Marcel Boekhoorn

Marcel Boekhoorn (1959) is geboren in Nijmegen, is ondernemer en investeerder, heeft drie dochters en een relatie met Rebecca Cabau van Kasbergen, de zus van Yolanthe Cabau. Zijn dochter Denise Boekhoorn is getrouwd met ex-Formule 1 coureur Giedo van de Garde.

Boekhoorn maakte fortuin met Telfort welke hij voor veel geld wist te verkopen. Hij is eigenaar van Ouwehands Dierenpark en investeerde van 2018 tot 2020 in de HEMA. Via zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments heeft hij belangen in meer dan dertig verschillende bedrijven met een totale omzet van bijna 5 miljard euro.

Boekhoorn begon zijn carrière bij Deloitte & Touche als registeraccountant, waar hij in 1991 partner werd. Een van de eerste vennootschappen die hij oprichtte heette ‘Bowolar’. Zijn investeringsvehicle Ramphastos bestaat sinds 1994. 

Boekhoorn heeft zijn hoofdkantoor in zijn dierentuin (Ouwehands Dierenpark in Rhenen) waarvoor hij via Zijn vriend Balkenende en later ook met behulp van premier Rutte twee Panda’s voor zijn dierenpark uit China vandaan wist te ritselen. Hij staat bekend om zijn jongere vriendinnen zoals zangeres Hind, maar ook met Tatjana Simic had hij kort een relatie. Hij investeerde in zijn voetbalclub NEC, Telfort (2005), Bakker Bart , die hij in 1999 weer van de hand deed en de High Tech Campus in Eindhoven. Ook investeerde hij in het door Roel Pieper begeleide ‘broncode’-project van de inmiddels overleden computerreparateur Jan Sloot.

Boekhoorn verkocht Telfort met 300 miljoen euro winst aan KPN. Later verkocht hij de spuitbussen fabrikant Motip Dupli aan het management en Intermediate Capital Group, de koekjesfabriek Cocachoc aan Portion Pack Europe (dochter van Südzucker Duitsland), de telecom- en internetprovider Novaxess aan Easynet, vliegsimulatorbouwer SIM Industries en  Robin Mobile aan de Nuts Groep (in 2019). In 2006 haalde hij modeconcern McGregor van de beurs. Ook nam hij het gratis dagblad De Pers over in 2007 om het in maart 2012 weer van de hand te doen. In 2008 kocht Boekhoorn voor 53,8 miljoen euro 5 procent belang in uitgeefconcern TMG. Hij deed dit samen met toenmalig Cyrte-topman Frank Botman die hem gegarandeerde de aandelen voor de aanschafprijs terug te zullen kopen maar deze deed dit uiteindelijk nooit. Na een vruchteloze juridische procedure verloor Boekhoorn hiermee in de zomer van 2015 een kleine 40 miljoen euro. Hij stak tientallen miljoenen in het gratis dagblad De Pers totdat er wel 60.000 per dag verlies werd gedraaid en hij in 2009 steun vond bij Wegener. Toenmalig Wegener-topman Joop Munsterman zou 13 jaar jaar lang bijna 16 miljoen euro betalen voor de commerciële exploitatie van de krant. In 2012 leverde dat Boekhoorn een uitkoopsom op, wat zijn verlies beperkte tot een paar miljoen. Hij kocht in 2017 als eerste Nederlander van zijn vriend Victor Muller een Spyker en investeerde ook maar meteen 7,5 miljoen euro in het inmiddels failliete Spyker. Hij leed ook een miljoenenverlies aan Antonio Perra, de uitvinder van een hersluitbaar colablikje. Alleen al dat blikjesproject zou een waarde vertegenwoordigen van zeker 1 miljard euro.

In 2009 stapte hij in het vastgoed en nam voor 350 miljoen euro panden over van Harry van de Moesdijk en Tom Moeskops en 376 miljoen euro aan vastgoed van ING Real Estate. Hij brengt het onder in Chalet Group. Eind 2014 wil hij er weer vanaf en alleen met de High Tech Campus in Eindhoven maakt hij wat winst. De High Tech Campus werd in 2021 verkocht. Het verlies zou feitelijk ruim 100 miljoen euro geweest zijn. Hij weet echter de FGH Bank te strikken met een deal, waardoor er voor hem persoonlijk slechts een verlies van enkele tientallen miljoenen resteerde.

Via zijn Chalet Real Estate  beheerde hij zijn vastgoedportefeuille van meer dan een miljard euro en verkocht deze in december 2014 aan belegger Kildare. In 2015 verkocht hij zijn belang in de studentencomplex ‘Campus Diemen Zuid’ aan de Amerikaanse vastgoedbelegger ‘Greystar’. In juli 2021 verkocht hij zijn belang in de VHZ Groep, in Nederland marktleider op het gebied van kunststof kozijnen en deuren aan investeerder Gilde. De VHZ Groep was sinds 2014 in zijn bezit. 

Via Ramphastos Investments heeft hij belangen in enkele tientallen high-tech bedrijven. In 2012 werd de High Tech Campus Eindhoven overgenomen van Philips voor zo’n 450 miljoen euro. In 2021 verkocht hij de Campus weer door aan Oaktree Capital Management.

In 2013 zette ,hij samen met Edward van Kersbergen en ‘Kenda Capital’, een investeringsfonds op om te investeren in nieuwe technologieën in de energiesector. In 2014 investeerde hij, samen met Peter Goedvolk en Edward van Kersbergen, in een licentie om naar aardolie te boren in Tunesië. In 2015 werd bij het boren van de eerste put olie aangetroffen.

Ook het failliete kledingconcern McGregor kostte Boekhoorn in 2016 vele miljoenen. Onder andere door de uitkering van een superdividend bleef het verlies enigszins beperkt. Het belang in kledingconcern Suitsupply werd in 2015 afgekocht door grootaandeelhouder Fokke de Jong.

In 2018 kreeg de Malteser Novum Bank, waar hij een meerderheidsbelang in heeft, een boete van de Autoriteit Financiële Markten omdat zij zonder vergunning flitskredieten hadden aangeboden op de Nederlandse markt tegen een veel te hoge rente.

Novum Bank Limited is een particuliere kredietinstelling van investerings vehicle Ramphastos van Marcel Boekhoorn en wordt gereguleerd door de Malta Financial Services Authority (MFSA) om buiten Malta te opereren. De kredieten voor de Nederlandse markt biedt de bank voornamelijk aan vanuit een kantoor in Berkel en Rodenrijs. Novum Bank Limited, gevestigd in Malta heeft op 18 oktober 2018 een bestuurlijke boete van € 1,75 miljoen opgelegd gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De boete is opgelegd omdat Novum Bank van september 2013 tot juni 2016 aan Nederlandse consumenten kortlopende leningen (flitskredieten) heeft aangeboden zonder de daarvoor vereiste vergunning van de AFM.

In 2018 investeerde hij in de HEMA.   Eigenaar Lion Capital LLP ging al jaren gebukt onder een schuldenlast. Hij wist een langlopend conflict met franchisenemers op te lossen en ging samenwerken met Van Eerd van Jumbo. Toen de situatie bij de Hema door de coronacrisis verslechterde, kwam hij in conflict zijn crediteuren, waarna hij half september 2020 het concern moest overdragen aan de zgn. Ad Hoc Group, een diffuse groep schuldeisers met buitenlandse investeerders als Carval en Carlyle. Boekhoorn had half juni nog een een voorstel gedaan om een deel van zijn aandelen op te geven en extra geld te investeren, maar dat werd van de hand gewezen. Hij had in totaal circa 115 miljoen in de HEMA geïnvesteerd.  Het concern werd overgenomen door de investeringsmaatschappij Parcom van Jumbo eigenaar Van Eerd.

Het investeringsfonds zit ook in diverse schimmige gok concerns. De laatste aanwinst was in 2018, maar die werd in 2020 al weer doorgesluisd naar Mississippi Ventures en Parcom, investeringsmaatschappijen van de familie Van Eerd (Jumbo), maar waarin ook Boekhoorn deelneemt. Justitie in Italië heeft behalve Diedrik Oost en Philip Van Wijngaarden ook Marcel Boekhoorn, in het vizier. Alle drie hebben het mogelijk gemaakt om in 2017  2,5 miljoen wit te wassen met de Italiaanse start-up Talenta Labs. De betrokken oud-kickbokskampioen Paolo Tavarelli kende Boekhoorn van het gokbedrijf Sks365, dat door hem werd opgericht en door Ramphastos werd overgenomen. Tavarelli had banden met de maffia en had moeite om het geld voor Talenta Labs op te brengen. Ramphastos betaalde voor hem een deel van het overnamebedrag. Boekhoorn was Tavarelli nog geld schuldig voor de overname van Sks365.

In 2021 had Boekhoorn een geschat vermogen van 2,3 miljard euro. 

Begin 2022 verkreeg hij een meerderheidsbelang in laadpalenbedrijf Opcharge, Boekhoorn’s Ramphastos investeerde samen met ASN Bank en Aegon Asset Management en zij staken later nog eens 32 miljoen euro extra in het laadpalenbedrijf. Boekhoorn’s opvolger Jan Willem Neggers, is ook wild enthousiast over de groene investering. Opcharge werkt ook samen met het Corporate Finance-team van IBS Capital Allies. Ramphastos Investments is in ieder geval de grootste aandeelhouder van Opcharge.

In oktober 2022 werd hij via  Ramphastos Investments  ook grootaandeelhouder van R-Solution Medical, pionier op het gebied van geautomatiseerd verpakken van medische instrumenten voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Het bedrijf heeft een robot ontwikkeld die geheel steriel medische apparatuur kan verpakken. Boekhoorn neemt nu vaker minderheidsbelangen.  Door een voormalige zakenpartner werd hij beticht van bedrijfsspionage. R-Solution Medical was een bedrijf van Mariska van der Vliet en Niels Welling dat robots medische instrumenten laat steriliseren en inpakken.

Een andere investering waarmee Marcel Boekhoorn in 2022 is FastID, een Nederlandse start-up waarmee mensen een beveiligde, digitale identiteit kunnen maken op een mobiele telefoon. Via een speciale app moet de gebruiker het paspoort en vervolgens het gezicht scannen. Alle gegevens blijven opgeslagen op de telefoon en komen niet in handen van FastID. Gebruikers kunnen dan met een gezichtsscan (dus zonder ticket of toegangsbewijs) reizen of naar een evenement. Eredivisieclub NEC werkt met FastID voor toegang tot de businessclub. FastID draait ook pilots op Zestienhoven/The Hague Airport, onderdeel van de Schiphol Group, en Airport Weeze (Duitsland).

Binnenkort wordt hij waarschijnlijk de nieuwe eigenaar van de Automotive Campus en dankzij een flinke investering van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) kan hij ook zijn ‘superantenne’ voor draadloze communicatie verder ontwikkelen. De gemeente Helmond en de provincie Noord-Brabant hebben een intentieovereenkomst gesloten met De Ontwikkelcombinatie voor de overname van de Automotive Campus in Helmond. De Ontwikkelcombinatie bestaat uit zijn vastgoedbedrijf  – Ramphastos Real Estate – en Bouwbedrijf Van de Ven. De aankoop komt naar verwachting nog voor de zomer van 2023 rond. Zijn investeringsmaatschappij is al eigenaar van de High Tech Campus in Eindhoven.

Met zijn The Antenna Company ontwikkelt hij een ‘superantenne’ voor draadloze communicatie. The Antenna Company wordt gefinancierd door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij . De technologie van Antenna zorgt voor een groter bereik en een lager energieverbruik dan conventionele antennes voor draadloze communicatie voor onder andere het vlootmanagement van wagenparken en voor slimme deurbellen. Het verdere onderzoek is gericht op oplossingen voor 5G-communicatie en systemen voor het verbinden van apparaten met het internet. 

In april 2023 maakte Ramphastos Investments bekend dat partner, Jan Willem Neggers , die al meer dan tien jaar partner in het bedrijf is. was benoemd tot CEO van het bedrijf omdat Boekhoorn meer tijd wilde besteden aan zijn B.O.M.   

Parcom is een middelgrote investeringsmaatschappij die voortkomt uit verzekeraar NN. Het private-equity bedrijf is van bouwer Jan Snel,  de familie Van Eerd, en Marcel Boekhoorn. Parcom nam samen met  Mississippi Ventures de HEMA over van Ramphastos

Ook Hunkemöller werd overgenomen door Parcom samen met Opportunity Partners, het investeringsbedrijf van de Nederlandse ondernemer Robert van der Wallen. Parcom kocht Hunkemöller van het Amerikaanse private-equitybedrijf Carlyle samen met Opportunity Partners. Bij de deal waren Van Doorne, NautaDutilh en De Brauw betrokken als juridisch adviseurs. Carlyle was sinds 2016 eigenaar van Hunkemöller. Destijds betaalden de Amerikanen – die een minderheidsbelang in de lingerieketen behouden – 440 miljoen euro voor het bedrijf. Samen hebben ze ook textielbedrijf Royal Ten Cate en online opleider Goodhabitz onder hun hoede. Marcel Boekhoorn stortte 50.000 euro aan de VVD ter ondersteuning van de verkiezingen