ZZP
Schijnzelfstandige
Flitsbezorgers Getir en Flink moeten 467.275 euro aan boetes betalen, omdat ze zonder de juiste vergunning personeel hebben laten werken. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft meer dan 180 overtredingen geconstateerd. Wanneer een ZZP’er zich presenteert als zelfstandige terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband heet dat “schijnzelfstandigheid” Door zulke contracten aan te bieden, verstoren opdrachtgevers het gelijke speelveld en gaat de opdrachtgever (oftewel de werkgever) zijn verplichtingen uit de weg naar de Belastingdienst en de werkende toe. De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) draagt eraan bij dat werkgever en werknemer gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor afspraken over en de juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie. Het demissionaire kabinet is van plan om de balans te herstellen en regels rondom het werken als zelfstandige en met zelfstandigen toekomstbestendiger te maken. Om dit te bereiken, zet het kabinet in op een gelijker speelveld tussen contractvormen, meer duidelijkheid over de vraag wanneer gewerkt wordt als werknemer dan wel als zelfstandige én verbetering van handhaving op schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst is bezig met het ontwikkelen van middelen om de handhaving te versterken en verbeteren. Daarnaast heeft het demissionaire kabinet de ambitie om vanaf 2025 het zogeheten ‘handhavingsmoratorium’ op te heffen. In 2024 bereidt de Belastingdienst, in samenwerking met de markt, zich hier op voor. Vanaf 1 januari 2026 moet de handhaving op het onderwerp weer vorm krijgen binnen de reguliere handhavingsplannen van de Belastingdienst. Nu al nemen opdrachtgevers voorzorgsmaatregelen uit angst voor naheffingen en stoppen massaal met ZZP’ers. Bijna een derde van de kleine ondernemers en ZZP’ers denkt er over na om te stoppen of het bedrijf te verkopen. Het ministerie van Financiën (De belastingdienst) had voor haar eigen zzp’ers besloten de DBA wet te overtreden en de eventuele boetes voor hun zzp’ers te betalen. Intern bleek het onacceptabel en hypocriet dat de overheid zichzelf een uitzonderingspositie toekent op het gebied van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Terwijl bedrijven in het hele land moeten vrezen voor hoge boetes en naheffingen bij het inhuren van zzp’ers die mogelijk als schijnzelfstandigen worden aangemerkt. Dit toont niet alleen een gebrek aan geloofwaardigheid, maar ondermijnt ook het vertrouwen in een eerlijk speelveld tussen overheid en bedrijfsleven. De toezegging om de boetes te betalen wordt daarom per 1 april ingetrokken.
De nieuwe wet raakt zeker minimaal zo’n 250.000 van de in totaal 1,25 miljoen zzp’ers. Vooral in de zorg, kinderopvang, onderwijs gaat een kaalslag plaatvinden. Met name in de zorg komt schijnzelfstandigheid veel voor en is het aantal zzp’ers in de afgelopen vijf jaar met 60 procent gestegen. In de zorg is vaak sprake van een gezagsverhouding, omdat de werkzaamheden onderdeel zijn van vaste roosters en een structureel karakter hebben. Bij twaalf procent van de zzp’ers is met zekerheid sprake is van een dienstverband. Zes van de tien zzp’ers verrichten hetzelfde werk als vaste werknemers van de opdrachtgever. Dit betekent dat de zelfstandigen vaak betrokken zijn bij reguliere taken, in plaats van specifieke, afgebakende projecten. Ook blijkt dat meer dan de helft (52 procent) van de zzp’ers het tarief voor zijn of haar dienstverlening niet zelf bepaalt. In veel gevallen bepaalt de opdrachtgever het uurtarief, of wordt de vaststelling gezamenlijk gedaan. Verder valt op dat de looptijd van de inhuur in 48 procent van de gevallen langer is dan een jaar. 54 procent van de zzp’ers is regelmatig aanwezig bij bedrijfsactiviteiten, zoals borrels en personeelsfeesten. Die betrokkenheid is gebruikelijker bij vaste medewerkers dan bij een zzp’er. Dat kan erop wijzen dat de zzp’er volledig deel uitmaakt van de bedrijfscultuur, wat het beeld van een dienstverband versterkt. De aangekondigde handhaving op de wet DBA betekent dat bedrijven naheffingen kunnen krijgen van de Belastingdienst, als ze zzp’ers inzetten terwijl eigenlijk sprake is van een dienstverband. “Bij een uurtarief van 55 euro op basis van zo’n 30 uur per week kan het al oplopen tot 30.000 euro aan naheffing voor de opdrachtgever. Het eerste jaar zullen er geen boetes bovenop de naheffingen komen. Eerder konden die heffingen nog tot maximaal vijf jaar terug worden opgelegd, maar dat nu tot uiterlijk 1 januari 2025.
Om schijnzelfstandigheid te voorkomen wil de Overheid:
De regels verder verduidelijken over wanneer een werkende onder gezag van de werkgever valt. En dus een werknemer in dienst is. Het kabinet werkt hiervoor de onderdelen van ‘gezag’ uit in een wetsvoorstel. Bijvoorbeeld:
-
- Houdt de werkgever toezicht?
- Geeft de werkgever aanwijzingen hoe het werk gedaan moet worden?
- Zijn het werk en de werkende onderdeel van de organisatie?
- Is het logisch dat iemand niet als werknemer (met een arbeidsovereenkomst) werkt?
- Wettelijk vastleggen wanneer er bij een uurtarief onder de € 30 of € 35 een vermoeden bestaat van een arbeidsovereenkomst. Het precieze bedrag wordt nog bepaald.
- Het tijdelijk niet controleren en ingrijpen bij een overtreding (het zogenoemde handhavingsmoratorium) per 1 januari 2025 afschaffen.
De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid hield op donderdag 5 september van 10.00 tot 12.00 uur een rondetafelgesprek over het naleven van de regels in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). De Belastingdienst gaat de wet per 1 januari 2025 weer handhaven. Voor 2026 zal er een nieuwe wet ontwikkeld worden, namelijk de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR).
• Met ingang van 1 januari 2025 gelden voor de Belastingdienst bij de handhaving op de kwalificatie van de arbeidsrelatie voor de loonheffingen weer de normale regels voor het opleggen van correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes. Dit houdt onder andere in dat er niet meer eerst een aanwijzing hoeft te worden gegeven. Voor correcties die niet gerelateerd zijn aan het handhavingsmoratorium verandert er niets. Daarvoor gelden de reguliere regels voor het opleggen van de correctieverplichting. De reguliere regel is dat de Belastingdienst tot maximaal vijf jaar terug correcties kan opleggen.
• De focus binnen de handhaving op arbeidsrelaties is primair gericht op de loonheffingen bij de opdrachtgevers. De Belastingdienst houdt vanaf 1 januari 2025 wel rekening met het eerdere handhavingsmoratorium en zal dus alleen met terugwerkende kracht corrigeren tot de datum van de opheffing, te weten 1 januari 2025.
• Met betrekking tot de periode vóór 1 januari 2025 geldt dat Belastingdienst – met inachtneming van de vijfjaarstermijn – alleen correcties kan opleggen indien sprake is van kwaadwillendheid of als een eerder gegeven aanwijzing niet in voldoende mate is opgevolgd. In die gevallen kan er worden gecorrigeerd en nageheven tot het moment waarop sprake was van kwaadwillendheid met een maximum van vijf jaren dan wel tot het moment dat de Belastingdienst de aanwijzing heeft gegeven.
Volgens een advies van de advocaat-generaal zijn de Uber-chauffeurs die voor eigen risico rijden, gewoon werknemer. Daarmee staat FNV sterk in de zaak tegenover Uber. De advocaat-generaal adviseert om ondernemerscriteria een ‘beperkte rol’ te laten spelen in de beoordeling van de arbeidsrelatie. Dat houdt in dat persoonlijk ondernemerschap niet van belang is, zegt Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de UvA. Als iemand wordt ingehuurd voor structurele werkzaamheden, geen economisch risico draagt en geacht wordt instructies op te volgen, dan is diegene volgens de advocaat-generaal een werknemer en géén zelfstandige. En dat is zeer waarschijnlijk het geval bij Uber. Het gaat er dus niet om hoe ondernemend een chauffeur zich buiten de arbeidsovereenkomst gedraagt, zegt Verhulp. Want daarin verschillen de chauffeurs nogal. ‘Sommige chauffeurs werken acht uur op een dag en doen daarbuiten verder niets. Andere doen er van alles omheen. Ze verhuren bijvoorbeeld buiten werktijd hun auto. Dat zijn dan echte ondernemers.’ Maar daar moet de rechter dus niet op letten, volgens de advocaat-generaal. De hoogste rechter mag dat advies naast zich neerleggen, maar de ervaring leert dat het vaak wel wordt overgenomen. Dat betekent dat Uber-chauffeurs aangemerkt zullen gaan worden als werknemer. En dat dus alle fiscale voordelen waar ze gebruik van maakten als zelfstandige komen te vervallen. Terecht, vindt Verhulp. Uber Eats stopt daarom met zzp’ers en huurt zijn bezorgers vanaf het voorjaar 2025 in via een uitzendbureau. Het bedrijf was de laatste maaltijdbezorger in Nederland die nog met zelfstandigen werkte. Uber Eats heeft duizenden koeriers in Nederland rondrijden. Zij krijgen via een app te zien waar er klussen zijn en kunnen die vervolgens accepteren. Straks werken bezorgers via een uitzendbureau en moeten ze zich inschrijven voor diensten.
Volgens de recente uitspraak van de Hoge Raad is iemand echter wel degelijk ondernemer als hij zich er ook naar gedraagt. Dat speelt wel degelijk een rol in de beoordeling of iemand als zelfstandige wordt ingehuurd of als verkapte werknemer aan de slag is. Volgens het oordeel van de Hoge Raad kan dat allebei, afhankelijk van de omstandigheden. Dat betekent ook dat zzp’ers en werknemers zij-aan-zij dezelfde werkzaamheden kunnen verrichten, aldus de Hoge Raad. Voorheen werd dat doorgaans gezien als contra-indicatie voor zelfstandigheid. Het oordeel van de Hoge Raad reikt verder dan alleen de Uber-zaak. Deze belangrijke uitspraak geldt ook voor het wetsvoorstel VBAR, dat de positie van de zzp’er bepaald. Dat voorstel gaat in eerste instantie uit van de specifieke werkrelatie tussen twee partijen. Pas in tweede instantie wordt gekeken naar de persoon van de werkende. Volgens de Raad ‘valt niet uit te sluiten’ dat als de werkende ‘zich in het economisch verkeer als ondernemer gedraagt of kan gedragen’, dit een ‘doorslaggevende’ rol kan spelen in de vraag of iemand als zelfstandige is ingehuurd of als verkapte werknemer aan de slag is. Met andere woorden, hoe iemand zich buiten een specifieke werkrelatie opstelt weegt ook mee.
De wet die duidelijker moet vastleggen wanneer iemand werkt als zelfstandige of als werknemer is kan per 1 januari 2026 ingaan. In de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) is exact vastgelegd aan welke criteria een zzp’er moet voldoen om door de Belastingdienst als ‘echte’ zelfstandige gezien te worden en niet als schijnzelfstandige.De criteria zijn dat een ondernemer de financiële risico’s draagt, zelf verantwoordelijk is voor gereedschap en andere materialen, specifieke kennis of vaardigheden heeft die het inhurende bedrijf zelf niet heeft en zich tijdens de werkzaamheden naar buiten presenteert als zelfstandige. Ook moet er sprake zijn van een korte duur van de opdracht en/of een beperkt aantal uren per week. Er moet bewijs zijn van ondernemerschap, zoals meerdere opdrachtgevers, klantenwerving, investeringen en een eigen administratie. De Belastingdienst kijkt nu al naar deze criteria vanwege verschillende rechterlijke uitspraken. In de wet is ook het zogenoemde rechtsvermoeden van werknemerschap opgenomen. Als een werkende minder betaald krijgt dan een bepaald uurtarief, kan diegene claimen werknemer te zijn. Het is dan aan de opdrachtgever om aan te tonen dat het om een zelfstandige gaat. De hoogte van het uurtarief moet nog worden bepaald. Opeenvolgende kabinetten proberen schijnzelfstandigheid te bestrijden, omdat dat leidt tot oneerlijke concurrentie tussen werknemers en zzp’ers. Voor zzp’ers hoeven geen sociale lasten en premies te worden betaald. Een ander risico is dat schijnzelfstandigen die te weinig betaald krijgen onverzekerd zijn en geen pensioen opbouwen. In bepaalde sectoren is sprake van uitbuiting. Dat kan leiden tot hogere maatschappelijke kosten.
Eenmanszaak in plaats van BV kan veel belasting besparen
De belangrijkste reden is van financiële aard, als de resultaten van de onderneming dusdanig laag zijn dat met moeite het verplichte salaris van de Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) kan worden uitbetaald. Vrijwel het gehele resultaat moet namelijk als salaris worden uitgekeerd. Een tekort voor de privé uitgaven wordt dan in rekening-courant met de BV opgenomen, wat weer leidt tot een te hoge Rekening Courant schuld, wat kan leiden tot discussies met de belastingdienst over de hoogte van het gebruikelijk loon en vanaf 2024 tot mogelijke uitdelingen. Fiscaal maakt het nogal verschil of een inkomen als salaris wordt belast of als winst uit onderneming. Over een winst van € 70.000 ben je per jaar € 9.500 minder aan belasting verschuldigd, dan over een salaris van dat bedrag. Bij een winst van € 90.000 bedraagt het voordeel nog steeds € 8.500 netto per jaar!
BV of eenmanszaak
In de wet is een goedkeuring opgenomen om zonder belastingheffing de rechtsvorm van de onderneming om te zetten van een BV naar een eenmanszaak of firma. In feite is een dergelijke omzetting een overdracht van de onderneming, waarbij in principe een afrekening volgt met de fiscus.De geruisloze terugkeer is dus verstandig wanneer er stille reserves zitten in het vermogen van de BV of als er een belastingclaim rust op de aanmerkelijk belang aandelen. De verliezen van de BV kunnen worden meegenomen naar de nieuwe onderneming. Aan de toepassing zijn wel wat voorwaarden verbonden. Het moet gaan om een materiële onderneming, dus geen beleggings-BV. De BV moet na de overdracht van de onderneming geliquideerd worden, waardoor een pensioenverplichting moet worden overgedragen of afgekocht en een R-C schuld van de DGA moet worden terugbetaald. Deze voorwaarden zorgen er tegelijk voor dat deze faciliteit weinig toegepast wordt, want er is vaak geen geld beschikbaar om pensioen of de rekening courant schuld af te wikkelen. Is er echter geen sprake van goodwill, stille reserves, pensioen of een rekening courant schuld, dan kan de BV zonder fiscale problemen geliquideerd worden en kunnen de activiteiten als eenmanszaak voortgezet worden. Een bijkomend voordeel van de firma met de eigen BV is dat de op basis van een goedkeuring een terugwerkende kracht kan worden toegepast.
Meestal is dat echter niet het geval, waardoor een andere weg gekozen moet worden. Eén van die wegen is het aangaan van een firma met de eigen BV, waarbij de firma de onderneming voortzet. De BV brengt dan het bedrijf in, en de DGA zijn arbeid, kennis en vlijt. Als de BV een voorbehoud maakt voor de stille reserves, hoeft hierover niet te worden afgerekend. De winstverdeling binnen de firma moet natuurlijk zakelijk worden bepaald. De facturen worden voortaan door de firma verstuurd, de BV stelt het bedrijf ter beschikking. Door het aangaan van de firma verschuift het inkomen van de DGA van een salaris naar winst uit onderneming, waardoor recht kan ontstaan op de zelfstandigenaftrek van € 3.750 (jaar 2024), de startersaftrek van € 2.123 en MKB-winstvrijstelling, een aftrek van 13,31% van de winst.
Van belang is verder dat nu de DGA firmant is, hij/zij dan met zijn privé-vermogen aansprakelijk wordt voor de schulden van de onderneming. Desgewenst kunnen huwelijkse voorwaarden worden opgesteld om bepaald vermogen veilig te stellen. Eventuele winst die niet nodig is om in het levensonderhoud te voorzien kan nu zelfs worden gebruikt om de rekening courant schuld af te lossen. Vaak de omgekeerde situatie dus als bij het ontvangen van een salaris van de BV. Als er vóór 1 oktober een schriftelijke firma-overeenkomst wordt opgesteld, kan de firma fiscaal terugwerken naar 1 januari van dat jaar. De fiscale faciliteiten zijn dan ook alsnog vanaf 1 januari van toepassing, zoals zelfstandigen- en startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Het in de tussentijd genoten salaris van de BV wordt achteraf in de aangifte inkomstenbelasting beschouwd als winst uit onderneming. De ingehouden loonheffing op het salaris wordt verrekend met de uiteindelijk verschuldigde inkomstenbelasting.
Fiscale voordelen kunnen een belangrijke overweging zijn om van eenmanszaak naar bv te gaan. Over de winst van een eenmanszaak wordt inkomstenbelasting geheven, met een maximum van 49,50% (over een inkomen vanaf €76.817 in 2025). En hoewel een zzp’er profiteert van aftrekposten die een bv niet heeft, zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling, kan de belastingheffing voor een bv een stuk lager liggen. Die betaalt namelijk 19% vennootschapsbelasting over een winst tot €200.000 en daarboven 25,8%.
En goede reden om een BV te starten kan zijn wanneer je het bedrijf wilt uitbreiden, de ondernemingsstructuur wilt professionaliseren, samenwerkingen aan te gaan, nieuwe bedrijfstakken te beginnen of internationaal te opereren. Internationaal wordt een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof) niet altijd geaccepteerd en grote bedrijven werken bij voorkeur samen met een BV.
Als eigenaar van een BV ben je in principe niet aansprakelijk voor schulden van je bedrijf en dat ligt bij een eenmanszaak anders. Dat is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en er is geen onderscheid tussen je onderneming en jezelf. Heb je een eenmanszaak, dan ben je dus met je gehele vermogen aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming.
Bij een BV is het privévermogen en het zakelijk vermogen gescheiden. Gaat je onderneming failliet, dan ga je niet zelf failliet, waardoor je privé minder risico loopt. Kijk daarbij wel uit datje niet prive meetekent bij verplichtingen dir je aangaat. Ook kun je met een BV alsnog privé aansprakelijk zijn bij selectieve betaling, wanneer je ervoor kiest eerst een openstaande factuur te betalen van een schuldeiser waarbij een persoonlijk belang is. Of wanneer je een verplichting met derden aangaat terwijl je al weet dat je die niet kan nakomen. (hoofdelijke aansprakelijkheid). Om je als bestuurder privé aansprakelijk te stellen, moet de schuldeiser dan wel aantonen dat er sprake is van een persoonlijk ernstig verwijt.
Geef aan crediteuren en contractpartners schriftelijk te kennen dat je rechtsvorm verandert en vraag om akkoord. Een akkoord is vereist bij contractovername. Pas ook je algemene voorwaarden aan en denk ook aan arbeidscontracten en de hypotheek van je bedrijfsvastgoed. Een hypothecaire lening die privé verstrekt is, gaat niet automatisch mee naar een BV. Informeer je hypotheekverstrekker dus voorafgaand aan die overgang, om te voorkomen dat de lening direct afgelost moet worden.
Wanneer het zinvol is een bv te overwegen verschilt per situatie, maar doorgaans ligt het omslagpunt bij een structurele winst van ongeveer een ton. Al is het salaris dat je jezelf uitkeert ook een belangrijke factor. Van de Belastingdienst moet je jezelf gebruikelijk loon uitkeren, een salaris van minimaal €56.000 per jaar.
Hoe hoger je winst, hoe meer geld na uitkering van dat salaris in de BV blijft zitten. Dat kan voordelig zijn: de vennootschapsbelasting die je daarover betaalt, is lager dan de inkomstenbelasting die je als eigenaar van een eenmanszaak zou betalen en hou je meer over om te investeren in je bedrijf. Bovendien wordt vermogen in een bv niet in box 3 belast. ‘Als je een eenmanszaak hebt, kun je niet onbeperkt geld op je bankrekening hebben staan. De Belastingdienst kan bijvoorbeeld oordelen dat alles boven bijvoorbeeld € 80.000 privéspaargeld is, waarover je toch belasting moet betalen. Het geld oppotten in een BV kan echter weer nadelen hebben wanneer je aan het einde van de ondernemingsrit gaat stoppen. Bij een BV komen ook meer kosten kijken die je bij een eenmanszaak niet hebt. Zo betaal je inkomstenbelasting over je salaris en krijg je te maken met vennootschapsbelasting en dividendbelasting als je besluit om winst uit te keren en is een vaak dure boekhouder geen overbodige luxe omdat je de jaarrekening moet deponeren en ook een aandeelhoudersvergadering moet beleggen en administreren. Daarnaast zijn er oprichtings- en administratiekosten. Ga uit van € 500 tot €1 500 voor het opstellen van een notariële akte (die aangepast moet worden als een nieuwe aandeelhouder toetreedt), een bedrag vanaf € 1500 voor fiscaal advies en jaarlijkse boekhoudkosten van zo’n € 2000 tot € 5000.
Een BV is verplicht een jaarrekening te deponeren en loonadministratie te voeren. Je moet maandelijks loonbelasting afdragen, ook als het niet uitkomt doordat bijvoorbeeld je omzet tijdelijk daalt.
Een zogeheten “geruisloze inbreng” waarbij de BV doorgaat met de boekwaarden waarmee de eenmanszaak eindigde voorkomt belastingheffing, maar dat werkt alleen bij een BV die daartoe is opgericht. Je moet met terugwerkende kracht afrekenen met de Belastingdienst, terwijl de bedrijfs- en personeelskosten doorlopen. Wil je je eenmanszaak geruisloos omzetten? Houd er dan rekening mee dat je jouw aandelen in het bedrijf de eerste drie jaar niet mag verkopen. Je kunt de nieuwe bv wel aandelen laten uitgeven.
Het aantal bv’s in Nederland groeit. Waren het er eind 2019 ruim 365.000, eind vorig jaar waren het er al meer dan 485.500.
Geef je nieuwe rechtsvorm door aan de Belastingdienst, KVK, bank, zakelijke verzekeraars en de RDW (als je zakelijke klant bent). Denk ook aan bedrijfsvergunningen, arbeidscontracten, telecom-, water- en energieleveranciers en de verhuurder van je bedrijfspand.
Heeft je eenmanszaak personeel? Dan moet je je loonadministratie afsluiten. Meld je daarna opnieuw aan als werkgever bij de Belastingdienst. Informeer ook je personeel, de salarisadministrateur, het UWV, de arbodienst en het pensioenfonds over je nieuwe rechtsvorm. Ga je samenwerken, leg afspraken met je compagnon dan vast. Denk aan het doel van de bv, de benoeming van bestuursleden en de waarde en verdeling van aandelen.
Nieuwe EU KOR
Vanaf 5 september, ontvingen 300.000 ondernemers die deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR) een brief van de Belastingdienst, over de wijzigingen van de KOR en de introductie van de EU-KOR per 1 januari 2025. De KOR verandert. Zo wordt het afmelden van de KOR op ieder moment mogelijk en hoeven ondernemers niet meer minimaal 3 jaar deel te nemen aan de regeling. De EU-KOR is nieuw en maakt het voor Nederlandse ondernemers mogelijk om een btw-vrijstelling in een ander EU-land aan te vragen. In voorbereiding op de versoepelingen maakt de Belastingdienst ook het aanmelden voor de KOR makkelijker: vanaf 1 oktober melden ondernemers zich aan voor de KOR via Mijn Belastingdienst Zakelijk. De KOR is een btw-vrijstelling voor ondernemers met een jaaromzet tot € 20.000. Wie zich aanmeldt voor de KOR, hoeft in de meeste gevallen geen btw-aangifte meer te doen: je vraagt geen btw aan klanten, maar je kunt ook geen btw terugkrijgen over kosten. Of de regeling bij je onderneming past, hangt af van je persoonlijke situatie. Wie zich per 1 oktober, en voor 3 december, aanmeldt voor de KOR doet vanaf 1 januari 2025 mee. Vanaf dat moment veranderen de aan- en afmeldregels voor de regeling. Vanaf 1 januari 2025 kun je je vrijwillig afmelden voor de KOR. Nu ben je na aanmelding voor 3 jaar verbonden aan de KOR. Deze termijn van 3 jaar geldt straks dus niet meer. Als je geen gebruik meer wil maken van de KOR, kun je jouw afmelding vanaf 1 oktober doorgeven in Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Vanaf 1 januari 2025 ben je, na afmelding van de KOR, alleen uitgesloten van deelname voor de rest van het lopende jaar waarin je je afmeldt en het jaar erop. Nu is het na afmelding pas na 3 jaar weer mogelijk om opnieuw deel te nemen aan de KOR. Straks kun je dus sneller weer deelnemen na afmelding.
Door deze versoepelingen wordt het mogelijk interessanter voor ondernemers om deel te nemen aan de KOR. Tot 1 januari 2025 kunnen ondernemers die zijn gevestigd in Nederland alleen de KOR in Nederland toepassen. Met de introductie van de EU-KOR kunnen ondernemers vanaf 1 januari 2025 ook een btw-vrijstelling aanvragen voor één of meer EU-landen waar zij zakendoen. Voor deelname aan de EU-KOR gelden een aantal voorwaarden. Zo moet de hoofdvestiging van de onderneming in Nederland zijn gevestigd en mag de jaaromzet maximaal € 100.000 bedragen (in alle EU-landen, inclusief Nederland).Ook het aan- en afmelden voor de KOR wordt makkelijker. Dit kan per 1 oktober voor de KOR alleen nog online via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Voor de EU-KOR kan dit per 1 januari 2025. Eerder ging aan- en afmelden via een papieren formulier. Door aanmelding online mogelijk te maken, hoopt de Belastingdienst het voor ondernemers makkelijker te maken om hun belastingzaken te regelen. Door de nieuwe regels kan de KOR mogelijk voordelig voor je zijn, ook als dat eerder niet zo was.
ZZPer en ondernemer moeten geld reserveren voor pensioen en belastingen
Bijna 50% van de ZZPers en ondernemers in de inkomstenbelasting hebben spijt dat ze niet eerder zijn begonnen met pensioenopbouw. Ruim 60% van de ZZpers / ondernemers heeft het gevoel dat hun pensioen niet goed is geregeld (artikel de accountant oktober 2024). Er zijn voldoende fiscale mogelijkheden om aantrekkelijk een pensioen op te bouwen. In dit artikel een toelichting op de reserveringen die een ondernemer zou moeten toepassen.Uit onderzoek blijkt dat slechts een vijfde van de zzp’ers meer dan tien procent van het inkomen opzij zet. De grootste groep (55,5 procent) reserveert helemaal niets, terwijl een kwart van de zelfstandigen hooguit tien procent bewaart voor later. Eenmaal gepensioneerd heeft een spaarpot wel gevolgen voor toeslagen. Dat kan eenmaal AOW gerechtigd tot wel 500 euro per maand aan inkomen schelen.
Pensioen voor ondernemer of ZZPer
Als ZZPer heeft u recht op een AOW uitkering bij het bereiken van uw AOW leeftijd. Daarnaast kunt u zelf een pensioenvoorziening aanvullen via een lijfrente. Deze lijfrentepremie moet u betalen in het jaar dat u deze ten laste van uw inkomen wilt brengen en dit pensioen kan worden opgebouwd bij verzekeraars, banken of beleggingsinstellingen. De uitkering uit de lijfrente ontvangt u naast uw AOW uitkering. Voor de aftrek gelden wel een aantal voorwaarden. Het is niet meer mogelijk om in eigen beheer pensioen op te bouwen, ook de fiscale oudedagsreserve is in 2022 afgeschaft.
Reserveringen ondernemer of ZZPer
Een ondernemer moet een deel van zijn of haar winst reserveren voor belastingen, premies Zvw en zijn pensioen. Maar hoeveel moet er gereserveerd worden? In onderstaande tabel gaan we uit van een ondernemer die 35 jaar is en op zijn 68e met pensioen zou willen en tevens een AOW gaat ontvangen van ongeveer € 11.500 per jaar.
Staking onderneming en lijfrente
Staakt u uw onderneming (of een deel van uw onderneming) dan kunt u gebruik maken van een speciale regeling. U kunt in dergelijke gevallen ruim € 139.000 (cijfers 2024) als lijfrente in mindering brengen op uw stakingswinst. Bij oudere ondernemers (62 jaar of ouder) kan dit zelfs oplopen tot bijna € 560.000 (cijfers 2024). Ondernemers tussen de 52 en 62 jaar mogen maximaal (bijna) € 280.000 ten laste van de stakingswinst brengen.
Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen
Op dit moment is een merendeel van de zelfstandigen niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Een deel acht een verzekering niet nodig of vindt de kosten te hoog, maar een deel kan zich niet verzekeren door hun leeftijd, medische aandoening of medische geschiedenis. Bij langdurige uitval verliezen zij hun inkomen.
Het wetsvoorstel Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (Baz) zorgt ervoor dat elke zelfstandige tot de AOW-leeftijd verzekerd is. Door deelname verplicht te stellen kunnen risico’s worden gedeeld en kosten relatief laag gehouden worden. De premie voor deze collectieve verzekering bedraagt 6,5% van het inkomen, met een maximum van € 195 per maand.
De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) gaat voorlopig niet door. De Belastingdienst en het UWV zeggen het plan van het kabinet niet te kunnen uitvoeren. Minister Eddy van Hijum is van plan om met een vernieuwd voorstel te komen, maar zegt dat dit niet mogelijk is voor de zomer.