Drugs

Er in Europa een groeiend gevaar dat het verwoestende fentanyl en andere synthetische opioïden wijdverspreid zullen zijn net als in de de Verenigde Staten. In 2022 stierven ruim 70.000 mensen in de Verenigde Staten aan een overdosis veroorzaakt door dergelijke synthetische drugs.

De ‘Ndrangheta, invloedrijke maffiaorganisatie uit de Zuid-Italiaanse provincie Calabrië distribueert al fentanyl in Europa en profiteert van de problemen van de heroïnehandel. De Europese Unie schat dat het overgrote deel van de in Europa gebruikte heroïne uit Afghanistan komt, maar sinds de Taliban de papaverteelt hebben verboden, is de beschikbaarheid van heroïne uit Afghanistan sterk afgenomen. Criminele organisaties zullen, om het tekort aan heroïne op te vullen, heroïne gaan combineren met synthetische opioïden, of deze zelfs volledig vervangen, bijvoorbeeld door fentanyl.

Ecuador groeit snel als Narcos-staat, de drugskartels domineren met hun cocaïne-industrie het land

HARC-team

Het HARC-team is een inmiddels 27 jaar oud samenwerkingsverband van Douane, de FIOD, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam

Fentanyl 

Fentanyl is 50 keer krachtiger dan heroïne en 100 keer krachtiger dan morfine. Het risico op een overdosis onder fentanylgebruikers is hoog, omdat het zelfs in kleine doses levensbedreigend is. Italië waarschuwt dat de maffia een grotere markt voor drugshandel in Europa wil creëren. Volgens de inlichtingendiensten is de maffia ook geïnteresseerd in de distributie van het zogenaamde zombiemedicijn, oftewel xylazine. De Britse autoriteiten waarschuwden onlangs al dat xylazine verantwoordelijk is voor de eerste elf sterfgevallen in het land.

Crystal Meth

‘Crystal Meth’ is een uitermate verslavende harddrugs die bovendien meer blijvende lichamelijke schade en hersenschade aanricht dan bijvoorbeeld amfetamine of cocaïne. Het is ook lastig te doseren. Een fatale overdosis ligt dan ook zo op de loer. De andere schaduwzijde van deze drugs is dat de handel hierin enorm lucratief is. Het zicht op eventueel ‘makkelijke’ geld maakt dat mensen, door drugscriminelen geronseld worden.14 november 2023 kwam uit de koffers van drie Britse vrouwen tussen de 23 en 25 jaar die vanuit Los Angeles naar Schiphol waren gevlogen. 23 gesealde pakketten met 92 kilo Crystal meth aan (straatwaarde zo’n 4,5 miljoen euro) De officier van justitie eiste later celstraffen tot 4,5 jaar tegen de vrouwen voor het smokkelen van drugs. Op basis van de richtlijnen van het OM voor de invoer van 50 tot 100 kilo harddrugs door een koerier is het uitgangspunt een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden. Dit is ook wat de officier tegen de vrouw eist die de meeste drugs in haar koffers had zitten en in tegenstelling tot de andere twee vrouwen niet meteen openheid van zaken heeft gegeven. Tegen de twee anderen eist zij een celstraf van 4 jaar en 3 maanden. Uitspraak op 14 mei. De drie vrouwen werden op de bewuste dag aan een controle onderworpen, nadat ze de zogeheten groene doorgang (niets aan te geven) hadden willen passeren. Een medewerker van de Douane zag dat ze na hun aankomst bij de bagagebanden telkens heen en weer hadden gelopen, voordat ze op enig moment voor de groene doorgang kozen. Ze werden aangesproken, waarna hun bagage via onder meer een x-ray-scan werd gecontroleerd, waarna bleek dat in elk van de vier koffers doorzichtige pakketten zaten met wat later crystal meth bleek te zijn. Eén vrouw had twee koffers met in totaal twaalf pakketten bij zich. De anderen hadden respectievelijk vijf en zes pakketten in hun koffer. Uit onderzoek bleek dat de vrouwen zo’n 10.000 pond zouden krijgen voor het invoeren van de drugs. Twee van hen hebben bekend en verklaarden met zijn drieën te hebben samengewerkt. Uit telefoongegevens van de verdachten kon worden opgemaakt dat in ieder geval twee van hen het niet voor de eerste keer deden. Dat blijkt uit de chats, vele stempels in hun paspoort en foto’s van dikke pakken met geld. Uit het dossier blijkt niet dat de verdachten onder druk hebben gehandeld.Ze waren vooral gedreven door geldelijk gewin zoals het daarmee kunnen opstarten van een nagelstudio, het afbetalen van een beugel, het halen van een rijbewijs. 


Burgemeester Femke Halsema heeft eind januari 2024 in de Beurs van Berlage op een door haar georganiseerd congres over de bestrijding van drugsproblematiek met andere internationale bestuurders gepleit voor regulering van harddrugs als cocaïne en xtc. Volgens Halsema is de ‘war on drugs‘ een doodlopende weg. Hoewel er wereldwijd vele miljarden worden geïnvesteerd in die strijd tegen drugs stuurt Halsema de andere kant op omdat volgens haar Nederland zonder fundamentele koerswijziging een “narcostaat” dreigt te worden. De Nederlandse politie en douane onderscheppen jaarlijks vele tienduizenden kilo’s cocaïne en andere drugs in de Nederlandse havens en op vliegvelden.  Ze wil echter geen complete  legalisering van harddrugs. Zo zouden de middelen niet vrij verkrijgbaar moeten zijn en verboden moeten blijven voor kinderen.  Politie, justitie en demissionair minister van Justitie Yesilgöz (VVD) hebben laten weten niets te zien in regulering van drugs. Ook de partijen die nu praten over de vorming van een nieuw kabinet – PVV, VVD, NSC en BBB – zijn eerder voor een repressiever dan liberaler drugsbeleid. Zelf ziet zij internationaal een beweging ontstaan in de richting van drugsregulering – een “coalition of the willing“, zoals Halsema het noemt. Sinds half december lopen er in Breda en Tilburg proeven met legaal geteelde wiet. Negentien coffeeshops doen aan dit experiment mee. Zij verkopen wiet van drie door de overheid aangewezen telers. Het is de bedoeling dat het experiment na een half jaar wordt uitgebreid naar acht andere gemeenten en een stadsdeel in Amsterdam.  Het gebruik van cannabis in verschillende Amerikaanse staten is door het vrijgeven juist toegenomen en is er een toename van het aantal dodelijke verkeersongevallen in deze staten van onder invloed zijnde personen.


In februari 2022 werd een ondergrondse drugslab aan de Loofrietweg in Ambt Delden ontdekt. Tegen de 78-jarige Johannes van K. wordt ruim twee jaar geëist vanwege zijn betrokkenheid bij het ondergronds drugslab voor crystal meth in Ambt Delden. Het OM stelt dat de gierput onder de paardenstal zonder de hulp van de bejaarde Brabander nooit zou zijn omgetoverd tot crystal methlab. Een verstopte lift in een van de paardenstallen leidde naar de tot drugslab omgebouwde gierput. Het OM heeft in het onderzoek naar de drugsbunker de pijlen gericht op vier verdachten: het stel Valeria L. (45) en de Engelse Karim O (40), dat inmiddels uit elkaar is. De Brabander Johannes van K. (78) en de klusjesman van het erf, de 61-jarige Chris B. uit Den Ham. De rechtbank behandelde eerst alleen de zaken van Karim O. en Johannes van K. De andere twee verdachten ontbraken om verschillende redenen. Deze twee zaken volgen nog. De klusjesman kon niet verschijnen omdat hij een paar dagen geleden door zijn rug is gegaan. Valeria heeft gevraagd om haar zaak niet tegelijk met die van haar ex te behandelen, aangezien hij ook wordt verdacht van mishandeling van haar. Volgens Van K. hem benaderde zijn kennis Chris B. hem met de vraag of hij iemand kon regelen uit Brabant, dat berucht is om zijn vele drugslabs. En of hij iemand kon regelen die een lab kon bouwen in de mestkelder. Volgens Johannes had klusjesman Chris hem benaderd omdat de Brabander jarenlange ervaring had met het runnen van wietplantages. De Brabander legt uit hoe het lab in de beerput volgens hem daarna tot stand kwam: “Ik kom zelf uit de omgeving van Oss, maar wist wel dat er jongens uit Tilburg zich bezighouden met dat soort labs.” Via via komt Johannes in contact met de Tilburgers en gaat als tussenpersoon fungeren tussen de bazen in Brabant en de boerderij in Ambt Delden.
Johannes heeft bekend dat hij bemiddelde, maar ontkent dat hij ooit het ondergrondse lab, of de drugs die daarin werden geproduceerd, heeft gezien. Hij vertelt dat zijn functie als tussenpersoon een makkelijke manier was om uit geldnood te komen: “Van geld afgeven word je ook niet zo moe van. Ik moest gewoon eens per week een paar duizend euro wegbrengen.”, aldus de bejaarde Brabander. Op de vraag van de rechter waarom hij nooit ‘eruit is gestapt’ zegt de man dat dit vanwege zware bedreigingen simpelweg niet mogelijk was: “Ik kwam eigenlijk uit de hennep, die wereld is gewoon ouwe-jongens-krentenbrood, iedereen kent elkaar. Maar dit zijn echt geen fijne jongens (…) Ze zeiden mij: ‘We hebben één stelregel; ga je praten, dan gaat je familie eraan.'” Karim O., destijds het vriendje van de eigenaresse, werd door het OM in eerste instantie ook verdacht van betrokkenheid bij het lab. Maar de officier van justitie vroeg vandaag om vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs. De Engelsman ontkent elke vorm van betrokkenheid bij het methlab onder de paardenstal. Ook wil de officier van justitie het geld dat van K. heeft verdiend aan het drugslab afpakken. Dit komt neer op een bedrag van 24.000 euro. De Brabander zou namelijk twaalf keer, bij elke keer dat er meth werd ‘gekookt’, een bedrag van 2.000 euro hebben ontvangen.

Douane treft 44 kilo drugs aan in lege koelcontainer

Begin mei 2024 was het onrustig met uithalers en onbevoegde personen op en rond een container -en stukgoedbedrijf op de Maasvlakte te Rotterdam. Meerdere nachten werden er uithalers aangehouden en ook werden verdachten die de uithalers in de nabijheid van het terrein afzetten opgepakt. Dit was aanleiding voor de Douane om de aanwezige containers op het overslagterrein te controleren met drugshonden en een mobiele scanner. En al snel was het raak. Tijdens de controle van een lege koelcontainer uit Aruba werden afwijkingen geconstateerd. Bij controle van de inspectieluiken troffen douaniers in elk luik een sporttas aan. In de sporttas zaten cocaïneblokken.  Tijdens verdere controle bleken in de achterwand ook nog losse blokken cocaïne te liggen. In de twee sporttassen telden Douaniers 33 blokken cocaïne en nog 11 losse blokken in de achterwand. In totaal verwijderden douaniers dus 44 pakketten verdovende middelen uit de container met een straatwaarde van bijna 3,5 miljoen euro.


In de Rotterdamse haven heeft de douane 30 april 500 kilo cocaïne onderschept uit een container met schroot (straatwaarde 37,5 miljoen euro) De container stond op een boot die afkomstig was uit Ecuador. De container werd in Rotterdam overgeladen en had als bestemming Thailand.


De Douane heeft 4 mei 41 kilo cocaïne onderschept uit de constructie van een container met bananen(straatwaarde 3 miljoen euro) De container was afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. De bananen waren bestemd voor een bedrijf in Duitsland


De politie heeft 6 mei 2024 een synthetisch drugslab aangetroffen in een kas op de Van der Dussenlaan. Het drugslab werd aangetroffen nadat de politie een ANPR-hit kreeg op de snelweg A16 rond Dordrecht en verdachten daardoor kon volgen. Er zijn vier verdachten aangehouden.


De douane heeft 4 mei 130 kilo cocaïne (straatwaarde bijna 10 miljoen euro) onderschept in de Rotterdamse haven. De cocaïne zat in de constructie van een container die was geladen met avocado’s.  De container was afkomstig uit Peru. De avocado’s waren bestemd voor een bedrijf in Nederland.


Na een grootscheepse onderzoek van politie en justitie naar de invoer van cocaïne via de haven van Vlissingen-Oost bleek dat het container bedrijf Bulk Terminal Zeeland (BTZ) zelf betrokken was. De drie directeuren van het op- en overslagbedrijf zijn 6 mei 2024 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid.


Doctortattoo

In Turkije werd 6 mei 2024 drugsbaas Doctortattoo na zijn vlucht en terug naar Schiphol gestuurd.   De rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch had de 43-jarige man uit Boskoop  in september 2023 veroordeeld tot een 13 jaar lange gevangenisstraf voor zijn leidinggevende rol in een misdaadorganisatie. Daarnaast moet hij 222.419,71 euro aan misdaadwinst terugbetalen aan de Staat. Het ging om een Mexicaans-Nederlandse samenwerking in de productie van synthetische drugs. De drugsbaas gold met een Mexicaan – alias ‘Pablo Icecobar’ – als hoofddader in de exploitatie van crystal meth labs in onder meer Achter-Drempt, Willemsoord en Hauwert. Het meest bekende lab is de drugsboot of de ‘narco barco’ die in mei 2019 in Moerdijk is aangetroffen. De criminele organisaties brachten ‘de Mexicaanse methode’ naar Nederland, waarbij veelal Latijns-Amerikaanse ‘koks’ naar Nederland werden gehaald om deze bereidingswijze van methamfetamine toe te passen. De drugslabs waren professioneel ingericht en bestemd voor het vervaardigen van zeer grote hoeveelheden methamfetamine.  De man gaf leiding aan een criminele organisatie en was betrokken bij drugslabs in Drempt en Hauwert. Hij mocht het hoger beroep in vrijheid afwachten, maar was al snel spoorloos verdwenen. Na aankomst op Schiphol is de man rechtstreeks naar de gevangenis vervoerd om zijn straf alsnog te gaan uitzitten. Het strafproces wordt inmiddels in hoger beroep voortgezet bij het gerechtshof in Den Bosch.

Ndrangheta-maffia

Bij twee afzonderlijke grote operaties arresteerde de Italiaanse Carabinieri 142 vermoedelijke leden van de Calabrische ‘Ndrangheta-maffia, en nam in Turijn ook ‘een kleine op afstand bestuurbare onderzeeër’ in beslag die door een internationaal Italiaans-Albanese netwerk werd gebruikt om drugs te vervoeren. 14 mei werden 142 vermoedelijke leden van de ‘Ndrangheta-maffia verrast met invallen, waaronder clans die betrokken waren bij drugshandel en van oudsher gevestigd waren in de zuidelijke stad Cosenza. Ongeveer 109 van hen werden gearresteerd. De gearresteerden waren leden van de bekende familieclans Lanzino-Patitucci en Zingari uit Cosenza, een stad in Calabrië. Tijdens de operatie werd ook een ambtenaar van de Italiaanse douane- en financiële politie gearresteerd. Nog eens twintig mensen kregen huisarrest en dertien anderen kregen andere beperkende maatregelen. De groep wordt volgens de politie verdacht van verschillende misdrijven, waaronder lidmaatschap van de ‘Ndrangheta, ‘drugshandel verergerd door de maffiavereniging’ en andere misdrijven. Vincenzo Capomolla, de openbare aanklager van Catanzaro,liet weten dat maffiagroepen de winkeliers en zakenmensen van Cosenza ‘verstikten’ door middel van afpersing. Hun hoofdactiviteit was drugshandel, maar soms met behulp van kinderen, voegde hij eraan toe. “Drugshandel was een van de manieren waarop de ‘Ndrangheta controle uitoefenden over het gebied”, zei hij. “Alleen mensen die daartoe toestemming hadden gekregen van de ‘Ndrangheta, mochten drugs verhandelen. “Iedereen die betrokken was bij illegale handel werd gestraft – financieel en fysiek”, zei hij. De ‘Ndrangheta is gevestigd in Calabrië, een arme regio in het puntje van Zuid-Italië . Het is een van de rijkste en machtigste maffiaclans van het land, dankzij zijn quasi-monopolie op de Europese cocaïnehandel. Het is aanwezig in zo’n veertig andere landen en heeft een verstikkende greep op het Italiaanse lokale bestuur en de algemene bevolking. Er werd een op afstand bestuurbare onderzeeër die waarschijnlijk bedoeld was om drugs te vervoeren als onderdeel van een ander internationaal drugshandelnetwerk in beslag genomen. In Turijn in Noord-Italië, werd marihuana verbouwd onder de dekmantel van het beheren van autowasstations. Het netwerk, onder leiding van twee broers van Albanese afkomst, opereerde volgens dezelfde bron tussen Ecuador, België, Frankrijk, Spanje en Italië. De politie meldt dat zij tijdens het onderzoek in totaal 204 kilo cocaïne en hasj in beslag heeft genomen.

Douane corrupt

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 14 mei 2024 acht jaar gevangenisstraf tegen een 57-jarige douaniere uit Capelle aan den IJssel. Zij wordt ervan verdacht samen met haar zoon (28) informatie over containers te hebben verstrekt aan een vermeende drugssmokkelaar. Tegen de zoon werd 7 jaar gevangenisstraf geëist. De man aan wie de informatie is gegeven, een 49-jarige Rotterdammer hoorde een strafeis van 12 jaar tegen zich eisen. De 49-jarige man was op de hoogte van transporten die verdovende middelen bevatten en die zouden binnenkomen in de haven van Rotterdam. Meerdere malen benaderde hij de zoon van de douanemedewerker om informatie op te vragen uit de douanesystemen over die transporten. De zoon vraagt die informatie vervolgens aan zijn moeder. Ook zoekt hij op de laptop van zijn moeder zelf informatie op. De zoon geeft de informatie aan de 49-jarige verdachte, die hem daarvoor betaalt. De zoon zorgt ervoor dat een deel van het geld bij zijn moeder terecht komt. De douanemedewerkster heeft grof misbruik gemaakt van haar cruciale positie, stelde de officier van justitie tijdens de zitting. Zij heeft hiermee de organisatie die bij uitstek een belangrijke rol heeft in het terugdringen van invoer van cocaïne in dit land, ernstig in diskrediet gebracht.