Circle Media Group Roto Smeets

In 2017 Circle Media Group Roto Smeets over en 12 april 2019 werd er al surseance van betaling voor Roto Smeets Deventer, Roto Smeets Weert en Senefelder Misset in Doetinchem aangevraagd. Al snel daarna ging het hele concern failliet. De drukkerijen bleven eerst nog gewoon operationeel en ook de marketingtak in Amstelveen viel nog buiten de surseance. Ook activiteiten in België, Oostenrijk, Spanje en Hongarije waren hier geen onderdeel van. Senefelder werd afgeslankt doorgestart door Shathoo Beheer van Anne Ringsma en zoon Thom Ringsma (directeur van drukkerij Habo da Costa in Vianen) en Vincent P.H. Opschoor (CFO van Ten Brink Offset).

Habo Dacosta ging uiteindelijk 1 febrauri 2024 ook failliet. Curator is mr. W.J.B. van Nielen. Anne Ringsma is dan al niet meer actief betrokken in de grafische branche.  In april 2019 werd met hulp van Shato een doorstart mogelijk gemaakt voor Senefelder in Doetinchem. Veel van de titels van destijds New Skool Media (tegenwoordig Roularte Media Nederland) werden destijds ondergebracht bij Habo Dacosta, na achtereenvolgende faillissementen van diverse Roto Smeets vestigingen.

Ringsma heeft vanuit Shato ook de verantwoordelijkheid binnen Senefelder, waar Ronald van Rossum de dagelijkse leiding heeft. Drukkerij Senefelder Misset uit Doetinchem, maakte ook een doorstart met Shatho Beheer. Senefelder Misset is sinds het faillissement van Roto Smeets gewoon open gebleven. Het bedrijf ging in afgeslankte vorm verder met tussen de 160 en 180 voltijdsbanen. Voor het faillissement waren dat er nog 225. Er werkten in totaal 231 mensen bij de drukkerij. De ontmanteling van de Circle Media Group ging in hoog tempo door. In Oostenrijk bleek een doorstart van de offset rotatie drukkerij Oberndorfer niet mogelijk.

De Belgische drukkerij Hélio Charleroi in Fleurus, ook onderdeel van de Circle Media Group, ging begin 2019 al failliet. Bij Hélio werkten 180 mensen die met name drukten voor de retailsector. Volgens de directie was er door een continue daling van de drukvolumes in Europa een structurele overcapaciteit ontstaan en een ‘dodelijke prijsconcurrentie’. Hélio Charleroi had in 2017 een omzet van bijna 39 miljoen euro. Het gecumuleerde verlies bedroeg 7,7 miljoen euro. Circle Media Group sloot recent ook diepdrukkerij Helprint in Finland en na faillissement ook de diepdrukkerij Helio Charleroi. Het gecumuleerd verlies bedroeg 7,7 miljoen euro. Het bedrijf moest al enkele keren af slanken. Tien jaar geleden waren er nog tweemaal zoveel mensen in dienst.

Sinds januari 2012 was Joost de Haas de nieuwe topman van Roto Smeets maar het lukte ook hem niet om het bedrijf zelfstandig overeind te houden. In 2013 vloeiden al 170 personeelsleden en een bestuurslid af en waren er nog plannen om de afgestoten tijdschriften Grazia, Playboy en Panorama van de Finse uitgever Sanoma over te nemen. De deal ging echter niet door. Directeur Richard van den Berg, manager corporate communications, Emily Knegtel en technisch directeur Jacques Kars verlieten het bedrijf. Roto Group en de circa 1000 werknemers werden overgenomen door de Circle Media Group die vestigingen heeft in Oostenrijk, België, Duitsland, Finland en Spanje met circa 1.500 werknemers.

Roto Smeets Group had twee divisies, print (Deventer, Weert, Doetinchem) en in Hongarije, met een marketingtak in Amstelveen. Het bedrijf werd geherfinancierd door Rabobank en DLL. Media Solutions had eerder alle aandelen van Roto Smeets Group nv (ROTO.AE) definitief overgenomen. IMS was speciaal voor dit doel door een zestal grootaandeelhouders van Roto Smeets opgericht. International Media Solutions (IMS) ontsloeg negentig werknemers bij de vestiging in Etten-Leur en sloot de vestiging.  ISM Weert stopte met het drukken van de Europese oplage van The Economist, een opdracht die al drie jaar liep met een oplage van 112.000 exemplaren voor Frankrijk, de Benelux, Spanje, Italië en Zweden. ISM zou de opdracht bewust hebben laten gaan, omdat door de reorganisatie in Weert de order minder goed op de persen zou passen. Na de sluiting hield IMS nog drie drukkerijbedrijven over: Senefelder Misset in Doetinchem, Roto Smeets Weert en Roto Smeets Deventer. Roto Smeets (IMS) was met drie drukkerijen de grootste grafische onderneming van Nederland.

Bij de Roto Smeets Group werd destijds enkele malen gestaakt.. Bij het voormalige Roto Smeets in Deventer hielden circa honderd werknemers 23 juli 2015 ook al een spontane staking vanwege het cao-conflict in de grafische sector, waar de onderhandelingen met werkgeversorganisatie KVGO opnieuw waren vastgelopen.

De grootaandeelhouders Marsala B.V., Stichting Administratiekantoor W.A.N. Riva Investments, Florijn Investments B.V., ING Groep N.V., J.G.H.M. Niessen, Shato beheer en Parcom Investment Fund I B.V. namen de operationele activiteiten van de Roto Smeets Groep onlangs nog over met hun International Media Solutions (IMS B.V.). De grootaandeelhouders betaalden uiteindelijk 13.571.100 euro voor het bedrijf.

Geert Schaaij van Beursgenoten (Schaaij Beheer en Diensten B.V.) heeft de lege beursnotering van de Roto Smeets Groep overgenomen en maakte er een beleggingsfonds van met de naam Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC). Het beursvehicle werd in 2023 voor hem met zijn 70% aandelen ruim 7 miljoen euro waard.

Bij de Roto Smeets Groep (RSG) hoorden de vennootschappen Roto Smeets Prepress, Roto Smeets De Boer Personeels- en Multi Media Centrum BV in Hilversum, Roto Smeets De Boer Beheer in Hilversum, Henkes Senefelder in Purmerend, PlantijnCasparie in Heerhugowaard, Vlaardingen en Breda en Business Media in Utrecht.

Onder het concern vallen ook De Wit Binders in Eindhoven, Antok Nyomdaipari in Hongarije, Senefelder Misset, X- media Solutions en NextGen Publishers in Doetinchem, de PSH groep (die behalve  in Doetinchem ook een vestiging heeft in Amstelveen), RS GrafiServices in Utrecht en Eindhoven, reclame en communicatiebureaus Mediapartners en vdbj in Amstelveen en Leads to loyals in Capelle aan de IJssel. In 2007 probeerde Roto Smeets om de Europese activiteiten van Quebecor over te nemen, maar dat werd tegengewerkt door de aandeelhouders.

In 2009 werd de naam Roto Smeets De Boer N.V. verandert in Roto Smeets Group N.V. De N.V. functioneert als houdstermaatschappij van de tot het concern behorende binnen- en buitenlandse ondernemingen met verkoopkantoren in Brussel, Kopenhagen, Bielefeld, Parijs, Sawbridgeworth en Täby en drukkerijen in Deventer, Etten-Leur, Weert, Doetinchem, Celldömölk, Hongarije, Eindhoven en Utrecht.  Anne Ringsma van Shato verkreeg zijn 20 procent van de aandelen nadat hij zijn aandelen in RSDB had verkocht. De aandelen had hij eerder verkregen door de verkoop van de Plantijn Groep.

In 2009 werd Bernard Van der Heijden binnen gehaald om RSG verder te reorganiseren. Onder zijn beleid moesten bijna alle werknemers een deel van hun loon inleveren om de zaak te redden en werden de bonussen bevroren. Het ging om 98 procent van de ongeveer 1.800 werknemers die gemiddeld 100 euro per maand minder brutoloon kregen. Desondanks werd in mei 2010 een grote vestiging in Utrecht gesloten en werden honderden arbeidsplaatsen geschrapt.

Grootaandeelhouder Riva Investments bracht vervolgens via de speciaal daarvoor opgezette Printing Holding biedingen uit van 12,50 tot 14 euro per aandeel. De overname ging in maart 2011 uiteindelijk niet door, omdat de resultaten in de praktijk sterk bleken tegen te vallen. Het totale bod kwam uit op 124,2 miljoen euro. Riva bleef wel aandeelhouder in het bedrijf en sprak in een verklaring het vertrouwen uit in de koers van waarnemend bestuursvoorzitter Rudolf Huyzer. Deze nam tijdelijk de plaats in van de per 1 januari 2011 vervroegd vertrokken bestuursvoorzitter John Caris. Caris was op 19 juni 2006 Hans de Jong op interim basis opgevolgd als CEO en kreeg daarna een vaste aanstelling voor onbepaalde tijd.

Bernard van der Heijden werd na talloze interne ruzies en vanwege aantoonbaar verwijtbaar gedrag ontslagen. Hij zou zonder medeweten van de raad het afgesproken marge- boven volume beleid deels terzijde hebben geschoven en er waren grote klanten weggelopen toen de productie werd overgeheveld van Utrecht naar drukkerijen in Weert en Deventer.

IMS/Roto Smeets had al sinds 2008 geen winst meer gemaakt en leed over 2009 een netto verlies van 27,5 miljoen, in 2010 22.5 miljoen, in 2011 746.000, in 2012 29.2 miljoen, in 2013 4,1 miljoen euro en  in 2014 een verlies van 16,2 miljoen euro. Dit ondanks dat ze door het wegvallen van drukkerij Biegelaar voor drie jaar een contract van TMG kregen voor de productie van de bladen Privé en Vrouw. De omzet daalde in 2013 naar 291,6 miljoen euro met een volumedaling van circa 15 procent. In 2014 was er ondanks het wegvallen van concurrent Thieme en een omzet van 120.9 miljoen toch weer verlies en ruim 51 miljoen euro schuld. De aandelen zakten van 44 euro (2007) naar 4,61 euro en krabbelde na de berichtgeving over een mogelijke joint venture tijdelijk op naar 5,50 euro om later opnieuw te zakken naar 3,92 euro. Dankzij het halverwege 2015 afstoten van de vellen-offsetactiviteiten bij Roto Smeets GrafiServices werd in dat jaar een bescheiden winstje geboekt. De activiteiten zijn deels voortgezet door GrafiServices B.V., een samenwerkingsverband tussen Schuttersmagazijn Groep (SMG Groep) en MediaCenter Rotterdam. GrafiServices B.V. is in de locatie te Utrecht doorgegaan met een belangrijk deel van de medewerkers; de vestiging te Eindhoven werd gesloten.

Ook Bij de vestiging in Weert werden 130 van de 250 banen geschrapt wat de kosten 6 tot 7 miljoen euro moest terugdringen. De productievestigingen van in Deventer, Etten-Leur, Utrecht en Eindhoven bleven eerder nog buiten schot, maar worden toch overgeheveld naar het nieuwe GrafiServices BV, waarbij 85 arbeidsplaatsen verdwijnen. De BV wordt een samenwerkingsverband van Schuttersmagazijn Groep en MediaCenter Rotterdam. Een deel van de medewerkers gaat mee, maar de vestiging in Eindhoven ging 1 juli dicht. In Deventer zit de diepdrukdivisie waar tijdschriften als Donald Duck, Libelle, de Kampioen (ANWB), Libelle, Margriet, Donald Duck, Economist en Playboy worden gedrukt.

In 2014 werd een nettoverlies geleden van 16,2 miljoen euro op een omzet van 265,1 miljoen euro. ABN AMRO verlengde de overeenkomst van de kredietfaciliteit tot 31 december 2017 en de ING verlengde tot 31 maart 2016.

Uit de halfjaarcijfers van 2015 bleek 2 miljoen verlies en een 10 procent lagere opbrengst van 107,7 miljoen tegen 120,9 miljoen in 2014. De omzet daalde dat jaar uiteindelijk naar €233, 5 mln, een afname van 12% ten opzichte van 2014 en het aantal werknemers daalde van 1280 naar 1028.

Het bedrijfsterrein in Utrecht werd in 2015 afgestoten voor 6,2 miljoen euro. Het bedrijventerrein aan de Europalaan in Kanaleneiland, dat sinds 2010 werd verhuurd aan PostNL, kwam in handen van twee vastgoedondernemers uit Nieuwegein die het bedrijventerrein van 38.800 m2 tussen nu en vijf jaar willen transformeren tot woongebied. Er werd al vijf jaar lang gezocht naar een koper voor het terrein.

De publishing-divisie MediaPartners Group werkt nu onder de afkorting MPG.  De omzetcijfers worden verdeeld over 4 divisies: commercial print, publishing services, grafiservices en marketing communications. De commercial print, publishing services bevatten het overgrote deel van de totale omzet. Ronald van Rossum werd 15 juli 2016 de directeur van Publishing Services Dock35, een nieuwe divisie van IMS. Na deze nieuwe reorganisatie ontstond er een organisatie met twee divisies: MPG en Print. De volledige integratie was nog nauwelijks afgerond.  De Haas nam samen met Peter Andreou zitting in het nieuwe bestuur. In 2018 werden de drukactiviteiten van de mediagroep Corelio, een onderdeel van Mediahuis overgenomen. CirclePrinters wijzigde in april 2018 de naam in Circle Media Group en introduceerde een nieuwe groepsstructuur

Circle Media Group

Circle Media Group nam in 2017 Roto Smeets over. Het concern, met het hoofdkantoor in Amsterdam had grafische bedrijven in heel Europa. In Nederland waren dat (Roto Smeets in Deventer en Weert en Senefelder Misset in Doetinchem), Oostenrijk (Oberndorfer Druckerei in Salzburg), België (Hélio in Charleroi en Corelio in Erpe-Mere), Finland (Helprint in Mikkeli), Duitsland (J. Fink Druck in Ostfildern), Spanje (Impresia Ibérica in Madrid, Toledo en Barcelona) en Hongarije (Antok in Celldömölk). De marketing-communicatie activiteiten van MPG zijn gevestigd in Amstelveen, New York en Barcelona & Madrid (als Espacio y Punto).

15 maart 2019 werd rotogravure printing company Helprint Oy verkocht aan het Finse Printers Group Oy en 9 April 2019 werd al na een jaar het onderdeel CPI verkocht aan RHWO van de familie Richard Hughes (boohoo.com)CPI vervaardigt boeken en geprinte documenten voor grote uitgevers, industriële bedrijven, dienstverleners en overheidsinstanties. De onderneming kent een rijk historisch verleden met rechtsvoorgangers zoals Firmin-Didot in Frankrijk (1713), Ebner & Spiegel in Duitsland (1817) en Mackays in het Verenigd Koninkrijk (1857) en is de eerste Europese drukker die grootschalig in digitale inkjet printing investeerde. Circle Media Group heeft na de samenvoeging met Roto Smeets in 2017 en de recente overname van Corelio Printing nam 26 juli 2018 ook CPI, een van Europa’s grootste boekdrukkerijen, over. CPI is een Franse groep, opgericht in 1996 en eigendom van grootaandeelhouders Impala (52%), Banque Publique d’Investissement (25%) en daarnaast enkele private investeerders. CPI’s labelactiviteit zat niet bij de aankoop. Door deze overname werd Circle Media Group marktleider in de Europese print- en media-industrie. CPI heeft 16 productielocaties in vijf Europese landen (Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Tsjechië). De groep, met een historie die tot 1713 terug gaat, is één van Europa’s grootste boekdrukkers en vervaardigt meer dan 400 miljoen wetenschappelijke, technische en medische boeken en levert tevens gedrukte documenten aan grote uitgevers, industriële bedrijven, dienstverleners en overheidsinstanties. Circle Media Group heeft nu circa 5.200 medewerkers en een omzet van 900 miljoen euro met 26 drukkerijen in 10 Europese landen, een vestiging in de V.S., 135 drukpersen (29 hiervan zijn digitaal). Peter Andreou en Pierre-François Catté (ex CPI CEO) zijn de CEO’s van Circle Media Group. Close Brothers Asset Finance maakte als financieel partner deel uit van het acquisitieproces. Circle Media Group nam ook Körner Druck over, een Duitse drukkerij met ruim 200 medewerkers en een jaaromzet van € 70 miljoen. Körner Druck, dochter van Heer Media Group, vroeg in augustus 2018 surseance van betaling aan. Körner Druck legde zich toe op catalogi en advertentiebijlages. Körner Druck ging na een grondige reorganisatie verder met circa 80% van de bezetting en werd vervolgens als één van de laatste drukkerijen uit de groep in 2019 doorverkocht aan de Printers Group Oy om in september 2020 alsnog failliet te gaan op verzoek van een zorgverzekeraar.

Toen Circle Media Group in december 2018 Körner Druck overnam, claimde de groep de grootste onafhankelijke print- en mediagroep in Europa te zijn met een omzet van 900 miljoen euro en 5.000 werknemers. Op het hoogtepunt had de groep 26 drukkerijen in 10 Europese landen en een vestiging in de VS. Uiteindelijk ging het internationale Walstead met de brokstukken verder. Later  namen zij eind 2020 ook het failliete LSC over.

Moederbedrijf Circle Media Group vroeg zelf het faillissement aan voor drukkerij Roto Smeets, een bedrijf waar in totaal ongeveer 800 mensen werken, verspreid over vestigingen in Doetinchem, Deventer en Weert. Volgens de Centrale Ondernemingsraad van de drukkerij waren er vergeefs gesprekken met meerdere partijen over een eventuele doorstart.  Roto Smeets was de drukker van bekende bladen als Donald Duck en Libelle. Directe aanleiding voor het bankroet was het feit dat het bedrijf de salarissen niet meer kon betalen. De leiding had nog willen reorganiseren, maar kreeg dat niet meer gefinancierd. Naar eigen zeggen vanwege de flinke som aan transitievergoedingen, die dan betaald hadden moeten worden. Door het faillissement moeten ongeveer 600 mensen op zoek naar een nieuwe baan. Ze krijgen daarbij een steuntje in hun rug van oud-directeur Gerald Petersen. Via LinkedIn roept hij zijn netwerk op een kans te gunnen aan de mensen die nu op straat staan.

“Met de definitieve sluiting van Roto Smeets Weert (120 fte), Deventer (370 fte) en afslanking bij Senefelder Misset in Doetinchem (90 fte) komen veel gemotiveerde arbeidskrachten beschikbaar die ik als ex-collega en -directeur van harte kan aanbevelen aan mijn netwerk. Enthousiaste operators, techneuten, bekwaam middenkader en leidinggevend personeel die in hectische, hoogwaardig technologische processen in internationale omgeving hun ‘mannetje’ M/V staan. Gun ze een kans buiten hun branche in de wetenschap dat de grafische industrie alleen dat niet zal oplossen”


This domain is for sale