Brazilië, een land van uitersten
Wilt u meer lezen over dit onderwerp ?
Lula da Silva haalde ondanks allerlei sabotage door Bolsonaro twee miljoen meer stemmen. Bij de definitieve verkiezing op 30 oktober 2022 won Lula da Silva met 1% verschil van Bolsonaro. Uiteindelijk haalde Lula ruim 2 miljoen stemmen meer dan Bolsonaro, 60 miljoen tegen 58 miljoen. Bolsonaro en Luiz Inácio Lula da Silva hebben elkaar hard aangevallen tijdens het laatste debat. Bolsonaro noemde oud-president Luiz Inácio Lula da Silva een „leugenaar”, „ex-gevangene” en „bendeleider.” Lula’s veroordeling wegens corruptie werd vorig jaar geannuleerd door het Hooggerechtshof, waardoor hij nu toch weer mee mocht doen. Bolsonaro had verkondigd dat hij óf de verkiezingen zou winnen, óf zou sterven, óf naar de gevangenis zou gaan. Uiteindelijk liet hij weten de grondwet te respecteren en plaats te maken voor Lula. Luiz Inácio Lula da Silva, de nieuw verkozen president van Brazilië, werd 1 januari 2023 geïnaugureerd en werd hiermee voor de derde keer president van een werelddeel dat al decennia lang te maken heeft met corruptie en onderlinge strijd.
In juli 2024 stierf tussen de 10 en 20 ton vis in de Piracicaba-rivier in het zuidoosten van Brazilië door een illegale lozing van suiker- en ethanolfabriek Estiva’s Sao Jose in Rio das Pedra. De vervuiling bereikte een stroom dat uitmondt in de Piracicaba-rivier, die het beschermde Tanqua-gebied (ook wel de mini-Pantanal van Sao Paulo genoemd) doorkruist. Het stroomgebied van de rivier beslaat een oppervlakte van 4.838 vierkante mijl, wat deze milieuramp bijzonder alarmerend maakt.
Het staatsmilieuagentschap CETESB meldde op 7 juli voor het eerst de massale sterfte en de sterke geur die uit de rivier kwam. Op dezelfde dag verzochten ze de Salto Grande-waterkrachtcentrale om meer water te laten ontsnappen om de vervuiling te verdunnen. Op 9 juli was er een toename in opgeloste zuurstofniveaus, waardoor de omstandigheden voor de overleving van de vissen verbeterden. Er werd echter nog een massale sterfte gemeld in Tanqua, ongeveer 37 mijl van Piracicaba, waar het eerste incident plaatsvond.De Piracicaba-rivier, historisch gezien belangrijk als navigatieroute en watervoorziening voor landbouw, is zwaar getroffen door deze ramp. Naast de milieuproblemen, heeft een ernstige droogte in de Amazone vorig jaar ook geleid tot massale vissterfte. In het zuiden van Brazilië woeden tientallen branden en in meer dan dertig steden is alarm geslagen vanwege het vuur. São Paulo is gehuld in een grijze waas. De branden woeden in de regio buiten de stad Sao Paulo, een van de meest bevolkte steden van Latijns-Amerika met meer dan 11 miljoen inwoners. Minstens 7.300 overheidsmedewerkers en vrijwilligers zijn in de hele staat ingezet om “de opmars in te dammen en deze branden te blussen.
Twee jonge vrouwen uit Bahia in Brazilië zijn slachtoffer van Oropouche-koorts. Beide vrouwen waren jonger dan dertig jaar. De Braziliaanse vrouwen hadden geen onderliggende gezondheidsproblemen. Medische professionals zagen bij hen symptomen die leken op die van ernstige denguekoorts. Er wordt opgemerkt dat er geen meldingen zijn van overlijden door Oropouche-koorts in de wereldwijde wetenschappelijke literatuur. Het is mogelijk dat er meer sterfgevallen aan verbonden zijn. Een ander vermoedelijk overlijdensgeval wordt momenteel onderzocht in de staat Santa Catarina. Oropouche-koorts is een tropische virusinfectie. Het is vernoemd naar de Oropouche-rivier (Republiek Trinidad en Tobago), waar de verwekker voor het eerst werd geïdentificeerd. De ziekte kan gemakkelijk worden verward met denguekoorts. De symptomen zijn vergelijkbaar: spierspanning, gewrichtsstijfheid, hoofdpijn en braken.
Boer, Dirceu Kruger, was tussen 2003 en 2016 verantwoordelijk voor het ontbossen van 5600 hectare aan Amazonewoud, in de steden Boca de Acre en Lábrea in de staat Amazonas, in het noordwesten van Brazilië. Hij moet hiervoor nu een boete betalen van ruim 47 miljoen euro. Kruger liet bomen en vegetatie verwijderen met kettingzagen en zette dat stuk land vervolgens in brand, waarna hij er grasland van maakte voor zijn vee. Bewijs daarvoor werd geleverd via satellietbeelden. Ook zijn er filmopnames waarop Kruger toegeeft dat te hebben gedaan. Naast de miljoenenboete moet hij ook proberen het vernielde regenwoud te herstellen, en mag hij in de toekomst ook geen vee meer houden. Het bedrag van 47 miljoen is berekend aan de hand van een model van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het ontboste gebied zou hebben geleid tot de uitstoot van 901.000 ton aan koolstof.
President Luiz Inácio Lula da Silva heeft een periode van rouw afgekondigd voor het vliegtuigongeluk dat 9 augustus 2024 plaatsvond van vlucht 2283, die op weg was van Cascavel naar Sao Paulo en waarbij alle 62 inzittenden om het leven kwamen. Ter nagedachtenis van het tragische ongeval in Vinhedo is er gedurende drie dagen officiële rouw afgekondigd. Volgens de luchtvaartmaatschappij waren er 58 passagiers en 4 bemanningsleden aan boord. De ATR 72 van de regionale luchtvaartmaatschappij Voepas maakte een binnenlandse vlucht en stortte neer in de buurt van de metropool São Paulo. Op beelden op sociale media is te zien hoe het vliegtuig onbestuurbaar ronddraait in de lucht en crasht, waarna een grote zwarte rookpluim opstijgt. Volgens plaatselijke autoriteiten werd op de grond een huis beschadigd, maar raakte geen van de bewoners gewond. Op videobeelden die circuleren op social media is te zien dat het toestel zich in een zogeheten ‘flat spin’ bevindt, wat suggereert dat de bemanning de controle over het toestel kwijt is geraakt. Volgens het hoofd van CENIPA, het Braziliaanse onderzoekscentrum voor luchtvaartongevallen, is de zwarte doos van het vliegtuig met daarin stemopnames en vluchtgegevens inmiddels gevonden. Op de site van Voepass is een lijst gepubliceerd met daarop de namen van alle inzittenden. De betrokken ATR 72-200 is ruim 14 jaar oud en heeft de registratie PS-VPB. Het werd in 2010 geleverd aan Belle Air en vloog vanaf 2014 bij Pelita in Indonesië. Voepass (voorheen bekend als Passaredo) richt zich op het uitvoeren van regionale vluchten. Daarvoor beschikt het over vijftien ATR 42’s en 72’s.
De Braziliaanse rechter de Moraes van het Hooggerechtshof heeft de financiën van Starlink weer vrijgegeven nadat hem eerder verboden werd om financiële transacties in dat land uit te voeren. Dit was gebaseerd op een de vaststelling dat Starlink verantwoordelijk werd gehouden voor de eerder opgelegde boetes, die volgens Musk ongrondwettelijk aan X waren opgelegd. De blokkade was in het geheim uitgevaardigd en zonder Starlink de mogelijkheid te geven om in beroep te gaan. Starlink bedient een kwart miljoen klanten in Brazilië, waaronder kleine bedrijven, scholen en hulpverleners. De ruzie duurde voort, waarna de rechter ook X blokkeerde. Het platform moest een nieuwe wettelijke vertegenwoordiger in het land aanstellen. Inwoners die X toch gebruiken kunnen een boete krijgen van 10 to 50.000 real. De 20.000 internetproviders in het land kregen de opdracht om X onbereikbaar te maken. Rond 5.00 uur zaterdagmorgen was X in de eerste delen van het land al niet meer te gebruiken. Ook Google en Apple moesten de applicatie X uit hun respectievelijke app stores halen. De discussie ontstond toen De Moraes X.Corp een gerechterlijk bevel gaf om een een lijst van publieke opponenten van Lula en andere critici te censureren en te blokkeren. Nadat Musk dit weigerde vanwege de vrijheid van meningsuiting dreige De Moraes om het personeel van X.Corp te arresteren, waarop Musk zijn personeel in veiligheid bracht en de lokale afdeling sloot. Daarop legde De Moraes een boete op van 200 miljoen dollar en legde beslag op alle asset van Starlink die niets met het voorval te maken had. De Moares dwingt Trump om de lokale afdeling weer terug te plaatsen en een lokale afgevaardigde te stationeren. Maar omdat deze het risico loopt om gearresteerd te worden weigert Musk dit terecht. Zowel De Moares als Lula schenden hiermee de grondwet. Musk verliest veel klanten die nu massaal overschakelen op Bluesky. Nu X er niet meer is zijn veel gebruikers op zoek naar een alternatief. X maakte 10 september alsnog ruim 18 miljoen reals (3 miljoen euro) over naar de Braziliaanse overheidsrekening.
Lula da Silva heeft Silvio Almeida, de minister voor Mensenrechten ontslagen omdat die zich bij verschillende vrouwen schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een van de slachtoffers is een collega-minister. Minister Almeida zou de vrouwen tegen hun wil hebben gekust en onzedelijk betast. Een van hen getuigde over een incident uit 2019, waarbij Almeida haar onder haar rok in het kruis zou hebben gegrepen. Ook zou hij medewerkers hebben gekoeioneerd. Almeida zelf ontkent iets fout te hebben gedaan. Hij noemt alle beschuldigingen een campagne om zijn imago als zwarte man op een prominente positie te besmeuren”. Hij zegt door het ontslag de handen vrij te hebben om de aanklachten te weerleggen.
Een van de slachtoffers, minister Anielle Franco, prijst president Lula voor zijn “daadkrachtige optreden, steun en solidariteit”. Franco is minister voor Raciale Gelijkheid in het kabinet-Lula. Voordien was ze net als Almeida een prominent activist. Franco vraagt haar privacy te respecteren en wil niet uitweiden over haar eigen ervaringen met Almeida. Ze laakt pogingen “de slachtoffers de schuld te geven, zwart te maken, beschamen of onder druk te zetten om zich uit te spreken in een moment van pijn en kwetsbaarheid”.
SBM Offshore heeft een oud-werknemer die een corruptieschandaal aan het licht bracht in verschillende media onrechtmatig afgeschilderd als afperser. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Amsterdam in een rechtszaak die de voormalige bedrijfsjurist Jonathan Taylor van SBM had aangespannen tegen zijn oude werkgever. Taylor vindt dat hij als klokkenluider moet worden gezien en eist een financiële vergoeding voor de reputatieschade die hij heeft geleden. SBM Offshore verkoopt drijvende platforms voor het oppompen en opslaan van olie, en maakte zich daarbij tussen 2007 en 2011 schuldig aan omkoping van overheidsfunctionarissen via tussenpersonen in Brazilië, Angola en Equatoriaal-Guinea. In het vorige decennium betaalde het van oorsprong Schiedamse bedrijf honderden miljoenen dollars aan schikkingen en boetes in Brazilië, de Verenigde Staten en Nederland vanwege de corruptie. De zaak kwam aan het licht nadat Taylor informatie over het smeergeld had gedeeld via Wikipedia en zakenblad Quote daarover schreef.