HEMA



1926

De HEMA (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) werd opgericht in 1926 in Amsterdam door Leo Meyer en Arthur Isaac. Zij wilden een warenhuis voor ‘gewone’ mensen. Het van oorsprong Joodse familiebedrijf had ook veel Joden in dienst. Veel van hen hebben de oorlog niet overleefd. Een van de oudste filialen zat van 1928 tot eind 2019 aan de Rechtestraat in Eindhoven.

1999

In 1999 fuseerden Koninklijke Bijenkorf Beheer en Vendex in het beursgenoteerde Vendex KBB. Hema was een van de parels van het nieuwe concern. De winst van de rookworsten, tompoezen en rompertjes hield zusterbedrijf V&D overeind.

2003

In 2003 haalt het Amerikaanse private-equityhuis KKR Vendex KBB van de beurs. Hoewel KKR toezegt dat alle bedrijven bij elkaar blijven, duurt het niet lang voordat het winkelconcern uiteenvalt. Na de verkoop van het vastgoed worden de losse winkelketens verkocht. Maxeda, het detailhandelsconglomeraat dat bekend was als Vendex KBB, ook de eigenaar van de winkelketens Bijenkorf, V&D en bouwmarkt Praxis werd eigenaar van het concern.

2005

Het HEMA vastgoed werd– net als dat van Bijenkorf en V&D – door Maxeda te gelde gemaakt waardoor het bedrijf daarna kampte met een huurlast van ruim 150 miljoen per jaar. IEF Capital heeft 38 winkelpanden met zo’n 110 duizend vierkante meter ruimte in 2016 alweer van de hand gedaan aan Crossroads Real Estate, een consortium van investeerders. De jaarlijkse huurinkomsten liggen op negentien miljoen euro. De aankoopsom zou rond de 380 miljoen euro liggen. In juli 2007 werd de HEMA verkocht aan Lion Capital. voor geschat circa € 1,3 miljard, ongeveer gelijk aan de omzet van HEMA in 2006. Bij HEMA werkten toen nog 10.000 werknemers in 336 filialen in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. 

2007

 In juli 2007 werd de HEMA verkocht aan Lion Capital voor geschat 1,3 miljard euro, ongeveer gelijk aan de jaaromzet van 2006. Bij HEMA werkten op dat moment zo’n 10.000 werknemers in 336 filialen in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. De omzet bedroeg 1,3 miljard euro in ruim 300 filialen in Nederland, 50 in België, 3 in Duitsland en 1 in Luxemburg. Sindsdien moesten er hoge rentelasten (13%) betaald worden voor enkel en alleen de winkelformule. Het vastgoed was immers al verkocht. Lion Capital koos voor de HEMA voor een two-tier-board, een dualistisch bestuursmodel waarbij er een scheiding is tussen directie en toezichthouders. Het bestuur kreeg de dagelijkse leiding over de onderneming, een Raad van Commissarissen hield toezicht op het bestuur. Drie van de vijf RvC-leden bij Hema waren afkomstig van Lion Capital.

In juli 2007 werd de HEMA verkocht aan Lion Capital voor geschat 1,3 miljard euro ongeveer gelijk aan de omzet van HEMA in 2006. De leningen die daarvoor werden afgesloten werden op de balans van de Hema gezet waardoor er hoge renteafschrijvingen waren. Lion verkocht de HEMA in oktober 2018 aan Ramphastos van Marcel Boekhoorn, die de winkels en onderdelen deels doorverkocht aan franchisenemers. De investeringsmaatschappij van de familie Van Eerd van Jumbo investeerde ook 75 miljoen in de overname en de keten werd verdeeld onder de familie Van Eerd via investeringsmaatschappijen Parcom en Ramphastos. In het private-equity bedrijf zitten de eigenaar van bouwer Jan Snel, de familie Van Eerd (Jumbo eigenaar) en Marcel Boekhoorn. Parcom nam samen met Mississippi Ventures de HEMA over van Ramphastos. Parcom en Mississippi Ventures zijn sinds 2020 de huidige eigenaren. 

2010

Eind 2010 werd de formule bijna verkocht aan Ahold. In de winkels zouden AH to Go’s komen maar de deal ging niet door. Lion Capital had gehoopt twee keer de eigen inleg terug te kunnen verdienen, maar kwam niet verder dan 1,9 keer. 

Franchisers

Franchiser Van der Weijdens is sinds 1990 begonnen met een franchise in Zwijndrecht. Nu helpen zijn vrouw en dochters vanwege zijn slechte gezondheid mee in de zaak. Samen bestieren ze inmiddels tien HEMA vestigingen. Zijn broer heeft twee vestigingen in Hoofddorp. Gezamenlijk bezitten franchisers zo’n 24 filialen van Hema, in onder meer Nunspeet, Weert, Harderwijk en Dronten. In totaal telt het bedrijf 99 franchisenemers die gezamenlijk 261 filialen (28%) exploiteren. De franchisenemers zijn goed voor zo’n 40 procent van de omzet van het concern. Via de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB)-Hema, de belangenclub, eisten zij ter compensatie 44 miljoen euro van het bedrijf.  Beide partijen besloten daarop tot een arbitrageprocedure over onder meer de prijs die franchisers moesten betalen voor brood en gebak en over marketingkosten waaraan ze moeten meebetalen. Die leidde eind 2015 tot een akkoord waarin de zaak werd geschikt op 19 miljoen euro. De ruzie tussen de Hema en de aangesloten bedrijven was zelfs zo hoog opgelopen dat het winkelconcern het vertrouwen in het bestuur van de VAB opzegde en de vereniging niet meer erkende als vertegenwoordiger van de aangesloten bedrijven. De franchisers begonnen opnieuw een rechtszaak om te eisen dat de Hema de franchiseovereenkomsten voor hen verlengt. Het bedrijf liet via een brief aan de VAB weten de contracten juist te willen beëindigen en schreef; ‘Gebleken is dat uw rol als franchisenemer binnen het huidige retaillandschap als zeer problematisch wordt ervaren. Er is daardoor een negatief toekomstperspectief voor HEMA zolang zij gebonden is aan de huidige franchiseovereenkomst’ Contracten van franchisers werden ook niet meer verlengd en de voorwaarden aangescherpt. Franchisenemers die bezwaar maken krijgen een advocaat van de directie op bezoek.

2014

In de zomer van 2014 was een herfinanciering nodig, mede als gevolg van hoge schulden waarvan de rentelasten zwaar drukten op het resultaat. Hema moest oude leningen aflossen en herfinancieren. Met de uitgifte van obligaties werd 750 miljoen opgehaald. In maart  gingen HEMA-vestigingen in Geleen, Hoevelaken, Nijkerk en Kerkrade en Nootdorp failliet. In het prestigieuze Parijse winkelcentrum Forum des Halles werd een nieuwe zaak geopend, het vierde nieuwe filiaal in Frankrijk. 

2015

CEO Tjeerd Jegen volgde Ronald van Zetten op die vanwege de slechte en tegenvallende resultaten het bedrijf moest verlaten. Over de gehele linie liep de omzet ruim 1 miljard euro per jaar terug, terwijl het aantal winkels groeide tot 679. Van Zetten was toen 52 jaar oud, en 12 jaar CEO van de HEMA geweest. Ook financieel directeur Ad Walter moest vertrekken. De winkelketen leed ondanks 7 procent meer omzet door de hoge huur- en rentelasten een verlies van circa 72,5 miljoen. De totale omzet kwam uit op ruim 1,1 miljard euro, bijna 6 procent meer dan een jaar eerder. De oorspronkelijke expansieplannen van Jegen in Amerika en Canada verdwenen later in de prullenbak. Net als de plannen en ambitie voor uitbreiding naar het oosten, waaronder het plan van 2019 om nog 50 winkels te openen in het Midden-Oosten, om van daaruit op te rukken naar de stedelijke gebieden van Thailand en India. Hema is momenteel nog wel actief in Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten.

2016

In 2016 was er nog steeds verlies, maar dat kromp met 64 procent tot 26,2 miljoen euro, op een omzet van 1,2 miljard euro (+4,9%). De omzet steeg in 2017 opnieuw met 3,5% tot ruim 1,2 miljard euro. De omzetgroei in Nederland bedroeg 0,8 procent, in België en Luxemburg was dat 3,6%. De omzetstijging was het resultaat van een stijging van de consumentenomzet op vergelijkbare basis met 2,1%, plus een netto toename van het winkelbestand met 15 winkels en meer leveringen aan franchisenemers. De brutowinst (ebitda) liet een stijging zien van 14,3% tot 123,7 miljoen euro. In 2017 was het verlies onder de streep desondanks opnieuw 30,9 miljoen euro. Hema wijt het verlies grotendeels aan eenmalige kosten rond de herfinanciering van leningen en het verkennen van strategische opties. Die kosten bedroegen 23 miljoen euro. Eind november werd een filiaal geopend op London Stansted Airport.

Er werken bij HEMA in totaal zo’n 11.000 medewerkers in negen landen.

De HEMA sneed met een grootschalige ombouwoperatie in het 25 duizend artikelen tellende assortiment en er werd nog geprobeerd om het tij te keren door een aantal mini-supermarkten te openen maar dat bleek geen succes. In Den Haag, Emmeloord en Dokkum worden ondertussen in navolging van Action en Primark met een eigen “Hemarkt” outlet store magazijn- en restantproducten verkocht. HEMA maakte een hele reeks producten tot tientallen procenten goedkoper en concentreert zich nu net als Zeeman op de verkoop van basics als ondergoed en T-shirts en de online verkoop. De omzet in België en Luxemburg, de tweede thuismarkt van de Hema daalde 4,5 procent. Frankrijk heeft een omzettoename van ruim 30 procent. Hema heeft 47 winkels in Frankrijk, een jaar eerder waren dat er nog 37. In Duitsland zijn er tien filialen en in Spanje groeide het aantal filialen van één naar vier en in Groot-Brittannië van drie naar vier. In onder meer Barcelona, Parijs en Londen is er nieuw concept neergezet en die blijkt zo goed te bevallen dat begin september ook de eerste filialen nieuwe stijl in Bussum, Uithoorn, Vleuten en Zwijndrecht zijn geopend. Het nieuwe concept bestaat uit een frissere ruimere winkel, die overzichtelijker in categorieën is ingedeeld. Er komen geen nieuwe producten bij en het online shoppen wordt verder uitgebreid. Gilde Buy Out Partners bracht samen met private-equityhuis Alpinvest half december een te laag bod uit.

2018

En ook de verkoop aan een steenrijke sjeik uit Jordanië in 2016 en de Belgische investeerder Core Equity in het voorjaar van 2018 ging niet door. De Britse investeerder Clayton Dubilier & Rice deed een indicatief bod deed en de Brusselse investeringsmaatschappij Core Equity Holding was ook voornemens om het bedrijf over te nemen en was al dicht bij een akkoord over de aankoop. Zij vonden echter dat ze hun plannen voor e-commerce niet winstgevend konden uitvoeren zolang franchisenemers een aanzienlijk deel van de winst uit online verkopen op bleven eisen en haakten begin juni 2018 alsnog af. In april werd de 750e vestiging geopend.

Ramphastos Investments, het investeringsvehicle van Marcel Boekhoorn kocht HEMA van Lion Capital. Vier bestuurders konden meteen vertrekken. Hij stak 40 miljoen euro in het opknappen van de gevels. HEMA’s aandelen werden voor 100% ondergebracht bij de holding AMEH XXVI B.V. (voorheen Dutch Lion B.V.), AMEH bracht € 35.8 miljoen in. AMEH Holding’s aandelen werden op haar beurt weer ondergebracht bij Ramphastos, die tegenwoordig Semper Fortuna N.V. heet en op de Antillen in Curacao is gevestigd en wordt bestuurd door het omstreden United International Trust van Gregory Elias. Elias was onder andere betrokken bij het SNS corruptie schandaal. In de Panama Papers komt zijn naam over de periode van 2004 tot 13 juni 2014 312 keer voor. United Trust is goed voor maar liefst ruim 1200 vermeldingen. Greg Elias is medeoprichter van Intertrust, en zette na de verkoop daarvan United Trust op, met kantoren in Willemstad en Amsterdam. In zijn klantenbestand zit behalve Marcel Boekhoorn ook Buck Groenhof (SNS). Curaçao is één van de twee landen die een belastingverdrag met Cuba hebben. Greg Elias deed zaken met het Panamese Mossack Fonseca. dat ook werd gebruikt om steekpenningen te betalen rondom het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Oprichters Mossack en Fonseca werden gearresteerd op verdenking van witwassen en zij brachten een aantal maanden in de gevangenis door, voordat ze op borgtocht vrijkwamen.

De HEMA had nog 750 miljoen euro aan schuld op de balans staan waarover meer dan 50 miljoen euro structureel aan rente moest worden betaald.  Ramphastos (Semper Fortuna N.V.) nam de aandeelhouderslening van Lion Capital over waarmee leningen ter waarde van € 103 miljoen omgezet werden in aandelen. De PIK-lening (Payment in Kind) in de moederholding is een zogenaamde achtergestelde lening waarover geen rente betaald wordt, maar dat wordt opgeteld bij de hoofdsom. Boekhoorn splitste HEAM na de overname op en verkocht een deel aan franchisenemers en andere gegadigden en betaalde daarmee Lion Capital af. Er was een verlies van 232 miljoen euro over, die vooral veroorzaakt werd door een afschrijving op de goodwill van 226 miljoen euro. Zonder deze afschrijving zou het verlies 6,6 miljoen euro geweest zijn. In 2017 was dat nog 30,9 miljoen euro. Voormalig ABN AMRO-bankier Wilco Jiskoot werd benoemd tot president-commissaris. Ook Cees van der Hoeven ging voor Boekhoorn aan de slag.Al enkele weken na de overname in oktober kwamen de erwtensoep met eigen rookworst weer in de stands voor de winkels en konden bezoekers van NEC ook Hema-rookworsten kopen in het Goffertstadion. De voorzitter van het bestuur van de holding Casper Meijer, stapte  30 juni op vanwege de uiteenlopende verwachtingen voor wat betreft de snelheid van de veranderingen en het onderliggende financiële resultaat. De aandeelhouders, de raad van commissarissen en Meijer zouden niet op één lijn hebben gezeten. Meijer was sinds augustus 2015 ook voorzitter van de directie van de winkelketen zelf en is al sinds oktober 2015 actief bij Blokker Holding. Hij werd tijdelijk opgevolgd door Michiel Witteveen, die toen nog voorzitter van de raad van commissarissen was. De financiële man Ivo Vliegen vertrok en werd opgevolgd door Joost de Beijer, die tot voor kort directeur was bij  Praxis. Vliegen werkte sinds 2015 bij Hema en speelde onder meer een belangrijke rol bij een herfinanciering in 2017. Hij had bij de overname al aangegeven dat hij na ongeveer een jaar wilde vertrekken.

2019

Vanaf april werden ook de zeven Hema-bakkerijen te koop gezet en werd 103 miljoen euro van de schuld omgezet in aandelen bij Ramphastos (Semper Fortuna N.V.). De bakkerijen werden uiteindelijk verkocht aan familiebedrijf bakkerijbedrijf Bacu in Uden. Bacu was de leverancier van brood en banket aan de Jumbo-supermarkten. Bacu nam de centrale Hema-bakkerij in Almere en de regionale bakkerijen in Sneek, Zwolle, Doetinchem, Dordrecht en Helmond integraal over. De 250 medewerkers van de Hema-bakkerijen gingen allemaal mee naar de nieuwe eigenaar en behielden hun baan. Bij Bacu werken 550 mensen. Met de aangekochte Hema-bakkerijen is Bacu nu de grootste banketbakkerij van Nederland. Boekhoorn zelf werd benoemd tot lid van de raad van commissarissen die in 2019 met nog eens drie leden werd uitgebreid. Er worden negen verkooplocaties op NS-stations overgenomen, waar voortaan online bestellingen kunnen worden afgehaald. De locaties werden eerder geëxploiteerd door NS Stations, de horeca- en Retail tak van de NS.  Er werd opnieuw gereorganiseerd en 36 medewerkers moesten vertrekken en 20 openstaande vacatures werden niet ingevuld. De ontslagen vielen bij de support office op het hoofdkantoor in Amsterdam. De schuld bij investeerders was ondertussen opgelopen tot 796,9 miljoen euro. De Hema levert ook eigen telefoonabonnementen en prepaidkaarten en zit samen met LeasePlan vanaf 23 april ook in de Private Lease. HEMA biedt als verkoopkanaal de Toyota Yaris, Corolla of C-HR (allen hybride) of de AYGO aan. De aftersales wordt afgehandeld door LeasePlan. De HEMA bood ook al verzekeringen en een notarisservice aan. HEMA en Achmea verkopen samen een sociaal alarmsysteem. Homies Alarm is een initiatief van Achmea. HEMA probeert de verkopen ook op te vijzelen door tijdelijk een deel van assortiment via de webshopsites van Wehkamp, marktplaatssites en Walmart.com aan te bieden. Er zijn nu 514 eigen filialen, waarvan 294 in Nederland, 102 in België en Luxemburg, 20 in Duitsland, 75 in Frankrijk, 9 in Spanje, 10 in het verenigd Koninkrijk en 4 in Oostenrijk. Daarnaast zijn er 254 franchise filialen waarvan 4 in het Midden Oosten. HEMA werkt in Mexico lokaal samen met Ensueño Group en Modatelas Group. Vanaf 28 augustus kunnen Mexicanen bij online bij de HEMA zo’n 4000 verschillende artikelen kopen.

De familie Van Eerd (Jumbo) nam tussen de 20 en 25 winkels over en verkoopt sindsdien in alle Jumbo-vestigingen Hema-producten. Via investeringsmaatschappij Parcom en Mississippi Ventures kocht de familie Van Eerd samen met Marcel Boekhoorn de rest van de HEMA ook weer terug nadat het in 2020 ten prooi was gevallen aan de schuldeisers.

2020

De kaspositie daalde en er was minimaal 100 miljoen euro aan nieuw kapitaal nodig. Vanwege de liquiditeitsproblemen stuurde Tjeerd Jegen een brief rond om het naderende onheil aan te kondigen. Als extra maatregel werd besloten om over april en mei 2020 nog maar de helft van de huur te betalen. In totaal was dat een kostenpost van zo’n 13 miljoen euro per maand. Ook de geplande en afgesproken loonsverhoging werd uitgesteld en de reiskostenvergoedingen werden geschrapt. Voor 9 van de in totaal 11 duizend werknemers werd Overheidssteun aangevraagd. Boekhoorn deed schuldeisers en crediteuren een voorstel tot sanering en gaf aan bereid te zijn om via Ramphastos een deel hiervan te willen betalen. 15 juni liep een achtergestelde lening van 50 miljoen euro af.  Dat betreft zogenoemde ‘PIK-notes’, die door holding AMEH XXVI zijn uitgegeven in 2014. De schuldeisers wilden echter alleen in ruil voor aandelen 300 miljoen euro aan schulden kwijtschelden. De schuldeisers hadden ondertussen al zo’n 600 miljoen euro uitgeleend aan Boekhoorn. Zij verwachten dat de circa 800 miljoen euro schuld anders nooit terug betaald kan worden. De drie huisbankiers ABN Amro, ING en Credit Suisse moesten dan wel het doorlopende krediet van 80 miljoen euro vergroten. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wilde hulp bieden en huurde zakenbank Lazard in om te onderzoeken op welke manier het bedrijf gered kon worden, bijvoorbeeld door het bieden van garanties op leningen via de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-C) regeling. Het totale verlies bedroeg al 214,8 miljoen euro. (149,6 miljoen zonder de eenmalige afwaardingen). Het verlies was 27 procent groter dan in 2019. De omzet daalde door Corona ook nog eens licht met 15,5 % (1,1 miljard euro). Door de overname daalde de schuld met de helft naar 200 miljoen euro en is het bedrijf jaarlijks 80 procent minder kwijt aan rentelasten. De omzet uit de online verkoop verdubbelde in 2020. Vanaf 1 juni trad voormalig Etos-topvrouw Saskia Egas Reparaz aan als CEO. Ze sloot de winkels op exotische locaties, verbeterde de kwaliteit van de producten en lanceerde Easy Toy seksspeeltjes. Medeoprichter van Picnic Bas Verheijen en Machiel Lagerweij, van De Bijenkorf traden toe tot de directie. Het personeel kreeg geen periodieke loonsverhoging en geen vaste reiskostenvergoeding meer, maar alleen de werkelijk gemaakte reiskosten. Het hogere personeel kreeg geen recht meer vakantiedagen te verkopen zolang de crisis duurde.

Bij Hema werken meer dan 11.000 mensen, waarvan zo’n 9000 in Nederland

Het tweede kwartaal van 2020 liet een herstel zien ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. De omzet kwam uit op 284,4 miljoen euro, dat is echter wel 4 procent minder dan de vergelijkbare periode een jaar eerder. Vanwege de 2e Corona golf moesten de filialen opnieuw sluiten en moesten met onmiddellijke ingang alle inkoopbestellingen die tot half april waren gedaan worden geannuleerd. De eerder gedane inkopen werden ook niet betaald en de betalingstermijn werd eenzijdig met dertig dagen verlengd. Door de lockdown werd tien miljoen euro per week verlies geleden.  Bij de vorige lockdown maakte het warenhuis afspraken om minder huur te betalen. Dat soort afspraken zijn er nu niet gemaakt. De Nederlandse overheid overwoog daarop om met 50 miljoen euro medeaandeelhouder te worden en het bedrijf op die manier overeind te houden. Dit ging niet door omdat deze steun indruiste tegen een besluit van de Europese Commissie waarin is bepaald dat de hiervoor te gebruiken Garantie Ondernemingsfinanciering (GO), alleen mocht worden gebruikt voor bedrijven die pas na 31 december 2019 in de financiële problemen waren geraakt. Het ministerie was bang voor de politieke en maatschappelijke gevolgen als de HEMA zou verdwijnen, waardoor sociale onrust zou kunnen ontstaan wegens het grote effect op de werkgelegenheid en het straatbeeld. Minister Hoekstra van Financiën blokkeerde het plan uiteindelijk toch en wilde dat de markt met een oplossing zou komen. Van Eerd lag onder vuur bij de FIOD vanwege witwaspraktijken bij sponsoring projecten.

Marcel Boekhoorn besloot in samensprak met zijn schuldeisers tot een herstructurering. Een groep schuldeisers kreeg HEMA in handen en verdeelde de keten met de familie Van Eerd via investeringsmaatschappij Parcom. Bezitters van achtergestelde obligaties, onder wie Pieren, raakten hun 1,7 miljoen euro inleg hierdoor kwijt. Volgens Pieren (Hof Capital ) had HEMA in dit proces onrechtmatig gehandeld en was er voldoende geld om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. De rechter ging hier niet in mee. Hij oordeelde dat de schuldsanering noodzakelijk was om HEMA voor een faillissement te behoeden. Ook zei de rechter dat de obligatiehouder wist dat hij met een achtergestelde lening, in ruil voor een hogere rente, minder inspraak had.

Bonubo

Boekhoorn probeerde intussen zijn bedrijf minder aantrekkelijk te maken en richtte ter bescherming van een overname een bv op. Door de constructie met deze Bonubo bv (‘Boekhoorn’s Nucleaire Bom’) krijgen de obligatiehouders niet de miljoenen aan compensabele verliezen als zij eigenaar worden van de keten. Merkenstrateeg Arjan Leest wilde samen met oud-medewerkers van HEMA een crowdfunding actie opzetten om zo 100 miljoen euro op te halen en hiermee aan HEMA een lening te verschaffen of om er aandelen voor te kopen. Maar die actie kwam te laat. Blokker die zelf het water tot aan de lippen heeft staan had ook nog aangegeven de HEMA eventueel te willen overnemen. Witteveen zou de schulden van HEMA willen verkleinen van de huidige 880 miljoen euro tot tussen de 400 en 500 miljoen euro door het wegstrepen van schulden en nieuwe investeringen. De investeerders hebben uiteindelijk voor het verlopen van de lening de helft van de schuld kwijtgescholden in ruil voor aandelen. De totale obligatieschuld daalde hiermee van 750 miljoen naar 300 miljoen euro en de groep obligatiehouders heeft sinds 16 juni 2020 alle aandelen van Hema in handen. De groep obligatiehouders vertegenwoordigt 62% van de zogenoemde Senior Secured Notes, Hema’s grootste obligatielening van € 600 miljoen, en meer dan 50% van de zogenoemde Senior Unsecured Notes, een obligatielening ter grootte van €150 miljoen. HEMA heeft met de obligatiehouders afgesproken om de schulden op een gecontroleerde wijze af te bouwen. De jaarlijkse contante rentelasten dalen nu van 50 miljoen naar circa 30 miljoen euro. Bij de schuldeisers die controle hebben over de aandelen zitten investeringsmaatschappij Carlyle en zakenbank Credit Suisse. De aandelen van Credit Suisse zijn na het omvallen van de bank overgegaan naar UBS. De overige schuldeisers die voor 150 miljoen euro aan achtergestelde leningen hebben verstrekt en dus geen pandrecht op de aandelen van HEMA hebben, kunnen alleen maar lijdzaam toezien. Net als de obligatiehouders die zo’n 54 miljoen euro in de HEMA hebben zitten. Zij kunnen hun volledige inleg kwijtraken en willen daarom een afkoopsom of aandelen. Zij hebben dan ook alvast het faillissement aangevraagd van Ramphastos en beslag laten leggen op de aandelen van drie Hema bv’s. Inclusief de aandelen van Hema zelf. De investeringsmaatschappijen zijn koortsachtig op zoek naar overname kandidaten. Behalve Ahold, Blokker en Parcom zou ook de Amerikaanse investeringsmaatschappij Flacks Group uit Miami geïnteresseerd zijn in overname. 13 juli sloot de aanmelding voor een overname.

Half juni 2020 werd een akkoord met de belangrijkste schuldeisers bereikt. Die hadden vorderingen ter waarde van 600 miljoen euro uitstaan en waren bereid dit te halveren in ruil voor aandelen. Twee schuldeisers wilden via de Amsterdamse rechter afdwingen dat dit proces gestaakt zou worden, maar daar ging de rechter niet in mee. Het akkoord van juni kreeg in augustus ook al het groene licht van de rechter in Londen.

In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten waren ondertussen procedures rond surseance van betaling aangevangen. De eerste hoorzitting in Groot Brittannië was 29 juli Aan obligatiehouders werd onder andere gevraagd om eerder gemaakte afspraken zodanig aan te passen, dat de schuldenverlaging voor de warenhuisketen door Britse rechtbanken kan worden afgehandeld. Dit voorstel werd gedaan aan de bezitters van obligaties ter waarde van 600 miljoen euro, die in 2022 zouden aflopen. Voor instemming was driekwart van de obligatiehouders nodig. Meer dan 90 procent van de obligatiehouders ging akkoord. Dit zijn dezelfde schuldeisers die vorige maand een akkoord bereikten met HEMA in Nederland. Het gesloten akkoord tussen HEMA en de schuldeisers heeft 24 augustus goedkeuring gekregen van de rechter in Londen. De rechter heeft groen licht gegeven voor de aandelenoverdracht aan een groep obligatiehouders en Marcel Boekhoorn was vanaf 11 september 2020 na 2 jaar even geen eigenaar meer van de Hema. Het Nederlandse private equity bedrijf Parcom waarin hij ook deelneemt koopt als enige overgebleven geïnteresseerde overnamekandidaat de HEMA weer terug. Zowel Blokker als Parcom staken 75 miljoen euro in de overname. ABN Amro, ING en Rabobank brachten het resterende bedrag van 400 miljoen euro voor de overname bijeen.  Ook kwam er een nieuwe doorlopende lening van 80 miljoen euro, waar HEMA gebruik van kan maken.

Ton van Veen, de financieel topman van Jumbo wil in de toekomst minder investeringen in het Buitenland, maar prioriteit leggen in het laten groeien van het HEMA-merk in thuismarkten. Van Veen begeleide namens de familie Van Eerd de aankoop van HEMA.

De kaspositie van Hema werd ondertussen versterkt door de uitgifte van een nieuwe obligatielening van € 42 miljoen. De looptijd van de nieuwe bedrijfsschulden werd verlengd.

2021

Vanaf oktober werd de samenwerking met Wehkamp en de Franse supermarkten Franprix en Casino-Géant gestopt.  In Oostenrijk en België, kwamen nieuwe filialen, voornamelijk op stations en luchthavens. Met de NS werd een overeenkomst getekend voor de verlenging van de winkels op negen stations en een nieuwe inrichting. Het Hema-assortiment wordt daarbij  ‘nog meer’ afgestemd op de reizende bezoeker. Het station Amsterdam Centraal was de eerste met zo’n “nieuwe” winkel. Hema verhuisde van de Westelijke reizigerstunnel naar een grotere winkel in de IJhal, voorzien van zelfscankassa’s en extra aandacht voor duurzame producten. In november en december staan de verbouwingen van de Hema-winkels op de stations in Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Leiden en Den Bosch op de planning. De stations winkels in Alkmaar, Maastricht en Amsterdam-Zuid volgen begin 2024. Het nieuwe winkelconcept werd in maart en april in vier pilots getest. Er kwamen vijf zogeheten flagshipstores. Drie daarvan in Nederland en twee in België, in Antwerpen en Brussel. Bij die flagshipstores wordt de lijn gevolgd die in Nederland in Tilburg is getest, met onder meer een restaurant waar alles vers wordt gemaakt.

HEMA heeft filialen in zeven landen. Behalve in de Benelux zijn er filialen in Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland. 

De Hema wil zich in Noord-Amerika als ‘Hema Amsterdam’ profileren en de nadruk leggen op de Nederlandse oorsprong. Uiteindelijk wilde Hema in Canada op termijn vijftig winkels openen. In de Verenigde Staten komt Hema voorlopig alleen via internet, niet in fysieke winkels.

Parcom

Parcom is een middelgrote investeringsmaatschappij die voortkomt uit verzekeraar NN. In het private-equity bedrijf zitten de eigenaar van bouwer Jan Snel, de familie Van Eerd (Jumbo eigenaar) en Marcel Boekhoorn. Parcom nam samen met  Mississippi Ventures de HEMA over van Ramphastos (Boekhoorn). Ook Hunkemöller werd overgenomen samen met Opportunity Partners, het investeringsbedrijf van de Nederlandse ondernemer Robert van der Wallen. Parcom kocht Hunkemöller van het Amerikaanse private-equitybedrijf Carlyle samen met Opportunity Partners. Bij de deal waren Van Doorne, NautaDutilh en De Brauw betrokken als juridisch adviseurs. Carlyle was sinds 2016 eigenaar van Hunkemöller. Destijds betaalden de Amerikanen – die een minderheidsbelang in de lingerieketen behouden – 440 miljoen euro voor het bedrijf. Hunkemöller heeft circa 900 winkels, waarvan er meer dan 180 zich in Nederland bevinden. Daarmee is het bedrijf de grootste lingerieketen van Nederland. 

Door de coronacrisis moesten de filialen buiten Nederland dicht en daalde de omzet. Nederland is goed voor zo’n 80 procent van de omzet, maar de omzetdaling van 15 procent was ook daar aanzienlijk, In Duitsland ging het om 39%, in België en Luxemburg 52 % en in Frankrijk 55%. De online verkopen stegen wel met 7,6 miljoen euro, maar die maakten het omzetverlies in de winkels bij lange na niet goed omdat de verkopen in de winkels met 34,3 miljoen euro terugliepen. De totale omzet van de webwinkel verdubbelde in het eerste kwartaal, maar dat was dus niet genoeg. Er werden 13 filialen afgestoten (5 in Spanje, 3 in Frankrijk en 5 in Nederland. In België kwamen er 2 winkels bij en in Nederland 3 op andere lokaties. In totaal zijn er nu 741 filialen over heel Europa verspreid. Er zijn ook nog 4 franchise Hema’s gekomen in het Midden Oostern en Mexico. 

Het distributiecentrum dat oorspronkelijk toebehoorde aan Altero op industrieterrein lage Weide in Utrecht van 62.000 vierkante meter werd  door Boekhoorn’s investeringsmaatschappij Ramphastos aangekocht en weer doorverkocht aan de Britse investeerder Hines en voor de komende tien jaar terug gehuurd.  Het distributiecentrum is het logistieke knooppunt van alle filialen in de Benelux en vandaar uit worden meer dan 550 filialen bevoorraad. Het distributiecentrum is bestaat al sinds 1965.  De opbrengst verdween vlak voor de ondergang van HEMA in het Ramphastos kapitaal. Er worden 22 januari zo’n 250 pakketpunten van DHL in de Hema-filialen ingericht. De weken er na volgen meer vestigingen. Hema heeft nu in totaal 550 filialen in Nederland. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaf toestemming aan Parcom en Mississippi Ventures voor de overname waardoor de definitieve overdracht in de eerste week van februari 2021 plaats vond. In de nieuwe opzet wordt Saskia Egas Reparaz de nieuwe CEO en zij zal Tjeerd Jegen vervangen. Zij komt van drogisterijketen Etos, onderdeel van Ahold Delhaize. Egas Reparaz mocht volgens haar contract pas in september weg, maar er kwam overeenstemming dat ze 1 juni al bij HEMA kan beginnen. Ahold hield haar eerst nog tegen met een concurrentiebeding. Ook Hunkemöller werd overgenomen door investeringsmaatschappij Parcom en Opportunity Partners, het investeringsbedrijf van de Nederlandse ondernemer Robert van der Wallen. Parcom koopt Hunkemöller van het Amerikaanse private-equitybedrijf Carlyle.

Voorzitter Anna Grebenchtchikova van de stichting HENA van burgerinitiatief Koop de Hema en 1e Kamerlid Mei Li Vos stelden dat er een akkoord over een deal met Parcom en Mississippi Ventures was en dat klanten van HEMA via beleggersplatform Nxchange geld konden inleggen in ruil voor certificaten in het bedrijf, met recht op een deel van de winst, zonder verdere zeggenschap. Maar niet is minder waar. De ingelegde bedragen kunnen slechts dienen als lening via een obligatie aan HEMA. Stichting HENA heeft als doel het bevorderen van een duurzame continuïteit van HEMA. Om invulling te geen aan dit doel wilde de Stichting aandelen in de HEMA kopen. Deze zouden vervolgens in certificaten worden opgedeeld zo werd investeerders voorgehouden. De HEMA uitgifte was bedoeld voor investeerders die voor minder dan € 100.000,- aan certificaten willen kopen. Ook krijgen de investeerders” geen wettelijke rente maar een percentage dat afhankelijk is van de omzet.

De Raad van Commissarissen van HEMA bestaat uit:

  • Pieter Haas –  voorzitter
  • Wilco Jiskoot
  • Ronald van der Vis
  • Ton van Veen
  • Bas Becks
2022

HEMA ging samen met Wolkat textiel inzamelen via 24 filialen. Bij inlevering ontvangt de gever 10% korting bij de aankoop van nieuw textiel of kleding. De 6 filialen in Barcelona en Madrid sloten in de loop van het jaar. De 6 zes filialen in het Verenigd Koninkrijk zijn ook al gesloten. De toekomst van de Duitse filialen is nog onzeker. Honderden filialen kregen een opfrisbeurt om een aantrekkelijkere plek te worden voor de consument. Hema verkoopt nu ook Jumbo-producten in de HEMA-filialen en er wordt gekeken naar een samenwerking met La Place van Jumbo. In de filialen kwamen La Place-restaurants. Sinds de overname zijn de lopende verliezen niet alleen voortgezet maar ook vergroot. In 2024 bleek er een verlies van 23 miljoen euro, waarna Jumbo besloot om de keten weg te doen aan de Cateraar Vermaat. Met de samenwerking maakt het nieuwe foodconcept plaats voor een bar, waar de bestelling ter plekke wordt bereid. Gasten kunnen ook via een QR-code een bestelling plaatsen, die vervolgens aan tafel wordt gebracht.  La Place bestaat 35 jaar. Jumbo kan dankzij de bijna 550 HEMA-winkels de aanwezigheid in de binnensteden vergroten. Egas Reparaz: “In de supermarktbranche zijn nog maar een paar grote spelers over, die enorm concurreren op marktaandeel. Inmiddels ex Jumbo-topman Frits van Eerd zei destijds dat het familiebedrijf de HEMA-winkels niet heeft overgenomen om er Jumbo’s van te maken. Maar dat het wel makkelijk was dat Jumbo hierdoor toegang kreeg tot meer stadslocaties, waar Albert Heijn doorgaans ook goed vertegenwoordigd is. La Place wordt in 2024 verzelfstandigd. Koninklijke Jumbo Food Groep blijft wel aandeelhouder, samen met cateraar Vermaat. Ondanks de verzelfstandiging blijft het La Place-assortiment beschikbaar voor de Jumbo-supermarkten. La Place begon in 1987 broodjes te verkopen in de filialen van de toenmalige warenhuisketen V&D. De formule bleek zo succesvol, dat La Place ook vestigingen buiten de V&D-winkels om kreeg. Onder de vleugels van Jumbo keerde La Place weer terug maar dan in de HEMA. De samenwerking tussen Vermaat en Jumbo in de La Place-restaurants duurde drie jaar. Toen werd Vermaat al exploitant van enkele tientallen vestigingen.

2023

HEMA wil zich in de toekomst meer laten voorstaan op duurzaamheid. Maar er blijft ook plaats voor de rookworst. “Er is al een vegetarische rookworst en alle verpakkingen, ook die van de rookworst, moeten binnen een paar jaar volledig recyclebaar zijn. En niet alleen rookworst want er liggen ook seksspeeltjes in de schappen. De nieuwe collectie is een samenwerking met seksspeeltjesmaker EasyToys. Naast vibrators gaat het om vibrerende eitjes, giftsets, condooms, flesjes glijmiddel en massageolie. De speeltjes zijn vooralsnog alleen te vinden in de grotere filialen, maar zijn bij de HEMA ook online te bestellen.

HEMA sluit zich aan bij de wereldwijd erkende CO-reductiedoelstellingen van het Science Based Targets initiative. In 2030 wil HEMA de CO2-eq uitstoot van de eigen operaties (scope 1 en 2) verminderen met 75% tegenover 2019 en die van de overige activiteiten in de keten (scope 3) met bijna 50%. HEMA wil in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Donderdag 19 oktober was de opening van een nieuw filiaal op het Dorpsplein in Westervoort. De nieuwe vestiging is iets ruimer van oppervlakte vergeleken met het huidige pand en is efficiënter ingericht, waardoor het de klanten een verbeterde winkelervaring biedt. Het filiaal komt op de plek waar voorheen Faunaland en Schuurman schoenen gevestigd waren.

In 1926 opgericht als Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam en actief in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

733 filialen, waarvan 99 in België.

17.000 werknemers, waarvan 878 in België.

 1,97 miljard euro (2022) groepsomzet

31,6 miljoen euro winst voor belastingen

Sinds 2021 eigendom van Parcom (50%) en Mississippi Ventures (50%). 

In 2023 maakte Hema een brutowinst 61,1 miljoen euro, terwijl over 2020 nog een verlies van bijna 200 miljoen euro werd geleden.  In het aantal managers werd gesneden. Want Egas Reparaz vond dat Hema ’traag’ was geworden. Op het hoofdkantoor verdwenen zo’n 35 van de 650 arbeidsplaatsen. HEMA moet vanaf 1 oktober 2023 bijna 120 miljoen euro aan uitgestelde belastingen en coronasteun terugbetalen. Er moet 107 miljoen euro aan uitgestelde belastingen en 11,4 miljoen euro aan coronasteun terugbetaald worden omdat er minder inkomsten zijn verloren dan werd verwacht. Er werd in totaal 35,5 miljoen euro aan loonsteun verkregen en hiervan moet een derde worden terugbetaald. In mei werd bekend gemaakt dat er 20% omzetgroei was en een bruto-omzet van een kleine twee miljard euro. Netto was dit 1,3 miljard euro. Het is voor het tweede jaar op rij dat er weer winst wordt gemaakt, na de overname en schuldsanering door Mississippi Ventures van de Jumbo-familie Van Eerd. De nettowinst was 32,9 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 58,5 miljoen euro, maar dat kwam door de verkoop van de eigen bakkerijen. Gedurende het jaar dat in het teken stond van overnames en de coronacrisis leed HEMA een verlies van 215 miljoen euro en daalde de omzet tot ongeveer 1,1 miljard euro. Gelukkig blijkt er na de uitgetelde belastingbetalingen nog financiële ruimte over voor een nieuw project. Hema gaat een eigen retail media netwerk opzetten waarmee externe partijen kunnen adverteren in Hema-winkels. Hiervoor worden zo’n 289 digitale schermen verdeeld over 280 filialen in Nederland gebruikt. De schermen staan in winkels, maar ook in de etalages waardoor niet alleen Hema-klanten maar ook passanten in de winkelstraat worden bereikt. Ook is er in samenwerking met Easy Toys een vibrator verkrijgbaar in de kleuren van een Tom Poes.

De laatste 2 overgebleven HEMA-restaurants in België, in Turnhout en Gent, sluiten op 6 januari 2024. In de Nederlandse winkels blijven de restaurants, omdat hier ongeveer de helft van de HEMA-winkels een restaurant heeft. Dan is het economisch gezien haalbaarder dan wanneer het er veel minder zijn. HEMA wil  in 2024 nog 8 winkels openen in België.

HEMA heeft nu meer dan 733 winkels, drie distributiecentra en een hoofdkantoor in Amsterdam. Ruim 17.000 medewerkers werken in Nederland (sinds 1926), België (sinds 1984), Duitsland (sinds 2002), Luxemburg (sinds 2006), Frankrijk (sinds 2009), België 102 en Oostenrijk (sinds 2018). In Nederland zijn rond de 254 HEMA winkels in eigendom van  franchisenemers. Daarnaast zijn er een paar HEMA franchise winkels in het Midden-Oosten en in Mexico. Van der Wallen en Marcel Boekhoorn stortten elk 50.000 euro aan de VVD verkiezingskas

Jildou van der Bijl was 17 jaar lang hoofdredacteur en creatief directeur van tijdschrift LINDA en gaat nu aan de slag voor de marketingafdeling van Hema, waar ze verantwoordelijk wordt voor storytelling: de ontwikkeling en optimalisatie van content voor de eigen Hema-kanalen en zij zal zich daarbij vooral richten op het delen van verhalen over producten, het vakmanschap, design, kwaliteit en duurzaamheid.

Over 2023 word volgens Saskia Egas Reparaz een bescheiden winst verwacht. Volgens haar heeft de keten een goed jaar achter de rug, waarmee de bescheiden winst van de afgelopen twee jaar zich voortzet. 

2024

HEMA opende donderdag 22 februari 2024 om 10.00 uur in Amsterdam in de Eerste Van Swindenstraat een nieuw filiaal met een oppervlakte van ongeveer 300 m². Het wordt een winkel met artikelen voor het dagelijks gebruik en natuurlijk ook food. Dat zijn bijvoorbeeld mode, cadeauartikelen, huishouden, bad en textiel en kantoorartikelen. Maar in deze winkel komt geen horeca. Dus geen take-away en ook geen gebak. HEMA stopt in februari 2024 met de schadeverzekeringen (auto, woning, fiets, vakanties en rechtsbijstand). De klanten gaan over naar verzekeraar InShared (Achmea). De verzekeringen waren al die tijd al ondergebracht bij verzekeraar Achmea. En dat is bij InShared nog steeds zo. InShared verzorgde ook al de klantenservice en schadeafhandeling voor de HEMA-verzekeringen. De winkelketen houdt wel de zorgverzekering, die is ondergebracht bij Menzis.

Het Baby Magazine met de tekst op de voorpagina. ‘alles voor jou en je baby: van speen tot seksspeeltje’. werd uit de filialen gehaald nadat de woke gemeenschap via social protesteerde. Er werden vervolgens  “oprechte excuses” aangeboden voor die formulering. Opnieuw een onverwachte kostenpost voor het concern.
De omzet van de HEMA is met een vijfde (7,4%) toegenomen tot bijna 2,1 miljard euro. De winst voor belastingen steeg daarbij naar 31,6 miljoen euro, nadat een jaar eerder voor het eerst in lange tijd weer winst was geboekt. Het aantal winkelbezoeken bleef ongeveer gelijk, maar die klanten kochten méér. De winst voor belastingen kwam uit op ruim 61 miljoen euro, tegen ruim 30 miljoen een jaar eerder. Het afgelopen jaar zijn er 19 winkels verbouwd en dit jaar is het voornemen om nog zo’n 125 winkels te vernieuwen en 15 nieuwe filialen te openen, waarvan 10 in België en Frankrijk. Met de verzelfstandiging van La Place van Bridgepoint/Vermaat Groep worden de 2 La Place restaurants weer verbouwd naar horecagedeeltes van HEMA. In Hilversum en Alkmaar worden de restaurants weer omgebouwd tot horecadeel van HEMA zelf.
In het filiaal aan de Marktstraat in Ter Apel heeft de politie schoten gelost op een aanwezige 42 jarige asielzoeker van ter Apel die  overlast hebben veroorzaakt in de winkel, waarna de politie erop af kwam en de man uit de winkel wilde verwijderen. Er een worsteling tussen de asielzoeker en de agent, waarbij de eerste het wapen van de agent probeerde af te pakken. De politie loste daarna één of meerdere schoten. De verdachte raakte gewond aan zijn been en is ter plekke aan zijn verwondingen behandeld.

ANDER NIEUWS



error: Content is protected !!