Elon Reeve Musk (54) is oprichter en aandeelhouder van Tesla, SpaceX, The Boring Company, Neuralink en X (Twitter) en was eerder medeoprichter van PayPal. Hij hield persoonlijk toezicht op het volledige productontwerp, de technische uitwerking en de fabricage binnen het Tesla concern, maar hij was korte tijd tevens adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. The Department of Government Efficiency (DOGE) is een initiatief geleid door Elon Musk en Vivek Ramaswamy, gericht op het afschaffen van bureaucratie binnen de overheid en het elimineren van verspilling. Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaf DOGE zelfs toegang tot persoonlijke gegevens van personen die bij de Social Security Administration (SSA) geregistreerd staan. Musk stopte met DOGE en ging zich weer meer op Tesla en zijn andere bedrijven concentreren.
Zijn samenwerking met Trump werd hem door de buitenwereld niet in dank afgenomen. Er was een politie-escorte nodig bij de presentatie van een Tesla Cybertruck in New Orleans en er waren brandstichtingen bij Tesla-centrales in Massachusetts en bij een Franse showroom. Bij een vermoedelijk aangestoken brand bij een Tesla-dealer in Rome zijn 30 maart 2025 zeventien Tesla’s beschadigd geraakt. Justitie heeft een brandstichter die op 7 maart in Colorado een aanslag pleegde op een Tesla dealer vervolgd met een strafeis van 20 jaar. De FBI spoorde de dader op in Texas.
Tientallen onverkochte Tesla Cybertruck-pick-ups staan op de parkeerplaats van een verlaten winkelcentrum in Michigan, Verenigde Staten. De locatie, nabij een Tesla-servicecentrum, zou, in strijd met de lokale bestemmingsplannen, worden gebruikt als opslagterrein. De situatie benadrukt de verkoopproblemen die Tesla ondervindt met de Cybertruck. Ondanks de optimistische voorspellingen van Elon Musk heeft het merk minder dan 50.000 Cybertruck geleverd sinds de lancering, en ongeveer 10.000 cybertrucks hebben nog geen koper kunnen vinden. Door de lage vraag heeft Tesla de productie vertraagd en personeel verplaatst naar andere lijnen, zoals die van de Model Y.
Musk ’s vermogen daalde met 121 miljard dollar na een enorme beursval. 6 maart 2025 verloor hij maar liefst 8,8 miljard dollar, wat zijn totale nettowaarde op 342 miljard dollar bracht. Dit is een aanzienlijke daling ten opzichte van de 464 miljard dollar die hij op 17 december nog waard was. De koers ging van 489 dollar in december 2024 naar 235 dollar in april 2025. Tesla was vanwege de kans op aanslagen niet meer welkom op de Vancouver International Auto Show, die 19 maart 2025 van start ging. Er is inmiddels wereldwijd een golf van vandalisme tegen Tesla-voertuigen, waaronder een incident op 18 maart 2025 in Las Vegas waarbij vijf Tesla-auto’s in brand werden gestoken en beschoten. Dit heeft geleid tot een overschot van Tesla’s op de tweedehandsmarkt. In de VS staan meer dan 14.000 gebruikte Tesla’s te koop, met een gemiddelde prijs van $30.000, een daling van $40.000 sinds 2022. Een onderzoek int Nederland wees uit dat 30% van de Tesla-eigenaren overweegt hun auto te verkopen, voornamelijk vanwege Musk’s reputatie. Dit alles drukt de verkoopprijzen en versterkt de trend van overmatige verkoop. In de Europese Unie werden opnieuw veel minder vaak Tesla’s verkocht dan een jaar eerder. Het aantal was met net geen 12.000 bijna de helft van de verkopen in februari 2024, meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Dit komt overeen met eerdere trends, zoals de 45% daling in januari 2025 en een nog scherpere daling in Duitsland met 59% in januari. Over het hele eerste kwartaal 2025 rapporteerde Tesla een daling van 13% in wereldwijde leveringen (336.681 voertuigen in Q1 2025 tegenover 386.810 in Q1 2024). In Europa was de daling dus veel scherper, met een afname van 37% in Q1 2025 ten opzichte van Q1 2024. Wereldwijd is de daling in de verkoop over het eerste kwartaal van 2025 dus 13% daling. In specifieke landen zoals Duitsland (59% daling in januari) en andere markten zoals Zweden (-81% in april) of Nederland (-74% in april) waren de dalingen flink groter.
Doge
Eind februari 2025 zat Elon Musk aan tafel bij de eerste kabinetsvergadering van Trump’s tweede ambtstermijn. Tijdens die bijeenkomst kreeg hij de gelegenheid om zijn visie te delen op het herstructureren van het overheidsapparaat – een missie die Trump kracht bijzette met een direct presidentieel besluit. Onder het acroniem DOGE – Department of Government Efficiency – werd een campagne afgekondigd om overheidsverspilling, fraude en misbruik tegen te gaan. Hoewel Musk het gezicht was van deze nieuwe hervormingsdrang, stond hij formeel niet aan het hoofd van DOGE. Die rol was toevertrouwd aan Amy Gleason, een ervaren functionaris die al tijdens Trumps eerste termijn voor de overheid had gewerkt. Toch bleef Musk in de publieke perceptie de drijvende kracht achter het initiatief. Zijn naam kreeg gewicht, zijn status gaf geloofwaardigheid en zijn platform X zorgde voor de communicatie. Zijn betrokkenheid was tastbaar, maar niet altijd formeel. Zijn woorden wogen zwaar, maar werden steeds vaker met argwaan bekeken – zowel door politieke tegenstanders als door voormalige bondgenoten.
Er gingen in april al geruchten en er waren al toespelingen van Trump dat Elon vanwege alle commotie zou gaan stoppen met zijn DOGE werk, alhoewel Elon dit zelf eerst nog bestempelde als fake news. Tijdens een vergadering met Tesla-investeerders onthulde Musk uiteindelijk toch dat zijn adviesrol binnen DOGE vanaf mei aanzienlijk zou worden teruggeschroefd. “Ik zal nog steeds een dag of twee per week aan regeringszaken besteden, zolang de president dat wil en zolang het nuttig is. Maar vanaf volgende maand zal ik veel meer van mijn tijd besteden aan Tesla,” zei hij.
In mei 2025 nam Elon dan toch een onverwachte afslag en trok zich terug uit de partij. Elon meldde dat op zijn eigen platform X, kort en zakelijk: “Ik zie momenteel geen reden om hiermee door te gaan.” De boodschap sloeg in als een bom. Musk had zich jarenlang, soms aarzelend, soms uitgesproken, opgeworpen als een bondgenoot van rechts Amerika en zijn vertrek betekende voor de partij een verlies van een van haar invloedrijkste en meest kapitaalkrachtige steunpilaren. De Amerikaanse Senaat buigt zich momenteel over een nieuwe belastingde wet. Ondanks verzet van Elon Musk en sommige Amerikaanse politici werd de wet door de Senaat aangenomen. Nu moet het Huis van Afgevaardigden de wet nog goedkeuren. Trump hoopt de wet 4 juli tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag in de VS te ondertekenen. Als de wet door de Senaat komt wordt door Elon Musk de dag er na “the America Party” opgericht. Het land heeft volgens Elon een alternatieve universele Democratische- Republikeinse partij nodig waarbij het volk een stem krijgt.
In het eerste kwartaal van 2025 zag Tesla de verkoop met 13 procent dalen. Analisten wezen naar meer dan alleen concurrentie in de steeds drukkere markt voor elektrische voertuigen. Er klonken ook stemmen over reputatieschade, vooral onder progressieve consumenten die zich vervreemdden van Musk’s polariserende publieke uitlatingen. In sommige Amerikaanse staten werd zelfs vandalisme gepleegd tegen Tesla-laadstations, een tastbaar gevolg van een CEO die zichzelf midden in het politieke strijdtoneel had geplaatst.
Tegelijkertijd liet Elon de deur op een kier en sloot een terugkeer naar de politieke arena niet uit. Zoals hij vaker deed, hield hij opties open. Maar voorlopig lijkt het zwaartepunt verschoven van Washington naar Wall Street. Musk noemde zichzelf politiek “half-democraat, half-republikein”. Op X omschreef hij zijn ideologie als een mengeling van sociaal liberalisme en fiscaal conservatisme. Maar dat ‘midden’ was steeds moeilijker vast te pinnen. Toen hij in het voorjaar van 2025 de Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) “de redding van Duitsland” noemde, raakte hij direct een gevoelige snaar. Zijn opmerking leidde tot felle reacties, niet alleen in Duitsland maar ook in andere Europese landen. Toen hij een groet bracht die nogal op een Sieg Heil groet leek brak de hel los. In Polen riep minister Sławomir Nitras zelfs op tot een boycot van Tesla, nadat Musk in een aparte post stelde dat “er te veel focus is op schuld uit het verleden” en dat kinderen niet verantwoordelijk gehouden mochten worden voor de daden van hun (over)grootouders. Veel critici zagen hierin een poging tot het minimaliseren van de Duitse verantwoordelijkheid voor de misdaden van de Tweede Wereldoorlog.
Elon verliet de regering-Trump na het leiden van een tumultueuze efficiëntiecampagne, waarbij hij verschillende federale agentschappen op zijn kop zette, maar er uiteindelijk niet in slaagde de besparingen te leveren die hij had gezocht. Zijn “offboarding begon 29 mei 2025. Musk bedankte een dag eerder president Donald Trump op X.
Hoewel de precieze omstandigheden van zijn vertrek niet onmiddellijk duidelijk waren, vertrok hij een dag nadat hij kritiek had geuit op de grote belastingwet van Trump, die hij te duur noemde en een maatregel die zijn werk met de Amerikaanse DOGE-dienst te niet zou doen. Tijdens de campagne had Musk gezegd dat DOGE in staat zou zijn om ten minste $ 2 biljoen aan federale uitgaven te verminderen maar zijn inspanningen zouden tot nu toe maar 175 miljard dollar hebben bespaard.
Trump en Elon maakten ruzie en de aandelenkoers van Tesla daalden hierdoor nog eens met 14 procent. De koersval kwam overeen met ruim 100 miljard dollar (87 miljard euro) aan beurswaarde. Elon noemde het wetsvoorstel van Trump, ook bekend als ‘big beautiful bill’, “een gedrocht”. De twee bleven elkaar daarna sneren met tweets. Zo stelde Elon dat Trump zonder hem de verkiezingen zou hebben verloren. Trump dreigde vervolgens met het stopzetten van de overheidssubsidies en -contracten bij Elon’s ondernemingen, waarmee zou hij “miljarden zou kunnen besparen” en dat dit flinke gevolgen ou kunnen hebben voor bijvoorbeeld Tesla en Elon’s ruimtevaartbedrijf SpaceX. Elon dreigde om dan maar te stoppen met het inzetten van SpaceX’s Crew Dragon-capsules. Deze capsules vervoeren astronauten en vracht naar het internationale ruimtestation (ISS). Hoewel Elon zijn dreigement later terugtrok, zou zo’n besluit grote gevolgen kunnen hebben.
De toekomst van het inmiddels verouderde ISS zou daarmee nog onzekerder worden. SpaceX moet ook het ISS station gecontroleerd in de atmosfeer duwen rond 2030, zodat het station veilig boven de Stille Oceaan kan worden vernietigd. Ook dat plan zou in gevaar komen, net als de plannen om Amerikaanse astronauten op de maan te zetten. SpaceX bouwt een aangepaste versie van de Starship-raket die tijdens de derde missie van het Artemis-programma twee astronauten op het maanoppervlak moet laten landen. Als de Amerikaanse overheid de contracten en de subsidies met SpaceX inderdaad zou beëindigen blijven tal van belangrijke satellieten ongebruikt op aarde. SpaceX lanceert niet alleen commerciële satellieten, maar verzorgd ook missies voor NASA zoals Dragonfly, een nucleair aangedreven drone voor Saturnus’ maan Titan. Daarnaast verzorgt het lanceringen voor militaire en inlichtingensatellieten in een baan rond de aarde.
Uiteindelijk heeft Elon zijn boze tweets verwijderd. Ook die waarin hij zei dat president Donald Trump voorkomt in de dossiers van zedendelinquent Jeffrey Epstein. “Donald Trump staat in de Epstein-dossiers, schreef Ëlon. ‘Dat is de echte reden waarom ze niet openbaar zijn gemaakt.’
Tesla minder populair
Verkoopcijfers in heel Europa lieten de laatste tijd een aanzienlijke daling van het marktaandeel van Tesla zien. Duitsland zag een daling van 71 procent, terwijl Noorwegen, Frankrijk en Spanje een daling van respectievelijk 45, 44 en 44 procent lieten zien.
De verkopen van nieuwe Tesla’s in de Europese Unie zijn in mei 2025 opnieuw hard gedaald. De Europese autobrancheorganisatie ACEA meldt dat de verkoop van Tesla is gekelderd met ruim 40 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2024. In totaal werden er in de EU vorige maand 8729 nieuwe Tesla’s op kenteken gezet, tegenover 14.682 in mei vorig jaar. Over de eerste vijf maanden van dit jaar gaat het om een daling van ruim 45 procent tot 50.413 Tesla’s. Het marktaandeel van Tesla bedroeg vorige maand 0,9 procent, tegen 1,6 procent in mei vorig jaar.
De verkoop van Model S en Model X-auto’s in China werden begin april gestaakt. De twee modellen werden belast met de importheffingen die de Chinese president Xi Jinping heeft ingevoerd als tegenreactie op de Amerikaanse heffingen. De Model S-sedan en Model X-SUV waren tot voor kort ook voor Chinese klanten te bestellen, maar die optie is enkele dagen na het invoeren van de Chinese tegenheffingen verdwenen. Ook werd besloten dat de goedkope 25.000 dollar kostende Model 2 er niet zou komen. Het plan was eerst om de Model 2 op hetzelfde autoplatform te bouwen als de nieuwe zelfrijdende Cybercab. In plaats daarvan wil Musk de Model Y en de Model 3 een beetje aanpassen en wat functies schrappen, zodat die auto’s iets goedkoper worden. Op het nieuwe platform zou alleen de Robotaxi gebouwd worden. Tesla boekte over het eerste kwartaal van 2025 een omzet van 19,3 miljard dollar. Negen procent minder dan in het eerste kwartaal van 2024. De nettowinst viel 71 procent lager uit, op 409 miljoen dollar. Tesla bleek wereldwijd 13 procent minder auto’s te hebben verkocht. Er werden 336.681 auto’s afgeleverd, het laagste aantal sinds het tweede kwartaal van 2022.
Uit cijfers van de Europese autosectororganisatie ACEA bleek dat het aantal verkochte Tesla’s sinds de benoeming van Elon door Trump vrijwel halveerde ten opzichte van een jaar eerder. De beurswaarde van Tesla dook in februari 2025 onder de 1000 miljard dollar, nadat het aandeel Tesla met meer dan 8 procent daalde. In totaal verloor het aandeel Tesla dit jaar al 25 procent wat Elon persoonlijk zo’n 100 miljard kostte. Meerdere grote bedrijven keren zich tegen Tesla. Woningbouwer Viebrockhaus liet bijvoorbeeld weten dat zij geen nieuwe Tesla’s meer zouden aanschaffen. Onlangs nam het bedrijf nog het besluit een Tesla-accu aan te schaffen voor de energieopslag in een showroom, maar daar werd ook van afgezien. Ook energieleveranciers Baden-Württemberg Badenova en Lichtblick kondigden aan in de toekomst geen Tesla’s meer te zullen aanschaffen. Leasecontracten worden sinds de jaarwisseling opgezegd. Ongeveer de helft van de leasevloot van het bedrijf bestond uit Tesla’s. Een bestuurslid van Badenova zegt dat ‘de acties van Elon Musk ze hebben wakker geschud, waardoor is besloten af te zien van het gebruik van Tesla’s. Hij wees er ook op dat de Duitse economische aantrekkingskracht in gevaar komt door het werk van Musk. Het bedrijf heeft nog wel elf lease-Tesla’s in bezit, maar die contracten zullen niet verlengd worden. Ook is het bedrijf net als een groot aantal anderen gestopt met het gebruiken van social platform X. Drogisterijketen Rossmann maakte in 2024 al bekend geen Tesla-voertuigen aan te schaffen vanwege de steun die Elon aan Trump gaf. ‘Dit besluit is gebaseerd op de onverenigbaarheid tussen de uitspraken van Tesla-topman Elon Musk en de waarden die Tesla vertegenwoordigt met zijn producten’, zei het bedrijf in de zomer van 2024. Ook veel andere gebruikers van X verlieten het platform en vertrokken naar “Bluesky”. In Nederland heerst ondertussen een ‘Tesla en X-schaamte”. Drie op de tien Tesla-bestuurders overweegt om afstand te doen van hun auto of heeft dat al gedaan. Tesla werd 10 maart 2025 op de beurs in een klap 15 procent minder waard en verloor 130 miljard dollar aan waarde. Elon Musk heeft Omead Afshar, Tesla’s hoofd operaties in Noord-Amerika en Europa ontslagen, vanwege de dalende verkoopcijfers in beide regio’s. Ook Milan Kovac vertrok. Hij leidde het team dat verantwoordelijk is voor de humanoïde robot van Tesla, beter bekend als Optimus. Volgens Kovac is hij niet gegaan om onvrede, maar omdat hij meer tijd wilde besteden met zijn familie in het buitenland.
Geschiedenis
Elon Reeve Musk werd op 28 juni 1971 geboren in Pretoria Zuid Afrika en is de autistische (stotterende) zoon van een Canadees model en een Zuid-Afrikaans elektromechanisch ingenieur, piloot, zeeman, consultant, projectontwikkelaar en voor de helft eigenaar van een Zambiaanse smaragdmijn nabij het Tanganyikameer. Zijn grootmoeder van vaderskant was Brits, maar hij heeft ook Pennsylvania-Duitse wortels. Na de scheiding van zijn ouders in 1980 woonde Elon Musk vooral bij zijn vader.
Op tienjarige leeftijd ontdekte Elon de Commodore VIC-20. Hij leerde zichzelf programmeren en verkocht op twaalfjarige leeftijd een BASIC-videospel genaamd Blastar aan het tijdschrift PC and Office Technology voor ongeveer 500 dollar. Hij ging in eerste instantie naar de privéschool Waterkloof House Preparatory School. Hij deed eindexamen aan de Pretoria Boys High School en verhuisde in juni 1989 naar Canada, vlak voor zijn achttiende verjaardag, nadat hij een Canadees burgerschap ontving via zijn moeder.
In 1989 werd hij toegelaten tot Queen’s University in Kingston, Ontario. In 1992, na twee jaar gestudeerd te hebben aan Queen’s University, vertrok hij naar de Universiteit van Pennsylvania waar hij op 24-jarige leeftijd een Bachelor of Science Natuurkunde van Penn’s College of Arts and Sciences haalde en een Bachelor of Arts Economie aan de Wharton School of the University of Pennsylvania. Hij bleef nog een jaar om een tweede bachelor te behalen. Tijdens zijn studie aan de University of Pennsylvania kocht hij samen met mede-student Adeo Ressi een studentenhuis om dit als nachtclub te gebruiken.
Op 24 jarige leeftijd verhuisde Elon Musk in 1995 naar Californië om in de natuurkunde te promoveren aan Stanford University, maar hij verliet de universiteit na twee dagen om zelf bedrijven op te richten op het gebied van internet, duurzame energie en de ruimte. In 2002 kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap.
Elon ontmoette zijn eerste echtgenote, de Canadese schrijfster Jennifer Justine Wilson, tijdens hun gezamenlijke schooltijd op Queen’s University in Ontario. Ze trouwden in 2000 en gingen uit elkaar in 2008. Samen kregen ze zes kinderen. Hun eerste kind (Nevada) overleed aan wiegendood toen hij tien weken oud was. Hierna kregen ze via IVF nog vijf kinderen, een tweeling (Griffin en Vivian Jenna) en een drieling (Damien, Kai en Saxon). In 2022 veranderde de oudste van de tweeling, Xavier zijn naam in Vivian Jenna Wilson om haar identiteit als transvrouw aan te geven. Ze nam de naam Wilson als familienaam om niet langer met Musk geassocieerd te worden. In gerechtelijke documenten staat dat naast de naams- en achternaamwijziging de gegevens de geslachtsverandering van Xavier Musk zullen weerspiegelen en dat er een nieuwe geboorteakte zal worden afgegeven. Musk weet de vervreemding van zijn dochter aan “de overname van elitescholen en universiteiten door neomarxisten”. In een interview in 2024 met Jordan Peterson en later ook nog via X verklaarde hij zelfs dat ze “dood is, vermoord door het woke-virus“.
In 2010 trouwde Musk met de Britse actrice Talulah Riley. In 2012 gaf Musk aan dat hij de relatie met Riley had beëindigd, maar in juli 2013 hertrouwden Musk en Riley om in december 2014 opnieuw te scheiden. Van 2017 tot 2018 had hij een relatie met actrice Amber Heard.
In zijn relatie met de Canadese zangeres Grimes werd Elon Musk vader van een zoon en een dochter. Het stel ging in de herfst van 2021 na drie jaar uit elkaar. Na hun scheiding onthulde Grimes dat zij en Musk nog een kind hadden, geboren via een draagmoeder in de zomer van 2022. Hun drie kinderen heten: X Æ A-Xii, Exa Dark Sideræl en Techno Mechanicus. Een van de drie kinderen heeft medische problemen. In 2022 zetten de twee een punt achter hun relatie. Zangeres Grimes (36) heeft naar eigen zeggen ‘een jaar lang gevochten’ voor een goede omgangsregeling met de kinderen die ze met Elon Musk (53) heeft. Grimes (36) klaagde Elon in oktober vorig jaar aan omdat ze een van haar zoons niet mocht zien. Ze heeft inmiddels een nieuwe relatie heeft met dj Anyma.
In 2021 kreeg Musk een tweeling (Strider en Azure) samen met zijn huidige echtgenote Shivon Zilis, een topmanager van Neuralink, een bedrijf van Musk. In 2024 kregen zij samen nog een kind, waarvan de naam en geslacht nog onbekend zijn. De dan 52-jarige Elon Musk werd in 2024 voor de twaalfde keer vader. De 39-jarige Zilis is in Canada is geboren en haalde in 2008 een bachelorsdiploma in economie en filosofie aan de Yale University. Zilis werd in 2015 vermeld in Forbes’ ’30 Under 30′ in de categorie durfkapitaal. Ze ontmoette Musk in 2015. In 2025 kreeg hij met haar zijn veertiende kind, een zoon genaamd Seldon Lycurgus. Het bericht kwam via Shivon naar buiten twee weken nadat de conservatieve influencer Ashley St. Clair had gemeld dat ze recent met Musk een kind had gekregen. Al zijn kinderen gaf hij aparte namen: X AE Xii, Exa Dark Siderael, Strider, Azure, Techno Mechanicus, Griffin, Damian, Saxon, Kai, Vivian, Nevada en Seldon. De nu 26 jaar oude Ashley St. Clair kreeg een verhouding met de toen 51 jaar oude Elon toen ze 24 jaar oud was en ze verkocht haar Tesla van $100.000, die een geschenk was van Elon, vanwege een vermeende verlaging van kinderbijslag voor haar 6 maanden oude zoon, van wie zij zegt dat Musk de vader is. Ze viel Elon publiekelijk aan en verwees naar Tesla’s dalende aandelen. Elon zou haar 2,5 miljoen dollar hebben gegeven plus 500.000 dollar per jaar.
Drugsgebruik
Elon Musk ging zich volgens een bericht in de New York Times de laatste maanden te buiten aan buitensporige hoeveelheden drugs terwijl hij optrad als een van de belangrijkste adviseurs van president Donald Trump. Hij zou onder meer ketamine, ecstasy, (xtc) en paddo’s hebben gebruikt. De Amerikaanse krant voert als bron voormalige vrienden op en heeft berichtenverkeer ingezien van mensen in de nabije omgeving van Elon. Elon zou volgens niet bij naam genoemde getuigen en andere ingewijden onder meer lsd, cocaïne en xtc gebruiken, maar zegt zelf zich te beperken tot het op recept voorgeschreven ketamine. Een van de personen die hiermee naar buiten kwam was Linda Johnson Rice die in 2017 bestuurslid werd bij Tesla, maar besloot later niet op te gaan voor een volgende termijn omdat ze zich zorgen maakte over zijn drugsgebruik. In 2018 zou hij LSD hebben gebruikt op een feest dat hij in Los Angeles organiseerde en in 2019 zou hij paddo’s hebben gebruikt op een evenement in Mexico. In 2021 gebruikte hij ketamine met zijn broer in Miami op een huisfeest. Eerder verklaarde hij dat hij hiervoor een doktersrecept heeft als middel tegen depressies. In het verleden rookte Musk in een podcast met comedian Joe Rogan publiekelijk wiet. Dat was toen voor Amerikaanse autoriteiten aanleiding om Musks ’security clearance’ als topman van ruimtevaartbedrijf SpaceX opnieuw in overweging te nemen. De drugs zouden een reden kunnen zijn voor de soms onbegrijpelijke beslissingen die hij met enige regelmaat neemt. Volgens zijn advocaat Alex Spiro zou Musk regelmatig negatief op drugs worden getest bij SpaceX. Musk zelf reageerde na de aantijgingen dat hij na dat ene trekje wiet, op verzoek van NASA er mee had ingestemd om drie jaar lang willekeurige drugstests te doen, waarbij er geen sporen van drugs of alcohol zouden zijn gevonden. Musk geeft alleen het Ketamine gebruik toe. Velen wezen naar Ketamine toen de CEO van Tesla op het podium stond van de jaarlijkse bijeenkomst van Amerikaanse conservatieven, gewapend met een kettingzaag. Hij had bovendien incoherente uitspraken gedaan en sommige woorden verkeerd uitgesproken.
Vermeende seksuele intimidatie
Acht voormalige medewerkers van SpaceX hebben in juni 2024 in Californië een rechtszaak tegen Elon Musk aangespannen waarbij ze hem beschuldigen van seksuele intimidatie. Musk zou ‘bewust en opzettelijk’ een ‘ongewenste vijandige werkomgeving’ bij het bedrijf hebben gecreëerd en verachtelijke seksuele foto’s, memes en opmerkingen hebben geplaatst die vrouwen en/of de LGBTQ+-gemeenschap vernederen. Volgens de aanklagers kregen sommigen van hen ook te maken met beledigende opmerkingen van andere collega’s die “de berichten van Musk imiteerden” op Twitter. De inmiddels ex medewerkers menen dat ze in 2022 onterecht zijn ontslagen na een open brief waarin ze hun bezorgdheid uitten over het gedrag van Musk, en dat de zakenman de beslissing “als vergelding” tegen hen nam. Toen de HR-afdeling aanvankelijk voorstelde een onderzoek in te stellen, antwoordde de zakenman: “Het kan me niet schelen, ontsla ze”, aldus de rechtszaak. Het management van SpaceX, waaronder Elon, zou ook deel hebben genomen aan een video waarin “seksuele intimidatie en grappen worden bespot en benadrukt.” De video bevatte naar verluidt een scène waarin een werknemer demonstreerde “de juiste manier om een collega te ‘slaan’.” SpaceX heeft deze beschuldigingen afgewezen en stelt dat de ontslagen werknemers het bedrijfsbeleid hebben geschonden en dat Elon Musk niet betrokken was bij het ontslagproces.
De Musk Foundation
Elon Musk is de voorzitter van de Musk Foundation, die zich richt op filantropische acties omtrent zonnepanelen in rampgebieden. De Musk Foundation werkte in 2010 samen met SolarCity en doneerde een 25 kW zonnepaneelsysteem aan het South Bay Community Alliance (SBCA) orkaanreactiecentrum in Coden, Alabama. De Musk Foundation doneerde in juli 2011 250.000 dollar aan een zonnepaneeltechnologieproject in Soma, Fukushima, een Japanse stad die verwoest werd door een tsunami.
In juli 2014 werd Elon Musk gevraagd door Matthew Inman, een cartoonist en verre neef van Nikola Tesla, om 8 miljoen dollar te doneren voor de opbouw van het Tesla Science Center. Uiteindelijk doneerde hij een miljoen dollar en beloofde een Tesla-snellaadstation in de parkeerplaats van het museum te plaatsen.
In januari 2015 doneerde Elon Musk 10 miljoen dollar aan het Future of Life Institute om een wereldwijd onderzoek op te zetten gericht op AI.
In oktober 2018 maakte Musk een half miljoen dollar over om waterzuiveringsinstallaties in de scholen van Flint te plaatsen zodat het lood uit het vergiftigde leidingwater wordt gefilterd.
In oktober 2019 doneerde hij 1 miljoen dollar aan Teamtrees om bomen te planten.
Sinds 2015 is Musk een onderdeel van de X Prize Foundation. Op 21 januari 2021 beloofde Musk een prijs van honderd miljoen dollar aan degene die met het beste ontwerp voor technologie ten behoeve van het grootschalig afvangen van koolstofdioxide komt. Deze competitie werd X Prize Carbon Removal gedoopt.
Elon werd de rijkste man ter wereld en is 417 miljard dollar waard.
Elon Reeve Musk is ook de oprichter van het voormalige X.com. Dit bedrijf fuseerde later met Confinity Inc. tot PayPal. Hij is CEO en CDO van SpaceX, The Boring Company, Grok, Neuralink en van Tesla. In 2022 kocht hij Twitter en hernoemde dat (𝕏).
Ontstaan van Tesla
Tesla werd vernoemd naar elektrotechnicus en natuurkundige Nikola Tesla, die vooral bekend is als de uitvinder van de wisselstroommotor. Het concern presenteerde in Californië op 21 november 2019 een volledig elektrische pick-uptruck die uiteindelijk in november 2023 op de markt kwam. Tesla Motors werd in juli 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning, die een actieve rol hadden in de vroege ontwikkeling van het bedrijf. Elon Musk leidde de eerste financieringsronde in februari 2004, toen hij toetrad als voorzitter van de raad van bestuur. Elon Musk had een actieve rol in het bedrijf en was tot in detail betrokken bij het design van de Tesla Roadster, maar minder betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Bestuurders Brad Buss en Linda Johnson Rice stelden zich niet langer verkiesbaar voor een nieuwe termijn. Hun huidige periode verviel op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 11 juni 2019. Bestuurder Stephen Jurvetson verliet per 2020 het bedrijf en verkocht in december zijn 17.223 aandelen. Ook de termijn van Antonio Garcias liep jaar af en was niet meer herkiesbaar. Tesla wilde het supermajority-amendement schrappen, zodat bij stemming over wijzigingen een gewone meerderheid voldoende is. Tijdens de financiële crisis van 2008 voelde Musk zich genoodzaakt het leiderschap van Tesla over te nemen als algemeen directeur en Chief Designer. Problemen met de levering en het wegvallen van belastingvoordelen in de VS drukten de verwachte omzet. Er werden aanzienlijk minder auto’s verkocht nadat het belastingvoordeel voor kopers van elektrische auto’s in de VS per 1 januari werd gehalveerd. Ook het afleveren van Model 3 buiten de VS lukte eerst niet erg en moest worden doorgeschoven naar het tweede kwartaal. Over het 1e kwartaal van 2019 werd nog een verlies gedraaid van $ 702 miljoen en het tweede kwartaal resulteerde ondanks $ 6,35 miljard omzet in een verlies van 408 miljoen dollar. De liquiditeit werd verhoogd met $ 2,4 miljard door leningen en de uitgifte van aandelen, waardoor er uiteindelijk toch $ 5,5 miljard in de kas zat. Over het derde kwartaal van 2019 werd $ 143 miljoen winst gemaakt, of $0,80 per aandeel waardoor de koers even steeg met 20% tot ruim $ 306 en het eerdere koersverlies werd goedgemaakt. Tesla schrapte in 2019 circa 7% van het aantal vaste banen. 3.150 arbeidsplaatsen van de ongeveer 45.000 verdwenen. In maart 2019 moest er een grote obligatielening afgelost worden van 920 miljoen dollar. Tesla leed in 2014 nog een nettoverlies van 294 miljoen dollar en in 2017 was het nettoverlies opgelopen naar ruim 675 miljoen dollar. In totaal was de schuld opgelopen naar 11,5 miljard dollar. Daarom werd in december 2020 opnieuw maximaal 5 miljard dollar gezocht met de verkoop van nieuwe aandelen. Het was al de derde aandelenuitgifte in 2020.
Tijdens de Corona pandemie heropende Musk op 12 mei 2020 zijn fabriek in de staat Californië, zonder toestemming van de lokale autoriteiten. In een uitdagende tweet schreef hij dat hij zelf aan de productielijn zou gaan staan, samen met alle anderen. Als iemand wordt gearresteerd, vraag ik of ze alleen mij meenemen verkondigde hij. Alameda County vond de gezondheidsrisico’s nog te groot. Op 23 maart moest de fabriek in Fremont sluiten. Elon noemde de corona-lockdown ‘fascistisch’ en zei op Twitter dat hij Alameda County zou aanklagen. Ook kondigde hij aan het hoofdkantoor te verhuizen van Californië naar de staat Texas of Nevada. De fabriek in Fremont telt ruim 10.000 werknemers en in de hele staat heeft Tesla er 20.000. In totaal biedt de autosector van de Verenigde Staten ruim 835.000 mensen werk. De industrie is goed voor 6 procent van het bruto binnenlands product en daarom durfde de gouverneur niet in te grijpen. Er lag al een afspraak, maar Elon besloot dit te negeren en startte de fabriek gewoon op tegen de lockdown regels in.
Nissan zou in Tesla een strategische investeerder zien, die al belangstelling heeft getoond voor de overname van Nissan-fabrieken in de Verenigde Staten. Die fabrieken zouden kunnen helpen om de binnenlandse productie op te voeren, als reactie op de plannen van Donald Trump om heffingen in te voeren die die auto-industrie raken. Nissan kampt met zwakke verkoopcijfers, een verouderd modellenaanbod en een gebrek aan stabiel leiderschap, sinds het beruchte vertrek van voormalig topman Carlos Ghosn in 2018. Ceo Makoto Uchida zegt dat Nissan zonder een sterke partner nauwelijks kan overleven.
Musk haalde de internationale pers met een hyperloop en een VTOL supersonisch elektrisch vliegtuig en met Robotaxi.
Tesla verkocht minder auto’s dan vorig jaar. Elon Musk beloofde eerder een kleine groei. De waarde van het aandeel Tesla daalde eind 2024 dan ook met 3 procent. In het laatste kwartaal van 2024 wist Tesla wel een recordaantal van 495.570 auto’s te verkopen, maar dat is minder dan de 500.000 waarop analisten rekenden. In 2023 had Tesla een omzet van 96,8 miljard dollar. De resultaten van Tesla’s langverwachte upgrade van zijn gedeeltelijk geautomatiseerde rijsystemen bleek teleurstellend. Tesla’s stadsnavigatiefunctie in China voldeed niet aan Musks gemaakte beloften voor zelfrijdende technologie.
In 2024 verkocht Tesla 1,79 miljoen auto’s en dat is 1,1 procent minder dan in 2023. Wereldwijd is Tesla nog wel het meest verkochte elektrische automerk. Tesla is nog maar net koploper met 1.789.226 stuks, maar concurrent BYD nadert snel. In totaal wist BYD in 2024 1.764.992 elektrische auto’s te verkopen.
In 2024 werd een fors lagere winst behaald, nadat eerder al bekend was geworden dat de verkopen van elektrische auto’s van het bedrijf in 2024 voor het eerst in meer dan tien jaar waren gedaald. Er is veel druk op de verkopen door concurrentie van de Chinese markt, naast een sterk verminderde vraag naar volledig elektrische auto’s. Er is een concurrentiestrijd met Volkswagen, wiens Skoda Enyaq SUV de Model Y onttroonde als best verkochte elektrische auto. De nettowinst kwam uit op ruim 7 miljard dollar, een daling van 53 procent ten opzichte van 2023.
De verkoop van Tesla leunt op twee modellen, de 3 en de Y. Die modellen doen het nog steeds uitstekend. Van de overige modellen, de S en de X, leverde Tesla in 2024 nog geen 100.000 exemplaren af. Er wordt niet alleen veel gehandeld in gebruikte Tesla’s bij de Nederlandse autodealers, maar ook onderling tussen consumenten. In totaal wisselden in januari 8.545 gebruikte Tesla’s van eigenaar. Dat verkoopaantal is een vervijfvoudiging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, toen slechts 1707 van eigenaar wisselden. Dat gaat dan om allerlei verschillende verkopen, van dealers onderling, van dealers aan consumenten maar ook van de ene naar de andere consument. Volgens de Bovag zijn er meerdere oorzaken achter de enorme spurt in tweedehands Tesla-verkopen. Zo handelen dealers onderling massaal in de auto’s, doordat veel leasebedrijven hun Tesla’s van de hand doen vanwege aflopende leasecontracten en de afwaardering. Die Tesla’s belanden dan op de verkoopmarkt. Onderling tussen autobedrijven zijn er in de eerste maand van dit jaar 3.649 Tesla’s van eigenaar gewisseld. Een jaar eerder lag dit aantal op slechts 734. Volgens Bovag is ook te zien dat de vraag naar Tesla’s is toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Wel is te zien dat de interesse vanuit kopers de afgelopen periode wat afneemt. Of dat ligt aan het gedrag van Elon Musk, waardoor er ‘Tesla-schaamte’ ontstaat bij automobilisten, is niet te zeggen. Het zou ook te wijten kunnen zijn aan de ‘groeiende aanhoudende onzekerheid’ rondom elektrische auto’s. Door de toestroom van Tesla’s op de tweedehands automarkt is het ook een stuk goedkoper geworden om een Tesla aan te schaffen. Vorig jaar lag de gemiddelde prijs van een Tesla-occasion nog op ongeveer 33.000 euro, inmiddels zit het tegen de 21.000 euro aan. Al zijn er ook veel Tesla’s Model 3 te vinden die voor rond de 16.000 euro te koop staan, al is de kilometerteller daarvan ook vrij hoog en komen ze slecht door de APK. De Model 3 van dat bouwjaar moest daar vorig jaar ook aan voldoen en maar liefst in een kwart van de gevallen (23%) resulteerde dat in een faal. Met name als het gaat om remmen, sturen, verlichting en vering/demping doen de problemen zich voor. Op de markt voor nieuwe auto’s is juist te zien dat Tesla het behoorlijk slecht doet. Eerder deze maand kwamen verkoopcijfers naar buiten waarin te zien was dat de verkoop van nieuwe Tesla’s door heel Europa is ingestort. Zo is de verkoop in het Verenigd Koninkrijk in januari met 18,2 procent ingestort ten opzichte van een jaar eerder, in Frankrijk met 63 procent en in Nederland met ruim 42 procent. Spanje spant de kroon. Daar stortte de verkoop met maar liefst 75 procent in.
De Europese Commissie heeft de importheffing voor Tesla’s die in China worden gemaakt vastgesteld op 9 procent. Tesla is het oneens met deze invoerheffingen en heeft daarom een klacht ingediend bij het Europese Hof van Justitie. Vorig jaar besloot de Europese Commissie om importheffingen op te leggen aan elektrische auto’s die in China zijn gemaakt en in de Europese Unie worden verkocht. In sommige gevallen gaat het om heffingen van tientallen procenten. Dat maakt de auto’s stukken duurder voor Europese automobilisten. De maatregel geldt niet alleen voor Chinese producenten. Ook westerse automakers die voertuigen in China laten maken om ze vervolgens in Europa te verkopen, hebben zo’n heffing opgelegd gekregen. Zowel BMW als Tesla hebben fabrieken in China. Elon Musk gaat een nieuwe strijd aan met de Europese Commissie. Ze hadden eerder al onenigheid over het beleid van X. Brussel besloot eerder deze maand om nader onderzoek te doen naar het moderatiebeleid op het platform.
Na het eerdere massaontslag moest Tesla weer honderden mensen aannemen. Dat aantal steeg van 387.000 naar 444.000. Het aantal gebouwde auto’s daalde wel, van 433.000 naar 411.000. vanwege de brandstichting in de autofabriek nabij Berlijn, waardoor de productie vertraging opliep. Zo’n 1,8 miljoen Tesla’s in de Verenigde Staten hebben een softwareprobleem dat ertoe kan leiden dat de motorkap volledig opengaat en het zicht van de bestuurder belemmert. De fout bij komt voor bepaalde Model 3-, Model S en Model X-voertuigen gebouwd tussen 2021 en 2024 en Model Y-voertuigen met bouwjaar 2020 tot en met 2024. Tesla heeft een gratis software-update uitgebracht om de problemen op te lossen. In het derde kwartaal van 2023 produceerde Tesla 430.488 voertuigen en werden er 435.059 exemplaren geleverd. En in het tweede kwartaal van dit jaar leverde Tesla 443.956 auto’s af en werden er 410.831 exemplaren geproduceerd. In het derde kwartaal van 2024 werd voor 6,9 Gwh aan energieopslagproducten ingezet. Dat is ruim minder dan 9,4 Gwh een kwartaal eerder. Tesla roept meer dan 27.000 honderdduizend dollar kostende cybertrucks terug omdat deze problemen hebben met de achteruitkijkcamera. Als de bestuurder de auto in zijn achteruit zet, kan het tot acht seconden duren voordat het beeld van de achteruitrijcamera te zien is. Daardoor is het risico op botsingen groter, vreest Tesla. Een software-update moet het probleem gaan oplossen. Ook laten panelen los die gewoon vastgelijmd blijken te zijn. De delen kunnen onder het rijden loslaten met ernstige gevolgen voor ander verkeer.
Al bijna een jaar lang staakt het Tesla personeel in Zweden. Waar het begon met het tegenhouden van Tesla-auto’s in de haven, het overging in stopzetting van de levering van onderdelen, daar wordt de staking deze maand nog verder uitgebreid. Vanaf 10 oktober zal nog een vakbond zich aansluiten bij de staking, waardoor het oplaadnetwerk van Tesla geen onderhoud meer kan verwachten. Hoewel Tesla’s Model Y dit jaar tot en met augustus de best verkochte nieuwe auto was in Zweden, daalde de verkoop van het model met 8,8 procent. Foto: Prometheus.
Hoewel Tesla’s Model Y dit jaar tot en met augustus de best verkochte nieuwe auto was in Zweden, daalde de verkoop van het model met 8,8 procent. In oktober 2023 sloeg de vlam in de pan toen Tesla geen toenadering zocht tot de Zweede vakbonden, een begrip in het land. De Amerikaanse autofabrikant is fundamenteel fel tegen de organisatie van werknemers in een vakbond. Topman Elon Musk staat ook bekend als fervent tegenstander van vakbondsorganisaties. In de VS heeft hij bijvoorbeeld meermaals gepoogd om personeel tegen te houden dat zich wilde organiseren. Door niet in een vakbond te stappen, konden de werknemers daarvoor in ruil aandelen van Tesla krijgen. Die aandelen mochten dan wel pas na vier jaar worden verkocht. In Zweden zijn vakbonden een begrip; twee op de drie werknemers zijn lid van een vakbond en 90 procent van de bedrijven valt onder een cao. Dat was ook de wens van de werknemers die betaald worden door Tesla. Maar de technici van Tesla, zelf lid van vakbond IF Metall, kregen nul op rekest van Musk die weigerde een overeenkomst te ondertekenen. Sinds die tijd staken de technici, maar voeren andere Tesla-gerelateerde bedrijven en werknemers en masse sympathiserende acties. Zo komen schoonmakers de Tesla-garages niet meer schoonmaken, komt de vuilnisdienst geen afval ophalen, wordt soms de kentekenregistratie van Tesla’s geweigerd en is de staking inmiddels overgeslagen naar buurlanden als Denemarken, Finland en Noorwegen. Sinds december moet Tesla zijn auto’s met vrachtwagens vanaf het Europese vasteland naar Zweden vervoeren. Hoewel Tesla’s Model Y dit jaar tot en met augustus de best verkochte nieuwe auto was in Zweden, daalde de verkoop van het model met 8,8 procent, volgens gegevens van Mobility Sweden. In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft nu ook de Finse transportvakbond AKT aangekondigd mee te doen aan acties tegen Tesla. Aanleiding zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden die in een impasse zitten. Medewerkers van alle havens in Finland zullen vanaf 20 december de doorvoer van Tesla-auto’s blokkeren.
Musk hield jarenlang persoonlijk toezicht op het volledige productontwerp, de technische uitwerking en de fabricage binnen het Tesla concern. In 2020 had Tesla een omzet van 20 miljard dollar en het bedrijf werd op de beurs meer dan 100 miljard dollar waard Op 28 augustus 2020 zakte de prijs voor één aandeel van 1500 naar 300 dollar na de opsplitsing in vijf keer zo veel aandelen. Daarna klom de koers op naar 407 dollar. In de loop van 2022 daalde de koers weer en in het najaar kwam een extra klap toen Elon op tamelijk chaotische wijze Twitter overnam. Veel beleggers vreesden dat de ondernemer minder oog zou hebben voor Tesla. 20 april 2023 kreeg de koers vanwege slechte kwartaalcijfers opnieuw een stevige klap te verwerken. De winstmarge daalde flink door de prijsverlagingen die Tesla doorvoerde on te kunnen blijven concurreren met Chinese fabrikanten. Elon liet daarbij ook nog eens weten nog niet klaar te zijn met het verlagen van de prijzen, waarna het aandeel opnieuw 10 procent in waarde daalde naar 123 dollar. In 2022 verloor Musk naar schatting 173 miljard euro op de beurs. Momenteel is de koers gemiddeld 163 dollar. Het gemiddelde koersdoel van 49 analisten bedraagt $178,95, maar zouden in alle redelijkheid gewaardeerd moeten zijn op $100. De aandelen worden verhandeld tegen ongeveer 64 keer de toekomstige winst. De waarde van Elon Musk is op 31 december 2023 zo’n 221,3 miljard dollar. Na goed nieuws over het tweede kwartaal van 2024 is het aandeel Tesla met meer dan 20 procent gestegen. Musk vergrootte zijn aandeel in de kunstmatige intelligentie startup xAI met 14,4 miljard dollar. Daarnaast heeft hij een aandeel van 75 miljard dollar in SpaceX en 7 miljard dollar in X.
Rowe Price die ooit Tesla’s grootste institutionele geldschieter was, heeft in het eerste kwartaal van 2019 het overgrote deel van zijn Tesla-aandelenpakket gedumpt. Hij verkocht meer dan 80 procent van zijn aandelen en heeft nog slechts minder dan 5,2 procent van de uitstaande Tesla-aandelen. Diverse andere institutionele investeerders hebben hun Tesla belangen juist uitgebreid. De grootste institutionele aandeelhouder is nu Baillie Gifford, met 13 miljoen aandelen, ofwel 7,5 procent van de uitstaande aandelen. De Schotse investeringsmaatschappij kocht in het eerste kwartaal iets meer dan 10.000 aandelen. Capital Group Companies en Fidelity Investments zijn respectievelijk de derde en vierde grootste aandeelhouders van Tesla. Capital Group kocht bijna 860000 aandelen in het eerste kwartaal van 2019.
Gabelli Funds verkocht de begin 2022 gekochte 65.900 aandelen. Graham Tanaka heeft de volledige Tesla-positie in zijn Tanaka Growth Fund van $21,5 miljoen geliquideerd. Het fonds was eigenaar van de aandelen sinds ongeveer 2011, toen het op $ 2 handelde. Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management kocht meer dan tien jaar geleden 500.000 aandelen maar heeft ze dit jaar grotendeels verkocht en de positie teruggebracht tot ongeveer 300.000 aandelen. Cathie Wood, de oprichtster van Ark Invest, die Tesla sinds 2014 in haar ARK Innovation Fund heeft gehouden heeft haar belang in het eerste kwartaal van 2024 met 10% vergroot. Ark schatte in april 2022 nog dat Tesla in 2027 $ 2.000 per aandeel waard zou zijn, grotendeels als gevolg van de uitrol van robotaxi-activiteiten. Wood heeft zich aan dat koersdoel gehouden en kocht in april 2024 voor ongeveer $ 100 miljoen aan nieuwe aandelen. ARK Innovation heeft bijna 12% van de activa van het fonds dat dit jaar met bijna 18% is gedaald, vergeleken met een winst van meer dan 10% voor de S&P 500.
Tesla blijft de meest waardevolle autofabrikant ter wereld, met een marktkapitalisatie van meer dan 560 miljard dollar. Toyota daarentegen is qua volume de grootste autofabrikant ter wereld en heeft een marktkapitalisatie van $333,7 miljard. Musk kondigde onlangs op sociale mediaplatform X een ‘robotaxi-onthulling’ aan op ‘8/8’, vermoedelijk in augustus 2024. In april zei Musk nog dat Tesla “moet worden gezien als een AI-roboticabedrijf”, en niet als een autofabrikant. De lancering van de robotaxi werd daarna met twee maanden uitgesteld. De aandeelhouders van Tesla waren niet blij met de vertraging. De aandelen werden 6% minder waard na het nieuws. De energiedivisie boekte 100 procent meer omzet. De totale omzet steeg in de maanden april tot en met juni naar 25,5 miljard dollar. Musk is de laatste maanden bezig met de zelfrijdende taxi. De Cybercab, zal in 2026 grootschalig in productie worden genomen. Elon Musk moet nog wel de merknamen Robotaxi en Cubercab overnemen van de huidige eigenaren want hij krijgt van de Amerikaanse merkenbureau geen toestemming om de naam ‘Robotaxi’ als merk vast te leggen. Datzelfde geldt overigens waarschijnlijk voor Cybercab. Cybercab was al geclaimd.
Elon voelde zich ongemakkelijk om Tesla te laten uitgroeien tot een leider op het gebied van Artificial Intelligence en robotica zonder 25 procent stemcontrole te hebben. “Als ik 25 procent heb, betekent dit dat ik invloedrijk ben, maar kan worden teruggefloten als er twee keer zoveel aandeelhouders zijn die tegen mij stemmen. Bij 15 procent of lager is het te gemakkelijk voor dubieuze belangen om mij terzijde te kunnen schuiven.
Elon Musk werd door de Amerikaanse Maagdeneilanden gedagvaard in een zaak die draait om zedendelinquent Jeffrey Epstein. De autoriteiten van de Amerikaanse Maagdeneilanden wilden meer weten over de rol die het Amerikaanse bankconcern JPMorgan speelde bij de misbruikpraktijken van Epstein. De autoriteiten willen alle onderlinge communicatie van JPMorgan en Musk rondom Epstein inzien. Ook wilden zij zijn correspondentie met Epstein lezen. Volgens de autoriteiten zou JPMorgan belangrijke waarschuwingssignalen hebben gemist over de misbruikpraktijken door Epstein. Epstein zou hebben geprobeerd om Musk als klant bij het bankconcern te krijgen, maar al in 2019 ontkenden Musk en Tesla dat zij van Epstein financieel advies hadden gekregen. Epstein werd in 2019 verdacht van seksueel misbruik van minderjarige meisjes en pleegde zelfmoord.
Tesla heeft de ploegendiensten ingekort in de fabriek in Texas, waar de Cybertruck wordt gemaakt, in april 2024 werd 10 procent van het personeel ontslagen. Een deel van de vijfhonderd ontslagen personeelsleden op de ‘Supercharging’-afdeling van Tesla werd binnen een maand weer ongedaan gemaakt. De cijfers over het 1e kwartaal waren ronduit slecht en qua verkopen zelfs één van de slechtste kwartalen in jaren . Er werden zo’n 387.000 auto’s geleverd er rolden er 433.000 van de band. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder waren dat er nog respectievelijk 422.000 en 440.000. De kwartaal omzet is met 2 miljoen dollar teruggelopen tot 21,3 miljard dollar. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 1,1 miljard dollar. Het 2e kwartaal van 2024 werd ook minder omzet gemaakt met de autoverkoop en ook de prijzen zijn gedaald. Het nettoresultaat was bijna 1,5 miljard dollar. 45 procent minder dan een jaar eerder. Terwijl de winst in de autodivisie onder druk staat, boekt de energiedivisie 100 procent meer omzet. De totale omzet steeg in de maanden april tot en met juni naar 25,5 miljard dollar. Bijna 20 miljard dollar betrof de auto’s waarvan de opbrengsten daarentegen op jaarbasis met 7 procent daalden. Ten opzichte van de omzet in het eerste kwartaal is er verbetering. Toen was de omzet van 17,4 miljard dollar. Tesla meldde begin deze maand in een tussentijdse update al aanzienlijk meer auto’s te hebben geleverd. Na het eerdere massaontslag moest Tesla weer honderden mensen aannemen. Dat aantal steeg van 387.000 naar 444.000. Het aantal gebouwde auto’s daalde wel, van 433.000 naar 411.000. vanwege de brandstichting in de autofabriek nabij Berlijn, waardoor de productie vertraging opliep.Andrew Baglino (vice-president aandrijflijn- en energietechniek, 18 jaar bij Tesla) en Rohan Patel (directeur openbaar beleid en bedrijfsontwikkeling, 8 jaar bij Tesla) stapten op en er zijn technische problemen met het gaspedaal van de Cybertruck. Elon heeft zijn geplande reis naar India uitgesteld. Hij zou 22 april 2024 premier Narendra Modi ontmoeten en zijn plannen bespreken om de Zuid-Aziatische markt te betreden. 21 april 2024 heeft Tesla in China en de Verenigde Staten de prijzen verlaagd om zo de tegenvallende verkopen tegen te gaan. Ook de software die nodig is om Tesla-auto’s zelfstandig te laten rijden wordt in de VS nu voor een lagere prijs aangeboden. De prijs van deze zogeheten FSD-software (Full Self-Driving) is verlaagd van 12.000 dollar naar 8000 dollar, omgerekend zo’n 7500 euro. Amerikaanse klanten die een nieuwe Tesla aanschaffen, krijgen de mogelijkheid de software bovendien dertig dagen te proberen. Verder werden vrijwel alle Tesla-modellen in China afgeprijsd. Het goedkoopste model, de Model 3, kost daar nu omgerekend iets meer dan 30.000 euro. In de VS zijn de Model Y en de Model X niet eerder zo goedkoop geweest.
2023 was een recordjaar met ruim 1,8 miljoen verkochte elektrische auto’s. Er werden 38% meer auto’s afgeleverd dan in 2022, 1,8 miljoen stuks in totaal
Tesla Inc is niet alleen producent van elektrische auto’s, maar ook van vrachtauto’s, zonnepanelen en batterij-pakketten voor thuis- en industrieel gebruik, surfboards en zelfs ruimteschepen. De financiering van een nieuw Tesla opslagsysteem voor groene energie in de Noordzeehaven is rond. De megabatterijen van Tesla kunnen meerdere keren per dag opladen en ontladen. Zo is het mogelijk de groene energie uit de windparken Borssele I en II op te slaan en op een later moment te gebruiken. Het is een oplossing voor de onvoorspelbaarheid van wind- en zonne-energie, een van de grote pijnpunten in de energietransitie. Met name bedrijven hebben vaak een constante toevoer van energie nodig voor hun productiesystemen.
Het project van het Nederlandse Lion Storage, onderdeel van Return, komt op het terrein van een voormalige kolencentrale in Vlissingen. Daarmee is het verbonden met het zestig kilometerlange havengebied Vlissingen en Gent. Het Australische investeringsfonds Macquarie Group en de Belgische infrastructuurinvesteerder Tinc. investeren samen met verschillende banken en bestaande investeerders van Return in het project. Samen investeren de partijen 350 miljoen euro in het project, dat naar verwachting in het tweede kwartaal van 2027 wordt opgeleverd.
Ondanks krapte op het stroomnet kan het energieopslagsysteem worden aangesloten op het hoogspanningsstation van Tennet, omdat het de aansluiting overneemt van de oude kolencentrale. De capaciteit van het project, Mufasa genaamd, komt overeen met het stroomgebruik van meer dan 200.000 huishoudens. Mufasa is niet het eerste project uit de koker van Lion Storage. In 2020 leverde het een opslagsysteem op in de omgeving van Lelystad. De batterijen daar kunnen vijfduizend huishoudens van stroom voorzien. Ook in Vlissingen staan al meerdere batterijen van het bedrijf. Lion Storage ging in 2023 samen met Return, een financiële holding. Ruim 60 miljoen euro van de totale investering in Mufasa is afkomstig van Tinc die de investering steunt met een doorlopende kredietfaciliteit van 200 miljoen euro.
Tesla nam voor 2,6 miljard dollar het verliesgevende SolarCity over. Ook de Duitse machinebouwer Grohmann werd onlangs overgenomen en deze ging vanaf 2017 verder als Tesla Grohmann Automation. De overname moest zorgen voor de productie opvoer naar 500.000 auto’s per jaar in 2018. Werknemers eisten en kregen ongeveer 30% loonsverhoging.
Tesla maakte een tijd lang recordwinsten omdat de concurrentie last had van het wereldwijde tekort aan computerchips, terwijl Tesla deze zelf ruim in voorraad had. In 2021 verdiende het bedrijf bijna 4,9 miljard euro. In 2020 bedroegen de netto-inkomsten al 3,47 miljard dollar. In het derde kwartaal van 2021 werd een recordaantal van 241.300 nieuwe Tesla’s uitgeleverd. Zo’n 96 procent betrof de types Model 3 en Model Y. Van model S en model X werden er 8.941 gemaakt en 9.275 bij klanten afgeleverd. Half maart 2023 werd een nieuwe generatie superchargers gelanceerd. De V4 laadpalen kwamen als eerste in Harderwijk. De nieuwe laders kregen een andere look en een langere laadkabel. Het ampèrage van de nieuwe laders is gestegen van 425 ampère naar 651 ampère. In 2022 bedroeg de winst zelfs 12,8 miljard dollar. Het concern werkt aan een productieaantal van 2 miljoen voertuigen per jaar. Doorgaans is de Model Y hoog in de top vijf van bestverkochte auto’s te vinden. Ook in oktober 2023 staat de Tesla in de top vijf. De model Y komt 455 kilometer ver op een volle batterij van 60 kWh. Het vermogen van 347 pk gaat van 0 naar 100 km/u in 6,9 seconden en de topsnelheid is 217 km/u. Het koppel is 420 Nm.
Tesla had Elon Musk de grootste bonus in de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis toegekend ter waarde van destijds 56 miljard dollar. Aandeelhouders stemden voor het record brekende salaris van Elon, dat al in 2018 werd vastgesteld. De deal werd eerder in januari nog afgewezen door een Amerikaanse rechter. Elon moest wachten op de uitspraak in hoger beroep. Een rechter in Delaware heeft 2 december 2024 haar eerdere besluit bekrachtigd, ondanks dat de aandeelhouders in juni nog voor een tweede keer instemden. De rechter hield echter vast aan haar eerdere uitspraak van januari, waarin zij oordeelde dat het bestuur van Tesla te sterk onder invloed stond van Musk toen het het beloningsplan in 2018 aannam. Het pakket aandelenopties was aanvankelijk 2,6 miljard dollar waard. Maar die waarde was tot 56 miljard gestegen tegen de tijd dat de rechter het begin dit jaar blokkeerde. Op basis van de slotkoers van maandag is het pakket nu zelfs ruim 101 miljard waard. Ook zonder de megabeloning is Musk overigens al de rijkste man ter wereld, met een vermogen van meer dan 364 miljard dollar.
Het juridische team dat de bonus ongeldig verklaarde, verdient maar een klein deel van de 5,6 miljard dollar die zij vroegen. Het team zou maar recht hebben op 13,6 miljoen dollar, omdat hun rechtszaak nauwelijks voordeel op heeft geleverd voor het bedrijf. Aandeelhouder Richard Tornetta spande de rechtszaak aan die ertoe leidde dat het Musks salarispakket van 55 miljard dollar ongeldig werd verklaard. Het ongeldig verklaren gebeurde al in 2018, maar begin dit jaar besloot een rechter dat de bonus niet uitgekeerd kon worden. Tesla voorzitter Robyn Denholm drong er bij de aandeelhouders van het bedrijf succesvol op aan om de bonus goed te keuren omdat Musk anders wel eens zou kunnen vertrekken. Musk kreeg al in 2018 het pakket met aandelenopties al toegezegd voor als hij met Tesla bepaalde doelstellingen kon behalen. Sindsdien is de beurskoers van Tesla meer dan vertienvoudigd en het bedrijf was even zelfs meer dan 1000 miljard dollar waard. Het omstreden pakket stelt hem namelijk in staat om 1 procent van Tesla’s aandelen te kopen met een grote korting telkens wanneer bepaalde doelstellingen zijn bereikt. Musk voegde in 2023 nog eens 95,4 miljard dollar extra toe aan zijn vermogen, vooral vanwege het succes van autoconcern Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX. In 2022 moest hij nog een verlies van 138 miljard incasseren. Richard Tornetta, een kleine belegger in Tesla, vond de bonus buitensporig en spande al in 2018 een zaak aan. Toen was er namelijk direct veel speculatie dat de beurskoers van Tesla wel eens tot grote hoogte zou kunnen stijgen. Tornetta, die ook thrash-metaldrummer is en een bedrijf runt in audioapparatuur, vindt het bovendien oneerlijk dat Musk de beloning toegewezen kreeg van een bestuur dat eigenlijk volledig onder zijn controle zou staan. Zo was een van de betrokken bestuurders Kimbal Musk, de broer van de rijkste man ter wereld. Door de bonus zou Musk beter gefocust zijn geweest op het beter maken van Tesla. En daaraan zou te danken zijn dat de beurskoers zo hard is opgelopen, wat in het belang is van alle aandeelhouders. Een rechter in de staat Delaware had eind januari 2024 beslist dat Tesla aan Elon Musk geen beloningspakket van 55 miljard dollar had mogen geven. Musk is van plan om meer controle over Tesla te krijgen door middel van een belang van 25% om zijn doelen op het gebied van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto’s te bereiken. Op X dreigde hij zelfs het AI-werk van Tesla onder te brengen in een apart bedrijf als niet aan zijn eisen werd voldaan. Voor het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde Tesla in totaal 386,810 leveringen in plaats van de geplande 457,000 leveringen. De productie stond op 433,371 voertuigen, met het merendeel bestaande uit de Model 3/Y auto’s: 412,376 geproduceerd en 369,783 geleverd. De andere modellen van Tesla zagen een productie van 20,995 en 17,027 leveringen. In het vierde kwartaal van 2023 waren er 484,507 leveringen en ruim 494,989 geproduceerde voertuigen.
Tesla kreeg te maken met:
- Aanvallen door Houthi-milities op schepen in de Rode Zee, wat de aanvoer van componenten verstoorde en tot een productiestop in de Duitse fabriek leidde;
- Milieuactivisten die infrastructuur bij de Duitse fabriek in brand staken, waardoor de productie tijdelijk werd stilgelegd;
- Hevige concurrentie in China van binnenlandse EV-makers zoals BYD en Xiaomi, wat Tesla dwong de productie van Model 3 en Model Y in de Shanghai-fabriek te verlagen ;
- Gemengde recensies voor de Cybertruck en minder effectieve verkoop stimulerende maatregelen in de VS;
- Tesla was de grootste fabrikant van elektrische auto’s, maar BYD wist eind 2023 te passeren door in het 4e kwartaal 526.409 EV’s af te leveren;
Tesla heeft nieuwe accu’s in ontwikkeling die krachtiger zijn, langer meegaan en die de helft kosten in vergelijking met de huidige accu’s. De nieuwe grotere cilindervormige accu’s, de 4680 genoemd, zullen over een paar jaar vijf keer meer energie kunnen leveren, zes keer meer vermogen hebben en voor 16 procent meer actieradius. De nieuwe accu’s worden in een nieuwe fabriek in de buurt van de fabriek in Fremont in Californië in 2024 geproduceerd. Uit een onderzoek bleek dat Tesla’s niet het beloofde bereik van de batterij krijgen, zelfs niet wanneer de auto gloednieuw de fabriek verlaat. Tesla heeft een recordjaar voor de verkoop van batterijen. Na 3 kwartalen werden er al 38 procent meer batterijen verkocht dan in heel vorig jaar. Dit kalenderjaar heeft het bedrijf al 20.353 megawattuur aan batterijen verkocht. Heel vorig jaar – dat ook een recordjaar was – ging het om 14.724 megawattuur. De ‘niet-auto’-activiteiten worden voor Tesla nog altijd steeds winstgevender. In het derde kwartaal groeide de uitrol van batterijen met 73 procent tot 6.900 megawattuur waar dat een jaar eerder in hetzelfde kwartaal 3.980 megawattuur was.
Veel Tesla bestuurders in New York moeten soms meer dan een uur wachten om toegang te krijgen tot de laadstations. De koude winters maken het frequenter opladen noodzakelijk, wat het probleem verder verergert. Het gebrek aan laadinfrastructuur wordt bovendien versterkt door de ‘congestieprijzen’ die Tesla invoerde om het gebruik van laadstations tijdens piekuren te reguleren.
Elon Musk dacht in drie jaar tijd een betaalbare elektrische auto van 25.000 dollar te kunnen produceren, die ook nog eens volledig zelfrijdend zou zijn. Er werden in 2020 499,550 nieuwe Tesla’s afgeleverd en hiervoor zijn wereldwijd inmiddels 25.000 snellaadpalen geplaatst, waarvan zo’n dertig snellaadlocaties zijn in Nederland, met meerdere palen. Tesla heeft meer dan 10.000 Supercharger-laadpunten in Europa. De laadpunten zijn verspreid over 900 stations in dertig Europese landen. Ongeveer een vijfde van de Supercharger-laadpunten zijn gebouwd in 2022. Om de fabriek draaiende te krijgen worden ingenieurs en productiemedewerkers van de fabriek in Shanghai gehaald. Ongeveer tweehonderd Chinezen moesten helpen bij het opvoeren van de productie in de Amerikaanse fabriek. De medewerkers gaan voor minimaal drie maanden naar het land. Onlangs werd de fabriek in Shanghai uitgebreid, waardoor ter plekke een miljoen voertuigen kunnen worden gemaakt. Het Chinese personeel dat nu naar de VS gaat, heeft aan die uitbreiding meegewerkt en dus al ervaring opgedaan voor de uitbreiding in Fremont. Tesla heeft het beleid om zijn productie continu flink op te voeren. Elon Musk wil elk jaar 50 procent meer auto’s maken dan het jaar ervoor.
Het blijkt dat de grootste Tesla Supercharger-locatie (deels) op dieselgeneratoren draait. De Supercharger-locatie Harris Ranch ligt tussen Los Angeles en San Francisco in. Niet alleen is het een van de eerste Supercharger-locaties ter wereld, het is ook nog eens de grootste ter wereld. Het stroomnetwerk kon niet genoeg energie leveren om alle 98 Superchargers van stroom te voorzien.
Tesla zette 1,5 miljard dollar aan Bitcoin op de balans waardoor de koers 10 procent omhoog schoot. De digitale munt werd vanaf 24 maart 2021 tijdelijk ook als betaalmiddel voor een Tesla geaccepteerd. Op de website van Tesla is voor Amerikaanse klanten werd een betaalknop toegevoegd waarmee ze met Bitcoin kunnen betalen. Er is de laatste tijd veel ophef over niet-gerealiseerde winsten (winsten op papier) die een middel zijn om belasting te ontwijken en daarom verkocht Elon Musk Tesla-aandelen ter waarde van het aankoopbedrag van 44 miljard dollar. Op Twitter vroeg hij zijn volgers om steun voor zijn plan. Op de beurs verloor het aandeel Tesla daardoor aanzienlijk. De eerste verkoopopdracht van zijn aandelen werd in september 2021 gegeven.
Ook via Nederland belastingafdracht ontweken
In Amsterdam-Zuidoost zit Tesla Motors Nederland (TMN), ofwel een van de ondernemingen die het autobedrijf in bezit heeft in dat gebied. Naast de grote franchise van de multinational, zijn er zes andere kantoren gelierd aan de EV-fabrikant. Zes Tesla bedrijven in Amsterdam waren eerst coöperaties. In december 2024 zijn die omgezet naar een Tesla Holding B.V., hiervan zijn alle aandelen een jaar later overgegaan naar Tesla Motors Stichting. Aan het einde van de maand richtte Tesla ook in het belastingtechnisch aantrekkelijke plaatsje Zug in Zwitserland een nieuw bedrijf op: VESPB Global GmbH.. Tesla heeft zo een complex netwerk van dochterondernemingen en contractpartners opgezet. Van de zeven bedrijven in Amsterdam-Zuidoost die onder Tesla vallen, heeft Tesla Motors Nederland een productiecontract met de Gigafactory in Brandenburg in Berlijn. Tesla draait wereldwijd een omzet van 85 miljard euro. In Amsterdam-Zuidoost speelt Tesla Motors Nederland (TMN), een van de zeven Tesla-dochterbedrijven in het gebied, een sleutelrol in een complexe fiscale constructie om belasting te minimaliseren. Terwijl Tesla wereldwijd een omzet van 85 miljard euro behaalde, boekte TMN in 2023 een omzet van 26 miljard euro – bijna een derde van de totale omzet – vanuit een administratief kantoor. TMN heeft een productiecontract met Tesla’s Gigafactory in Brandenburg, Duitsland. De Duitse fabriek produceert auto’s in opdracht van TMN, maar ontvangt slechts een kleine winstmarge per auto, waardoor de winst in Duitsland laag blijft (26,2 miljoen euro belasting op 7,8 miljard euro omzet). De resterende winst wordt via TMN in Nederland geboekt, waar hoge interne kosten – zoals royalty’s voor merkgebruik – worden opgevoerd. Hierdoor rapporteert TMN weinig belastbare winst en betaalde het slechts ongeveer 100 miljoen euro winstbelasting.
Fiscale experts ontdekten dat Tesla winsten verschuift naar jurisdicties met lage belastingen, mogelijk via een belastingruling met de Nederlandse fiscus. Sinds 2024 valt TMN onder een Zwitsers moederbedrijf in Zug, een regio bekend om lage belastingen, wat de transparantie verder vermindert. Deze constructie, ondersteund door een netwerk van dochterondernemingen en contractpartners, zorgt ervoor dat Tesla wereldwijd aanzienlijke belastingvoordelen behaalt, terwijl Nederland en Duitsland minimale belastinginkomsten ontvangen.
Tesla schonk Chinese Tesla-kopers bij aankoop bijna 5000 euro. Kopers van een Telsa Model Y of Model 3 kregen het bedrag op hun rekening gestort als ze konden laten zien dat ze de eigenaar zijn. Tesla blijft zijn prijzen maar verlagen in een poging om de concurrentiestrijd met de innovatieve en relatief goedkope Chinese automerken in zijn voordeel te beslechten. Model Y werd in maart 2019 gepresenteerd en zou minimaal 64.000 euro kosten maar is in prijs verlaagd naar 44.990 euro waardoor er in China alleen al maar liefst 603,664 verkocht werden.
De eerste Europese Tesla fabriek kwam in de omgeving van Berlijn (Grünheide) in 2022. Behalve 1.000 auto’s per dag moten daar uiteindelijk ook batterijen worden geproduceerd, door de ruim 12.500 medewerkers. Het moet de grootste productielocatie voor batterijen ter wereld worden. De bouw van de fabriek liep enige vertraging op, omdat een bedreigde vleermuissoort op het bouwterrein bleek te wonen. Bovendien sommeerde de rechtbank in eerste instantie om te stoppen met de grootschalige bomenkap in het gebied. Er was echter al begonnen met het rooien van 92 hectare bomen ter voorbereiding van de bouwwerkzaamheden. Voor de Tesla fabriek bij Berlijn zijn zo’n 500.000 bomen gekapt. Voor de fabriek werd 329 hectare bos gekapt. De bomen die zijn gekapt, haalden samen zo’n 13.000 ton CO2 per jaar uit de lucht. Dat is net zoveel als de jaarlijkse uitstoot van enkele duizenden auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Milieuorganisaties vonden de kap schadelijk voor de flora en fauna en de watervoorraad in het gebied. Bovendien zou er überhaupt nog geen bouwvergunning zijn. Demonstranten bezetten daarom al twee maanden een stuk bos naast de fabriek. De fabriek werd gebouwd op het terrein Grünheide. In de fabriek gebeuren opvallend veel arbeidsongevallen. Afgelopen jaar werd 247 keer een ambulance of traumahelikopter opgeroepen vanwege een gewonde werknemer. Alleen al tussen juni en november 2022 waren er 190 ‘melding plichtige’ bedrijfsincidenten. Daarbij ging het ook om ernstige gevallen zoals verbrandingen of het verliezen van vingers. In één geval werd een werknemer geraakt door een kist die van grote hoogte naar beneden viel. Als alles volgens planning verloopt, moet het aantal werknemers van deze fabriek groeien naar 22.500 mensen. De productie zou dan toenemen tot een miljoen auto’s per jaar. In de regio Oder-Spree in de deelstaat Brandenburg werd 5 maart 2024 door de links-extremistische ‘Vulkangruppe’, oftewel Vulkaangroep opnieuw brand gesticht in een elektriciteitsmast, waardoor de gehele fabriek van Tesla werd getroffen. In 2021 werd ook al een dergelijke aanslag gepleegd. De productie kwam een week geheel stil te liggen en het personeel moest worden geëvacueerd. De fabriek werd gesaboteerd omdat deze niet groen, ecologisch en sociaal zou zijn. In de ochtend was er een explosie bij de stroommast en stond in brand door opgeworpen autobanden. De wijde omgeving werd getroffen door de storing waardoor ook ziekenhuizen in de problemen kwamen. Het duurde even voordat bewoners in het getroffen gebied weer stroom had maar voor de fabriek duurde het een week. Tot 12 maart lag de productie stil. Sinds enige tijd bezetten zo’n 80 tot 100 milieuactivisten een deel van het staatsbos nabij de fabriek, omdat Elon Musk wil uitbreiden. De fabrieksuitbreiding werd door 70% van de omwonenden tegengehouden met protesten en bezwaarschriften. Musk gaat het terrein uitbreiden met 170 hectare voor een treinstation, opslaghallen en een kinderopvang voor kinderen van werknemers. Tesla kreeg uiteindelijk van de gemeenteraad van Grünheide toestemming voor de uitbreiding. Het fabrieksterrein is 300 hectare groot, en daar moet 170 hectare bij. Een gemeenteraadslid van de SPD wees erop dat het nieuwe treinstation de omgeving “zal verlossen van zo’n 1900 vrachtwagenritten per dag”. De actievoerders hebben nieuwe protesten aangekondigd. Tesla is van plan om de productie in de toekomst op te voeren naar zo’n twee miljoen auto’s per jaar. Meer dan 17 procent van het personeel uit de Duitse Tesla-fabriek in Grünheide zit ziek thuis. Dat is drie keer meer dan gemiddeld in de auto-industrie. Voor de directie van de fabriek is de maat goed vol. Met ‘willekeurige en onverwachte’ huisbezoeken hoopt de directie het verzuim terug te dringen. Volgens HR-manager Erik Demmler zijn er voor de bezoeken dertig werknemers geselecteerd. Deze waren volgens hem opvallend afwezig en al vrij lang ziek. Demmler liet weten dat de medewerkers niet echt blij waren met de onverwachte bezoeken. Zo sloegen sommigen de deuren dicht en dreigden anderen de politie te bellen.
Er zijn al Tesla fabrieken in de staten Nevada en New York en er kwam een nieuwe fabriek in Shanghai die in tien maanden tijd uit de grond werd gestampt. De fabriek in Shanghai produceert auto’s voor de Chinese markt en is ook een exportknooppunt naar Duitsland en Japan. De fabriek leverde in februari 2022 maar liefst 56.515 voertuigen af, waaronder 33.315 voor de export. Dat komt neer op gemiddeld zo’n 2.018 voertuigen per dag. In Shanghai wordt nog een tweede fabriek gebouwd voor de productie van grote opslagsystemen voor energie: Megapacks. De fabriek, die volgens de planning in de tweede helft van 2024 opengaat gaat jaarlijks tienduizend Megapacks produceren. Daarin kan voor ongeveer 40 gigawatt uur aan stroom worden opgeslagen.
Tesla verzocht toeleveranciers in het verleden om een deel van de eerdere betalingen die terug gaan tot 2016 terug te storten. Een inkoopmanager vroeg in een memo om een ,,aanzienlijk bedrag” van leveranciers. Zij zouden dat geld moeten zien als investering in de groei van de autofabrikant, die henzelf uiteindelijk ook ten goede komt. Mede door deze maatregelen ging de transporteur van Tesla Lucia Autotransport failliet. Ook moesten Amerikaanse klanten die wachten op de bestelde Tesla model 3 een extra aanbetaling doen van 2500 dollar.
Elon Musk melde 7 augustus 2018 ineens via Twitter dat hij zijn bedrijf van de beurs wilde halen. Hij zou daar 420 dollar (ongeveer 360 euro) per aandeel voor willen betalen. Met het huidige aantal uitgegeven aandelen zou dat neerkomen op meer dan 70 miljard dollar. Enkele investeerders dienden vanwege de tweet een aanklacht in. De tweet leidde tot flinke commotie op de beurs in New York, waar de koers van het aandeel Tesla tijdelijk fors omhoog schoot. De investeerders vermoeden dat de tweet was bedoeld om shortsellers een hak te zetten. Tesla verloor hierna al snel weer 4,8 procent.
De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) stuurde een dagvaarding naar Tesla en Musk vanwege de tweet. De SEC stelde dat Musk beleggers bewust heeft misleid, omdat hij op dat moment wist dat hij zijn voornemen niet met een potentiële financier had besproken. Musk zelf ontkent en zou naar eigen zeggen in gesprek zijn geweest met een Saoedische staatsinvesteringsfonds over financiering en Goldman Sachs en Silver Lake in de arm te hebben genomen om de beursnotering van Tesla te beëindigen. Adviseurs Wachtell, Lipton, Rosen & Katz and Munger, Tolles & Olson zouden Musk daarbij adviseren. Musk zou Morgan Stanley in de arm hebben genomen als adviseur voor een mogelijke beursexit. Op aandrang van de aandeelhouders en de Raad van bestuur trok Musk zijn uitlating om de beurs te verlaten weer in. Musk bezit al zo’n 32% van de aandelen van Tesla.
Terwijl Musk in 2012 een jaarlijks salaris van 78,2 miljoen Amerikaanse dollars ontving, is sinds 2014 zijn salaris slechts een dollar. De rest komt van aandelen en prestatie-gebonden bonussen. Elon Musk maakte via Twitter ook bekend dat ook hij een snoepbedrijf wil gaan beginnen om het ongelijk van de Amerikaanse zakenman Warren Buffet te bewijzen. Op aandrang van de aandeelhouders werd paal en perk gesteld aan de social media communicatie van Musk. Uiteindelijk besloot Musk 29 september 2018 alsnog met de SEC te schikken. Musk trad af en werd vervangen door Robyn Denholm. Elon zelf mag die functie drie jaar lang niet meer vervullen. Daarnaast moeten Musk en Tesla beiden een boete betalen van 20 miljoen dollar. Musk blijft wel aan als CEO, maar zijn voorzittersrol wordt overgenomen, aangevuld door twee nieuwe bestuursleden. Denholm komt van het Australische telecomconcern Telstra, waar ze financieel- en strategiedirecteur was. Ze gaat per direct fulltime in dienst bij Tesla. Denholm is al sinds 2014 lid van het bestuur bij Tesla. Todd Maron, jurist en rechterhand van Musk vertrok begin december 2018 ook plotseling. Hij werd opgevolgd door Dane Butswinkas die Musk eerder hielp met de SEC problemen.
Dave Arnold werd aangesteld als het nieuwe hoofd van de afdeling communicatie. Tegelijkertijd verliet Justin McAnear, onderdirecteur van financiële operaties wereldwijd het bedrijf op 7 oktober 2018. Geruchten gaan dat zo’n 46 andere personeelsleden gelokt met een hoger salaris naar Apple vertrokken vanwege de recente ontwikkelingen. Zo zou ook Doug Fieg die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe modellen naar Apple zijn vertrokken en 7 september 2018 verliet ook Dave Morton, die nog maar sinds 6 augustus in dienst was als hoofdboekhouder, het bedrijf.
Ook de VP van global supply management Liam O’Connor, die in maart 2015 van Apple kwam, vertrekt al na drieënhalf jaar. Financieel topman Deepak Ahuja vertrekt na twee jaar al weer, maar blijft nog even aan om zijn 34-jarige opvolger Zach Kirkhorn in te werken. Peter Hochholdinger de verantwoordelijke man voor de productie van alle auto’s in Tesla’s fabriek in Fremont is in juni 2019 vertrokken. Hochholdinger werkte sinds 2016 voor Tesla en was daarvoor in dienst bij Audi. Jan Oehmicke, de man die verantwoordelijk was voor de Europese verkopen van Tesla vertrok. Ook zijn er berichten dat de vice-president interieur- en exterieurontwerp Steve MacManus vertrekt.
Het eerste product van Tesla was de Roadster, een sportwagen die in 2008 zijn debuut beleefde, gevolgd door de Model S, een sedan die in 2012 werd geïntroduceerd, en daarna door de Model X, een SUV die in 2015 werd gelanceerd. In 2017 begon Tesla met de levering van de Model 3, een elektrisch volumemodel met een bereik van ruim 350 kilometer. De prijs werd januari 2020 in China, vanwege zware concurrentie verlaagd met 10 procent tot 46.494 dollar. In Nederland was dat 49.000 euro. (standard range) De Tesla Model 3 RWD is tegenwoordig na de prijsverlagingen al leverbaar vanaf 42.990 euro en de Long Range AWD versie voor 50.990 euro.
Tesla produceert ook producten voor de opslag van energie. Een Powerwall batterij voor thuisgebruik en een voor gebruik op industriële schaal. In 2016 werd Tesla ’s werelds eerste verticaal geïntegreerde duurzame-energiebedrijf met de overname van SolarCity, de toonaangevende leverancier van zonne-energiesystemen in de Verenigde Staten, en in 2017 bracht het Solar Roof op de markt voor het opwekken van energie. SpaceX, Tesla en SolarCity hebben samen naar schatting ongeveer 4,9 miljard Amerikaanse dollars aan subsidie gekregen. Tesla en SolarCity zijn voor het voortbestaan inmiddels afhankelijk van subsidies.
Tencent Holding in China heeft een belang van bijna vijf procent genomen in Tesla voor in totaal bijna 1,8 miljard dollar. Hiermee is Tencent de op vier na grootste aandeelhouder van Tesla. Tesla haalde 1,8 miljard euro op voor de productie van Model 3, SolarCity en de batterijfabriek in Nevada maar stopte de investering in de fabriek in 2019. In de fabriek, waarvan de bouw in 2014 van start ging, heeft Tesla samen met Panasonic inmiddels bijna vijf miljard dollar geïnvesteerd. De productiefaciliteit zou lithium-ionbatterijen voor elektrische auto’s en accu’s voor stationaire energieopslagapparaten gaan produceren. De partners zouden de capaciteit volgend jaar met 50 procent opkrikken, maar recente tegenvallers dwongen Tesla en Panasonic terug te komen op hun aanvankelijke plan. Aan de andere kant van de VS staat echter nog een Gigafactory, die een stuk minder succesvol is. In de fabriek in Nevada werden tot nu toe zonnepanelen en batterijen gefabriceerd. De fabriek kwam er omdat de overheid met een subsidie van $ 750 miljoen kwam om de werkgelegenheid aan te laten trekken in de regio. De productie van zonnepanelen staan op een laag pitje en Tesla worstelt met het invullen van de arbeidsplaatsen. Het bedrijf is vanwege de subsidie contractueel verplicht in april 2020 1.460 mensen aan het werk te hebben (momenteel zijn dit er 329, terwijl partner Panasonic nog eens 400 mensen aan het werk heeft). Daarom krijgt de noodlijdende fabriek een andere invulling: er gaan superchargers geproduceerd worden, samen met “other energy storage products”. De zonnepanelen lopen ondanks de miljarden kostende overname van SolarCity in 2016 niet op zijn hardst, en ook de revolutionaire dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen komen niet echt van de grond. De fabriek in de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada is twee jaar oud en een van de belangrijkste locaties voor het bedrijf. De componenten worden vervoerd naar Californië waar ze in de auto’s worden gezet. Het pand heeft een oppervlakte van 455.000 vierkante meter.
Ook de Duitse machinebouwer Grohmann werd onlangs overgenomen en deze gaat vanaf 2017 verder als Tesla Grohmann Automation. In 2018 in het voorjaar nam Tesla voor 2,6 miljard dollar het verliesgevende SolarCity over. Werknemers eisten en kregen circa 30% loonsverhoging. De komende twee jaar komen er naar verwachting ongeveer duizend banen bij op de nieuwe Tesla-locatie in Duitsland. Meer dan 17 procent van het personeel uit de Duitse Tesla-fabriek in Grünheide zit ziek thuis. Dat is drie keer meer dan gemiddeld in de auto-industrie. Voor de directie van de fabriek is de maat goed vol. Met ‘willekeurige en onverwachte’ huisbezoeken hoopt de directie het verzuim terug te dringen. Volgens HR-manager Erik Demmler zijn er voor de bezoeken dertig werknemers geselecteerd. Deze waren volgens hem opvallend afwezig en al vrij lang ziek. Demmler liet weten dat de medewerkers niet echt blij waren met de onverwachte bezoeken. Zo sloegen sommigen de deuren dicht en dreigden anderen de politie te bellen.
Datalek
Via een ex-werknemer in Duitsland is er een data lek ontstaan van zo’n 100 gigabyte. De Duitse deelstaat Brandenburg heeft de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ingeschakeld, omdat Tesla’s Europese hoofdkantoor in Amsterdam staat. In de data zitten gegevens en Burgerservicenummers , privé-mailadressen, telefoonnummers en salarissen van medewerkers, zelfs die van Elon Musk. ook de bankgegevens van klanten zijn gelekt. In de data zitten ook geheime gegevens over de productie van de auto’s en klachten hierover. In die klachten wordt ongeveer 4000 keer melding gemaakt over het plotseling versnellen of remmen van de auto. Medewerkers werd opdragen om informatie over de incidenten binnenskamers te houden om aanklachten te voorkomen. De data zou zijn gestolen door een ontevreden ex-service technicus.
Staking
Zweedse automonteurs legden eind oktober 2023 het werk neer omdat Musk weigerde te onderhandelen over een cao met vakbond IF Metall. De staking breidde zich uit naar andere sectoren: havenarbeiders laadden geen Tesla’s meer uit, postbezorgers weigerden pakketjes, en zelfs schoonmakers in het kantoor van Tesla in Stockholm toonden solidariteit. De acties verspreidden zich naar andere Scandinavische landen, met havens in Denemarken die geblokkeerd. De vakbond beweerde dat de arbeidsvoorwaarden bij Tesla slechter zijn dan bij andere autofabrikanten. Lonen zijn lager en essentiële voorwaarden ontbreken. Tesla beweert goede arbeidsvoorwaarden te bieden en weigerde categorisch een cao af te sluiten. Elon Musk heeft “niets op” met vakbonden of cao’s. Veel sectoren sloten zich aan bij de staking uit angst dat toegeven aan Tesla een precedent zou scheppen voor andere bedrijven om vakbonden te omzeilen en deze onrust zou dan kunnen overslaan naar Duitsland, waar de grootste Tesla-fabriek staat. Ondanks een oorlogskas van meer dan een miljard euro leek vakbond IF Metall niet van plan te stoppen, maar Musk hield voet bij stuk. In Duitsland groeit de ontevredenheid onder werknemers ondertussen ook. Er wordt zelfs een lobbyist gezocht met ervaring in het beïnvloeden van regelgeving in Scandinavische landen. Tesla maakt geen auto’s in Zweden, maar deze worden daar wel verkocht en onderhouden door meer dan 120 monteurs. Volgens de bond weigert Tesla nog steeds collectief te onderhandelen. Volgens een andere betrokken vakbond probeert het bedrijf de blokkade te omzeilen door bijvoorbeeld auto’s op vrachtwagens of per trein naar Zweden te brengen. “De staking in Zweden is na een jaar nog steeds volop aan de gang, alhoewel Tesla de indruk wil wekken dat alles normaal is. Waar het begon met het tegenhouden van Tesla-auto’s in de haven, het overging in stopzetting van de levering van onderdelen, daar wordt de staking deze maand nog verder uitgebreid. Vanaf 10 oktober zal nog een vakbond zich aansluiten bij de staking, waardoor het oplaadnetwerk van Tesla geen onderhoud meer kan verwachten. Hoewel Tesla’s Model Y dit jaar tot en met augustus de best verkochte nieuwe auto was in Zweden, daalde de verkoop van het model met 8,8 procent. Hoewel Tesla’s Model Y dit jaar tot en met augustus de best verkochte nieuwe auto was in Zweden, daalde de verkoop van het model met 8,8 procent. Elon Musk is fundamenteel fel tegen de organisatie van werknemers in een vakbond. In de VS heeft hij bijvoorbeeld meermaals gepoogd om personeel tegen te houden dat zich wilde organiseren. Door niet in een vakbond te stappen, konden de werknemers daarvoor in ruil aandelen van Tesla krijgen. Die aandelen mochten dan wel pas na vier jaar worden verkocht. In Zweden zijn vakbonden een begrip; twee op de drie werknemers zijn lid van een vakbond en 90 procent van de bedrijven valt onder een cao. Dat was ook de wens van de werknemers die betaald worden door Tesla. Maar de technici van Tesla, zelf lid van vakbond IF Metall, kregen nul op rekest van Musk die weigerde een overeenkomst te ondertekenen. Sinds die tijd staken de technici, maar voeren andere Tesla-gerelateerde bedrijven en werknemers en masse sympathiserende acties. Zo komen schoonmakers de Tesla-garages niet meer schoonmaken, komt de vuilnisdienst geen afval ophalen, wordt soms de kentekenregistratie van Tesla’s geweigerd en is de staking inmiddels overgeslagen naar buurlanden als Denemarken, Finland en Noorwegen. Sinds december moet Tesla zijn auto’s met vrachtwagens vanaf het Europese vasteland naar Zweden vervoeren. Hoewel Tesla’s Model Y dit jaar tot en met augustus de best verkochte nieuwe auto was in Zweden, daalde de verkoop van het model met 8,8 procent, volgens gegevens van Mobility Sweden.
Klachten, gebreken, terugroepacties, dodelijke ongelukken en rechtszaken
Tesla kampt al jaren met een reeks technische problemen, terugroepacties en groeiende onvrede onder klanten, wat het premium imago van het merk onder druk zet. Duizenden klachten over defecte stuurbekrachtiging bij Tesla Model 3 en Model Y zijn gemeld, waarbij het systeem soms uitvalt tijdens het rijden op hoge snelheid. Dit leidde tot één crash en vijftig gevallen waarbij auto’s moesten worden weggesleept. Een vooronderzoek naar deze problemen is opgeschaald, wat kan resulteren in een terugroepactie van meer dan 300.000 Tesla’s verkocht in de VS in 2023. Volgens bronnen was het defect al langer bekend bij Tesla, maar Tesla hield documenten achter en wees bestuurders aan als schuldigen.
Tesla beschuldigde klanten van ‘misbruik’ van hun auto’s als ze defecte onderdelen hebben. Het bedrijf wist dat sommige onderdelen, vooral de ophanging, niet goed waren, maar rekende hoge kosten voor reparaties omdat het aan de gebruikers zou liggen. Dit gold zelfs voor nieuwe auto’s, zoals een Tesla Model Y die al na een dag kapot ging. Tesla was inconsistent in het terugroepen van auto’s met problemen. Het deed dit alleen in China onder druk van de overheid, maar niet in Europa of de VS. Een interne memo uit 2019 moedigde dit gedrag aan, door te verwijzen naar de vage garantievoorwaarden. Tesla deed dit vooral in 2018, toen het bedrijf in de problemen zat door de moeizame productie van de Model 3. Het verloor toen veel geld aan reparaties, meer dan het verdiende. Reuters noemde als voorbeeld een koper die dit jaar met een gloednieuwe Tesla Model Y zowel aan stuurinrichting als draagarmen schade opliep. De auto reed op dat moment rustig door een woonwijk. De rekening van 14 duizend dollar voor de reparatie mocht hij zelf betalen, oordeelde Tesla, dat stelt dat de auto (met slechts 185 kilometer op de teller) de schade al eerder opliep door ruw rijgedrag. Reuters beweert inzage te hebben in rapporten van Tesla over tienduizenden van dergelijke gevallen. Het zou gaan om chronische problemen in de afgelopen 7 jaar bij alle Tesla-modellen.
Een ander recent veelvoorkomend probleem is een zure geur uit het luchtfiltersysteem van de cabine, vooral op vochtige dagen. Dit komt door ophoping van stof, vocht en vuil in de filters, die vaak al vóór de aanbevolen vervangingstermijn stinken. Tesla promoot een doe-het-zelf-aanpak met instructievideo’s voor filtervervanging, maar dit is voor onervaren eigenaars lastig door de moeilijk bereikbare locatie van de filters.
Tesla’s zijn volledig zelfrijdend. Mits je in een specifiek gedeelte van Austin, Texas bent. Daarbuiten moet je nog steeds zelf achter het stuur zitten. Toch gebruikt Tesla al jaren misleidend de term ‘Full-Self Driving’. De Franse overheid gaat Tesla daarom aanpakken. Daar zijn ze wel vrij laat mee: in Duitsland werd Tesla in 2020 al een keer schuldig bevonden aan misleiding.
Het probleem is dus dat Full-Self Driving niet echt autonoom is, maar dat is niet het enige issue. Klanten betalen €7.500 voor een Full-Self Driving, terwijl dit helemaal nog niet werkt in Europa. Het enige verschil tussen Enhanced Autopilot is verkeerslicht- en stopbordherkenning. Verder betaal je puur voor de belofte van autonoom rijden. Dat staat weliswaar aangegeven, maar het is niet duidelijk wat je voor je geld krijgt en wanneer.
Volgens de Fransen misleid Tesla klanten niet alleen met FSD, maar is er ook van alles mis met het aankoopproces. Zo staat er in de verkoopcontracten niet waar en wanneer de auto geleverd wordt en wordt geld niet binnen de deadline teruggestort bij annulering. Frankrijk heeft Tesla nu gesommeerd om deze problemen binnen 4 maanden op te lossen. Als ze dat niet doen krijgen ze een boete van €50.000 per dag.
Andere klachten gaan over:
Batterijdegradatie: In discussies op platforms zoals X en in eerdere rapportages klagen sommige Tesla-eigenaren over snellere degradatie van de batterijcapaciteit dan verwacht, vooral bij intensief gebruik (bijv. bij taxi’s of in extreme klimaten). Dit leidt tot een kortere actieradius dan geadverteerd, hoewel Tesla stelt dat dit binnen normale slijtagegrenzen valt.
Softwarefouten in Autopilot en Full Self-Driving (FSD): Hoewel het artikel Autopilot-problemen zoals abrupt remmen noemt, zijn er bredere klachten over de FSD-bèta, zoals onvoorspelbaar gedrag in complexe verkeerssituaties, het negeren van verkeersborden of het niet herkennen van obstakels. Deze issues zijn in de VS onderzocht door de NHTSA, maar specifieke nieuwe incidenten na oktober 2023 zijn niet gedocumenteerd in mijn beschikbare data.
Kwaliteitsproblemen bij nieuwe modellen: Klanten hebben in het verleden melding gemaakt van inconsistente bouwkwaliteit, zoals ongelijke naden, slecht uitgelijnde panelen of loszittende onderdelen bij levering, vooral bij nieuwe modellen zoals de Cybertruck (hoewel deze niet in het artikel wordt genoemd). Dit is niet uniek voor Tesla, maar blijft een terugkerend punt van kritiek.
Laadnetwerk en compatibiliteit: Sommige gebruikers melden problemen met Tesla’s Supercharger-netwerk, zoals defecte laders of lange wachttijden op drukke locaties. Daarnaast zijn er klachten over compatibiliteitsproblemen met niet-Tesla-laadstations, vooral na de adoptie van de NACS-standaard door andere fabrikanten.
4.000 gevallen van plotseling versnellen of remmen, piepende en krakende geluiden, lekkende daken, afbrekende wielen en falende boordcomputers bij Model S.
Taxichauffeurs rapporteerden problemen kort na ingebruikname, zoals ruitenwissers die tegen de motorkap sloegen, loslatende knipperlichten, zelfinstellende zijspiegels, defecte bandenspanningssensoren, krakende vering, luide rijwind en vocht in achteruitrijlampen. Binnen een jaar traden ernstigere problemen op, zoals uitvallende motoren, defecte remmen, verroeste remmen, oplaadproblemen en zelfs een deur die openvloog in een bocht. Eén taxi had in drie jaar 175 reparatiepunten en een chauffeur moest 33 keer terug voor onderhoud, waaronder een nieuwe aandrijfeenheid bij 33.000 kilometer.
Tesla heeft veel klachten voor de taxichauffeurs kosteloos verholpen, zoals vastzittende rugleuningen, bluetooth-storingen, verkleurde touchscreens, rammelende portieren en loszittende sierstrippen.
Andere klachten gaan over defecte aandrijfassen, deuren die niet opengaan, abrupt remmen door de Autopilot, krakende geluiden, trillingen, waterlekkages, afbladderende lak en een tegenvallende actieradius. Daarnaast is er onvrede over de klantenservice: klachten kunnen alleen via een app worden gemeld, afspraken duren vaak een maand en reparaties onder garantie worden soms niet uitgevoerd of in rekening gebracht.
Terugroepacties zijn geen nieuw fenomeen voor Tesla. In maart 2017 werden 53.000 Model S- en X-voertuigen teruggeroepen wegens defecte parkeerremmen, waarvan 31.000 in de VS. In een ander geval moesten 11.000 Model X-auto’s terug vanwege problemen met de achterstoelen. Productieproblemen met batterijen hebben ook geleid tot stagnatie in leveringen. Een ernstig incident betrof een Zwitserse Tesla S 90D-rijder die bij 200 km/u een draagarmbreuk kreeg, waardoor de auto onbestuurbaar werd en een enorme rookwolk produceerde na een luide knal tijdens het remmen.
Ook de Smart Summon-functie, waarmee een Tesla zelfstandig naar de bestuurder rijdt, werkt niet naar behoren. Gebruikers melden bumperschade of aanrijdingen met muren in parkeergarages, ondanks de voorwaarde dat de bestuurder in het zicht van de auto moet staan.
Er zijn wereldwijd ook klachten over lange wachttijden voor onderdelen (bijv. voorruiten of banden) en beperkte beschikbaarheid van servicecentra, vooral in minder dichtbevolkte gebieden.
De Stichting Tesla Claim die met veel ophef een massaclaim en nu meer dan 1.000 deelnemers heeft is met de Noorderzon vertrokken.
Nyree Hinton, eigenaar van een Tesla model Y uit Californië zegt dat zijn Tesla duizenden kilometers te veel telt. Tesla gebruikt een algoritme dat kijkt naar hoe je rijdt, hoeveel stroom je verbruikt. Op basis daarvan berekent de boordcomputer hoe veel kilometers je gereden hebt. Als de kilometerstand echter sneller oploopt, is de garantie eerder verlopen. Hinton, kocht eind 2022 een gebruikte Model Y met zo’n 59.000 kilometer op de teller. In de eerste paar maanden reed hij gemiddeld 90 kilometer per dag. Maar ineens, vlak voor het verstrijken van de garantie, liep dat op naar meer dan 115 kilometer per dag. Dat terwijl de route gewoon hetzelfde bleef. De afwijking kan oplopen tot meer dan 100 procent. Tesla heeft ook een patent waarin staat dat de kilometerteller inderdaad gebaseerd is op “miles-to-electrical energy conversion”. Oftewel: rekenwerk in plaats van daadwerkelijk meten met mechanische apparatuur. Mocht de rechter inderdaad de aanklager in het gelijk stellen dan heeft de Amerikaanse autofabrikant een groot probleem.
De elektrische pick-up wordt al vanaf het begin geplaagd door problemen. Er zijn slecht verlijmde metalen panelen aan de voorkant en strips die los laten. Klanten klagen op X dat levering is uitgesteld. De Cybertruck is sinds begin 2023 in productie. Tesla heeft sindsdien al minstens zes terugroepacties achter de rug. Ook aan de software mankeerde nogal eens wat. Zo waren er meldingen dat het gaspedaal vast kon komen zitten in de interieurbekleding, wat mogelijk onbedoelde acceleratie veroorzaakte. Omdat de verkoop niet echt op gang kwam, is de prijs naar beneden gegaan. De fabriek kan er 125.000 per jaar bouwen, maar vorig jaar bleef de teller op 39.000 steken. Wat ook niet meehielp is dat Musk een startprijs vanaf 40.000 dollar beloofde terwijl nu alleen versies vanaf 82.000 dollar te koop zijn. Analisten zeiden eerder dit jaar dat de excentrieke wagen een flop is.
Tesla moest in de VS ruim 376.000 auto’s terugroepen vanwege problemen met de stuurbekrachtiging. Er kan meer stuurkracht nodig zijn dan beschikbaar is, wat kan leiden tot ongevallen. Fysieke reparaties zijn niet nodig; het probleem kan met een software-update worden opgelost. De NHTSA heeft een jaar lang onderzoek gedaan, nadat Tesla-eigenaren melding hadden gemaakt van de stuurproblemen. Tesla zelf is niet op de hoogte van ongelukken die zijn ontstaan door het euvel. Het probleem heeft betrekking op de typen Model 3 en Model Y uit 2023 die draaien op verouderde softwareversies. Het is de derde grote terugroepactie die Tesla moet doen in korte tijd. In januari moest de fabrikant van elektrische auto’s al ongeveer 239.000 auto’s terugroepen om een probleem met de achteruitrijcamera. Dat kon het risico op botsingen vergroten. Die terugroepactie volgde op een in december van bijna 700.000 auto’s om problemen met een waarschuwingslampje. In juli vorig jaar riep Tesla zo’n 1,85 miljoen voertuigen terug om een risico dat software een niet-vergrendelde motorkap mogelijk niet kon detecteren.
De ouders van een 34-jarige motorrijder klagen Tesla aan. De motorrijder kwam bij de crash in 2022 in de Amerikaanse staat Utah om het leven, terwijl de auto op Autopilot was overgeschakeld. De Tesla reed met een snelheid van 120 tot 130 kilometer per uur tegen de achterkant van de Harley Davidson. De familieleden van het slachtoffer stellen dat de Tesla-bestuurder te moe was om veilig te kunnen rijden. De sensoren en camera’s van de Tesla hadden de motorrijder volgens hen moeten opmerken, maar dat gebeurde niet. Het is niet de eerste keer dat Tesla in opspraak komt door Autopilot en zijn zelfrijdende auto’s. In april dit jaar kwam een andere motorrijder in de buurt van Seattle om het leven bij een aanrijding met een Tesla Model S
Meer dan 125.000 van bepaalde S-, X-, 3- en Y-modellen in de Verenigde Staten moeten terug om een storing in het waarschuwingssysteem voor veiligheidsgordels op te lossen. Het waarschuwingslampje en het geluidssignaal werken soms niet als de bestuurder geen gordel om heeft. Volgens de Amerikaanse toezichthouder NHTSA voldoen de auto’s daardoor niet aan de veiligheidseisen. Er is een software-update om het probleem op te lossen. In januari 2024 moesten er ook al 200.000 auto’s retour om een softwarestoring die het zicht van bestuurders tijdens het achteruitrijden kon belemmeren. Het bedrijf riep in april 2024 bijna 4000 Cybertrucks terug om een gaspedaal te repareren.
Een Amerikaanse automobilist reed begin mei 2024 met zijn Tesla recht op een trein af. De auto reed in zelfrijmodus en zag niet dat er een trein over de spoorwegovergang denderde.
De National Highway Traffic Safety Administration heeft bekendgemaakt dat het een onderzoek instelt naar de toereikendheid van Tesla’s terugroepactie in december, die bedoeld was om te voorkomen dat bestuurders Autopilot verkeerd zouden gebruiken. De NHTSA stelt vraagtekens bij de aanpassingen die Tesla destijds heeft doorgevoerd.
Tesla heeft begin april 2024 geschikt in een rechtszaak wegens onrechtmatige dood, aangespannen door de familie van een voormalige Apple-ingenieur Walter Huang die stierf nadat zijn Tesla Model X crashte terwijl de Autopilot-functie was ingeschakeld. De man kwam om het leven toen zijn Tesla op 23 maart 2018 een betonnen middenberm in Silicon Valley raakte. De National Transportation Safety Board ontdekte in haar onderzoek dat de Autopilot bijna 19 minuten vóór de fatale crash was ingeschakeld, toen de auto onderweg was. met een snelheid van 110 km/uur van de snelweg afgeweken. In een blogpost van 30 maart 2018 zei Tesla dat Huangs handen zes seconden voorafgaand aan de crash niet op het stuur van zijn auto waren gedetecteerd. Het bedrijf zei dat het gelooft dat Huang verantwoordelijk was voor de crash, omdat onderzoekers ontdekten dat hij een videogame op zijn telefoon speelde terwijl Autopilot was ingeschakeld. Huang remde niet en probeerde zijn auto niet weg te sturen van de betonnen barrière voordat deze crashte. Hoewel de familie van Huang erkent dat hij afgeleid was terwijl de auto reed, voerden ze aan dat Tesla schuldig is omdat Autopilot ten onrechte op de markt werd gebracht als zelfrijdende software. Ze beweerden dat Tesla wist dat Autopilot niet klaar was voor prime time en gebreken vertoonde die het gebruik ervan onveilig konden maken. “Mevr. Huang verloor haar man en twee kinderen verloren hun vader omdat Tesla zijn Autopilot-software aan het bètatesten is op live-chauffeurs”, zegt B. Mark Fong, de advocaat die de aanklacht heeft ingediend bij de rechtbank van Californië in een klacht van mei 2019.
Na een twee jaar durend onderzoek waarin 1.000 Tesla-ongelukken werden geanalyseerd terwijl de Autopilot was ingeschakeld, zei de National Highway Traffic Safety Administration dat het Autopilot-systeem bestuurders een vals gevoel van veiligheid kan geven. Het kan gemakkelijk worden misbruikt in bepaalde gevaarlijke situaties waarin Autopilot mogelijk niet veilig over de weg kan navigeren, ontdekte NHTSA in december 2023. NHTSA en de National Transportation Safety Board hebben ook ongevallen waarbij Tesla-voertuigen betrokken waren, onderzocht met behulp van de verschillende rijhulpfuncties, waaronder een reeks botsingen met hulpverleningsvoertuigen op de plaats van andere ongevallen. Onmiddellijk na het NHTSA-rapport van december riep Tesla alle 2 miljoen auto’s in de Verenigde Staten terug, waardoor bestuurders meer waarschuwingen kregen wanneer de Autopilot is ingeschakeld en ze niet op de weg letten of hun handen aan het stuur leggen.
Tesla moest van de toezichthouder SAMR in China opnieuw meer dan 1,6 miljoen auto’s terugroepen vanwege softwareproblemen die voor veiligheidsrisico’s kunnen zorgen tijdens het rijden. Tesla heeft de problemen opgelost met een software-upgrade op afstand. Het gaat om de geïmporteerde types van Model S, Model X en Model 3 en de in China gemaakte Tesla-auto’s van de types Model 3 en Model Y. De Amerikaanse verkeerstoezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat onderzoek doen naar deze terugroepactie in december 2023 van de meer dan 2 miljoen auto’s . De NHTSA kijkt nu of de software-updates voor Autopilot voldoende zijn om die zorgen weg te nemen.
In mei vorig jaar riep Tesla ook al bijna alle in China verkochte auto’s terug. Het bedrijf moest toen ongeveer 1,1 miljoen auto’s repareren om een probleem met de versnellingssystemen van de voertuigen. Tesla wist van de slechte onderdelen, maar klanten moesten daar toch voor betalen. Soms moest voor eigen rekening een geheel nieuwe auto of accupakket gekocht worden. in de Verenigde Staten kregen meer dan twee miljoen Tesla modellen Y, S, 3 en X, die werden geproduceerd sinds oktober 2012 een software update nadat een toezichthouder had geconcludeerd dat de rijhulp Autopilot niet veilig genoeg was. Bestuurders werden niet genoeg gemotiveerd zelf ook op te letten.
Notabene een Nederlandse promotor van tesla had het twee problemen: de ssd chip die het hele scherm zwart maakte na 100k km en een bij 5 jaar bij model S (buiten garantie) https://lnkd.in/enX_9i2q die voor € 3. 400 reparatie kosten opleverde en leidde tot een verplichtte terugroepactie. Daarnaast een lekkage in de voordeuren van Model X na 5 jaar die de sensor kapot maakte en deuren keihard open liet gaan https://lnkd.in/eFb8-v7E De constructiefout van model X! leidde tot 2.000 euro aan reparaties! Tesla vergoede niets! Deuren van model X rammen tegen auto’s en mensen aan! De service is volgens berijders verder onder de maat en verschrikkelijk duur. De betreffende promotor kreeg met een afkoopdeal een vrijwel nieuwe Tesla nadat zijn klachten op Youtube en elders online kwamen en veel werden bekeken. De man is nu online uiterst tevreden over het merk en de kwaliteit van Tesla’s.
In een maand tijd zijn er in de Verenigde Staten twee nieuwe dodelijke ongelukken gebeurd met zelfrijdende Tesla’s. In China onderzoekt de politie of een dodelijk ongeluk met een Tesla is veroorzaakt door een technisch mankement. Een Tesla Model Y sloeg op hol en kwam uiteindelijk na een zware crash tot stilstand. Het ongeluk gebeurde eerder begin november 2022 in de provincie Guangdong. De 55-jarige bestuurder wilde de auto parkeren toen deze uit zichzelf op hoge snelheid wegreed. Op camerabeelden is te zien dat de automobilist de auto slechts kan bijsturen, maar de Tesla niet onder controle krijgt. De Tesla botste uiteindelijk op meerdere voertuigen. Er vielen twee doden, onder wie een kind. Drie mensen raakten gewond. In China, de op een na grootste afzetmarkt van Tesla, zijn vaker (valse) beweringen gedaan dat het remsysteem van de auto niet zou deugen. Of dit ongeluk is veroorzaakt door een menselijke fout of daadwerkelijk een technisch probleem, moet onderzoek uitwijzen. Er waren ook al veel klachten over op hol slaan, piepen en kraken, lekkende daken, afbrekende wielen en het haperen van de boordcomputer van model S.
Briggs Matsko,E een Amerikaanse Tesla eigenaar heeft een aanklacht ingediend via een collectieve rechtszaak en beschuldigd Tesla van ‘misleiding van het publiek’ met valse claims over de rijhulpsystemen Autopilot en Full Self-Driving. De aanklacht stelt dat Tesla en ceo Elon Musk sinds 2016 de werking van de rijhulpsystemen ‘bedrieglijk’ hebben aangeprezen als volledig zelfrijdend of dat zo’n volledig autonome functie ‘bijna klaar’ zou zijn, terwijl ze wisten dat dat niet zo was. Volgens de eiser, deed Tesla dit om ‘opwinding’ over zijn auto’s te genereren, investeringen aan te trekken, de verkoop te stimuleren, een faillissement te voorkomen, de aandelenkoers op te drijven en een ‘dominante speler’ op de markt van elektrische auto’s te worden. “Tesla heeft nog niets geproduceerd dat zelfs maar in de buurt komt van een volledig zelfrijdende auto”, stelt Matsko. Gebruikers van Tesla’s rijhulpsystemen hebben volgens hem tal van problemen ondervonden terwijl ze de functies gebruikten, zoals het insturen op tegenliggers en door rood licht rijden. Hij eist een schadevergoeding voor alle consumenten die sinds 2016 Tesla’s met Autopilot en Full Self-Driving hebben gekocht of geleased. De nieuwe rechtszaak is aangespannen in San Francisco in Californië. In diezelfde staat diende de verkeerstoezichthouder DMV eind juli ook al een klacht in tegen Tesla wegens het overdrijven van de werking van zijn rijhulpsystemen. Volgens de DMV wekt de autofabrikant de indruk dat de auto’s veel meer autonoom kunnen dan eigenlijk mogelijk is. Met de “onjuiste of misleidende” verklaringen zou Tesla de wet hebben overtreden. Al 9 jaar lang belooft Musk Tesla-klanten dat alle voertuigen ervan zullen kunnen genieten. Maar zonder waarschuwing gaf hij in januari van dit jaar plots toe dat het er niet zal van komen. Begin 2025 tijdens een telefonische conferentie, verklaarde Elon Musk aan de belangrijkste aandeelhouders van Tesla: de voertuigen van het bedrijf, uitgerust met hardware 3, zullen moeten worden geüpgraded om de autonome rijsoftware te ondersteunen die momenteel in ontwikkeling is, zo meldt de site Presse-citron. “Ik denk dat het eerlijkste antwoord is dat we de Hardware 3-computer zullen moeten upgraden van mensen die de Full Self-Driving hebben gekocht. Het zal pijnlijk en moeilijk zijn, maar we gaan het doen,” benadrukte hij. De aankondiging werd ontvangen als een soort “running gag”. Ter herinnering: in 2019 moesten alle chauffeurs met een auto die draaide op Hardware 2.0 en Hardware 2.5 overstappen naar Hardware 3, om te kunnen profiteren van automatisch rijden. Destijds werden er ook juridische stappen ondernomen voor “misleidende reclame”.Dit alles doet vermoeden dat het bedrijf Tesla middenin een crisisbeheersing zit. Om zijn verplichtingen na te komen, moet het mogelijk miljoenen uitgeven. Om extra vertraging te voorkomen werden via DOGE de meeste ambtenaren bij de toezichthouder ontslagen.
Sinds 2018 heeft de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) elf crashes geregistreerd, waarbij Tesla’s op de autopilot reden. De elektrische auto’s botsten tegen wagens van hulpverleners met alarmlichten aan, tegen een pijlwagen of tegen verkeerspylonen die op de weg stonden. Bij die ongelukken zijn in totaal zeventien mensen gewond geraakt en is er een dode gevallen. In totaal worden er 765.000 voertuigen onderzocht, nagenoeg elk exemplaar dat Tesla sinds 2014 in de VS heeft verkocht.
NTSB onderzoekt waarom meerdere verongelukte Tesla’s soms dagen na een ongeval opnieuw in brand zijn vlogen. Een klokkenluider meldde eerder al dat er brandgevaarlijke accupakketten met fabrieksfouten in nieuwe auto’s zouden zijn geplaatst. De autofabrikant Tesla staat voor een raadsel nadat een Tesla zondag spontaan ontplofte in het Chinese Shanghai. Enkele werknemers hebben tweedegraads brandwonden opgelopen toen vloeibaar metaal uit een aluminiumpers spoot bij de productielijn. In diezelfde periode vlogen ook drie Tesla’s model S in brand en in San Francisco ontbrandde een Model S 6 bij het rechterachterwiel spontaan in een garage. De auto werd op het moment van de brand niet geladen. In mei 2019 werd hiervoor een software-update verzonden.
Eind april 2022 brandde een Tesla Model S in een parkeergarage in Shanghai uit, en daarna was een Tesla in Hong Kong aan de beurt. De software-update wijzigt het laadsysteem en het temperatuurmanagement. Tesla-brandjes komen vaker voor: in april 2019 ging er in Oss een Model S in vlammen op en in 2018 brandde een Model S in Hollywood uit. Probleem van huidige elektrische auto’s met lithium-ion batterijen is, dat een beginnend brandje eigenlijk niet te blussen is. Zodra de chemicaliën in batterijen met zuurstof in contact komen krijg je een gevaarlijke reactie. Tot dusver zijn er geen brandincidenten met de Model 3.
Voor de vierde keer in twee weken tijd moest Tesla in februari 2022 duizenden auto’s in de Verenigde Staten van een update voorzien voor de Boombox-functie op verschillende modellen. Die kon niet alleen het geluid van een rijdende auto afspelen, maar ook het gemekker van een geit of het geluid van een scheet. En dat kan gevaarlijk zijn voor voetgangers, volgens de National Highway Traffic Safety Administration. Zo kunnen voetgangers mogelijk niet goed horen dat er een auto nadert. Elektrische auto’s moeten in de VS verplicht geluid afspelen als ze langzaam rijden, zodat voetgangers het kunnen horen als er een voertuig nadert. Tesla bouwt daarom sinds 2019 speakers aan de buitenkant van de auto in. Niet alleen voor geluid in de parkeerstand, maar ook tijdens het rijden. Dat wordt nu aan banden gelegd,
In de VS werden per februari 2022 meer dan 817.000 auto’s teruggeroepen. omdat een veiligheidswaarschuwing niet wordt geactiveerd als een bestuurder de auto start, maar de autogordel niet heeft vastgegespt. Volgens de Amerikaanse toezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat het om Tesla’s van verschillende typen en bouwjaren. De auto’s waarbij het alarm niet afgaat voldoen volgens de autoriteit niet aan de federale veiligheidsnorm voor motorvoertuigen. Tesla voert voor de auto’s waar het om gaat een software-update uit om de problemen te verhelpen. Tesla zegt nog geen signalen te hebben ontvangen van ongevallen of gewonden in verband met het probleem. Ook zou de veiligheidsgordelverklikker wel afgaan als een auto sneller rijdt dan 22 kilometer per uur en de gordel niet om zit.
De Amerikaanse dienst voor de verkeersveiligheid (NHTSA) wilde dat 158.000 auto’s van het Model S en het Model X teruggeroepen worden, vanwege defecten in de boordcomputers die tot onveilige situaties kunnen leiden als de touchscreens niet werken. Na klachten in november 2020 bleek dat exemplaren van het Model S (gebouwd tussen 2012 en 2018) en exemplaren van Model X (gebouwd tussen 2016 en 2018) defecten vertoonden met betrekking tot de motorveiligheid. Het kon voor komen dat de achteruitcamera niet werkte en dat het autopilotsysteem en de richtingaanwijzer minder goed werkten. Ook de systemen om te voorkomen dat de voorruit beslaat of bevriest hebben te lijden onder het defect. Dat zou te maken hebben met de beperkte geheugencapaciteit van de boordcomputers in de modellen S en X.
De Californische overheidsinstantie voor burgerrechten DFEH klaagde Tesla aan vanwege rassendiscriminatie en intimidatie in een fabriek in de stad Fremont. Honderden klachten van Tesla-werknemers en een onderzoek van drie jaar naar de gang van zaken binnen het bedrijf resulteerden in een aangifte. Zwarte arbeiders werden onderworpen aan racistische opmerkingen en werden gediscrimineerd bij opdrachten, discipline, beloning en promotie. De plekken in de fabriek waar veel zwarte of Afro-Amerikaanse arbeiders waren gestationeerd zouden “plantages” zijn genoemd door niet-zwarte arbeiders. Ook kregen niet-zwarte werknemers vaak een voorkeursbehandeling in de fabriek, waaronder gemakkelijkere banen. Ook zouden niet-zwarte arbeiders met racistische tatoeages van de confederale vlag, die als een symbool van slavernij wordt gezien, deze tonen aan zwarte werknemers om ze te intimideren. Veel van de eerdere klachten kwamen niet voor de rechter omdat de werknemers van Tesla overeenkomsten moesten ondertekenen dat geschillen op de werkvloer achter gesloten deuren worden behandeld. In 2021 verloor Tesla in de VS al een rechtszaak rond discriminatie. Een Amerikaanse jury in San Francisco bepaalde toen dat de zwarte voormalige werknemer Owen Diaz een schadevergoeding van 137 miljoen dollar (118 miljoen euro) moest krijgen, maar in hoger beroep in april 2023 vond een rechter dat bedrag te hoog en werd de schadevergoeding verlaagd naar 2,9 miljoen euro. Zes vrouwelijke medewerkers hebben Tesla in december 2021 aangeklaagd wegens seksuele intimidatie, waaronder ongewenste aanrakingen, opmerkingen en vergelding voor degenen die klaagden. Vijf van de procederende vrouwen werkten in de fabriek in Fremont. De zesde vrouw die een aanklacht heeft ingediend werkte in servicecentra in Zuid-Californië. In de Verenigde Staten lopen nog meer rechtszaken vanwege racisme op het werk, waaronder een zaak namens zesduizend werknemers. Tesla ontkent de beschuldigingen.
De superchargers worden te vaak gebruikt door mensen die hun wagen alleen gebruiken voor korte stadsritten terwijl de stations vooral bedoeld zijn om wagens op te laden voor een lange rit. Tesla gaat in Californië oplaadstations plaatsen bij 30 grote Airbnb appartementen en bij voorkeur bij huizen met meer dan vijf beoordelingen en minimaal 4 sterren. In de toekomst krijgen Tesla kopers ook geen gratis toegang meer tot het supercharger netwerk. Kopers van een nieuw Tesla kunnen nog wel profiteren van een 100 dollar kortingsregeling wanneer deze middels een referral programma door een andere Tesla rijder is aanbevolen. Wereldwijd heeft tesla inmiddels twintigduizend superchargers waarvan 29 in Nederland
Tesla Model S P85D telde in de reclame-uitingen de pk’s van de voorste elektromotor bij die van de achterste op, maar dat mag van de Europese Unie niet meer. Model S P85D heeft feitelijk in plaats van 772 pk maar 469 pk (of 539 pk in de snelle Ludicrous Mode). De accu’s hebben niet genoeg vermogen om twee elektromotoren tegelijk op vol vermogen te laten draaien zodat de pk’s er wel zijn maar niet benut kunnen worden.
Er zijn veel klachten over op hol slaan, piepen en kraken, lekkende daken, afbrekende wielen en het haperen van de boordcomputer van de Telsa S. Uit onderzoek blijkt dat in de eerste 90 dagen van eigendom Tesla-eigenaren meer problemen ervaren dan bij andere merken. Gemiddeld worden er per 100 voertuigen 166 problemen aangekaart, maar bij Tesla gaat het om 250 problemen per 100 voertuigen. Ter vergelijking: de topscorers in de lijst (Dodge en Kia) telden 136 problemen per 100 voertuigen. De problemen voor Tesla hebben vooral te maken met productiefouten en imperfecties in de lak. Ook sluiten carrosseriepanelen vaak niet goed op elkaar aan, zijn kofferbakken soms moeilijk te openen, is er veel windgeruis en ‘gepiep en gerammel’.
Ook eerdere modellen van Tesla kampen met kinderziektes: de auto’s rammelen en piepen, handvatten, schuifdaken, batterijen en elektromotoren gaan vaak stuk en de touchscreens geven vaak problemen. De National Highway Traffic Safety Administration doet onderzoek naar een mogelijk probleem met de vering en Tesla moet ook alle 90.000 tot nu toe geproduceerde model-S Tesla’s terugroepen vanwege een slechte verankering van de veiligheidsgordels die spontaan kunnen loslaten.
Tesla’s zijn moeilijk te repareren en daarom is het bedrijf voornemens om dan maar zelf schades te gaan repareren. Schadeherstellers doen soms weken tot maanden over een schadeherstel. Omdat reparaties aan Tesla’s onevenredig duur zijn en erg lang duren hebben klanten in de VS het bedrijf aangeklaagd. De groepsaanklacht werd ingediend bij de Federale Rechtbank in San Francisco.
Tesla was in maart 2022 ,ondanks alle gebreken, het bestverkochte automerk in Nederland. Vooral de Model Y was populair. er werden 3.160 Tesla’s, waaronder 2.362 Model Y’s verkocht. Tesla voerde wereldwijd prijsverlagingen door, onder meer vanwege de toegenomen concurrentie van andere autofabrikanten. In het eerste kwartaal van 2023 werden hierdoor wereldwijd een recordaantal van 422.875 auto’s afgeleverd, maar dat ging dus wel ten koste van de winst.
In de Verenigde Staten heeft Hertz haar plannen om drastisch te elektrificeren weer overboord gegooid. Hertz heeft daar al 50.000 elektrische auto’s, waarvan 38.000 van het merk Tesla en was van plan om 150.000 Tesla’s te kopen voor verhuur over de hele wereld. Daar zien zij nu vanaf. De kosten en de restwaarde valt nogal tegen. In plaats van tesla wil Hertz goedkopere General Motors auto’s aankopen.
Accu’s van de Tesla model 3 werden gelanceerd bij een ongeval in de VS. Accucellen raakten los en werden bij het ongeluk brandend en wel vanaf de Tesla gelanceerd en vlogen door een slaapkamerraam en in een ander huis op iemands schoot. De cellen in de slaapkamer veroorzaakten brand in het bed van het getroffen huis. De bestuurder was dronken en reed met 160 km per uur tegen een mast. Een wiel raakte ook los en scheurde de waterleidingen van een nabijgelegen flat waardoor de boel onder water kwam te staan
De Chinese marktautoriteit SAMR wil dat Tesla 48.442 voertuigen van de S- en X-series terughalen, vanwege mogelijk onveilige constructiefouten in de voor- en achterwielophanging. Het gaat om auto’s die tussen 17 september 2013 en 15 oktober 2018 zijn gemaakt in Fremont, Californië. Tesla ontkent de gebreken en wijt het aan het verkeerde gebruik van de auto’s zoals tegen stoepen aanrijden. Toch gaat Tesla akkoord met de terugroepactie, omdat het bedrijf anders “het zware Chinese administratieproces moet doorlopen.
Onderzoekers van de KU Leuven hebben succesvol sleutels van Tesla-auto’s gehackt die afkomstig zijn van fabrikant Pektron. Ze konden een sleutel klonen met apparatuur van minder dan duizend euro, waarmee ze de auto binnen enkele seconden konden stelen.
Tesla Motors heeft Hoerbiger Automotive Comfort Systems aangeklaagd wegens het niet nakomen van afspraken bij het produceren van hydraulische deurmechanismes. In februari 2014 zouden de vleugeldeuren voor Model X gemaakt gaan worden, maar Hoerbiger kreeg het niet voor elkaar. Prototypes hadden veel kinderziektes, zoals oververhitting en olielekkages. Tesla annuleerde de opdracht waarna Hoerbiger meer dan drie miljoen dollar compensatie eiste. Tesla diende hierop een tegenvordering in omdat de ontwikkeling van de Model X door Hoerbiger vertraging heeft opgelopen. De volautomatische achterdeuren van de Model X scharnieren in het dak waarbij deze maximaal 30 cm in zijdelingse richting bewegen. Sensoren moeten voorkomen dat bij het openen en sluiten iets geraakt wordt.
Tesla is 23 juni 2025 aangeklaagd door de nabestaanden van drie mensen die in september vorig jaar omkwamen toen hun Model S uit 2024, uitgerust met Autopilot en Full Self-Driving functies, crashte op de Garden State Parkway in New Jersey. De zaak wegens onrechtmatige dood, ingediend bij de federale rechtbank in Camden, New Jersey, wijt de dood van David Dryerman, 54; zijn vrouw Michele, 54; en hun dochter Brooke, 17, aan het “gebrekkige en onredelijk gevaarlijke ontwerp” van de auto. Brooke’s oudere broer, Max Dryerman, zat niet in de auto en is eveneens eiser. De eiser vraagt om een niet-gespecificeerde schadevergoeding, inclusief boetes. De familie Dryerman keerde op 14 september 2024 terug van een muziekfestival toen hun Model S van de weg raakte in Woodbridge Township, New Jersey, waarbij een verkeersbord, vangrail en een betonnen brugpijler werden geraakt. Volgens de aanklacht veroorzaakte het gebrekkige ontwerp van de auto dat deze buiten de rijstrook reed en niet tijdig automatisch remde, wat leidde tot het ongeluk.
Tesla problemen in Amsterdamse taxiwereld
Schipholtaxi won in 2014 de concessie om met voorrang het taxivervoer vanaf Schiphol te verzorgen, door te beloven met nieuwe witte Tesla’s te rijden, maar deze moesten zeer regelmatig naar de garage vanwege allerlei mankementen. Rapporten hierover maken deel uit van een rechtszaak die vier chauffeurs vergeefs hebben aangespannen tegen Tesla. Zij willen de aanschafprijs van ruim 86.000 euro van Tesla terug. Bios kocht 72 Model S wagens voor 5,7 miljoen euro waarvan 720.000 werd gesubsidieerd door RVO en de gemeente Amsterdam. Een belangrijk onderdeel van de deal was de actieradius. Schiphol eiste dat taxi’s met een volle batterij minimaal 400 km moesten kunnen afleggen. Achteraf blijkt de kwaliteit van de auto’s abominabel en laat de betrouwbaarheid veel te wensen over en werd de actieradius nooit gehaald. Bios Groep vestigingsmanager Tofik Ohoudi had nog nooit zoveel problemen gezien als bij Tesla. Bios gaat naar de rechter en eist een schadevergoeding voor een schadevergoeding met betrekking tot de 70 Tesla’s die als taxi zijn ingezet op Schiphol en eist 1,3 miljoen euro voor de geleden schade door de Tesla’s. Tesla stelt dat auto’s die „zeer intensief” gebruikt worden logischerwijs ook sneller slijten. Ook bood Tesla tot ver na de garantietermijn gratis onderhoud. Tesla verkocht in één deal zo’n 165 auto’s: 95 aan de chauffeurs van Schipholtaxi en 70 aan de BIOS Groep. Een grote, duurdere, batterij van 85 kWh moest de auto een theoretisch bereik van 502 kilometer geven. Een groot aantal chauffeurs betaalde vijfduizend euro contant aan stromannen van Schipholtaxi en moesten daarnaast verplicht een Tesla aanschaffen. In september 2014 kregen de chauffeurs hun Tesla ,afhankelijk van de opties, voor 86.000 euro met een vierjarig leasecontract. Al snel na ingebruikname kwamen de klachten. De ruitenwisser kwam tegen de kap aan, knipperlichten aan de zijkant lieten los, een zijspiegel paste zichzelf naar eigen inzicht aan, een bandenspanning sensor brak af, bij het sturen en remmen klonken klikkende geluiden, de vering kraakte, de rijwind was luid, in de achteruitrijlamp zat vocht, enz. enz. Binnen een jaar ontstonden er serieuzere gebreken. Remmen die het niet deden, remmen die verroestten, een motor die uitviel op de snelweg, oplaadproblemen, een deur die openvloog in de bocht, Een auto had maar liefst 175 reparatiepunten in drie jaar. Een van de chauffeurs moest in drie jaar tijd 33 keer met zijn auto terug voor zowel mankementen als onderhoud. Al bij 33.000 kilometer moest er een nieuwe drive unit in. Tesla repareerde kosteloos wat onder de garantie viel en bood vervangend vervoer aan, maar zonder boordcomputer, zodat er ook operationeel schade werd geleden. Sommige reparaties duurden enkele dagen. Bij een andere chauffeur moest de motor een paar maal moest worden verwisseld in drie jaar tijd naast vele andere mankementen. In mei 2015 gingen de chauffeurs langs bij het kantoor van Tesla om te protesteren. Bij 80.000 kilometer verviel de garantie en moesten ze de reparaties zelf betalen. Na een gesprek kregen de chauffeurs verlenging van de garantie, totdat Tesla met een soort onderhoudscontract kwam, inclusief het voorstel om de auto terug te kopen op voorwaarde dat ze daarna vijf jaar geen Tesla meer kopen. Dan voert de fabrikant twee jaar na de aanschaf een software update uit voor de batterij. De chauffeurs zeggen dat ze hun bereik ineens zien teruglopen van 350 naar 200, 250 kilometer. En ze moeten vaker laden. Laden kost tijd en dus geld. Tesla betwist de batterij ‘af te knijpen’ maar stelt dat batterijen slijten wanneer de chauffeurs ze telkens volledig volladen. Eerst horen de chauffeurs dat de update „de reeds gedegradeerde delen van de batterij” afsluit voor een langere levensduur. Later schrijft Tesla ook dat door de update het versleten deel niet meer wordt meegeteld bij de berekening van het bereik, die daardoor accurater wordt. En dit speelde ook bij auto’s die later zijn gekocht waarbij na een update, het bereik én laadsnelheid fors terug liepen. Tesla weigerde om de update terug te draaien, maar beloofde begin 2017 wel dat er een extended service agreement zou zijn, maar die gold niet voor auto’s met meer dan 210.000 kilometer op de teller. Ook kregen de chauffeurs opeens oplaadfacturen van Schipholtaxi. Op 29 september 2016 ontvangen alle chauffeurs van Schipholtaxi een mail van directeur Gamis el Bouakili. Het gaat over de toegang tot de superchargers, de supersnelle laders van Tesla. Die kregen ze gratis en onbeperkt bij aanschaf van hun auto – geen brandstofkosten, dat maakte de deal extra aantrekkelijk. Nu lazen ze dat ze niet meer mochten laden bij het Tesla Servicecentrum, op straffe van een paar dagen schorsing door Schipholtaxi. De parkeerplaats daar is een soort ‘taxi-hangout’ geworden, en Tesla vindt het door de drukte onveilig voor anderen. Maar er is een oplossing, schrijft de directeur. Een paar dagen later gaat een nieuwe laadplek open bij Schiphol-Noord, bij de McDonald’s, exclusief voor hen. De chauffeurs gingen ervan uit dat opladen ook daar gratis is, maar kregen in plaats daarvan een factuur van honderden euro’s van Schipholtaxi, voor een half jaar laden, 18 cent per kWh. waarvoor Tesla blijkbaar de data had aangeleverd. Tesla vraagt een kostprijs van 16 cent per kWh van Schipholtaxi. Daar legde Schipholtaxi nog eens 2 cent administratiekosten bovenop. Over de mankementen zegt Tesla dat het een ruime coulanceregeling heeft geboden en dat auto’s die „zeer intensief” worden gebruikt, sneller slijten. „Als deze auto’s zo slecht waren, rijst de vraag waarom de taxichauffeurs hun maandelijkse leasebetalingen niet hebben opgeschort.” Van een zakelijke koper mag worden verwacht dat die „zich verdiept in de producten die hij voor zakelijk gebruik wil aanschaffen”. Over de batterij zegt Tesla dat chauffeurs van Tesla laadtraining hebben gekregen en hebben getekend „dat zij begrijpen dat een elektrisch voertuig anders functioneert dan een auto op fossiele brandstof”. De ergernis over laden bereikt een kookpunt op 6 december 2017. Dan verzamelen zich meer dan twintig taxi’s bij het Tesla-kantoor. De chauffeurs eisen uitleg. Na uren wachten krijgen ze iemand van het bedrijf te spreken. Vorig jaar spande een andere chauffeur met een Tesla een kort geding aan over de software-update en de toegang tot de laadpalen bij het Teslakantoor. Ook wilde hij verlenging van de garantie. De rechter gaf hem enkel gelijk over het laden bij Tesla. Die update blijkt echter ook een probleem voor Amerikaanse Teslarijders. In augustus kreeg de autofabrikant in Californië een massaclaim wegens het verminderde bereik na de update. De initiator verdenkt Tesla ervan de batterij van zijn Model S uit 2014 te hebben afgeknepen, om te voorkomen dat die in brand zouden vliegen. Chauffeurs die protesteren zouden worden bedreigd. Een rechtszaak tegen Tesla was vergeefs omdat Tesla steeds alle klachten heeft kosteloos heeft verholpen, waaronder een vastzittende rugleuning, storingen in een bluetooth-telefonieverbinding, een verkleurd touchscreen, een rammelend portier en loszittende sierstrippen enz. De klachten waren ook niet aan de auto, maar aan het rijgedrag van de automobilisten te wijten. Voor zover de gebreken buiten de garantie vallen (4 jaar of 80.000 km) beroepen de klagers zich op het conformiteitsbeginsel, maar ook dat wees de rechter af. Alleen particuliere kopers genieten die bescherming en deze auto’s zijn via een leaseconstructie aan ING verkocht, waardoor de klagers volgens de letter der wet geen consument zijn.
Een aantal chauffeurs van taxibedrijf BBF zijn ontevreden en voelen zich opgelicht, bedreigd en geïntimideerd door directeur Gamis el Bouakili van SchipholTaxi, die nota bene onlangs werd verkozen tot The Other Businessman 2018. De zaken die hen in 2014, toen SchipholTaxi de aanbesteding van het luchthavenvervoer won, in het vooruitzicht waren gesteld, zijn volgens de chauffeurs niet waargemaakt. Schipholtaxi won in 2014 de concessie om met voorrang het taxivervoer vanaf Schiphol te verzorgen, door te beloven met nieuwe witte Tesla’s te rijden, maar deze moeten zeer regelmatig naar de garage vanwege allerlei mankementen. Rapporten hierover maken deel uit van een rechtszaak die vier chauffeurs hebben aangespannen tegen Tesla.
Zij willen de aanschafprijs van ruim 86.000 euro van Tesla terug. Tesla stelt dat auto’s die „zeer intensief” gebruikt worden logischerwijs ook sneller slijten. Ook bood Tesla ver na de garantietermijn gratis onderhoud. Tesla verkocht in één deal zo’n 165 auto’s: honderd aan de chauffeurs van Schipholtaxi en de rest aan de BIOS Groep. Een grote, duurdere, batterij van 85 kWh moest de auto een theoretisch bereik van 502 kilometer geven. Een groot aantal chauffeurs betaalde vijfduizend euro contant aan stromannen van Schipholtaxi en daarnaast een Tesla aanschaffen was voor iedereen een voorwaarde. In september kregen de chauffeurs hun Tesla ,afhankelijk van de opties, voor wel 86.000 euro met een vierjarig leasecontract.
Al snel na ingebruikname kwamen de klachten. De ruitenwisser komt tegen de kap aan, knipperlichten aan de zijkant laten los, een zijspiegel past zichzelf naar eigen inzicht aan, een bandenspanningssensor breekt af, bij het sturen en remmen klinken klikkende geluiden, de vering kraakt, de rijwind is luid, in de achteruitrijlamp zit vocht, enz. Binnen een jaar ontstonden er serieuzere gebreken. Remmen die het niet doen, remmen die verroesten, een motor die uitvalt op de snelweg, oplaadproblemen, een deur die openvliegt in de bocht, Een auto had maar liefst 175 reparatiepunten in drie jaar. Een van de chauffeurs moest in drie jaar tijd 33 keer met zijn auto terug voor zowel mankementen als onderhoud. Al bij 33.000 kilometer moest er een nieuwe drive unit in. Tesla repareerde kosteloos wat onder de garantie viel en bood vervangend vervoer aan, maar zonder boordcomputer, zodat er ook operationeel schade werd geleden. Sommige reparaties duurden enkele dagen. Bij een andere chauffeur moest de motor een paar maal moest worden verwisseld in drie jaar tijd naast vele andere mankementen. In mei 2015 gaan de chauffeurs langs op het kantoor van Tesla. Bij 80.000 kilometer verviel de garantie en moesten ze de reparaties zelf betalen.
Na een gesprek kregen de chauffeurs verlenging van de garantie, totdat Tesla met een soort onderhoudscontract kwam, inclusief het voorstel om de auto terug te kopen op voorwaarde dat ze daarna vijf jaar geen Tesla meer kopen. Dan voert de fabrikant twee jaar na de aanschaf een software update uit voor de batterij. De chauffeurs zeggen dat ze hun bereik ineens zien teruglopen van 350 naar 200, 250 kilometer. En ze moeten vaker laden. Laden kost tijd en dus geld. Tesla betwist de batterij ‘af te knijpen’ maar stelt dat batterijen slijten wanneer de chauffeurs ze telkens volledig volladen. Eerst horen de chauffeurs dat de update „de reeds gedegradeerde delen van de batterij” afsluit voor een langere levensduur. Later schrijft Tesla ook dat door de update het versleten deel niet meer wordt meegeteld bij de berekening van het bereik, die daardoor accurater wordt. Dit speelde ook bij auto’s die later zijn gekocht waarbij na een update, het bereik én laadsnelheid fors terug liepen. Tesla weigerde om de update terug te draaien, maar beloofde begin 2017 wel dat er een extended service agreement is, maar die gold niet voor auto’s met meer dan 210.000 kilometer op de teller. Ook kregen de chauffeurs opeens oplaadfacturen van Schipholtaxi.
Op 29 september 2016 ontvangen alle chauffeurs van Schipholtaxi een mail van directeur Gamis el Bouakili. Het gaat over de toegang tot de superchargers, de supersnelle laders van Tesla. Die kregen ze gratis en onbeperkt bij aanschaf van hun auto – geen brandstofkosten, dat maakte de deal extra aantrekkelijk. Nu lezen ze dat ze niet meer mogen laden bij het Tesla Servicecentrum, op straffe van een paar dagen schorsing door Schipholtaxi. De parkeerplaats daar is een soort ‘taxi-hangout’ geworden, en Tesla vindt het door de drukte onveilig voor anderen. Maar er is een oplossing, schrijft de directeur. Een paar dagen later gaat een nieuwe laadplek open bij Schiphol-Noord, bij de McDonald’s, exclusief voor hen. De chauffeurs gingen ervan uit dat opladen ook daar gratis is, maar krijgen in plaats daarvan een factuur van honderden euro’s van Schipholtaxi, voor een half jaar laden, 18 cent per kWh. waarvoor Tesla blijkbaar de data had aangeleverd. Tesla vroeg een kostprijs van 16 cent per kWh van Schipholtaxi.
Daar legde Schipholtaxi 2 cent administratiekosten bovenop. Over de mankementen zegt Tesla dat het een ruime coulanceregeling heeft geboden en dat auto’s die „zeer intensief” worden gebruikt, sneller slijten. „Als deze auto’s zo slecht waren, rijst de vraag waarom de taxichauffeurs hun maandelijkse leasebetalingen niet hebben opgeschort.” Van een zakelijke koper mag worden verwacht dat die „zich verdiept in de producten die hij voor zakelijk gebruik wil aanschaffen”. Over de accu zegt Tesla dat chauffeurs van Tesla laadtraining hebben gekregen en hebben getekend „dat zij begrijpen dat een elektrisch voertuig anders functioneert dan een auto op fossiele brandstof”.
De ergernis over het laden bereikt een kookpunt op 6 december 2017. Dan verzamelen zich meer dan twintig taxi’s bij het Tesla-kantoor. Na uren wachten krijgen ze iemand van het bedrijf te spreken. Vorig jaar spande een andere chauffeur met een Tesla een kort geding aan over de software-update en de toegang tot de laadpalen bij het Teslakantoor. Ook wilde hij verlenging van de garantie. De rechter gaf hem enkel gelijk over het laden bij Tesla. Die update blijkt echter ook een probleem voor Amerikaanse Teslarijders. In augustus kreeg de autofabrikant in Californië een massaclaim wegens het verminderde bereik na de update. De initiator verdenkt Tesla ervan de batterij van zijn Model S uit 2014 te hebben afgeknepen, om te voorkomen dat die in brand zouden vliegen. Chauffeurs die protesteren zouden worden bedreigd. Zo’n tien chauffeurs hebben verklaringen afgelegd bij de Belastingdienst en/of de politie en nog tientallen chauffeurs zouden van plan zijn om dit voorbeeld te volgen. Taxichauffeurs zouden worden gedwongen om op een door BBF Personenvervoer aangewezen locatie betaald moeten opladen, terwijl zij dat bij Tesla gratis kunnen doen.
Als zij dan toch bij Tesla gratis gaan opladen, worden zij door BBF Personenvervoer geschorst. Sinds 1 juni 2014 mag Schipholtaxi vervoer aanbieden vanaf Schiphol met gebruikmaking van de opstelstrook. Het vervoer wordt uitgevoerd door circa 140 aangesloten taxichauffeurs die allen een aansluitovereenkomst met SchipholTaxi hebben en verplicht zijn om hun ritten met een Tesla te verzorgen. Zij betaalden per chauffeur 3.600 tot 5.000 euro goodwill aan het bedrijf en maandelijks voor het gebruik van de opstelstrook nog eens 700 euro. In de aansluitovereenkomst zijn bepalingen opgenomen over de omstandigheden waaronder de overeenkomst kan worden ontbonden. In april 2015 besloot het Gerechtshof in Amsterdam dat op alle openbare wegen op Schiphol taxivervoer mag worden verricht. Nadat het aantal taxi’s op Schiphol toenam en de inkomsten van de aangesloten chauffeurs terugliepen eisten zij een verlaging van de maandelijkse vergoeding en compensatie voor geleden schade. SchipholTaxi zag berichtgeving aan de pers van drie aangesloten chauffeurs als schadelijk, en ontzegde hen de toegang tot de opstelstrook door hun transponders uit te schakelen. De overeenkomsten bleven wel intact, maar feitelijk konden de chauffeurs hun werk niet meer vanaf de officiële taxistandplaats op Schiphol doen.
Als de chauffeurs op basis van deze ontwikkeling de aansluitovereenkomsten wilden opzeggen, kon dat wat SchipholTaxi betreft zonder de contractuele opzegtermijn aan te houden. De drie chauffeurs eisten dat SchipholTaxi de aansluitovereenkomst zou naleven door hen weer toegang tot de opstelstrook te geven en ze ritten te geven. SchipholTaxi stelde tijdens de rechtszaak hierover dat de maatregel onvermijdelijk was. Al sinds de uitspraak van het Gerechtshof in 2015 zouden de drie zich onmogelijk hebben opgesteld, Schipholtaxi hebben zwartgemaakt en anderen tegen het bedrijf hebben opgestookt. Schipholtaxi bestrijdt dat ze per persoon 5.000 euro op tafel moeten leggen om mee te mogen doen en de chauffeurs konden ook niet bewijzen dat dit wel was gebeurd. Daarnaast ontkent SchipholTaxi de andere aantijgingen. Er zou nooit exclusiviteit zijn geboden en de gebruiksvergoeding was daar dan ook niet aan gekoppeld. Deze werd met het oog op de schorsing wel teruggebracht naar zo’n 50 euro per maand. Bovendien maakte schorsing van de opstelstrook het hun niet onmogelijk om geld te verdienen, omdat zij hun diensten verder overal konden aanbieden.
De chauffeurs hebben voor de rechter ontkent dat zij achter de krantenartikelen zaten. Er zijn volgens hen meerdere ontevreden en geïntimideerde chauffeurs en bovendien woedt er een strijd door oud-certificaathouders. Het was daardoor niet onaannemelijk dat andere ontevreden mensen de publiciteit hebben gezocht. De ontzegging tot de opstelstrook was volgens de rechter niet terecht en moest dan ook ongedaan worden gemaakt, totdat de aansluitingsovereenkomst rechtsgeldig is beëindigd. Elke dag dat zij niet op de opstelstrook werden toegelaten, was onderhevig aan een dwangsom van 5.000 euro met een maximum van 50.000 euro per chauffeur. SchipholTaxi beschouwde haar brief van 21 december, waarin de chauffeurs de toegang tot de opstelstrook werd ontzegd, ook als een beëindiging van die overeenkomsten per 1 april 2017. De term ‘beëindiging aansluitovereenkomst’ stond echter alleen in de onderwerp regel van de mail, en werd in die mail zelf niet nader genoemd of toegelicht. Er werd geen datum genoemd, dus de mail in kwestie hoefde ook niet als formele opzegging van de overeenkomst te worden beschouwd. NRC werkt aan een artikel over de ontstane situatie op Schiphol.
Modellen
In november 2017 kwam Tesla met een prototype van de Tesla Semi vrachtwagen die in 2019 in productie genomen zou kunnen worden en die een bereik van 800 kilometer zou hebben bij een maximale belading. Het opladen zou in dertig minuten tijd kunnen gebeuren voor een afstand van ruim 600 kilometer. en vol beladen (37.000 kg) een verbruik hebben van minder dan 1,25 kwh. De vrachtwagen krijgt een semi-autonoom besturingssysteem, waarbij de vrachtwagen vanzelf in zijn rijbaan blijft en van baan kan wisselen. De truck zou in 5 seconden kunnen accelereren naar 100 kilometer en de aandrijving zou 1,5 miljoen kilometer mee kunnen. Van de Semi werden er door het moederbedrijf van Pepsi, Lay’s en Lipton alvast 100 besteld. Ook winkelketen Wal-Mart en voedseldistributeur Sysco bestelden de Semi.
Tesla verkocht in 2014 35.000 auto’s en leed in dat jaar een nettoverlies van 294 miljoen dollar. In 2015 werden het 50.658 auto’s. In 2017 werden er ruim 103.000 geproduceerd. Het tweede kwartaal van 2018 werden er van alle modellen bij elkaar 53.339 exemplaren geleverd. Er werden ruim 22.000 stuks van de model S en model X en ruim 18.000 van model 3 geleverd. In de eerste drie maanden van 2019 rolden er 63.000 voertuigen van de band en in totaal kwamen er tot en met september 2020 zo’n 145.036 exemplaren van de band.
Cybertruck
In twee maanden tijd kon Tesla een kwart miljoen reserveringen voor de Cybertruck noteren. De teller van de totale reserveringen staat momenteel op 1.260.051. Tesla heeft vele miljoenen aan aanbetalingen binnen. Aangezien er een aanbetaling van $100 gedaan dient te worden is er al voor $126.005.100 aan aanbetalingen gedaan. 1 december zou, na 5 jaar, de eerste geleverd gaan worden aan Pepsi Cola. Tesla werkt ook nog steeds niet aan een beloofde kleinere versie met een actieradius van 480 km. van 25.000 dollar. Inmiddels klagen nu al verschillende bezitters van de Cybertruck over dat hun voertuigen na ritjes in de regen al snel corrosie hadden ontwikkeld, maar de panelen van de Cybertruck bestaan uit roestvrij staal dus de roest komt door uitwendige oorzaken zoals metaalsplinters van buitenaf van bijvoorbeeld het spoor. In 2024 werden alle Cybertrucks teruggeroepen vanwege problemen met het gaspedaal.De Britse politie heeft een Cybertruck in beslag genomen. In het Verenigd Koninkrijk is het voertuig niet toegestaan op de weg, net als in bijna alle andere Europese landen: de enorme, hoekige Tesla Cybertrucks. Er zijn zorgen over de veiligheid, onder andere vanwege de ongebruikelijke constructie. De carrosserie van de Cybertruck is gemaakt van keihard roestvrij staal, hetzelfde materiaal dat Tesla ontwikkelde voor zijn raketten. En de truck heeft kogelwerend glas. De Cybertruck is volledig elektrisch en biedt een acceleratie van 0 naar 100 kilometer per uur in slechts 2,9 seconden, waarmee het volgens Tesla een van de snelste pick-ups ter wereld zou zijn. Bovendien is het op een pick-up lijkende voertuig 5,7 meter lang en 1,80 meter hoog. De scherpe randen zijn volgens de Europese en Britse regels ook niet toegestaan in verband met de veiligheid van fietsers en voetgangers. Het 3100 kilo wegende voertuig heeft daarom nog altijd geen goedkeuring in de Europese Unie verkregen en dus ook niet in het Verenigd Koninkrijk. Tesla-topman Elon Musk zei onlangs tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van Tesla dat de auto ontwikkeld is om te voldoen aan de eisen die in Noord-Amerika gelden. Hij verklaarde dat de internationale eisen waarschijnlijk beperkingen met zich zouden meebrengen.
Model 2
De langverwachte goedkope Model 2 van 25.000 dollar, komt voorlopig niet op de markt, omdat de Robotaxi die 8 augustus wordt gepresenteerd eerst aan de beurt is. De zelfrijdende taxi en de goedkope EV gebruiken namelijk hetzelfde platform. Elon Musk beloofde in 2018 al dat er een betaalbaar model aan zou komen die maximaal 25.000 euro zou gaan kosten. Eind 2023 werd het productieplan van de model 2 intern aangekondigd, waarmee Tesla de concurrentie aan zou gaan met goedkope EV’s van Chinese en Europese merken.
Model 3
Het model 3 is de meest verkochte type. De Model 3 is momenteel de goedkoopste Tesla en die is in Nederland verkrijgbaar vanaf 43.990 euro. Het model is een stuk kleiner dan de andere modellen. De totale opbrengsten van de eerste dag waarop de nieuwe model 3 Tesla gereserveerd kon worden leverden Tesla 6,6 miljard euro op. Binnen 24 uur werden er voor 1000 euro al 180.000 exemplaren “gereserveerd”. Tesla wilde er oorspronkelijk 100.000 nog in 2017 produceren en 400.000 stuks in 2018. In plaats daarvan werden er uiteindelijk 1.770 gemaakt, waarvan 220 stuks in het 3e kwartaal en 1.550 stuks in het 4e kwartaal van 2018. In de laatste week van het jaar 2017 werden er 793 gemaakt. In het 2e kwartaal van 2018 werden 18.449 exemplaren afgeleverd. (ruim 1.500 per week) In dat tempo komt het totaal aan van dit model uit op zo’n 78.000 per jaar, waarmee in 2019 zelfs het streefdoel van 2017 niet wordt bereikt. Tesla verwachtte in het 3e kwartaal het aantal op te kunnen schroeven naar 50.000-55.000. Tesla moest 2 miljard dollar (1,78 miljard euro) aan nieuwe aandelen uitgeven om überhaupt voor elkaar te krijgen dat het nieuwe model geproduceerd kon worden. Bij de verkoopactie werd niet vermeld dat het model geen gebruik mag maken van gratis elektriciteit bij de Tesla supercharger laadstations. Daar moet apart een abonnement voor afgesloten worden. Tesla wilde eerst nog een tweede vestiging in Tilburg en een nieuwe hal van 43.000 m2 inzetten om de productie op te kunnen voeren, maar ziet daar nu toch weer vanaf. In de huidige vestiging in Tilburg werken nu nog 180 mensen en waar dagelijks minimaal 90 wagens geassembleerd worden. De montagehal die in 2015 in het bijzijn toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp werd geopend en in 2018 nog volop werk had wordt op zeer korte termijn gesloten. Het assembleren van de Model S en Model X door zo’n 96 medewerkers wordt te technisch. tevens is er een spuitshop, een onderdelenmagazijn en een remanufacturing center, waar oude of gebruikte onderdelen naar het kwaliteitsniveau van nieuwe onderdelen worden gebracht. Van de 1.510 mensen de in Nederland bij Tesla actief zijn, werken er 540 in Tilburg.
Alle Tesla modellen, inclusief Model 3, beschikken over de benodigde hardware voor volledig automatische besturing
Model 3 heeft een constructiefout, het kofferdeksel is zo ontworpen dat, wanneer je het deksel opendoet als het regent, het water vanaf het achterraam in de koffer loopt. De eerste dertig Tesla van model 3 werden eind juli 2017 geleverd. Volgens Musk zou Tesla meteen al zesduizend exemplaren per week gaan produceren, maar dat lukte niet. De laatst bekende stagnatie was door spuitproblemen met paarlemoer. Tesla liet een grote tent naast de fabriek neerzetten met een handmatige productielijn, om de beloofde productieaantallen waar te kunnen maken en sliep zelfs regelmatig op een bank of onder bureaus en tafels in de fabriek om het proces en de problemen nauwlettend in de gaten te kunnen houden. Tegenslagen met robots, de spuiterij en de productie van de accu’s leidden ertoe dat de geplande aantallen steeds opnieuw niet worden gehaald. Tot nu toe worden echter alleen nog maar exemplaren van model 3 met extra luxe, een grotere accu of krachtiger motoren geleverd, waarvan de prijzen vele duizenden dollars hoger zijn dan die van de beloofde instapvariant van 35 duizend dollar. 86 procent van de productie komt niet door de kwaliteit eindcontrole en moet handmatig hersteld worden. Karl Hansen, een andere klokkenluider en ex beveiliger bij Tesla beweert dat de Tesla fabriek in Nevada het speelveld zou zijn van het Mexicaanse Sinaloa drugskartel en dat Tesla hiervan geen aangifte wilde doen. Ook zou er tussen januari en juni 2018 voor 37 miljoen dollar aan koper en andere materialen gestolen zijn. Tesla ontkent deze beweringen en verklaart de ex medewerker voor gek. Het model 3 van Tesla is een stuk kleiner dan de andere Tesla modellen. De beschikbare ruimte valt tegen, vooral bij de achterbank en in de achterbak. De laklaag is niet mooi en de velgen krassen snel. Het infotainmentsysteem en de speakers zijn echter van uitmuntende kwaliteit. Model 3 is in Nederland verkrijgbaar vanaf 47.800 euro. De vernieuwde Model 3 van 2021 heeft andere koplampen, zwarte omlijstingen van de stijlen, zwarte deurhendels en een elektrische kofferklep standaard. Ook heeft het nieuwe model een nieuwe middentunnel met twee plekken om je telefoon via inductie op te laden. De pianolak verdween en er is betere geluidsisolatie. Een nieuwe warmtepomp zorgt voor betere efficiency, onder meer bij het (vooraf) verwarmen van de auto.
Het grootste taxibedrijf van Parijs zette eind 2021 alle taxi’s van Model 3 aan de kant na een groot ongeval, waarbij een dode viel en nog eens 20 mensen gewond raakten. De taxichauffeur probeerde te remmen, maar ging in plaats daarvan juist versnellen. De chauffeur had zaterdagavond buiten werktijd zijn gezin in de Tesla meegenomen naar een restaurant. Volgens Franse media raakte de auto een fietser en drie voetgangers voordat hij op een bestelbus inreed. Het is nog niet duidelijk of de Tesla met de AutoPilot reed: het systeem dat de auto grotendeels zelfrijdend maakt. Van de 20 gewonden hebben er drie ernstig letsel.
Een eerste onderzoek wees uit dat het inderdaad goed mogelijk is dat het gaspedaal van de auto bleef hangen. De Franse minister van Verkeer heeft verklaard dat bij een eerste onderzoek geen technisch mankement aan de auto is geconstateerd. Voor het betreffende Model 3 loopt geen terugroepactie. Het taxibedrijf G7 heeft 37 taxi’s van de Tesla Model 3 in gebruik. Bij G7 werken 9.000 taxichauffeurs. De taxi’s waarin zij rijden, zijn hun eigendom. Het bedrijf heeft beloofd de inkomstenderving te zullen compenseren, die ontstaat nu de 37 Tesla’s niet meer de weg op mogen. In Nederland was Model 3 in de eerste zes maanden van 2019 de op twee na best verkopende auto: er werden 6.063 model 3’s geregistreerd.
Het model 3 wordt het meest afgekeurd bij de Duitse APK die al na drie jaar verplicht is. Het knelpunt is vooral de ophanging en de remmen, zo blijkt uit de gegevens van de TÜV. Die hebben het nu eenmaal wat zwaarder te verduren bij een elektrische auto. Het hoge gewicht is de oorzaak van de problemen met het onderstel en de afkeur op de remschijven en dat komt doordat de Model 3 – net als andere elektrische auto’s – remenergie terugwint met de motor. Op de lange termijn leidt het onregelmatige gebruik van de remmen ertoe dat de schijven kunnen roesten.
MisterGreen en NLE besloten samen een inkoopcombinatie te vormen om de Tesla Model 3 te reserveren. De cijfers over het 1e kwartaal van 2024 waren ronduit slecht en qua verkopen zelfs één van de slechtste kwartalen in jaren . Er werden zo’n 387.000 auto’s geleverd er rolden er 433.000 van de band. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder waren dat er nog respectievelijk 422.000 en 440.000. De kwartaal omzet is met 2 miljoen dollar teruggelopen tot 21,3 miljard dollar. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 1,1 miljard dollar. Bij Tesla daalden de wereldwijde verkopen in het eerste kwartaal van 2024 met meer dan 20% en 10% van het personeel wordt ontslagen. Bij het Chinese Byd ging het al niet veel beter. In het 1e kwartaal van 2024 verkochten ze slechts 300.114 BEV’s, vergeleken met de 525.409 die ze in de laatste drie maanden van vorig jaar verkochten. De aandelen van Tesla zijn dit jaar tot nu toe met 29% gedaald, terwijl de aandelen van BYD met bijna 6% zijn gedaald. De prijs van tweedehands e-auto’s daalt inmiddels snel. Leasemaatschappijen zijn naarstig op zoek naar kopers voor een groeiend aantal bedrijfswagens waarvan het contract afloopt. En tot slot is er ook malaise bij Tesla die in het eerste kwartaal van 2024 nog geen 387.000 auto’s verkocht en dat is fors minder dan in het eerste kwartaal vorig jaar. In mei 2024 verkocht Tesla 10.582 exemplaren van de Model Y in Europa. Dat is maar liefst 49 procent minder dan in dezelfde maand in 2023. De populariteit is dus flink afgenomen. In 2024 was de Model Y nog de onbevreesde nummer één van de Europese verkooplijsten, maar dit jaar ziet het er tot nu toe niet gunstig uit. De Tesla Model Y ‘Juniper’ komt er in 2025 aan. Juniper staat voor de Model Y zoals Highland staat voor de Model 3.
Model Y
Het nieuwste product is Model Y, een kleine elektrische SUV wordt in de VS, Duitsland en China gemaakt en werd vanaf februari 2020 uitgeleverd. Bij een kop-staartbotsing met dit model in de Amerikaanse staat Arizona klapte de passagiersstoel van de auto om als een wrakke tuinstoel. De stoelen zouden tijdens tests niet worden blootgesteld aan dynamische belasting zoals tijdens een ongeval. De onboard camera’s houden de bestuurder nauwlettend in de gaten en na 5 correcties straft het systeem de bestuurder af en ontzegt de bestuurder de zelfrijdende functies. De prijs voor Model Y wordt in een aantal Europese landen op 22 maart verhoogd met ongeveer 2.000 euro ($2.177). De verhoging werd aangekondigd via platform X. De prijzen van Model Y achterwiel aangedreven auto’s en auto’s met lange actieradius zijn op 1 maart ook al met $1.000 verhoogd naar respectievelijk $43.990 en $48.990. De vernieuwde versie heeft een nieuwe voor- en achterkant. Ook het interieur werd verbeterd. De vernieuwde Tesla Model Y is aan de voorzijde te herkennen aan nieuwe koplampen en een lichtbalk. Op de achterkant zitten ook nieuwe lichtunits. Deze worden ook hier optisch met elkaar verbonden door een lichtbalk. Daarmee onderscheidt de Model Y zich voortaan van de Model 3, die eerder al werd vernieuwd. Voor de opwaardeerrondes hadden beide modellen nog dezelfde voor- en achterlichten. Daarnaast is de Model Y voorzien van een nieuw interieur. De opzet is nog steeds hetzelfde, dus met een groot scherm in het midden. Maar de vormgeving en de gebruikte materialen zijn net even anders. De achterpassagiers krijgen de beschikking over een scherm tussen de voorstoelen. Ook zijn nieuwe wielen en lakkleuren beschikbaar, al kan dat per markt verschillen. In China wordt de auto voor het eerst leverbaar in lichtblauw. De leveringen zijn begonnen met een stunt. De eerste Model Y SUV is 27 juni 2025 zelfstandig, dus zonder chauffeur, van de fabriek nabij Austin naar het huis van de koper gereden. Dit om de vooruitgang op het gebied van autonoom rijden te tonen.
Model S
Het Model S wordt standaard geleverd met Dual Motor All-Wheel Drive. Met twee motoren, één voorin en één achterin, controleert Model S digitaal en onafhankelijk de koppeling van de voor- en achterwielen. Het model S P100D combineert de High Performance-motor achter met de efficiënte motor voor, om een Ludicrous-acceleratie te behalen van nul naar 100 km/u in 2,7 seconden. Het model S kost tussen de 85 en 130.000 euro afhankelijk van de uitvoering. Dit model kostte eerst nog 69.000 euro, maar kost nu 84.100 euro. Daarmee is de prijs in anderhalf jaar tijd met zo’n 15.000 euro gestegen. Van dit model dat in 2012 op de markt kwam zijn er in de VS inmiddels al meer dan 100.000 verkocht. Model S werd door onderzoekers gehackt en kon op afstand geremd worden, maar moest dan wel via een kabel en een laptop eerst via het entertainmentsysteem toegang geven. Wanneer de auto langzamer dan 8 kilometer per uur reed kon deze abrupt gestopt worden maar bij hogere snelheden kwam de auto langzaam tot stilstand. Via internet werd direct een software-update geïmplementeerd waardoor de hack nu niet mogelijk is. De nieuwe modellen S en X hebben een 10 kWh groter accupakket. De actieradius werd hiermee vergroot tot maximaal 613 kilometer. Deze modellen kosten dan wel ongeveer 10.000 euro extra. De S 100D kost dan een kleine 114.000 euro en Model X 100D ruim 121.000 euro. Model S en X maken voor 10% deel uit van de totale verkoop. Om aan de leveringen te kunnen voldoen zijn extra shifts en personeel nodig. Het model heeft behalve nieuwe velgen ook een speciaal stuur gekregen.
In België werd de vierde Belgische ‘Tesla Store’ geopend in Sint-Martens-Latem. Eerder werden al vestigingen geopend in Brussel, Antwerpen en Zaventem en nog een winkel is gepland in Luxemburg. Wereldwijd zijn er ondertussen 213 Tesla stores en servicepunten. Ook is er een heuse Tesla winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam waar de Tesla tentoongesteld staat.
Model X
Tesla presenteerde 29 september het nieuwe in 2012 aangekondigde model X bij de Tesla fabriek in Fremont, Californië. Enkele special Model X Signature Series zijn in een limited edition geproduceerd en voorbehouden aan de vroegste bestellers. Het model waarop vrijwel alle mogelijke opties zitten kostte tussen de 132.000 en 143.750 dollar maar de SUV is kaal nu al te koop vanaf 80.000 dollar.
In oktober kwam de toestemming om de Autopilot-software voor de zelfrijdende auto in Europa te implementeren. Met de nieuwe techniek kan een Tesla zelfstandig van baan wisselen op de snelweg en kan er volledig automatisch worden ingeparkeerd. Tesla bracht de software ook al uit in de Verenigde Staten.
Een Tesla die 11 april 2017 op de A1 bij Bathmen achterop een vrachtwagen op de linkerbaan botste, had op dat moment de volautomatische cruisecontrole aan staan. Er was alleen materiële schade. De vrachtwagen van transportbedrijf Van Opijnen uit Deventer moest uitwijken voor een slordig invoegende Oost-Europese collega. Hij had de Tesla Model S gezien maar concludeerde dat de bestuurder daarvan nog tijd genoeg had om zijn snelheid terug te brengen. De Tesla-eigenaar reed 130/140 kilometer per uur en de vrachtwagen tachtig. De auto en de bestuurder hebben beide niet geremd. Het Autopilot-systeem had deze botsing moeten voorkomen.
Vanaf 2021 werden de emissieregels voor nieuwe auto’s die worden verkocht in de EU een stuk strenger. De gehele ‘vloot’ van nieuwe auto’s van een fabrikant mag dan gemiddeld nog 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. Tesla en Fiat Chrysler vormen samen al meteen een pool en mogen hierdoor de vloten bij elkaar optellen, waarna er gerekend wordt met de gemiddelde uitstoot van deze pool. Omdat Tesla auto’s volledig emissieloos is, trekt zij het gemiddelde van Fiat Chrysler zo flink naar beneden. Dankzij Tesla kan Fiat Chrysler dus auto’s met een erg hoog benzineverbruik blijven maken, zonder dat ze daar boetes voor krijgen. En dankzij Fiat Chrysler kan Tesla de liquiditeit nog even op peil houden. De handel in CO2 was tot nog toe een belangrijke inkomstenbron voor Tesla. In 2023 kwam 1,8 miljard dollar van de operationele winst daar vandaan. In 2020 bedroeg dit al 1 miljard. Tesla kan inmiddels meer dan 1 miljard dollar aan compensatie innen van andere autofabrikanten die dit jaar zelf niet kunnen voldoen aan de strengere vervuilingsnormen van de Europese Unie. Tesla zal zijn vloot van elektrische voertuigen (ev’s) die het dit jaar verkoopt samenvoegen met ten minste vijf andere autofabrikanten. Volgens een gepubliceerd EU-document gaat het onder meer om Toyota Motor Corp, Stellantis N.V. en Ford Motor Co. Deze bedrijven willen een pool creëren met Tesla om zo de boetes te omzeilen die ze anders krijgen wanneer ze niet voldoen aan de strenge Europese emissie-eisen. Door toetreding in die pool met Tesla, daalt hun gemiddelde uitstootcijfer. Een andere pool lijkt te ontstaan rondom elektrische autofabrikant Polestar met onder andere Volvo en Mercedes. De opbrengsten van dit handelssysteem kunnen gebruikt worden om deze sectoren te verduurzamen. Zo kan een overheid bijvoorbeeld aanschafsubsidies invoeren voor elektrische auto’s of investeren in een betere laadinfrastructuur. Honderden mensen zijn niet blij met deze en andere politieke acties van Elon Musk en protesteerden bij een Tesla-dealer in de buurt van New York. Negen actievoerders werden gearresteerd. Naast dit protest zijn er nog andere demonstraties bij Tesla-showrooms in de Verenigde Staten, waaronder in Jacksonville in de staat Florida, in Tucson (Arizona) en andere steden in het land. Die protesten worden de ‘Tesla Takedown’ genoemd. Tesla eigenaren worden schriftelijk gewaarschuwd en bedreigd om afstand te doen van hun Tesla.
Model Q
Tesla werkt al een paar jaar aan het project ’Redwood’ dat de Q moet opleveren. Tesla laat investeerders weten dat dat model eerste helft van 2025 op de markt komt. De Q wordt vier meter lang, 70 centimeter korter dan de Model 3. De koper krijgt de keuze uit een accu van 53 of 75 kilowatt. Omdat de auto kleiner is, is de wagen 30% lichter en het (onbekende) bereik groter. Aan de investeerders werd 500 kilometer op een volle accu beloofd, maar onduidelijk voor welke variant. In Amerika zou een prijs van rond de 25.000 dollar moeten gelden. Maar Travis Axelrod van Tesla zei dat dat de bodemprijs is. Er wordt bij de aftrap nog uitgegaan van 30.000 dollar. De hoop is dat het bedrijf nog verder kan besparen op allerlei technieken/batterijen. De nieuwe Tesla Q zou in China gebouwd gaan worden. Of dat nog steeds doorgaat nu er door handelsoorlog tussen Amerika, Europa en China steeds hogere invoerheffingen worden opgelegd, is niet duidelijk.
The Boring Company
De Federal Railroad Administration heeft Elon’s The Boring Company (TBC) benaderd om mee te denken over een miljardenproject van spoorwegmaatschappij Amtrak. Het is niet de eerste keer dat Musk betrokken raakt bij grootschalige overheidsprojecten. Het Department of Transportation, dat toezicht houdt op de nationale spoorwegmaatschappij, heeft gesproken met medewerkers van Elon die wordt ingeschakeld om te kijken of ze kunnen helpen met een miljarden kostend spoorwegproject. Binnen het zogenoemde Amtrak-traject wordt de Frederick Douglass Tunnel gebouwd die Baltimore verbindt met Washington en Virginia. De ontwikkeling zou aanvankelijk 6 miljard dollar kosten, maar Amtrak verwacht nu dat het kan oplopen tot 8,5 miljard dollar.
Elon Musk begon The Boring Company in december 2016. In februari 2017 werd begonnen met het graven van een testgeul in de kantoren van zijn eigen SpaceX in Hawthorne , aangezien daar geen bouwvergunningen nodig waren . The Boring Company werd opgericht als een dochteronderneming van SpaceX De TBM werd in mei 2017 Godot genaamd , naar het Beckett- toneelstuk Waiting for Godot . Toekomstige TBM’s zouden ook vernoemd worden naar gedichten en toneelstukken. Musk zei dat de eerste route zou lopen van LAX naar Culver City , vervolgens naar Santa Monica en eindigen in Westwood. Musk beweerde dat de tunnelreis vijf minuten zou duren, vergeleken met bovengronds rijden, wat 45 minuten duurt bij normaal verkeer (van LAX naar Westwood).Deze reizen waren gepland om te worden uitgevoerd door een auto op een elektrische slee te plaatsen en met een snelheid van 120 mijl per uur (200 km/u) door tunnels te rijden. Op hetzelfde moment dat het tunnelsysteem in Los Angeles werd aangekondigd, werd een ander project aangekondigd met een Hyperloop (een afgesloten buis) die ondergronds van New York City naar Washington, DC loopt. [22] Musk beweerde dat het 29 minuten zou duren om van het ene stadscentrum naar het andere te reizen. In juli 2017 uploadde Musk een video met een succesvolle test van een prototype autolift . In oktober onthulde Musk dat de tweede TBM Line-storm heet , naar het Robert Frost -gedicht “A Line-Storm Song”. In maart 2018 kondigde Elon Musk aan dat het bedrijf zijn plan zou aanpassen om voetgangers en fietsers voorrang te geven. Begin 2018 werd de Boring Company afgesplitst van SpaceX. Iets minder dan 10% van het eigen vermogen werd aan vroege werknemers gegeven en Musk hield 90%. Daaropvolgende zorgen van SpaceX-aandeelhouders resulteerden in december 2018 in een her toewijzing van 6% van het eigen vermogen van de Boring Company aan SpaceX. TBC gaf in december 2018 een update over de staat van hun technologie en productlijn toen ze hun eerste 1,6 km lange testtunnel in Hawthorne, Californië openden voor het publiek . In juli 2019 verkocht The Boring Company voor 120 miljoen dollar aan aandelen aan durfkapitaalbedrijven na in 2018 zo’n 113 miljoen dollar aan niet-extern kapitaal te hebben opgehaald . In november 2019 werd Steve Davis bedrijfspresident nadat hij sinds 2016 leiding had gegeven. Davis was een van de eerste medewerkers bij SpaceX (in 2003) en heeft een dubbele master in deeltjesfysica en ruimtevaarttechniek. In november 2020 kondigde TBC personeel aan voor functies in Austin, Texas , en in december 2020 had het twee gebouwen gehuurd in een industrieel complex van 5,7 hectare ten noordoosten van Austin, ongeveer 26 km ten noorden van Texas . Gigafabriek Op 20 april 2022 kondigde het bedrijf een extra financieringsronde van 675 miljoen dollar aan, waarmee het bedrijf op ongeveer 5,675 miljard dollar werd gewaardeerd. Ook vastgoedbedrijven, waaronder Brookfield, Lennar , Tishman Speyeren Dacra namen deel. Het bedrijf zei dat de fondsen van deze ronde zouden worden gebruikt om “het personeelsbestand voor engineering, operaties en productie aanzienlijk te vergroten om Loop-projecten te bouwen en op te schalen, waaronder Vegas Loop en anderen, naast het versnellen van het onderzoek en de ontwikkeling van Prufrock en toekomstige producten. Mattar Al Tayer, de directeur-generaal en voorzitter van de Weg- en Transportautoriteit in Dubai en John Hering, adviseur van The Boring Company tekenden een intentie overeenkomst voor een ondergrondse tunnel in de stad, waarmee de grote mobiliteitsproblemen opgelost moeten worden. De te graven tunnel moet ruim 17 kilometer lang worden en elf stations krijgen. Zo’n 20.000 mensen per uur zouden zo ondergronds kunnen reizen met elektrische voertuigen die een snelheid van 160 kilometer kunnen bereiken. Ter voorbereiding naar de ontwikkeling van de tunnel wordt er eerst een studie uitgevoerd naar geavanceerde tunneltechnologieën, veiligheidsmaatregelen en kostenefficiënte constructiemethodes die de Dubai Loop tot werkelijkheid kunnen brengen. De tunnel vertoont gelijkenissen met de Vegas Loop, die sinds 2021 elektrische voertuigen vervoert door Las Vegas. Die tunnel heeft tot nog toe slechts vijf haltes, maar The Boring Company wil het netwerk uitbreiden naar maar liefst honderd stations.
Grok
Grok is de chatbot met generatieve kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door xAI. Het is gebaseerd op een groot taalmodel (LLM). Elon richtte in 2015 samen met Sam Altman de AI-onderzoeksorganisatie OpenAI op, maar verliet het bestuur van het bedrijf in 2018. In april 2023 zei Elon Musk kondigde Elon een AI-chatbot aan genaamd “TruthGPT”, die hij omschreef als “een maximale waarheidszoekende AI die de aard van het universum probeert te begrijpen”. TruthGPT werd later “Grok”, een werkwoord dat door Robert A. Heinlein werd bedacht in zijn sciencefictionroman Stranger in a Strange Land uit 1961 om een vorm van begrip te beschrijven. In november 2023 begon xAI met het bekijken van Grok als chatbot voor geselecteerde mensen. deelname werd beperkt tot betalende X Premium-gebruikers.
Op 11 maart 2024 plaatste Musk op X dat het taalmodel binnen een week open source zou worden en zes dagen later.
Op 17 maart 2024 was Grok-1 open source onder de Apache-2.0-licentie.
Op 26 maart 2024 kondigde Musk aan dat Grok beschikbaar zou zijn voor alle premium-abonnees, niet alleen voor degenen op het duurdere niveau, Premium+.
Op 29 maart 2024 werd Grok-1.5 aangekondigd, met “verbeterd redeneervermogen” en een contextlengte van 128.000 tokens.
Op 4 april 2024 bevatte een update van X’s “Verkennen”-pagina samenvattingen van de laatste nieuwsverhalen geschreven door Grok
Op 12 april 2024 werd Grok-1.5 Vision (Grok-1.5V) aangekondigd. Grok-1.5V die een grote verscheidenheid aan visuele informatie kan verwerken
Op 4 mei 2024 werd Grok beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk
Op 16 mei 2024 werd Grok goedgekeurd.
Grok werd ontworpen om vragen met een beetje humor te beantwoorden en heeft een rebelse inslag en wordt door de pers gekarakteriseerd als ‘anti-woke’.
Sinds april 2024 wordt Grok gebruikt om samenvattingen van de laatste nieuwsverhalen op X te genereren. In de instellingen van X is sinds kort een vakje aangevinkt. Daarmee geven gebruikers het bedrijf toestemming hun berichten te verwerken voor de verdere ontwikkeling van Grok
Neuralink
Neuralink, opgericht in 2017 in Delaware door Elon Musk, is een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van hersenimplantaten. Deze technologie, vaak aangeduid als een “gedachtenlezer”, stelt het brein in staat om direct te communiceren met een computer. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft Neuralink toestemming gegeven om deze chip, die eerder al op dieren werd getest, nu ook op mensen te testen. Het doel is ambitieus: verlamde mensen moeten hun spieren weer kunnen bewegen, en blinden – zelfs zij die blind geboren zijn – zouden hun zicht kunnen terugkrijgen.
De afgelopen jaren heeft Neuralink zijn hersenimplantaat uitvoerig getest op dieren. Een opmerkelijk experiment betrof een aap die met zijn gedachten het spel Pong kon spelen. De hersenchip registreerde de hersenactiviteit van de aap en vertaalde deze naar de beweging van het plankje om het balletje te kaatsen. Ondanks dit succes kwam het bedrijf onder vuur te liggen vanwege de dierproeven. Door hoge werkdruk binnen Neuralink zouden veel experimenten zijn mislukt, wat leidde tot de dood van 1.500 dieren, waaronder meer dan 280 schapen, varkens en apen. Daarnaast deed het bedrijf onderzoek met ratten en muizen.
In 2023 gaf de FDA groen licht voor tests op mensen. Op 28 januari 2024 werd het eerste implantaat geplaatst bij Noland Arbaugh, een 29-jarige man met een hoge dwarslaesie. Arbaugh herstelde goed en kan sindsdien met zijn gedachten een computer bedienen. Neuralink publiceerde hierover een online video, waarin te zien is hoe hij de cursor op een beeldscherm beweegt. Hij demonstreerde dit onder meer door schaak te spelen en acht uur lang de computergame Civilization VI te spelen. Hij stopte alleen omdat het implantaat moest worden opgeladen. Hoewel de eerste implantatie succesvol was, traden complicaties op: een groot deel van de elektroden trok zich terug uit het hersenweefsel. Neuralink paste het ontwerp aan, wat bij de tweede en derde patiënt – sinds januari 2024 succesvol geïmplanteerd – tot stabielere resultaten leidde.
Op termijn wil Neuralink met deze technologie niet alleen verlamde mensen helpen hun spieren weer te gebruiken, maar ook blinden hun zicht teruggeven, zelfs als ze vanaf hun geboorte blind zijn. Daarnaast streeft het bedrijf ernaar om patiënten met aandoeningen zoals ALS, Parkinson of de gevolgen van een beroerte te ondersteunen bij communicatie. Elon Musk gaat nog een stap verder: hij ziet mogelijkheden om de implantaten te gebruiken voor het verbeteren van menselijke capaciteiten, zoals geheugen en cognitieve functies. Deze visie roept ethische vragen op over de grenzen van menselijke verbetering en de toegankelijkheid van de technologie.
De FDA heeft Neuralink’s apparaat de “breakthrough” status toegekend, wat het goedkeuringsproces versnelt. In november 2024 kreeg het bedrijf ook toestemming van Health Canada om klinische proeven in Canada te starten. Dit markeert een belangrijke stap in de wereldwijde uitrol van de technologie.
In mei 2025 haalde Neuralink circa 600 miljoen dollar aan nieuwe investeringen op. Voorafgaand aan deze kapitaalinjectie werd het bedrijf gewaardeerd op 9 miljard dollar, een forse stijging ten opzichte van de 5 miljard dollar in 2023. Om belastingtechnische redenen verhuisde Neuralink onlangs naar de staat Nevada, waar ook Musks andere bedrijven, X en xAI, zijn gevestigd.
Neuralink staat aan de vooravond van potentieel revolutionaire doorbraken. Ondanks controverses rond dierproeven en technische uitdagingen bij de eerste menselijke implantaties, laat het bedrijf zien dat het met zijn hersenimplantaten zowel medische als bredere toepassingen kan realiseren. Met steun van regelgevende instanties en forse investeringen lijkt de weg vrij voor verdere ontwikkeling van deze grensverleggende technologie.
Robotaxi
Op 8 augustus 2024 werd de ‘Tesla Robotaxi’ geïntroduceerd. De langverwachte goedkope Model 2 van 25.000 dollar komt hierdoor voorlopig niet op de markt. De zelfrijdende taxi en de goedkope EV gebruiken hetzelfde platform. De Robotaxi zou geen pedalen of stuur krijgen en volledig autonoom rijden. Elon Musk beloofde in 2018 dat er een betaalbare Tesla aan zat te komen. De auto moest 25.000 euro kosten en in de Duitse fabriek geproduceerd worden. Tesla heeft alvast een voorproefje gegeven van de aanstaande functie van zijn app waarmee je een rit in de zelfrijdende taxi van het bedrijf kunt bestellen. Met een grote knop ‘Summon’ kun je een Tesla Robotaxi aanvragen, waarbij je de geschatte wachttijd ziet. Je kunt in de app de binnentemperatuur van de Robotaxi instellen en de muziek kiezen die je wilt horen. Op een kaartje kun je live de locatie volgen van de auto. Verder zie je hoeveel passagiers er in de wagen zitten en hoeveel zitplekken er zijn. De functie lijkt erg op die van Uber en andere taxi-apps, maar dan in Tesla-stijl ontworpen.
Op 8 augustus 2024 onthulde Tesla al hoe de zelfrijdende taxi eruit zouden zien
SpaceX
Elon Musk is medeoprichter, CEO en hoofdontwerper van Space Exploration Technologies (SpaceX), gevestigd in Hawthorne, Californië. SpaceX richt zich op de ontwikkeling van geavanceerde, herbruikbare raketten en ruimteschepen, met als ultiem doel het creëren van een zelfvoorzienende stad op Mars. Musk bezit 54% van de aandelen van het bedrijf. SpaceX is actief in het lanceren van satellieten, ruimtesondes, en het bevoorraden en bemannen van ruimtestations, zoals het Internationaal Ruimtestation (ISS). Daarnaast ontwikkelt SpaceX technologieën zoals de Hyperloop en snellere tunnelboortechnieken via The Boring Company.
1998-2000: Oprichting ISS
Het Internationaal Ruimtestation (ISS), een samenwerking tussen de VS, Europa, Rusland, Canada en Japan, wordt gelanceerd. Het eerste onderdeel gaat in 1998 de ruimte in, en sinds 2000 is het station permanent bewoond. Het ISS is zo groot als een voetbalveld en heeft een verwachte levensduur tot ongeveer 2030.
2014: NASA-contracten
September 2014: SpaceX sluit een Commercial Crew-contract met NASA om vanaf 2020 bemanningen naar het ISS te vervoeren met de Dragon 2-ruimtecapsule. Daarnaast heeft SpaceX een contract voor minstens 12 bevoorradingsmissies naar het ISS.
2016: Laatste mislukte lancering voor 2024
SpaceX kent in 2016 zijn laatste mislukte lancering vóór 2024, een zeldzame tegenslag voor het bedrijf.
2016: Laatste mislukte lancering voor 2024
In 2016 kende SpaceX zijn laatste mislukte lancering vóór 2024, een zeldzame tegenslag voor het bedrijf.
2018:
In 2018 werd een rode Tesla Roadster in een baan om de aarde gebracht. Astronomen van het Minor Planet Center van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Massachusetts zagen de Tesla onlangs aan voor een nieuwe asteroïde. Een dag na hun “ontdekking”, gaven ze toe dat ze zich hadden vergist. Een half jaar later bevond de Roadster zich op 298.547.393 kilometer van de aarde. Nu bevindt de Tesla zich op minder dan 240.000 kilometer afstand. Zeg maar 298.307.393 dichterbij dan 5,5 jaar geleden.
2020: Start bemande missies
SpaceX begint bemande missies naar het ISS met de Crew Dragon, een herbruikbare ruimtecapsule. NASA en SpaceX, lanceerden 16 november 2020 vier astronauten naar het internationale ruimtestation ISS en maakten hiermee een einde aan negen jaar afhankelijkheid zijn van Rusland om astronauten naar de ruimte te sturenHet was de eerste operationele missie van zes maanden naar het ISS. Eerder werd al een succesvolle demonstratiemissie uitgevoerd met twee astronauten. Op 10 december 2020 ontplofte echter een kostbaar prototype van de Starship-raket bij de landing enkele minuten na testlancering bij de Amerikaanse plaats Boca Chica, in de staat Texas toen de raket het landingsplatform raakte na een gecontroleerde daling.
2021: Raket ontploft
Op 3 februari 2021 ging het opnieuw mis en ontplofte de raket tijdens het landen. De raket draaide niet verticaal bij het landen, maar klapte in een hoek van zo’n 45 graden op de grond neer, waarna hij in vlammen op ging.
2023: Mijlpalen en tegenslagen
2023: Recordaantal lanceringen
Maart 2023: De Crew Dragon keert op 12 maart terug naar aarde en landt in de Golf van Mexico. De vier ruimtevaarders (twee Amerikanen, een Rus en een Japanner) brachten 157 dagen door in de ruimte. De terugreis werd meerdere keren uitgesteld vanwege slecht weer.
April 2023: SpaceX krijgt toestemming voor een testvlucht van de Starship, een 120 meter hoge, volledig herbruikbare raket bedoeld voor missies naar de Maan en Mars. De testvlucht, gelanceerd vanuit Texas, mislukt: de raket ontploft kort na de lancering in plaats van te landen in de Atlantische Oceaan.In 2023 voerde SpaceX 93 succesvolle lanceringen uit, voornamelijk met de Falcon 9, waarmee het bedrijf een sterke reputatie opbouwde in betrouwbare ruimtemissies.
2024: Successen en uitdagingen
11 juli 2024: Een Falcon 9-lancering mislukt door een lek in vloeibare zuurstof in het zuurstofsysteem van de raket. Een scheur in een sensorleiding van een druksensor, veroorzaakt door trillingen die een klem losmaakten, leidde tot overmatige koeling van motoronderdelen. Hierdoor ontsteek de tweede trap van de raket niet, en de 20 Starlink-satellieten aan boord gaan waarschijnlijk verloren. SpaceX analyseerde het probleem en verwijderde de defecte sensorleiding en sensor, omdat deze niet essentieel waren voor het vluchtveiligheidssysteem. Andere sensoren konden de functie overnemen. Daarnaast werden klemmen gecontroleerd, schoongemaakt en getest in de SpaceX-fabriek.
27 juli 2024: SpaceX herstelt zich met een succesvolle lancering van 23 Starlink-satellieten vanaf NASA’s Kennedy Space Center in Florida. In 2024 behaalde SpaceX in totaal 70 succesvolle lanceringen, wat aantoont dat het incident van 11 juli een uitzondering was.
Juni 2024: SpaceX behaalt een mijlpaal met de succesvolle terugkeer van de Starship, de grootste raket ooit, die landt in de Indische Oceaan zoals gepland. Dit markeert een belangrijke stap richting herbruikbare ruimtereizen.
Juli 2024:
11 juli: Een Falcon 9-lancering mislukt door een lek in vloeibare zuurstof, waardoor de tweede trap van de raket niet ontsteekt. Twintig Starlink-satellieten gaan waarschijnlijk verloren. SpaceX identificeert een defecte sensorleiding als oorzaak en verwijdert deze, aangezien andere sensoren de functie kunnen overnemen.
27 juli: SpaceX lanceert succesvol 23 Starlink-satellieten vanaf NASA’s Kennedy Space Center. In 2024 heeft SpaceX al 70 succesvolle lanceringen uitgevoerd, vergeleken met 93 in heel 2023.
September 2024:
10 september, 11:30: De Polaris Dawn-missie, de eerste commerciële ruimtereis met vier personen, vertrekt. De Amerikaanse miljardair Jared Isaacman, die de missie financierde, maakt op de derde dag een twee uur durende ruimtewandeling samen met Sarah Gillis, een 30-jarige SpaceX-medewerker. De bemanning bestaat verder uit een gepensioneerde piloot van de Amerikaanse luchtmacht en een andere SpaceX-medewerker. SpaceX ontwierp speciale ruimtepakken voor deze wandeling.
2025: Recente ontwikkelingen en tegenslagen
Voor 6 maart 2025: Een onbemande Starship-testvlucht, ongeveer zeven weken eerder, mislukt. De raket explodeert na acht minuten boven de Atlantische Oceaan. Brokstukken vallen neer bij de Turks- en Caicoseilanden, waardoor tientallen vluchten moeten uitwijken. Het Amerikaanse luchtvaartagentschap (FAA) start een onderzoek, maar geeft SpaceX toestemming voor een nieuwe test.
6 maart 2025: Een nieuwe onbemande Starship-lancering vanuit Boca Chica, Texas, gaat opnieuw mis. Enkele minuten na de lancering verliest SpaceX het contact met de tweede trap van de raket, die vervolgens explodeert in de ruimte. De eerste trap, de Super Heavy-draagraket, keert succesvol terug naar de aarde en wordt opgevangen door een SpaceX-kraan. Brandende brokstukken vliegen door de lucht nabij Zuid-Florida en de Bahama’s, wat leidt tot tijdelijke vluchtverstoringen:
Vluchten vanaf de luchthavens van Miami, Fort Lauderdale, Orlando en Palm Beach in Florida worden tot 45 minuten vertraagd.
Een eerdere Starship-lancering vanuit Boca Chica mislukt eveneens. De raket ontkoppelt na bijna vier minuten zoals gepland van de Super Heavy-draagraket, maar SpaceX verliest kort daarna contact met het ruimteschip. Een SpaceX-ingenieur meldt aan CNN dat het ruimteschip bewust werd opgeblazen om te voorkomen dat het in een verkeerde koers zou raken. De Super Heavy keert na ruim zeven minuten succesvol terug naar de aarde.
Maart 2025: Elon Musk kondigt aan dat SpaceX eind maart de twee gestrande astronauten gaat ophalen, die door een falen van Boeing al maanden vastzaten in de ruimte.
27 mei 2025: Een onbemande testvlucht van de Starship mislukt. De raket, gelanceerd om 18:36 uur lokale tijd vanuit Texas, verliest na een half uur de controle. De deur voor het uitzetten van satellieten opent niet volledig, waardoor de raket begint te tollen en uiteenvalt.
18 juni 2025: 06:00 Nederlandse tijd: Een Starship explodeert tijdens een statische vuurtest op de Starbase in Boca Chica, Texas. Alle zes Raptor-motoren zouden gelijktijdig worden getest, maar het bovenste deel van de raket (52 meter hoog) gaat in vlammen op. Niemand raakt gewond dankzij een veiligheidszone. Dit is de vierde achtereenvolgende mislukking voor het bovenste deel van Starship, na mislukte testvluchten eerder in 2025. De FAA onderzoekt de oorzaken, en een datum voor de tiende testvlucht is nog niet vastgelegd.
2026: Toekomstplannen
2026: SpaceX plant in september 2026 een bemande missie naar de Maan met de Starship.
2030: NASA heeft SpaceX gecontracteerd om een bergingsvaartuig te ontwikkelen voor het gecontroleerd afbreken van het ISS, dat in de dampkring moet verbranden. NASA betaalt 843 miljoen dollar voor dit project.
Satelieten
Starshield, de satelliet afdeling van SpaceX gaat een netwerk bouwen van honderden spionagesatellieten voor de NRO, een Amerikaanse inlichtingendienst. SpaceX ondertekende hiervoor al in 2021 een contract ter waarde van 1,8 miljard dollar met de NRO. NRO is de dienst die zich in de VS bezighoudt met informatieverzameling vanuit de ruimte, onder meer ten behoeve van het Pentagon. De satellieten in het nieuwe systeem beschrijven een relatief lage baan om de aarde. Als het netwerk gereed is en naar wens functioneert, kunnen de Amerikaanse regering en legerleiding bijna overal ter wereld veel beter en sneller mogelijke doelen in kaart brengen. Starlink eindigde het lopende boekjaar met een omzet van ongeveer 6,6 miljard dollar. SpaceX is voornemens om een nieuwe fabriek in Texas te bouwen. Musk deelde het nieuws over de aanvraag in een bericht op zijn social-media platform X. Hij wil zijn bedrijven weghalen uit Delaware na een besluit van een rechter in die staat om zijn megabonus te blokkeren. Hij zou een beloningspakket krijgen ter waarde van zo’n 55 miljard dollar, maar een aandeelhouder vond die beloning buitensporig en kreeg gelijk van de rechter. Het bedrijf gaat met het satelliet netwerk Starlink afgelegen gebieden van internet voorzien en begint ook met de aanleg van een GSM netwerk in de ruimte.
Starlink verlaagt zijn abonnementsprijs tot 50 euro per maand en is met die tariefstelling concurrerend met de Nederlandse internetaanbieders. Nederlandse gebruikers betalen nu vijftien euro minder dan voorheen. 23 april 2021 werden vier astronauten gelanceerd naar het internationale ruimtestation (ISS). Aan boord van het ruimstation zijn de afgelopen 20 jaar al zo’n 3000 onderzoeksprojecten uitgevoerd. Starlink ontstond in 2015 en in 2017 werd de naam gedeponeerd en een satellietenfabriek in Redmond (Washington) geopend. Op 22 februari 2018 werden twee testsatellieten genaamd Tintin-A en Tintin-B als secundaire vracht naar een polaire baan om de aarde gelanceerd. Het uiteindelijke netwerk zal echter in oostelijke richting om de aarde cirkelen. Het netwerk zou aanvankelijk uit 4.250 satellieten bestaan die op een hoogte van ongeveer 1.110 tot 1.325 kilometer om de Aarde zouden draaien.
Inmiddels is het beoogde aantal uitgebreid met 7.518 die op een hoogte van 335 tot 346 kilometer om de aarde zullen cirkelen. Ook zal van 1.600 van de origineel geplande 4250 satellieten in een lagere baan op 550 kilometer worden gebracht. Uiteindelijk werd besloten alle satellieten op 550km hoogte te hebben. De belangrijkste reden daarvoor is dat een defecte satelliet op die hoogte binnen enkele jaren terugvalt in de atmosfeer terwijl dat bij 1100 kilometer eeuwen zou duren en veel langdurig ruimteschroot zou veroorzaken. Starlink zal op het grootste deel van de Aarde beschikbaar zijn. De noord- en zuidpool zijn hierop een uitzondering. In april 2019 ontving SpaceX een (eerste) licentie van de FCC om maximaal twee miljoen gebruikers op het netwerk te mogen aansluiten. Starlink verloor onlangs 40 van de 49 gelanceerde Starlink-satellieten door verbranding in de atmosfeer, vanwege een Geo storm De 49 Starlink-satellieten aan boord van een Falcon 9-raket werden na slechts een dag al geraakt door een geomagnetische storm.
Dat zorgde er volgens Starlink voor dat de dichtheid van de atmosfeer veranderde, waardoor de satellieten uit hun baan zouden zijn geraakt. Veertig van de satellieten zouden daarbij genoeg hoogte hebben verloren om in de atmosfeer op te branden. Hoewel het niet de eerste keer is dat het bedrijf satellieten verliest, is dit het grootste enkele verlies tot nu toe. Starlinks satellieten worden na een lancering eerst tot op een hoogte van 210 kilometer in een baan rond de aarde gebracht, waarna wordt nagekeken of de satelliet op een correcte manier werkt. Als dat het geval is, klimmen ze vervolgens naar hun uiteindelijk baan op een hoogte van zo’n 550 kilometer. Als de satellieten echter niet naar behoren werken, worden ze terug de atmosfeer in gebracht.
Dat kan omdat ze initieel in een lage baan rond de aarde zitten. Als ze terug in de atmosfeer zijn, branden de satellieten op, waardoor ze geen gevaarlijk ruimteafval kunnen vormen. Een geomagnetische storm is een verstoring van de magnetosfeer van de aarde die wordt veroorzaakt door de zonnewind, geladen deeltjes die continu door de zon worden afgevuurd. Die zonnewind kan soms sterker zijn dan anders. De storm zorgde er voor dat de atmosfeer op de hoogte van de satellieten warmer en dikker werd. Daardoor ondervonden de satellieten meer atmosferische weerstand, waardoor ze een zogenaamde safe-mode in gingen. Dat moest hen beschermen tegen de storm. Door de turbulentie konden 40 van de satellieten echter niet meer uit safe-mode komen. Daardoor kon de klim naar 550 kilometer niet beginnen. Sinds de eerste lancering in 2019 zijn er intussen meer dan 2000 satellieten in een baan rond de aarde gebracht. SpaceX plant dat uiteindelijk nog op te schalen naar minstens 12.000 en misschien zelfs tot 42.000. De Starlink-dienst is ook in Nederland beschikbaar voor een prijs van 99 euro per maand, en 499 euro eenmalige kosten.
De plannen van Starlink krijgen ook kritiek. Critici zijn bang dat de satellieten een gevaar zullen vormen voor andere ruimtevaartuigen. Starlink wordt door Musk ingezet bij de oorlog in Oekraïne en bij de dreigende burgeroorlog in Iran. Iraanse autoriteiten kunnen Starlink namelijk, in tegenstelling tot kabelinternet, niet zomaar blokkeren of censureren. De Starlink verbinding loopt van een grondstation, via een satelliet naar een schotel op de grond. In grote delen van Oekraïne is de normale internetverbinding via kabel verbroken als gevolg van beschietingen. Burgers en militairen zijn van het systeem van Musk afhankelijk om thuis of op het slagveld informatie te verzenden en ontvangen. Musk wil met de inkomsten van Starlink uiteindelijk een reis naar Mars financieren.
Musk was er op tegen dat de satellieten door Oekraïne zouden worden gebruikt om Rusland met Drones aan te vallen en liet de satellieten uit waardoor een aanval op de Krim mislukte. Uit zijn biografie blijkt dat zijn beslissing werd ingegeven door zijn “acute angst” dat Rusland met kernwapens zou reageren op de aanval. Musk sprak zelfs van een “mini-Pearl Harbor” en vroeg zich af hoe hij in de oorlog verzeild geraakt is”. Het was nooit zijn bedoeling dat het Starlink-netwerk ingezet zou worden voor oorlogsvoering. Het was zijn bedoeling om Netflix and chill mogelijk te maken, om ervoor te zorgen dat mensen les konden volgen en goede, vreedzame dingen konden doen. Geen droneaanvallen uitvoeren.
Het bedrijfsresultaat ligt dan rond de 3,8 miljard dollar. De onderneming ging in 2019 van start in een domein waarin al verscheidene partijen actief waren. Zij richtten zich echter niet op de consumentenmarkt en rekenden hogere tarieven. Starlink heeft naar schatting 2,7 miljoen klanten in 75 landen. Een abonnement kost vijftig euro per maand. Dat brengt bewoners van afgelegen gebieden, van bergtoppen tot woestijnen tot grensgebieden, regelrecht in de digitaal bewoonde wereld en heeft een netwerk van zesduizend satellieten in een lage baan om de aarde. Die stralen internet naar beneden, wat abonnees met een apart kastje kunnen ontvangen en direct gebruiken. Daar zit geen provider of extra hardware tussen. Europa wil een breedbandconstellatie in de ruimte bouwen (IRIS2), maar Duitsland probeert daar nu onderuit te komen. China talmt niet en lanceerde onlangs zijn eerste satelliet voor wat eveneens een groot netwerk moet worden.
Elon Musk reisde half mei 2024 naar het Indonesische Bali om samen met Indonesische ministers de Starlink-satelliet internetdienst te lanceren. Hij tekende ook een overeenkomst over het verbeteren van de connectiviteit in de gezondheidszorg- en onderwijssectoren van het land. Het lanceren van de dienst in een gezondheidskliniek sluit aan bij de bredere missie van Starlink om betaalbare toegang tot hogesnelheidsinternetdiensten te bieden, vooral in achtergestelde en afgelegen regio’s, zei coördinerend minister van Maritiem en Investeringen Luhut Binsar Pandjaitan.
Minister van Communicatie en Informatica Budi Arie Setiadi zei eerder dat lokale internetproviders, die afhankelijk zijn van basistransceiver stations om signalen uit te zenden, de buitenste eilanden niet kunnen bereiken omdat ze een beperkte dekking hebben. De satellieten van Starlink, die in een lage baan om de aarde blijven, zullen hen helpen sneller internet te leveren met landelijke dekking. Minister van Volksgezondheid Budi Gunadi Sadikin zei dat er van de ruim 10.000 klinieken in het hele land nog steeds ongeveer 2.700 zijn zonder internettoegang. Tijdens zijn bezoek nam Musk ook deel aan het 10e World Water Forum, dat de mondiale uitdagingen op het gebied van water en sanitaire voorzieningen wil aanpakken.
Musk sprak in 2022 op het B-20-zakenforum voorafgaand aan een top van de Groep van 20 leidende economieën die plaatsvond op Bali. Het bezoek van Musk komt slechts enkele weken nadat Apple-CEO Tim Cook Widodo op 17 april ontmoette en zei dat het bedrijf zou “kijken naar” de productie in Indonesië. Microsoft-CEO Satya Nadella kwam op 30 april op bezoek en zei dat het bedrijf de komende vier jaar 1,7 miljard dollar zou investeren in een nieuwe cloud- en kunstmatige-intelligentie-infrastructuur in Indonesië. Indonesië heeft onder Widodo de ontwikkeling van de digitale technologie- en informatiesector bevorderd, met als doel de Gouden Indonesië 2045-visie van de regering te verwezenlijken. Het land hoopt een van de vijf grootste economieën ter wereld te worden met een BBP van maximaal 9 biljoen dollar, precies een eeuw nadat het onafhankelijk werd van de Nederlandse kolonisten.
Twitter/X
Elon Musk heeft zijn platform X samengevoegd met zijn AI-bedrijf xAI. Om de fusie te realiseren werd X overgenomen door xAI. Musk heeft beide bedrijven voor het grootste deel in bezit. xAI heeft onder meer een chatbot ontwikkeld, die Grok heet. Grok maakt nu al gebruik van data die door X worden aangeleverd. Met xAI wil Musk de concurrentie aangaan met andere AI-bedrijven zoals ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI. Musk heeft laten weten dat de bedrijven na de overname data, computerinfrastructuur en werknemers zullen combineren. X heeft volgens hem op dit moment 600 miljoen actieve gebruikers. Bij de transactie is xAI volgens Musk gewaardeerd op 80 miljard dollar en X op 33 miljard dollar. X was in 2024 feitelijk nog slechts 19 miljard euro waard.
In het najaar van 2022 betaalde hij ongeveer 44 miljard dollar voor Twitter, wat hij tot X heeft omgevormd. In ruil daarvoor sloot hij leningen af ter waarde van ongeveer twaalf miljard dollar.Musk kocht in oktober 2022 Twitter voor 44 miljard dollar en leende hiervoor 13 miljard dollar bij zeven grote banken. Zelf legde hij 27 miljard in. Musk stemde er in april mee in om 54,20 dollar per aandeel voor Twitter te betalen. Dat was vlak voordat de financiële markten kelderden. Vervolgens probeerde hij maandenlang onder de deal uit te komen. Twitter spande daarop een rechtszaak aan om Musk te dwingen zijn belofte na te komen.
Om kosten te besparen, ontsloeg Musk 80% van het personeel van Twitter. Hij stuurde ook het volledige bestuur van Twitter weg om zelf interim-topman te worden. Een deel van het personeel moest hij even later weer terughalen nadat bleek dat fundamentele werkzaamheden niet meer werden gedaan. Sinds Musk het roer heeft overgenomen, hebben verschillende grote bedrijven hun advertenties op het platform opgeschort. Elon Musk betaalde zo’n 44 miljard dollar om Twitter van de beurs te halen en betaalde dat met aandelen Tesla. Twitter had 217 miljoen dagelijks actieve gebruikers en er werkten zo’n 7500 mensen. de overname van Twitter werd 28 oktober 2022 afgerond. Musk is al vanaf april bezig met de aankoop, maar wilde later van de deal af.
Twitter spande daarop een rechtszaak aan om de verkoop alsnog te laten doorgaan. Uiteindelijk veranderde Elon van gedachten en koos eieren voor zijn geld. De rechter had de rechtszaak tot 28 oktober gepauzeerd, omdat Musk erop rekende Twitter op die dag te kunnen kopen. Daarvoor zou hij nog 13 miljard aan krediet moeten krijgen van een groep banken, geleid door Morgan Stanley. Banken hebben de afgelopen dagen de definitieve overeenkomst over deze lening opgesteld en ook andere investeerders staken miljarden dollars in de overname zoals Oracle-oprichter Larry Ellison en cryptobedrijf Binance. Een van de huidige aandeelhouders, prins Al Waleed Bin Talal Al Saud uit Saoedi-Arabië, wil zijn belang in Twitter van bijna 4 procent behouden. Elon Musk wilde met het kopen van Twitter het maken van “X”, de alles-app versnellen. ‘X’ moet gaan lijken op het Chinese WeChat, waarbij gebruikers behalve chatten en videobellen, ook kunnen winkelen en gamen. Bovendien kunnen ze maaltijden en taxi’s bestellen en allerlei bankzaken doen met een eigen betalingssysteem. Het wordt op X, binnenkort niet meer mogelijk voor accounts om anderen te blokkeren.
Alleen privéberichtjes zijn binnenkort nog tegen te houden. Elon Musk probeert meer opbrengsten te creëren. Sinds hij het Twitter platform kocht, is hij echter ongeveer de helft van zijn advertentie-inkomsten kwijtgeraakt. Elon Musk wil alle gebruikers van X, voorheen Twitter, maandelijks een klein bedrag laten betalen omdat een betalingssysteem de enige manier is om bots tegen te gaan. Sinds 2022 probeert Musk gebruikers te laten betalen voor een verbeterde service, die nu X Premium heet. In de VS kost X Premium momenteel 8 dollar per maand. De prijs verschilt afhankelijk van het land waarin een abonnee zich bevindt.
Dustin Moskovitz, medeoprichter van Facebook, vindt dat Elon Musk moet aftreden omdat er op X geregeld antisemitische berichten staan. Zo trekt multinational IBM zich terug als adverteerder op X om dit soort berichten. Ook KRO-NCRV stopte per direct met het gebruik van X als communicatiekanaal vanwege de aanhoudende, veelal anonieme, haatdragende en ronduit racistische uitingen die op X worden gedaan. Volgens Moskovitz, tegenwoordig topman van softwareleverancier Asana, staat X-topvrouw Linda Yaccarino voor een dilemma: “Neemt ze afstand van het antisemitisme of wil ze het risico lopen nog meer adverteerders te verliezen. De ophef volgt op de publicatie van screenshots van advertenties voor grote Amerikaanse merken zoals Apple, Oracle en IBM die te zien waren naast berichten waarin de ideeën van Adolf Hitler of het Derde Rijk werden opgehemeld. Musk zou zelf onlangs een geplaatst bericht waarin werd gesteld dat ‘Joden de haat tegen blanken aanwakkeren’, hebben onderschreven met de opmerking: “Je spreekt de waarheid.”
Adverteerders die niet langer bij X wensten te adverteren kregen van Musk de boodschap “Fuck you”
De Europese Commissie neemt juridische stappen tegen X. Het bedrijf doet volgens Brussel te weinig tegen de verspreiding van desinformatie en haat. De commissie verdenkt het sociale netwerk van schending van de verplichting om verspreiding van illegale content en desinformatie tegen te gaan en dat X niet transparant is over het aantal mensen dat gebruikmaakt van zijn platform. Het sociale netwerk wordt verder verdacht van het inzetten van misleidende vormgeving in zijn website of app. Brussel pakt X aan op basis van de nieuwe Digital Services Act (DSA). De Europese Commissie kan boetes opleggen die kunnen oplopen tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet van het bedrijf. De boete zal mogelijk in de zomer van 2025 worden aangekondigd en kan oplopen tot meer dan 1 miljard dollar (ruim 900 miljoen euro).
Om grote internetbedrijven te dwingen zich aan de regels te houden, kan Europa ook werken met dwangsommen. Die kunnen oplopen tot 5 procent van de dagomzet van het bedrijf. Elon besloot daarom een extra kantoor te openen met zo’n 100 moderators. De focus zal echter wel liggen op het bestrijden van seksuele uitbuiting van kinderen, vertrouwen en veiligheid. Elon ligt in de clinch met het hooggerechtshof in Brazilië. Hij kreeg een dwangsom opgelegd als hij nepnieuws accounts over Bolsonaro opnieuw online zou zetten. Vorig jaar gelastte rechter Moraes ook een onderzoek naar leidinggevenden van het sociale berichtenplatform Telegram en Alphabet’s Google. Als X zich niet houdt aan het gerechtelijke bevel om bepaalde accounts te blokkeren, krijgt hij een boete van 100.000 reais ($19.740) per dag. Elon Musk heeft een rechtszaak gewonnen die tegen hem was aangespannen om het ontslag van duizenden werknemers bij X. Het personeel beweerde nog geld te moeten krijgen van Musk, maar een rechter in San Francisco heeft hun claims van de hand gewezen. Volgens de aanklacht waren X en Musk nog minstens een half miljard dollar aan ontslagvergoeding verschuldigd aan de ongeveer 6000 werknemers. Zij waren ontslagen nadat de miljardair de berichtendienst in oktober 2022 voor 44 miljard dollar had overgenomen.
De Braziliaanse rechter de Moraes van het Hooggerechtshof heeft de financiën van Starlink weer vrijgegeven nadat hem eerder verboden werd om financiële transacties in dat land uit te voeren. Dit was gebaseerd op een de vaststelling dat Starlink verantwoordelijk werd gehouden voor de eerder opgelegde boetes, die volgens Musk ongrondwettelijk aan X waren opgelegd. De blokkade was in het geheim uitgevaardigd en zonder Starlink de mogelijkheid te geven om in beroep te gaan. Starlink bedient een kwart miljoen klanten in Brazilië, waaronder kleine bedrijven, scholen en hulpverleners. De ruzie duurde voort, waarna de rechter ook X blokkeerde. Het platform moest een nieuwe wettelijke vertegenwoordiger in het land aanstellen. Inwoners die X toch gebruiken kunnen een boete krijgen van 10 to 50.000 real. De 20.000 internetproviders in het land kregen de opdracht om X onbereikbaar te maken. Rond 5.00 uur zaterdagmorgen was X in de eerste delen van het land al niet meer te gebruiken. Ook Google en Apple moesten de applicatie X uit hun respectievelijke app stores halen.
De discussie ontstond toen De Moraes X.Corp een gerechterlijk bevel gaf om een een lijst van publieke opponenten van Lula en andere critici te censureren en te blokkeren. Nadat Musk dit weigerde vanwege de vrijheid van meningsuiting dreigde De Moraes om het personeel van X.Corp te arresteren, waarop Musk zijn personeel in veiligheid bracht en de lokale afdeling sloot. Daarop legde De Moraes een boete op van 200 miljoen dollar en legde beslag op alle asset van Starlink die niets met het voorval te maken had. De Moares dwong Trump om de lokale afdeling weer terug te plaatsen en een lokale afgevaardigde te stationeren. Maar omdat deze het risico loopt om gearresteerd te worden weigerde Musk dit terecht. Zowel De Moares als Lula schonden hiermee de grondwet. Musk verloor veel klanten die massaal overschakelden op Bluesky. X maakte 10 september alsnog ruim 28 miljoen real (ruim 4,5 miljoen euro) over naar de Braziliaanse overheidsrekening, waarna 8 oktober 2024 X weer werd toegestaan. X moest nog wel X heeft negen accounts blokkeren die volgens het hooggerechtshof nepnieuws verspreidden en heeft het bedrijf een wettelijke vertegenwoordiger in Brazilië aangewezen.
Elon Musk’s X klaagt Mars, Unilever, CVS Health, Orsted, en de World Federation of Advertisers (WFA) aan omdat ze onrechtmatig gezamenlijk de site X boycotten waardoor “miljarden dollars” aan advertentie-inkomsten worden ontnomen. Musk tweette op X: “We hebben 2 jaar lang geprobeerd aardig te zijn en kregen niets dan loze woorden. Nu is het oorlog.” De rechtszaak heeft betrekking op de periode in 2022, vlak nadat Musk X, toen nog Twitter, had gekocht en de advertentie-inkomsten daalden. Sommige bedrijven waren huiverig om op het platform te adverteren, omdat ze vreesden dat de nieuwe eigenaar het verwijderen van schadelijke online-inhoud niet serieus genoeg nam.
De advertentie-inkomsten van X daalden met meer dan de helft in het jaar nadat Musk het bedrijf had gekocht. X beweert in zijn rechtszaak dat de aangeklaagde bedrijven onterecht uitgaven hebben achtergehouden door de veiligheidsnormen te volgen die zijn opgesteld door een WFA-initiatief genaamd Global Alliance for Responsible Media (Garm). Het doel van Garm is om “de sector te helpen bij het aanpakken van de uitdaging van illegale of schadelijke inhoud op digitale mediaplatforms en het genereren van inkomsten via advertenties”. Musk beweert dat de bedrijven hiermee tegen hun eigen economische belangen in hebben gehandeld in een samenzwering tegen het platform en daarmee de Amerikaanse antitrust- of mededingingswetgeving hebben overtreden. Zelfs als Musk de zaak wint kan hij drijven niet alsnog dwingen om advertentieruimte op het platform te kopen. Musk eist daarom een niet nader gespecificeerde schadevergoeding en een gerechtelijk bevel tegen alle aanhoudende pogingen om reclame-uitgaven in te houden.
De omzet van X zit nu in een ‘zeer penibele situatie’, schrijven The Wall Street Journal en The Verge op basis van interne e-mails van Elon Musk. Volgens de interne e-mail zou het platform moeite hebben met winst maken. Musk ontkent op X de e-mail te hebben verstuurd. “Onze gebruikersaantallen groeien niet, de omzet is niet indrukwekkend en we spelen nog maar net quitte”, zegt Elon Musk. X verloor sinds de overname veel adverteerders omdat de advertenties van grote partijen getoond zouden worden naast pronaziposts. Inmiddels zouden ‘sommige merken’ weer op het platform adverteren, waardoor de omzet van X weer groeit. Musk verwacht dat het in de toekomst beter zal gaan met X, vanwege de macht die het platform zou hebben bij het ‘richting geven aan landelijke discussies’. “We zien ook dat andere platforms onze inzet voor de vrijheid van meningsuiting en onbevooroordeelde waarheid overnemen”, schrijft Musk.
Daarmee verwijst hij naar Meta’s plannen om te stoppen met factchecken en over te stappen op communitynotes. Banken zouden van plan zijn om de miljardenleningen te verkopen die zij hadden gedaan aan Musk om X over te nemen. Deze week zouden Morgan Stanley, Bank of America en Barclays samen leningen van zo’n 3 miljard dollar willen verkopen aan investeerders. De banken hopen daarbij zo’n 90 tot 95 procent van het investeerde geld terug te krijgen. De krant merkt op dat banken dergelijke leningen normaliter sneller willen verkopen, maar dit niet konden doordat X minder waard is geworden sinds Musks overname van het bedrijf. X’ waarde zou inmiddels stijgen, onder meer door Musks verbintenis aan Trump en zijn huidige rol bij de Amerikaanse overheid.
Zes dagen voor Trumps inauguratie op 20 januari spande de de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een rechtszaak aan tegen Musk, die te lang zou hebben gewacht met publicatie dat hij in 2022 een groot belang had verworven in Twitter. De SEC stelde dat Musk de federale effectenwetgeving had overtreden door 11 dagen te lang te wachten met het bekendmaken van zijn eerste aankoop van 5% van de gewone aandelen van Twitter. Volgens een SEC-regel moeten investeerders binnen 10 kalenderdagen bekendmaken wanneer zij een eigendomsdrempel van 5% overschrijden.
Volgens de SEC kocht Musk, ten koste van nietsvermoedende investeerders, voor meer dan 500 miljoen dollar aan Twitter-aandelen tegen kunstmatig lage prijzen. Op 4 april 2022 maakte hij zijn aankopen eindelijk bekend. Op dat moment had hij al een belang van 9,2%. Volgens de SEC steeg de aandelenkoers van Twitter met meer dan 27% na deze bekendmaking. Musk is ook door voormalige aandeelhouders van Twitter aangeklaagd bij een federale rechtbank in Manhattan vanwege deze late openbaarmaking. Musk beweert dat zijn vertraging een vergissing was.
Musk heeft al lang onenigheid met de SEC, onder meer nadat de SEC hem in 2018 aanklaagde vanwege zijn Twitter-berichten over zijn mogelijke privatisering van Tesla en het verkrijgen van financiering om dat te doen.Hij schikte de rechtszaak door een boete van 20 miljoen dollar te betalen, akkoord te gaan met het vooraf laten beoordelen van een aantal Twitter-berichten door advocaten van Tesla en door zijn rol als voorzitter van Tesla op te geven. De SEC eiste ook sancties van Musk nadat hij in september vorig jaar een door de rechtbank bevolen getuigenis voor het Twitter-onderzoek had gemist, zodat hij de lancering van SpaceX’s Polaris Dawn-missie op Cape Canaveral in Florida kon bijwonen. Een federale rechter in San Francisco wees dat verzoek af, omdat Musk later getuigde en akkoord ging met het betalen van de reiskosten van de SEC.
X Money
Musk gaat betalingsverkeer mogelijk maken, “X Money” staat op het punt van lancering. Onlangs lekte er een stukje computercode van X Money waaruit blijkt dat het betaalplatform gelanceerd werd. In die computercode stond: “X Money is niet beschikbaar in jouw staat.” Tot nu toe kreeg X Money in 39 staten een licentie als betalingsverwerker. En in combinatie met die tekst kwam men tot de conclusie dat Elon Musk niet wil wachten op toestemming in alle 50 staten van de Verenigde Staten. Elon Musk laat daarom ook Visa nieuwe betaalmogelijkheden op X organiseren. Visa is de eerste partner voor het ‘X Money’, zoals de betalingsdienst gaat heten. Gebruikers van X kunnen hun geld straks, behalve met UTK ook via Visa uploaden in een digitale portemonnee. Visa zal de betaalpassen van klanten aan elkaar koppelen zodat zij geld naar elkaar kunnen overmaken via een peer-to-peerbetaalsysteem. Het moet daarnaast ook mogelijk worden om geld via X Money over te maken naar ‘traditionele’ bankrekeningen. X gaat hiermee de concurrentie aan met andere betalingsdiensten zoals Venmo van PayPal en de Apple Wallet. Dochterbedrijf X Payments werkt al langer aan wettelijke goedkeuring voor betalingen via het platform. Volgens Musk heeft het bedrijf deze goedkeuring inmiddels al verkregen in 41 Amerikaanse staten. X money gebruikt dus ook Utrust (UTK), een gedecentraliseerd platform waarmee handelaren cryptobetalingen voor goederen en diensten kunnen accepteren. De app van het netwerk biedt directe crypto-naar-contant-afwikkelingen en ondersteunt meer dan 35 cryptocurrencies.
Crypto
Donald Trump benoemde Elon Musk tot leidinggevende van een nieuw ministerie genaamd ‘Department of Government Efficiency’,(DOGE). Samen met de multimiljardair Vivek Ramaswamy, die zelf eerder een poging deed om de Republikeinse presidentskandidaat te worden, moest Musk het nieuw ministerie leiden gericht op het verminderen van de overheidsuitgaven. Dogecoin werd dus niet geheel toevallig ook de naam van een cryptomunt. De zogeheten memecoin, vernoemd naar de meme in de cryptowereld rondom de hondensoort Shiba Inu, is een rode lijn in de crypto-invloeden rondom Musk. Zo veranderde Musk eerder het logo van zijn platform X – toen nog Twitter – naar het logo van dogecoin. Eerder bekende Musk zelf ook flink te hebben geïnvesteerd in de cryptomunt. Voor zijn autobedrijf Tesla heeft hij ook online aankopen voor merchandise geaccepteerd in de cryptomunt dogecoin. Eerder liep er vanuit investeerders ook een rechtszaak tegen Musk vanwege het mogelijk manipuleren van de koers van de cryptomunt. 13 februari 2025 veroorzaakt Musk opschudding op de cryptomarkt door zijn naam op X te veranderen naar Harry Bōlz. De naam, een woordspeling op “harig” en “ballen”, is dezelfde als een cryptocurrency meme die enkele uren later werd gelanceerd. Kort nadat hij zijn naam op het sociale netwerk had veranderd in Harry Bōlz, werd de betreffende cryptocurrency gelanceerd op het platform PumpFun. Binnen minder dan 30 minuten steeg de waarde van de memecoin verrassend met 17.000%. De Marketcap van de memecoin zou meer dan 11 miljoen dollar hebben bereikt. De prijs van Dogecoin daalde begin juni 2025 behoorlijk, van $ 0,19 naar $ 0,17 naar aanleiding van de openbare ruzie tussen Elon Musk en president Donald Trump.
xAI
Elon wilde eerder met een financieringsronde tot 1 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) ophalen voor xAI via een aandelenemissie. xAI haalde uiteindelijk 6 miljard dollar binnen bij grote investeerders. Ook zegt het bedrijf een “bindende overeenkomst” te hebben gesloten met niet nader genoemde partijen voor de verkoop van de resterende aandelen. Begin november stelde hij zijn eigen AI-product voor, genaamd Grok. Die creatie heeft toegang tot informatie van X, waarvan hij een meerderheid van de aandelen heeft. Elon Musk voert nu gesprekken voor nog meer investeringen ter waarde van 6 miljard dollar. Grok maakt gebruik van data van X. Gebruikers van X met een abonnement op het platform kunnen Grok gebruiken. Ook met staatsinvesteringsfondsen in het Midden-Oosten is contact gezocht. Morgan Stanley zou de fondsenwerving coördineren. Het totale bedrag ligt nu dus aanzienlijk hoger. Bronnen meldden dat daarvan al zo’n 500 miljoen dollar is toegezegd door investeerders. xAI start met Grok, een AI zoek assistent dat te gebruiken is op het X platform door betalende gebruikers. Elon Musk heeft op X gevraagd of Tesla 5 miljard dollar moet investeren in zijn xAI. Daarbij schreef hij dat hij ‘de wateren aan het testen was’ voor een mogelijke financieringsdeal.
De biografie ‘Elon Musk’ (uitgeverij Simon & Schuster) verscheen op 12 september 2023 en werd geschreven door Walter Isaacson.
Musk wordt er in omschreven als een maniakaal en impulsief gedreven persoon
MisterGreen
MisterGreen veilt Tesla’s zonder obligatiehouders te informeren, gebruikt de opbrengsten voor andere verplichtingen en heeft sinds december 2024 geen rente meer betaald. De financiële basis is geraakt door restwaardeverliezen, en er is onzekerheid over terugbetaling van de obligaties. Tot en met februari 2025 zijn er geen significante verbeteringen gemeld, en op 10 april 2025 lijkt de situatie ongewijzigd, met voortdurende zorgen voor beleggers. De situatie rond MisterGreen, een Nederlandse leasemaatschappij die zich exclusief richt op Tesla’s, heeft de afgelopen jaren geleid tot zorgen bij particuliere beleggers, met name obligatiehouders.
In 2023 werd een nettoverlies van 5,8 miljoen euro geboekt. Dit verlies is deels toe te schrijven aan de scherpe daling van de restwaarden van gebruikte Tesla’s. De leasemaatschappij, opgericht in 2007, groeide snel en richtte zich uitsluitend op elektrische voertuigen, met een vloot van 4.801 auto’s per 1 juli 2024. Hun eigen vermogen bedroeg in 2022 nog €14,4 miljoen, bedoeld als buffer tegen restwaardeverliezen, maar dit bleek onvoldoende om de huidige crisis te dempen. De exclusieve focus op Tesla’s, hoewel een strategische keuze in het verleden, bleek riskant. In 2019 was MisterGreen de snelst groeiende leasemaatschappij in Nederland, maar de markt voor gebruikte Tesla’s werd in 2024 getroffen door een “perfect storm”: een overaanbod door aflopende leasecontracten, prijsverlagingen van nieuwe Tesla’s en huiverigheid bij consumenten door afschaffing van stimuleringsregelingen en introductie van wegenbelasting vanaf 2025.
Sinds december 2024 heeft MisterGreen de rentebetalingen aan obligatiehouders stopgezet, wat een directe impact heeft op particuliere beleggers die via DuurzaamInvesteren ruim 20 miljoen euro hebben geïnvesteerd in achtergestelde obligaties sinds 2019. Obligatiehouder Isaac Huijink uitte zijn frustratie in december 2024, toen hij aangaf dat de opbrengsten van geveilde Tesla’s, zoals een Model 3 Long Range uit 2019 voor 12.000 euro (exclusief btw en veilingkosten), worden gebruikt voor andere verplichtingen, zoals banken, in plaats van aan beleggers ‘MisterGreen stopt met rentebetalingen aan obligatiehouders’. Dit gevoel van onrecht wordt versterkt door het gebrek aan transparantie: de laatste communicatie van MisterGreen dateerde van 28 februari 2024, en beleggers tasten in het duister over de financiële situatie. De belangen van obligatiehouders worden behartigd door een stichting, maar controversieel is dat deze deels wordt bestuurd door MisterGreen zelf, wat volgens Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een belangenconflict oplevert. Achtergestelde obligaties, zoals die van MisterGreen, hebben een lage prioriteit bij terugbetaling, en bij een eventueel faillissement is de kans groot dat beleggers met lege handen achterblijven, zoals faillissementsadvocaat Jeroen Fleers in december 2024 benadrukte.
Om liquiditeit te genereren, veilt MisterGreen wekelijks tientallen Tesla’s via platforms zoals Troostwijk Auctions, BCA en Autorola, zonder de obligatiehouders hierover te informeren. De veilingen, die volgens Wilbert Philippo van LeaseVergelijker sneller liquiditeit opleveren en opslagruimte besparen, brachten in 2024 tussen de 10.000 en 14.000 euro per Tesla op. Niet alle auto’s worden geveild; een deel gaat opnieuw in lease via het ReDrive-programma, wat duurzaamheid bevordert, maar de opbrengsten worden volgens medeoprichter Mark Schreurs gebruikt voor “bedrijfsvoering”, waaronder financiële verplichtingen aan banken zoals ABN AMRO en Rabobank, die eerste pandrecht hebben op de voertuigen.
In december 2024 was MisterGreen in gesprek met potentiële overnamepartijen, en in februari 2025 waren ze nog steeds in onderhandeling met financiers na het schenden van leningvoorwaarden. De COO, Mark Schreurs, benadrukte in december 2024 dat er “geen specifieke aanleiding” was voor de veilingen, maar eerder een standaardpraktijk in de markt, wat contrasteert met de zorgen van beleggers. Het bedrijf werkt aan een herstructurering, maar de gevolgen voor obligatiehouders zijn onzeker. Een onverwachte detail is dat, ondanks de financiële problemen, MisterGreen operationele verplichtingen nog steeds kan nakomen, wat suggereert dat de liquiditeit voorlopig voldoende is voor dagelijkse activiteiten, maar niet voor obligatiehouders.
Er is geen informatie gevonden over updates na februari 2025, wat betekent dat de situatie op 10 april 2025 ongewijzigd lijkt. Het is waarschijnlijk dat de onzekerheid voor obligatiehouders voortduurt, gezien de complexe onderhandelingen en de lage prioriteit van achtergestelde leningen bij eventuele insolventie.
De problemen bij MisterGreen staan niet op zichzelf.
De markt voor gebruikte Tesla’s kampt met een overaanbod door aflopende leasecontracten, terwijl Tesla de nieuwprijzen verlaagde, wat de aantrekkelijkheid van tweedehandsmodellen vermindert. Daarnaast speelt het gedrag van Tesla-topman Elon Musk een rol, met controversiële publieke optredens die het vertrouwen in het merk schaden, wat wereldwijd de verkoop drukt. Andere leasemaatschappijen, met een spreiding over meerdere merken, kunnen de waardedaling beter opvangen, maar MisterGreen’s focus op één merk bleek een groot risico, zoals Wilbert Philippo van LeaseVergelijker in december 2024 benadrukte. Op X-berichten verschenen berichten over aanhoudende financiële problemen en niet-goedgekeurde jaarrekeningen. De financiële stand van zaken van MisterGreen, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in elektrische autoleasing, is op dit moment zorgwekkend, maar er is geen officiële bevestiging van surseance van betaling in de beschikbare informatie. Volgens recente berichten kampt MisterGreen met aanzienlijke financiële problemen, voornamelijk door een conflict met leasemaatschappij Terberg Leasing, dat de operationele en financiële stabiliteit heeft ondermijnd. Dit conflict leidde tot een rechtszaak waarin MisterGreen in het ongelijk werd gesteld, met een veroordeling tot het betalen van een schadevergoeding van €5,6 miljoen aan Terberg Leasing. Dit heeft de cashflow verder onder druk gezet.
Daarnaast heeft MisterGreen in 2023 een verlies van €2,5 miljoen gerapporteerd, terwijl het eigen vermogen negatief was (€-1,2 miljoen). Het bedrijf heeft geprobeerd kapitaal op te halen via een obligatielening van €10 miljoen, maar deze emissie is grotendeels mislukt, met slechts een fractie van het beoogde bedrag opgehaald. Dit heeft geleid tot een acute liquiditeitscrisis. Berichten op platforms zoals X suggereren dat MisterGreen moeite heeft om aan betalingsverplichtingen te voldoen, waaronder aan leveranciers en personeel, maar deze claims zijn niet onafhankelijk geverifieerd.
Er zijn geen officiële aankondigingen van surseance van betaling of faillissement per juni 2025, maar de situatie lijkt precair. Het bedrijf heeft aangegeven te werken aan een herstructureringsplan, mogelijk met nieuwe investeerders, om de continuïteit te waarborgen. Zonder concrete verbeteringen of nieuwe financiering is het risico op surseance of faillissement nog dit jaar reëel.