Drugs

De georganiseerde misdaad verspreidt zich over Europa, aangewakkerd door een toenemende trend van geweld onder criminelen. De cocaïneproductie in Zuid- en Midden-Amerika en Europa wordt overspoeld met de drug. Met het geld dat met de drugshandel in Europa wordt verdiend, wordt voornamelijk op het vasteland geïnvesteerd en in de lokale economie. Daarom is de georganiseerde misdaad een van de grootste gevaren van onze tijd. De rechtshandhaving in Europa heeft volgens Europol meer technische middelen, bevoegdheden en personeel nodig om criminele netwerken te kunnen bestrijden. 

Vanaf 17 juni 2024 mag er bij een vier jaar durende proef legale Nederlandse cannabis worden verkocht in 80 coffeeshops. De proef kwam uit het regeerakkoord van 2017. Vanwege het tekort aan legaal aanbod, mogen coffeeshops voorlopig nog steeds hun illegale ‘achterdeurcannabis’ blijven verkopen. Na drie maanden is het de bedoeling dat er alleen nog gereguleerde wiet verkocht wordt. Er werden miljoenen geïnvesteerd door deels buitenlandse investeerders die voet aan de grond wilden krijgen op de eerste legale recreatieve canabismarkt van Europa. Eind 2020 werden door middel van een loting tien aspirant-telers geselecteerd voor de proef die zou starten zodra ze alle tien konden leveren en het aanbod voldoende en divers genoeg zou zijn. Maar omdat dat niet lukte wordt gestart met minder telers. Naar verwachting zullen twee telers het aanbod op het gewenste niveau kunnen brengen en per half september ook gaan leveren zodat de proef echt kan starten. De deelnemende coffeeshops mogen daarna alleen nog legale cannabis verkopen (gesloten coffeeshopketen). Het produceren van voldoende cannabis kost een investeerder tussen de 5 en 30 miljoen euro en hun telers moeten elk zo’n 6500 kilo legale wiet per jaar kunnen produceren. De cannabis moet worden gecontroleerd in een laboratorium en de gehaltes THC en CBD moeten op de verpakking staan. Alleen geld- en waardetransportbedrijven mogen de cannabis bij de coffeeshops bezorgen. Deelnemende coffeeshops in grensgemeenten mogen niet meer aan buitenlandse toeristen verkopen. In eerste instantie mochten de betrokken coffeeshops ook niet meer dan 500 gram gereguleerde cannabis in huis hebben, maar die limiet werd later verhoogd naar een weekvoorraad. De tien Gemeentes die mee doen met de proef zijn: Zaanstad, Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Voorne aan Zee, Maastricht, Tilburg en Nijmegen. Breda en Tilburg begonnen vorig jaar al met de proef. Daar mocht zowel gereguleerde als gedoogde cannabis worden verkocht. NSC en BBB hebben zich tegen een uitbreiding van de proef uitgesproken.

Van cannabis kun je last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, rode ogen, een droge mond, angstgevoelens of een paniekaanval. De drug kan zelfs een psychose aanwakkeren, zeker in combinatie met alcohol of andere drugs

Nederland heeft 573 coffeeshops, verspreid over 103 gemeenten waar de verkoop van cannabis wordt gedoogd. Inkopen en kweken is illegaal en moest tot nu toe worden geregeld via de ‘achterdeur. Dit gedoogbeleid werkt niet voor coffeeshophouders en de overheden. Tientallen gemeenten die last hebben van drugscriminaliteit zien de proef als een oplossing voor de problemen. 

Cannabis wordt ook wel voor medicinale doeleinden gebruikt. Medicinale wiet is alleen via de apotheek verkrijgbaar op recept. In Nederland heeft alleen het bedrijf Bedrocan toestemming van de overheid voor het produceren van medicinale cannabis. Het helpt tegen pijn, spasmen, spierkrampen, MS, reumasymptomen, kanker en aids. Ook biedt het mogelijkheden voor patiënten met het syndroom van Gilles de la Tourette. Door het gebruik van wiet ontspant het lichaam, waardoor plotselinge spasmen kunnen worden geremd. Bedrocan kweekt jaarlijks duizenden kilo’s cannabis voor apotheken in Nederland en andere landen. Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) ontfermt zich als overheidsorganisatie over de productie van medicinale cannabis en voert controles uit bij de telers.

In 2023 ontmantelde de politie aanzienlijk meer drugsproductielocaties dan in de jaren ervoor. Het gaat om labs voor heroïne en/of cocaïne, en synthetische drugs, zoals MDMA, amfetamine en methamfetamine. Er is in Europa een groeiend gevaar dat het verwoestende fentanyl en andere synthetische opioïden wijdverspreid zullen zijn net als in de de Verenigde Staten. In 2022 stierven ruim 70.000 mensen in de Verenigde Staten aan een overdosis veroorzaakt door dergelijke synthetische drugs. 44 procent meer productielocaties dan in 2022, wat neerkomt op in totaal 151 locaties. Waar het aantal cocaïne gerelateerde productielocaties nagenoeg gelijk is gebleven, is het aantal ontdekte heroïne gerelateerde productielocaties vervijfvoudigd (van 2 in 2022 naar 10 in 2023) en is het aantal ontdekte synthetische drugs gerelateerde productielocaties met 50% gestegen (van 83 in 2022 naar 125 in 2023).

De meeste productielocaties werden ontdekt in Zuid-Holland (40) en Noord-Brabant (35). Dat in Zuid-Holland zo veel labs zijn gevonden, komt o.a. doordat de versnijding van cocaïne en heroïne zich concentreert in deze provincie. ‘Een belangrijke verklaring voor het toegenomen aantal labs dat ontmanteld is, is te vinden in de wereldwijd toegenomen vraag naar drugs’, stelt Willem Woelders, portefeuillehouder drugs. ‘We hebben sterke aanwijzingen om aan te nemen dat de vraag toeneemt. Dat zien we bijvoorbeeld aan de wereldwijde inbeslagnames van (synthetische) drugs die te relateren zijn aan Nederland. Mensen die drugs injecteren lopen het risico infecties op te lopen zoals virale hepatitis B en C (respectievelijk HBV en HCV) en het humaan immunodeficiëntievirus (HIV) door het delen van drugsgebruiksbenodigdheden. Deze infecties kunnen chronische ziekten veroorzaken die kunnen leiden tot ernstige gezondheidsschade, waaronder de dood. Hoewel de langetermijn trend van nieuwe hiv-infecties als gevolg van injecterend drugsgebruik in de Europese Unie afneemt, zag meer dan de helft van de rapporterende landen in 2022 een toename van het aantal nieuwe hiv-meldingen vergeleken met 2021

De toename van het aantal ontmantelingen zie je ook bij MDMA en methamfetamine. Vorig jaar vond de politie 32 productieplekken voor MDMA en 29 voor methamfetamine. Het overgrote deel van deze productie is bestemd voor de export. In 2022 was dit voor beide 15. Ook werden het afgelopen jaar 18 locaties ontmanteld waar grondstoffen voor de productie van MDMA en (met)amfetamine werden geproduceerd. Verder zijn er 38 amfetamineproductielocaties ontdekt, evenveel als in 2022.

De ‘Ndrangheta, invloedrijke maffiaorganisatie uit de Zuid-Italiaanse provincie Calabrië distribueert al fentanyl in Europa en profiteert van de problemen van de heroïnehandel. De Europese Unie schat dat het overgrote deel van de in Europa gebruikte heroïne uit Afghanistan komt, maar sinds de Taliban de papaverteelt hebben verboden, is de beschikbaarheid van heroïne uit Afghanistan sterk afgenomen. Criminele organisaties zullen, om het tekort aan heroïne op te vullen, heroïne gaan combineren met synthetische opioïden, of deze zelfs volledig vervangen, bijvoorbeeld door fentanyl.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb over drugsgebruik in zijn stad: “Uit rioolwateronderzoek blijkt dat wij goed zijn voor 60.000 lijntjes cocaïne per avond

De hoogste concentraties in het rioolwater werden gevonden in steden in Zweden, België, Duitsland, Nederland en Finland. Het gebruik van methamfetamine, over het algemeen laag en historisch geconcentreerd in Tsjechië en Slowakije, was ook aanwezig in België, het oosten van Duitsland, Spanje, Nederland en Turkije. De waargenomen hoeveelheden methamfetamine op de andere locaties waren zeer laag, hoewel de meest recente gegevens signalen laten zien van stijgingen in Midden-Europese steden. De hoogste massale hoeveelheden MDMA werden aangetroffen in het afvalwater van steden in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Spanje. De hoogste massaladingen van de cannabismetaboliet THC-COOH werden aangetroffen in afvalwater in steden in Tsjechië, Spanje, Nederland en Slovenië. Voor de tweede keer worden ketamineladingen gepubliceerd. De hoogste massavrachten werden aangetroffen in het afvalwater in steden in België, Frankrijk, Nederland en Spanje.

Het aantal druggerelateerde sterfgevallen in Duitsland heeft in 2023 een nieuw hoogtepunt bereikt met 2.227 dodelijke slachtoffers. Een stijging van bijna 12% ten opzichte van 2022 en het dubbele van tien jaar geleden.

Zeventien landen die deelnamen aan de monitoringcampagne van 2023 omvatten twee of meer onderzoekslocaties (Oostenrijk, België, Cyprus, Tsjechië, Duitsland, Estland, Finland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Slowakije, Slovenië, Zweden en Türkiye). Het onderzoek bracht verschillen tussen deze steden binnen hetzelfde land aan het licht, die gedeeltelijk kunnen worden verklaard door de verschillende sociale en demografische kenmerken van de steden (universiteiten, uitgaansgebieden en leeftijdsverdeling van de bevolking). Interessant is dat in de meeste landen met meerdere onderzoek locaties voor alle stoffen geen opvallende verschillen werden gevonden bij het vergelijken van grote steden met kleinere locaties.

Naast geografische patronen kan afvalwateranalyse ook fluctuaties in wekelijkse patronen van illegaal drugsgebruik detecteren. Ruim driekwart van de steden vertoont tijdens het weekend (vrijdag tot en met maandag) hogere hoeveelheden amfetamine, BE, ketamine en MDMA in het afvalwater dan tijdens weekdagen. Daarentegen bleek het gebruik van cannabis (THC-COOH) en methamfetamine gelijkmatiger over de hele week verdeeld te zijn.

Bij een recent Europees project op het gebied van afvalwater werden residuen van crack-cocaïne aangetroffen in alle dertien deelnemende steden en op alle bemonsteringsdagen, waarbij de hoogste hoeveelheden werden gerapporteerd in Amsterdam en Antwerpen.Het cocaïnegebruik blijkt het hoogst in West- en Zuid-Europese steden, vooral in steden in België, Nederland en Spanje. In de meeste Oost-Europese steden werden lage niveaus aangetroffen, maar de meest recente gegevens blijven tekenen van stijgingen vertonen. Wanneer ze vergelijken met studielocaties buiten de Europese Unie, laten steden in Brazilië, Zwitserland en de Verenigde Staten een vergelijkbaar gebruiksniveau zien als de steden in Europa met de hoogste belasting. De hoogste massale hoeveelheden MDMA werden aangetroffen in het afvalwater van steden in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Spanje. 

Steeds meer gebruikers van stimulerende drugs belanden op de 1e hulp. Jonge drugsgebruikers belanden met medische klachten in het ziekenhuis, maar artsen gaan niet altijd het gesprek over de effecten van cocaïne of xtc aan.

Ecuador groeit snel als Narcos-staat, de drugskartels domineren met hun cocaïne-industrie het land

In het Europese Drugsrapport 2024 dat eerder deze week verscheen, worden België, Spanje en Nederland genoemd als landen met de grootste hoeveelheden onderschepte cocaïne. In 2022 ging het om een record van in totaal 323 ton in de hele Europese Unie. Nederland onderschepte in dat jaar 51,5 ton volgens het rapport. In de Europese drugsmarkt gaat jaarlijks zo’n 31 miljard euro om. Cannabis heeft het grootste marktaandeel, met een waarde van meer dan € 12 miljard, op de voet gevolgd door cocaïne met € 11,6 miljard. Terwijl ecstasy en amfetamines kleinere delen van de markt vertegenwoordigen, respectievelijk 2% en 5%, is heroïne goed voor ongeveer 17%.

Gouverneur Wes Moore van de Amerikaanse staat Maryland verleent in juni 2024 gratie aan alle 100.000 veroordeelden van lichte (marihuana)drugsdelicten in zijn staat. 

De Douane heeft dit jaar ruim 16.000 kg cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is veel minder dan de ruim 28.000 kg in dezelfde periode vorig jaar. De grootste vangst cocaïne in de afgelopen maanden betrof een vangst van ruim 3600 kilo in juni in de haven van Vlissingen. De opgeworpen barrières lijken effect te hebben. De Nederlandse zeehavens zijn minder aantrekkelijk voor criminele netwerken voor de smokkel van verdovende middelen. Door het versterken van de informatiepositie door plaatsing van liaisons in Latijns-Amerika, de inzet van innovaties en specialistische teams en de toegenomen samenwerking met het bedrijfsleven werpt de Nederlandse Douane barrières op.

HARC-team

Het Hit And Run Cargo (HARC) team is een samenwerkingsverband van douaneFIODzeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Het HARC-team houdt zich bezig met de opsporing en vervolging van grote ondermijningsonderzoeken in en rondom de Rotterdamse haven. Het team werd ruim 25 jaar geleden speciaal opgericht om door middel van het gezamenlijk verzamelen van informatie de drugssmokkel in Rotterdam tegen te gaan.


3MMC

Vooral onder uitgaanspubliek tussen 16 en 35 jaar is 3-MMC de afgelopen jaren populairder geworden. Je kunt 3-MMC snuiven of als pil innemen. Vorig jaar bleek 33,7 procent van die groep deze drug te hebben gebruikt. In een jaar tijd is het aantal vergiftigingen met de partydrug 3-MMC verdubbeld. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).  Bij het vergiftigingencentrum hebben ze het afgelopen jaar 202 meldingen gehad. Je ziet dan vooral mensen met een verhoogde bloeddruk, hogere hartslag en een oplopende lichaamstemperatuur. Volgens het Trimbos-instituut zijn er ook al gevallen bekend van mensen die overleden zijn na te veel of verkeerd gebruik van 3-MMC.  Het wordt in Nederland ook wel ‘poes’ of ‘miauw’ genoemd. Het middel heeft hetzelfde effect als XTC: je wordt er alerter, energieker en meer empathisch van. Maar in tegenstelling tot XTC is 3-MMC wél verslavend.  Waar 3-MMC eerder vooral tijdens uitgaan werd gebruikt, zie je het onder 16- en 17-jarigen ook in de thuissituatie. Zij mogen nog niet uitgaan en drinken, dus gebruiken het vaker thuis. Sinds 2012 is 3-MMC al te vinden op de Nederlandse drugsmarkt. Omdat het om een nieuwe drug ging, een zogenoemde designerdrug, was het in eerste instantie niet illegaal. Eind 2021 is het op de lijst met verboden middelen gezet, de opiumlijst. Maar dat heeft tot nu toe geen invloed gehad op de populariteit van dit middel. Het aantal vergiftigingen blijkt dus toe te nemen. Ook in cijfers van Trimbos naar het bredere gebruik is nog steeds een toename te zien. 

Amfetamines

België en Nederland worden gezien als de belangrijkste productiecentra voor amfetamines, waarbij Nederland bekend staat om zijn “productie van methamfetamine op industriële schaal”. Daarnaast is de productie van MDMA, of ecstasy, grotendeels geconcentreerd in of rond Nederland.

Cocaïne

Cocaïne is, na cannabis, de tweede meest gebruikte illegale drug in Europa. Er zijn steeds meer tekenen dat de aanhoudend hoge beschikbaarheid een steeds negatievere impact heeft op de volksgezondheid in Europa. Cocaïne is over het geheel genomen de op één na meest gemelde illegale drug. Europese drugscontrolediensten, hoewel niet nationaal representatief, merken op dat cocaïne de meest voorkomende drug was die zij in 2022 hebben gescreend. De beschikbare toxicologische gegevens suggereren dat de drug betrokken was bij ongeveer een vijfde van de sterfgevallen door overdosis drugs in 2022, vaak in combinatie met andere stoffen. Cocaïnegebruik kan de onderliggende cardiovasculaire problemen verergeren. Roken en injecteren van cocaïne worden is gevaarlijker dan het inhaleren via de neus. Rookbare crack-cocaïne is een vorm van de drug die in verband wordt gebracht met problematischer gebruikspatronen en gebruik door meer gemarginaliseerde groepen. Het injecteren van cocaïne de afgelopen jaren in verband gebracht met een aantal plaatselijke HIV-uitbraken in Europa. In Colombia is er een enorme overproductie van cocaïne, wat heeft geleid tot een humanitaire crisis in afgelegen gemeenschappen. Dealers kunnen niet zoveel van de drug kopen als er wordt verbouwd. In de jungles van Colombia stapelen grote brokken onverwerkte cocapasta zich op. In sommige teeltgebieden is de verkoop van cocaïne sterk gedaald of helemaal gestopt, wat een humanitaire instabiliteit veroorzaakt. De aanhoudende daling van de cocaïneproductie heeft geleid tot een daling van de bevolking van het dorp Cano Cabro van 200 naar 40 mensen. Voorheen hadden de dorpelingen slechts één bron van inkomsten: de productie van cocaïne. 

Crystal Meth

‘Crystal Meth’ is een uitermate verslavende harddrugs die bovendien meer blijvende lichamelijke schade en hersenschade aanricht dan bijvoorbeeld amfetamine of cocaïne. Het is ook lastig te doseren. Een fatale overdosis ligt dan ook zo op de loer. De andere schaduwzijde van deze drugs is dat de handel hierin enorm lucratief is. Het zicht op eventueel ‘makkelijke’ geld maakt dat mensen, door drugscriminelen geronseld worden.14 november 2023 kwam uit de koffers van drie Britse vrouwen tussen de 23 en 25 jaar die vanuit Los Angeles naar Schiphol waren gevlogen. 23 gesealde pakketten met 92 kilo Crystal meth aan (straatwaarde zo’n 4,5 miljoen euro) De officier van justitie eiste later celstraffen tot 4,5 jaar tegen de vrouwen voor het smokkelen van drugs. Op basis van de richtlijnen van het OM voor de invoer van 50 tot 100 kilo harddrugs door een koerier is het uitgangspunt een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden. Dit is ook wat de officier tegen de vrouw eist die de meeste drugs in haar koffers had zitten en in tegenstelling tot de andere twee vrouwen niet meteen openheid van zaken heeft gegeven. Tegen de twee anderen eist zij een celstraf van 4 jaar en 3 maanden. Uitspraak op 14 mei. De drie vrouwen werden op de bewuste dag aan een controle onderworpen, nadat ze de zogeheten groene doorgang (niets aan te geven) hadden willen passeren. Een medewerker van de Douane zag dat ze na hun aankomst bij de bagagebanden telkens heen en weer hadden gelopen, voordat ze op enig moment voor de groene doorgang kozen. Ze werden aangesproken, waarna hun bagage via onder meer een x-ray-scan werd gecontroleerd, waarna bleek dat in elk van de vier koffers doorzichtige pakketten zaten met wat later crystal meth bleek te zijn. Eén vrouw had twee koffers met in totaal twaalf pakketten bij zich. De anderen hadden respectievelijk vijf en zes pakketten in hun koffer. Uit onderzoek bleek dat de vrouwen zo’n 10.000 pond zouden krijgen voor het invoeren van de drugs. Twee van hen hebben bekend en verklaarden met zijn drieën te hebben samengewerkt. Uit telefoongegevens van de verdachten kon worden opgemaakt dat in ieder geval twee van hen het niet voor de eerste keer deden. Dat blijkt uit de chats, vele stempels in hun paspoort en foto’s van dikke pakken met geld. Uit het dossier blijkt niet dat de verdachten onder druk hebben gehandeld. Ze waren vooral gedreven door geldelijk gewin zoals het daarmee kunnen opstarten van een nagelstudio, het afbetalen van een beugel, het halen van een rijbewijs. Bij een controle in maart 2024 heeft de douane de grootste hoeveelheid crystal meth ooit gevonden in Nederland. Het ging om een partij van meer dan 3200 kilo uit Mexico dat was bestemd voor een bedrijf in Den Hout, in Noord-Brabant. De crystal meth had een handelswaarde van 22,4 miljoen euro. In het onderzoek heeft de politie een 55-jarige man uit Den Hout aangehouden. Hij is inmiddels weer vrijgelaten, maar blijft nog wel verdachte in het onderzoek. In vervuilde substantie
De drugs waren verstopt in grote zakken met een zandachtige substantie. De substantie was zwaar vervuild met koper en pfas, waardoor lang gezocht moest worden naar een manier om de partij te vernietigen. 

Fentanyl 

Fentanyl is 50 keer krachtiger dan heroïne en 100 keer krachtiger dan morfine. Het risico op een overdosis onder fentanylgebruikers is hoog, omdat het zelfs in kleine doses levensbedreigend is. Italië waarschuwt dat de maffia een grotere markt voor drugshandel in Europa wil creëren. Volgens de inlichtingendiensten is de maffia ook geïnteresseerd in de distributie van het zogenaamde zombiemedicijn, oftewel xylazine. De Britse autoriteiten waarschuwden onlangs al dat xylazine verantwoordelijk is voor de eerste elf sterfgevallen in het land.

Heroine

De VN-organisatie voor onderzoek naar drugs en criminaliteit UNODC waarschuwt voor een toename in het aantal overdoses onder heroïnegebruikers. Dat komt door de verwachte opkomst van synthetische drugs en opioïden nu de productie van opium in Afghanistan is ingestort.

MDMA
Methamfetamine

Dit synthetische stimulerende middel levert in veel delen van de wereld een belangrijke bijdrage aan de druggerelateerde schade. In Europa, met uitzondering van enkele landen, is methamfetamine een relatief zelden gebruikt stimulerend middel.  Een bijkomend probleem is het voortdurende bewijs van productie in Europa. Hoewel het aantal ontmantelde methamfetamineproductielocaties in 2022 licht is gedaald, fluctueren deze totale aantallen van jaar tot jaar, omdat ze grotendeels de talrijke kleinschalige ‘keukenlaboratoria’ weerspiegelen. De productie van methamfetamine in kleine hoeveelheden voor lokale consumptie is een al lang bestaand fenomeen in delen van Europa, zoals Tsjechië, waar gevestigde bevolkingsgroepen deze drug gebruiken. De inbeslagnames van glycidische derivaten van BMK, een precursor die wordt gebruikt voor de grootschalige productie van methamfetamine, zijn in 2022 aanzienlijk toegenomen, terwijl ook nieuwe alternatieve chemicaliën waaruit BMK kan worden gemaakt, in beslag zijn genomen. Bovendien werden er nog steeds grote hoeveelheden wijnsteenzuur in beslag genomen. Wijnsteenzuur wordt gebruikt bij de productie van de krachtige en gewilde vorm van methamfetamine ( d -methamfetamine, gebruikt voor ‘crystal meth’). Alles bij elkaar genomen duidt deze informatie erop dat grootschalige productie van methamfetamine inmiddels een feit is in de Europese Unie. Momenteel lijkt de productie op deze schaal voornamelijk bestemd te zijn voor de export naar niet-EU-markten. Dit is op zichzelf al een zorg, maar brengt ook het risico met zich mee dat het gebruik van dit medicijn in de Europese Unie gebruikelijker wordt, als de marktomstandigheden daartoe bevorderlijk worden.

Nitazenopioïden / protonitazeen

Het middel is tien tot vijftig keer sterker dan fentanyl, de beruchte pijnstiller die in de Verenigde Staten tot een ongekende drugscrisis heeft geleid met honderdduizenden overdosisdoden. Nitazenen zijn supergevaarlijk en worden verkocht in preparaten die lijken op straatheroïne, of online als ‘synthetische heroïne’, maar er zijn ook tabletten die ten onrechte werden verkocht als medicinale opioïden of andere medicijnen. Er zijn ook meldingen van rookmengsels die zijn vervalst met nitazenen. Deze drugs zijn in verband gebracht met een toename van het aantal door drugs veroorzaakte sterfgevallen in Estland en Letland in 2023, waar ze nu een aanzienlijk deel van de sterfgevallen als gevolg van een overdosis voor hun rekening nemen. In het Verenigd Koninkrijk worden sinds vorig jaar juni al 284 doden gelinkt aan nitazenen en zijn er ook lokale vergiftigingsuitbraken gemeld in Ierland en Frankrijk. In Ierland werden nitazenen ten onrechte verkocht als heroïne, wat resulteerde in meerdere overdoses, en werden ze ook in verband gebracht met overdoses in twee gevangenissen in 2024. Buiten de Europese Unie zijn nitazenen verband houden met overdoses drugs in Australië, Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Deze medicijnen komen momenteel niet prominent voor in de routinematige gegevens die op EU-niveau beschikbaar zijn. Vanwege hun hoge potentie en nieuwheid bestaat er echter bezorgdheid dat nitazenopioïden mogelijk niet routinematig worden gedetecteerd in procedures die gewoonlijk worden gebruikt voor postmortem-toxicologie. Dit vergroot de mogelijkheid dat het aantal sterfgevallen of niet-dodelijke vergiftigingen dat aan deze stoffen wordt toegeschreven een onderschatting is.  In 2021 was ‘tranq-dope’, waarbij synthetische opioïden worden gemengd met het dierlijke kalmerende en pijnstillende middel xylazine, en ‘benzo-dope’ in 2022, waarbij synthetische opioïden worden gemengd met nieuwe benzodiazepinen (zoals bromazolam) in opkomst. In Nederland werd in maart voor het eerst o0ok een grote hoeveelheid nitazenen aangetroffen. De politie vond duizend pillen in een postsorteerbedrijf bij Delft. Aanvankelijk leken het andere pijnstillers te zijn, maar onderzoek wees uit dat het om nitazenen gaat. In Europa duikt het middel de afgelopen jaren steeds vaker op: tussen 2005 en 2023 zijn volgens het Europees Drugsagentschap EUDA 81 nieuwe nitazenen-varianten aangetroffen. Bij de Nederlandse vondst ging het om protonitazeen. Bij de vondst leek het in eerste instantie te gaan om de pijnstiller oxycodon. Op de pil stond een ander product. Een gebruiker weet niet meer exact wat hij neemt, maar pakt vervolgens wel een hele pil, honderd keer sterker dan heroïne. Dat kan grote gevolgen hebben. Synthetische drugs als fentanyl en nitazenen zijn veel makkelijker en goedkoper te produceren dan plantaardige drugs, zeggen experts. Het pakket dat in Delft werd gevonden had de Verenigde Staten als bestemming. De politie onderzoekt nu of de pillen in Nederland of elders gefabriceerd zijn. 

Roze Cocaïne

Ketamine kan ook worden toegevoegd aan andere geneesmiddelenmengsels, waaronder MDMA-poeders en -tabletten, waardoor het risico op onbedoelde consumptie mogelijk toeneemt. Mengsels die als ‘roze cocaïne’ worden verkocht, kunnen ook ketamine bevatten. Dit product verschijnt in delen van de EU-drugsmarkt, maar heeft een langere geschiedenis in Latijns-Amerika, waar vaak wordt gemeld dat het de stof 2CB bevat, wat tot uiting komt in de alternatieve straatnaam ’tucibi’. In Europa zijn echter allerlei synthetische stoffen, waaronder ketamine en MDMA, in dit felgekleurde, onderscheidende product aangetroffen. In veel opzichten is roze cocaïne een voorbeeld van de meer geavanceerde marketing van synthetische stoffen voor consumenten, die waarschijnlijk heel weinig inzicht hebben in de chemicaliën die ze daadwerkelijk consumeren.

Myanmar is een opmerkelijke bron van opium en heroïne, maar over het algemeen niet voor de Europese markten. De heroïne wordt gesmokkeld naar landen in Azië en Oceanië


Burgemeester Femke Halsema heeft eind januari 2024 in de Beurs van Berlage op een door haar georganiseerd congres over de bestrijding van drugsproblematiek met andere internationale bestuurders gepleit voor regulering van harddrugs als cocaïne en xtc. Volgens Halsema is de ‘war on drugs‘ een doodlopende weg. Hoewel er wereldwijd vele miljarden worden geïnvesteerd in die strijd tegen drugs stuurt Halsema de andere kant op omdat volgens haar Nederland zonder fundamentele koerswijziging een “narcostaat” dreigt te worden. De Nederlandse politie en douane onderscheppen jaarlijks vele tienduizenden kilo’s cocaïne en andere drugs in de Nederlandse havens en op vliegvelden.  Ze wil echter geen complete  legalisering van harddrugs. Zo zouden de middelen niet vrij verkrijgbaar moeten zijn en verboden moeten blijven voor kinderen.  Politie, justitie en demissionair minister van Justitie Yesilgöz (VVD) hebben laten weten niets te zien in regulering van drugs. Ook de partijen die nu praten over de vorming van een nieuw kabinet – PVV, VVD, NSC en BBB – zijn eerder voor een repressiever dan liberaler drugsbeleid. Zelf ziet zij internationaal een beweging ontstaan in de richting van drugsregulering – een “coalition of the willing“, zoals Halsema het noemt. Sinds half december lopen er in Breda en Tilburg proeven met legaal geteelde wiet. Negentien coffeeshops doen aan dit experiment mee. Zij verkopen wiet van drie door de overheid aangewezen telers. Het is de bedoeling dat het experiment na een half jaar wordt uitgebreid naar acht andere gemeenten en een stadsdeel in Amsterdam.  Het gebruik van cannabis in verschillende Amerikaanse staten is door het vrijgeven juist toegenomen en is er een toename van het aantal dodelijke verkeersongevallen in deze staten van onder invloed zijnde personen.


In februari 2022 werd een ondergrondse drugslab aan de Loofrietweg in Ambt Delden ontdekt. Tegen de 78-jarige Johannes van K. werd ruim twee jaar geëist vanwege zijn betrokkenheid bij het ondergronds drugslab voor crystal meth in Ambt Delden. Het OM stelt dat de gierput onder de paardenstal zonder de hulp van de bejaarde Brabander nooit zou zijn omgetoverd tot crystal methlab. Een verstopte lift in een van de paardenstallen leidde naar de tot drugslab omgebouwde gierput. Het OM heeft in het onderzoek naar de drugsbunker de pijlen gericht op vier verdachten: het stel Valeria L. (45) en de Engelse Karim O (40), dat inmiddels uit elkaar is. De Brabander Johannes van K. (78) en de klusjesman van het erf, de 61-jarige Chris B. uit Den Ham. De rechtbank behandelde eerst alleen de zaken van Karim O. en Johannes van K. De andere twee verdachten ontbraken om verschillende redenen. Deze twee zaken volgen nog. De klusjesman kon niet verschijnen omdat hij een paar dagen geleden door zijn rug is gegaan. Valeria heeft gevraagd om haar zaak niet tegelijk met die van haar ex te behandelen, aangezien hij ook wordt verdacht van mishandeling van haar. Volgens Van K. hem benaderde zijn kennis Chris B. hem met de vraag of hij iemand kon regelen uit Brabant, dat berucht is om zijn vele drugslabs. En of hij iemand kon regelen die een lab kon bouwen in de mestkelder. Volgens Johannes had klusjesman Chris hem benaderd omdat de Brabander jarenlange ervaring had met het runnen van wietplantages. De Brabander legt uit hoe het lab in de beerput volgens hem daarna tot stand kwam: “Ik kom zelf uit de omgeving van Oss, maar wist wel dat er jongens uit Tilburg zich bezighouden met dat soort labs.” Via via komt Johannes in contact met de Tilburgers en gaat als tussenpersoon fungeren tussen de bazen in Brabant en de boerderij in Ambt Delden.
Johannes heeft bekend dat hij bemiddelde, maar ontkent dat hij ooit het ondergrondse lab, of de drugs die daarin werden geproduceerd, heeft gezien. Hij vertelt dat zijn functie als tussenpersoon een makkelijke manier was om uit geldnood te komen: “Van geld afgeven word je ook niet zo moe van. Ik moest gewoon eens per week een paar duizend euro wegbrengen.”, aldus de bejaarde Brabander. Op de vraag van de rechter waarom hij nooit ‘eruit is gestapt’ zegt de man dat dit vanwege zware bedreigingen simpelweg niet mogelijk was: “Ik kwam eigenlijk uit de hennep, die wereld is gewoon ouwe-jongens-krentenbrood, iedereen kent elkaar. Maar dit zijn echt geen fijne jongens (…) Ze zeiden mij: ‘We hebben één stelregel; ga je praten, dan gaat je familie eraan.'” Karim O., destijds het vriendje van de eigenaresse, werd door het OM in eerste instantie ook verdacht van betrokkenheid bij het lab. Maar de officier van justitie vroeg vandaag om vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs. De Engelsman ontkent elke vorm van betrokkenheid bij het methlab onder de paardenstal. Ook wil de officier van justitie het geld dat van K. heeft verdiend aan het drugslab afpakken. Dit komt neer op een bedrag van 24.000 euro. De Brabander zou namelijk twaalf keer, bij elke keer dat er meth werd ‘gekookt’, een bedrag van 2.000 euro hebben ontvangen. Ze ontkende in alle toonaarden dat ze ook maar iets te maken had met het drugslab op het erf bij haar woonboerderij in Ambt Delden, maar de rechter gelooft niets van het verhaal van Valeria L. Ze draait de gevangenis in en haar terreinknecht Chris B. en Johannes van K., die de locatie had geregeld, wacht hetzelfde lot.
In februari 2022 werd het ondergrondse drugslab aan de Loofrietweg in Ambt Delden ontdekt. Op die plek bleek een grote partij van de harddrug crystal meth te worden gemaakt. Een verstopte lift in een van de paardenstallen, die door Chris B. werd gehuurd van Valeria L. (35), leidde naar de tot drugslab omgebouwde gierput.
De eigenares ontkent tot op de dag van vandaag dat ze ook maar iets te maken had met het drugslab. Toen de rechtbank vorige maand vroeg of ze wist wat er onder haar paardenstallen gebeurde, vertelde ze dat ze alleen wist dat er “dingen gebeurden die niet mogen”. Zo zei ze dat ze ‘getinte mannen met wapens’ zag lopen op haar erf. Mensen die ze nooit heeft gesproken.
Op de vraag van de rechter waarom L. nooit naar de politie is gestapt om te vertellen dat er op haar erf dingen gebeuren die niet helemaal in de haak zijn, vertelde L. dat ze zich bedreigd voelde: “Iedereen gebruikte drugs, ik kon zeggen wat ik wilde, maar ik had helemaal geen controle meer over mijn eigen erf.” De rechter legt eigenares Valeria L. desondanks een onvoorwaardelijke celstraf op van vier jaar, aanzienlijk meer dan de geëiste 32 maanden, waarvan 14 voorwaardelijk. Door het beschikbaar stellen van haar terrein, is L. medeplichtig geweest, luidt het oordeel. Ook moet de vrouw het geld dat ze aan het lab heeft verdiend, niet minder dan 39.450 euro, terugbetalen.
Chris B. (61), de terreinknecht van het erf, wordt gezien als het brein achter het plan om het drugslab in de gierput te bouwen. De rechter acht ook bewezen dat hij hand- en spandiensten verleende om de zaken rondom het lab te regelen. Chris B. kreeg om die reden eveneens een onvoorwaardelijke celstraf van vier jaar opgelegd. Ook hij moet zijn verdiende drugsgeld, een bedrag van 13.200 euro, terugbetalen. Bij de zitting vorige maand diende Chris B. nog een verzoek in om de rechtbank te wraken. Volgens B. hadden de rechters een te voorbarig besluit genomen om de rechtszaak door te laten gaan. Hij vond dat de rechtbank voorbij ging aan zijn recht om aanwezig te zijn bij de rechtszaak die hij moest missen vanwege de rugklachten. Het wrakingsverzoek van B. werd ongegrond verklaard. Het bleef niet bij twee veroordelingen in deze zaak. De Brabander Johannes van K. (78) moet namelijk ook vier jaar de cel in voor zijn rol in het Deldense lab. Zonder zijn inbreng had het drugslab nooit had bestaan, oordeelt de rechter. Ook Van K. moet zijn verdiende drugsgeld terugbetalen, een slordige 24.000 euro. De Brabander zou namelijk twaalf keer, bij elke keer dat er meth werd ‘gekookt’, een bedrag van 2.000 euro hebben ontvangen.
Karim O., destijds het vriendje van eigenares Valeria L., werd in eerste instantie ook verdacht van betrokkenheid bij het lab. De Engelsman ontkende elke vorm van betrokkenheid bij het methlab onder de paardenstal en werd hiervoor vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Wel kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd vanwege het meermaals mishandelen van zijn toenmalige partner Valeria L.


De Douane werpt steeds meer barrières op tegen drugssmokkel. Door samen op te trekken met andere landen, intensievere samenwerking in Nederland en technologische innovaties levert de Douane een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van ondermijning. Hierbij zet de Douane ook in op de aanpak van accijnsfraude, zoals de handel in illegale sigaretten. Opbrengsten van accijnsfraude kunnen een financieringsbron vormen voor andere criminaliteit.


Begin mei 2024 was het onrustig met uithalers en onbevoegde personen op en rond een container -en stukgoedbedrijf op de Maasvlakte te Rotterdam. Meerdere nachten werden er uithalers aangehouden en ook werden verdachten die de uithalers in de nabijheid van het terrein afzetten opgepakt. Dit was aanleiding voor de Douane om de aanwezige containers op het overslagterrein te controleren met drugshonden en een mobiele scanner. En al snel was het raak. Tijdens de controle van een lege koelcontainer uit Aruba werden afwijkingen geconstateerd. Bij controle van de inspectieluiken troffen douaniers in elk luik een sporttas aan. In de sporttas zaten cocaïneblokken.  Tijdens verdere controle bleken in de achterwand ook nog losse blokken cocaïne te liggen. In de twee sporttassen telden Douaniers 33 blokken cocaïne en nog 11 losse blokken in de achterwand. In totaal verwijderden douaniers dus 44 pakketten verdovende middelen uit de container met een straatwaarde van bijna 3,5 miljoen euro.

Andere incidenten:

In de Rotterdamse haven heeft de douane 23 mei 100 kilo verdovende middelen aangetroffen in twee partijen van elk 50 kilogram. De straatwaarde ligt rond de 7,5 miljoen euro


In de haven van Vlissingen is ruim 3600 kilo cocaïne onderschept met een geschatte straatwaarde van ruim 270 miljoen euro. De cocaïne zat verstopt tussen een lading bananen uit Ecuador met als bestemming Duitsland, meldt het OM. Een 27-jarige man uit Middelburg werd aangehouden. Vorige maand werd ook al 497 kilo cocaïne onderschept met een geschatte straatwaarde van ruim 37 miljoen euro. Ook toen zaten de drugs verstopt in een lading bananen uit Ecuador en die lading was ook onderweg naar Duitsland. Eerder werd op 6 mei met een gezamenlijke actie van politie en FIOD, onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) een grootschalig onderzoek gedaan bij een bedrijf in de haven en dezelfde dag zijn er ook nog op zes andere locaties in Zeeland doorzoekingen geweest. Ruim 150 opsporingsambtenaren waren betrokken bij deze grootschalige actie.


In de Rotterdamse haven heeft de douane 30 april 500 kilo cocaïne onderschept uit een container met schroot (straatwaarde 37,5 miljoen euro) De container stond op een boot die afkomstig was uit Ecuador. De container werd in Rotterdam overgeladen en had als bestemming Thailand.


De Douane heeft 4 mei 41 kilo cocaïne onderschept uit de constructie van een container met bananen(straatwaarde 3 miljoen euro) De container was afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. De bananen waren bestemd voor een bedrijf in Duitsland


De politie heeft 6 mei 2024 een synthetisch drugslab aangetroffen in een kas op de Van der Dussenlaan. Het drugslab werd aangetroffen nadat de politie een ANPR-hit kreeg op de snelweg A16 rond Dordrecht en verdachten daardoor kon volgen. Er zijn vier verdachten aangehouden.


De douane heeft 4 mei 130 kilo cocaïne (straatwaarde bijna 10 miljoen euro) onderschept in de Rotterdamse haven. De cocaïne zat in de constructie van een container die was geladen met avocado’s.  De container was afkomstig uit Peru. De avocado’s waren bestemd voor een bedrijf in Nederland.


Na een grootscheepse onderzoek van politie en justitie naar de invoer van cocaïne via de haven van Vlissingen-Oost bleek dat het container bedrijf Bulk Terminal Zeeland (BTZ) zelf betrokken was. De drie directeuren van het op- en overslagbedrijf zijn 6 mei 2024 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid en het bedrijf is voor een jaar gesloten. Het bedrijf maakte al “zeer lange tijd deel uit van georganiseerde internationale drugshandel en het is aannemelijk dat er gedurende meerdere jaren grote partijen van 100 tot meer dan 1500 kilo cocaïne op het terrein van BTZ aanwezig zijn geweest. Op 8 augustus is er een eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Breda. Dan moeten de drie directeuren van Bulk Terminal Zeeland voor het eerst voor de rechtbank verschijnen. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal nog even op zich laten wachten. “Het onderzoek is nog niet klaar. Ze hebben veel goederen in beslag genomen en die zijn ze nog volop aan het onderzoeken.” Voor het bedrijf is ondertussen surseance van betaling verkregen.


Drie verdachten staan terecht voor internationale drugshandel afkomstig uit Ecuador verstopt tussen bloemen. Het gaat om een 61-jarige man uit Aalsmeer, een 55-jarige man uit Leiden en een 36-jarige man uit Roosendaal. De mannen uit Aalsmeer en Roosendaal hebben zich in vereniging schuldig gemaakt aan invoer en vervoer van 50 kilo cocaïne naar Nederland via de luchthaven Schiphol. De man uit Leiden wordt daarnaast vuurwapen- en munitiebezit verweten. Het OM eist gevangenisstraffen tot acht jaar en vier maanden.


In Duitsland werd bij een maandenlang onderzoek en invallen in zeven deelstaten 35 ton cocaïne ter waarde van enkele miljarden euro’s in beslag genomen. Zeven verdachten werden gearresteerd tijdens invallen in Noord-Rijnland-Westfalen, Beieren, Berlijn, Brandenburg, Hamburg, Hessen en Nedersaksen. De onderzoeken strekten zich uit tot Bonn, Keulen, Leverkusen, het district Rhein-Sieg en Wachtberg in Noord-Rijnland-Westfalen, maar ook in München, Hamburg en Frankfurt am Main


Een 62-jarige Belgische truckchauffeur is in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld tot twintig jaar cel voor drugssmokkel. De drugs werden aangetroffen in zijn vrachtwagen toen hij in juni 2023 vanuit Steenokkerzeel naar Bedfordshire reed. Hij werd op heterdaad betrapt toen hij de drugs aan het overladen was in een andere vrachtwagen. In het totaal werd 190 kilogram cocaïne aangetroffen met  een straatwaarde van 22,76 miljoen euro


17 juni 2024 werden opnieuw acht koffers met cocaïne werden in beslag genomen op een vlucht van Cancun naar Zaventem. Op de luchthaven van Zaventem heeft de douane maandag acht koffers met cocaïne in beslag genomen. Die bevonden zich aan boord van een vlucht vanuit het Mexicaanse Cancun.
Het is de tweede keer op slechts enkele dagen tijd dat een grote hoeveelheid drugs in beslag genomen wordt. 14 juni werden aan boord van een vliegtuig dat uit Montego Bay, Jamaica, naar Zaventem vloog ook al vier koffers met cocaïne aangetroffen. In totaal gaat het om liefst 400 kilogram aan verdovende middelen dat onderschept werd.


De Douane heeft 19 juni 2024 150 kilo cocaïne aangetroffen in een lege container in een zogenoemd ‘empty depot’ in het Rotterdamse Waalhavengebied. Bij een empty depot worden lege containers gestald tot ze hergebruikt worden. De waarde van de verdovende middelen is zo’n 11 miljoen euro.


Een 31-jarige Nederlander is 24 juni 2024 in het Britse Suffolk gearresteerd nadat hij werd betrapt op de smokkel van 350 kilo coke in een opblaasboot. Ferhat G. sprong nog in het water om naar de kust te zwemmen, maar werd daar alsnog opgepakt. G. zat in de boot met een medeverdachte, de 55-jarige Bruce K. uit Dereham (Norfolk), die eveneens is gearresteerd. De waarde van de coke wordt  geschat op zo’n 44 miljoen euro.


Eerder dit jaar bleek een vissersboot die vanuit de haven van Amsterdam naar Suffolk voer, een enorme hoeveelheid ketamine aan boord te hebben. De straatwaarde van die harddrugs werd geschat op ruim 1,6 miljoen euro. De drugs kon worden onderschept.


11 en 12 juni leidde een  grootschalige wetshandhavingsoperatie van Interpol tot de arrestatie van 42 verdachten. Er werden er 28 huiszoekingen uitgevoerd op verschillende locaties in Granada, Málaga en Sevilla, zowel in woningen als in drugsproductiefaciliteiten. Ook werden zes overdekte marihuanaplantages ontmanteld.


In Zaandam zijn op 26 juni vier personen aangehouden in verband met het aantreffen van 341,5 kilo heroïne. De drugs waren verwerkt in een deklading van jurkjes. De heroïne met een had een straatwaarde van zo’n tien miljoen euro. De lading werd gecontroleerd afgeleverd bij een loods in Zaandam waarna 4 personen werden aangehouden


De politie heeft 28 juni 2024 zo’n 3000 kilo cocaïne gevonden dat verstopt was in een telescoopkraan in Moerdijk. Het voertuig was uit Zuid-Amerika via Antwerpen naar het bedrijfspand in Noord-Brabant gekomen. Het Openbaar Ministerie zegt dat er verdachte situaties rond het pand waren opgemerkt. Toen de kraan arriveerde, werd besloten een inval te doen. De straatwaarde van de drugs ligt volgens het OM op zo’n 220 miljoen euro.


Vijf militairen kregen werkstraffen van 40 tot 80 uur voor bezitten, gebruiken en verstrekken van harddrugs. Tegen vier van de vijf verdachten eiste het OM daarnaast geldboetes variërend van 75 tot 250 euro.  De vijf mannen moesten zich vandaag verantwoorden voor de Meervoudige Militaire Kamer van de rechtbank in Arnhem. Zij hadden onder meer cocaïne en MDMA voorhanden. Zij kochten dit voor eigen gebruik, maar ook om te verstrekken aan elkaar. Dit speelde zich met name in 2021 en 2022 af.


De Douane heeft begin juli 2024 543 kilo cocaïne aangetroffen die verstopt waren tussen een lading schroot in een container afkomstig uit Bonaire, die op 17 juni aankwam in Rotterdam en als bestemming een bedrijf uit Oud-Gastel had. De drugs hadden een straatwaarde van ruim 40 miljoen euro.


De douane heeft vrijdag 26 juli tijdens een reguliere controle in de haven van Vlissingen 61,5 kilo cocaïne aangetroffen in de flappen van dozen met bananen. De straatwaarde van de inmiddels vernietigde drugs bedraagt 4,6 miljoen euro.  De drugs waren afkomstig uit de Dominicaanse Republiek en onderweg naar een bedrijf in België.


De Douane heeft 29 juli bij een controle in de haven van Rotterdam, in een constructie van een lege container, 30 kilo cocaïne aangetroffen. De cocaïne was verpakt in 30 pakketten van 1 kilogram. De straatwaarde van de middelen ligt rond de 2,2 miljoen euro.


In de haven van Rotterdam heeft de douane 614 kilo cocaïne uit Peru onderschept met een waarde van 46 miljoen euro. De cocaïne zat in twee containers met avocado’s die bestemd waren voor een bedrijf in De Lier. In de container bestemd voor het bedrijf in De Lier zat 514 kilo en in de container voor een bedrijf in Ridderkerk zat honderd kilo coke.


Doctortattoo

In Turkije werd 6 mei 2024 drugsbaas Doctortattoo na zijn vlucht en terug naar Schiphol gestuurd.   De rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch had de 43-jarige man uit Boskoop  in september 2023 veroordeeld tot een 13 jaar lange gevangenisstraf voor zijn leidinggevende rol in een misdaadorganisatie. Daarnaast moet hij 222.419,71 euro aan misdaadwinst terugbetalen aan de Staat. Het ging om een Mexicaans-Nederlandse samenwerking in de productie van synthetische drugs. De drugsbaas gold met een Mexicaan – alias ‘Pablo Icecobar’ – als hoofddader in de exploitatie van crystal meth labs in onder meer Achter-Drempt, Willemsoord en Hauwert. Het meest bekende lab is de drugsboot of de ‘narco barco’ die in mei 2019 in Moerdijk is aangetroffen. De criminele organisaties brachten ‘de Mexicaanse methode’ naar Nederland, waarbij veelal Latijns-Amerikaanse ‘koks’ naar Nederland werden gehaald om deze bereidingswijze van methamfetamine toe te passen. De drugslabs waren professioneel ingericht en bestemd voor het vervaardigen van zeer grote hoeveelheden methamfetamine.  De man gaf leiding aan een criminele organisatie en was betrokken bij drugslabs in Drempt en Hauwert. Hij mocht het hoger beroep in vrijheid afwachten, maar was al snel spoorloos verdwenen. Na aankomst op Schiphol is de man rechtstreeks naar de gevangenis vervoerd om zijn straf alsnog te gaan uitzitten. Het strafproces wordt inmiddels in hoger beroep voortgezet bij het gerechtshof in Den Bosch.

Ndrangheta-maffia

Bij twee afzonderlijke grote operaties arresteerde de Italiaanse Carabinieri 142 vermoedelijke leden van de Calabrische ‘Ndrangheta-maffia, en nam in Turijn ook ‘een kleine op afstand bestuurbare onderzeeër’ in beslag die door een internationaal Italiaans-Albanese netwerk werd gebruikt om drugs te vervoeren. 14 mei werden 142 vermoedelijke leden van de ‘Ndrangheta-maffia verrast met invallen, waaronder clans die betrokken waren bij drugshandel en van oudsher gevestigd waren in de zuidelijke stad Cosenza. Ongeveer 109 van hen werden gearresteerd. De gearresteerden waren leden van de bekende familieclans Lanzino-Patitucci en Zingari uit Cosenza, een stad in Calabrië. Tijdens de operatie werd ook een ambtenaar van de Italiaanse douane- en financiële politie gearresteerd. Nog eens twintig mensen kregen huisarrest en dertien anderen kregen andere beperkende maatregelen. De groep wordt volgens de politie verdacht van verschillende misdrijven, waaronder lidmaatschap van de ‘Ndrangheta, ‘drugshandel verergerd door de maffiavereniging’ en andere misdrijven. Vincenzo Capomolla, de openbare aanklager van Catanzaro,liet weten dat maffiagroepen de winkeliers en zakenmensen van Cosenza ‘verstikten’ door middel van afpersing. Hun hoofdactiviteit was drugshandel, maar soms met behulp van kinderen, voegde hij eraan toe. “Drugshandel was een van de manieren waarop de ‘Ndrangheta controle uitoefenden over het gebied”, zei hij. “Alleen mensen die daartoe toestemming hadden gekregen van de ‘Ndrangheta, mochten drugs verhandelen. “Iedereen die betrokken was bij illegale handel werd gestraft – financieel en fysiek”, zei hij. De ‘Ndrangheta is gevestigd in Calabrië, een arme regio in het puntje van Zuid-Italië . Het is een van de rijkste en machtigste maffiaclans van het land, dankzij zijn quasi-monopolie op de Europese cocaïnehandel. Het is aanwezig in zo’n veertig andere landen en heeft een verstikkende greep op het Italiaanse lokale bestuur en de algemene bevolking. Er werd een op afstand bestuurbare onderzeeër die waarschijnlijk bedoeld was om drugs te vervoeren als onderdeel van een ander internationaal drugshandelnetwerk in beslag genomen. In Turijn in Noord-Italië, werd marihuana verbouwd onder de dekmantel van het beheren van autowasstations. Het netwerk, onder leiding van twee broers van Albanese afkomst, opereerde volgens dezelfde bron tussen Ecuador, België, Frankrijk, Spanje en Italië. De politie meldt dat zij tijdens het onderzoek in totaal 204 kilo cocaïne en hasj in beslag heeft genomen.

Douane corrupt

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 14 mei 2024 acht jaar gevangenisstraf tegen een 57-jarige corrupte douaniere uit Capelle aan den IJssel. Zij wordt ervan verdacht samen met haar zoon (28) informatie over containers te hebben verstrekt aan een vermeende drugssmokkelaar. Tegen de zoon werd 7 jaar gevangenisstraf geëist. De man aan wie de informatie is gegeven, een 49-jarige Rotterdammer hoorde een strafeis van 12 jaar tegen zich eisen. De 49-jarige man was op de hoogte van transporten die verdovende middelen bevatten en die zouden binnenkomen in de haven van Rotterdam. Meerdere malen benaderde hij de zoon van de douanemedewerker om informatie op te vragen uit de douanesystemen over die transporten. De zoon vraagt die informatie vervolgens aan zijn moeder. Ook zoekt hij op de laptop van zijn moeder zelf informatie op. De zoon geeft de informatie aan de 49-jarige verdachte, die hem daarvoor betaalt. De zoon zorgt ervoor dat een deel van het geld bij zijn moeder terecht komt. De douanemedewerkster heeft grof misbruik gemaakt van haar cruciale positie, stelde de officier van justitie tijdens de zitting. Zij heeft hiermee de organisatie die bij uitstek een belangrijke rol heeft in het terugdringen van invoer van cocaïne in dit land, ernstig in diskrediet gebracht. 

Suske en Wiske

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eiste vandaag gevangenisstraffen tegen vier van de acht verdachten in een grote zaak die draait om de productie en bezit van en handel in (hard)drugs. De twee verdachten met een aansturende rol werden -gelijk aan de accountnamen die zij voerden op de versleutelde communicatiediensten Exclu en Encrochat – bekend bij hun bijnamen: de stripfiguren Suske en Wiske. Onder meer uit ontsleutelde cryptocommunicatie bleek volgens het OM de onderlinge rolverdeling van de in totaal acht verdachten die zich de laatste week van mei en de eerste week van juni moeten verantwoorden voor de rechtbank in Arnhem. In onderzoek Picture kwam met name veel berichtgeving boven tafel dat via communicatiedienst Exclu verliep: dat is een platform dat aanbood exclusief, buiten het zicht van politie en justitie om, heimelijk versleutelde berichten naar elkaar te sturen. Gebruikers konden deze app op hun telefoon installeren en activeren met een licentie van 800 euro voor 6 maanden gebruik. Exclu werd door de eigenaren en beheerders geprezen om zijn hoge mate van veiligheid, met voorzieningen als een panic mode om snel bewijs te kunnen vernietigen.

Schiphol

De Marechaussee maakte eind mei 2024 bekend dat de afgelopen maanden zes medewerkers van bedrijven op en rond Schiphol zijn gearresteerd vanwege hun betrokkenheid bij de internationale drugshandel. De verdachten, mannen tussen de 32 en 51 jaar uit Diemen, Almere en Amsterdam, worden ervan verdacht cocaïne via Schiphol te hebben geïmporteerd of zich daarop voor te bereiden. Er wordt aangenomen dat ze een crimineel netwerk hebben gevormd. De mannen werkten in verschillende sectoren, waaronder logistiek, transport en pakketbezorging bij bedrijven die actief zijn op en rond de luchthaven. Het onderzoek is geïnitieerd door het Cargo Harc-Team Schiphol, een samenwerkingsverband tussen de Marechaussee, de douane en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Dit team kreeg informatie over cocaïnesmokkel in houten pallets vanuit Suriname. Eén van de verdachten, een 51-jarige man uit Diemen, werkte in Suriname als luchthavenmedewerker en zou opdracht hebben gekregen om cocaïne via Schiphol te vervoeren. Een 48-jarige man uit Almere zou als tussenpersoon hebben opgetreden tussen de man in Suriname en de executeurs-testamentairen en chauffeurs in Nederland. Bij huiszoekingen in diverse woningen, bedrijfspanden en voertuigen werd beslag gelegd op administratie, telefoons, voertuigen, een verdovingspistool en ongeveer 124.000 euro aan contant geld en cryptocurrencies. Alle verdachten zitten nog vast. 

Scholen

Middelbare scholen worstelen met steeds heftigere incidenten zoals drugsverkoop, vechtpartijen en zelfs prostitutie. De Onderwijsinspectie ontvangt het hoogste aantal veiligheidsmeldingen ooit en verhoogt het toezicht op scholen.”Op bijna elke school is drugsverkoop een probleem en sommige scholen moeten overdag de deuren sluiten omdat er anders dealers binnenlopen. Op een school was sprake van prostitutie van meisjes op het toilet. Jongens van rivaliserende bendes hebben op school een gebiedsverbod gekregen. Want als ze elkaar in de gang ontmoeten, ontstaan er vechtpartijen. Bij vragen aan bijna 1000 docenten en schoolmedewerkers in het voortgezet onderwijs gaf ongeveer de helft aan dat op school in de afgelopen vijf jaar sprake was van drugshandel en het bewaren van drugs en/of wapens. Een vijfde gaf aan dat er op hun school leerlingen zijn geronseld door criminelen. “Wat je ziet is dat dealers rond de school hangen die bijvoorbeeld gratis drugs uitdelen. Uiteindelijk worden jongeren toch gedwongen de drugs terug te betalen, door klusjes op te knappen.”

Overheid

Per 1 september 2024, of zoveel eerder als mogelijk komt meer ruimte voor de verhandeling van preparaten van cannabis, de verhandeling van cannabis voor wetenschappelijk onderzoek, en de incidentele verhandeling van medicinale cannabis in algemene zin.  Het streven is om voor het einde van het jaar een verdere verruiming van het beleid te realiseren, voorzien van voldoende waarborgen om misbruik te voorkomen en waarbij rekening wordt gehouden met de wijze waarop het toezicht vormgegeven kan worden. Het streven is de structurele verhandeling van medicinale cannabis, met tussenkomst van het BMC, mogelijk te maken, zonder beperkingen wat betreft volume en frequentie van verhandelingen. De enige uitzondering hierop zal zijn de levering van cannabis flos aan apotheken en groothandels die aan apotheken leveren. Dit zal voorbehouden blijven aan het BMC, die hiervoor partijen heeft gecontracteerd. Per januari 2026 wordt een laatste beleidswijziging doorgevoerd, waarmee het BMC anders wordt ingericht en ‘de gesloten keten’, zoals deze nu bestaat voor de toelevering van medicinale cannabis aan apotheken in binnen- en buitenland, wordt herzien. Het BMC blijft hierbij wel de eerder beschreven administratieve en controlerende rol vervullen. Welke kaders en voorwaarden er onder deze nieuwe beleidsregel moeten worden meegegeven, onder andere om levering van medicinale cannabis aan apotheken te blijven borgen, zal ik volgens de huidige planning voor januari 2025 hebben uitgewerkt. Daarmee verwacht ik, ruim op tijd, helderheid te verschaffen aan apotheken, telers en andere belanghebbenden over hoe en via welke weg zij medicinale cannabis kunnen verkrijgen en afzetten. Na het doorvoeren van laatstgenoemde beleidsverruiming is het streven om via een wijziging van de Opiumwet te komen tot een verkleining van de wettelijke rol van het BMC. Hierbij gaat het primair om het herzien van het alleenrecht van het BMC om cannabis te importeren, exporteren, verkopen, af te leveren en aanwezig te hebben. Ik zal over deze wetswijziging met mijn ambtgenoot van het ministerie van Justitie en Veiligheid in overleg treden. Het doorvoeren van een wetswijziging zal enige tijd in beslag nemen en naar verwachting tenminste twee jaar duren, tot ten minste eind 2026.

Europol

Een vier jaar durende internationale politieoperatie, geleid door de Spaanse Guardia Civil en gecoördineerd door Europol, heeft geresulteerd in de arrestatie van veertig personen en de inbeslagname van acht ton cocaïne van het Balkankartel dat grote hoeveelheden drugs van Zuid-Amerika naar Europa smokkelde via West-Afrika en de Canarische Eilanden. Het criminele netwerk maakte gebruik van logistieke knooppunten in West-Afrika en de Canarische Eilanden om cocaïne vanuit Colombia, Brazilië en Ecuador naar EU-landen te smokkelen. Eenmaal in Europa werden de drugs gedistribueerd via verwerkingscentra in België, Kroatië, Duitsland, Italië en Spanje. Volgens Europol opereerden de leiders van het kartel vanuit tijdelijke bases in Turkije en Dubai, waarbij ze hun operaties op afstand beheerden. Het succes van de operatie werd toegeschreven aan de samenwerking tussen negen nationale strijdkrachten: Brazilië, België, Kroatië, Duitsland, Italië, Servië, Spanje, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. De betrokkenheid van de Guardia Civil begon in september 2020 toen agenten een zeilboot onder Kroatische vlag op weg naar de Canarische Eilanden onderschepten met een ton cocaïne aan boord. De drugszending was overgebracht van een vrachtschip voor de Golf van Guinee. Gecodeerde communicatie van de apparaten van de drie personen die op de zeilboot waren gearresteerd, werd gedeeld met Europol, waardoor het onderzoek werd bevorderd. In augustus vorig jaar stopte de Guardia Civil een andere boot met 700 kg cocaïne voor de Canarische Eilanden. Uit informatie uit deze arrestatie bleek dat dezelfde Italiaans-Kroatische bemanning eerder 500 kg cocaïne uit Brazilië had vervoerd. Europol deelde deze informatie met andere partnerlanden, waaruit bleek dat België, Duitsland en Servië dezelfde personen en hun medewerkers achtervolgden. Als onderdeel van het lopende onderzoek heeft de Spaanse politie 12 juni 2024 in Málaga en Tenerife vier mensen gearresteerd, waarbij sieraden, luxe horloges, een pistool, elektronische apparatuur en € 109.000 aan contant geld in beslag zijn genomen. De Guardia Civil benadrukte de ongekende internationale politiesamenwerking die de West-Afrikaanse logistieke centra van het kartel ontmantelde. De operatie resulteerde in aanzienlijke inbeslagnames, waaronder € 12,5 miljoen aan contant geld in heel Europa, $ 3 miljoen in Brazilië en de bevriezing van meer dan € 50 miljoen in Servië. In augustus 2023 nam de Spaanse politie ook al 9,5 ton cocaïne in beslag, verborgen tussen dozen bananen in een container van Ecuador naar Algeciras, de grootste voorraad die ooit in één enkele container in Spanje is gevonden. Het onder zoek resulteerde uiteindelijk in

  • 40 arrestaties (waarvan 3 hoogwaardige doelwitten) in Brazilië, Kroatië, Duitsland, Servië, Spanje en Türkiye;
  • Ongeveer 8 ton cocaïne in beslag genomen in België, Nederland en Spanje;
  • Inbeslagname van activa, waaronder 12,5 miljoen euro en 3 miljoen dollar in Brazilië, en meer dan 50 miljoen euro bevroren in Servië

Aan het onderzoek werkten mee : Brazilië: Federale Politie (Policía Federal), België: Belgische federale politie (Federale Politie / Police Fédérale), Kroatië: Kroatisch Nationaal Politiebureau voor de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad; Dienst in Split en Kroatische dienst voor drugscriminaliteit (Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta; Služba u Splitu i Služba kriminaliteta droga), Duitsland: Federale Recherche (Bundeskriminalamt), Italië: Openbaar Ministerie in Rome (Direzione Investigativa Antimafia – Centro Operativo de Palermo e Roma), Servië: Criminele politie – Dienst voor drugsbestrijding , Spanje: Guardia Civil (Guardia Civil), Turkiye: Nationale Politie; Afdeling Narcoticabestrijding/Divisie Narcotica van Istanbul (Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı/ İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü), Verenigde Arabische Emiraten: Dubai Police Force

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft besloten om het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik niet langer te verbieden. Het land zal het bezit van kleine hoeveelheden voortaan alleen nog beschouwen als een administratieve overtreding zonder verdere juridische gevolgen. Hoeveel cannabis iemand bij zich mag hebben moet nog worden bepaald. Het verkopen van drugs zal wel illegaal blijven.De gedoogconstructie zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de gevangenispopulatie omlaag gaat. Momenteel zitten er in Brazilië ongeveer 840.000 mensen gevangen, van wie velen om het bezit van kleine hoeveelheden drugs. Brazilië, een land met zo’n 210 miljoen inwoners, heeft na de Verenigde Staten en China het hoogste aantal gevangenen ter wereld.

In Duitsland is het grootste lab van de afglopen 23 jaar ontmanteld waar xtc-pillen werden gemaakt. Onder de opgepakte verdachten is er een 56-jarige met een Nederlandse identiteit en twee met een Duitse nationaliteit van 57 en 59 jaar oud. De zaak kwam aan het rollen toen de Duitse douane in februari “een ongewoon grote hoeveelheid” grondstoffen voor xtc vond bij een grenscontrole. Op 11 mei vielen rechercheurs een loods in Hückelhoven binnen, net over de grens bij Roermond. Daar was een paar dagen eerder ongeveer 3.000 liter chemicaliën afgeleverd. In het gebouw vond de politie bijna 200 kilo MDMA, de grondstof voor xtc, evenals ongeveer 4.700 liter chemicaliën en zo’n 130.000 euro aan contant geld. Alleen al van de hoeveelheid MDMA hadden ruim 1,3 miljoen xtc-pillen gemaakt kunnen worden met een waarde van meer dan 10,4 miljoen euro. Op een boerderij in Nettetal, net over de grens bij Venlo, ontdekten rechercheurs ongeveer 100 kilo van een grondstof voor de designerdrug 4-CMC en meer dan 1.800 liter chemicaliën voor de productie van MDMA. Op beide plekken waren zo veel drugs, dat de politie ongeveer een week nodig had om alles te onderzoeken en af te voeren. Ook werden zes gebouwen in Roermond, Venlo, Leudal en Nederweert doorzocht. Ook in het Belgische Kinrooi, net over de grens bij Maasbracht, was een doorzoeking. 

Het Poolse Centraal Bureau voor Onderzoek van de Politie en de Afdeling Drugsbestrijding van de Nationale Politie van Oekraïne voerden in augustus 2024 een grootschalige operatie uit, ondersteunt door Europol. Dit leidde tot de ontmanteling van het tot nu toe grootste laboratorium voor de productie van synthetische opioïden in Polen ooit. Tijdens 38 invallen in beide landen werden 7 leden van het criminele netwerk dat verantwoordelijk was voor de drugsproductie in Polen en Oekraïne gearresteerd. Naast de ontmanteling van verschillende laboratoria en de inbeslagname van enorme hoeveelheden chemicaliën en drugsprecursoren in beslag. Acht multilaboratoria in Polen en Oekraïne, gebruikt voor de productie van synthetische cathinonen (mephedrone, Alpha-PVP) en methadon werden ontmanteld en 195 kilogram methadon in kristalvorm, 153 kilogram Alpha-PVP, ruim 430 liter reactiemengsels en grote hoeveelheden drugsprecursoren en chemicaliën die nodig zijn voor de productie van synthetische opioïden en cathinonen werden in beslag genomen. Methadon, een synthetische opioïde, is een substantie die in de medische wereld wordt gebruikt als pijnstiller en bij de behandeling van opioïdeverslaving. De substantie die door het criminele netwerk werd geproduceerd, was echter in een geconcentreerde kristalvorm, die alleen op de illegale drugsmarkt te vinden is en waarvan het gevaar niet kan worden overschat. Er zijn tevens stoffen in beslag genomen zoals mephedrone en Alpha-PVP, die behoren tot de groep van synthetische cathinonen en die een toenemend probleem vormen in verschillende EU-lidstaten. Deze drugs veroorzaken ernstige psychologische en neurologische aandoeningen en het misbruik ervan gaat gepaard met een hoog risico op verslaving, orgaanschade en overlijden. Europol onderhoudt het European Illicit Laboratory Comparison System (EILCS), dat details bevat over apparatuur en chemicaliën die worden gebruikt in laboratoria, opslagplaatsen en stortplaatsen voor synthetische drugs. Deze gegevens stellen Europol-analisten in staat om nieuwe binnenkomende informatie te vergelijken met eerdere gevallen. Hierdoor kunnen ze verbanden vinden tussen illegale locaties en EU-lidstaten helpen bij het aanpakken van productiefaciliteiten in heel Europa.

Op vrijdag 6 september 2024 om 19.45 uur zag een getuige dat er op de Moerbekestraat in Breda zware tassen vanuit één auto in ene andere auto overgeheveld werden door een aantal in het donker geklede mannen. Het zag er volgens de getuige vreemd uit. Een van de auto’s was al weg en er was nog maar één persoon bij de andere auto toen de politie arriveerde. Op de achterbank stonden tassen met in totaal 32 blokken cocaïne. De man, een 45-jarige man uit Elst (U) werd direct aangehouden. De auto met de cocaïne werd in beslag genomen. 

De politie op Ibiza heeft 8 september 2024 acht verdachten gearresteerd waaronder een Nederlander.  Zes van hen, onder wie de Nederlander, zitten zonder borgtocht vast in de Spaanse gevangenis. Dat geldt ook voor een Duitser en vier Italianen. De twee overige arrestanten hebben de Spaanse nationaliteit en mogen op borgtocht vrijgelaten worden. Het drugsonderzoek begon enkele maanden geleden al in het Spaanse Torremolinos. De verdachten zouden verschillende soorten drugs in grote hoeveelheden naar de Spaanse eilanden smokkelen. Onder de arrestanten zouden ook de leiders van de groep zijn. De politie heeft ruim 650 kilo drugs in beslag genomen, voornamelijk xtc-pillen. Daarvan zijn ruim een miljoen pillen in beslag genomen die samen meer dan 350 kilo wegen. Verder is er zo’n 200 kilo ketamine, 65 kilo MDMA, 20 kilo tusi (ook wel roze cocaïne genoemd) en 20 kilo cocaïne in beslag genomen.
Sinaloa-drugskartel 

Het Sinaloa kartel is een van de machtigste Mexicaanse criminele organisaties en handelt in onder meer cocaïne en fentanyl, die wereldwijd wordt gesmokkeld. In de Verenigde Staten zijn twee leiders van het Mexicaanse Sinaloa-drugskartel in El Paso Texas gearresteerd. Het gaat om Ismael ‘El Mayo’ Zambada, de baas van het kartel, en de zoon van zijn voorganger Joaquín Guzmán, beter bekend als ‘El Chapo’. Nadat ze in een privévliegtuig waren geland konden ze worden aangehouden. Zambada was samen met Joaquín Guzmán de oprichter van het Sinaloa-kartel. De laatste werd in 2017 uitgeleverd aan de VS en zit een levenslange gevangenisstraf uit.  De VS had een beloning van 15 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die zou leiden tot de arrestatie van Zambada. “El Mayo” Zambada werd al jarenlang gezocht door zowel Mexicaanse als Amerikaanse autoriteiten. Hij had een haast mythische status, omdat er weinig over hem bekend was, hij sinds de oprichting van het Sinaloakartel in de jaren zeventig nooit werd opgepakt – in tegenstelling tot de andere oprichter, Joaquín “El Chapo” Guzmán, die een levenslange gevangenisstraf in de VS uitzit. Diens zoon Joaquín Guzmán López is ook aangehouden en gearresteerd, terwijl een andere zoon, Ovidio, ook al vastzit in de VS. Mogelijk was “El Mayo” Zambada zo oud dat hij gezondheidsproblemen had en zichzelf heeft aangegeven. De aanhouding kan ook tot veel geweld in Mexico leiden, als er een leiderschapsstrijd binnen het kartel losbarst of andere kartels proberen te profiteren van het tijdelijke gebrek aan leiderschap bij het Sinaloakartel. De arrestaties zijn volgens oud-hoofd van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA Mike Vigil belangrijk, maar de impact moet volgens hem niet worden overschat. Hij wijst erop dat de opgepakte zoon van ‘El Chapo’ relatief weinig invloed had in vergelijking met de andere zonen. Daarbij zal Zambada snel worden vervangen, zegt Vigil, zodat de internationale drugshandel doorgaat.

Aan de Schoterhoek 13 in Nieuwveen hebben rechercheurs uit Oost-Nederland 1361 kilo cocaïne aangetroffen bij een doorzoeking in een loods. Daarnaast zijn er vijf verdachten aangehouden en is er een hoeveelheid contant geld in beslag genomen. De doorzoekingen vond plaats op dinsdag 30 juli, naar aanleiding van een lopend onderzoek. De straatwaarde van de partij cocaïne wordt geschat op ruim 61 miljoen euro. De vijf aangehouden mannen (23 en 59 uit Den Haag, 40 uit Capelle a/d IJssel, 37 uit Rotterdam en 37 zonder vaste woon- of verblijfplaats) zijn inmiddels overgebracht naar een cellencomplex in Oost-Nederland. Later is in deze zaak nog 53 jarige man uit Rotterdam aangehouden. Het onderzoek loopt. 

Sodapuppy

Colombia de 44-jarige heeft Jean Paul H. uitgeleverd aan Nederland. ‘Sodapuppy’, werd door Nederland gezocht omdat hij wordt gezien als een van de leidinggevende figuren van een drugsmultinational. Hij wordt gekoppeld aan de grootste vangst van een partij crystal meth ooit op op Europees grondgebied en zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij het opzetten van drugslabs. De Colombiaan werd in juli 2023 al aangehouden in de Colombiaanse plaats Tuluá. Vrijdag 30 augustus landde hij in Nederland, waar hij onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee naartoe was gevlogen. Hij is inmiddels vastgezet en wordt maandag 2 september voorgeleid aan een onderzoeksrechter, die moet beslissen of hij langer blijft vastzitten. Het OM ziet in hem een belangrijke verdachte in het omvangrijke drugsonderzoek met de codenaam Donau. De verwachting is daarom dat hij voorlopig wel even blijft vastzitten. Medeverdachten hoorden in april al strafeisen tot wel tien jaar tegen zich eisen. De Colombiaan, die zich volgens de opsporing in versleutelde berichten bediende van het alter ego ‘sodapuppy’, speelde volgens het OM een belangrijke rol in de drugsorganisatie. Die hield zich bezig met het smokkelen van grote partijen drugs: de megapartij crystal meth. Maar ook met het produceren ervan, in labs. Dat ging niet altijd goed, zo bewees de ontploffing van een lab in Poortvliet. Meerdere gasflessen kwamen tot ontploffing, en bij de enorme brand kwamen ook 28 schapen om het leven. Ook de laboranten die er aan het werk waren, ontsnapten aan een wisse dood. Volgens het OM zou Jean Paul H. vervolgens betrokken zijn bij het opzetten van een nieuw coke-lab. Hij zou de schakel zijn tussen de leiding van de organisatie in Colombia en Mexico, en de uitvoerders in Nederland. Met de drugssmokkel- en handel was uiteraard veel geld te verdienen. Uit ontsleutelde berichten is op te maken dat ‘Sodapuppy’ ruim 8,5 miljoen euro naar de leiding van de drugsorganisatie heeft doorgestuurd.

De Champions League van de internationale cocaïnehandel voor de rechter

Vijf leden van een Brabantse drugsbende zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot vijftien jaar. Het Openbaar Ministerie omschreef de bende in de rechtszaak als “de Champions League van de internationale cocaïnehandel”. Onder de veroordeelden zijn familieleden van de veroordeelde wapen- en drugshandelaar Martien R. uit Oss. De vier mannen en een vrouw hebben ruim zeven jaar lang duizenden kilo’s cocaïne en grote hoeveelheden MDMA internationaal verhandeld. Ze betaalden loon uit aan tientallen mensen en wasten geld wit via ondergrondse bankiers die geld naar Engeland en Dubai wegsluisden. De drugs werden verhandeld van Zuid-Amerika en Dubai tot Engeland en andere Europese landen. De bende stuurde eigen uithalers naar havens om drugs uit containers te halen. Kosten en baten werden netjes genoteerd door de leden, alsof er een bedrijf werd gerund. De leider van de bende krijgt met vijftien jaar cel de hoogste straf. Ook moet hij 12,5 miljoen euro terugbetalen. Deze Chris R. (42) is echter voortvluchtig. Zijn partner Paulina R. is veroordeeld tot een jaar celstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hun zoon, de 20-jarige Martien R. (die zijn naam dus deelt met de drugsbaas uit Oss), hielp volgens de rechter mee met allerlei hand- en spandiensten. Hij hoeft echter niet meer de cel in. Hij kreeg wel een taakstraf van 240 uur. De rechter zei hem dat de rechtbank “een volgende keer uit een ander vaatje zal tappen” Twee andere ‘helpers’, die bijvoorbeeld geldkoerier waren, werden veroordeeld tot 2,5 en 3,5 jaar cel. Een van hen werd onlangs nog vrijgesproken van het doodschieten van een man van 30 op een woonwagenkamp in Oss. De bewijzen tegen de leden van de drugsbende komen uit onderschepte berichten die via versleutelde telefoons waren verstuurd. Daarin stuurden de leden elkaar bijvoorbeeld berichten over de handel in onder meer boli (cocaïne uit Bolivia) en colo (coke uit Colombia).

Drushandel en hypotheekfraude

Drugshandelaren zijn in heel Nederland betrokken bij grootschalige hypotheekfraude. Drugscriminelen kochten de afgelopen jaren zo’n achtduizend woningen. De drugscriminelen maken een carrièremove van de gevaarlijke drugshandel naar de minder strafbare vorm van fraude. Het verdiende drugsgeld wordt op deze manier meteen witgewassen zonder al teveel risico De pakkans bij fraude is beduidend kleiner. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) herkent het groeiende probleem van hypotheekfraudes en wil de toevlucht structureel gaan dichtzetten. In juli rapporteerde de Amsterdamse financiële recherche na een grootschalig onderzoek naar fraude met hypotheken. Een vastgoedmakelaar met een verleden in de drugshandel had administratiekantoren en hypotheekadviseurs. Het netwerk regelde hypotheken tegen contante betaling van zo’n €10.000 per woning, met behulp van vervalste loonstroken en werkgeversverklaringen. De huizen worden vooral gebruikt voor het huisvesten van arbeidsmigranten die op basis van hun reële inkomen nooit in aanmerking zouden komen voor een hypotheek. Regionale politie-eenheden legden contact met hun Amsterdamse collega’s en bij zes eenheden in het land lopen of komen er nu onderzoeken naar vrijwel identieke criminele clusters met een vergelijkbare omvang als die in Amsterdam. Financieel rechercheur van de eenheid Noord-Holland en Den Haag hebben vergelijkbare, omvangrijke hypotheekfraude aangetroffen. Tientallen frauduleuze hypotheken bleken te zijn afgesloten op naam van kleine zelfstandigen zoals glazenwassers en schoonmakers.
Landelijk worden er zo duizenden huizen uit de reguliere woningmarkt gehaald. en de criminelen verdienen er tientallen miljoenen mee. Banken zouden bij de Belastingdienst moeten kunnen controleren of  opgegeven inkomsten wel kloppen.

Ronnie S.

Oud-voetballer Ronnie S. (40) uit Breda verscheen 12 september 2024 niet in persoon bij de rechtbank in Breda voor zijn betrokkenheid bij het witwassen van honderdduizenden euro’s en het organiseren van grote hoeveelheden synthetische drugs. Via gecodeerde berichten communiceerde hij over transporten en stuurde hij uithalers aan. S. zit al sinds juni 2024 vast. Vooral ook omdat zijn broer Rudi S. sinds diens veroordeling in maart tot 54 maanden cel voor drugssmokkel op de vlucht is. Volgens justitie zit zijn broer Rudi in Dubai en gevreesd wordt dat Ronnie ook die kant op gaat als hij nu voorlopig wordt vrijgelaten. In april was Ronnie volgens justitie al met zijn vrouw in Dubai waar hij in een afgeluisterd gesprek vertelde dat zijn broer daar een huis voor hem had gekocht. In totaal wordt S. verdacht van het medeplegen invoer 20 kilo coke, februari 2020, het medeplegen invoer 893 kilo coke, december 2020, het medeplegen invoer 700 kilo coke, februari 2021, het in bezit hebben van 600 kilo drugs, 15 februari 2021, het medeplegen witwassen van 338.000 euro, 2020-2021, het medeplegen van voorbereidingshandelingen voor invoer van grote hoeveelheden coke. Het via Sky ECC versturen van vele berichten voor transporten en naar uithalers 2020 – 2021 en de uitvoer 4 kilo coke en 4 kilo mdma, december 2023 – juni 2024.
De oud-speler van onder meer NAC Breda en FC Twente werd op 10 juni opgepakt in Eindhoven. Zijn vriendin werd opgepakt in Hoogstraten en ook zijn ouders moesten een paar nachten de cel in. Maar zij zijn inmiddels weer vrijgelaten. Zij blijven wel verdachte. Rudi S. (42), de broer van Ronnie, werd in maart nog veroordeeld tot 54 maanden cel voor betrokkenheid bij het importeren van grote partijen cocaïne. Dat deed hij samen met zes anderen. Ze waren actief sinds 2018 en importeerden de cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Het spul zat verstopt in partijen koffie, hout en tegels. Ook in de zaak van zijn broer Ronnie zal Rudi worden vervolgd. De politie kwam de familie S. op het spoor dankzij gekraakte telefoongesprekken tussen 2021 en 2022. De politie heeft in juni zeven locaties doorzocht: zes huizen en een camper die in Groenlo stond. Er is ruim 100.000 euro aan contant geld gevonden, zes luxe horloges, drie voertuigen waaronder een dure Porsche, diverse sieraden en luxeartikelen waaronder fitnessapparatuur en dure geurkaarsen. Er werd beslag gelegd op drie huizen, een porsche en een jacht. Diverse bankrekeningen zijn ‘bevoren’, zodat daar geen geld meer vanaf gehaald kan worden. Ronnie S. speelde jarenlang voor NAC Breda. Hij speelde daar al in de jeugd en debuteerde in 2003 in het eerste elftal. Na 122 wedstrijden vertrok hij in 2008 naar FC Twente, waar hij landskampioen werd.Die succesjaren leverden hem in 2010 een transfer op naar Wigan Athletic, dat toen in de Engelse Premier League speelde. Van 2013 speelde hij bij Standard Luik, waarna hij in 2015 terugkeerde bij NAC Breda. Toen de Bredanaren in 2016 niet promoveerden naar de Eredivisie en een hoop NAC-spelers vertrokken, zette Ronnie S. na 293 profwedstrijden een punt achter zijn carrière.

error: Content is protected !!