Bitcoin

Chinese bedrijven verantwoordelijk voor ruim driekwart van de gegenereerde Bitcoins. Ze profiteren van de goedkope energie in het land. De dominantie van Chinese bedrijven betekent ook dat China een flinke vinger in de pap heeft in de discussies over de toekomst van de Bitcoin. In China geldt al sinds 2021 een streng verbod op cryptocurrencies. Zelfs de gedeeltelijke legalisatie van vorig jaar is niet genoeg om de ban volledig op te heffen. Toch is regelmatig gebleken dat de Chinese bevolking manieren heeft gevonden om te investeren in crypto. Investeerders zijn “niet alleen Chinese burgers, maar vooral Chinezen in zeer invloedrijke politieke zakelijke posities. Op 31 mei verliepen aanzienlijke crypto-optiecontracten, waaronder 69.000 Bitcoin-opties ter waarde van $4,7 miljard en 920.000 Ether-opties ter waarde van $3,5 miljard. Het aflopen van deze contracten wordt historisch gezien geassocieerd met prijsvolatiliteit in de cryptomarkt. De bitcoin koers schoot omhoog na het inflatierapport uit de Verenigde Staten. 

In de nacht van 19 op 20 april werd de Bitcoin gehalveerd. Na iedere 210.000 blocks vindt er zo’n halvering plaats, wat ongeveer vier jaar duurt. In totaal kunnen er maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop komen. Onderzoekers van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn uitermate negatief over bitcoin. Volgens hen heeft de cryptomunt geen enkele waarde. Het ‘minen’ van bitcoin kost jaarlijks evenveel stroom als alle huishoudens in Griekenland of Australië.

De koers van de bitcoin is begin juli flink aan het dalen. Een bitcoin is nu ongeveer 57.900 dollar waard (zo’n 53.400 euro). Dat komt onder meer door de Amerikaanse rente en doordat overheden grote hoeveelheden van de cryptomunt verkopen. Alleen begin mei bereikte de bitcoin kort een niveau van onder de 58.000 dollar. Maar de koers dreigt verder weg te zakken. Op 14 maart bereikte die juist een nieuw record, toen een bitcoin meer dan 73.000 dollar waard was.

Het is sinds kort ook mogelijk om trackers te kopen op de AEX-index. Beleggers hoeven dan niet van ieder fonds op de belangrijkste Nederlandse beurs een ETF aandeel te kopen.  Door een positief  besluit van de SEC, via de rechter afgedwongen door aanbieders van de ETF’s, is het nu ook mogelijk om via een van de belangrijkste beurzen ter wereld in bitcoin te beleggen. BlackRock diende bij de SEC een verzoek in voor een beursnotering voor een speciaal beleggingsfonds (ETF) gericht op bitcoin. Sinds de aanvragen in oktober 2023 steeg de koers van de bitcoin met 80%. Ook ARK Invest & 21Shares, Bitwise, Invesco Galaxy, WisdomTree, Valkyrie, VanEck, Fidelity, Hashdex, Franklin Templeton en Grayscale deden zo’n aanvraag en allen kregen onlangs groen licht.  De SEC stelde de aanvragen eerst nog lange tijd uit, maar gaf 10 januari 2024 uiteindelijk toch toestemming. SEC publiceerde de goedkeuring per ongeluk eerder op X op 9 januari. Volgens SEC-topman Gary Gensler zou de X-account van de toezichthouder ‘gecompromitteerd’ en was er een ‘ongeautoriseerde’ melding geplaatst, maar 10 uur later bleek de publicatie toch een feit. Het gaat om een beleggingsproduct dat gelijk meebeweegt met de prijs van de Bitcoin. De SEC hadt de komst van deze trackers vooralsnog tegengehouden uit angst dat die tot marktmanipulatie zouden kunnen leiden. Maar rechters oordeelden vorig jaar dat de toezichthouder opnieuw naar de toelating moest kijken. De ETF zou namelijk niet zo veel verschillen van andere soortgelijke producten die al langer bestaan. Na de bekendmaking schoot de koers kort omhoog richting de 50.000 dollar. De totale instroom in de tien nieuwe etf’s was bijna 4,7 miljard dollar in twee weken tijd. GBTC met 22 miljard dollar aan beheerd vermogen heeft veruit de grootste etf. Grayscale heeft een aanzienlijke hoeveelheid BTC op de markt gebracht, waarbij meer dan 700 miljoen dollar naar Coinbase ging. De verkopen maken deel uit van Grayscale’s overgang naar een Spot ETF.  Veel GBTC-aandelen werden verkocht door de failliete crypto-exchange FTX die 22 miljoen GBTC-aandelen verkocht. 

etf’s hebben hoge beheerkosten van 1,5% per jaar

De koers bereikte in februari 2024 het hoogste punt sinds december 2021. De waarde steeg met bijna 4 procent naar 49.477,75 dollar (zo’n 46.000 euro). Bitcoin was 10 november 2022 nog maar zo’n 16.000 dollar waard, het laagste niveau sinds november 2020. Daarna veerde de Bitcoin toch weer op om in januari 2023 weer 19.400 euro waard te zijn en in februari weer op te klimmen naar de 25.000 dollar (23.500 euro). Bitcoin was sinds begin januari 2023 zo’n  50 procent meer waard geworden om in maart weer kort in te storten. Bitcoin daalde 10 maart 2023 tot ongeveer 18.600 euro.  Verwachte renteverhogingen, mogelijke strengere regels en problemen bij cryptobank Silvergate waren doorslaggevend. In april 2023 werd de koers 26.500 euro. De koers was 29 december 2023 de 43.000 dollar (omgerekend zo’n 38.840 euro). Bitcoin bereikte woensdag 28 februari 2024 voor het eerst in meer dan twee jaar een waarde van $60.000 en zette daarna kortstondig de opmars voort. Bitcoin schoot zelfs even door tot boven de 72.000 dollar om daarna begin mei weer kortstondig keihard terug te vallen naar 56.000 dollar. Het aantal bitcoin bij de gecentraliseerde beurzen is naar het laagste niveau in zes jaar tijd gezakt. De bitcoin werd eind februari 2024 51.500 euro waard. Deze prijsstijging was wellicht hoofdzakelijk te danken aan het nu al inprijzen van de inmiddels voltooide “halvering”,  voor miners. De koers is 1 juni 2024 al weer opgekrabbeld naar 62.280,00 euro

Miners van Bitcoin krijgen nu voor iedere transactie die ze verifiëren 50% minder bitcoin. Halveringen staan per 210.000 blocks op het programma, (ongeveer iedere 4 jaar), totdat het maximale aantal van 21 miljoen bitcoins is aangemaakt door het netwerk. Het prijsniveau van Bitcoin is dus geen indicator voor de duurzaamheid ervan. Er zijn geen economische fundamentele gegevens, er is geen reële waarde waaruit serieuze voorspellingen kunnen worden afgeleid. Er is geen “bewijs van prijs” en het zal een grote sociale en economische schade kunnen veroorzaken als het kaartenhuis instort. Het is belangrijk dat autoriteiten waakzaam zijn en de samenleving beschermen tegen het witwassen van geld met Bitcoin, cybercrime, grote financiële verliezen voor onwetende investeerders en niet te vergeten de grote milieuschade. 

De koers was 20 december 2023 ook al eens gestegen naar een hoogtepunt van $43.300. Na een aantal uur rond dat bedrag te hebben geschommeld, kelderde de koers toen echter weer omlaag naar de $41.900. De SEC boog zich over het feit of er beursgenoteerde bitcoinfondsen konden komen. Hiermee kunnen beleggers in bitcoin kunnen investeren via de effectenbeurs in plaats van via cryptohandelsplatformen. En kunnen ze geld in de cryptomunt steken zonder die daadwerkelijk te hoeven kopen. De koers van Bitcoin zakte op 17 augustus 2023 in 2 uur tijd van ruim 26.400 euro naar ruim 24.000 euro na het nieuws dat SpaceX zijn bezittingen in bitcoins heeft afgewaardeerd en omdat er een renteverhoging aan zat te komen.

De Amerikaanse overheid bezit voor 5,5 miljard dollar aan bitcoin en is een marktpartij geworden die de koers van de grootste cryptomunt kan beïnvloeden

Bitcoin is pas in 2009 bedacht. Iemand onder het pseudoniem Satos Nakamoto publiceerde in 2008 een artikel waarin de bitcoin werd voorgesteld. Hij was van 2009 tot 2011 actief in de bitcoin gemeenschap, totdat hij plotseling verdween. Ene Craig Wright ligt onder vuur bij de Australische belastingdienst en onlangs werd er een inval gedaan bij zijn huurhuis in Sydney. Ze hadden documenten van de Australische belastingdienst in handen waaruit zou blijken dat hij Nakamoto was. Zijn bekentenis lijkt echter een hoax te zijn.

De “Bitcoin” is cryptocurrency, een stukje digitale code dat geheel of gedeeltelijk digitaal kan worden overgedragen aan anderen. Een betaling wordt doorgegeven aan netwerk van gebruikers die Bitcoinsoftware hebben. Feitelijk is een Blockchain een digitaal gemeenschappelijk openbaar grootboek voor registraties en transacties van eigendom. Hierin staan alle transacties geregistreerd, inclusief datum en tijd van overdracht. De beveiliging, het onderhoud en beheer geschiedt door algoritmes en cryptographics. Makers van een chain (miners) worden beloont met Bitcoin voor het inzetten van hun rekenkracht. In de VS werd de bitcoin door de federale rechter officieel gekwalificeerd als een wettig betaalmiddel/geld. Het vonnis bevestigt een eerdere gerechtelijke uitspraak in 2014. De Financial Stability Oversight Council (het ministerie van Financiën, de Federal Reserve en SEC) maakt zich zorgen dat de toenemende populariteit van de bitcoin en andere digitale valuta’s de financiële stabiliteit in gevaar kan brengen en gaf dan ook geen toestemming voor een exchange traded fund (ETF), die de waarde van de Bitcoin volgt. Beleggen in cryptocurrencys wordt hierdoor bemoeilijkt. Bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en had destijds slechts een waarde van een paar centen. De totale cryptomarkt is nu zo’n 350 miljard dollar waard en is één van de grootste valuta’s ter wereld. Ook is het in zijn korte levensduur één van de meest winstgevende activa ooit geworden. Steeds meer investeerders zien Bitcoin niet als betaalmiddel maar als een waarde opslag. Grote bedrijven als Grayscale en MicroStrategy slaan enorme aantallen Bitcoin in, wat ook meteen de koersstijging van 2020 verklaart. De bitcoin is sinds 21 januari 2021 verder gedaald naar het laagste niveau in meer dan vijf maanden. De bitcoin staat onder andere onder druk door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller dan verwacht zal gaan verhogen om de hoge inflatie te beteugelen. Daarbovenop kwam het ineenstorten, het liquiditeitsprobleem en de fraude van FTX en de mislukte overname door Binance. Begin 2022 was FTX nog 31 miljard euro waard.

Ferrari accepteert  in de Verenigde Staten cryptomunten als betaalmiddel. In 2025 zou dit ook in Europese landen mogelijk moeten worden.

Juridisch zorgt de Bitcoin voor complicaties bij het eigendomsrecht. In juridische zin is virtueel geld dus geen bezit. Het vertegenwoordigt geen waarde en geen recht, het is vaak ook niet in eigen beheer. Het enige dat je bezit is een crypto grafische sleutel waarmee je toegang hebt tot data. Dat maakt dat je onder de wetten van Groot-Brittannië, India, de Verenigde Staten en Singapore geen bezitsrechten hebt. In de VS loopt al een eerste rechtszaak over het al dan niet bezitten van bitcoin ter waarde van enige miljarden. Het niet in bezit hebben houdt ook in dat het niet belastbaar is bij de belasting of in een echtscheiding. je kunt niet verdelen wat je niet bezit. Cryptomunten zijn dus geen goed en daarmee in juridische zin geen bezit. Het vertegenwoordigt geen waarde en geen recht.

Het is ook gedaan met de anonimiteit van Cryptobezitters. Vanaf 1 september 2023 is het in het Verenigd Koninkrijk al verplicht voor crypto-bedrijven om strenge identiteitscontroles en andere checks omtrent klantgegevens uit te voeren. In het verleden moest je al bewijzen wie je was met een ID-bewijs. Er moet nu ook aangeven worden waarom een bepaalde transactie wordt gedaan en bedrijven zijn verplicht om de klant te dwingen om bepaalde gegevens te verstrekken. Dit is vanwege de anti witwas maatregelen die het Verenigd Koninkrijk hanteert, die ook gelden voor bijvoorbeeld commerciële banken. Naar verwachting zullen deze regels ook voor de EU gaan gelden.

PayPal staat sinds enige tijd toe om ondersteunde crypto als bitcoin, ether, bitcoin cash (BCH) en litecoin (LTC) naar externe adressen over te maken. Daar vallen hardware wallets en wallets op cryptocurrency exchanges ook onder. Het is ook mogelijk om crypto naar andere PayPal gebruikers te sturen.

In augustus 2023 werd ongeveer 45,8 miljoen dollar aan cryptocurrency gestolen door hackers en oplichters, Daarmee staat de teller voor 2023 al op bijna $1 miljard aan gestolen crypto. Volgens een rapport is in augustus 26 miljoen dollar verloren gegaan aan zogeheten exit scams, 6,4 miljoen dollar aan flash leningen en 13,5 miljoen dollar aan exploits, waarbij misbruik gemaakt wordt van een kwetsbaarheid. 

De bitcoinbeurs Bitfinix werd 5 juli 2016 door hackers bestolen van zo’n 119.756 Bitcoin (omgerekend 62 miljoen euro). De koers daalde destijds ten gevolge van de hack van 650 dollar naar 540 dollar per bitcoin. De beurs maakte gebruik van meerdere digitale handtekeningen waardoor het overmaken van grote hoeveelheden coins feitelijk niet had mogen gebeuren maar dit systeem had niet goed gefunctioneerd.

Bittrex Malta en Malta holdings hebben in mei 2023 een chapter 11 faillissementsbescherming aangevraagd. Ruim 100.000 schuldeisers hebben een rechtszaak aangespannen tegen het Amerikaanse bedrijf

De waarde van de Bitcoin fluctueert enorm. Begin 2017 was de Bitcoin slechts 1.000 dollar waard en in november 2021 steeg de koers naar 69.000 dollar om in 2023 uiteindelijk te landen op zo’n 26.000 dollar. Stijgingen en dalingen tot zelfs tientallen procenten in korte tijd komen vaak voor bij de Bitcoin. Ook andere cryptocurrency zoals de Ether en de Litecoin stijgen of dalen dan meestal mee. Ruim 44 procent van alle Bitcoin (ongeveer 8 miljoen bitcoin) is in de afgelopen 2 jaar niet verplaatst.

Eind maart 2022 kwam de Bitcoin nog tot boven de 47.000 euro nadat Rusland bereid bleek om Bitcoin te accepteren bij olieverkopen. In april knalde koers omlaag vooral door het voornemen van de Amerikaanse centrale bank (Fed) om de rente flink te gaan verhogen om de hard oplopende inflatie te bestrijden. Een bestuurder van de Europese centrale bank (ECB) deed daarnaast ook nog een oproep om wereldwijd crypto aan banden te leggen om systeemrisico’s te voorkomen. De grote animo bij grote bedrijven om de Bitcoin te omarmen, gaf de aanzet tot een golf aan kooporders. De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft na El Salvador ook gezegd de Bitcoin te zullen gaan gebruiken.

In een aantal provincies in China waar zogeheten miners, makers van cryptomunten, actief zijn, worden de activiteiten steeds meer aan banden gelegd, evenals bij de handelsplatforms. Peking gaat alle transacties verbonden aan de handel in cryptomunten verbieden evenals het minen. De prijs van Bitcoin tuimelde 24 september 2021 6% omlaag na de aankondiging hierover van de centrale bank van China.

Het minen van bitcoins, kost elk jaar evenveel stroom als alle huishoudens in Griekenland of Australië. Dat meldt de Amerikaanse overheidsinstantie US Energy Information Administration na onderzoek.

De directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Pieter Hasekamp wil dat het kabinet cryptocurrency zoals de bitcoin in de ban doet. Hij verwacht dat een crash van de cryptovaluta’s onvermijdelijk is en vindt dat Nederland daarom zo snel mogelijk moet ingrijpen. Het Grayscale Bitcoin Trust bezit nu 5% van alle Bitcoin. In mei 2022 verdampte in 7 dagen tijd Bitcoin voor meer dan 250 miljard dollar (205 miljard euro).

Er wordt regelmatig gespeculeerd dat Bitcoin de $ 100.000 gaat bereiken. wanneer institutionele beleggers (zoals pensioen- en hedgefondsen) de Bitcoin prijs opdrijven. Naarmate we de 21 miljoen Bitcoin naderen is de kans groot dat de transactiekosten enorm zullen gaan stijgen. De hogere kosten kunnen nadelige gevolgen hebben voor mensen die afhankelijk zijn geworden van Bitcoin transacties. Uit een onderzoek van MIT blijkt dat men verwacht dat private Keys van Bitcoin rond 2027 gekraakt kunnen worden door de rekenkracht van deze kwantum computers. 

Het decentrale karakter van Bitcoin maakt het voor overheden lastig om die criminele transacties te volgen. Criminelen kunnen bijna onbeperkt nieuwe Bitcoin-adressen blijven aanmaken die nog niet als verdacht zijn gelabeld door wetshandhavers. Hierdoor is de kans dat ze gepakt worden klein.

CEO Jack Dorsey van twitter en financieel dienstverlener Square investeert samen met Jay-Z 500 bitcoin (19,8 miljoen euro) in een zelfstandig trust fonds om van Bitcoins een gangbare betaalmiddel te maken voor het internet. Er worden ook bitcoin-ontwikkelingsteams opgezet in Afrika en India.

Aankopen van bijvoorbeeld auto’s of vakanties mogen van de Turkse Centrale bank niet worden afgerekend met cryptovaluta. Volgens de toezichthouder veroorzaken bitcoin en andere digitale valuta transactierisico’s en onherstelbare schade.

Tesla, het bedrijf van miljardair Elon Musk, zette voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin op de balans. Hierdoor schoot de prijs direct 10 procent omhoog. Ook wilde hij korte tijd zijn Tesla’s verkopen voor Bitcoin maar gezien het hoge stroomverbruik en de hierdoor ontstane milieuschade zag hij daar na enkele weken al weer vanaf en kelderde Bitcoin weer. De president van China omarmde wel de blockchain maar niet de Bitcoin.  De centrale bank People’s Bank of China waarschuwde voor de handel in cryptocurrency en verbood alle handel inclusief initial coin offering. Eind juni 2019 droeg de Japanse toezichthouder op de financiële sector zes grote cryptobeurzen op om meer maatregelen te nemen om witwassen tegen te gaan. De ceo van Idax verdween in november 2019 spoorloos met miljoenen aan Bitcoin.

Crypto-beveiligingsbedrijf Unciphered melde een nieuw ontdekt beveiligingsprobleem in de oude BitcoinJS-software. Met BitcoinJS kun je walletadressen voor Bitcoin genereren. De tool werd tussen 2011 en 2015 erg veel gebruikt en geïntegreerd in de software van crypto-dienstverleners, wat betekent dat er nog steeds veel walletadressen zullen zijn die met deze software zijn gemaakt. Een kwetsbaarheid in de Javascript-software stelt je in staat om de private keys te ontfutselen. Het programma zou deze beveiligingssleutels met complete willekeur moeten genereren, maar dat was voor BitcoinJS niet helemaal het geval.
Dat betekent dat er talloze bitcoin-wallets zullen zijn die door hackers kunnen worden leeggeroofd. De onderzoekers hebben aangetoond dat het probleem reproduceerbaar is en dus dat de wallets ook in de praktijk kwetsbaar zijn.
Unciphered noemt geen specifiek aantal, maar het zou nog steeds om een substantieel aantal gaan. Het is bekend dat meer dan een miljoen walletgebruikers de software hebben gebruikt, maar het is niet duidelijk hoeveel van deze wallets nu nog gebruikt worden.

In ieder geval zijn er nog steeds grote spelers in de crypto-industrie die de wallets gebruiken, zoals Bitcore, Bitgo, Blockchain.com. Ook zijn er verschillende altcoins die hetzelfde programmaatje hebben gebruikt, zoals Dogecoin (DOGE), Litecoin (LTC) en Zcash (ZEC).

Transport Layer Security (TLS) / WALLETS

Een wallet is een publiek-privaat sleutelpaar van een openbare en een privé sleutel. Wanneer je een transactie doet met Bitcoin, Ether of een andere cryptocurrency, dan verzend je deze over het hele netwerk en log je in met je private sleutel. Het netwerk controleert en valideert daarna de transactie en als deze als “geldig” wordt bestempeld, dan wordt de transactie in de vorm van een denkbeeldig blokje, aan de ketting binnen het blockchainnetwerk toegevoegd. De transactie heeft nu plaats gevonden en iedereen binnen het netwerk kan dat ook controleren. Persoonlijke gegevens van degene die de transactie hebben uitgevoerd zijn anoniem. Om Crypto zonder broker of exchange te kunnen verhandelen heb je een wallet (digitale portemonnee) nodig, waarin je bijvoorbeeld Bitcoin kunt ontvangen. Vanuit zo’n wallet kunt je je bitcoinadressen (een adres verwijst naar het stukje van de blockchain dat van jou is) beheren. Er zijn mobiele wallets,  desktop wallets, online wallets en hardware wallets met elk hun eigen voor- en nadelen. Een mobiele wallet downloaden kun je via een app op je mobiele telefoon. Een desktop wallet kun je downloaden op de computer. Online wallets worden het meest gebruikt. Deze maakt je aan bij een derde partij, waardoor je vaak maar deels eigenaar bent van je Bitcoin. De grootste en meest bekende partijen die een online wallet aanbieden zijn blockchain.info en Coinbase.

Voor een hardware wallet kun je een USB-stick gebruiken. Een van de beste en veiligste hardware wallets die momenteel op de markt is de Ledger Nano S. Zodra je een Bitcoin-wallet hebt aangemaakt kun je Bitcoin kopen en ontvangen van andere Bitcoin gebruikers.

De prijs van de Ledger Nano S – een beveiligde USB-stick om je bitcoin op te bewaren stijgt met de dag. De stick was eerst nog voor 80 euro te koop, maar nu kost deze al zo’n 250 euro. Ook zijn er 2e hands nep ledgers te koop waarbij het saldo door hackers van de ene dag op de ander kan verdwijnen. Ook een bedrijf als Koinz Trading van oprichter Berry van Mourik lijkt de boel te hebben geflest en ging failliet. Het bedrijf zou op bestelling computers inzetten om te minen zonder dat de klant daar omkijken naar had. Eerst zouden er problemen zijn met een server in China, toen was hij opgelicht door een zakenpartner en vervolgens moest hij met spoed oogoperaties ondergaan. De ondernemer werd door de rechter veroordeeld tot teruggave van de “geleasede” computers maar cliënten betwijfelen of deze wel bestaan. Het bedrijf heeft grote betalingsachterstanden opgebouwd. Van Mourik ontkent alle beschuldigingen. De geclaimde schade zou circa 1,8 miljoen euro bedragen, exclusief de gemiste inkomsten van september tot januari dit jaar uit de te maken bitcoin. Zo’n 60 klanten hebben een claim ingediend. Zij kochten systemen voor 6100 euro per stuk plus een beheertarief van 23 euro per maand. Van Mourik beloofde dat iedere maand 0,3 Bitcoin zou worden aangemaakt en dat zou bij de toenmalige koers maandelijks dan zo’n 3500 euro hebben opgeleverd. Volgens advocaat Marco Kalmijn, die de gedupeerden bijstaat, zou er in totaal voor enkele miljoenen in de onderneming geïnvesteerd zijn. Barry van Mourik is een voormalige autohandelaar die al eens persoonlijk failliet is verklaard. Zelfs toen er al volop problemen waren, verschenen er weinig kritische stukken in de kranten.

De constante media aandacht over mogelijke ongekende winsten maakte de zeepbel van de digitale munt steeds groter. De marketingmachine draaide op volle toeren. De bubbel is zorgwekkend en veel gokkers investeren blind al hun geld of verkopen hun huis om maar mee te kunnen doen aan de ontstane hype. De 1.000 grootste Bitcoin bezitters hebben 40 procent van de markt in handen, als zij gaan cashen wordt de zeepbel doorgeprikt.

De meeste Bitcoin worden verhandeld in Amsterdam. Daarna volgen Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De meest bitcoin-handelaren zijn tussen de 25 en 34 jaar oud. 15 procent van de handelaren is tussen de 18 en 24 jaar oud. De Amerikaanse toezichthouder CFTC keurde de handel in futures voor de bitcoin door CME goed. Daarmee kan worden gespeculeerd op waardestijgingen en dalingen door te handelen tegen toekomstige prijzen. Door de beperkte transactiecapaciteit duurt het steeds langer voordat een order wordt verwerkt. Hoe lang dat duurt, hangt af van de premie die je bereid bent om voor je transactie te betalen. Bij bitcoin worden de opdrachten niet op volgorde van binnenkomst verwerkt, maar wanneer je meer premie betaalt krijg je voorrang. Als je snel wil verkopen moet je een behoorlijk bedrag neerleggen om kans te maken op een snelle afhandeling. De transactiekosten van de bitcoin zijn exorbitant en kleine betalingen hebben geen zin meer nu je circa 25 tot 30 euro per transactie kwijt bent aan verwerkingskosten. De bitcoin is in zijn huidige opzet onbruikbaar als digitale munt voor dagelijkse transacties.

Er komen ook steeds meer Bitcoin-etf’s voor beleggers. (indextrackers). Het aantal bitcoin-etf’s blijft groeien, onder andere door door bitcoin-futures. Direxion Asset Management wil nog eens vijf Bitcoin-etf’s lanceren met een hefboom. De meeste etf’s volgen de koers van de bitcoin, terwijl enkele andere zich richten op de technologie achter de bitcoin, de blockchain. Andere uitgevende instellingen hopen met hun etf, wanneer deze eenmaal door toezichthouders is goedgekeurd, beleggers een portefeuille met verschillende digitale munten aan te kunnen bieden.

Een bitcoin-afsplitsing met de naam Bitcoin gold (BTG) werd 13 november 2021 geïntroduceerd met een zogenaamde hard fork. Met de splitsing van het bestaande bitcoin netwerk werd ook die nieuwe valuta 13 november volledig operationeel. Iedereen die Bitcoin bezat, kreeg wanneer ze een eigen private key, webwallet, bezaten ook Bitcoin Gold. Bezitters leverden Altcoins in voor Bitcoin om te kijken wat er gebeurd, waardoor de koers nog meer steeg.

Bitcoin kun je kopen via gespecialiseerde online-dealers/brokers. De Bitcoin kunnen direct worden aangekocht en betaald worden met iDeal of met een creditcard. Om te profiteren van de stijgende of dalende Bitcoin koers kun je een rekening openen bij een CFD broker. Met behulp van het CFD hefboom product wordt dan iedere stijging of daling van de Bitcoin koers met een factor X versterkt.

De Chinese autoriteiten zouden van plan zijn om alle nationale bitcoin beurzen te sluiten en mining fabrieken verbieden. Het land wil witwassen onmogelijk maken en ook concurrentie van de eigen munt uitsluiten met een volledige ban op deze wisseldiensten. BTC China, een van de grootste Chinese handelsplatforms stopte de handel 30 september onder druk van de overheid. BTC nam met onmiddellijke ingang geen nieuwe rekeningaanvragen meer in behandeling.

Sinds 3 augustus 2017 is de Bitcoin opgesplitst (Fork) en concurreert deze met de nieuw Bitcoin cash, die direct werd gekocht door handelaren en speculanten via valutaplatforms als Bitfinex en Bittrex. Een dag later verloor de Bitcoin Cash 30%.  Bitcoins wordt in Noord-Korea op grote schaal gegenereerd met speciale software. Ook worden handelsplatformen gehackt door het regime  in Pyongyang.

De snel groeiende populariteit van de bitcoin en de hiervoor benodigde transacties op het bitcoin netwerk gaan in de toekomst problemen geven. De transacties die in ‘blocks’ worden verwerkt hebben een limiet waardoor de transacties steeds langer zullen gaan duren om verwerkt te worden. Nu wordt al zo’n 30 tot 40 procent van het transactielimiet gebruikt. De netwerksoftware kan hiervoor wel aangepast worden met grotere blocks (1 naar 2 mb) waarvoor krachtiger hardware nodig is, waardoor het gebruik lastiger wordt en niet meer voor iedereen toegankelijk. Voorlopig werd er eerst nog een aanpassing doorgevoerd in de vorm van een Bitcoin Improvement Proposal (BIP). Om de transacties sneller te verwerken werd voorstel BIP141 geactiveerd. Dat hield in dat de betalingsopdrachten beter worden gecomprimeerd zodat er meer passen in een betalingsblok.

Blocks zijn files (bestanden) die samen een soort archief/opslag vormen. Elke keer wanneer een block compleet is, geeft het ruimte voor een volgend block in de chain​. Een block dat eenmaal gevormd is kan niet meer worden verandert, aangepast of verwijdert. De huidige vorm van de bitcoin loopt gevaar omdat Bitcoinminer GHash meer dan 50 procent van het computernetwerk (nodes) in handen heeft. Hierdoor kunnen zij door de monopoliepositie macht uitoefenen op het systeem.

Een groep onder leiding van Gavin Andresen en Mike Hearn introduceerde 15 augustus 2016 vergeefs een nieuwe softwareversie (fork) met grotere blocks (Bitcoin XT). De limiet van 1 megabyte zou hiermee worden opgeheven. De beurskoers van bitcoin stortte in de nacht van 20 augustus hierdoor tijdelijk in (flash crash).  De markt heeft de nodes van de nieuwe versie van Bitcoin toen uiteindelijk niet geaccepteerd. De deadline hiervoor was januari 2016. Het grote verschil met de oude software was dat de grootte van de blocks veranderde en variabel werd. Bij Bitcoin XT zouden deze vanaf 11 januari 2017 2 MB groot worden waarna de grootte iedere 2 jaar zou verdubbelen, tot een limiet van 8,912 MB zou zijn bereikt. Grote wijzigingen als deze moeten in de vorm van een BIP “Bitcoin Improvement Proposal) worden aangeleverd. Het accepteren van de nieuwe softwareversie hing af van de miners. Door het al of niet doorvoeren van de nieuwe code brengen zij hun stem uit en er was 75% van de stemmen nodig om de omzetting te laten slagen. Oude mine-computers kunnen ook niet zomaar werken met het nieuwe protocol dus de miner zal twee systemen naast elkaar moeten gaan draaien of moeten kiezen voor beide systemen. Dat kon de nekslag zijn voor de Bitcoin en daarom is de software afgewezen. Mike Hearn (voormalig Google medewerker) is na de afwijzing uit de Bitcoins gestapt.

De opsplitsing van de Bitcoin’s lag al ruim een jaar op de loer. Het gaat hierbij om de omvang van de blocks​. Bitcoin blocks hadden met het Boitcoin Core systeem een gelimiteerde grootte van 1MB. Onder de mogelijke oplossingen voor het groter maken van de munt waren er ook de Bitcoin Unlimited, SegWit2x en BIP148

Segwit2x

SegWit2x kwam op in mei toen de Digital Currency Group (DCG) een artikel publiceerde genaamd “Bitcoin Scaling Agreement At Consensus 2017.” Volgens het artikel ondersteunen de gebruikers een paralelle upgrade gebaseerd op het Segwit2Mb voorstel met een behoud van 80% van de reeds gecreëerde munt met een activering van een 2 MB harde splitsing (fork) binnen zes maanden. Mike Belshe, Wences Casares, Jihan Wu, Jeff Garzik, Peter Smith and Erik Voorhees zijn de grondleggers. Volgens het artikel wordt het nieuwe systeem gesteund door 56 bitcoin bedrijven in 21 landen, 83.28% van de hashing kracht (miners), SegWit2x is inmiddels afgeblazen.

BIP148

Ondertussen beoogde BIP148 een aanvullende “zachtere” oplossing die 1 augustus 2017 zou starten. Het zachtere systeem zou moeten worden versterkt door de zogenaamde full nodes (computer). The UASF is ontworpen om de bestaande SegWit MASF (miner activated soft fork) te starten waarbij ook de miners moeten instemmen. Door Segwit2x en BIP148 na elkaar te starten zou stabiliteit gewaarborgd worden.

Bitcoin Unlimited

De derde oplossing biedt Bitcoin Unlimited die voor miners volledige vrijheid propagandeert in de grootte van blocks.

IPO

Bij een initial public offering of “eerste beursintroductie” biedt een bedrijf aandelen te koop aan het publiek via de effectenbeurs met als doel om kapitaal bijeen te brengen dat het bedrijf kan gebruiken voor investeringen en groei. Een (primaire) emissie levert geld op, maar de keerzijde is een hoeveelheid eisen waaraan een bedrijf moet voldoen wanneer het genoteerd wil zijn op de beurs. Voor een primaire emissie gelden aanvullende voorwaarden.

ICO

Een ICO is een manier om buiten de beurs om hetzelfde te doen als met een IPO maar dan via crowdfunding. ICO staat voor Initial Coin Offering. Normaal gesproken wordt een bepaalde hoeveelheid digitale munten zoals bitcoins of ethereum om verschillende redenen aangeboden aan het publiek. De AFM waarschuwt voor de ICO’s, na eerder ook al voor de bitcoin zelf te hebben gewaarschuwd. De Canadese zakenman Dominic Lacroix en zijn bedrijf PlexCorps wordt beursfraude ten laste gelegd. Zijn claim was dat de ico beleggers binnen 29 dagen ruim 1350% rendement zou bieden aan beleggers.

Blockchain

De banken voelen de hete adem van de steeds harder groeiende FinTech start-ups in hun nek. Wereldwijde investeringen in FinTech zijn de afgelopen jaren verdrievoudigd. Niet alleen crowdfunding maar ook digitale betaaldiensten nemen steeds meer taken en omzet van de banken over. Ze zetten online platformen op en maken strategisch gebruik van data om in hoog tempo klanten en inkomsten te vergaren. ABN AMRO is lid van R3, een innovatiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe-generatie-technologieën voor de financiële sector. R3 is bezig om ‘finance grade’ toepassingen te ontwikkelen op basis van de blokchaintechnologie. R3 is in korte tijd gegroeid van zo’n 40 leden naar meer dan 70. Naast het lidmaatschap van R3 participeert ABN AMRO ook in andere verbanden om te werken aan de verdere ontwikkeling van de (blockchain) technologie. Onder andere met een deelneming in Digital Asset Holdings en het Linux Hyperledger Project. Daarnaast heeft de bank een samenwerkingsverband met IBM en experimenteert de bank op diverse terreinen op het Ethereum platform. Bij een blockchain test door ING werd de duur van een transactie voor een lading ruwe olie van Afrika naar China teruggebracht van 3 uur naar slechts 25 minuten. Ook IBM, ABN AMRO en de Rabobank experimenteren al een poosje met de blockchaintechnologie.

UBS gaat de blockchaintechnologie van bitcoin gebruiken voor een eigen betaaltransactiesysteem in de verwachting dat het systeem in de toekomst ook gebruikt zal gaan worden door mainstream banken en centrale banken. UBS werkt nu samen met Clearmatics aan een virtuele munteenheid gekoppeld aan euro’s en dollars die via blockchain beursplatforms kunnen worden overgeboekt. De eigen blockchains zijn in tegenstelling tot de reguliere bitcoinchain geen open source zodat het systeem niet transparant is.

Ook Achmea en Aegon willen blockchain toepassen. De Blockchain Insurance Industry Initiative (B3i) heeft een prototype voor een test in oktober 2017. Het systeem moet ervoor zorgen dat verzekeringscontracten makkelijker en veiliger bijgehouden kunnen worden. Dat kan op termijn de productiviteit voor alle betrokken partijen met 30 procent verhogen. Volgend jaar moet het systeem richting de productiefase gaan. Naast Aegon en Achmea werken grote verzekeraars als Allianz, Generali en herverzekeraars als Munich Re en Swiss Re mee aan het blockchainsysteem.

Ook Nasdaq gebruikt de blockchain technologie al. In 2015 is er al 373 miljoen dollar geïnvesteerd, 58 miljoen dollar meer dan in 2014. Onder meer Ripple Labs was favoriet. Grootste investeerder in de bitcoin-industrie is nog altijd Sillicon Valley.

Blockchain Nieuws

33 procent van alle bitcoinplatforms is afgelopen jaren slachtoffer geworden van hacks en bijna de helft van alle bitcoinbedrijven is in zes jaar tijd gestopt. In Griekenland arresteerde de politie de Rus Alexander Vinnik die verantwoordelijk is voor het hacken bij platform Mt.Gox, waar $ 460 miljoen verdween. De waarde van de bitcoin in de aanloop naar de afwikkeling van het faillissement van Mt. Gox in 2014 daalt. Na een juridische strijd van tien jaar krijgen schuldeisers in juli hun vergoeding uitbetaald in bitcoins. Daar zou maar liefst 142.000 bitcoin (ter waarde van 9 miljard dollar) mee gemoeid zijn. Mogelijk gaan zij een groot deel van die cryptomunten verkopen, wat nu al de waarde van de bitcoin drukt.

De Franse minister van Financiën heeft Europese toezichthouders opgeroepen tot samenwerking bij het reguleren van de bitcoin en wil dat de EU-lidstaten zich ook buigen over regels voor het gebruik. Een werkgroep kwam in april 2014 met een rapport dat de basis zal vormen van de Franse aanbevelingen voor EU-lidstaten. Ondanks dat de bitcoin geen wettig betaalmiddel is willen ze dat handelsplatformen zich registeren.

De Britse belastingdienst heeft de btw-heffing op bitcoin transacties geschrapt. Op het wisselen van valuta geldt namelijk geen btw, en daar vallen bitcoin transacties ook onder. De overdracht van bitcoins is dus btw vrij. De Advocaat-Generaal van het Europese Hof heeft in een Zweedse zaak ook al deze conclusie uitgebracht. Bitcoin hebben vanuit btw-oogpunt dezelfde functie als wettige betaalmiddelen. Het bezit van bitcoin heeft immers geen ander doel dan deze opnieuw te gebruiken als betaalmiddel. Zij dienen daarom volgens het beginsel van fiscale neutraliteit in principe gelijk te worden behandeld.

Voor het twee maanden durende project Bitcoin Boulevard waarbij tien horecabedrijven op de Haagse Avenue Culinaire de bitcoin accepteren werd er 20 maart 2014 een Zwitserse pinautomaat geplaatst die eurobiljetten accepteert en het bedrag vervolgens in bitcoin op een ‘digitale wallet’ bijschrijft. Een team van het Zwitserse Bitcoin Suisse kwam speciaal naar de Bierkade in Den Haag om de automaat te installeren. Inmiddels is het apparaat weer weggehaald. In de twee maanden is er ongeveer 700 keer gepind. Na sluitingstijd wisselden de ondernemers hun opbrengst weer snel terug voor euro’s, vanwege het risico van koersverlies.

ABN AMRO was in 2014 al gastheer van het Nationaal Bitcoin Congres Het Congress werd georganiseerd door Trendwatcher Vincent Everts en Ecommerce ondernemer en Bitcoin specialist Rutger van Zuidam. Op het congres werd bekend gemaakt dat tienduizenden webwinkels Bitcoin kunnen gaan accepteren en die dan in euro’s betaald kunnen krijgen via bijvoorbeed betaaldienst Mollie, een van de grootste payment service providers (psp) van de Benelux. Biedmeer, onderdeel van CCV maakte daar ook bekend dat het de Bitcoinoptie van Mollie beschikbaar stelt aan circa dertigduizend klanten. Ook BitPay en Coinbase zijn populaire crypto betaaloplossingen.

In New York werd in juli 2014 door de toezichthouder financiële dienstverlening een ontwerp opgesteld voor het reguleren van bitcoin waarin anti-witwas maatregelen, kapitaaleisen en boekhoudregels zijn vastgelegd. En in Californië mag de IRS (belastingdienst) informatie opeisen. De rechter in Californië gaf hiervoor toestemming en is er genoeg reden om te denken dat bitcoin-gebruikers zich misschien niet aan de wet houden.

Het Amerikaanse beursbedrijf NYSE gaat de koers bijhouden van de bitcoin waarbij wordt uitgegaan van de gegevens van Coinbase, waarin NYSE een minderheidsbelang heeft. 11 maart 2017 beslist de Amerikaanse beurswaakhond SEC over de goedkeuring van bitcoin beursfondsen.

IBM en Samsung ontwikkelden een wasmachine die met behulp van de blockchaintechnologie zelf wasmiddel inkoopt als het op is, die wast op de meest energiezuinige momenten en zelf nieuwe onderdelen besteld wanneer die aan vervanging toe waren. IBM voorziet ook toepassingen in betalingen, derivaten, en clearing.

In het Zwitserse plaatsje Zug accepteert de Overheid vanaf 1 juli 2017 op proef bitcoin voor betalingen tot 200 frank (180 euro). In en rond Zug zijn veel financieel-technologische bedrijven gevestigd en is de Bitcoin lokaal al zo’n acht jaar in gebruik.

Na een groot internationaal onderzoek naar fraude met bitcoins werden tien mensen aangehouden en werd er op vijftien adressen huiszoeking verricht door de FIOD. Er werd beslag gelegd op luxe voertuigen, contant geld en bankrekeningen. In Utrecht staat de groep twintigers uit Rotterdam nu terecht voor het witwassen van miljoenen euro’s aan bitcoin, waarmee in 2014 en 2015 drugs en wapens werden betaald. De verdachten wisselden bitcoin in voor contant geld dat werd opgenomen bij pinautomaten in heel Europa.

J.P. Morgan Chase, Citigroup, Royal Bank of Scotland, barclays en Credit Suisse, hebben in een succesvolle test een maand lang de transacties in credit default swaps met afgeleide van de blockchaintechnologie gedaan. De blockchaintechnologie is overgenomen en niet langer het domein van de ontwikkelaars. Goldman Sachs ontwikkelt sinds oktober 2014 de SETLcoin die effectenhandel en transacties makkelijker, sneller en goedkoper moet maken. gebruik van de blockchain voor het bijhouden van transacties kan een jaarlijkse besparing van 16 miljard dollar opleveren.

Nadat Barclays, een van de grootste banken van het Verenigd Koninkrijk eerder investeerde in het Zweedse Safello accepteert de bank via een tussenpersoon bitcoin als betaalmiddel onder andere via Safello. Barclays bood de nieuwe dienst eerst nog aan als test voor goede doelen en later ook aan normale bitcoingebruikers onder de naam Barclays Accelerator.

De Europese Commissie gaat verdergaande maatregelen invoeren om al het betalingsverkeer buiten het reguliere banksysteem om beter kunnen controleren. De Londense startup Elliptic werkt samen met de Internet Watch Foundation (IWF) en opsporingsdiensten in de VS en Europa. Met het transactie-monitoring-systeem kan Elliptic registreren wanneer en door wie er geld wordt overgemaakt van verdachte adressen. IWF traceert internetgebruik voor kindermisbruik, zodat nu ook verdachte transacties uit die hoek kunnen worden gemeld. Elliptic werkt voor een aantal bitcoinbedrijven die een slecht imago van de bitcoin willen voorkomen door misbruik en illegaliteit aan te pakken. Ook de Amerikaanse toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft bepaald dat de Bitcoin een commodity is, wat betekent dat de bitcoinbeurzen onder toezicht komen te staan, waardoor een groot aantal gebruikers maar ook beursbedrijven waarschijnlijk zullen afhaken. Dit betekent het einde van de bitcoin als anonieme valuta die ook door terroristen in gebruik is.

PayPal is in zee gegaan met BitPay, Coinbase en GoCoin. Webshops kunnen via PayPal ondersteuning voor die bitcoin-betalingsverwerkers inbouwen. PayPal doet zelf geen ondersteuning voor de bitcoin. De webshops moeten er zelf voor kiezen om bitcoinbetalingen te accepteren. Ook Badoo maakt gebruik van Bitcoin betalingen.

In Gent kan al in twintig horeca zaken met de bitcoin betaald worden dankzij de inspanningen van de vrijwilligers van Gent Bitcoin stad, die “Gent Bitcoinstad” lanceerden.

CoverYou verzekeringen is de eerste Europese verzekeraar die de Bitcoin als betaalmiddel accepteert voor verzekeringen tegen schade aan elektronische apparaten.

Bitcoin bedrijven zoals AntPool, BW.com, NiceHash, CKPool and GHash zijn de laatste tijd steeds vaker het mikpunt van Ddos aanvallen en afpersingspraktijken. Vorig jaar maart werd met een hack ook bitcoinbank Flexcoin beroofd van 896 bitcoin.

De Amerikaanse justitie heeft voor 1 miljard dollar beslag gelegd op bitcoin. De bitcoins zijn van de online marktplaats Silk Road, die veelvuldig werd gebruikt door criminelen. Eerder werden al 50.000 bitcoin in beslag genomen en geveild. Het was al de 3e veiling van Silk Road Bitcoins. In juni 2019 werden ruim 29.000 bitcoin bij opbod verkocht en in december 50.000. De oprichter en beheerder van Silk Road Ross Wiliam Ulbricht kreeg in mei 2015 twee keer levenslang en veertig jaar gevangenisstraf opgelegd. Justitie confisqueerde onlangs nog eens 70.000 bitcoin, waarmee onder andere wapens en harddrugs werden gekocht en verkocht. Silk Road werd in 2013 platgelegd. De bitcoin gingen volgens justitie heen en weer tussen criminelen.  Onlangs bleek dat een hacker toegang had verkregen tot de wallet, waarop de Amerikaanse autoriteiten direct erna beslag legden op de bitcoin.

De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs leidde samen met onder andere het Chinese IDG Capital Partners een investeringsronde van ongeveer 45 miljoen euro voor de Bitcoin-startup Circkel. Circkel werd in oktober 2013 opgericht door internetondernemer Jeremy Allaire.

Great North Data

Bitcoin miner Great North Data, gesubsidieerd door de Canadese overheid, is failliet. Het was de miner met de grootste mining capaciteit in het noordoosten van Canada. Het bedrijf kreeg circa een half miljoen euro aan subsidie vanuit Canadese (lagere) overheden. De onderneming heeft 9 miljoen euro aan schulden. De curator heeft de overgebleven bezittingen (grond, gebouw, mining apparatuur) geschat op $3,5 miljoen. Elke 10 minuten wordt er 12,5 bitcoin (BTC) gedolven en mining bedrijven zijn altijd op zoek naar goedkope elektriciteit. Canada heeft onder meer de beschikking over natuurlijke energiebronnen. Onder meer hierdoor ligt de bruto energieprijs voor grootverbruikers relatief laag op wereldschaal. Het bedrijf heeft echter in haar regio, in het noordoosten van Canada, de nodige subsidies ontvangen om op te starten en vervolgens door te groeien. Die belofte is niet helemaal uitgekomen. Onder meer het agentschap de Atlantic Canada Opportunities Agency (ACOA) is schuldeiser met een uitstaande schuld van 281.675 Canadese dollars (€192.400, red.). Destijds heeft deze organisatie omgerekend €341.000 aan subsidie verstrekt. Aan een andere overheidsinstelling uit de regio Newfoundland is de miner 313.718 dollar verschuldigd. Een deel van de schulden werd gedekt door het gebouw, de grond en mining apparatuur. De website van de miner, die in 2013 is opgericht, is inmiddels offline gehaald. De firma is in 2013 opgericht en is gegroeid vanuit een start-up naar een miner met de meeste capaciteit in deze Canadese regio. De reden van het plotse faillissement is nog niet helemaal duidelijk.

Sberbank, een dochteronderneming van de grootste bank van Rusland, heeft zich aangesloten bij een blockchain-gebaseerd platform voor handelsfinanciering van grondstoffen. Sberbank heeft een overeenkomst getekend met het Zwitserse handelsfinancieringsplatform ‘Komgo’ om zijn blockchain-aangedreven handelsfinancieringsdienst toe te passen.

Naar schatting zijn de Verenigde Staten verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de wereldwijde crypto-activa-operaties, die momenteel ongeveer 0,9% tot 1,7% van het totale Amerikaanse elektriciteitsverbruik verbruiken. De Verenigde Staten herbergen momenteel de grootste Bitcoin-mining industrie ter wereld, goed voor ruim 38% van de mondiale Bitcoin-activiteit.  De mondiale elektriciteitsopwekking voor de crypto-activa met de grootste marktkapitalisatie resulteerde in een gecombineerde 140 ± 30 miljoen ton kooldioxide per jaar (Mt CO 2 /j), of ongeveer 0,3% van de mondiale CO 2 -uitstoot. jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. De activiteit van crypto-activa in de Verenigde Staten resulteert naar schatting in ongeveer 25 tot 50 miljoen ton CO 2 /jaar, wat 0,4% tot 0,8% is van de totale Amerikaanse uitstoot van broeikasgassen. 


This domain is for sale