Laurentius Hubertus Rens van de Schoor (R&S)

Laurentius Hubertus van de Schoor (Rens) is de zoon van een bouwondernemer en projectontwikkelaar in Wessem. Hij heeft na de Businessschool in Straatsburg de opleiding International Business Studies aan de Universiteit Maastricht gevolgd en daarna de Amsterdam School of Real Estate (Universiteit van Amsterdam).

Van de Schoor werkte vanaf 2003 tot oktober 2011 bij de ING en leerde daar het klappen van de zweep. De eerste drie jaar bij de afdeling bijzonder beheer en daarna vijf jaar bij de afdeling Real Estate. Van de Schoor ontwikkelde zich sindsdien tot een “bedrijvendokter”.

Met allerlei financiële (sterfhuis)constructies en faillissementen wisselen gerenommeerde merken en winkelketens via duistere investeringsmaatschappijen herhaaldelijk van eigenaar waarbij leveranciers en de belastingdienst met hoge schulden achterblijven. Verschillende failliete of bijna failliete bedrijven werden door Rens officieel voor eigen rekening gekocht, om die later, na het afbouwen van alle ­risico’s, weer door te verkopen. Van de Schoor bracht enkele aangekochte bedrijven onder in een leeg beursgenoteerd bedrijf (Dico). Die hij later omdoopte tot R&S Retail en vervolgens tot FNG Group, nadat deze was ingebracht in R&S.

Van de Schoor richtte in augustus 2014 de vennootschap R&S (Roman & Stern) op en hield hiermee circa 74% van de aandelen in de R&S Retail Group. R&S Holding en nam vervolgens de lege huls van beursgenoteerd bedrijf Dico International over van hedgefonds Value8, inclusief een schuld van 14,5 miljoen. De naam van deze lege beurshuls werd vervolgens gewijzigd in R&S Retail Group N.V. waarvan Van de Schoor sinds januari 2016 officieel ook de bestuurder werd. Op deze manier werd R&S Retail Group weliswaar een beursgenoteerd bedrijf, maar dan wel een met een schuld van 14,5 miljoen.

Rens Van de Schoor werd de financieel directeur bij Coltex en hij verkocht de winkelformules van de zieltogende Elzas familie aan FNG, maar niet voordat de ketens  enkele maanden in privé werden gehouden en opgeschoond. FNG Groep N.V. mocht eind 2014 van ACM ook Colveta A.G., Steps Holding B.V. en Superstar Holding B.V. overnemen.

Het aankoopkantoor van Colveta bevond zich in Hongkong. Zowel Van de Schoor als Kristoff Sel werkten bij voorkeur met dergelijke commanditaire vennootschappen. Van de Schoor deed dat sinds 2014 met Mogali, dat een belangrijke rol speelde in de 25,2 miljoen euro die FNG verloor op een pakket van 1,4 miljoen aandelen. De commanditaire vennootschap van Kristoff Sell, D&F, kwam er in maart 2017. Ze werden beide opgericht door accountantsgroep Bofidi. Door de structuur bleef verborgen wie de echte eigenaar of mede-eigenaar was, en wat eraan verdiend werd.

Toen Rens Van de Schoor, ­Dieter Penninckx en Wouter Torfs eind 2015 Schoenenhandel Brantano kochten via het vehikel ‘BrantNew’, werd opnieuw Bofidi erbij betrokken. Toen de commanditaire vennootschap van Sel werd opgericht, werd gelijktijdig vanuit FNG op 16 maart 2017 de ‘Fashion Buying Platform Holding’ gesticht. Medeoprichter was R&S Benelux Holding, waar Van de Schoor, Penninckx en toenmalig FNG-voorzitter Eric Verbaere in het bestuur zaten.  Bij de oprichting dook ook een andere trouwe adviseur van FNG op: het advocatenkantoor NautaDutilh. Later nam Sel ontslag in de Fashion Buying Platform Holding en werd hij opgevolgd door een Chinees. In december veranderde het platform zijn naam.

Voor de overname van het kwakkelende Miss Etam werden 10 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. R&S nam, door te schuiven met aandelen, ook tijdelijk FNG over en betaalde met nieuwe aandelen R&S. Per warrant FNG werden onder het bod 8,6 nieuwe aandelen R&S aangeboden.

Mogali

Mogali is een Belgische vennootschap van Van de Schoor. De CV is gevestigd in de Octaaf Soudanstraat 22 in Sint-Denijs-Westrem en sinds 2014 verweven in FNG. De vennootschap werd voor rekening van Roch Hemberg opgericht in 2013 onder de naam Hemberg Mogali, ook weer vanuit de accountantsgroep Bofidi. Anderhalf jaar later, op 2 september 2014, kwam Mogali als “tool”  in handen van Van de Schoor via zijn vennootschap Roman & Stern Management bv. Pilon nam ontslag. Deze keer als vertegenwoordiger van de bv KBRL. De Turk Emin Dogan uit Serik, Antalya, nam zijn plaats in. De advocaat David Lust uit Ruiselede regelt daarbij de praktische zaken.

Van de Schoor kocht samen met Dieter Penninckx en Wouter Torfs Brantano en gebruikte hiervoor Mogali. Hij verruilde ondertussen FNG bij de Amsterdamse beurs voor de Brusselse beurs met behulp van deze CV. De winst op aandelen is in België namelijk onbelast. Omdat een CV geen jaarrekening hoeft te deponeren bleef het onzichtbaar waar het geld bij Mogali vandaan kwam en welke participaties de vennootschap aanhield. R&S Management bv werd eind augustus 2017 bij Mogali omgewisseld voor R&S Finance Belgium. Die vennootschap was gevestigd op het Antwerpse adres van het accountantskantoor Bofidi, dat in 2013 Hemberg Mogali had opgericht voor Roch Hemberg – en werd vertegenwoordigd door Fintell Business Services, waarvoor Pilon optrad. In september 2019 doken Pilon, Mogali en Fintell plots op als aandeelhouder van 706.100 aandelen (stemrechten) bij FNG. 6,30 procent van het totaal. Het bleek te gaan om een laattijdige participatiemelding. De transactie dateerde al van mei. In november bouwde Pilon dat belang alweer grotendeels af. De aandelen leken terecht te komen bij de Stichting Administratiekantoor (Stak) van FNG. Na de overname van de Nederlandse Steps Holding en Superstar Holding kwam het aankoopplatform Colveta in 2014 bij FNG. Van de Schoor runde de overgenomen bedrijven enkele maanden privé om ze ‘op te schonen’. Elke keer wanneer FNG een bedrijf kocht, werden de voorraden van dat bedrijf lager gewaardeerd, waarna de voorraden met een grotere winst verkocht om zo de brutowinst (ebitda) gunstig te beïnvloeden. Door de ketens in privé te saneren, ontsnapte FNG als uiteindelijke eigenaar aan de kosten en de risico’s die verbonden zijn met een herstructurering

Coltex van de familie Elzas werd uiteindelijk door Van de Schoor gesaneerd en afgesplitst van het gehuurde vastgoeddeel en hij bracht de keten tot ongenoegen van vastgoedeigenaren Alri en Corio onder in lege BV’s (sterfhuisconstructie). In 2012 en 2013 werden Claudia Sträter en Expresso overgenomen. In 2014 haalde het bedrijf via twee kapitaalverhogingen 18,5 miljoen euro op en groeide uit tot een organisatie met meer dan 1.800 medewerkers, 300 eigen verkooppunten en een omzet van circa 225 miljoen euro per jaar.

Begin 2016 fuseerde het door Van de Schoor doorgestarte Miss Etam met FNG. FNG had eind 2016 524 winkels met ruim 3000 werknemers en een gezamenlijke omzet van 460 miljoen euro. In juli 2017 trok Van de Schoor zich plotseling terug als directeur van het bedrijf, om de Doniger Fashion Group over te kunnen nemen. Hij zou wel als adviseur en aandeelhouder bij FNG betrokken blijven. Dieter Penninckx werd benoemd tot bestuursvoorzitter van R&S en Gino van Ossel en Emiel Lathouwers werden gelijktijdig benoemd tot commissarissen. Ook stapte Dieter Penninckx op om medische redenen en droeg de leiding over aan Manu Bracke, die eerder de operationeel directeur was. Een jaar eerder had ook Econopolis zijn aandelen al verkocht, en ook Urbain Vandeurzen vertrok spoorslags. Het pakket van Econopolis slijten bleek lastiger dan gedacht. FNG ging er een banklening voor aan en hoopte de aandelen zo snel mogelijk te kunnen doorplaatsen. De aandelen van Vandeurzen kwamen uiteindelijk bij de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) terecht, via een fonds opgericht om door de financiële crisis getroffen bedrijven te helpen.
De FNG aandelen van Van de Schoor werden vervolgens overgenomen door Gerard Pilon, een financieel bedrijfsadviseur, die actief is met Fintell in het Zeeuwse Kapelle en die ook financieel directeur is van het Amerikaans-Nederlandse agro-techbedrijf Cibus. De FSMA onderzoekt nog hoe FNG 25,2 miljoen euro kon verliezen aan de aandelentransactie. Het Gentse Mogali, van Pilon die daar in mei 2020 als bestuurder vertrok maakt onderdeel uit van het onderzoek.

Superstar werd door FNG in twee stukken geknipt, een deel ging door onder het nieuwe merk Friday dat in België gelanceerd werd en in 2016 failliet ging Van de Schoor nam de leiding over NLB Fashion. Samen met Dieter Penninckx en Wouter Torfs werd in april ook schoenenhandel Brantano van Macintosh overgenomen. FNG werd niet rechtstreeks betrokken in de overname. Dieter Penninckx handelde uit eigen naam, evenals Wouter Torfs die via zijn familieholding handelde. Brantano kwam uit het faillissement van Macintosh en heette sindsdien Brantnew.  Brantano had 130 winkels in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Vanuit FNG werd op 16 maart 2017 de ‘Fashion Buying Platform Holding’ opgericht door R&S Benelux Holding, waar Van de Schoor, Penninckx en toenmalig FNG-voorzitter Eric Verbaere in het bestuur zaten. Ann Van Vlaenderen tekende er de boeken af, ze deed dat ook bij het aankoopplatform. Bij de oprichting was ook het advocatenkantoor NautaDutilh betrokken en Accountantskantoor Bofidi werd aangetrokken vanwege de accountantsbelangen. Het belangrijkste aankoopkantoor Colveta bevond zich in Hongkong. Kortingen en terug stortingen, tussenstructuren waren aan de orde van de dag maar per saldo kwam er weinig uit, terwijl er op 94 miljoen euro gerekend was. FSY maakte deel uit van de constructie.

Van de Schoor en Rozenboom werkten eerder ook al samen met bedrijvendokter en accountant Tim Everts bij het puinruimen bij Doniger Fashion Group, Supertrash, Op=Op en de McGregor

G.A.M. Wholesale, een vehikel dat door hen in het verleden werd opgericht ten behoeve van de financiering van zeilkledingmerk Gaastra, gaat sinds 19 april door het leven als ST.art Operations.

Doniger Fashion Group die 15 juli 2016 werd opgericht door de participatiemaatschappijen van Marcel Boekhoorn, Jeroen Schothorst, Ben Kolff en NIBC Bank N.V. kreeg 4 september 2017 uitstel van betaling en ging 6 september failliet om 23 september 2017 door Van de Schoor opnieuw te worden doorgestart. Het bedrijf had 53 winkels in Nederland en 22 in België, Frankrijk en Duitsland met 556 werknemers.
De inmiddels derde doorstart viel echter niet goed bij de leveranciers die al voor tientallen miljoenen het schip in gingen bij de vorige doorstart en die nu opnieuw circa 20 miljoen moesten afschrijven. In december 2017 werden de merkrechten van McGregor en Gaastra en zeventien filialen van de Adam winkels inclusief het personeel en de merkrechten veilig gesteld en verkocht aan Pim Duetz, van Duetz-modewinkels die de financiering verkreeg via Collin Crowdfund.

Nadat Van de Schoor zijn 400.000 aandelen in FNG op 31 augustus 2017 verkocht bracht hij de opbrengst van 11 miljoen euro onder in een investeringsfonds genaamd Du Soutin en kocht hiermee de Doniger Fashion Group van de curator, maar hij betaalde na het stoppen van de mislukte doorstart slechts € 857.386 inclusief btw.

Miss Etam werd in april 2018 failliet verklaard en door Van de Schoor met zijn Roman & Stern (R&S) doorgestart. Miss Etam en Promiss met een omzet van 1,22 miljard euro en een kredietlijn van 237,5 miljoen euro lieten een schuldenlast van 35 miljoen euro bij de crediteuren achter.

Sinds juni 2020 worden de bedrijvendokters, zowel in Nederland als in België op de hielen gezeten door beurswaakhond FSMA, justitie en de FIOD vanwege verdenking van manipulatie van de aandelenkoers en diverse economische delicten. Niet alleen de bedrijvendokters, maar ook de oprichters zijn onderdeel van het gerechtelijk onderzoek. Het onderzoek gaat om beursmanipulatie, valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken, valsheden in de jaarrekening en het gebruik daarvan, het verhinderen van het onderzoek van de FSMA én misbruik van vennootschapsgoederen. Als het tot vervolgingen komt, riskeren de verdachten tot wel tien jaar cel.  Volgens de onderzoeksrechter zou het bedrijf constructies hebben opgezet om geld weg te sluizen en wit te wassen. Als het tot vervolgingen komt, riskeren de verdachten tot wel tien jaar cel. Het gerechtelijk onderzoek is behalve op Van de Schoor ook gericht op Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke. Op basis van de stukken in het dossier worden ook  de familie Elzas, Martijn Rozenboom, het advocatenkantoor NautaDutilh en het accountantskantoor onderzocht. Het gerechtelijk onderzoek dreigt vast te lopen vanwege een gebrek aan voldoende gespecialiseerde opsporingsambtenaren. NautaDutilh staat onder verdenking van witwassen omdat bankrekeningen van een Belgische vestiging van het advocatenkantoor zouden zijn gebruikt.

Er werden onder andere huiszoekingen gedaan bij advocatenkantoor NautaDutilh, de huisadvocaat van FNG. Advocaten Elke Janssens van Nauta Dutilh en David Lust worden verdacht van medeplichtigheid. De Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl heeft huisadvocaat NautaDutilh officieel in staat van verdenking gesteld voor het witwassen. Vooral het gebruikte inkoopplatform Fashion Buying Platform roept vragen op. Via het netwerk en aandelentransacties met structuren in Zwitserland en Hongkong verdwenen tientallen miljoenen euro’s. Veel geld ging naar FIPH, de beleggingsmaatschappij van Rens Van de Schoor. In april 2018 zou een overeenkomst zijn gesloten dat via de rekening van FNG Benelux Holding maximaal 19 miljoen euro naar FIPH mocht gaan. Ook moest FIPH informeren waarvoor het de middelen gebruikte. Het maximumbedrag werd ruim overschreden en voor andere doelen gebruikt. In 2019 en 2020 zou via verschillende stortingen nog 49 miljoen euro naar FIPH zijn overgeschreven. Ook in Luxemburg was er een huiszoeking bij een voormalige medewerker van Credit Suisse.

Participatiemaatschappij Value8 van Peter Paul de Vries ontving na de beursgang van modewinkelketen Miss Etam een belang van 23 procent in R&S. De kleine aandeelhouders van het voormalige Dico International zagen hun belang hierdoor verwateren van 10 tot 2,5 procent. Bijna driekwart van de aandelen kwamen in bezit van FIPH, het investeringsvehikel van Van de Schoor. FIPH kreeg van FNG voor de overname een onderhandse lening van ruim 14 miljoen euro.

McGregor Fashion Group Holding, McGregor Retail B.V., Gaastra International (Sportswear, Footwear, Retail), Adam Menswear en Emergo Sportswear gingen failliet. De totale schuldenlast bij de leveranciers bedroeg 53 miljoen euro. De aandelen bleven in handen van NIBC, Jeroen Schothorst, Ben Kolff en Marcel Boekhoorn. De boedel werd na het faillissement in juni 2017 voor ongeveer 1,8 miljoen euro door Van de Schoor van de curator overgenomen inclusief een miljoen voor het langer openhouden van de winkels. Bij de uiteindelijke doorstart verdwenen 200 banen van oudere werknemers.

FIPH Fintell B.V., Fintell Business Services B.V., Mogali Comm.V. Het investeringsvehicle van Laurentius Hubertus (Rens) van de Schoor FIPH B.V. in Kapelle is onderdeel van Roman & Stern Holding B.V. en R&S Fiance Belgium en is betrokken bij o.a. FNG en Miss Etam.. Gerardus Pilon controleert Fintell B.V., de moedervennootschap van Fintell Business Services B.V. die op haar beurt de moedervennootschap is van Mogali Comm.V. Mogali Comm.V. controleert FIPH B.V. Ceo is Dieter Penninckx (FNG)


This domain is for sale

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!