BVS

Voor een betrouwbare en representatieve taxi

Advertisement

Boeing

Een Boeing 787-8 Dreamliner (AI171 van Air India)  stortte 12 juni 2025 neer onderweg naar het VK vanuit India. Het kleinste type Dreamliner toestel stortte vlak na het opstijgen van 200 meter hoogte neer in een woonwijk. De problemen met Boeings zijn talrijk (zie onder) en het was slechts een kwestie van tijd totdat de volgende ramp zich aandiende. Het betreffende vliegtuig was sinds 2014 bij Air India in gebruik en werd in 2021 eigendom van de Tata Group . Door de volop aanwezige kerosine ontstond er een ontploffing en een heftige brand. De gezagvoerder had meer dan 8000 uren vliegervaring en wist nog een mayday uit te zenden. De weersomstandigheden waren prima, het was zonnig en onbewolkt en 37 graden C.

Kort na het opstijgen stortte de 787 neer nabij de Sardar Vallabhbhai Patel International Airport in Ahmedabad, India. De crash vond plaats in de Meghani Nagar-wijk, een dichtbevolkt gebied, en veroorzaakte aanzienlijke schade aan nabijgelegen gebouwen. Dikke zwarte rookwolken waren zichtbaar, en minstens zeven brandweerwagens en ambulances werden ingezet voor reddingsoperaties. 
Volgens Flightradar24 werd het laatste signaal van het toestel, met registratie VT-ANB, ontvangen om 08:08:51 UTC, slechts seconden na het opstijgen. De Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Amit Shah, heeft contact opgenomen met lokale autoriteiten en centrale overheidssteun toegezegd. De exacte oorzaak van het ongeluk nog onderzocht, maar beelden suggereren dat het toestel te kampen had met problemen die mogelijk verband hielden met motorstoringen of fouten in de planning en verdeling van de lading. 

Berichten suggereren dat een motorstoring mogelijk de oorzaak was, waarbij het toestel niet genoeg hoogte kon winnen en neerstortte in een bouwplaats. Deze beweringen zijn echter niet officieel bevestigd. De vlucht, had 230 passagiers en 12 bemanningsleden. (169 van Indiase, 53 van Britse en 7 van Portugese 1 van Canadese nationaliteit) die allen op een na omkwamen. De politie heeft Vishwash Kumar Ramesh, een Britse passagier (40) levend aangetroffen in stoel 11A van het vliegtuig. Hij wordt in het ziekenhuis behandeld. De Britse Vishwash Kumar Ramesh was in India voor familiebezoek. Hij had een ticket op zak voor stoel 11A en zegt gewond te zijn aan zijn borst, ogen en voeten. Volgens hem zouden de problemen 30 seconden na het opstijgen zijn ontstaan. De crash in een woonwijk maakt het extra tragisch, met ook nog eens schade en slachtoffers op de grond. In de flat die geraakt werd zat een hostel van de BJ Medical College waar een aantal doktoren en studenten aanwezig was voor de lunch. 50 studenten raakten gewond en 38 zijn er overleden. Er zouden nog meer mensen vastzitten in een gebouw dat is geraakt. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend. Inmiddels is de tweede zwarte doos gevonden van het vliegtuig. Het gaat om de flightdatarecorder die de vluchtgegevens bevat. Vrijdag 13 juni werd al de andere zwarte doos gevonden, met de gespreksopnames uit de cockpit. 

Een piloot van Air India is vier dagen later 16 juni kort na het opstijgen uit Delhi uit voorzorg, vanwege een technisch probleem teruggekeerd naar de luchthaven van Hongkong met een Boeing 787-8 Dreamliner vanwege een technisch probleem. De piloot keerde met vlucht AI315 na minder dan 30 minuten na het vertrek uit Hongkong om. 

In 2025 vonden er al weer 10 incidenten plaats. In 2024 waren dat er circa 62 incidenten (zie onder). De meest recente crash op 29 december 2024 kostte ook 179 personen het leven.

In 2019 waarschuwde John Barnett, een voormalig kwaliteitsmanager van Boeing al dat er slordig werk werd geleverd rond de bedrading die de vluchtcontrolesystemen van de vliegtuigen met elkaar verbindt, waarbij metaalschilfers werden achtergelaten wanneer bouten werden vastgezet. Het risico bestond dat de schilfers de isolatie van de draden zouden doordringen, wat kon leiden tot gevolgen die Barnett ‘catastrofaal’ noemde. Barnett weigerde dan ook zelf om in de Dreamliner te vliegen. De 62-jarige John Barnett,  werd na zijn onthullingen dood gevonden in zijn vrachtwagen op de parkeerplaats van een hotel in de Verenigde Staten. (zie onder)

Het Boeing 787-8 Dreamliner-toestel, geëxploiteerd door Air India, is sinds 2011 in commerciële dienst en maakt deel uit van de 787-familie, waartoe ook de 787-9 en 787-10 behoren. De 787-8 staat bekend om zijn intercontinentale bereik, capaciteit tot 250 passagiers en technologische innovaties zoals grotere ramen met elektronische verduistering, een romp van composietmaterialen zoals koolstofvezel, en een drukcabinesysteem dat zorgt voor meer comfort voor de passagiers.

Ondanks deze innovaties heeft de Dreamliner in de loop der jaren te maken gehad met technische problemen, met name met het elektrische systeem en de batterijen. Deze hebben in het verleden incidenten veroorzaakt en leidden tot een tijdelijk vliegverbod totdat de problemen waren opgelost. Ondanks alles wordt dit model als veilig beschouwd en maakt het deel uit van de intercontinentale vloot van verschillende luchtvaartmaatschappijen wereldwijd.

Enkele uren voor de fatale crash zou een eerdere passagier Akash Vatsa een video hebben geplaatst vanuit de Boeing 787 bij een vlucht die eerder die dag plaatsvond. De vlucht vertrok vanuit Delhi met als bestemming Ahmedabad. In de door hem geplaatste video’s meldde hij dat “niets werkte” in het vliegtuig, waaronder de airconditioning, schermen, cabineverlichting en oproepknoppen. “De airconditioning werkt helemaal niet. En zoals altijd werken jullie tv-schermen ook niet, ook niet deze knop om de bemanning te roepen,” schreef Vatsa in berichten op X (voorheen Twitter). “Er werkt niets. Helemaal niets! Niet eens het licht werkt. Is dit wat jullie leveren?” klaagde hij vervolgens, en onthulde dat hij veel zweet tijdens de vlucht vanwege de uitgeschakelde airconditioning. Ramesh, de enige overlevende passagier, vertelde aan Hindustan Times ook al dat de lichten in het vliegtuig “begonnen te knipperen” voordat het vliegtuig de grond raakte.

Een Boeing 787-8 Dreamliner van American Airlines, identiek aan het toestel dat op 12 juni 2025 neerstortte in Ahmedabad, India, zou in een maand tijd vier noodlandingen hebben gemaakt. Volgens berichtgeving van The Telegraph waren sommige van deze incidenten, op vluchten naar Philadelphia vanuit Amsterdam, Dublin, Barcelona en Zürich, gelinkt aan problemen met de vleugelkleppen (flaps). Deze kleppen zijn cruciaal voor het genereren van lift tijdens opstijgen en landen.
De Air India-crash, waarbij 241 van de 242 inzittenden en mensen op de grond omkwamen, wordt onderzocht. Videobeelden en analyses suggereren ook dat de vleugelkleppen mogelijk niet correct waren ingesteld tijdens het opstijgen, wat in combinatie met hoge temperaturen (40°C) tot een fatale stall kan hebben geleid. Sommige experts betwisten dit echter, omdat foto’s van het wrak lijken te tonen dat de kleppen wel waren uitgeklapt. Andere factoren, zoals elektriciteitsstoring, motorstoring, onderhoudsproblemen en een mogelijke vogelaanvaring, worden ook onderzocht.

De Verenigde Staten krijgt van de koninklijke familie van Qatar een Boeing 747-8 ter waarde van 400 miljoen dollar cadeau. Een van de grootste en duurste buitenlandse geschenken aan de Amerikaanse overheid ooit. Trump spreekt van een ‘hele publiekelijke, transparante transactie’. De Boeing 747 wordt geschonken aan de Amerikaanse luchtmacht, niet aan mij!’ schreef Trump op Truth Social. ‘Het is een geschenk van een land, Qatar, dat we al jaren succesvol verdedigen.’ De Verenigde Staten hebben een grote militaire basis in Qatar. De huidige twee Air Force-One-vliegtuigen zijn al ruim dertig jaar oud en nodig aan vervanging toe. ‘Er zijn al twee vliegtuigen in voorbereiding, maar dat duurt maar en dat duurt maar’, legt Melkert uit, ‘en Trump wil eigenlijk gewoon een state-of-the-art-vliegtuig hebben’. Toch is het geschenk naar verwachting pas in de loop van het jaar beschikbaar. Eerst moet het namelijk nog worden aangepast naar een militair veilig vliegtuig. Zo moeten er allerlei afweermiddelen in komen, maar ook elektronische apparatuur. Trump begon 13 mei aan zijn rondreis door het Midden-Oosten. Daar zal hij tot en met 15 mei Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten bezoeken. 

Qatar heeft daarop een koopovereenkomst voor 210 vliegtuigen van Boeing ondertekend. Donald Trump zegt dat het “de grootste Boeing-deal ooit” is. De toestellen zijn 96 miljard dollar (85,6 miljard euro) waard. Trump en de Qatarese emir Tamim Bin Hamad Al Thani waren getuige van de ondertekening in de hoofdstad Doha. Boeing-CEO Kelly Ortberg zette de handtekening. Het is “de grootste bestelling van Boeing-vliegtuigen ooit”. 

Donald Trump legde China een importheffing op en als reactie werden twee bestelde Boeings bedoeld voor gebruik door de Chinese luchtvaartmaatschappij Xiamen Airlines  direct retour gestuurd. De 737 MAX 8 landde maandag op het Amerikaanse grondgebied van Guam, na het verlaten van het Zhoushan-voltooiingscentrum van Boeing in de buurt van Shanghai, zo bleek uit gegevens van de website voor het volgen van vluchten AirNav Radar. Een woordvoerder van bevestigde dat twee vliegtuigen die voor de luchtvaartmaatschappij waren gemarkeerd, retour naar de VS waren gegaan. Later werd de ruzie bijgelegd en werd er 12 juni alsnog weer en Boeing aan China geleverd.

De Europese Commissie gaat Boeing importheffingen opleggen, mochten de gesprekken met de VS over een handelsdeal op niets uitlopen. Boeing staat op een lijst met goederen ter waarde van 100 miljard euro aan import per jaar uit de VS. Het gaat om een plan dat pas in werking treedt als de Europese Commissie er niet in slaagt de huidige heffingen van de VS omlaag te onderhandelen. “We zijn ons aan het voorbereiden op de mogelijkheid dat er geen deal bereikt zal worden met de VS”, bevestigt een woordvoerder van EU-commissaris Maroš Šefčovič. “Alle opties liggen op tafel.” Tegelijkertijd wil de woordvoerder niet ingaan op details. “Een deal bereiken heeft onze voorkeur”, benadrukt hij verder. Op dit moment gelden twee heffingen voor import vanuit de EU naar de VS. Allereerst geldt een importheffing van 25 procent op staal en aluminium van buiten de VS. En er geldt een algemene importheffing van 10 procent op nagenoeg alle EU-export naar de VS. Deze laatste heffing is onderdeel van Trumps wereldwijde pakket aan heffingen. Hier kwam de Amerikaanse president begin april mee als vergelding voor de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken tegen de VS. In eerste instantie kreeg de EU een heffing van 20 procent om de oren. Nadat beurzen wereldwijd diep in het rood doken uit angst voor de consequenties van de handelsoorlog, verlaagde Trump de heffingen, tot 10 procent voor de EU. Alleen de heffingen tegen handelsaartsvijand China bleven onverminderd hoog, en werden zelfs verhoogd. De EU importeerde vorig jaar voor 18,3 miljard euro aan Amerikaanse vliegtuigen en onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart, blijkt uit cijfers van Eurostat. Verder zouden er onder meer chemische producten op de lijst staan, die naar verwachting morgen gepubliceerd wordt. Voordat de heffingen daadwerkelijk ingaan, duurt vervolgens nog wel even. Er moet bijvoorbeeld nog een gekwalificeerde meerderheid van de EU-lidstaten goedkeuring aan het plan geven. Dat betekent dat 55 procent van de lidstaten in moet stemmen, en die moeten samen ook nog eens goed zijn voor 65 procent van de Europese bevolking. Boeing is een gewild doelwit in de wereldwijde handelsoorlog. China heeft de nationale luchtvaartmaatschappij al verordonneerd om geen nieuwe toestellen uit Seattle meer te kopen, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Boeing gaat 1 miljard dollar investeren in zijn 787 Dreamliner-productie. Het bedrijf gaat daarvoor vijfhonderd mensen aannemen in de staat South Carolina voor de locatie bij het vliegveld van Charleston waar een nieuwe fabriek komt die begin 2027 operationeel moet zijn. Turkse low-cost luchtvaartmaatschappij Pegasus Airlines plaatste een order voor honderd 737 MAX 10 vliegtuigen. De deal is zo’n $5,85 miljard waard. Met de Pegasus-order komt het totaal aantal orders voor het grootste model in de 737 MAX-familie boven de 1.200 vliegtuigen. Het model moet echter nog worden gecertificeerd door de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA). Problemen in verband met het antivriessysteem van de motor hebben de certificering van de MAX 10 en de MAX 7, het kleinste model in de MAX-familie, vertraagd. De leveringen zullen naar verwachting in 2028 beginnen. Een zeven weken durende staking legde de productie van de meeste straalvliegtuigen stil, waaronder de 737 MAX. De luchtvaartmaatschappij heeft ook een optie om nog eens 100 MAX 10-vliegtuigen te bestellen, waarvan ze de omzetting in vaste bestellingen in de komende jaren zal evalueren, op basis van de marktomstandigheden en de behoeften van de vloot. Tegen april 2025 volgen er circa 400 ontslagen bij het maanraketprogramma Space Launch System, als gevolg van aanpassingen in het zogeheten Artemisprogramma van NASA en kostenverwachtingen. De Amerikaanse ruimteorganisatie heeft het Artemisprogramma opgezet tijdens de eerste presidentstermijn van Donald Trump. Het is de belangrijkste Amerikaanse poging om astronauten voor het eerst sinds 1972 te laten rondlopen op de maan, maar het programma kampt al jaren met hoge kosten, technische problemen en een ingewikkeld missieplan. In november 2022 maakte de SLS-raket haar lanceerdebuut, na meer dan tien jaar ontwikkeling. Hierbij werd een onbemande capsule rond de maan gestuurd als onderdeel van de eerste grote testvlucht voor Artemis.

Staking en rode cijfers

Boeing leed in het vierde kwartaal van 2024 opnieuw verlies. Op een omzet van 15,2 miljard dollar wordt een kwartaalverlies van $5,46 per aandeel verwacht. Boeing heeft last van de stakingen van vorig jaar en de daaruit voortvloeiende cao-afspraken. In de reguliere handel sloot het aandeel nog 2% hoger, nabeurs werd er tegen 2% lagere koersen gehandeld. De werknemers die de vliegtuigen in de staat Washington moeten bouwen, begonnen 13 september 2024 met de eerste staking in 16 jaar. De werknemers accepteerden geen loonsverhoging van 25 procent en later ook niet een van 30 en daarna ook niet een van 35%. 96 procent van de werknemers op productielocaties in Seattle en Portland toonden zich bereid tot actie voeren. De komende tijd worden er uit kostenbesparing geen nieuwe medewerkers meer aangenomen. Boeing trok 8 oktober het loonaanbod voor de ongeveer 33.000 stakende fabrieksmedewerkers in en meldde met overmoed dat er geen verdere onderhandelingen met de vakbondsvertegenwoordigers gepland stonden. Boeing bood vergeefs een loonsverhoging van 35 procent over een periode van vier jaar. De vakbond eiste 40% verdeeld over vier jaar en dat een pensioen met vastgestelde uitkeringen dat tien jaar geleden uit het contract werd geschrapt weer wordt ingevoerd. Naast de loonsverhoging van 35% werd er een eenmalige bonusbetaling van 7.000 dollar (zo’n 6.400 euro) geboden en zouden er verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden komen. Het bod van Boeing kwam mede tot stand met hulp van de Amerikaanse onderminister van Arbeid Julie Su, die bemiddelaar was tussen beide partijen. Vakbond International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) meldt dat 64 procent van de ruim 30.000 werknemers tegen het bod stemde. 1 november kwam Boeing met een bod van 38 procent extra loon over vier jaar en een hoge tekenbonus. De vakbond en een meerderheid van de achterban gingen akkoord. En er zit ook nog een eenmalige bonus van 12.000 dollar (iets meer dan 11.000 euro) bij.  Seattle geldt als belangrijke stad in de productieketen van de vliegtuigbouwer. Twee van de belangrijkste productielocaties van Boeing zijn er gevestigd. De productie van een groot deel van de Boeing-toestellen, waaronder het bestverkochte 737-model, stond lange tijd stil. De laatste keer dat de medewerkers van Boeing het werk neerlegden, duurde de staking uiteindelijk 52 dagen. Dat kostte de vliegtuigbouwer toen ook al ongeveer 100 miljoen dollar per dag. In 2024 werden slechts 348 toestellen afgeleverd, in 2023 waren het er nog 528.

Boeing maakt al geen winst meer sinds 2018. Boeing-aandelen daalden met 60 procent. Boeing is daarom voornemens om te reorganiseren en 17.000 banen te schrappen. Boeing stopt met de bouw van het 767-vrachtvliegtuig. Veel werknemers, managers en leidinggevenden zijn tijdelijk met verlof gestuurd en de meeste werk gerelateerde reizen werden geschrapt. Daarnaast komen er aanzienlijke verminderingen in leveranciersuitgaven en wordt gestopt met het plaatsen van de meeste leveranciersbestellingen voor de 737-, 767- en 777-programma’s. De ontslagen komen neer op een krimp van 10 procent van het personeelsbestand. Het tweede kwartaal van 2024 draaide Boeing een verlies van bijna 1,5 miljard dollar. Ook is de lancering van de nieuwe 777X, uitgesteld, van 2025 naar 2026. Boeing heeft in het 3e kwartaal van 2024 het grootste kwartaalverlies geleden sinds de coronacrisis. Mede door de stakingen kwam het verlies uit op 6,2 miljard dollar (een kleine 6 miljard euro). In het tweede kwartaal draaide Boeing ook al een verlies van 1,4 miljard dollar. Eerder deze maand waarschuwde de nieuwe topman van het vliegtuigbedrijf, Kelly Ortberg, al voor slechte cijfers. Toen werd ook bekend dat 17.000 banen bij Boeing geschrapt worden. Naast de stakingen hebben ook kostenoverschrijdingen bij tal van opdrachten bijgedragen aan de slechte cijfers. Om de tekorten te dekken wordt gewerkt aan de verkoop van navigatiedivisie Jeppesen. Dit zou Boeing meer dan 5,6 miljard euro kunnen opleveren om zo de schuldenlast van 54 miljard euro wat te verlichten. Het winstgevende onderdeel, dat een breed cliënteel heeft van luchtvaartmaatschappijen tot hobbypiloten zou mogelijk al in de eerste helft van 2025 van eigenaar kunnen wisselen. Boeing kocht de divisie in 2000 voor 1,5 miljard dollar. Het afstoten van de divisie gaat dan wel ten laste van de structurele jaarlijkse winst. Van dat geld wil Boeing delen van leverancier Spirit AeroSystems voor 4,4 miljard euro terugkopen., om zo weer meer controle krijgen op de kwaliteit van geleverde onderdelen. Spirit AeroSystems was tot 2005 onderdeel van Boeing, maar de vliegtuigbouwer verkocht de leverancier in 2005 om kosten te besparen. Een deel van de activa van de in Kansas gevestigde leverancier gaat naar de Franse vliegtuigbouwer Airbus.  Boeing heeft een negatief eigen vermogen dat elk jaar met een paar miljard daalt, naar nu zo’n 20 miljard in de min, maar doet het op de beurs nog relatief goed met een beurswaarde van 130 miljard dollar. Over 2024 komt de omzet uit op zo’n 70.11 miljard dollar. 

De staking kostte Boeing 1 miljard per maand, waardoor er een aanvullende kredietfaciliteit moest worden afgesloten ter waarde van 10 miljard dollar met BofA Securities, Citibank, Goldman Sachs Lending Partners en JPMorgan Chase Bank. De financieringsvergoeding bedroeg 0,5 procent van de totale hoofdsom en daar kwam nog een looptijdvergoeding bij van 0,5 tot 1 procent van het totale bedrag aan uitstaande voorschotten en ongebruikte verplichtingen onder de overeenkomst. De overeenkomst bevat verder convenanten die Boeing beperken in haar mogelijkheden om nieuwe schulden aan te gaan voor meer dan 60 procent van haar totale kapitaal, om pandrechten aan te gaan van meer dan 250 miljoen dollar, of om te fuseren of te combineren met een ander bedrijf tenzij Boeing de overlevende entiteit is. Daarnaast diende het Amerikaanse concern documentatie in bij de toezichthouder om tot maximaal 25 miljard dollar op te kunnen halen met de uitgifte van nieuwe aandelen of obligaties. Hiermee werd 21 miljard daadwerkelijk binnengehaald. Boeing had voor het derde kwartaal van 2024 een winst die lager is dan verwacht en een omzet die achterbleef bij de voorspellingen. Het bedrijf meldt een winst per aandeel van $-10,44 met een omzet van $17,8B. Boeing aandelen bleven zo goed als gelijk met 0,12% en handelden op $159,69 in de voorbeurshandel na de bekendmaking van de resultaten. Dit jaar zijn Boeing aandelen vooralsnog 38% lager uitgekomen. Trouwe Boeing-klanten zoals Emirates en Ryanair klagen, eisen torenhoge schadevergoedingen en dreigen openlijk om orders te annuleren en over te stappen naar Boeings concurrent Airbus.

Robert ‘Kelly’ Ortberg nam per 8 augustus de functie van CEO David Calhoun over. In het tweede kwartaal van 2024 werd een nettoverlies geleden van 1,4 miljard dollar, waarmee het verlies over de eerste half jaar in totaal uitkwam op 1,8 miljard dollar. Ortberg komt uit de hoek van de lucht- en ruimtevaartindustrie. Hij was de ceo van Rockwell Collins, tot het bedrijf in 2018 fuseerde met een andere lucht- en ruimtevaartfabrikant. Die fabrikant werd uiteindelijk onderdeel van technologiebedrijf RTX. Ortberg zegt vereerd te zijn met de benoeming. Hij noemt Boeing een iconisch bedrijf met een rijke geschiedenis als leider en pionier in de luchtvaart. De verliezen werden geleden bij de divisie voor verkeersvliegtuigen en bij de divisie voor defensie, ruimtevaart en veiligheid. De kwartaalomzet zakte op jaarbasis met 15 procent tot bijna 16,9 miljard dollar. In het afgelopen kwartaal werden 92 vliegtuigen afgeleverd, een daling van 32 procent vergeleken met een jaar eerder.Bij de defensie- en ruimtevaarttak heeft Boeing te maken met kostenoverschrijdingen bij projecten die voor een vaste prijs werden afgesproken. Dit heeft het concern de afgelopen jaren al miljarden gekost. Boeing maakt onder meer satellieten en raketten, maar bijvoorbeeld ook straaljagers, bommenwerpers en gevechtshelikopters. Het bedrijf heeft verder nog een tak voor onderhoudsdiensten. De totale orderportefeuille bij Boeing heeft een waarde van 516 miljard dollar. Zo staan nog orders open voor meer dan 5400 verkeersvliegtuigen.

Problemen bij de bouw

Boeing heeft de testvluchten met de vier 777X toestellen gestaakt. Er is schade ontdekt in de montagestructuur van de motoren. Boeing voerde al een tijdje tests uit met het langeafstandstoestel dat in 2013 werd gepresenteerd aan het publiek en waarvan de eerste testvlucht in januari 2020 plaatsvond, waarna de eerste leveringen verschillende keren moest worden uitgesteld naar 2025, maar zelfs dat dreigt niet te lukken. De schade aan een cruciaal onderdeel dat de kolossale motoren van General Electric Co. aan de vleugels van het vliegtuig monteert is van dien aard dat Boeing besloot de testtoestellen voorlopig aan de grond te houden. Boeing heeft voor zijn nieuwe langeafstandstoestel 777X al 481 orders binnen. Het onderdeel wordt nu vervangen en het testen wordt hervat wanneer dat gereed is. De luchtvaartautoriteit, de Federal Aviation Administration (FAA), is op de hoogte gebracht, net als de klanten. Dit kan de leveringsverwachtingen tot mogelijk wel tot in 2026 opschorten. De nieuwe Boeing 777X biedt plaats aan zeker 406 passagiers.

Boeing was gedwongen alle leveringen van zijn KC-46, gebaseerd op de 767, stop te zetten nadat er structurele scheuren werden gevonden in meerdere nieuwe vliegtuigen bij levering aan de luchtmacht. De ontdekking dwingt de luchtmacht ook om de hele vloot van 89 KC-46’s te inspecteren op scheuren. De scheuren werden ontdekt in twee van de vier nieuwe vliegtuigen die gepland stonden voor levering aan het Military Delivery Center van de Amerikaanse luchtmacht. De onthulling stuurde schokgolven door de defensiegemeenschap en leidde tot een onmiddellijke stopzetting van alle KC-46A-leveringen. De scheuren kwamen aan het licht tijdens routinematige inspecties voorafgaand aan de levering in de Boeing-fabriek in Everett, Washington. Daar ontdekten technici afwijkingen, niet aan de vleugels of de besturingsvlakken, maar in de primaire en secundaire structurele componenten van het vliegtuig. In mei 2025 werden na een onderbreking van bijna drie maanden, twee nieuwe KC-46A Pegasus tankvliegtuigen geleverd aan de Amerikaanse luchtmacht (USAF). De toestellen, aangeduid als eenheden 10 en 11, zijn geleverd aan Travis Air Force Base in Californië. Daarmee komt het totaal aantal geleverde KC-46A’s op 91 van de geplande 179 toestellen onder het KC-X-programma. De toestellen zijn ontworpen ter vervanging van de verouderde KC-135 Stratotanker, biedt de KC-46A verbeterde mogelijkheden voor bijtanken in de lucht, vrachtvervoer en medische evacuatie. Uitgerust met geavanceerde communicatie- en verdedigingssystemen kan de Pegasus opereren in complexe gevechtsomgevingen en logistieke en operationele ondersteuning bieden aan de luchtmacht van de VS en bondgenoten.

Boeing kampt met een tekort aan onderdelen, waardoor ook de orders voor 5.400 andere toestellen vertragingen oplopen.

Problemen met terughalen astronauten

De terugkeer van de astronauten die met ruimteschip Starliner naar het internationaal ruimtestation ISS zijn gevlogen werd al verschillende malen uitgesteld. NASA ontkende eerst nog dat Butch Wilmore en Suni Williams vast waren komen te zitten en loog dat ingenieurs nog een paar weken testen moesten uitvoeren voordat de twee astronauten terug naar aarde konden keren. Volgens NASA en Boeing zou de Starliner de astronauten in een noodsituatie wel terug kunnen brengen, maar mag het ruimteschip dat vanwege technische problemen niet doen als het niet strikt noodzakelijk is. De astronauten vertrokken op 5 juni 2024 na jaren van problemen rond de Starliner, waaronder twee op het laatste moment afgebroken lanceringspogingen. De missie met de Starliner begint onderhand te veranderen in een drama. Door eerdere mankementen had de missie al jaren vertraging opgelopen. Vijf van de 28 stuwraketten viel bovendien uit bij het docken aan het ISS. Vier ervan zijn weer werkend, maar een van de stuwraketten bleef weigeren. De astronauten koppelden aan voor een verblijf dat ongeveer een week had moeten duren. Hun terugreis werd echter steeds opnieuw uitgesteld vanwege de problemen met de voortstuwing. Tijdens de heenreis kwam er een heliumlekkage in het ruimteschip aan het licht. Er werden voorbereidingen getroffen om astronauten Wilmore en Williams in februari 2025 terug te laten vliegen, maar dat loopt nu nog verder uit. SpaceX heeft namelijk meer tijd nodig om een nieuwe capsule voor te bereiden op de lancering. Het ruimteschip Crew Dragon van SpaceX kwam al eerder naar het ISS. Maar ook dat ging niet zonder problemen. De ruimtepakken van de astronauten bleken alleen geschikt voor gebruik in de Starliner, niet voor de Crew Dragon. Wilmore en Williams zouden daardoor zonder de juiste uitrusting moeten vliegen, wat risico’s met zich mee zou brengen. De problemen met de Starliner hebben Boeing sinds 2016 al zo’n 1,6 miljard dollar gekost. 4 september werden nieuwe problemen geconstateerd. Er kwam een luid pulserend geluid uit de Starliner. De Starliner kwam daarna succesvol, maar onbemand, retour op 7 september, kort na 06.00 uur Nederlandse tijd aan parachutes op de White Sands Ruimtehaven in New Mexico.  Door het verlengde verblijf zijn er nu twaalf astronauten aan boord van het ISS, waardoor er meer ontlasting wordt geproduceerd dan verwacht. Het duo heeft dan ook gewerkt aan de ‘riolering’ van het ruimtestation. Daar wordt zweet en urine omgezet in drinkwater. Maar doordat er nu meer geplast wordt dan gebruikelijk, moet urine vaker worden opgeslagen aan boord. Het debacle kostte het hoofd van de defensie- en ruimtevaarttak Ted Colbert zijn baan. 20 september 2024 werd hij met onmiddellijke ingang ontslagen. De astronauten hebben vaak last van symptomen zoals, huiduitslag, allergieën en bacteriële infecties. Aanvankelijk werd gedacht dat die veroorzaakt werden door veranderingen in de zwaartekracht in het ruimtestation. Nu zou het ook kunnen liggen aan de bacterievrije omgeving waardoor de natuurlijke weerstand verminderd. De nieuwste plannen waren om een retourvlucht te plannen voor 12 maart . Trump vroeg Elon Musk om haast te maken met het redden van de astronauten, maar opnieuw werd het voor de 6e keer uitgesteld vanwege een probleem met het lanceerplatform. Vier astronauten zaten al helemaal klaar en moesten terug in het station. De terugreis stond oorspronkelijk gepland voor eind maart 2025. 14 maart is een nieuwe poging gelukt en naar verwachting zal de Falcon 9-raket met een Dragon-capsule gelanceerd met aan boord vier astronauten de twee Amerikaanse astronauten Butch Wilmore en Suni Williams 15 op 16 maart kunnen inladen. De Falcon 9-raket had 28,5 uur nodig om het internationale ruimtestation te bereiken en aan te koppelen.  na 286 dagen in de ruimte terug op aarde. Suni Williams en Butch Wilmore landden 18 maart in een Crew Dragon-ruimtevaartuig van SpaceX om 17.57 uur lokale tijd (22.57 uur NL tijd) in de Golf van Mexico voor de kust van de Amerikaanse staat Florida.

Behalve het falen van de missie waren er ook forse kostenoverschrijdingen op meerdere projecten en grote financiële verliezen. De recent aangetreden Boeing-baas Kelly Ortberg kondigde in een e-mail aan het personeel het ontslag aan. De Starliner Boeing heeft sinds 2016 1,6 miljard dollar extra gekost. Het bedrijfsonderdeel waar Colbert voor verantwoordelijk was, had het afgelopen kwartaal bijna 1 miljard dollar verlies. 

Bij de grootste vliegtuigramp met Boeing kwamen 583 passagiers om door dichte mist, geen radar en een gestreste piloot. Door een samenloop van omstandigheden botsen twee Boeings in 1977 op de luchthaven van Tenerife op elkaar, waarmee het nog altijd de allergrootste vliegramp ooit was. Feitelijk was de vliegramp er na op zondagavond 4 oktober 1992 in de Amsterdamse Bijlmermeer al een voorbode voor meer. Een Boeing 747-vrachtvliegtuig van ElAl stortte neer in de Bijlmermeer en in totaal kwamen daarbij 43 mensen om het leven, waaronder alle drie bemanningsleden van het vliegtuig, een passagier en 39 mensen op de grond. Naast deze dodelijke slachtoffers raakten nog eens 11 mensen ernstig gewond en 15 mensen raakten lichtgewond en werden diverse flatgebouwen met de grond gelijk gemaakt. Vanaf 1933 waren er zo’n 65 andere ernstige ongevallen met Boeings. Meer dan dertig jaar later krijgen nabestaanden en andere belangstellenden inzage in archiefstukken over het dodelijke vliegtuigongeluk. Maar slechts een deel van het tot nu toe geheime archief werd openbaar. De stukken zijn in het Nationaal Archief in Den Haag te bekijken. Het archief bestaat uit 81 dossiers, vier audio- en zes video-opnamen. 27 van deze dossiers zijn nu openbaar gemaakt. Sommige andere moeten nog wel geheim blijven, of moeten nog van geheime stukken worden gescheiden voor ze openbaar worden.

Op 18 mei 2018 stortte een Boeing 737 in dienst van Cubana de Aviación met bestemming Holguín neer na het opstijgen vanaf José Martí International Airport bij Havana in Cuba. Alle zes bemanningsleden en 104 van de 107 passagiers kwamen vrijwel direct om het leven. Twee van de overlevenden overlijden later in het ziekenhuis. In maart 2022 was er opnieuw een groot ongeluk. Een Boeing 737 van China Eastern Airlines vloog van Kunming naar Guangzhou en stortte neer in bergachtig gebied ten zuidoosten van de stad Wuzhou in de regio Guangxi. Geen van de 123 passagiers en 9 bemanningsleden overleefde het ongeluk. Familieleden van de slachtoffers van de twee grote vliegtuigcrashes vragen aan de Amerikaanse justitie om alsnog een boete te eisen tegen Boeing. De advocaat noemt de vliegtuigongelukken “de dodelijkste bedrijfsmisdaad in de geschiedenis van de Verenigde Staten”. De nabestaanden vragen een boete van maximaal 24,8 miljard dollar. Boeing voerde eind juni 2024 opnieuw gesprekken met het Amerikaanse ministerie van Justitie over een schikking naar aanleiding van de twee crashes met 737 MAX-toestellen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Boeing en justitie troffen in 2021 ook al een schikking rondom de twee fatale ongelukken uit 2018 en 2019. Het Amerikaanse ministerie van Justitie concludeerde echter dat Boeing verplichtingen uit die overeenkomst heeft geschonden. Het bedrijf kan daardoor alsnog strafrechtelijk vervolgd worden voor de twee crashes, waar 346 mensen bij omkwamen. Boeing gaat schuldig pleiten en toegeven de voorwaarden te hebben geschonden van de schikking rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Het ministerie van Justitie concludeerde dat Boeing verplichtingen uit die overeenkomst heeft geschonden. Daardoor kon het bedrijf alsnog strafrechtelijk vervolgd worden voor de twee crashes, waarbij 346 mensen omkwamen. Boeing stemde in met een schuldbekentenis en een boete van 243,6 miljoen dollar. Met de deal ontloopt Boeing verdere strafrechtelijke vervolging. De overeenkomst moet nog wel worden goedgekeurd door een federale rechter. In mei 2025 bereikten Boeing en het Amerikaanse ministerie van Justitie een nieuwe voorlopige schikking. Boeing betaalt in totaal 1,1 miljard dollar, inclusief:

  • Een boete van 487,2 miljoen dollar (waarvan de helft wordt verrekend met een eerdere boete uit 2021).
  • 444,5 miljoen dollar voor een fonds ter compensatie van nabestaanden.
  • 455 miljoen dollar voor verbetering van veiligheids- en nalevingsprogramma’s.
Met deze deal, die Boeing’s misleiding van de FAA over het MCAS-systeem erkent, ontloopt het bedrijf opnieuw een strafrechtelijk proces dat gepland stond voor 23 juni 2025. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door een rechter, maar het ministerie stelt dat veel nabestaanden de deal steunen of geen bezwaar maken, ondanks verontwaardiging van sommigen die strengere sancties eisen.

29 december 2024 vertrok de 737-800 van vlucht Jeju Air 7C2216 vanuit de Thaise hoofdstad Bangkok naar Muan in het zuidwesten van Zuid-Korea. Toen het toestel wilde landen in Muan, klapte het landingsgestel niet uit. Het vliegtuig schoot met hoge snelheid door, botste tegen een muur en vloog in brand. Alleen twee bemanningsleden werden levend uit het toestel gehaald.179 mensen kwamen om het leven. De piloten hadden aan de luchtverkeersleiding gemeld dat het vliegtuig een vogelaanvaring had gehad. Ze hadden enkele minuten voordat het toestel crashte een noodoproep gedaan. De zwarte dozen van het Zuid-Koreaanse vliegtuig dat op 29 december crashte op de luchthaven van Muan, stopten ongeveer vier minuten voor de ramp met opnemen. Waarom de opnames stopten, is niet duidelijk. De stemrecorder van het verongelukte toestel werd aanvankelijk onderzocht in Zuid-Korea. Toen bleek dat er gegevens ontbraken, is de recorder met de gesprekken naar een laboratorium van de Amerikaanse National Transportation Safety Board gestuurd. De beschadigde vluchtdatarecorder is in samenwerking met de Amerikaanse veiligheidstoezichthouder ook naar de Verenigde Staten gebracht voor analyse. De autoriteiten die onderzoek doen naar de ramp waarbij 179 mensen om het leven kwamen, proberen nu te achterhalen waarom er een paar minuten voor de crash geen gegevens meer zijn geregistreerd in de zwarte dozen.

Klokkenluiders

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA ontving in 2024 van klokkenluiders al 126 meldingen over problemen bij Boeing. Dat zijn er elf keer zo veel als in heel 2023, met 11 meldingen. De vliegtuigen die nog beschikbaar zijn vallen steeds vaker uit door mankementen of moeilijk te repareren schades. Boeing heeft ook te maken met tekorten aan onderdelen bij de productie van de 787 Dreamliner. De vliegtuigbouwer kan daardoor de productie van dat toestel minder snel verhogen dan was bedoeld. Veel vluchten worden afgelast.

De 67-jarige CEO Calhoun had een universitaire graad (1979) van  Virginia Tech in Blacksburg en werkte eerst bij  bij General Electric (GE), een industrieel consortium dat onder meer de motoren voor vliegtuigen produceert. Als jonge accountant koos hij mede voor GE omdat hij dan in het oosten van Pennsylvania kon wonen, de streek waar hij opgroeide. Bij GE diende Calhoun onder Jack Welch, de legendarische topman die twintig jaar aan de leiding stond van het bedrijf en werd bejubeld als managementgoeroe. Dat blazoen verbleekte toen na zijn pensionering in 2001 bleek dat Welch de waarde van het bedrijf met list en bedrog groter had doen lijken. Na 27 jaar in hoge functies bij GE kreeg Calhouns loopbaan in 2006 een Nederlands tintje toen hij werd benoemd tot CEO van VNU. Calhoun werd een veelgevraagd medebestuurder en in 2014 trad hij toe tot The Blackstone Group die ook een vinger in de pap had bij VNU. Vijf jaar eerder was Calhoun tot de raad van bestuur van Boeing toegetreden, een bedrijf waar hij bij GE veel zaken mee had gedaan. Hij was dus geen onbekende toen hij eind 2019, na het rampjaar van Boeing, naar voren werd geschoven. ‘Aangezien ik heb gezien hoe hij de luchtvaarttak van GE na 11 september (2001, red.) leidde, weet ik dat hij onder zware druk kan leveren’, zei Calhouns voormalige baas bij GE, Jeff Immelt, toen. Anderen vroegen zich af of hij niet had zitten slapen als toezichthouder, of erger, de wantoestanden door de vingers had gezien. Calhoun predikte bij zijn aantreden openheid van zaken. Onbedoeld toonde Calhoun het gelijk aan van zijn eigen tegeltjeswijsheid, toen hij in januari door een journalist met een eerdere uitspraak werd geconfronteerd. Hij had honderd procent vertrouwen in de veiligheid van de vliegtuigen die Boeing aflevert, had Calhoun gezegd. Maar dat was voor 6 januari dit jaar, toen een 737 Max van Alaska Airlines een noodlanding moest maken met een gapende opening in de romp. Daar had een ‘deurstop’ gezeten, een paneel waarmee het gat voor een niet-geïnstalleerde deur wordt gedicht. Het incident werd als het zoveelste bewijs gezien dat Boeing zijn zaken nog steeds niet op orde heeft. ‘Had u ook honderd procent vertrouwen in het toestel dat in de lucht uit elkaar viel?’, vroeg de verslaggever niet lang na het voorval. Het antwoord bleef Calhoun hem schuldig; hij liet zich snel door een assistent wegvoeren. Via een zijdeur, symbolisch voor het lot dat zijn carrière heeft getroffen. ‘Het is groter dan ik dacht, om eerlijk te zijn.’ Deze ontboezeming deed David L. Calhoun in maart 2020, acht weken nadat hij aan het roer was komen te staan van de grootste vliegtuigbouwer ter wereld: Boeing. ‘Het’ sloeg op de diepe crisis waarin het bedrijf verkeerde. Een jaar eerder waren twee toestellen van het type 737 Max letterlijk uit de lucht gevallen, met 364 doden als gevolg. Calhoun,de voorzitter van de directieraad, Larry Kellner en de ceo van de commerciële luchtvaart-divisie Stan Deal moesten vertrekken. Calhoun was pas sinds 2020 CEO. Boeing-topman Dave Calhoun verdiende vorig jaar 32,8 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) bij het bedrijf, 45 procent meer dan het jaar ervoor. De toename kwam vooral door een retentiebonus die bedoeld was om hem tot en met 2025 bij het concern te houden. Hij weigerde wel zijn jaarlijkse aanmoedigingsbonus van $2.800.000 te accepteren vanwege de ontstane problemen. De aandeelhouders hebben desondanks ingestemd met een beloning van circa 33 miljoen dollar voor de vertrekkende topman David Calhoun. Hij ontvangt 45 procent meer op dan een jaar terug. Het is de hoogste jaarbeloning ooit voor een Boeing-topman. Aandeelhouders kregen van Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS) het dringende advies om tegen een salarispakket van 32,8 miljoen dollar voor topman David Calhoun te stemmen. ISS maakt zich vooral zorgen over een speciale toekenning van aandelen en een ‘aanzienlijke verhoging’ van de langetermijnbonus van Calhoun. 

17 augustus 2024 bleek een Boeing 737-400 van de Bulgaarse chartermaatschappij Jetsky Airways een groot aantal mankementen te hebben. De 737, registratie LZ-PRS, zou vanuit Pristina (Kosovo) naar het Zwitserse Bazel vliegen, maar zou uiteindelijk vier uur later vertrekken. Toen de reizigers aan boord van de 737 stapten, viel op dat de uniformen van de cabin crew zeer lastig te onderscheiden waren van de outfits van reizigers. De passagier vertelt dat een steward een T-shirt en een spijkerbroek aan had. Daarnaast drong volgens de reiziger twintig minuten na boarding een sterke geur de cabine binnen. Zij voelden zich ongemakkelijk. In de 34 jaar oude 737 bleek ook nog eens flink geknutseld te zijn. Op afbeeldingen die op de sociale media verschenen, is te zien dat veel stoelen kapot zijn. De schade werd gerepareerd met duct tape. Op sommige stoelen bleek het echter niet mogelijk om te zitten, want niet bruikbaar genoeg. Doordat rijen afgezet werden, konden veel passagiers niet bij elkaar zitten en werden gezinnen van elkaar gescheiden. Er schoten leuningen los toen een cabinelid door het gangpad liep. ‘Maar toen we de machine zagen, waren we klaar met ons leven. Het hele vliegtuig stonk en stond op het punt uit elkaar te vallen’, aldus de passagier. In 2024 waren er 60 ernstige incidenten met Boeings.

Een lege vrachtcontainer is 31 oktober 2024 in de draaiende motor van een American Airlines Boeing 787 terechtgekomen op de luchthaven van Chicago. Dat veroorzaakte zowel aan de motor als aan de container grote schade. Doordat een tug met daarachter een rijtje containers een taxibaan overstak, tussen een A350 van Air France en daarachter de 787 van American ging het mis. Door de jetblast van de A350-motoren werd de container weggeblazen en vervolgens in de motor van de 787 gezogen.  In 2024 vonden er 62 incidenten plaats met Boeings. De meest recente kostte 179 personen het leven. De NOS wist te melden dat de Boeing 737 als “degelijk” bekend stond.

KLM beschikt over 24 Boeing 787-vliegtuigen, die wereldwijd worden ingezet voor verre bestemmingen.

De FAA doet onderzoek naar de vlucht van Delta Air Lines op 11 januari 2025 waarbij vier passagiers gewond zijn geraakt.


Vanwege het frequent aantal dagelijkse incidenten startte de FAA in april 2024 opnieuw een onderzoek naar Boeing

Boeing heeft volgens Kelly Ortberg, de topman van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouweringrijpende veranderingen doorgevoerd om het aantal defecten en problemen in de productielijn te verminderen. Dat verklaarde hij tegen een senaatscommissie in Washington. Hij beantwoordde vragen van Amerikaanse senatoren over de stappen die het concern heeft gezet om veiligheids- en kwaliteitsproblemen aan te pakken.

  • 28 juni 2025 Een Boeing 787 botste tijdens het taxiën en sneed met een vleugel het richtingsroer van een ander toestel af.
  • 21 juni  2025 Een Boeing 777 kreeg tijdens de vlucht te maken met een deur die ernstig begon te trillen en sissende en grommende geluiden maakte.
  • 19 juni 2025 Een Boeing 737 landde na een enorme knal na turbulentie, bij het landen botste het vliegtuig tegen een barrière.
  • 16 juni 2025 een Boeing 787-8 Dreamliner moest kort na het opstijgen uit Delhi uit voorzorg, vanwege een technisch probleem terugkeren.
  • 12 juni 2025 Een Boeing 787Dreamliner stortte neer onderweg naar het VK vanuit India. Het toestel stortte vlak na het opstijgen neer in een woonwijk.
  • 17 mei 2025 Een Boeing 777 moest  een voorzorgslanding maken op Schiphol omdat er tijdens het opstijgen vlammen uit de motor kwamen.
  • 17 mei 2025 Een Boeing 787-9 die onderweg was van Tokio naar Amsterdam moest rechtsomkeert maken, vanwege technische problemen in de cockpit. 
  • 14 maart 2025 Bij een Boeing 737 met 178 inzittenden vloog na de noodlanding de motor in brand
  • 1 maart 2025 Een Boeing 767-3S2F van Fedex maakt noodlanding met brandende rechtermotor op Newark Liberty International Airport (EWR)
  • 25 februari 2025 Een Boeing 717 maakte slechts 10 minuten na het opstijgen een noodlanding vanwege rook in de cabine, met 99 passagiers aan boord
  • 11 januari 2025 Een Boeing 757-300 kreeg een motorstoring tijdens de start en moest afbreken en evacueren.
  • 30 december 2024 Een Boeing 737-800 moest kort na opstijgen terugkeren omdat er problemen waren met het landingsgestel en brand in een motor
  • 29 december 2024: Twee Boeings 777 zijn na vertrek teruggekeerd naar Schiphol vanwege technische problemen aan boord
  • 28 december 2024: Een Boeing 737-800 met 181 passagiers verongelukte in Zuid Korea door een defecte motor,179 slachtoffers en een defecte datarecorder
  • 28 december 2024: Een Boeing 737-800, werd onbestuurbaar in Sandefjord (Oslo) na een hydraulische storing en gleed van de baan door in het gras
  • 25 november 2024: Een Boeing 737 vrachtvliegtuig is neergestort in Litouwen 
  • 20 november 2024: Een Boeing 747 vrachttoestel moest na besturingsproblemen een voorzorgslanding maken op Schiphol
  • 20 november 2024: Een Boeing 787-9 Dreamliner moet een voorzorgslanding maken nadat er een vreemde lucht werd geroken
  • 8 november 2024: Een Boeing 737 400F kreeg te maken met een brand in het ruim en maakte een noodlanding in São Paulo
  • 8 november 2024: Een Boeing 737 kreeg te maken met een ontploffing in de motor en moest noodlanding maken
  • 7 oktober 2024: Een Boeing 737-800kreeg te maken kreeg met een ‘ongewoon contact met de landingsbaan
  • 7 oktober 2024: Een Boeing 737 kreeg problemen met het landingsgestel dat ze niet volledig konden intrekken door een defecte microschakelaar
  • 16 september 2024: Een Boeing 737-900 verloor tijdens de vlucht de cabinedruk en moest een noodlanding maken
  • 28 augustus 2024: kreeg een Boeing 737-900 te maken met ernstige turbulentie en landde met zeven gewonden
  • 8 augustus 2024: Een Boeing 737-300 is tijdens de start van de baan geschoten op Blaise Diagne International Airport bij Dakar in Senegal
  • 7 augustus 2024: Een Boeing 777-200 moest een tussenlanding maken vanwege een door slecht onderhoud overstromende toilet
  • 6 augustus 2024: Een Boeing 737 MAX 8  moest een noodlanding maken vanwege brandmelding in het vrachtruim
  • 21 juli 2024: Een Boeing 787-9 onderweg naar Amsterdam is gestrand in Buenos Aires vanwege een beschadigde fairing
  • 18 juli 2024: Een Boeing 777-200 moest een noodlanding maken in Rusland vanwege brandmelding in vrachtruimte
  • 17 juli 2024: Een Boeing 777 van El Al moest een noodlanding maken op Schiphol vanwege problemen met het hydrolische systeem
  • 8 juli 2024: Een Boeing 757-200, verloor bij het opstijgen een wiel. In maart verloor een United Airlines-toestel ook al een wiel
  • 24 juni 2024: Een Boeing 737-800 moest vanwege een barst in het cockpitraam retour voor een voorzorgslanding
  • 24 juni 2024: Een Boeing 737 MAX 8 verloor de cabinedruk en moest retour Seoul voor noodlanding
  • 23 juni 2024: Een Boeing 737-800 kreeg tijdens de klim te maken met een storing aan de rechtermotor. Een vonkenregen en een noodlanding was het gevolg
  • 23 juni 2024: Een Boeing 777-206 moest op Schiphol na 40 minuten vliegen een voorzorgslanding maken vanwege een nog onbekend mankement
  • 21 juni 2024: Een Boeing 737-800 daalde door onbekende oorzaak naar extreem lage hoogte van 150 meter over woonwijk en school Oklahoma
  • 19 juni 2024: Een ruimtecapsule genaamd Starliner  stond gepland voor terugkeer naar de aarde maar vanwege 5 defecte stuwraketten en lekke heliumtanks is dit uitgesteld 
  • 17 juni 2014: Een Boeing 737-800 moest een noodlanding maken in Nieuw Zeeland na brand in een van de motoren veroorzaakt door vogels
  • 16 juni 2024: Een Boeing 787 Dreamliner moest de vlucht afbreken omdat een van de cockpitramen volledig was gevuld met talloze kleine barstjes
  • 10 juni 2024: Een Boeing 787-9 moest een retourvlucht van negen uren maken voor een noodlanding vanwege motorstoring
  • 5 juni 2024: Een Boeing 777  moest een noodlanding toen de motoren in brand vlogen
  • 31 mei 2024: Een Boeing 737-800 kreeg vlak na take-off te maken met op zwart staande displays in de cockpit en moest noodlanding maken
  • 29 mei 2024: Een Boeing 737-800 heeft bij de landing op Schiphol lekke banden opgelopen
  • 25 mei 2024: Een Boeing MAX 8 begon sterk en ongecontroleerd met de staart heen en weer te schudden, een beweging die onder piloten ook wel ‘Dutch roll’ wordt genoemd
  • 21 mei 2024: Een Boeing 777-300ER verloor in zo’n drie minuten tijd ruim 1800 meter hoogte door turbulentie
  • 20 mei 2024: Een Boeing 777 kreeg een zuurstoflek en moest op 3 km hoogte blijven vliegen
  • 15 mei 2024: Een Boeing 747-400 moest rechtsomkeert maken, nadat tijdens de start vlammen uit één van de motoren sloegen
  • 12 mei 2024: Een Boeing 777-200 maakte een ongeplande landing op de luchthaven van Montreal nadat in de cabine een brandlucht werd gesignaleerd
  • 10 mei 2024: Een Airbus A330 van Oman Air  werd geteisterd door hevige turbulentie, plafondpanelen raakten los
  • 9 mei 2024: Een Boeing 737-300 is tijdens de start van de baan geschoten op Blaise Diagne International Airport bij Dakar in Senegal
  • 9 mei 2024: Een Boeing 737-900 moest een doorstart en daarna met hoge snelheid noodlanding maken omdat flaps niet uitschoven
  • 9 mei 2024: Een Boeing 737 heeft tijdens de landing op een vliegveld bij Antalya een klapband gekregen door een beschadigd neuslandingsgestel
  • 9 mei 2024: Een Boeing 737-300 van Transair crashte op de landingsbaan in Senegal, een motor en een vleugel stonden in brand 
  •  8 mei 2024: Een Boeing 767-300F moest een noodlanding maken zonder dat het voorwiel was uitgeklapt. Het vliegtuig schoof met een hoop vonken een flink stuk over de grond 
  • 7 mei 2024: Een Boeing 777-200ER moest een noodlanding maken in Ankara, vanwege een mogelijk technisch mankement 
  • 27 april 2024: Een Boeing 767 van  verloor na het opstijgen vanaf JFK Airport een paneel en de noodglijbaan
  • 26 april 2024: Een Boeing 747 stuiterde over de landingsbaan en moest doorstarten
  • 19 april 2024: Een Boeing737-8 kon ternauwernood een frontale botsing voorkomen
  • 11 april 2024: Een Boeing 737 MAX-8 maakte zo’n sterke duikvlucht gemaakt(wellicht door fout van piloot) , dat het toestel bijna in zee is beland
  • 7 april 2024: Een Boeing 737-800 verloor een motorkap tijdens het opstijgen en deze raakte de vleugel 
  • 4 april 2024: Een Boeing 737-700 regeringsvliegtuig kon niet vertrekken wegens niet nader aangeduide technische problemen
  • 4 april 2024: Een Boeing 737-800 kreeg vlak voor het opstijgen brand in de motor, de piloot ontdekte dat de remmen oververhit waren en dat er een brand in de motor woedde
  • 17 maart 2024: Een Boeing 737-900 met te weinig brandstof aan boord  en vastzittende flaps maakte noodlanding op Schiphol
  • 13 maart 2024: Een Boeing 777 moest een noodlanding maken in Californië nadat de bemanning een lekke band had gemeld
  •  12 maart 2024: Een Boeing 555-300ER moest een noodlanding maken op Schiphol vanwege technische problemen
  • 11 maart 2024: Een Boeing 787-9 Dreamliner kon maar moeizaam landen na een snelle val en technische problemen  
  • 7 maart 2024: Een Boeing 777-200 verloor bij het opstijgen een wiel en deze raakte een auto met ernstige schade tot gevolg
  • 4 maart 2024: Een Boeing 737-900 moest gedwongen een noodlanding maken nadat vlammen uit een van de motoren kwamen
  • 19 januari 2024: Een Boeing 737 regeringsvliegtuig kreeg een zuurstoflek
  • 19 januari 2024: Een Boeing 747-8 vrachtvliegtuig moest een noodlanding maken vanwege brand in linkervleugel
  • 13 januari 2024: Een Boeing in Japan kreeg tijdens de vlucht spontaan een barst in een cockpitraam
  • 5 januari 2024: Een Boeing 737 verloor een paneel en een raam tijdens vlucht naar Oregon (Boeing betaalde Alaska Airlines 160 miljoen dollar)
  • 9 februari 2023: Een Boeing 777-200 vloog op kruishoogte toen er uit de oven in de pantry rook kwam
  • 9 juli 2022: Een Boeing 737-800 moest in Athene een noodlanding maken vanwege een gebroken stuurkabel
  • 21 maart 2022: Een Boeing 737 van China Eastern Airlines stortte neer in bergachtig gebied ten zuidoosten van de stad Wuzhou in de regio Guangxi
  • 1 september 2021: Een Boeing 737-500 verloor snel hoogte, ruim 3000 meter binnen 1 minuut
  • Juli 2021: Alle 11.900 Boeing 737’s  moesten voor een extra inspectie vanwege mogelijke defecte schakelaars die de luchtdruk in de cabine regelen
  • 5 februari 2020: Een Boeing 737-800 van Pegasus Airlines geraakt naast de landingsbaan en breekt in drie stukken
  • 10 maart 2019: Een Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines stortte zes minuten na vertrek neer
  • December 2018: Een Boeing 737 MAX stortte neer in Indonesië
  • 6 mei 2015: Een Boeing 737-700 verloor de cabinedruk en moest een noodlanding maken
  • 8 maart 2015: Een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines-vlucht 370 verdween geheel

MH370

Een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines-vlucht 370 (MH370/MAS370) was een passagiersvlucht met 239 mensen aan boord van Kuala Lumpur naar Peking. Op 8 maart 2014 om 00:41 (MST) vertrok de Boeing 777-200ER vanaf Kuala Lumpur International Airport voor een nachtvlucht naar de Internationale luchthaven van Peking Capital, waar het toestel om 06:30 (MST) had moeten landen.
Ongeveer 40 minuten na vertrek was het reguliere contact verbroken. Het toestel was naar zijn kruishoogte gestegen van 35.000 voet (tussen 10 en 11 km) toen het opeens van de radar verdween,ongeveer bij waypoint IGARI in de Golf van Thailand. Alle communicatie was tot dat moment volgens de normale Radio/Telefonie (R/T)-procedures verlopen. Het toestel was onderweg naar het luchtruim van Vietnam, maar maakte geen contact met de luchtverkeersleiding in Ho Chi Minhstad.Na de verdwijning werd een grote zoektocht in gang gezet. Er werd vooral gezocht op de bodem van de Indische Oceaan ten westen van Australië. Een van het toestel afkomstige flaperon spoelde in juli 2015 aan op het eiland Réunion.
Een week na de verdwijning gaf premier Najib Razak van Maleisië een persconferentie. Hij stelde dat ‘met een hoge mate van waarschijnlijkheid’ kon worden gezegd dat zowel het ACARS-systeem als de transponder moedwillig waren uitgeschakeld. Ook bevestigde hij eerdere berichten dat het vliegtuig een scherpe bocht had gemaakt en richting Maleisië was gevlogen. De premier zei dat niet met zekerheid kon worden gesteld dat het vliegtuig was gekaapt. Het vliegtuig moet daarna nog bijna zeven tot acht uur hebben doorgevlogen, uitgaande van satellietinformatie en de hoeveelheid beschikbare brandstof.
Mogelijk heeft een van de bemanningsleden bewust het vliegtuig willen laten verdwijnen. In juli 2016 werd bekend dat hiervoor bewijs was gevonden op een computer. Onderzoek door de FBI wees uit dat de gezagvoerder, Zaharie Ahmad Shah, ongeveer een maand voor het verdwijnen van vlucht MH370 thuis op een vliegsimulator een vermoedelijk als zelfmoordvlucht bedoelde vlucht over het zuidelijke deel van de Indische Oceaan simuleerde. De Boeing 777-200ER met vliegtuigregistratie 9M-MRO werd door Boeing overgedragen aan Malaysia Airlines op 31 mei 2002. Het toestel had twee Rolls-Royce Trent 800-motoren.Het toestel was eerder betrokken bij een ander incident. In 2012 botste het toestel op luchthaven Shanghai Pudong tegen een toestel van China Eastern Airlines, een Airbus A340-300.[19] Daarbij raakte een vleugeltip beschadigd die later is hersteld. Op 29 juli 2015 werd een brokstuk van een Boeing 777-200 gevonden op het strand van La Réunion, een eiland in de buurt van Madagaskar. Het betrof een flaperon, een onderdeel van de vleugel. Meteen na de vondst werd er al gespeculeerd dat het afkomstig zou zijn van de vermiste vlucht MH370.Op 5 augustus 2015 werd dat bevestigd door de Maleisische premier Razak.Op 3 september maakt het Franse Openbaar Ministerie bekend dat dit vleugelonderdeel inderdaad afkomstig was van vlucht MH370.[1] Dit blijkt uit een aantal serienummers die in de flaperon zijn gevonden. Begin maart 2016 spoelde op een zandbank bij de Mozambikaanse kust een stuk metaal aan dat afkomstig leek van vlucht MH370. Vermoed werd dat het om een stuk van het staartstuk ging.[30] Het werd onderzocht samen met een ander stuk dat eveneens in Mozambique was aangetroffen. Drie weken later bevestigde het Maleisisch-Australische onderzoeksteam dat de stukken metaal vrijwel zeker van vlucht MH370 afkomstig waren; de verf bleek overeen te komen. Op 22 juli 2016, bijna tweeënhalf jaar na de verdwijning van vlucht MH370, maakten de ministers van Maleisië, China en Australië bekend dat de zoektocht naar het toestel in de Indische Oceaan binnenkort zou worden gestaakt. Op 15 september 2016 bevestigden de Australische en Maleisische veiligheidsautoriteiten dat een in juni op het strand van het Tanzaniaanse eiland Pemba aangespoeld vleugelstuk ook van vlucht MH370 afkomstig was. Op 17 januari 2017 maakten Australië, Maleisië en China gezamenlijk bekend dat na bijna drie jaar de zoektocht naar het verdwenen toestel in de Indische Oceaan definitief zou worden beëindigd. Begin oktober 2017 rondden de Australische autoriteiten het onderzoek formeel af. In januari 2018 startte het Amerikaanse bedrijf Ocean Infinity op verzoek van Maleisië een nieuwe zoektocht. Zonder dat dit tot nieuwe resultaten leidde werd deze op 29 mei 2018 beëindigd. 10 jaar na de verdwijning, in 2024, gaven verschillende organisaties en overheden aan de zoektocht niet op te willen geven. Maleisië startte daarom eind december 2024 met een derde nieuwe zoektocht. De zoektocht wordt uitgevoerd door het maritieme bedrijf Ocean Infinity, dat is gespecialiseerd in zoektochten naar wrakken op de zeebodem. Het bedrijf had begin dit jaar zelf een voorstel ingediend bij de Maleisische regering. Maleisië zal 70 miljoen dollar (ongeveer 67,4 miljoen euro) betalen als de resten van het vliegtuig worden gevonden. De verdwijning is een van de grootste mysteries uit de luchtvaartgeschiedenis. De komende weken wordt in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan een gebied van ongeveer 15.000 vierkante kilometer uitgekamd, een veel kleiner gebied. Net als in 2018 krijgen de Amerikanen alleen betaald als ze het wrak vinden, omgerekend een bedrag van ruim 67 miljoen euro. De zoektocht naar de in 2014 spoorloos verdwenen Maleisische Boeing 777 is volgens de minister van Transport van het land voorlopig stilgelegd. Volgens minister Anthony Loke zijn de weersomstandigheden te ongunstig en wordt tegen het eind van het jaar weer een poging gedaan vlucht MH370 te traceren. “Het is nu niet het juiste seizoen ervoor.”

Bij de FAA zijn al vijf meldingen over problemen met de cockpitstoelen binnengekomen, de meest recente in juni van dit jaar. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA wil nu dat luchtvaartmaatschappijen de cockpitstoelen in hun Boeing 787 Dreamliners extra controleren. Er zijn in de Verenigde Staten 158 Boeing 787 Dreamliners die van de FAA moeten worden bekeken.  In maart maakte een 787 van LATAM Airlines tussen Sydney en Auckland een onverwacht scherpe duikvlucht waardoor tientallen mensen gewond raakten, sindsdien zijn er volgens de FAA ‘steeds vaker’ meldingen van problemen met de stoelen binnengekomen. De stoel van zowel de piloot als de copiloot van de Boeing zou plotseling en onbedoeld naar voren of achter kunnen bewegen. ‘Abrupte bewegingen van de bedieningsinstrumenten kunnen vervolgens resulteren in een snelle daling van een vliegtuig en ernstig letsel bij passagiers en bemanning’, schrijft de FAA. De vliegtuigbouwer vroeg maatschappijen eerder dit jaar daarom zelf ook al om de schakelaars van de stoelen te controleren. Boeing hoopt met ontwerpwijzigingen 737 MAX nieuwe incidenten te voorkomen. Boeing blijft onder verscherpt toezicht van de FAA. Dat zei vertrekkend directeur Mike Whitaker van de FAA. Boeing verklaarde onder meer nieuwe willekeurige kwaliteitscontroles te hebben ingesteld. Ook zijn de defecten in de productie van de 737-romp bij leverancier Spirit AeroSystems aanzienlijk verminderd door het aantal inspectiepunten te verhogen en de invoering van een kwaliteitsgoedkeuringsproces voor klanten.

De National Transportation Safety Board (NTSB) doet onderzoek naar een technisch probleem met het staartroer van een Boeing 737 MAX-vliegtuig. Het richtingsroer in het staartstuk van het toestel van United Airlines functioneerde niet toen piloten wilden landen op de luchthaven van Newark op 6 februari.  Volgens een voorlopig rapport van de NTSB kwamen de voetpedalen die het roer aansturen vast te zitten. De vlucht van United Airlines met 155 passagiers en zes bemanningsleden aan boord kon nog wel landen. Boeing zegt dat er werd samengewerkt met de NTSB en United Airlines bij het onderzoek en dat het probleem werd verholpen door onderdelen te vervangen. Door een montagefout kan er water in het onderdeel komen, dat vervolgens bevriest en ervoor zorgt dat het roer vast kan komen te zitten. Er werden 350 van die onderdelen aan Boeing geleverd, maar onduidelijk is hoeveel vliegtuigen getroffen zijn. Mogelijk gebruikte alleen United Airlines het onderdeel. De luchtvaartmaatschappij verving meteen na het incident in februari van negen vliegtuigen het onderdeel in het richtingsroer. Het richtingsroer wordt vooral gebruikt bij het opstijgen en landen om de neus van het vliegtuig in de juiste richting te houden. In de handleiding van de Boeing 737 Max staat dat piloten ‘maximale kracht’ op de pedalen moeten uitoefenen als het roer vast komt te zitten. Dit kan volgens de NTSB gevaarlijk zijn op of vlak bij de landingsbaan omdat ‘de piloot de controle over het vliegtuig zou kunnen verliezen’. Zeven mensen en twee bedrijven worden beschuldigd van fraude en het overtreden van veiligheidsregels in een onderzoek naar vermoedelijk gebrekkige vliegtuigonderdelen. Deze werden door een Italiaans bedrijf voor Boeing geproduceerd. De aanklagers startten hun onderzoek eind 2021 nadat Boeing klaagde dat sommige onderdelen die waren geleverd voor de 787 Dreamliner-toestellen door het bedrijf onjuist waren gefabriceerd. Twee onderaannemers van het Italiaanse semi-staatsbedrijf Leonardo, leverden de inferieure  onderdelen aan voor de Boeing 787. Volgens experts riskeerde de bodem van de vliegtuigen het te begeven gedurende een vlucht, met alle risico’s van dien voor passagiers en personeel. Vooral tijdens een eventuele noodlanding was dat gevaar levensgroot. Ook heeft het OM ongeveer zesduizend vliegtuigonderdelen in beslag genomen, bijna vijfduizend onderdelen in titanium en ruim elfhonderd in aluminium waren niet volgens de voorschriften gemaakt. Ruim vijfhonderd van die onderdelen met goedkopere materialen waren verbindingsstukken in de romp van de Boeing 787 Dreamliner. De besparing op de inkoop van grondstoffen, enkele honderdduizenden euro‘s, werd door de eigenaren van de beide bedrijven in hun eigen zak gestoken. Zowel Boeing als het Italiaanse semi-staatsbedrijf Leonardo, die opdracht voor het maken van de vliegtuigonderdelen uitbesteedde aan de bedrijven in Brindisi, kwamen op tijd achter de oplichting. Nadat het OM in Brindisi twee jaar geleden al aan de bel trok en de ondeugdelijkheid van de geleverde onderdelen vaststelde, onderwierpen Boeing en Leonardo 477 vliegtuigen waarin die ondeugdelijke onderdelen zouden zijn verwerkt aan een strenge inspectie. De vliegveiligheid zou nooit in gevaar zijn geweest. Meer dan vijfhonderd onderdelen, gemaakt van goedkopere materialen, waren verbindingsstukken in de romp van de Boeing 787 Dreamliner. De besparing op de inkoop van grondstoffen, enkele honderdduizenden euro’s, werd door de eigenaars van de beide bedrijven in hun eigen zak gestoken.

Problemen met landingsgestel

Na een rapport in augustus 2024 over het ontbreken van bepaalde inspecties van het hoofdlandingsgestel (MLG) van de Boeing 787 tijdens de productie, stelde de FAA voor een luchtwaardigheidsrichtlijn (AD) uit te vaardigen. In haar toelichting op de Notice of voorgestelde regelgeving (NPRM) onthulde de FAA dat een Boeing-rapport aangaf dat er tijdens de productie geen fluorescerende penetrantinspectie was uitgevoerd op vier MLG-draagarmonderstangen. De FAA benadrukte dat als de situatie niet wordt aangepakt, er een risico bestaat op het instorten van de MLG, wat zou kunnen leiden tot verlies van richtingscontrole terwijl het vliegtuig op de grond staat en mogelijk het risico op een baanafwijking of het binnendringen van brandstof in de vleugels zou vergroten . Volgens de voorgestelde regelgeving was de AD gebaseerd op het Boeing Alert Requirements Bulletin (RB) B787-81205-SB320048-00 RB, uitgave 001, gedateerd 20 november 2023. Hoewel de RB specificeert dat alleen vliegtuigen met nummers Lijnnummers (LN ) 6 tot en met 1168 getroffen waren, verklaarde de FAA dat de voorgestelde richtlijn van toepassing zou zijn op alle Boeing 787-varianten, inclusief de 787-8, 787-9 en 787-10-modellen.

“Omdat de getroffen onderste vergrendelingsverbindingen van de sleepsteunen roterende onderdelen zijn, heeft de FAA vastgesteld dat deze onderdelen later konden worden geïnstalleerd op vliegtuigen die in eerste instantie waren geleverd met aanvaardbare onderste vergrendelingsverbindingen van de sleepsteunen, waardoor deze vliegtuigen aan onveilige omstandigheden werden blootgesteld.”

De FAA heeft 16 september vastgesteld als deadline voor geïnteresseerde partijen om commentaar te geven op de NPRM. Na bestudering van de feedback zal het bureau de definitieve AD-richtlijnregel publiceren.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bekendgemaakt een onderzoek te zijn begonnen naar tweederangs titanium dat zowel in toestellen van Boeing als Airbus is geplaatst. Het materiaal is afkomstig uit China en met vervalste papieren doorgeleverd. Twee productiebedrijven hebben verklaard “kleine roestgaatjes” te hebben ontdekt, terwijl titanium juist corrosievrij is. Het titanium werd gebruikt in vliegtuigonderdelen geproduceerd door de Amerikaanse toeleverancier Spirit AeroSystems. Dat bedrijf zegt dat het materiaal in de toeleveringsketen is terechtgekomen door vervalste documenten. “Toen dat werd opgemerkt, zouden alle verdachte onderdelen uit de productie zijn gehaald”. Het probleem zou ontdekt zijn toen een leverancier van onderdelen kleine roestgaten vond in het titanium van een niet nader genoemde Chinese leverancier, die valse documenten zou hebben gebruikt om aan te tonen dat het materiaal afkomstig was van een andere, bekende leverancier uit China. De FAA zegt dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing vrijwillig heeft bekendgemaakt dat hij materiaal heeft gekregen via een verdeler die mogelijk vervalste of verkeerde documenten heeft gebruikt. De luchtvaartindustrie probeert al langer grip te krijgen op niet-gecertificeerde onderdelen die in de toeleveringsketen terechtkomen. Vorig jaar was er nog een schandaal rond een obscuur Brits bedrijf dat onderdelen voor vliegtuigmotoren leverde met vervalste certificaten. Nadien werd een ‘Aviation Supply Chain Integrity Coalition’ opgericht.

De rompen van de nieuwste generatie van de 787 Dreamliner vliegtuigen zijn gemaakt van koolstofvezel, wat op zichzelf niet sterk genoeg is. ‘Daarom worden er binnenin allerlei constructie-elementen geplaatst die met bouten en moeren worden vastgezet. Het probleem is nu dat de moeren verkeerd zijn vastgedraaid: in plaats van de kop van de bout vast te houden en de moer aan te draaien, hebben ze de moer vastgehouden en de kop gedraaid. ‘En hoewel dit niet direct een groot probleem is, kan het op termijn leiden tot beschadigingen en problemen met de bevestigingen. Boeing gaat de toestellen nu onderzoeken en corrigeren waar nodig. Het kan zijn dat dit ter plekke gebeurt bij onderhoudsdiensten of dat de toestellen terug naar de fabriek moeten, stelt Melkert. De luchtvaartdeskundige vindt het bemoedigend dat Boeing open is over dit probleem en het niet verbergt. ‘Dit is anders dan de situatie met de 737 Max, waar ook fouten aan het licht kwamen.’ De FAA had toen kritiek op zichzelf omdat ze mogelijk te makkelijk waren geweest en te veel door de vingers hadden gezien. ‘De FAA heeft nu aangegeven strengere inspecties uit te voeren, zowel op papier als fysiek in de fabrieken. In het verleden waren er ook inspecteurs van de FAA aanwezig in de fabrieken, maar die hadden soms een te vriendschappelijke relatie met de werknemers. ‘Dat bracht de professionele afstand en kritische inspecties in gevaar’, zegt Melkert. ‘Het is belangrijk dat er een voldoende professionele afstand wordt gehouden om de veiligheid te waarborgen.’

Individuele leidinggevenden of voormalige leidinggevenden van Boeing gaan door verjaring vermoedelijk vrijuit in de zaak rond twee dodelijke crashes met 737 MAX-toestellen in 2018 en 2019. Bij de twee vluchten, in Indonesië en Ethiopië, kwamen 346 mensen om het leven. Naderhand werden problemen bekend met een systeem dat de invalshoek van Boeing-vliegtuigen van het type 737 MAX bijstuurt. Boeing trof in 2021 een schikking met justitie in de Verenigde Staten van 2,5 miljard dollar omdat de vliegtuigfabrikant informatie over die problemen verborgen had gehouden voor de luchtvaartautoriteit FAA. Daarvan ging 500 miljoen dollar naar een fonds voor nabestaanden van de slachtoffers. Ook werd  in april 2025 een schikking getroffen met de nabestaanden van twee slachtoffers. Daarmee werden twee rechtszaken voorkomen. Na de twee rampen met de 737-toestellen werd dit type vliegtuig lange tijd aan de grond gehouden. Boeing moest in de tussentijd technische aanpassingen doorvoeren. Dat kostte de vliegtuigproducent meer dan 20 miljard dollar. Boeing zegt 90 procent van de claims rond de twee 737 MAX-ongelukken te hebben afgehandeld en heeft miljarden dollars aan schadevergoedingen aan nabestaanden betaald. In november schikte Boeing al met de familie van een andere vrouw die bij de crash om het leven was gekomen. Boeing heeft zijn “diepste medeleven” betuigd aan alle nabestaanden. “We hebben vooraf toegezegd de families volledig en eerlijk te compenseren en hebben de juridische verantwoordelijkheid voor de ongelukken geaccepteerd. We zullen ons blijven inzetten om de claims van de familieleden eerlijk af te handelen.”

Er gebeuren de laatste tijd steeds meer  vliegtuigongelukken en technische mankementen met Boeings. De 62-jarige John Barnett, de klokkenluider die openbaar zijn zorgen uitte over de veiligheid bij een fabriek van vliegtuigbouwer Boeing werd dood gevonden in zijn vrachtwagen op de parkeerplaats van het hotel in de Verenigde Staten. Hij werd gevonden met een ‘zelf toegediende wond’, maar de politie doet nog onderzoek naar de zaak en nabestaanden laten weten dat er geen enkele zelfmoord ideeën geweest zouden zijn.  Barret ging in 2017 met pensioen na 32 jaar voor Boeing te hebben gewerkt. Hij meldde zijn zorgen over de productienormen bij de fabriek van Boeing in North Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina waar 787 Dreamliners worden gebouwd.  In 2019 uitte hij zijn zorgen over veiligheidsproblemen tegen The New York Times. Er waren volgens hem defecte onderdelen geïnstalleerd in sommige vliegtuigen en er waren problemen met toezicht waardoor de veiligheid in het geding kon komen. Er liep nog een rechtszaak tegen Boeing en hij zou verder worden ondervraagd, maar kwam niet opdagen voor de hoorzitting. Er werd navraag gedaan in zijn hotel. Vervolgens werd hij dood gevonden in zijn auto op de parkeerplaats van het hotel. De Boeing-fabriek kwam mede door de klachten van Barnett onder strenger toezicht te staan van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Boeing is in opspraak gekomen door verschillende technische problemen in de afgelopen tijd. Zo verloor een 737 MAX-toestel begin dit jaar tijdens de vlucht een deurpaneel en eerder deze maand kwam nog een band los bij een opstijgende Boeing 777. Ook was er een probleem met het staartroer van een 737 MAX. Verder was er maandag nog een incident met een 787 Dreamliner die tijdens een vlucht tussen Sydney en Auckland plots omlaag dook. Daardoor raakten tientallen passagiers gewond. Ook daar zou sprake zijn geweest van een technisch probleem. Arbeiders die onder druk stonden, zouden opzettelijk ondermaatse onderdelen hebben gemonteerd op vliegtuigen op de productielijn. Er waren ernstige problemen met zuurstofsystemen, wat zou kunnen betekenen dat een op de vier ademhalingsmaskers in geval van nood niet zou werken. Hij maakte zich zorgen dat de drang om nieuwe vliegtuigen te bouwen betekende dat het assemblageproces werd overhaast en de veiligheid in gevaar kwam. Arbeiders zouden de procedures niet hebben gevolgd die bedoeld waren om componenten door de fabriek te volgen, waardoor defecte componenten verloren konden gaan. In sommige gevallen zouden zelfs onderdelen die niet aan de normen voldeden, uit schrootbakken gehaald zijn en in vliegtuigen gemonteerd die in aanbouw waren om zo vertragingen aan de productielijn te voorkomen. Barnett zei dat hij managers op zijn zorgen had gewezen, maar dat er geen actie werd ondernomen. Boeing ontkende zijn beweringen. Een onderzoek uit 2017 door de Amerikaanse toezichthouder, de Federal Aviation Administration (FAA), bevestigde echter een aantal van de zorgen van de heer Barnett. Er werd vastgesteld dat de locatie van ten minste 53 “niet-conforme” onderdelen in de fabriek onbekend was en dat deze als verloren werden beschouwd. Boeing kreeg de opdracht corrigerende maatregelen te nemen. Over de kwestie van de zuurstofcilinders zei het bedrijf dat het in 2017 “een aantal van de leverancier ontvangen zuurstofflessen had geïdentificeerd die niet goed functioneerden”. Maar het ontkende dat een van deze daadwerkelijk in vliegtuigen was gemonteerd. Boeing kleineerde hem en belemmerde zijn carrière omdat hij de problemen aankaartte. Op het moment van zijn overlijden was hij net in Charleston geweest voor juridische interviews die verband hielden met die zaak. Zijn dood komt op een moment dat de productienormen bij zowel Boeing als zijn belangrijkste leverancier Spirit Aerosystems onder intensief toezicht staan en er recent nieuwe ongelukken gebeurden. zoals toen een ongebruikte nooduitgangdeur kort na het opstijgen vanaf Portland International Airport van een gloednieuwe Boeing 737 Max viel omdat er bouten ontbraken. De FAA meldde dat bij een zes weken durende audit van het bedrijf “meerdere gevallen waren aangetroffen waarin het bedrijf niet voldeed aan de eisen voor kwaliteitscontrole bij de productie. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben de zwarte dozen in beslag genomen van de Boeing 787-9 Dreamliner die in de problemen kwam en door een technisch probleem een “grote beweging” veroorzaakte en tientallen passagiers gewond raakte. Latam Airlines en meerdere passagiers zeiden dat het vliegtuig met 263 passagiers en negen bemanningsleden plotseling flink daalde. Het toestel kon uiteindelijk wel landen op de luchthaven van Auckland. Twaalf passagiers werden naar het ziekenhuis gebracht. De Nieuw-Zeelandse en Chileense autoriteiten gaan samen onderzoek doen naar de oorzaak van het incident. De zwarte dozen moeten meer informatie opleveren over de route van het vliegtuig en de communicatie tussen de piloten. Eerder verloor een Boeing 777-200 die onderweg was van San Francisco naar Japan tijdens het opstijgen een wiel. In het vliegtuig van United Airlines zaten 235 passagiers en 14 bemanningsleden die onderweg waren naar Osaka. Het wiel kwam neer op de personeelsparkeerplaats van de luchthaven, een auto raakte beschadigd. Ook in 2018 en 2019 waren er twee dodelijke ongelukken met nieuwe toestellen van Boeing waarbij technische fouten een rol speelden. Beide ongevallen waren met het iets kortere Max 8 toestel, maar ook de 737 Max 9 werd toen voor inspectie aan de grond gehouden. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat Boeing aanpassingen aan het systeem nooit had gemeld aan de Federal Aviation Administration (FAA). Ook bleek dat Boeing al ruim een jaar wist van de problemen met het falende waarschuwingssysteem. Maar na intern onderzoek werd de conclusie getrokken dat er geen veiligheidsrisico was. Het Boeing-type werd na de ongelukken grondig onderzocht. Na 20 maanden konden de 737 Max-toestellen weer de lucht in, nadat de FAA de verbetering aan de systemen had goedgekeurd. Dezelfde deurproblemen kwamen al drie keer eerder voor. De eerste keer in 2019 bij Japan Airlines en daarna in 2022 bij een Duitse vlucht van TUI en een vlucht van American Airlines.

Joshua Dean, een voormalig kwaliteitsauditor bij Boeing-leverancier Spirit AeroSystems en een van de eerste klokkenluiders die beweerde dat het leiderschap van Spirit de fabricagefouten van de 737 MAX had genegeerd, stierf dinsdagochtend na een worsteling met een plotselinge, snel verspreidende infectie.  Dean, bekend als Josh, woonde in Wichita, Kansas, waar Spirit is gevestigd. Hij was 45, verkeerde in goede gezondheid en stond bekend om zijn gezonde levensstijl. Hij stierf na twee weken in kritieke toestand, zei zijn tante Carol Parsons. Hij werd ontslagen als vergelding omdat hij had gewezen op de ontoereikende normen van het bedrijf in de productiefaciliteit in Wichita, Kansas. Na het afronden van zijn studie werktuigbouwkunde is hij in 2019 bij Spirit gaan werken. Hij verloor echter zijn baan in 2020 als gevolg van COVID-gerelateerde ontslagen. Gelukkig kreeg hij het jaar daarop zijn baan terug toen Spirit hem inhuurde als kwaliteitsauditor. De 45-jarige was een inwoner van Wichita, Kansas , waar Spirit is gevestigd. Dean’s tante Carol Parsol zei dat hij onverwacht onwel werd en naar een ziekenhuis werd gebracht nadat hij twee weken geleden ademhalingsproblemen had gehad. Hij liep MRSA op, een ernstige bacteriële infectie, en longontsteking. Hij had continue intubatie nodig tijdens zijn ziekenhuisverblijf in Oklahoma City. Volgens rapporten ging zijn gezondheid snel achteruit en werd hij op een extracorporale membraanoxygenatiemachine (ECMO) geplaatst, een soort levensondersteuning. Hij moest ook dialyseren en kreeg veel medicijnen. Dean’s moeder plaatste op sociale media dat uit een CT-scan bleek dat hij mogelijk een beroerte had gehad terwijl hij “voor zijn leven vocht” in het ziekenhuis.

Ook Boeing-ingenieur Sam Salehpour vertelde dat er fouten worden gemaakt bij de assemblage van verschillende delen van de toestellen. Daardoor bestaat volgens hem het risico dat er onderdelen loskomen. Salehpour zegt dat de romp van de 787 Dreamliner verzwakt kan raken, omdat monteurs handigheidjes gebruiken om verschillende onderdelen sneller aan elkaar te bevestigen. Dat doen ze om de nieuwe exemplaren van het vliegtuig op tijd te kunnen leveren. Salehpour zegt dat hij zijn zorgen heeft gedeeld met het management van Boeing, maar dat hij genegeerd werd. Ook zegt hij dat het soms misging bij het samenstellen van de 777. Als de onderdelen niet goed op elkaar pasten, werd dat op een hardhandige manier opgelost. “Ik heb mensen letterlijk zien springen op de vliegtuigonderdelen, om ervoor te zorgen dat ze zouden passen”. Er zouden ook structurele productiefouten zijn  bij de 777 en 787 productielijnen. Volgens hem lopen vierhonderd 777 toestellen en duizend 787 Dreamliners gevaar. Boeing ontkent dit. Een medewerker verklaarde ook dat vereiste controles op 787 Dreamliner toestellen niet werden uitgevoerd maar wel door de medewerkers voor akkoord bevonden werden afgevinkt. Ook hiernaar wordt nu onderzoek gedaan.

Boeing heeft volgens kwaliteitsinspecteur  Sam Mohawk honderden defecte vliegtuigonderdelen kwijtgemaakt die uiteindelijk in 737 Max-toestellen zijn beland. Volgens de klokkenluider moeten defecte onderdelen goed geregistreerd worden om te voorkomen dat ze toch in vliegtuigen gebruikt worden. Maar hij zegt dat Boeing ze juist uit de interne systemen verwijderde, waardoor het niet meer mogelijk was om ze goed te volgen. Ook zei hij dat er onderdelen in de buitenlucht zijn opgeslagen, en dat is niet volgens de voorschriften. Toen inspecteurs van de luchtvaartautoriteit aankondigden het terrein te bezoeken, hebben medewerkers de onderdelen snel naar andere locaties gebracht. De klokkenluider diende de beschuldiging in bij de Amerikaanse toezichthouder voor veiligheid op de werkvloer. Zijn verklaring werd openbaar gemaakt door een onderzoekscommissie van de Senaat, omdat deze een hoorzitting had met de topman van Boeing, Dave Calhoun. Hij werd aan de tand worden gevoeld over de veiligheidscultuur bij het bedrijf waar hij de ernst van de situatie erkende. Achter hem zaten nabestaanden van mensen die omkwamen bij crashes van Boeing-vliegtuigen in 2018 en 2019. Ze hielden foto’s van hun naasten en pancartes vast. Bij het begin van de hoorzitting ging Calhoun rechtstaan en draaide hij zich om, om “in naam van alle Boeing-medewerkers over heel de wereld” zijn excuses aan te bieden voor hun verlies. 

Volgens een oud-medewerker van Boeing Merle Meyers zouden mensen gepromoveerd zijn door onderdelen te ritselen. De focus van de bedrijfstop lag zozeer op een snellere productie dat medewerkers zelfs afgedankte vliegtuigonderdelen hergebruikten. Boeing staat al lang onder druk . In 2020 moesten acht Dreamliners aan de grond blijven vanwege zorgen over de productie. De leveringen werden daarna nog meermaals opgeschort. In februari vorig jaar gebeurde dat opnieuw gedurende enkele weken. Ook met de 737 MAX waren er technische problemen. Na de crash van twee vliegtuigen – waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen – moest Boeing zijn toestellen 20 maanden aan de grond houden. Een week voor de getuigenis in de Senaat moest op 5 juni een Boeing 777  nog een noodlanding maken nadat de motoren in brand vlogen.

Een medewerker van Spirit AeroSystems, een bedrijf dat onder meer rompen voor Boeing produceert meldde dat volgens hem er regelmatig vliegdelen met gebreken de fabrieken verlieten. Boeing zou daarvan op de hoogte zijn geweest. Ook zegt hij dat personeel onder druk werd gezet om minder strenge controles uit te voeren. “Ze focusten niet op de kwaliteit van de onderdelen, maar vooral op het financiële plaatje en de cijfers”, zei hij

De Japanse metaalproducent Kobe Steel heeft gefraudeerd met de uitkomsten van kwaliteitsinspecties. Kobe Steel erkent de stevigheid en levensduur van onder meer aluminium- en koperproducten te hebben vervalst, maar blijkt ook gefraudeerd te hebben bij de productie van haar staal. De producten van Kobe worden veel gebruikt in vliegtuigen. De fraude betrof aluminium en koper bestemd voor onder Boeing en de luchtvaarttak van Mitsubishi. Topman Hiroya Kawasaki moest opstappen.

Boeing moet op 23 juni terecht staan in een strafzaak over twee crashes met zijn 737 MAX-toestellen in 2018 en 2019. Het concern was in gesprek met justitie in de Verenigde Staten over een akkoord waarbij Boeing schuld zou bekennen aan fraude. Maar de rechter heeft een deadline voor zo’n overeenkomst, die viel op 11 april, geschrapt. Het is niet direct duidelijk waarom de rechter in Texas die deadline heeft geschrapt. Boeing ging er in juli mee akkoord om schuld te bekennen in een nieuwe deal met het Amerikaanse ministerie van Justitie. De vliegtuigbouwer gaf toen toe voorwaarden uit een eerdere schikking over de ongelukken niet te hebben nageleefd, wat de weg opende voor strafrechtelijke vervolging. 
In 2021 gaf Boeing toe de Amerikaanse luchtvaartautoriteit te hebben misleid over een haperend systeem dat een grote rol speelde bij de twee crashes in Indonesië en Ethiopië. In een schikking van 2,5 miljard dollar beloofde het bedrijf de eigen werkwijzen te verbeteren. Maar vorig jaar kwamen meerdere schandalen aan het licht waarbij personeel van Boeing het niet zo nauw nam met maatregelen die de veiligheid van vliegtuigen moeten garanderen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en Boeing bereikten in december een nieuw akkoord over een schuldbekentenis, maar een Texaanse rechtbank verwierp dat schikkingsvoorstel. In mei 2025 schikte Boeing de zaak met Amerikaanse ministerie van Justitie. Door de twee dodelijke crashes in 2018 en 2019 met de 737 MAX-toestellen kwamen 346 mensen om het leven. Met de overeenkomst, die nog wel moet worden goedgekeurd door de rechter, ontloopt Boeing verdere strafrechtelijke vervolging. In totaal zal Boeing ruim 1,1 miljard dollar betalen, inclusief een boete en een schadevergoeding. Zonder deal zou het proces op 23 juni beginnen. 445 miljoen dollar zal worden besteed aan het verbeteren van de naleving, veiligheid en kwaliteitsprogramma’s van het bedrijf. 

Boeing maakte in het eerste kwartaal van 2024 een omzetverlies van 355 miljoen dollar en bijna 4 miljard dollar aan contante uitgaven bekend

Behalve dat het gevaarlijk is met Boeing te vliegen vanwege de technische problemen bleek recent ook de piloot een probleem. Een dronken Amerikaanse Boeing 777-piloot werd vóór vertrek van de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs aangehouden. Nadat de zaak door een plaatselijke rechtbank was behandeld, werd de gezagvoerder veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, een jaar schorsing van het recht om een ​​vliegtuig te besturen, en een boete van 4500 euro. Een uur voor de geplande start voerde de luchthavenpolitie een controle uit op de bemanning, die een vlucht naar Dallas, Texas zou uitvoeren. Tijdens de inspectie merkten inspecteurs de geur van alcohol op die afkomstig was van de gezagvoerder. Hij had “glazige ogen” en had moeite met spreken. Het rapport van de wetshandhaving gaf een positief alcoholtestresultaat aan, waarbij het toegestane alcoholniveau zes keer werd overschreden. De gezagvoerden van een British Airways piloot maakte het vorig jaar nog bonter. Hij werd ontslagen na het snuiven van cocaïne vlak voordat hij een passagiersvlucht naar Londen zou uitvoeren. Het incident kwam aan het licht toen de gezagvoerder had opgeschept over zijn drugsgebruik tegen een stewardess. Dit jaar waren er al 18 incidenten met Boeing toestellen. Eind februari gaf FAA-directeur Mike Whitaker Boeing negentig dagen om met een uitgebreid plan te komen om de “systemische kwaliteitscontroleproblemen” bij het bedrijf aan te pakken. Ook mocht Boeing de productie van de 737 MAX niet uitbreiden. 

Een Dreamliner 787 staat al sinds augustus 2023 aan de grond. In november vloog de machine voor onderhoud naar Kuala Lumpur, Maleisië. Volgens Ladislaus Matindi, CEO van de maatschappij, is corrosie in de Rolls-Royce motoren de reden voor de verstoring. ‘Door het grote aantal motoren dat onderhoud nodig heeft en het tekort aan huurmotoren moeten vliegtuigen vaak wachten tot het hun beurt is en het motoronderhoud is afgerond. De Rolls-Royce-motoren hebben een ontwerpfout. Ook Air New Zealand ondervindt problemen met de Rolls-Royce Trent 1000 motoren. De maatschappij is daardoor genoodzaakt van 31 maart tot 25 oktober alle vluchten tussen Auckland en Chicago te annuleren. Het bedrijf legde uit dat een Trent 1000-motor na normaal gesproken duizend cycli groot onderhoud nodig heeft. Daarbij wordt een motor van het vliegtuig afgehaald en naar de fabrikant verstuurd voor inspectie en onderhoud. Tijdens routine controles, uitgevoerd door personeel van de maatschappij zelf, ontdekten technici daarentegen dat de motoren al na 750 tot 850 cycli een grote beurt moeten ondergaan. Als gevolg moet de luchtvaartmaatschappij drie 787’s tijdelijk aan de kant zetten, omdat Rolls-Royce geen nieuwe motoren kan leveren. De nood en of voorzorglandingen in de pers worden opvallend vaak in commentaren genuanceerd en in bronnen van de luchtvaart niet meer vermeld of veel later.

Boeing meldde begin juni 2024 dat was gebleken dat bevestigingsmiddelen niet goed waren vastgemaakt in de romp van nog niet geleverde 787-toestellen. De reeds geleverde vliegtuigen kunnen veilig verder vliegen, aldus het bedrijf. De productiefout werd ontdekt tijdens een kwaliteitscontrole en Boeing heeft de Amerikaanse toezichthouder FAA ervan op de hoogte gebracht, die opnieuw een onderzoek startte. Eerder in mei opende de FAA een onderzoek om na te gaan of Boeing alle verplichte inspecties van de elektrische verbindingen tussen de vleugels en de romp wel uitvoerde. Het hoofd van de toezichthouder, Mike Whitaker, getuigde 13 juni in de Amerikaanse Senaat en zei dat hij van plan was om 14 juni een bezoek te brengen aan de Dreamliner-fabriek in North Charleston. De FAA had veel beter zicht moeten hebben op wat er gaande was bij Boeing voor 5 januari”, zei Whitaker. De procedures voor het incident met een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines waren volgens hem te veel gericht op papierwerk en niet op inspecties. Sinds het bijna-ongeluk stuurt de toezichthouder veel meer inspecteurs op pad, verzekerde Whitaker de senatoren. 

De FAA is een onderzoek begonnen naar een ‘Dutch roll’ van een Boeing 737 MAX 8 van Southwest Airlines. Hoewel het incident enige weken geleden plaatsvond, maakte de Amerikaanse luchtvaartautoriteit het nieuws pas vrijdag bekend. De piloten wisten toen de Boeing veilig aan de grond te zetten, al raakte het toestel beschadigd. De Boeing MAX 8, Southwest-vlucht WN 746, was op 25 mei onderweg van Phoenix, Arizona, naar Oakland, Californië, met 175 passagiers en zes bemanningsleden aan boord. Na ongeveer een uur begon het toestel, op een hoogte van 32.000 voet, sterk en ongecontroleerd met de staart heen en weer te schudden, een beweging die onder piloten ook wel ‘Dutch roll’ heet. De term stamt uit de begintijd van de luchtvaart, een eeuw geleden en verwijst vermoedelijk naar de – Nederlandse – schaatsbeweging. De piloten van Southwest wisten vorige maand het toestel onder controle te krijgen en ze zetten de Boeing veilig aan de grond in Oakland. Niemand aan boord raakte gewond. De twee jaar oude MAX is sindsdien niet meer actief geweest. Volgens een eerste onderzoek van de FAA is er schade aan de backup power control unit (PCU), die het staartroer controleert. Of de PCU al was beschadigd of dat dit gebeurde door het incident is nog niet bekend. Het toestel is inmiddels overgevlogen naar Everett in de staat Washington voor onderhoud.

Alle commotie rondom Boeing komt de VS slecht uit omdat er meer Patriots rakketten nodig zijn, die door het bedrijf worden geproduceerd. Op de Farnborough International Airshow heeft Boeing van Korean Air een order gekregen ter waarde van zeven miljard dollar. Korean Air koopt twintig exemplaren van de 787 Dreamliner en nog een twintig van de Boeing 777X. 

CEO Kelly Ortberg moet getuigen voor een senaatscommissie over de stappen die het concern heeft genomen om veiligheids- en kwaliteitsproblemen aan te pakken. Gegeven de eerdere misstappen en problemen van Boeing, verdient het vliegende publiek te horen welke veranderingen worden doorgevoerd om de beschadigde reputatie van het bedrijf te herstellen’, aldus de Republikeinse senator en voorzitter van de commissie Ted Cruz in een verklaring. Senator Hawley verweet hem dat hij ondanks 32,8 miljoen dollar salaris de boel niet op orde lijkt te krijgen. 

Chinese luchtvaartmaatschappijen mogen van de overheid in Peking per direct geen nieuwe vliegtuigen van de Amerikaanse producent Boeing bestellen. 

Een gebouw in Kyiv (Oekraïne) dat gebruikt wordt door Boeing werd 15 juni zwaar beschadigd door een Russische luchtaanval. Op basis van foto’s en zes verklaringen van goed ingevoerde bronnen spreekt de krant van ‘een doelbewuste aanval.

Volgens twee werknemers van Boeing, drie Oekraïense functionarissen en het hoofd van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Oekraïne (ACC) was het gebouw één van de doelen die werden getroffen in een van de hevigste aanvallen van de oorlog.

Het nachtelijke spervuur van zondag op maandag was een van de hevigste van de oorlog tot nu toe. Het Russische leger lanceerde 315 drones, twee ballistische raketten en vijf kruisraketten op doelen in Kyiv, Odesa en andere Oekraïense steden. Moskou heeft zijn luchtaanvallen op het land geïntensiveerd na de verrassingsaanval die Kyiv met drones diep in Russisch gebied uitvoerde, waarbij Russische bommenwerpers werden beschadigd.
Beelden die online werden gepubliceerd door de Oekraïense staatsnooddienst en die door de FT werden geverifieerd, toonden ernstige schade aan het gebouw en eerste hulpverleners die binnen een brand aan het blussen waren.

Boeing is een van de meest prominente Amerikaanse bedrijven in Oekraïne, waarvan de activiteiten grotendeels gericht zijn op engineering en technische ondersteuning. Het bedrijf heeft een relatie met de Oekraïense vliegtuigbouwer Antonov, die bekend staat om de productie van zware transportvliegtuigen, waaronder ontwerpen die geschikt zijn voor militaire doeleinden. Eerder dit jaar ontmoetten leidinggevenden van Boeng hun Antonov-collega’s en de Oekraïense minister van Defensie om nieuwe samenwerkingsverbanden te bespreken.

Boeing had meer dan 1000 mensen in dienst in Oekraïne en was grotendeels ongehinderd doorgegaan met zijn activiteiten in het land ondanks meer dan drie jaar oorlog met Rusland, zei een van de werknemers en de voorzitter van ACC, Andy Hunder.

Ondanks de schade aan het gebouw was er ‘geen operationele onderbreking’ als gevolg van de aanval, vertelde Andriy Koryagin, plaatsvervangend algemeen directeur van Boeings operatie in Oekraïne.

Vorig jaar ondertekenden Boeing en Antonov een memorandum van overeenstemming om de mogelijkheden voor samenwerking bij defensiegerelateerde projecten te onderzoeken. Die samenwerking werd verder besproken op de Munich Security Conference in februari, toen de Oekraïense minister van Defensie Rustem Umerov een ontmoeting had met Steve Parker, chief executive, chief operating officer en interim president van Boeing, defence, space and security.

De National Transportation Safety Board heeft 18 juni 2025 een dringende veiligheidsaanbeveling gedaan om te voorkomen dat er rook in de cockpit of cabine van vliegtuigen met CFM International LEAP-1B-motoren terechtkomt. Daarnaast zijn er aanvullende aanbevelingen gedaan om de kans op hetzelfde probleem bij LEAP-1A- en -1C-motoren te evalueren. CFM LEAP-motoren worden gebruikt in varianten van de smalle passagiersvliegtuigen Airbus A320neo en Boeing 737 Max.

De NTSB concludeerde dat het Engine Load Reduction Device (LRD), een veiligheidsvoorziening die is ontworpen om de trillingen die van een beschadigde motor op de romp worden overgedragen te verminderen, schade aan het motoroliesysteem kan veroorzaken. Een dergelijke situatie kan ertoe leiden dat rook van hete olie in het ventilatiesysteem en uiteindelijk in de cockpit of passagierscabine terechtkomt.

De aanbevelingen zijn gebaseerd op het onderzoek van de NTSB naar een incident in december 2023, waarbij rook het vliegtuig binnendrong nadat een vogel in de linkermotor van een Boeing 737-8 van Southwest Airlines was geslikt, kort na vertrek uit New Orleans, Louisiana. De cockpit vulde zich met wat de bemanning omschreef als “scherpe witte rook”, zo dik dat de gezagvoerder het instrumentenpaneel nauwelijks kon zien. De bemanning zette maskers op, wist de rook te verwijderen en landde het vliegtuig terug in New Orleans. Geen van de bemanningsleden of passagiers raakte gewond.

Een soortgelijke motorschade deed zich voor in maart 2023 op een andere Southwest-vlucht, toen damp de passagierscabine vulde nadat vogels in de rechtermotor waren geslikt, kort na vertrek uit Havana, Cuba. De bemanning riep de noodtoestand uit en keerde zonder verdere incidenten terug naar de luchthaven van vertrek.

Uit bezorgdheid dat de bemanningen van deze vliegtuigen zich mogelijk niet volledig bewust zijn van het potentiële gevaar van een LRD-rookgebeurtenis en de passende beperkende maatregelen, heeft de NTSB een dringende veiligheidsaanbeveling gedaan aan de Federal Aviation Administration (FAA) met het verzoek ervoor te zorgen dat exploitanten de bemanningen van vliegtuigen met de betrokken motoren informeren. Boeing heeft de vlieghandleidingen voor piloten herzien, waarin de te nemen stappen worden beschreven om te voorkomen dat rook de cockpit of cabine binnendringt na een LRD-activering.

In de veiligheidsaanbevelingen die de NTSB aan de FAA, het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en de Chinese burgerluchtvaartadministratie heeft gedaan, heeft de NTSB de luchtvaartregulatoren gevraagd om te bepalen of andere varianten van de CFM LEAP-motor ook gevoelig zijn voor rook in de cabine of cockpit wanneer een LRD wordt geactiveerd.

De NTSB heeft de FAA en EASA tevens verzocht om van alle gebruikers van de betrokken motoren te eisen dat zij de door CFM en Boeing ontwikkelde softwarewijzigingen doorvoeren.

error: Content is protected !!