Bilderberg, WEF, CFR en ACUE

Bilderberg, WEF, CFR en ACUE

Blackrock, Statestreet en Vanguard zijn de drie grootste investeerders ter wereld en behalve in elkaar investeren ze in alle delen van de economie. Ze bezitten samen 89% van de S&P500 en handelen vaak onder een LLC ( Een LLC wordt gevormd door zogenaamde ‘members’. Dit zijn aandeelhouders die geld in het bedrijf steken (limited liability company)). De CEO van Blackrock zit in World of Economic Forum (WEF). Het World Economic Forum komt, (net als hier de Bilderberg conferentie) sinds 1987 jaarlijkse samen. Deelnemers zijn de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten, in totaal zo’n 2500 personen. Het WEF (non-profitorganisatie, opgericht in 1971 door Klaus Schwab en is gevestigd in Genève.) organiseert elke winter een jaarvergadering in Davos en houden diverse regionale conferenties op alle continenten en bepalen wat er met en in de wereld gebeurd. In Nederland namen premier Rutte, de ministers Kaag van Financiën, Hoekstra van Buitenlandse Zaken, Ollongren van Defensie, Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in januari 2023 deel aan de WEF conferentie in Davos.  Bij voorgaande bijeenkomsten waren Bruno Bruins, Edith Schippers, Lilianne Ploumen, Frans Timmermans,  Robbert Dijkgraaf, Halsema en Klaver. Verschillende groeperingen zijn tegen deze vorm van (links) wereldbestuur. Banken als Bunq, Revolut, N26 en Openbank doen niet mee. Het WEF is behalve een Internationaal netwerk ook een kleine multinational, met meer dan 400 werknemers, ruim 360 miljoen euro aan inkomsten en uitgaven en 375 miljoen euro aan vermogen. Van deze inkomsten komt 20 miljoen euro van overheidssubsidie. De rest komt binnen via grote bedrijven en het organiseren van bijeenkomsten. In het Zwitserse Davos is vanaf maandag 15 januari 2024 een week lang het 54ste World Economic Forum waar 1600 zakenmensen, 300 ministers, meer dan 100 wetenschappers en pakweg 200 journalisten worden ontvangen. Op de agenda staan onderwerpen als AI, klimaat, economische groei en veiligheid in een gefragmenteerde en gepolariseerde wereld. Het motto is: herstel van vertrouwen. Een nieuwe bijeenkomst van het World Economic Forum was op 28 en 29 april in Riyad, Saoedi-Arabië. Het WEF zou zich richten op mondiale samenwerking, groei en energie voor ontwikkeling.  Binnen WEF is met openzetten van de grenzen een methode bedacht om met omvolking vergrijzing  en ontvolking tegen te gaan. Hierbij blijkt achteraf onvoldoende besef te zijn geweest dat religies zouden botsen en dat de op gang gebrachte stroom niet meer te stoppen was. Ook wil hetWorld Economic Forum (WEF) dat mondiale regeringen hard op treden tegen burgers die online ‘negativiteit’ uiten. Het WEF beweert dat leden van het publiek gecensureerd moeten worden als zij “negativiteit” uiten. Klaus Schwab trad in mei 2024 af.

CFR

Deze multinationals en biljonairs en regeringsleiders zitten ook in De “Council on Foreign Relations” ( CFR ), een Amerikaanse denktank voor buitenlands beleid en internationale betrekkingen van de VS. Het werd opgericht in 1921 en is gevestigd in New York City , met een extra kantoor in Washington, DC. Het is de meest gevestigde denktank op het gebied van buitenlands beleid die er is en het werk dat het doet en de mensen die het bijeenbrengt, beïnvloeden de Democratische en Republikeinse regeringen op directe en indirecte manieren. Tot de leden behoren hoge politici, staatssecretarissen, CIA- directeuren, bankiers, advocaten, professoren, bedrijfsdirecteuren en CEO’s, en vooraanstaande mediamagnaten. In CFR-bijeenkomsten overleggen overheidsfunctionarissen, leiders uit het mondiale bedrijfsleven en prominente leden van de inlichtingen- en buitenlandse beleidsgemeenschappen over internationale kwesties. Democraat Michael Froman is sinds maart 2023 voorzitter (president). Hij was eerder vicevoorzitter en president strategische groei bij Mastercard, voorzitter van het Mastercard Center for Inclusive Growth en een vooraanstaande fellow bij CFR. Michael Braverman Goodman Froman (1962) is advocaat en was van 2013 tot 2017 de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger. Hij was assistent van de president van de Verenigde Staten en plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur voor internationale economische zaken, een functie die gezamenlijk werd bekleed bij de National Security Council en de National Economic Council. In die functie was hij de sherpa van de Verenigde Staten voor de G7- , G8- en G20- toppen van economische machten. Op 2 mei 2013 nomineerde zijn  vroegere klasgenoot president Barack Obama hem als opvolger van ambassadeur Ron Kirk als handelsvertegenwoordiger van de VS. 

WHO

De WHO is een door particuliere multinationals opgezette organisatie. De (WHO) heeft het SARS-CoV-2/19 (Corona) virus pas na lang wachten op 30 januari 2020 de zogenoemde PHEIC-status gegeven en benoemt tot een internationale bedreiging van de volksgezondheid. De pandemie werd zelfs pas als zodanig benoemd op 11 maart 2020, ondanks dat het virus toen al in 46 landen heerste. Hierdoor groeide de vraag naar vaccins. De WHO probeert zeggenschap te krijgen over het Nederlands volksgezondheidsbeleid met een pandemieverdrag.  Een niet-gekozen orgaan als de WHO, dat wordt gecontroleerd en geleid door multimiljardairs in plaats van door een democratisch orgaan krijgt dan zeggenschap over de nationale Volksgezondheid, het wel of niet gebruik van medicijnen en vaccins en door wie die geleverd mogen worden.

Bilderberg groep

27 juni 2014 werd Jean Claude Juncker genomineerd als beoogd voorzitter van de Europese Commissie. De definitieve benoeming was op 1 november 2014. De Hongaarse premier Viktor Orban en de Britse premier David Cameron waren fel tegen de benoeming en Cameron dreigde destijds zelfs met een Brexit omdat Juncker als oude federalist te zeer noodzakelijke hervormingen in de Europese Unie in de weg zou staan. De Nederlandse regering steunde Cameron niet om een mogelijke benoeming van minister Dijsselbloem of Timmermans binnen de Europese commissie op 17 juli in te dekken.

Jean-Claude Juncker was van 1995 tot 2013 minister-president van Luxemburg en eerder ook staatssecretaris, minister van Financiën en hij had functies bij de Wereldbank en het IMF. Van 2005 tot 2013 was hij, dankzij Gerrit Zalm voorzitter van de Eurogroep. Juncker was als minister president verantwoordelijk voor de geheime dienst: de Service de Renseignement de l’Etat du Luxembourg (SREL) In juli 2013 moest Jean-Claude Juncker aftreden als premier van Luxemburg naar aanleiding van het SREL afluisterschandaal. Hij werd na jarenlang voorzitter van de Eurogroep te zijn geweest de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Juncker kampt met een alcoholverslaving. Tijdens de Brexit onderhandelingen over begrotingsbijdragen, stapte Juncker met een fles gin en zes shotglazen de vergadering binnen en wilde dat alle aanwezigen een shotje namen om een ‘adje- sfeer’ te krijgen. Omdat het pas 11 uur was en niemand meedeed schonk hij zichzelf alle glaasjes in en dronk ze leeg. Dergelijke taferelen zijn werknemers van de EU wel gewend, vertelde zijn assistent. Een diplomaat zei eerder dat Juncker “ontbijt met cognac”. In 2015 dook een video op van een beschonken Juncker die “He dictator” lalde alvorens de Hongaarse Viktor Orbán onhandig tegen zijn boezem te drukken.

De Bilderberg conferentie in Californië voor 2020 werd geannuleerd vanwege de coronacrisis. Koning Willem-Alexander die de plek van zijn moeder koningin Beatrix heeft overgenomen, had hiertoe besloten. Bij vorige edities was de Spaanse koningin Sofia regelmatig aanwezig, en ook de huidige Belgische koning Filip was eerder van de partij.

De Bilderberg groep is een internationale organisatie van financiers, politici en multinationals en werd in 1954 opgericht door prins Bernhard, Jozeph Retinger, Armand Hammer Józef Retinger, Paul Rijkens, de Belgische ex-premier Paul van Zeeland die meenden dat veel problemen konden worden vermeden als invloedrijke mensen op de achtergrond de wereld zouden besturen. De vriendschap met Lenin leverde Hammer een onderscheiding op in de Leninorde. De Bilderberg-conferentie wordt jaarlijks georganiseerd door de stuurgroep bestaande uit een president en een secretaris-generaal. Een “lid van de Bilderberg Groep” bestaat niet, omdat de gasten er slechts af en toe zijn. De enige categorie die bestaat is “lid van de stuurgroep”. De huidige voorzitter van de stuurgroep is de Franse verzekeraar Henri de Castries. Elke sessie vindt plaats tijdens een weekend, op een plaats die meestal op het laatste moment wordt gecommuniceerd. Officieel is de conferentie bedoeld om de band tussen Europa en Noord-Amerika te versterken. De deelnemers, uitgenodigd door het directiecomité, mogen het hotel van verblijf gedurende de twee dagen niet verlaten en kunnen niet vergezeld worden door hun echtgenoten of hun secretaresses. Er wordt een strikt beveiligingssysteem ingevoerd en alle leden zitten in alfabetische volgorde, zonder protocolonderscheid. De eerste conferentie vond plaats van 29 tot 31 mei 1954 in hotel Bilderberg in het Nederlandse Oosterbeek. Deelname geschiedt slechts na persoonlijke uitnodiging. Minister Joseph Luns werd eind jaren 50 tot tweemaal toe geweigerd en moest op last van prins Bernhard het pand verlaten. Luns was te anticommunistisch en te kritisch geweest tegenover de doelen van de Bilderberg conferentie. Sindsdien kwam het genootschap geregeld bijeen, in afgegrendelde luxehotels en in het diepste geheim. Bijna alle koninklijke families en ministers zijn in de Bilderberg groep vertegenwoordigd. Op de ledenlijst staan en stonden  invloedrijke en rijke mensen, onder wie de Amerikaanse presidenten George H.W. Bush en George W. Bush, Henry Kissinger en David Rockefeller, Romano Prodi – die in september 1999 na een Bilderberg conferentie voorzitter werd van de Europese Commissie –voormalig Amerikaans defensieminister Donald Rumsfeld en ex-president Bill Clinton maar ook de Belg Etienne Davignon, die voorzitter was van de Bilderberg groep, Ben van Beurden, Karel De Gucht, Jeroen Dijsselbloem, Louise Fresco, Victor Halberstadt, Klaas Knot, Thomas Leysen, Charles Michel, Beatrix, Willem Alexander en ook Jan Peter Balkenende en Mark Rutte. In 1999 was de Italiaanse hoogleraar en ex premier van Italie Romani Prodi de voorzitter van de Europese Commissie en werd er omgeschakeld naar de euro. Verder regelde hij het verdrag van Nice en de uitbreiding van de Europese Unie. Alle deelnemers accepteren zwijgplicht over de agenda en de interne discussies. Er is een binnen- en een buitengroep in de organisatie. Prins Bernhard bleef voorzitter tot 1976, tot hij in opspraak raakte in verband met de Lockheedaffaire. Bernhard had de Nederlandse regering geadviseerd materiaal van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed aan te schaffen en ontving hiervoor van de vliegtuigbouwer 1,1 miljoen dollar aan steekpenningen. Hij werd tevens uit zijn functie van inspecteur-generaal bij de krijgsmacht ontheven en mocht geen militair uniform meer dragen. Later zou ook blijken dat hij, tot zijn dood en ondanks zijn zweren op de bijbel dat het niet zo was, lid was van de naziclub NDSAP. Bernhard had wel toegegeven dat hij (aspirant-)lid van de Sturmabteilung (SA) en de Schutzstaffel (SS) was. De NSDAP (Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij) was de partij van Adolf Hitler, die in 1933 in Duitsland aan de macht kwam. De partij streefde naar een “raciaal zuiver” Duitsland en vermoordde miljoenen mensen.

Voorzitters na Bernhard waren respectievelijk Alec Douglas-Home, Walter Scheel, Eric Roll, Peter Carrington en Étienne Davignon. Tegenwoordig is Henri de Castries de voorzitter. Graaf Henri de Castries is naast bestuurder van Nestlé ook de CEO en puinruimer van HSBC, ’s wereld grootste bank. De Castries is voorzitter sinds 2012. Hij is ook de leider van de door Claude Bebaer opgerichte Franse denktank l’Institut Montaigne. De door multinationals gefinancierde denktank adviseert de Franse Overheid. Voor HSBC werkte hij tot 2016 bij verzekeraar en vermogensbeheerder AXA (27 jaar.) De laatste jaren als CEO. De organisatie heeft een hoofdkantoor in Leiden. Ook Claude Bebaer is sinds 2010 verbonden aan de Bilderberg Groep en lid van de elite denktank “Le Siècle” die werd opgericht door media koning Georges Bérard-Quélin die in 1942 als verzetsstrijder werd gearresteerd door de Gestapo. In augustus 1944, bij de bevrijding van Parijs, lanceerde hij  Le Siècle, de Franse evenknie van de Bilderberg Groep met dezelfde geheimhouding principes.  Georges Bérard-Quélin was Officier van het Legioen van Eer , Commandant van de Nationale Orde van Verdienste en lid van de Grand Orient van Frankrijk.  Elke maandag gaat minister president Rutte langs bij koning Willem Alexander om hem bij te praten. Ook deze gesprekken zijn geheim onder verwijzing naar De Chatham House Rule,een basisprincipe dat de vertrouwelijkheid van de bron van de verkregen informatie tijdens een vergadering regelt. De regel is ontstaan in juni 1927 aan het Londense Royal Institute of International Affairs, ook wel bekend als Chatham House.

De 62e Bilderbergconferentie in 2014 vond plaats in Kopenhagen. Bijzondere gasten waren Henry Kissinger, Koningin Sophia (Spanje), Beatrix, George Osborne, Lord Mandelson, Ed Balls, John Micklethwait (the Economist Group), Eric Schmidt, John Elkann  en Eric Schmidt (Google) Richard Perle, Peter Mandelson (Lazard International),Klaus Kleinfeld (Alcoa), Alex Karp(Palantir), Wolfensohn en Paul Achleitner (Deutsche Bank), Roger C. Altman (Evercore) en Håkan Buskhe (Saab). Op de agenda stonden actuele onderwerpen voor die tijd.

De 63e Bilderbergconferentie in 2015 was in het Oostenrijkse Telfs-Buchen. Naast Rutte en Beatrix waren ook Ben van Beurden (Shell),klaas Knot, Louise Fresco (Wageningen Universiteit) en Victor Halberstadt (Universiteit Leiden). In totaal stonden er 140 gasten uit 22 landen op de gastenlijst om onder meer te overleggen over Griekenland, cybersecurity en Rusland.

De 64ste Bilderbergconferentie vond in 2016 plaats in hotel Taschenbergpalais te Dresden. 130 genodigden kwamen van 9 tot 12 juni bijeen voor hoofdthema’s als migratie, Donald Trump, Rusland, cyber security, Brexit en geo-politiek. Aanwezig waren onder andere Mark Rutte, Sharon Dijksma, Jan Peter Balkenende, Alexander Pechtold en Koning Willem-Alexander. Beatrix was afwezig.

De 65e conferentie in juni 2017 was in Chantilly Virginia in de Verenigde Staten. De evaluatie van Donald Trump stond op de agenda, maar ook Cybersecurity. Donald Trump zelf was niet uitgenodigd maar wel zijn nationaal veiligheidsadviseur Herbert McMaster, zijn assistent Christopher Liddell, de minister van economische zaken, Wilbur Ross, Eric Schmidt (Google), David Rubenstein (the Carlyle Group) en John Brennan (voormalig CIA). Ook Angela Merkel was niet aanwezig maar wel Navo-topman Jens Stoltenberg en de toenmalige Nederlandse minister van defensie Hennis. Uit België kwamen Thomas Leysen (KBC), Gwendolyn Rutten (VLD) en Pierre Wunsch (Nat. Bank). De voormalig voorzitter van Etienne Davignon was er niet meer bij, maar wel Christine Lagarde (IMF) en Peter Thiel (Paypal). In totaal kwamen er zo’n 130 gasten.

De 66e conferentie was op 7 juni 2018 in Turijn in de voormalige Fiat fabriek, met de westerse chef Henri de Castries aan het hoofd, CEO van Axa en voorzitter van het bestuur van Bilderberg. Het ging met name over “de opkomst van populisme in Europa” en de “post-truth-wereld”. Ook de mogelijke exit van Italie uit de EU zou op de agenda staan. De 128 deelnemers van de Bilderberg-conferentie uit 23 landen hadden het onder meer ook over de opgang van het populisme in Europa, de toekomst van het werk, artificiële intelligentie, vrijhandel, het Amerikaanse politieke leiderschap in de wereld, Saudi-Arabië-Iran, Rusland en …. de post-truth wereld. Deelnemers waren onder andere Michael O’Leary van Ryanair, toplui van onder meer Airbus, Fiat-Chrysler, Total en Google, Navo-baas Jens Stoltenberg, Europees commissaris Günther Oettinger, de voormalige Amerikaanse topgeneraal David Petraeus, verscheidene oud-ministers van de Verenigde Staten en enkele veiligheidsadviseurs van de huidige Amerikaanse president Donald Trump, Cathy Berx, de Antwerpse provinciegouverneur, premier Charles Michel en Thomas Leysen, voorzitter van Umicore, KBC en Mediahuis, de mediagroep waartoe De Standaard behoort. Onderwerpen waren : Populisme in Europa,  Ongelijkheid, De toekomst van arbeid,  Kunstmatige intelligentie, Vrijhandel,  Amerika’s wereldleiderschap, Rusland, Kwantumcomputers, Saoedi-Arabië en Iran en de post-truth wereld

De een na laatste (68e)conferentie was in juni 2022 in Washington. Buiten zo’n 130 kopstukken uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek was ook Koning Willem-Alexander aanwezig samen met premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra. Bij de conferentie waren in totaal ongeveer 120 deelnemers uit 21 landen aanwezig. Onderwerpen waar over gesproken wordt, waren onder meer geopolitieke herschikkingen, NAVO-uitdagingen, China, Oekraïne en Rusland. Deelnemers kunnen vrijuit praten over actuele onderwerpen en mogelijke oplossingen zonder dat er wordt genotuleerd. Elke deelnemer beloofd vooraf om achteraf niet uit de school te klappen.

De 69th Bilderberg conferentie was 18 tot 21 May in Lissabon, Portugal. AI (artificial intelligence) stond daarbij hoog op de agenda. ChatGPT en aanverwante softyware belooft disruptiever te worden dan internet. Uit de AI-wereld waren onder meer Sam Altman, directeur van OpenAI, Demis Hassabis (Google Deepmind) en de bestuursvoorzitters van Microsoft, Google en Palantir waren aanwezig. Het boek uit 2021 van de 100 jarige Henry Kissinger over AI kwam ook ter sprake. Eén AI dat zich kan meten met de mens, een AGI en wie de ‘baas’ of ‘eigenaar’ is van AI en wie er toezicht op moet gaan houden. Ook de nieuwe wapenwedloop waarbij AI en cybersecurity elkaar raken. De nieuwe wapenwedloop zal deels plaatsvinden tussen China, Verenigde Staten en Rusland, met ergens ook nog een rol voor Europa. Maar er is ook een rol voor IT-bedrijven en opkomende digitale staten als Noord-Korea en Iran. Ook het bankensysteem stond op de agenda omdat een aantal banken in zwaar weer verkeren en de stabiliteit van het financiële systeem zwak is. Maar ook India en China en de steeds inniger samenwerking van hen met Rusland  baarde genoeg zorgen om op de agenda te komen. Onderwerp van gesprek was ook  de Amerikaanse regering die steun verleent aan Amerikaanse bedrijven voor de groene transitie en zij lokken hiermee ook Europese bedrijven. Vandaar dat ook de onderwerpen Europa en Industrial Policy and Trade op de agenda stonden.

ACUE

In 1948 werd de American Committee on United Europe (ACUE) opgericht om de politieke integratie van de Europese landen te bevorderen. De eerste voorzitter was William J. Donovan, ex-OSS, de voorloper van de CIA. De ACUE werd gefinancierd door de Rockefeller Foundation en de Ford Foundation. De Buitenlandse Inlichtingendienst (BID) van Nederland was in de jaren vijftig betrokken bij meerdere geheime operaties in de toenmalige Sovjet-Unie, in landen als Roemenië, Bulgarije, Albanië en Tsjecho-Slowakije. De dienst werkte daarbij nauw samen met de Amerikaanse CIA. De ACUE financierde de lobbyorganisatie European Movement International die dit moest bevorderen door de Raad van Europa in 1949 op te richten. Het hoofd van de European Movement International was Jozeph Retinger die samen met Armand Hammer en Prins Bernhard in 1954 de Bilderberg groep oprichtte.


Havana-syndroom

Sinds 2016 onderzoeken inlichtingendiensten de onverklaarde gezondheidsincidenten, ook wel het “Havana-syndroom” genoemd, waar honderden overheidsfunctionarissen in de VS de afgelopen jaren last van hebben gehad. Deze zouden toch niet veroorzaakt zijn door een buitenlandse tegenstander. Volgens de beoordeling, samengesteld door de CIA en zes inlichtingendiensten werd geen bewijs gevonden dat de symptomen die Amerikaanse inlichtingenofficieren, diplomaten en andere overheidsmedewerkers ervaren, het gevolg waren van een opzettelijke bewapende aanval. De bevinding ondermijnt een jarenlang verhaal, ondersteund door meer dan duizend rapporten van overheidsfunctionarissen, dat een buitenlandse tegenstander gepulseerde elektromagnetische energiegolven gebruikte om Amerikanen ziek te maken. Ze konden een buitenlandse tegenstander niet aan welk incident dan ook koppelen. Onderzoekers bestudeerden meer dan 1.500 rapporten van de hele Amerikaanse overheid waarin de symptomen werden beschreven, variërend van hoofdpijn tot duizeligheid.

De functionarissen zeiden dat de meeste instanties die bij de beoordeling betrokken waren, bepaalden dat het “zeer onwaarschijnlijk” was dat er een buitenlandse tegenstander bij betrokken was. Van de zeven agentschappen hadden er twee een matig tot hoog vertrouwen in die bewering, drie hadden een matig vertrouwen en twee zeiden dat het “onwaarschijnlijk” was dat er een tegenstander bij betrokken was, maar deden dit met weinig vertrouwen, aldus de functionarissen. De functionarissen hebben de namen van deze instanties niet verstrekt. De beoordeling is niet alleen gebaseerd op een gebrek aan bewijs, maar ook op bestaand bewijsmateriaal dat er feitelijk “tegen wijst” dat er een buitenlandse speler bij betrokken is. Uit de beoordeling bleek ook dat geen enkele buitenlandse tegenstander een wapen of verzamelapparaat heeft dat de incidenten veroorzaakt. Twee instanties zeiden dat ze veel vertrouwen hadden in die vastberadenheid, drie hadden een matig vertrouwen en twee hadden weinig vertrouwen omdat ze geloven dat radiofrequentie-energie een ‘plausibele oorzaak’ is.

De Russische militaire inlichtingeneenheid van de GRU zou achter aanvallen zitten, volgens een nieuw onderzoek van The Insider, 60 Minutes en Der Spiegel. De naam Havana Syndrome dateert uit 2016, toen Amerikaanse diplomaten in de Cubaanse hoofdstad meldden dat ze ziek waren geworden en ’s nachts doordringende geluiden hoorden, wat aanleiding gaf tot speculaties over een aanval door een buitenlandse vijand met behulp van een niet nader gespecificeerd sonarwapen. Tot op heden zijn er sindsdien meer dan 100 meldingen van de ziekte – formeel aangeduid als afwijkende gezondheidsincidenten (AHI’s) – naar voren gekomen onder Amerikaanse spionnen, diplomaten, militaire officieren en aannemers in China, Europa en Washington DC. Het nieuwe gezamenlijke onderzoek, waarbij onderschepte Russische inlichtingendocumenten, reislogboeken, metagegevens van oproepen en ooggetuigenverklaringen worden aangehaald, suggereert dat  eenheid 29155 achter de mysterieuze aanvallen zit. Eenheid 29155, een moord- en sabotageploeg van de GRU, was in voorgaande jaren gekoppeld aan een reeks destabiliserende moordpogingen in Tsjechië , Moldavië, Bulgarije, Montenegro en het Verenigd Koninkrijk.  Volgens het onderzoek hadden de senior leden van de eenheid onderscheidingen en promoties naar politieke posten ontvangen voor het ontwikkelen van “niet-dodelijke akoestische wapens”. De op geluid en radiofrequentie gebaseerde aanvallen zijn mogelijk eerder begonnen dan voorheen publiekelijk bekend was, waarbij de Insider berichtte over twee afzonderlijke aanvallen in Frankfurt, Duitsland in november 2014.


This domain is for sale