Ronald Kahn

Meer blogs

Ronald Kahn werd geboren op 20 juni 1952 en groeide op in een joods gezin in Amsterdam-Zuid. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij zestien was. Hij ging van de HBS af en ging werken bij De Bijenkorf als inkoper. Met zijn eerste vrouw Gabby begon hij in 1976 op de Nieuwendijk een boetiek onder de naam Privé. Drie jaar later opende hij in Amsterdam de eerste vestiging van CoolCat. Zijn 1e dochter Joëlle haalde haar Bachelor of Fine Arts aan de New York Film Academy. Roland Kahn heeft een 35 jaar ­jongere vrouw Cherry-Ann en heeft een dochter en twee zonen. Die zonen werden geboren als eeneiige tweeling, vier jaar eerder dan Cherry Ann.

In 1989 lanceerde Kahn America Today, waarmee hij zich ging richten op kleding voor studenten. Naast zijn winkels handelt Kahn in vastgoed en hij is mede-eigenaar van het pand van De Bijenkorf in Amsterdam waar hij als jongen van 15 werkte. Na zes jaar bij de Bijenkorf – hij was inmiddels assistent-inkoopleider – nam hij ontslag om zelfstandig ondernemer te worden. In 1993 ging hij bijna failliet nadat hij in het vastgoed was gegaan. Hij verloor zijn winkels uit het oog en opende winkels op verkeerde locaties en raakte het contact met klanten kwijt.

Kahn kwam in november 2013 in conflict met Lilianne Ploumen; de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking omdat hij het veiligheidsakkoord voor de Bengaalse kledingindustrie niet wilde ondertekenen.

Met Gabby kreeg Kahn drie kinderen en daarna had hij in 2012 nog een korte heftige relatie met ex- presentatrice, (nu Kamerlid) Sylvana Simons en daarna met Jasmine Surer (34) met wie hij een 2e dochter genaamd Navine heeft.

Fajah Lourens, die als model werkte bij het in 2011 door hem gekochte lingeriemerk Sapph was samen met hem eigenaar van het merk @sapphbyfaya. Hij besloot zijn landhuis in Maarssen te koop te zetten voor een bedrag van 4.950.000,– euro. Kahn woonde er al 25 jaar en kocht het pand in 1991. Het landhuis aan de Vecht had een totale woonoppervlakte van maar liefst 788 vierkante meter. Kahn sloot zich eind januari 2018 aan bij het Forum voor Democratie. Kahn zou volgens Kahn na de relatie met Sylvana overvallen en beroofd zijn door de zoon van Sylvana en enkele companen.

Sinds 1989 is het “America Today” van Ronald Kahn de retailer voor Amerikaanse merken Eastpak, Levi Strauss, Wrangler en Russell. Ook Coolcat werd in 1979 door hem opgericht. In 2016 deed hij vergeefs een poging om de warenhuizen van V&D na het faillissement door te starten, maar hij moest genoegen nemen met het merkrecht. Hij liet MS Mode, dat hij in 2010 als M&S had overgenomen, in de zomer van 2016 failliet verklaren en startte de keten vervolgens weer door.

Kahn was verder in 2011 ook eigenaar van het lingeriemerk Sapph en betaalde een half miljoen euro voor de merknaam en de submerken Prijzencircus, Frendz, Liv, Soho en School campus. Zijn nieuwe bedrijf heet Retail Ventures Holding en V&D Concepthouse. Shawn Harris hielp zijn brand director Annique van der Zande met het doorstarten van het lingeriemerk. Zelf kon hij er niets meer aan verdienen. Sapph werd in 2005 opgericht door Cor van Schoonhoven, gekocht door Rob Heilbron en in 2011 verlieslatend overgenomen door zijn Coolinvestments. De bekende BH’s worden verkocht via de grote platforms, de eigen webshop en in ongeveer 600 fysieke verkooppunten, verspreid over Europa en Amerika en wordt vooral goed verkocht in België, Scandinavië en Rusland. De lingeriemerken Ultraviolet, Sapph en binnenkort ook Ultraman vallen onder de nieuwe Ultraviolet Group BV. Orange Wings Investments van Shawn Harris financierde de deal en het rebranden met 1,6 miljoen euro. 

In 2016 ging Frendz als ‘social platform’ live, terwijl de Schoolcampus anno 2018 voor het tweede jaar in de schappen ligt bij Albert Heijn. Verantwoordelijk directeur en mede-aandeelhouder is Alexander van Slooten, eerder o.a. 11 jaar verantwoordelijk voor de online activiteiten bij Wehkamp.

De aandeelhouders van Retail Ventures Holding / V&D online zijn

  • fam. Kahn (middels Coolinvestments)
  • fam. Scheffers (middels Coolinvestments)
  • Ronald van Zetten (ex-voorzitter Hema)
  • Alexander van Slooten (Directeur V&D, Director E-commerce Coolinvestments)
  • Edwin Groeneveld (managing director Ubisoft Benelux & Eastern Europe)

Als online warenhuis werkte V&D samen met specialistische partners en merken. Deze namen het assortiment voor hun rekening en de fysieke distributie. V&D was dus al vanaf de start een puur partner-platform. Retail Ventures Holding had de ambitie om in 5 jaar (2023) met het nieuwe V&D opnieuw een online omzet te realiseren van minimaal € 100 miljoen. De partners werden echter slecht of niet betaald. Sommigen werden al drie maanden niet betaald en velen haakten af. VD vroeg een commissie van “de partners” van 15%. Het warenhuis werd afgeslankt en gereorganiseerd. Het webwarenhuis probeerde een akkoord met zijn partners/schuldeisers maar dat werd massaal afgerwezen. Er was gekozen voor een WHOA-procedure om zo mogelijk dissidente schuldeisers onder voorwaarden mee te laten doen aan een schuldsanering.

Nadat Coolcat in 2017 een kleine 10 miljoen euro verlies leed op een omzet van ongeveer  121 miljoen euro werd het concern op eigen verzoek failliet verklaart. Ook voor de Belgische activiteiten van Coolcat werd vlak daarna het faillissement zelf aangevraagd. Roland Kahn had 17 winkels in België, zes winkels in Frankrijk, twee in Luxemburg en in Duitsland is er nog een webwinkel. Bij Coolcat werkten 1180 werknemers.

Kahn startte met zijn COOLinvestments in 2012 het verliesgevende M&S mode in augustus 2016 als MS mode door. De Coolcat keten van Kahn stond onder toezicht van de afdeling bijzonder beheer van ING vanwege de aanhoudende verliezen. CoolCat moest een boete van 220.000 euro betalen omdat klanten niet voldoende op de hoogte werden gebracht van hun rechten bij de annulering van een aankoop. Coolcat schoot niet alleen tekort op het gebied van informatieverstrekking, maar betaalde ook bezorgkosten niet, of niet altijd, terug. Uit het faillissementsverslag blijkt een schuld van 30 miljoen euro. De reden voor het faillissement waren behalve de dalende omzetten de tegenvallende resultaten. Eind 2017 leek het beter te gaan met uiteindelijk een halvering van het verlies ten opzichte van de jaren daarvoor. Maar de resultaten liepen in het najaar van 2018 onverwachts opnieuw terug. ING  vroeg na een verzoek om extra krediet van € 5 miljoen juist inlossing van het al lopende krediet.  ING had voor meer dan 17 miljoen euro aan leningen uitstaan naast nog een doorlopend krediet van meer dan 11 miljoen euro. Tevens stond er nog een belastingschuld van bijna 5 miljoen euro open en leveranciers en andere schuldeisers hadden ook nog voor meer dan 12 miljoen euro aan vorderingen openstaan. Voor de inventaris en goodwill betaalde Kahn slechts 550.000 euro. Coolcat is doorgestart door zijn beheermaatschappij Retail Beheer. De onderneming voert ook het lingeriemerk Sapph, Online Design, Wonder Woman en America Today. Roland Kahn staat ook aan het hoofd van Excellent Retail Brands (ERS), dat de winkels van Coolcat, MS Mode, America Today en Sapph beheert. Ten tijde van de failliet verklaringen bestond MS uit elf vennootschappen, waarvan vijf vennootschappen met een statutaire vestiging. Met uitzondering van MS Mode France B.V. en MS Mode Spain B.V. werden alle Nederlandse entiteiten in staat van faillissement verklaard. Bij MS mode werkten 2.300 mensen, waarvan 660 in Nederland. Ondanks de verliezen kocht Kahn, samen met Jaco Scheffers en oud Hema-topman Ronald van Zetten uit het V&D faillissement voor een half miljoen euro het merkenrecht van V&D en startte een inmiddels ook bijna failliete webshop online enige jaren door.

MS Mode werd in 2012 door COOLinvestments van Kahn en Scheffers gekocht met een omzet van 238 miljoen euro. De Rabo had pandrechten op alle bezittingen van het bedrijf inclusief voorraden en merkrechten. Van de 130 winkels zijn er 17 in eigendom van Bouwfonds-bv’s. Ook het Rabobank Pensioenfonds bezit een winkelpand. Alleen Hengelo en Winterswijk zijn panden van Kahn zelf. Winterjassen van MS Mode werden in een Aziatische fabriek van Kahn geproduceerd, maar voor de rest doet MS Mode in totaal met ongeveer vijftig leveranciers zaken. Ruim tien andere partijen hadden ook interesse in een overname, maar die werden handig aan de kant geschoven. Roland Kahn en zijn zakenpartner Jaco Scheffers waren volgens eigen zeggen zelf niet van plan om een bod te doen op MS Mode maar deden dit uiteindelijk natuurlijk toch. In totaal bleven er 155 winkels open: naast de 95 in Nederland zijn dat er 32 in Spanje, 24 in België en 5 in Luxemburg. Wie de rekening moet betalen voor het debacle laat zich raden.

De doorstart gebeurde samen met een Amerikaanse de Great American Group (GA), die de voorraden heeft opgekocht die deze in de winkels verkocht. Er werd tussen de 10 en 20 miljoen euro voor de doorstart betaald. De Belgische bonden LBC-NVK en BBTK stellen dat de wet-Renault wordt omzeild en onderzoeken de mogelijkheden om gerechtelijke stappen te ondernemen.

Kahn neemt al sinds 1996 bedrijven over en begon met twintig vestigingen van Bata, gevolgd door het verlieslijdende Amici in 2001. In de vijf jaren daarna werden zes winkels van Fooks en de keten America Today overgenomen. Kahn heeft een vermogen van 250 miljoen en is mede-eigenaar van het pand van De Bijenkorf in Amsterdam. Sinds 1989 is het “America Today” van Ronald Kahn de retailer voor Amerikaanse merken Eastpak, Levi Strauss, Wrangler en Russell. Roland Kahn (65) betrok ook zijn twee 34-jarige zoons in het bedrijf. Op 1 januari 2021 treedt Kahn af als directievoorzitter van moederbedrijf Coolinvestments. Zijn zoons Joshua en Jonathan zetten het concern dan dankzij de vele faillissementen schuldenvrij voort maar zijn gaan in april 2019 alsnog failliet, startten door en sloten toen snel daarna alsnog de filialen om ook deze winkels om te zetten in online verkoop. De verkoop van het failliete Coolcat vond plaats onder leiding van de curator, die op zoek ging naar een bieder met het beste voorstel. Dat kwam van Retail Beheer, een bedrijf van de zonen van Kahn. Retail Beheer valt onder de holding Cool Investments.

Joshua is tien jaar geleden, direct na het behalen van zijn diploma Fashion & Management aan mode-instituut AMFI, toegetreden. Hij is begonnen als inkoopassistent bij Coolcat, doorgegroeid tot inkoper en is nu inkoopmanager van America Today.” Zijn tweelingbroer Joshua heeft tijdens zijn studie bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam stages gelopen bij KPMG, investeerder Bencis en ING die hem een contract voor onbepaalde tijd gaf. Hij heeft er uiteindelijk 3,5 jaar gewerkt en is toen naar Amerika vertrokken.” Daar volgde Jonathan een MBA-studie (Master of Business Administration) aan de particuliere Pepperdine-universiteit in Malibu, een voorstad van Los Angeles.

Samen met Rosenbaum werden 14 winkelpanden. 6 in Amsterdam, 3 in Utrecht, 1 in Eindhoven en 4 in Maastricht verkocht aan Phoenix Joint Venture C.V. , een samenwerking tussen The RJB Group of Companies en High Five Real Estate B.V..

In 2016 ging Kahn een samenwerking aan met Roland van Zetten, de voormalige ceo van de Hema. Met hem en Jaco Scheffers kocht hij de merknaam van het voormalige warenhuis V&D op en zetten samen een online webwinkel onder de naam van V&D op. Daarna op 1 april 2019 kochten ze ook het online platform To Be Dressed. Roland Kahn heeft ook Excellent Retail Brands (ERS) in eigendom, dat de winkels van Coolcat, MS Mode, America Today en Sapph beheert. De online V&D ging in 2023 failliet en werd voortgezet onder de vlag van To Be Dressed.

To Be Dressed

Een online platform waar retailers anoniem voorraad kunnen verkopen. In 2012 richtte Barry Kikkert met Wouter Kokken, To Be Dressed op. Het bedrijf werd overgenomen door Kahn. Na de overname werden Kikkert en Kokken beiden benoemd tot managing directors. To Be Dressed is naar eigen zeggen, na Bol.com en Google Shopping, de grootste moderetailer in Nederland. De webshop biedt artikelen aan van honderden Nederlandse retailers en merken aan, waaronder Adidas, G-Star, Schotch & Soda en Tommy Hilfiger. De nadruk ligt hierbij op afgeprijsde artikelen. De webshop groeit ondanks veel negatieve recensies gestaag. In 2017 was de jaaromzet 10 miljoen euro. Inmiddels telt de webshop 200.000 artikelen van 1800 merken. Veel winkeliers die aan het eind van het seizoen met resthandel blijven zitten verkopen de handel aan Kahn. Net als BIg Bazar maar dan met restpartijen van fabrikanten en opgekochte artikelen uit failliete boedels.  Ze werken met ‘cost per sale’-model, de retailer draagt een percentage af over elk verkocht product. Daarnaast betalen alle aangesloten winkeliers een bijdrage van enkele tientjes per maand. Een retailer die gedurende het seizoen geen afgeprijsde artikelen op de winkelvloer wil, kan zijn producten anoniem bij hun kwijt. In principe kan iedere retailer binnen de mode-, schoenen-, sport- of lederwarenbranche zich aansluiten, met of zonder webshop. Kahn’s  ambitie is om de grootste online fashionoutlet van Nederland te worden. 

Ronald Kahn heeft een web met holdings, BV’tjes en stichtingen vanuit de Veste 10 in Houten onder de namen Amstelblik Holding B.V, Copa Investments B.V., Fast Cat B.V.,Fast Cat B.V., Coolvast V BV, Fashion Group Solutions BV, Stichting Beheer JR3, JR Investment IV BV, Stichting Administratiekantoor Project F, Kahn Retail Investments BV, FinTech Ventures II BV, Excellent Retail Brands II BV, Schoolcampus BV, VD.nl BV, V&D Concept House BV, Retail Ventures Holding BV, Stichting Administratiekantoor Nevine Beheer, TDLKE Holding BV, Jasmine Holding BV, Intersoftware Group BV, Coolvast III BV, Cool Cat Venture BV, Stichting Administratiekantoor Cool Cat Participatie, Nineam BV, High Five Real Estate BV, Fast Cat BV, Coolvast II BV, SLS Benelux BV, GNZ BV, Excellent Retail Brands BV, Cool Cat Immobilien BV, Stichting Administratiekantoor Cool STAK, Retail Beheer BV, Career Woman, Coolvast, Cool Cat Holding BV, Cool Cat Beheer BV, Stichting Cool Cat Foundation, J.J. Kahn Beheer BV, J.D. Kahn Beheer BV, J.G. Kahn Beheer BV, Cool Invest IV BV, Kahn`s Pensioen BV, Diverbel BV, Stichting Administratiekantoor Kahn, Cool Cat Fashion BV, Stichting Administratiekantoor Cool Care, Cool Cat Oost BV, Wholesale Beheer BV, Born in Saint-Tropez BV, Bata Participation Fund BV, Cool Cat Participatie BV, Stichting Administratiekantoor J.J. Kahn Beheer, Stichting Administratiekantoor J.G. Kahn Beheer, Stichting Administratiekantoor J.D. Kahn Beheer, Kahn International Beheer BV, Cool Cat, Cool Cat Real Estate BV, Coolvast V BV en Fashion Group Solutions BV

Kahn zette in juni 2019 zijn villa waar hij al 25 jaar woont aan de Vecht in Maarssen voor 4,9 miljoen euro te koop. Het verkoopbedrag is vanwege gebrek aan belangstelling in mei 2020 gezakt en uiteindelijk verkocht voor circa 3 miljoen euro. Kahn kreeg op 66 jarige leeftijd een relatie en in oktober een kind met  Cherry-Ann Person (juriste en investeerder in het vastgoed). De 35 jaar ouder Kahn lijdt aan huidkanker en schreef een boek Mijn leven, mijn liefdes, mijn werk. over zijn avonturen als beginnend ondernemer en de retail-loopbaan die daarop volgde. Zo gaat hij in op de beginjaren van CoolCat en de buy & build-strategie die onder meer leidde tot de overnames van onder meer America Today, MS Mode, maar ook zijn pogingen om V&D en HEMA over te nemen. Zijn allereerste stappen als vastgoedeigenaar en investeerder, die de basis vormden voor zijn huidige zakenimperium Cool Investments, komen eveneens aan bod. De biografie is opgetekend door Reinhilde van Ekris. De netto opbrengst ervan komt ten goede aan de Antoni van Leeuwenhoek Stichting. De familie heeft ook een liefdadigheidsstichting genaamd de Cool Foundation, die zich richt op kinderen in nood.


This domain is for sale