Jumbo

Volgens vakbond FNV zou er door Jumbo een interne mail zijn verstuurd naar alle filiaalleiders waarin staat dat de Jumbo-werknemers niet met FNV mogen spreken. De bond wordt bij de Jumbo weggestuurd. FNV wil dat de lonen met 6 procent worden verhoogd en het jeugdloon verdwijnt. Volgens de vakbond wil Jumbo alleen een 2 procent loonsverhoging bieden. Jumbo eist dat de vakbondsbezoekjes buiten de werktijden van de werknemers plaats vinden. Bij Jumbo zijn sommige producten de laatste tijd ook tijdelijk beperkt verkrijgbaar. Dat komt doordat de supermarktketen ook met leveranciers niet tot overeenstemming komt. Het gaat dit keer over een aantal A-merken. Begin dit jaar grepen consumenten soms mis voor snoep van Haribo en flessen Coca-Cola. Vorig jaar waren Mars-repen en producten van Nestlé, zoals Whiskas-dierenvoeding en Maggi-blokjes, bij de keten al moeilijker te krijgen door strubbelingen in de prijsonderhandelingen. Het gaat Jumbo financieel niet voor de wind en kondigde al een reorganisatie aan, waardoor veel kantoorbanen verdwijnen. Jumbo België doet het een stuk beter en groeit daar, alhoewel het financieel ook daar om rode cijfers gaat. De situatie is zo zorgelijk dat de familie Van Eerd er in tegenstelling tot eerdere jaren voor koos om geen dividend te laten uitkeren.

De Jumbo formule bestaan al sinds 1996 en heeft een gemiddelde omzet van zo’n 10 miljard euro per jaar. Het familiebedrijf bestaat al sinds 1921. Het begon met een lokale groothandel in levensmiddelen en groeide uit tot de tweede supermarktketen van Nederland.  In 1921 opent Johan van Eerdt een groothandel in levensmiddelen in Veghel . Tien jaar later komt zijn neef Frits van Eerd senior in het bedrijf. Onder zijn leiding maakt de groothandel een grote groei door en wordt de naam van het bedrijf veranderd van ‘Van Eerdt’ naar ‘Van Eerd’. Na het overlijden van zijn oom Johan richt Frits senior de Kroonorganisatie op, die uiteindelijk uitgroeit tot een samenwerking van tientallen groothandels. 

Zoon Karel van Eerd treedt in 1957 op 18-jarige leeftijd in de zaak en neemt deze in 1979 over. Samen met zijn kinderen Colette, Frits en Monique opent hij in 1996 zijn eerste Jumbo supermarkt met de unieke Jumbo formule.  Karel van Eerd was nog niet eens twintig toen hij al aan het roer kwam te staan van zijn vaders bedrijf, ‘Groothandel van Eerd’. Zijn vader Johan moest het door een hartprobleem rustiger aan doen. Colette Cloosterman-Van Eerd, de dochter van Karel en inmiddels chief customer officer van Jumbo wilde niet de dochter van de baas zijn en heeft destijds vier jaar bij de HEMA gewerkt. Maar als haar broer Frits in 1993 na zijn studie bedrijfskunde toch bij het familiebedrijf aan de slag gaat, volgen de zussen, Colette en Monique, snel. Ze krijgen alle drie een rol als productmanager: Frits gaat over het brood, Monique over de kaas en Colette over de vleeswaren. Tot ze in 1996 met hun ouders om tafel gaan om een nieuwe winkelformule op te zetten. Tijdens een studiereis naar de Verenigde Staten kwam de zoon Karel van Eerd in aanraking met een tot dan toe in Nederland onbekend fenomeen: supermarkten waarna ook hij in de jaren 80 zijn eerste eigen supermarkt opende. 

In 1996 zet hij samen met zijn kinderen de Jumbo formule neer: een supermarkt waar de klant terecht kan voor de laagste prijs, het grootste assortiment en de beste service. In 2013 kwam de eerste Jumbo Foodmarkt. Klanten kunnen er ter plekke eten, versbereide maaltijden meenemen naar huis of traditioneel ingrediënten kopen om zelf thuis te bereiden. In de jaren 80 en 90 groeit Jumbo gestaag met nieuwe winkels in het Zuiden van Nederland en in 1998 met de eerste franchisewinkels.  Karel van Eerd is op 84-jarige leeftijd overleden. Karel van Eerd droeg de dagelijkse leiding in 2009 over aan zijn zoon Frits. Vanaf dan neemt de groei een ware vlucht. Van enkele tientallen winkels groeit Jumbo naar ruim 300 winkels in 2010, onder andere door overnames van Super de Boer en C1000. In 2017 zijn dat er bijna 600. Inmiddels zijn ze de grens van 700 winkels in Nederland – waaronder 10 Foodmarkten – gepasseerd en telt ook België tientallen Jumbo winkels. De twee dochters van Karel bleven dan ook niet lang productmanager kaas en vleeswaren. Colette is inmiddels chief customer officer van het bedrijf en was de rechterhand van haar broer Frits. Monique focuste zich in haar dagelijkse werkzaamheden op de cultuur en het DNA van het concern. Colette is getrouwd met de topman achter Rituals, Raymond Cloosterman. In haar rol als topvrouw binnen het familiebedrijf wist ze vele awards in de wacht te slepen zoals ‘Vrouwelijke Manager van het Jaar 2006’ en ‘retail executive of the year 2013’.

Klaas van Eerd opent niet zelf zijn eerste Jumbo-supermarkt. Dat deden Jan en Anita Meurs in 1979 op het Lourdesplein in Tilburg. De eigenaren wilden een naam en logo dat krachtiger overkomt dan de stier van de concurrerende supermarkt Torro, en zo wordt olifant Jumbo geboren. Vier jaar later, in 1983, neemt Van Eerd de formule Jumbo en de Tilburgse supermarkt over en stampt in korte tijd tientallen Jumbo’s in de Zeeland, Noord-Brabant en Limburg uit de grond. Het nieuwe concept van Frits sloeg aan in het zuiden van het land. Tegen 2002, het jaar dat Frits officieel algemeen directeur van het bedrijf wordt, heeft Jumbo zo’n 36 winkels en een omzet van ruim 400 miljoen euro. Maar in de Randstad kreeg hij geen voet aan de grond.

Tot supermarktketen Laurus, eigenaar van Konmar en Super de Boer, in 2005 in financiële moeilijkheden kwam. Jumbo neemt 12 vestigingen over, maar van een echte overname is nog geen sprake. Dat idee ging volgens de topman pas leven na een telefoontje van de ING. “Ze belden ons na de overname van de eerste Konmar- en Super de Boer-winkels met de mededeling: ‘We hebben er eens naar gekeken en volgens ons is Super de Boer wel een goede acquisitie voor jullie’.”

In 2009 neemt Jumbo dan Super de Boer over en drie jaar later volgt een nog grotere overname, ditmaal van C1000. Het bombardeert het Brabantse bedrijf tot de op één na grootste supermarktgroep van Nederland, direct achter Albert Heijn.

In 2016 besluit de familie La Place over te nemen van het noodlijdende V&D. Albert Heijn begint ondertussen de concurrentie te voelen. Niet in marktaandeel, daarin loopt de Zaanse kruidenier met zo’n 35 procent nog altijd dik voor op de 21 procent van Jumbo. Maar wel in klantwaardering. De oorlog tussen de twee supermarkten begint zich langzaam te ontvouwen.

In februari 2019 kondigden Albert Heijn en HEMA aan twee pilotwinkels te openen. Daar kunnen klanten zowel HEMA- als AH-spullen kopen. Negen maanden later is de samenwerking alweer voorbij  en gaat HEMA in zee met Jumbo. In november opende het eerste Belgische Jumbo-filiaal de deuren in Pelt, pal naast een Albert Heijn. Inmiddels zijn er vijf Jumbo’s in Vlaanderen en zijn er plannen voor nog tientallen vestigingen. Albert Heijn begon in 2011 ook in België. De Nederlandse grootgrutters moeten zich invechten in een land dat al bezaaid is met discounters als Colruyt, Aldi en Lidl en formules als Delhaize en Carrefour. De komst van Jumbo gooit extra olie op het vuur van de supermarktoorlog die al jaren gaande is in België. Winstmarges staan onder druk en formules vechten om de klant met lage prijzen. De ambitie van Jumbo is in dat opzicht verbazingwekkend: binnen vijf jaar wil het concern honderd filialen hebben in België.

Frits was een goede vriend van Marcel Boekhoorn en verkocht voor hem HEMA-spullen in zijn Jumbo filialen. Ook neemt hij zeventien filialen van de verliesgevende HEMA over over en wordt zo zichtbaarder in binnensteden.  De HEMA werd vervolgens ondergebracht in een apart investeringsmaatschappij Mississippi.

De Jumbo City-formule bestond uit gemakswinkels die elementen van Jumbo-supermarkten, de Jumbo Foodmarkt en restaurantketen La Place combineerden. Jumbo kwam ook op stations. In 2017 opent de eerste City-vestiging de deuren op Eindhoven CS. Daar kunnen reizigers terecht voor broodjes en andere tussendoortjes om direct op te eten of om mee te nemen. Het concept lijkt op de AH to go-winkels van Albert Heijn.

Jumbo moet in 2024 reorganiseren op het hoofdkantoor. Volgens topman Ton van Veen zijn ontslagen ‘onvermijdelijk. De supermarktketen staat al langere tijd onder druk, zo bleek in februari al. Jumbo maakte in 2023 nog maar 22 miljoen euro winst, bijna 75 procent minder dan het jaar daarvoor. De familie Van Eerd liet vanwege de slechte resultaten dit jaar geen dividend uitkeren. Ook werden de uitbreidingsplannen in België fors afgezwakt en wordt La Place dat afgelopen jaar 23 miljoen euro verlies leed van de hand gedaan. de eerste twee jaar na de overname werd ook al 4,4 miljoen euro verlies geleden. La Place gaat zelfstandig verder met de CEO Vermaat. De leiding van Jumbo wil de plannen voor de zomer hebben uitgewerkt en voorleggen aan de ondernemingsraad. Geeft de raad groen licht, dan wil het bedrijf de reorganisatie na de zomer doorvoeren. Jumbo wil ook twee nieuwe directeuren gaan aanstellen. Wibo van Wijk wordt verantwoordelijk voor de inkoop van de supermarktketen en Jurrie van Rooijen wordt benoemd tot technologisch directeur. Hij was eerder dertien jaar technisch directeur van webwinkel Bol.com. Jumbo zag de winst enorm teruglopen, naar 22 miljoen euro. Dat is ruim 70 procent lager dan de winst in 2022. Jumbo heeft last van allerlei kosten die zijn gestegen en van veel winkeldiefstal. Dat kost de keten 1 procent van de omzet, zo’n 100 miljoen euro. Jumbo nam eerder maatregelen om het aantal diefstallen terug de dringen. Zo staan er in de winkels borden die mensen erop wijzen dat ze een boete riskeren als ze iets niet afrekenen. Daarnaast zijn er slimmere steekproeven bij de zelfscankassa’s ingevoerd en experimenteert Jumbo met de inzet van slimme camera’s. Sommige A merk producten zijn de laatste tijd wel vaker tijdelijk beperkt verkrijgbaar vanwege prijsonderhandelingen met leveranciers. Leverancier Kraft Heinz is dit keer aan de beurt. Eerder ging het om snoepjes van Haribo en Coca-Cola. Vorig jaar waren Mars-repen en producten van Nestlé, zoals Whiskas-dierenvoeding en Maggi-blokjes, bij de keten al moeilijker te krijgen door de prijsonderhandelingen. Inmiddels zijn ook Smintjes, Mentos, Quaker, Schwarzkopf, Witte Reus en Senseo in de winkel of online niet verkrijgbaar. De supermarkt onderhandelt met leveranciers over een scherpere prijs en met een aantal daarvan zijn ze er nog niet uit.

Ondanks dat Frits succes had als topman bij Jumbo, wilde hij in zijn jongere jaren liever professioneel autocoureur worden. Zijn zus Colette herinnert zich nog hoe haar broer elke motor in huis probeerde op te voeren tot de grasmaaier aan toe. Frits racet nog altijd. Hij werd zelfs Nederlands rallykampioen in 2006 en deed in zijn leven vijf keer mee aan de Dakar-race. Jumbo was ook al jarenlang sponsor van F1-coureur Max Verstappen. De schoonzoon van Marcel Boekhoorn formule 1 rijder Giedo van der Garde is getrouwd met de dochter van Marcel Boekhoorn, Denise Boekhoorn en hij zat in het Team Racing NL van Frits van Eerd. Het team reed in het FIA World Endurance Championship dat 8 races telt in Europa, Amerika en Azië en de 24 uur van Le Mans. Frits werkt daarbij samen met Jan Lammers. Leveranciers betaalden 3,8 miljoen euro aan sponsorgeld voor het raceteam. Van Der Garde kwam vanaf 2018 uit voor Racing Team Nederland. Door de arrestatie van Frits werd de laatste race in Atlanta overgeslagen. Bij TDS Racing kon Van Der Garde zich daarna plaatsen voor de eerste race van het seizoen, de 24 uur van Daytona. Giedo reed in 2007 in het team van Spyker. Tegenwoordig is hij een van de vaste Formule 1-analisten bij Viaplay en heeft hij vastgoedbedrijf Cravt Real Estate met een kantoor in hartje Amsterdam Zuid. Het is inmiddels zo’n vijf jaar geleden dat Van der Garde samen met zijn zwager Sep Talei Cravt Real Estate lanceerde. Leveranciers werden geacht mee te sponsoren en betaalden vorig jaar ruim 3,8 miljoen euro mee aan het raceteam van ex-topman Frits van Eerd.  In eerdere jaren ging hem om soortgelijke bedragen. Jumbo stak zelf 500.000 euro in het team. Zakenrelaties werden onder een psychische druk gezet om mee te doen en zo de relatie met Jumbo goed te houden. In 2014 was Frits van Eerd ook al verdachte bij het witwassen van drugscrimineelgeld in Friesland via sponsoring.

Van Eerd werd in september 2022 gearresteerd in een groot fraudeonderzoek. De inval bij de villa van Van Eerd was onderdeel van een gezamenlijk onderzoek van de politie, het Functioneel Parket, het parket Noord-Nederland, hetOM en de FIOD. Opsporingsambtenaren doorzochten zijn huis in Heeswijk-Dinther en het hoofdkantoor van supermarktketen Jumbo in Veghel. Hij werd al enige tijd gevolgd en afgeluisterd door de diensten. Afluisteren gebeurd uitsluitend bij verdenking van ernstige misdrijven. Bij de huiszoekingen werden dozen vol documenten in beslag genomen en Van Eerd bleef vier dagen vastzitten voor verhoor. Het onderzoek duurde twee jaar en 16 september 2024 dient de regiezitting . De zaak komt dan in 2025 voor het gerecht. Bij de inval werden nog acht andere verdachten aangehouden, waaronder autohandelaar en voormalig motorcrosstrainer Theo E. uit Assen. Frits van Eerd liet zich volgens het OM door hem omkopen en moest een energiedrank verkopen via Jumbo. Per supermarkt waar het drankje werd verkocht kreeg hij dan 1000 euro. De voormalig Jumbo-eigenaar zou sponsorgeld hebben gegeven in ruil voor drie crossmotoren, een oplegger en een jerrycan met onkruidbestrijdingsmiddel. Een paar maanden na de inval kondigde Van Eerd zijn vertrek aan bij Jumbo. De nieuwe Jumbo-topman Ton Van Veen liet vorig jaar zomer weten dat Van Eerd zelf niet wist waar hij precies van verdacht werd. Frits van Eerd ontkent de beschuldigingen, maar er hangt hem wel 3 jaar cel boven het hoofd. De advocaten gingen de afgelopen tijd met het OM in gesprek om de zaak buiten de rechtbank om af te doen, maar die besprekingen klapten omdat Van Eerd geen schuld wilde bekennen.  Ook beschuldigt het OM Van Eerd van valsheid in geschrifte, omdat de spullen die hij van E. kreeg niet vermeld stonden in de sponsorcontracten van Jumbo. Daarvoor kan hij maximaal zes jaar gevangenisstraf krijgen. Bij de inval in het huis van Van Eerd werden ook tonnen aan contant geld gevonden. Een deel van het geld werd gevonden in twee slaapkamers in zijn eigen huis en 75.000 euro lag in een ijskast in een privékantoor. Het OM vevolgd Frits van Eerd (57) daarom voor niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.  Bij een onderzoek naar Marcel Boekhoorn (Hema) werd ook bij de villa van Jumbo-topman Frits van Eerd in het Brabantse Heeswijk-Dinther 13 september 2022 al een inval en doorzoeking gedaan in een grootschalig witwasonderzoek dat onder meer draait om autohandel voor criminelen en sponsorcontracten in de motorcrosssport (Theo E.)  In het perceel werd cash aangetroffen in coupures van 200 (253 biljetten) en 500 euro (104 biljetten). Ook bij Jumbo kwam een huiszoeking.  Een 58-jarige compaan uit Aa en Hunze werd ook aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en btw-fraude. Daarnaast zijn er nog acht aanhoudingen verricht. Een van de invallen vond plaats bij Theo E. (58) uit Gasteren. Een oplegger met bijzondere voertuigen, fitnessapparatuur en één crossmotor werden in beslag genomen. De verdachte was binnen de motorracerij actief als teammanager. Hij begeleidde een groot aantal coureurs, die in sommige gevallen ook bij hem in huis woonden. In het verleden was E. ploegleider van het door Frits van Eerd gesponsorde Jumbo TvE MX-team. Ook koppelde Van Eerd in het verleden talentvolle coureurs uit Brabant aan manager E.  Jumbo steekt ook geld in andere veelbelovende sporttalenten die het “in zich hebben om uit te groeien tot een sporticoon van de maatschappij”. Tweevoudig wereldkampioen in de MXGP Jeffrey Herlings heeft bijvoorbeeld een sponsorcontract. Frits van Eerd zelf deed vijf keer mee aan de Dakar Rally en is mede-eigenaar van Racing Team Nederland. Hij racete jarenlang in de Formule Renault, waarna hij het Nederlands rallykampioenschap won en vijf keer deelnam aan de Dakar-rally. Debuteerde in 2017 in de LMP2-klasse van de langeafstandsracerij met Racing Team Nederland. Frits won in 2019 in Japan als eerste (en tot dusver enige) coureur met een zogeheten Bronze FIA-ranking een race om het FIA World Endurance Championship. In 2021 werd hij in datzelfde FIA WEC met Racing Team Nederland wereldkampioen in de LMP2 Pro-Am klasse. Frits van Eerd verschijnt in september 2 keer voor de rechter. Niet alleen dient er een regiezitting in de fraudezaak waarbij de voormalig Jumbo-topman betrokken is, ook is er dezelfde maand een civiele zaak tussen Van Eerd en hoofdverdachte Theo E. (Noord Auto) verkocht enkele jaren geleden een Old Timer Mercedes voor 155.000 euro aan Van Eerd die de auto uit 1957 niet zou hebben betaald.  Van Eerd ontkent dat: ,,Ik heb tussen de 50.000 en 60.000 euro betaald. Contant.” Theo Eggens van Noord Auto uit Assen tipte Van Eerd in 2018 over een mooie klassieke Mercedes uit 1957 en Van Eerd was wel geïnteresseerd. VanEerd: “Ik heb zo’n 50.000 euro contant afgeleverd voor die auto.”
Eggens had alle feiten paraat: 6 juli 2018 contact over de auto, 19 september kwam Van Eerd die bekijken en op 20 september werd de bolide afgeleverd op het terrein van Jumbo. Daar heeft Frits van Eerd zijn handelsonderneming en zijn collectie auto’s staat er ook. Van Eerd wist het allemaal niet zo precies meer. “Het is lang geleden”, vertelde hij de rechter. Maar, één ding wist hij wel: “Ik heb nooit 155.000 euro voor die auto afgesproken, want dat was die niet waard. Ik heb zo’n 50.000 à 60.000 euro contant afgerekend bij de aflevering.” Eggens legde uit dat ze zo’n hoog bedrag waren overeengekomen, omdat ze een betalingstermijn van twee jaar waren overeengekomen. Een soort opslag dus, omdat hij langer op zijn geld moest wachten. “In 2014 was ik hoofdverdachte in een witwasonderzoek en Frits getuige”, vertelde hij de rechter. “Jumbo wilde geen zaken meer met mij doen, dus ik kon geen factuur sturen.” Volgens Eggens is er uiteindelijk nooit iets betaald. Van Eerd: “Niemand hoeft zo lang op z’n geld te wachten, ik betaal meteen.”. Van Eerd verbaasde zich over een betalingstermijn van twee jaar. “Ik heb veel zaken in m’n leven gedaan, maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit een betalingstermijn van twee jaar heb afgesproken. Niemand hoeft zolang op z’n geld te wachten. Ik betaal meteen.” De rechter stuurde beide partijen de gang op om nog een keer te proberen er samen uit te komen, maar een oplossing kwam er niet en dus moest de rechter een oordeel vellen. Deze civiele zaak diende 3 september in de rechtbank in Den Bosch en de rechter besliste in het voordeel van Van Eerd, omdat de deal inmiddels zes jaar geleden gesloten is en de verjaringstermijn is verstreken. Volgens Eggens was het een zakelijke deal en geldt daarvoor een langere verjaringstermijn dan voor deals met particulieren. Maar de rechter is van mening dat Eggens al langer zaken deed met Van Eerd en moest weten dat hij ook als privéverzamelaar auto’s kocht. Bovendien is de zaak gericht tegen Van Eerd zelf. De rechtbank ging daar dus ook van uit. Als de koopprijs dan niet binnen twee jaar wordt opgeëist door de verkoper, kan het zo zijn dat de verkoper geen aanspraak meer kan maken op de koopprijs. Dat is hier het geval. De auto is afgeleverd op 20 september 2018 en daarmee is de verjaringstermijn dus verstreken in 2020.  Van Eerds advocaat is Robbert Jonk. De rechtbank wees de vorderingen van Noord Auto af en veroordeelt Noord Auto in de proceskosten van € 6.313,00, te betalen binnen veertien dagen na aanschrijving daartoe, te vermeerderen met € 92,00 plus de kosten van betekening als Noord Auto niet tijdig aan de veroordelingen voldoet en het vonnis daarna wordt betekend. Dit vonnis werd gewezen door mr. K.A. Maarschalkerweerd en in het openbaar uitgesproken op 11 september 2024.

De uitbreiding van de tenlastelegging betekent dat er een zwaardere strafeis zal komen. Voor witwassen staat een maximum van acht jaar gevangenisstraf. Een grote hoeveelheid contanten werd in september 2022 aangetroffen tijdens een huiszoeking in zijn woonhuis in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Fiod-rechercheurs vonden in totaal €446.072,60 aan bankbiljetten in een kluis in zijn slaapkamer, in een tas in zijn auto en in een kluis in een werkplaats op het terrein van Jumbo. Het aangetroffen geld zou volgens Van Eerd een legale herkomst hebben.  Het ging om geld van betalingen voor motoren en auto’s die van hem werden gekocht waarvoor cash werd afgerekend. De afnemers zouden daar ook schriftelijk over verklaard hebben volgens  advocaat Jonk. Het OM twijfelt over de afgelegde verklaringen. Frits van Eerd is daarom sinds september 2022 niet meer actief betrokken bij de aansturing van Jumbo. Ton van Veen, commissaris bij de supermarktketen, geeft sinds begin oktober leiding aan het directieteam van de supermarktketen.  De eerste regiezitting in de zaak rond Frits van Eerd was op 16 september. De rechter kondigde aan dat de inhoudelijke zitting van de zaak in juni 2025 moet volgen. De rechtbank stemde in met het voorstel om 27 januari 2025 een nieuwe regiezitting in de zaak te plannen. De verdediging wil graag Wim H., ploegbaas van een motorcrossteam horen. Hij sluisde volgens justitie een deel van het Jumbo-sponsorgeld door naar de Drentse autohandelaar Theo E. Wim H. is ook verdachte in de zaak, maar heeft zich tijdens zijn verhoren op zijn zwijgrecht beroepen. Jumbo blijft eigendom van Frits en zijn zussen Colette Cloosterman-van Eerd en Monique Groenewoud-van Eerd. 27 januari 2025, dan volgt een nieuwe regiezitting. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor 23, 24 en 26 juni 2025.Frits van Frits van Eerd keert niet terug als bestuursvoorzitter van supermarktketen Jumbo, ongeacht de uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek naar hem. 

Frits (Godefridus Franciscus Theodorus)  van Eerd (Veghel, 25 maart 1967) is ondernemer en autocoureur.

Als algemeen directeur en mede-eigenaar gaf hij tot september 2022 leiding aan Jumbo Groep Holding BV. Hij heeft drie kinderen.

Robbert van Eerd, de zoon van Frits van Eerd is lid van het Global Shapers Alumni Council van het WEF.  

La Place

Vermaat heeft ruim 4700 voltijds medewerkers en is een van de grootste cateraars van Nederland. Het bedrijf exploiteert onder meer kantines in bedrijven, ziekenhuizen en musea. Ook is het de eigenaar van de hippe levensmiddelenwinkel Stach en exploiteert  het restaurant Rijks, dat een Michelinster heeft. In 2023 steeg de omzet van Vermaat met 31 procent tot 539 miljoen euro, maar er was uiteindelijk wel een verlies van 23,5 miljoen euro. In 2022 bedroeg het verlies 37 miljoen. Om het tij te keren wordt er gereorganiseerd en moeten er 500 arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor verdwijnen. 150 nieuwe arbeidsplaatsen komen er bij, omdat straks bepaalde werkzaamheden niet meer worden uitbesteed, maar op het hoofdkantoor door Jumbo zelf zullen worden gedaan. Het gaat dan om Finance, HR en IT, die voortaan een relatief groter aandeel in de reorganisatie zullen hebben. Per saldo zal het bedrijf het met  350 werknemers minder moeten doen. De medewerkers op het hoofdkantoor krijgen maandag 9 september per afdeling te horen wat er met die afdeling zal gebeuren, en op 11 september wordt dan bekend gemaakt welke nieuwe vacatures er zijn. Er werken dan nog zo’n 1.050 werknemers op het hoofdkantoor van Jumbo in  Veghel. Jumbo werd als het gaat om lage prijzen, ingehaald door ketens zoals Vomar, Nettorama, Aldi en Lidl

La Place begon in 1987 broodjes te verkopen in de filialen van de toenmalige warenhuisketen V&D. De formule bleek aan te slaan en er kwamen ook vestigingen De eerste jaren na de overname door Jumbo kreeg La Place krijgt een eigen hoofdkantoor in Hilversum, met een kookschool, een trainingscentrum en 40 medewerkers. Jumbo experimenteerde volop met nieuwe concepten, zoals Food Courts in de supermarkten en kleine La Place Express-vestigingen, buiten de V&D-winkels om. Jumbo stak  46 miljoen euro in de overname bij het faillissement van V&D in 2016. Ook investeert Jumbo door het openen van nieuwe vestigingen en kocht ze in 2017 achttien A&C Wegrestaurants, om ze om te bouwen tot La Place. En wanneer de Canadese retailgigant Hudson’s Bay in 2017 naar Nederland komt om een keten warenhuizen te openen – deels in de oude vestigingen van het failliete V&D – opent La Place ook daar twaalf vestigingen. Ook op andere voormalige V&D-locaties heropent La Place restaurants, zoals in de Amsterdamse Kalverstraat en in Arnhem. Het aantal vestigingen van La Place liep in de eerste vier jaar tussen 2016 en 2019 op van 59 naar 105. De consumentenomzet (inclusief btw) van de restaurants verdubbelt in die periode van 84 naar 165 miljoen euro. Het aantal medewerkers steeg van 1800 tot 2800.  Na het vertrek van topman Van den Nieuwenhof in de herfst van 2018 werd in het voorjaar van 2019 Frank Wubben aangetrokken, die van Starbucks werd gehaald. Oprichter Bringmann wordt in deze periode weer van stal gehaald, als adviseur van Jumbo. De familie Van Eerd sloot het Hilversumse kantoor en opleidingscentrum in de herfst van 2019, en haalde ze naar het hoofdkantoor van de supermarktketen in Veghel. Jumbo-bestuurder Colette van Eerd ging zich meer met La Place bemoeien. Een jaar na zijn aantreden stapt Starbucks-man Wubben al weer op na een ‘verschil van mening over zijn functie’. Voormalig belastingadviseur en bankier Chris Meijers nam zijn taken over. Eind 2019 liep  de gloednieuwe warenhuisketen Hudson’s Bay op de klippen, waardoor de twaalf vestigingen van La Place op die locaties moesten sluiten. Begin 2020 wordt La Place geraakt door de coronapandemie. Door de gedwongen horeca-sluitingen ontstonden zware verliezen tot wel zo’n 7 miljoen euro per maand, maar het concern doorstond het zonder Corona Overheidssteun. Jumbo gooide het roer bij La Place al in 2020 volledig om. In juli van dat jaar worden 23 restaurants, bijna een kwart van het geheel, voorgoed gesloten. In december werden nog eens 44 vestigingen afgestoten aan cateraar Vermaat. Jumbo schrijft dat jaar maar liefst 45 miljoen euro op La Place af. De consumentenomzet was gedaald van 165 tot 50 miljoen euro. Van Eerd liet deze vanaf 2021 beheren door cateraar Vermaat omdat de verliezen steeds verder opliepen. In het jaar van de overname was het verlies al opgelopen naar 3,2 miljoen, maar de Vermaat Group wist dit terug te brengen naar 1,2 miljoen. La Place bouwde wel een negatief eigen vermogen op van 4,3 miljoen euro. In 2021 kwam de omzet als gevolg van de coronasluitingen niet boven de 52 miljoen euro uit. Na de keiharde sanering houdt directeur Meijers van La PLace het voor gezien. In september 2021 wordt hij opgevolgd door Alice Theunissen, die veel ervaring heeft met franchiseformules als Starbucks en New York Pizza. Onder nieuwe directeur Theunissen en na corona moet La Place vanaf 2022 weer overtuigend gaan groeien, onder meer via de uitrol van franchises in het buitenland. In 2022 vierde La Place de 35ste verjaardag en o ndanks het feit dat de restaurants in de eerste twee maanden van dat jaar nog gesloten waren wegens corona, verdubbelde de totale consumentenomzet dat jaar, van 52 tot 107 miljoen euro. De vestigingen die waren overgenomen door  Vermaat boekten dat jaar nog verlies. In 2023 steegt de consumentenomzet tot 134 miljoen euro. Dat voorjaar kondigt de restaurantketen aan nieuwe vestigingen te openen in de HEMA. Onder leiding van Theunissen werden in Hilversum en Alkmaar de eerste HEMA-restaurants vervangen door een La Place. Maar de proef draaide uit op een gigantische mislukking. Na een golf van kritiek van klanten over te hoge prijzen en tekort schietende kwaliteit werden de vestigingen van La Place gesloten. Directeur Theunissen vertrok  en opnieuw moest er ruim 14 miljoen euro op het dochterbedrijf worden afgeschreven. Het verlies van La Place moest van de door het Gorilla debacle ook al niet fraaie balans van Jumbo af en werd om niet overgedaan naar Cateraar Vermaat, die nu  zelfstandig verder gaat en gefinancierd wordt door het Engelse Bridgepoint. Rick Zeelen, CEO Vermaat Groep denkt nog op lange termijn sterk te kunnen groeien in binnen en buitenland en blijven door investeren in nieuwe concepten en nieuwe markten. Zo maken al een tijdje twee La Place restaurants (Designer Outlet Roosendaal & Eindhoven Airport) deel uit van het aanbod van Vermaat. Koninklijke Jumbo Food Groep houdt zelf de naam en gaat een  joint venture aan met Koninklijke Jumbo Food Groep en Vermaat als beoogd aandeelhouders. Cateraar Vermaat die alle 41 La Place restaurants beheerd blijft dat ook doen in de nieuwe constructie. De verliezen en de hoge personeelskosten zullen nu dus niet langer op de balans van Jumbo drukken en de benodigde verdere financiering van het zelfstandige bedrijf zal ook van elders moeten komen. De keten zet met 1.300 werknemers jaarlijks 133 miljoen euro om. Vermaat moet het servicekantoor in het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel wel verlaten en op zoek naar een nieuw eigen kantoor centraal in het land. Vanuit het nieuwe servicekantoor worden dan de in totaal 71 restaurants in binnen- en buitenland ondersteund. Het Engelse Bridgepoint stapte in 2019 in Cateraar Vermaat (franchisenemer La Place van Jumbo) , dat in 1978 werd opgericht als delicatessenwinkel. Oprichter Kees Vermaat staat dankzij de verkoop van de cateraar in de Quote 500 met een geschat vermogen van 285 miljoen euro. Jumbo blijft eigenaar van het La Place-merk, zes eigen restaurants, vier stationslocaties en de vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Canada plus twee in Indonesië en heeft de waarde in de boeken met 45 miljoen euro afgeschreven. Dat is bijna net zo veel als de 48  miljoen euro wat er destijds voor betaald werd. De waarde van de merknaam La Place is 32 miljoen euro. Eind 2019 waren er nog 105  van La Place restaurants en daar zijn er mede door door Corona en de sluiting van de warenhuizen van Hudson’s Bay nog maar 71 van over.  In de 12 winkels van het Canadese warenhuis zaten ook restaurants van de keten.  Op het hoogtepunt werkten er 6000 mensen bij La Place en was het een geliefd merk, maar daar is nu weinig meer van over.  Het debacle met HEMA, Gorillas, de arrestatie van Frits van Eerd en de oplopende verliezen zouden wel eens het einde van de winkelketen kunnen betekenen. Robbert van Eerd, de zoon van Frits van Eerd is lid van het Global Shapers Alumni Council van het WEF.

Jumbo België

De omzet voor de eerste helft van 2024 in België bedroeg  6 miljard euro, een stijging met 1% ten opzichte van vorig jaar. In België groeit het merk met ruim 20%. Met 33 winkels bereikte Jumbo tijdens de eerste 28 weken van het jaar in België een verkoop van  200 miljoen. Het grootste deel van deze stijging van meer dan 20% is te danken aan de hogere verkoop in de bestaande winkels. Jumbo verklaart de beperkte evolutie van de omzet door de prijsverlagingen, voor meer dan  100 miljoen euro, volgens de schattingen van de keten, en door een lagere tabaksverkoop, geschat op 60 miljoen euro. Deze daling werd gecompenseerd door een stijging van de verkoop, die volledig is toe te schrijven aan de toename van het aantal klanten en het marktaandeel bleef daarbij onveranderd op 21%. Naast de 30 bestaande Jumbo-winkels komen er dit jaar in België 5 nieuwe winkels bij, waaronder de eerste Jumbo Foodmarkt, die in september open gaat in Gent. Ton Van Veen is sinds maart 2023 de CEO van Jumbo België.

Nieuw merk: Jumbo's

Met een nieuw merk genaamd Jumbo’s worden onder meer koffiebonen, fruitspreads en pastasauzen in de schappen gezet. “Jumbo’s is geen huismerk, maar een compleet nieuw merk”, zegt topman Ton van Veen. “Het onderscheidt zich positief van A-merken en dat tegen een scherpe prijs. De nieuwe producten zijn grotendeels samen met de chefs van het Jumbo Foodcollege ontwikkeld. Formuledirecteur Ralph Bertrand meldt dat het nieuwe merk naast het vertrouwde Jumbo-huismerk is te vinden. Het huismerk focust op basisproducten. “Ook in dat assortiment blijven we investeren.” Jumbo had afgelopen jaar meermaals prijsconflicten met A-merkfabrikanten, met lege schappen tot gevolg.. De supermarktketen verloor marktaandeel en probeert onder meer via lagere prijzen terrein terug te winnen.

error: Content is protected !!