij wilde ook met minister Jeroen Dijsselbloem spreken. Uit een uitgelekte memo zou blijken dat het NLFI Dijsselbloem zou hebben geadviseerd om de toenaderingspoging van de hand te wijzen omdat de plannen ‘financieel onaantrekkelijk en uiterst risicovol, zo niet praktisch onuitvoerbaar’, zouden zijn.
Ruim 240 bankiers ontvingen na de beursgang een variabele bonus omdat de bonuswet niet zou gelden voor de toplagen van de bank zolang de Nederlandse staat een belang in de bank heeft. Twintig procent van ABN AMRO werd verkocht voor € 17,75 per aandeel. Op basis van deze prijs zou ABN in totaal dus circa 17 miljard euro opbrengen, terwijl deze voor de Nederlandse Staat minimaal 22 miljard euro op moet leveren om quitte te spelen. Zalm kocht 11.800 aandelen voor € 15,57 per aandeel en directielid Van Dijkhuizen kocht er 1.650 voor € 16,84 per stuk en later in een andere transactie 5.850 voor € 16,93 per stuk. 16 november werd het Staatsbelang van 77 procent verder afgebouwd naar 70 procent. Daarvoor werden 65 miljoen certificaten van aandelen in de verkoop gedaan, tegen een prijs van 20,40 euro per certificaat en dat leverde 1,3 miljard op. Eind juni 2017 ging een derde pakket aandelen (7%) naar de beurs. Beleggers konden zich per direct inschrijven voor de 65 miljoen certificaten. Het belang van de Nederlandse staat in de bank daalde hiermee naar 63%.
De opbrengsten van het in 2008 genationaliseerde ABN Amro gingen naar de aflossing van de staatsschuld. De Staat bezat via NLFI daarna nog 63 procent van de bank. Daarna werd door NLFI nog eens 7% van de aandelen van de hand gedaan. Dat was goed voor 1,6 miljard euro. Het ging om 65 miljoen certificaten van gewone aandelen, samen goed voor 7% van het aandelenkapitaal van de bank. Daarmee nam het belang van de staat in de sinds de kredietcrisis gesteund bank af van 63% tot circa 56%. Rijkman Groenink, onder wiens leiding ABN AMRO destijds werd verkocht aan RBS, Santander en Fortis, is inmiddels adviseur voor een private equityfonds van Wealth Management Partners. De verkoop van ABN leverde hem een bonus op van 26 miljoen euro plus twee jaarsalarissen.
Het huidige kabinet (minister Kaag) gaat de verkoop van de aandelen in 2023 via NLFI weer oppakken. NLFI gaat in 2023 opnieuw aandelen verkopen. De aandelen worden op de markt gebracht via een handelsplan, dat zal worden uitgevoerd door de Citigroup. Het maximale aantal aandelen dat kan worden verkocht, gaat het staatsbelang terugbrengen tot iets onder de 50 procent. Nu is dat nog 56 procent. Citigroup heeft de instructie gekregen dat de aandelen niet onder een bepaalde prijs mogen worden verkocht.
Ferdinand Vaandrager is benoemd als Chief Financial Officer (CFO) en lid van de Executive Board van ABN AMRO per het einde van de Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders op 16 november 2023. Daarnaast werd Ton van Nimwegen benoemd als Chief Operations Officer (COO) en lid van de Executive Board van ABN AMRO per 1 december 2023. Ferdinand Vaandrager heeft een uitgebreide ervaring in de financiële sector. Zo heeft hij ruim 25 jaar ervaring in het bankwezen, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Nederland. Sinds 2020 was hij de Head of Investor Relations.
Onregelmatigheden en claims
- ABN AMRO werd in oktober 2018 aangeklaagd door het Antwerpse diamantconcern Eurostar Diamond Traders van de Indiase familie Mehta, vanwege derivatenfraude via UVL op Jersey en het op onverantwoordelijke wijze dichtdraaien van de kredietkraan. EDT eist een schadevergoeding van in totaal 720 miljoen dollar. EDT bevindt zich in financieel zwaar weer en volgens topman en medeoprichter Kaushik Mehta, met een geschat vermogen van honderden miljoenen kwam door de bank de bedrijfsvoering zelfs stil te liggen doordat de controle over EDT werd overgenomen door bijzonder beheer. Rekeningen werden geblokkeerd en betalingen moesten geaccordeerd worden.
- ABN AMRO België bleek zaken te doen met de Israëlische diamant miljardair Daniel Steinmetz die al jaren met witwassen in verband word gebracht vanwege zakenpartners en zijn broer Beny die in Guinee bij een omkopings- en corruptieschandaal betrokken is. Ook de Portugees Hélder Bataglia dos Santos doet zaken bij ABN AMRO. Hij werd vorig jaar aangeklaagd voor witwassen en valsheid in geschrifte in een corruptieschandaal rond de Portugese oud-premier José Sócrates.
- ABN AMRO heeft niet op tijd transacties gemeld aan De Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM legde hiervoor twee bestuurlijke boetes op. ABN AMRO Bank kreeg een boete van 400.000 euro. De clearingdivisie van ABN AMRO moet 500.000 euro betalen.
- De bank schorste kort zo’n negentig medewerkers nadat uitkwam dat zij de handtekeningen van klanten hadden gekopieerd om zo hypotheekdossiers af te kunnen sluiten. De offertes van de bank aan de klanten weken in de betreffende dossiers af van eerder verstrekte adviezen van de adviseurs of waren incompleet. De vervalste handtekeningen moesten pretenderen dat een verbeterd advies werd gegeven en besproken. Het grootste deel van de hypotheekadviseurs is na enkele weken alweer aan het werk. Ze zijn berispt en ontvangen geen prestatiebonus over dit jaar. Een kleine groep adviseurs werd ontslagen. De bank heeft toezichthouders DNB en AFM geïnformeerd en alle hypotheekdossiers vanaf 2013 doorgelicht.
- Bert Meerstadt trad in april af als commissaris bij ABN Amro nadat zijn naam net als de bank zelf was opgedoken in de Panama Papers. ABN fungeert met minimaal zes dochterbedrijven als aandeelhouder van 25 (verborgen) bedrijven op de Britse Maagdeneilanden. Zeker vijf van de vennootschappen van de omstreden Israëlische zakenman Beny Steinmetz hebben rekeningen bij de ABN AMRO die in 2014 ook 36 miljoen euro krediet aan een van deze (BSGR) vennootschappen verleende, te weten diamantbedrijf Diacore van Beny’s broer Daniel Steinmetz en zakenpartner. Steinmetz kocht met behulp van steekpenningen voor 60 miljoen de concessie voor een grote ijzerertsmijn en verkocht daarna de helft voor 500 miljoen. Tegen Steinmetz lopen corruptieonderzoeken in onder meer Zwitserland en de VS.
- ABN AMRO Dubai hielp Indiase klanten met het opzetten van vennootschappen, verzorgde hun administratie en liet ze vermogensrekeningen openen. ABN moest negen betrokken medewerkers van het kantoor in Dubai ontslaan. Van De Nederlandsche Bank kreeg de bank een boete van 625.000 euro en van de Dubai Financial Services Authority kwam een boete van 640.000 dollar.
- Een relatiemanager van ABN AMRO Clearing Bank (AACB) wordt verdacht van witwassen en belastingfraude. De bankmanager bleek twee villa’s te bezitten in Putten waar geen hypotheek op rust en hij bleek in de laatste week van 2014 voor 4,6 miljoen euro aan vastgoed te hebben gekocht. Het OM heeft beslag gelegd op de persoonlijke onroerende goederen van de relatiemanager en de zakelijke bezittingen van zijn investeringsmaatschappij Scarlet Holding.
- ABN AMRO accepteerde als belangrijkste schuldeiser een onderhands bod van 750.000 euro voor het recreatiepark Camping De Bergvennen in Lattrop. ABN AMRO besloot om de 14 hectare grote camping executoriaal te verkopen omdat Bergvennen Recreatie bv niet aan de betalingsverplichtingen zou hebben voldaan. Vlak voor de veiling accepteerde de ABN Amro het “onderhands bod” van Scarlet bv. Scarlet Holding, een dochter van Scarlet Caribbean Investments op Curaçao, zou betrokken zijn bij Partrust en daar een grote rol achter de schermen hebben gespeeld en waarbij beleggers 30 miljoen euro kwijt raakten. In de Partrust affaire vervolgde justitie in 2009 drie directieleden wegens het aanbieden van een beleggingsproduct zonder de benodigde vergunning. De belastingdienst en het Openbaar Ministerie proberen nu de geldstromen rond de verdachte manager in kaart te brengen.
- Ondernemer Bram Hage van koel-vries opslagbedrijf Partner Logistics heeft bij de bank een claim ingediend van 205,5 miljoen euro omdat zijn succesvolle bedrijf door toedoen van de bank in 2012 failliet ging. ABN AMRO zou samen met twee andere aandeelhouders samengespannen hebben om alle aandelen in handen te krijgen om zo het bedrijf met winst te kunnen verkopen voor circa 300 miljoen. Partner Logistics doet in opslag en distributie van diepvriesproducten en heeft zo’n 400 werknemers. Partner Logistics die vaste klanten had als vaste klanten zijn Unilever, Iglo en McDonald’s was al 16 jaar een relatie bij de bank, eerst nog via MeesPierson van Fortis. Die verstrekte tientallen miljoenen krediet omdat het bedrijf een waarde had van minimaal 242 miljoen euro. Toen MeesPierson opging in ABN Amro werd Partner Logistics ondergebracht bij de afdeling bijzonder beheer die de kredieten bevroor en de leningen ineens opeiste waardoor het bedrijf in 2012 failliet ging. De leningen van ABN AMRO werden geconverteerd waardoor de bank grootaandeelhouder werd. ABN AMRO zou aanzienlijke verliezen hebben geleden door het faillissement en ontkent te hebben aangestuurd op een faillissement om hiermee het bedrijf in handen te krijgen.
- ABN AMRO moest van de rechtbank Amsterdam ruim 925 duizend euro betalen vanwege schending van de zorgplicht. De bank belegde voor de klant onder meer in World Online aandelen waardoor er sinds 2000 flinke verliezen werden geleden. De bank moest ruim 547 duizend euro schade vergoeden die door de verkeerde beleggingen was ontstaan plus de wettelijke rente van ruim 377 duizend euro.
- ABN AMRO schikte met Vestia en betaalt de woningcorporatie 55 miljoen euro voor de afwikkeling van alle derivatentransacties. Daarnaast kreeg de bank van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete van 2 miljoen euro voor het onvoldoende bijhouden van gegevens over rentederivaten aan het midden- en kleinbedrijf (mkb). De bestuurders waaronder Gerrit Zalm werden als verdachten aangemerkt.
- Morgan Stanley, Deutsche Bank, ABN AMRO, ING, RABO, Merril Lynch, Citi, J.P. Morgan, RBC en Keefe, Bruyette & Woods kregen samen 4,5 miljoen aan bonussen voor de geslaagde beursgang van ABN AMRO. De eerste 23 procent van de aandelen die naar de beurs zijn gebracht leverde € 3,838 miljard op.
- ABN AMRO heeft de financiering van fossiele energiebedrijven in de afgelopen twee jaar niet verminderd. Er gaat meer dan 80 procent van de energieleningen naar bedrijven die actief zijn met olie, gas of kolen. Dat bleek uit de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer, een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. ABN AMRO financierde van begin 2016 tot eind 2017 in totaal voor 3 miljard euro.
- ABN AMRO heeft een meerderheidsbelang van haar private equity firma ABN AMRO Participaties (AAP) verkocht aan een consortium onder leiding van AlpInvest. De naam AAP verandert hierdoor in Capital A. Juridisch adviseurs waren Allen & Overy en De Brauw Blackstone Westbroek.
- Fortis, de bank die in 2008 omviel en opging in ABN Amro, heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan CumEx-handel, en heeft daarmee onder meer de Italiaanse fiscus ernstig benadeeld. ABN Amro informeerde in april 2010 het ministerie van Financiën hierover en trof een schikking. ABN AMRO zou tot februari 2016 betrokken zijn geweest bij frauduleuze dividendarbitrage (CumEx-handel), terwijl de Overheid als eigenaar van de bank al die tijd hiervan op de hoogte was. In The CumEx Files staat hoe het meermaals terugvorderen van dividendbelasting in zijn werk ging. De frauduleuze CumEx-handel bracht de belastingdiensten van verschillende landen grote schade toe. Ook in Nederland zou de schade door het zogenoemde ‘dividendstrippen’ in de miljoenen lopen. Via internationale samenwerkingsverbanden hebben banken en brokers tussen 2001 en 2016 volgens de journalisten minimaal 55,2 miljard euro buitgemaakt. Ook de Duitse autoriteiten onderzoeken de verdachte CumEx-transacties van ABN AMRO van vóór 2012, waarbij aandelen rond de dividenddatum werden verkocht en zowel koper als verkoper dividendbelasting terugvroegen. Die transacties zouden zijn gedaan door ABN Amro en enkele dochtermaatschappijen. Die dochters zijn in mei 2010 aan het management verkocht. ABN AMRO zegt de activiteiten inmiddels te hebben gestaakt en zelf in 2016 en 2017 contact te hebben gezocht met de Duitse officieren van justitie in Frankfurt en Keulen. De bank houdt rekening met eventuele juridische kosten die nog uit de zaak kunnen voortvloeien, maar zegt verplichtingen aan de Duitse fiscus al te hebben voldaan. Toch vielen de Duitse autoriteiten 27 februari 2020 opnieuw binnen bij het kantoor van ABN Amro in Frankfurt. De Duitse politie viel binnen bij het kantoor aan de Frankfurtse Mainzer Landstrasse. In een groot internationaal onderzoek naar dividendfraude is voor het eerst een Nederlandse bankier opgepakt en er lopen in Nederland nog twee andere soortgelijke strafrechtelijke onderzoeken. Het Openbaar Ministerie verdenkt Frank V. een ex Fortis bankier van het opzettelijk doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en van dividendstrippen en hij zou daarvoor gebruik hebben gemaakt van partners in Canada en Dubai. Het OM noemt het dividendstrippen een “ernstige vorm van witteboordencriminaliteit”. De Belastingdienst zou daardoor ruim 4 miljoen euro zijn misgelopen. Oud-Fortis bankier Frank V. zou ook de bedenker zijn van het dividendstrippen. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft het kantoor en huis van de man en het kantoor van zijn belastingadviseur doorzocht. Nederland heeft mogelijk 26 miljard euro misgelopen aan dividendbelasting. Europese overheden zouden in totaal voor 150 miljard euro zijn opgelicht of gedupeerd door bankiers, handelaren en hedgefondsen. in Duitsland loopt nog altijd een onderzoek naar betrokkenheid van ABN Amro.
Eerder werd een Britse bankier veroordeeld voor het gebruiken van de cum/ex methode. Hij moet Denemarken 1,7 miljard dollar plus 5 procent rente terugbetalen. De arrestatie van de Nederlander is onderdeel van een grotere, internationale, samenwerking. Er is ook een persoon gearresteerd in Finland. De twee zouden overheden voor 17 miljoen euro hebben opgelicht. Ook in Duitsland worden ze verdacht van oplichting. Eurojust hielp bij het organiseren van een actiedag en hielp bij het opzetten van het gezamenlijk onderzoeksteam (JIT) tussen Finland, Nederland en Duitsland. Justitie beschouwt dividendstrippen als een ernstige vorm van georganiseerde witteboordencriminaliteit, die de schatkist jaarlijks honderden miljoenen euro’s kost. Onderzoekers van de Universiteit van Mannheim hebben geschat dat er tussen 2000 en 2020 in Europa voor een bedrag van € 141 miljard is gefraudeerd. De voormalige Fortis-bankier verdiende als bankier aanzienlijk meer dan de zittende raad van bestuur van de bank, dankzij een lucratieve bonusregeling. Fortis probeerde via een rechtszaak zijn bonus te verlagen, maar V. trok aan het langste eind. Niet lang daarna verliet hij de bank en ging hij aan de slag bij handelshuis Van der Moolen, waar hij zijn winstgevende activiteiten met dividendstrippen voortzette. V., heeft naar schatting een vermogen van € 170 miljoen. De afgelopen jaren heeft V. opvallend vaak met succes gestreden tegen toezichthouders. In 2021 voerde hij met succes een juridische strijd tegen een directeur toezicht pensioenfondsen van De Nederlandsche Bank (DNB), nadat deze hem en het pensioenfonds van zijn vermogensbeheerder Global Securities Finance Solutions (GSFS) ‘misleidende informatie’ had verstrekt. Een zakenpartner van V. in Zuid-Afrika, waarmee hij destijds in conflict lag, had bij DNB informatie opgevraagd over V. en zijn reputatie. De betreffende DNB-directeur had daadwerkelijk informatie gedeeld met deze zakenpartner. Later moest zij excuses maken, omdat de rechtbank oordeelde dat zij ‘onjuiste en lasterlijke uitspraken’ over V. had gedaan. Kort daarna moest DNB ook de eerder opgelegde boetes aan GSFS en het gerelateerde pensioenfonds intrekken. DNB beschuldigde de ondernemingen van het overtreden van de pensioenwet, omdat de opbrengsten van het pensioenfonds hoofdzakelijk ten goede kwamen aan andere partijen dan de pensioendeelnemers. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vernietigde deze beschuldigingen en schrapte alle opgelegde boetes aan zowel de vermogensbeheerder als het pensioenfonds, evenals aan de vier betrokken bestuurders. Daarnaast moest de Nederlandse Staat hen een schadevergoeding betalen. Over de Nederlandse zaak, die betrekking heeft op de periode 2009 tot 2013, zou het gaan om een oude zaak rond Morgan Stanley, die weer in verband staat met de zogenoemde ‘Cumex Files’. Die Amerikaanse zakenbank kreeg vorig jaar in een beroepszaak te horen dat het nog miljoenen euro’s moest terugbetalen aan de Nederlandse fiscus vanwege het onterecht terugvorderen van dividendbelasting. - ABN AMRO schikte voor 480 miljoen euro met het OM vanwege het tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Daarmee kwam een eind aan het strafrechtelijk onderzoek naar structurele gaten in anti witwascontroles van ABN AMRO. Het OM doet hier alleen nog onderzoek naar individuele bestuurders die in het verleden de bank leidden, onder wie oud-topman Gerrit Zalm. De Fiod onderzoekt sinds voorjaar 2021 of drie voormalige bestuurders van ABN Amro, onder wie Gerrit Zalm, een verwijtbare rol hebben gespeeld bij structurele overtredingen van de wet die witwassen of financieren van terrorisme moet voorkomen. In het vervolgonderzoek beschikt de Fiod over een belangrijke getuige in de persoon van Olga Zoutendijk, voormalig president-commissaris. Een anonieme brievenschrijver claimt dat Zoutendijk bij een diner begin 2020 heeft verklaard in een later stadium belastende aantekeningen te hebben toegevoegd aan haar notitieboek om zo de verdenkingen tegen met name Zalm kracht bij te zetten. In de tijd dat ze president-commissaris was bij ABN Amro (2014-2018) notuleerde Zoutendijk in dit boekje gesprekken en vergaderingen. Delen hieruit zijn toegevoegd aan het strafdossier. Samen met de notulen van vergaderingen vormen die ondersteunend materiaal bij het onderzoek. In haar verhoor in februari heeft Zoutendijk alle aantijgingen uit de anonieme brief ontkend. Het vervolgonderzoek zou zich in een afrondende fase bevinden. Het Openbaar Ministerie moet besluiten of het Zalm en zijn toenmalige collega’s Chris Vogelzang en Joop Wijn strafrechtelijk vervolgt. Ook bij de Libor-fraude van de Rabo werden geen bestuurders strafrechtelijk vervolgd.
- ABN AMRO is volgens twee rapporten van Milieudefensie ook structureel betrokken bij misstanden in de palmoliesector, zoals landroof, mensenrechtenschendingen en de kap van regenwoud en zouden tussen 2010 en 2018 voor minstens 4,9 miljard euro hebben geïnvesteerd in veertien palmoliebedrijven die betrokken zijn bij 118 misstanden in negen landen. ABN AMRO kocht dit jaar voor 10,8 miljoen euro aan aandelen in het bedrijf POSCO. Het moederbedrijf daarvan is voor 85 procent eigenaar van een ander bedrijf dat verantwoordelijk is voor kap van regenwoud in Papoea Nieuw-Guinea. Tussen 2012 en 2017 had dat bedrijf de hand in het kappen van ruim 27.000 hectare aan regenwoud in het land. Rabobank en ABN AMRO hebben ook banden met het palmoliebedrijf GAR in Liberia. De banken verstrekten in de afgelopen jaren voor honderden miljoenen euro’s aan kredieten aan dochterondernemingen van GAR, die op hun beurt weer grote stukken regenwoud kappen. ING wordt ook genoemd in het rapport. Zo leende de bank aan een bedrijf dat de lokale bevolking van West-Sumatra intimideerde en van haar land verjoeg. ABN AMRO geeft aan dat alternatieven voor palmolie vaak nog schadelijker zijn en dat een boycot dus niet realistisch is.
- Uit ruim 1,3 miljoen gelekte banktransacties, e-mails en contracten van de inmiddels gesloten banken Snoras AB en Ukio Bankas bleek dat de Russische Trojka Bank miljarden aan Russisch geld via Litouwen naar banken in West-Europa sluisde. Ook bankrekeningen van ING en ABN AMRO werden gebruikt transacties ter hoogte van ruim 190 miljoen euro. Het geld was afkomstig van grote fraudezaken die door de Trojka werden vermengd met privévermogens van vooraanstaande Russische politici en oligarchen. Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft geoordeeld dat ABN AMRO in bepaalde gevallen de rente op de doorlopende consumptieve kredieten met een variabele rente te weinig heeft laten meebewegen met de marktrente. ABN AMRO trof een compensatieregeling voor alle klanten van ABN AMRO, ALFAM en ICS die hierdoor benadeeld werden.
Verliesgevende investeringen
Certitudo
Het in 2002 opgerichte vastgoedbedrijf Certitudo (Latijns voor zekerheid), dat al enkele maanden in liquiditeitsproblemen verkeerde is 19 september 2023 bij gebrek aan zekerheid en extra financiering failliet verklaart. Enkele belangrijke vastgoedprojecten komen daardoor stil te liggen. In Amsterdam Zuid Oost was het concern bezig met de bouw van 1.600 woningen en het creëren van 28.000 m2 kantoorruimte. Ook een project in Delft om een bedrijvenpark om te bouwen naar woningen ligt stil. Het faillissement zou te wijten zijn aan gestegen kosten en schaarste aan materialen mede door de oorlog in Oekraïne, maar dat blijkt niet de werkelijke oorzaak. Peter Kuiten, oprichter en eigenaar van Certitudo Capital zette begin dit jaar zijn kostbare superjacht na 2 jaar al te koop. De Noor II, die in 2020 door de Italiaanse werf Sanlorenzo werd opgeleverd moest na twee jaar alweer van de hand. Het schip, met een lengte van 31 meter werd aangeboden voor 9.750.000 euro. nadat de vraagprijs van 10.350.000 euro te hoog bleek. Kuiten wilde zijn jacht koste wat kost verkopen om zijn bedrijf te redden van de ondergang. Noor II werd aangeboden als charterschip met vijf crewleden werd verhuurd aan vakantievierende vermogenden voor 105.000 euro als vanaf prijs voor een weekje varen en badderen in een jacuzzi . Ondanks een reorganisatie, het verkopen van gebouwen, het stopzetten van projecten en het afvloeien van personeel bleek een faillissement niet te voorkomen. 18 september werd een dochtervennootschap met 95 werknemers) nog surseance verleend. Nadat de dochtervennootschap failliet ging besloot het moederbedrijf ook maar zelf faillissement aan te vragen. Het concern laat schuldeisers met zo’n 100 miljoen euro aan tegoeden achter. Het bouwbedrijf beheerde grote woningbouw- en gebiedsontwikkelingsprojecten door heel Nederland en ontwikkelt Amstel III in Amsterdam, waar 1.600 woningen en 28.000 vierkante meter kantoorruimte gepland staan. De gebiedsontwikkeling aan de Delftse Schieoevers-Noord van 82.000 vierkante meter aan kantoor- en woonruimte komt stil te liggen. Ook projectontwikkelaars, architecten en toeleveranciers in de bouwsector gaven dit voorjaar al aan in moeilijkheden te verkeren. Certitudo gaf eerder al aan dat belangrijke projecten stillagen door onzekerheid over de huurregulering van demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA). In Den Bosch werden in 2020 nog 12 dure panden gekocht en het winkelcentrum Helftheuvelpassage, etc. Het geld werd door Tessa Kuiten, de dochter van de oprichter, te gemakkelijk uitgegeven en er stonden veel ambitieuze projecten in de planning die ook nog eens dubbel en overgefinancierd werden. PropertyNL waardeerde het concern begin 2022 nog op 615 miljoen euro. Certitudo bezit ook het voormalige hoofdkantoor (de Apenrots) van verzekeraar Centraal Beheer, een van de architectonische hoogtepunten van de stad dat in 1972 naar ontwerp van architect Herman Hertzberger werd neergezet. Het gebouw geldt onder architectuurhistorici als internationaal toonaangevend voorbeeld van het structuralisme: een bouwstijl waarin geometrische structuren de boventoon hebben en kreeg als een van de eerste „kantoortuinen”. De zogenaamde „ Apenrots” stond na tien jaar van leegstand op de nominatie voor sloop. Het pand dat in 2015 voor 2,5 miljoen euro werd gekocht werd belast met een hypotheek van 10 miljoen en investeerders tikten er nog eens 25 miljoen voor af. Het gebouw zou herontwikkeld worden en door architect Winy Maas omgezet worden in woningen. Omdat het pand bestaat uit opeengestapelde en geschakelde kubussen van negen bij negen meter bleek dat dit geen ideale afmetingen voor woningbouw en ook de slecht isolatie en mogelijk betonrot vertraagden het project. Door onenigheid over het ontwerp met architect Hertzberger lag de uitvoering van het transformatieproject al acht jaren stil. De schuldeisers waaronder institutionele beleggers kunnen nu beslag leggen waardoor de woonbestemming allerminst nog zeker is. Mocht het gebouw naar een van de schuldeisers gaan, dan staat de gemeente Apeldoorn klaar om het gebouw over te nemen. De Gemeente Apeldoorn heeft een voorkeursrecht gevestigd op het gebouw, waardoor het als eerste het recht heeft om het pand op te kopen. Herbouw zal echter ongeveer 50 miljoen euro gaan kosten. Vanaf 2007 hebben TCN Property Projects, Propertize, ARRA, Certitudo Capital geprobeerd om het gebouw te gelde te maken, waarbij tientallen miljoenen verloren gingen aan project- en planontwikkeling. Het ontwerp van de Nederlandse architect Herman Hertzberger stamt uit 1972 en wordt gerekend tot het structuralisme. Het werd opgetrokken uit beton en kenmerkt zich door het gebruik van kubusvormige elementen van negen bij negen meter. In 2023 werd een glazen tussengebouw, het zogenoemde Atriumgebouw al gesloopt. Eind 2022 ging de liquiditeit knellen en werden meerdere gebouwen verkocht. De jaarrekening van 2021 werd pas in 2023 gedeponeerd en daar werd al melding in gemaakt van twijfel over de continuïteit. Inge Lakwijk van Watson Law moet de ingewikkelde BV structuur voor de curatoren in beeld brengen. ABN AMRO gaat voor gigantische bedragen het schip in.
Leapp
Nobel Capital heeft in totaal een kleine 1,3 miljoen euro betaald voor de overname van de failliete winkelketen Leapp. Leapp verkoopt opgeknapte tweedehands Apple-producten als iPhones via een netwerk eigen winkels en een webshop. Nadat investeerder Gilde weigerde nieuw geld in het bedrijf te steken en ABN Amro de geldkraan dichtdraaide, ging Leapp failliet. Nobel Capital betaalde ruim 1 miljoen euro voor de voorraden en voor de inventaris van de winkels en het hoofdkantoor in Duivendrecht 100.000 euro. Voor het intellectuele eigendom en de goodwill werd nog eens 120.000 euro betaalt. ABN Amro diende een vordering van 6,5 miljoen euro bij de curator in en had de waardevolle onderdelen van het bedrijf als de voorraden in onderpand en verloor uiteindelijk ruim 5 miljoen euro.
Wirecard
Staatsbanken ING en ABN AMRO hebben elk zo’n 180 miljoen euro geleend aan het omgevallen Duitse fintechbedrijf en betalingsverwerker Wirecard, dat vlak voor het faillissement werd leeggehaald. Wirecard kon jarenlang flink investeren met behulp van een kredietfaciliteit ter waarde van ongeveer 1,75 miljard euro. Die faciliteit werd gegeven door een groep van vijftien banken waaronder ABN AMRO en ING, die samen met Commerzbank en Landesbank Baden-Württemberg tot de grootste financiers behoren. Zij hanteerden alle vier een plafond van 200 miljoen euro aan op te nemen krediet. Zo kreeg het Singaporese Ocap in het eerste kwartaal bijna 100 miljoen euro overgemaakt. Wirecard maakte gebruik van partners in landen waar het zelf geen vergunning had om betalingen af te handelen. Dat systeem werd opgetuigd door de voormalig operationeel directeur Jan Marsalek, die nu al drie jaar spoorloos is. Marsalek schreef in juli 2023 een brief aan zijn advocaat en nam contact op met de rechtbank van München, waar het proces rond Wirecard nu plaatsvindt. Hij zou vooral Oliver Bellenhaus viseren, die voor Wirecard in Dubai zat. Volgens Marsalek zou hij als kroongetuige meerdere keren hebben gelogen in de rechtbank. KPMG was destijds al aan het controleren of de boekhouding van het bedrijf wel klopte. Wirecard stortte in elkaar toen bleek dat er bijna 2 miljard euro die op de balans stond verdwenen was, of die mogelijk gefingeerd was. Daarnaast was er 3,5 miljard euro aan schulden. Voormalig minister en ex-ceo van ABN Gerrit Zalm heeft nog wel het een en ander uit te leggen naast het tekortschieten op het toezicht op fraude en witwassen binnen de bank. Na zijn carrière als minister van Financiën kwam Zalm als financieel directeur bij het failliete DSB ook al negatief in het nieuws. Zo heeft hij geprobeerd het uiterst kritische rapport-Scheltema, over de ondergang van DSB, uit de publiciteit te houden. Daarnaast heeft het er alle schijn van dat Zalm zijn 12 jaar durende oud-ministerschap heeft gebruikt om de toezichthouders DNB en AFM, i.v.m. het structureel schenden van de zorgplicht bij DSB, op afstand te houden. Vanwege het strafrechtelijk onderzoek stapte Gerrit Zalm op bij Dankse Bank. De bank schikte voor 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie om verdere vervolging te voorkomen. 300 miljoen euro als boete en 180 miljoen euro voor ontneming.
Het Openbaar Ministerie deed ook strafrechtelijk onderzoek naar de bank nadat bleek dat ‘gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd waren gemeld. In totaal werden zeven zaken onderzocht. Eén er van ging over het samengaan met Fortis in 2010 waarbij de bank heeft nagelaten om ruim 5 miljoen particuliere klanten te screenen en deze zonder enig onderzoek als betrouwbaar te hebben beschouwd en te hebben ingedeeld in de laagste risicocategorie. De FIOD heeft in het 2e kwartaal van 2020 de voltallige raad van bestuur verhoord in het lopende witwasonderzoek. De aanklagers zouden tijdens de verhoren hebben gedreigd de bankbestuurders persoonlijk te dagvaarden en voor de rechter te dagen, als zij onvoldoende mee zouden werken aan het onderzoek. Daarnaast werden ze onder druk gezet om hun wettelijk verankerde zwijgrecht, als vertegenwoordigers van de verdachte bank, tijdens de verhoren op te geven. De verhoren werden vanwege de corona-uitbraak via een videoverbinding gehouden. Het bestuur van de bank onder leiding van Gerrit Zalm sloeg in 2015 en 2016 herhaaldelijk adviezen van de raad van commissarissen in de wind om de controle op witwassen beter aan te pakken. Het lopende justitiële onderzoek is afgerond en toonde aan dat de bank en haar verantwoordelijke bestuurders strafbare feiten kunnen worden verweten. Vanwege het strafrechtelijk onderzoek en de uitkomsten stapten topman Chris Vogelzang en commissaris Gerrit Zalm op bij Dankse Bank. Zalm trad eind 2008 aan en werd een paar maanden later officieel bestuursvoorzitter. Zijn contract werd in 2014 nog met vier jaar verlengd. In juli 2016 berichtte het FD over het vertrek en de bank bleek toen al op zoek te zijn naar een opvolger, maar verzweeg dit. ABN Amro kreeg hiervoor een boete van 2 miljoen euro van de Autoriteit Financiële Marken (AFM). Bij Danske Bank was er tussen 2007 tot en met 2014 ook een witwasaffaire waarbij miljarden euro’s aan dubieuze geldstromen werden verwerkt. Het zou onder meer om crimineel geld uit Rusland zijn gegaan dat via de dochteronderneming in Estland werd witgewassen. Vogelzang was juist bij Dankse binnengehaald om schoon schip te maken. ABN heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar dubieuze klanten en hen niet op tijd geweigerd wanneer bleek dat zij zich bezighielden met witwassen. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers maakte de bank bekend dat het alle klantdossiers opnieuw moet doorlichten. Het FIOD onderzoek werd gestart naar aanleiding van de melding van DNB.
Gerrit Zalm vertrok vanwege het schandaal een jaar eerder dan gepland en werd opgevolgd door Van Dijkhuizen die sinds 2013 als chief financial officer bij de bank werkte. Daarvoor vervulde hij als topambtenaar van het ministerie van Financiën deze rol bij NIBC. Chris Vogelzang werd bij deze benoeming gepasseerd en stapte op. Beleggers bleven ook na het artikel nog bijna twee maanden in het ongewisse. De AFM vond de overtreding ernstig en verwijtbaar. Genoeg om een boete op te leggen. Opvolger voor Kees van Dijkhuizen per mei 2020 is Robert Swaak, afkomstig van accountant PwC. Swaak werd benoemd voor een periode van vier jaar. Tom de Swaan werd formeel benoemd tot nieuwe president-commissaris als opvolger van Olga Zoutendijk, de kroongetuige in het lopende onderzoek tegen Gerrit Zalm.
ABN AMRO heeft het aandelen inkoopprogramma van 500 miljoen euro, dat op 9 februari 2023 van start ging, begin april voltooid.
ABN AMRO heeft eind februari 2023 een obligatie met een totale waarde van 1,5 miljard dollar afgelost. De Callable Resettable Dated Subordinated Notes heeft een looptijd tot en met 27 maart 2028.