Telecommunicatie



Er wordt een daling van 1,1 procent verwacht op de verkoop van smartphones naar een totaal van 1,19 miljard smartphones wereldwijd. IDC denkt dat de telefoonmarkt zich pas weer in de loop van 2024 hersteld. Samsung heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer telefoons verkocht dan Apple, waardoor Samsung weer de grootste smartphonemaker ter wereld is.

IDC verwacht dat er dit jaar 22 miljoen opvouwbare smartphones worden verkocht, een stijging van 50 procent. Ook andere fabrikanten komen nu met de nieuwe opvouwbare telefoons op de markt, waaronder OPPO en Honor. Samsung en Motorola kwamen eind 2023 met hun vernieuwde versies. In totaal werden er wereldwijd zo’n 290 miljoen smartphones verkocht. Een stijging van bijna 8 procent, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. Samsung en Apple prijken bovenaan als het gaat om marktaandeel gevolgd door het Chinese Xiaomi.

Mogelijk vier miljoen Nederlanders werden slachtoffer van tracking onder andere afkomstig van apps die van gebruikers toestemming hebben gekregen locatiedata te gebruiken. Hierbij valt te denken aan fitness- of navigatie-apps die gegevens doorverkopen. Zo komen de data uiteindelijk bij bijvoorbeeld Factori en Datastream terecht. Door gegevens uit meerdere bronnen te combineren ontstaan gigantische bestanden. De populaire locatie-app Life360, waarmee gezinsleden elkaars locatie kunnen zien, blijkt die gevoelige gegevens van miljoenen klanten te verkopen aan dergelijke datahandelaren.

KPN en Ziggo rekenen volgens de consumentenbond excessief veel voor het leveren van hun internet. Toezichthouder ACM vond eind december 2023 nog dat er voldoende concurrentie was. De internetmarkt zit volledig op slot. KPN en Ziggo domineren de markt steeds meer en dat zorgt voor minder keuze en hoge prijzen”, concludeert directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. Providers worden voorlopig ook niet verplicht om in buitengebieden van onder andere Zeeland en Groningen internetverbindingen van minstens 30 Mbps aan te bieden. De voorgenomen subsidie van 160 miljoen euro die het voor de aanleg van breedbandinternet beschikbaar zou komen gaat niet door. Zo’n 25.000 Nederlandse huishoudens in landelijke gebieden hebben nog langzaam internet.

5G

Satellietbedrijf Inmarsat vertraagt de ontwikkeling van sneller 5G-internet en houdt belangrijke radiofrequenties bezet die daarvoor nodig zijn. Op 1 februari 2024 moest het bedrijf de frequenties onder dwang afstaan. KPN, Vodafone en T-Mobile dreigen hun wereldwijde toppositie te verliezen doordat de veiling van nieuwe frequenties al jaren op zich laat wachten. Inmarsat heeft bij het Friese dorp Burum een satellietgrondstation. De schotels ontvangen noodoproepen van schepen op zee. Die communicatie gaat via dezelfde frequenties die zijn bedoeld voor onze mobiele netwerken. Het ministerie van Economische Zaken ligt al jaren overhoop met Inmarsat over die frequenties. De Nederlandse veiling van landelijke 5G-netwerken op 25 juni 2024 leverde de overheid ruim 174,4 miljoen euro op. KPN, Vodafone en Odido boden op de in totaal 300 MHz aan frequenties in die 3,5 GHz-band.  KPN, Vodafone en Odido hebben ieder 100 MHz aan frequenties gekocht. Daarmee zijn de nieuwe radiofrequenties voor 5G-netwerken eerlijk verdeeld over de drie spelers. Om te voorkomen dat een partij het volledige radiospectrum kon kopen, konden individuele bieders niet meer dan 40 procent van de totale frequenties verwerven. De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakte na afloop van de veiling bekend welke deelnemers (minimaal 3) landelijke frequenties voor snelle mobiele communicatie hadden verkregen. Mobiele telecombedrijven kunnen nu vanaf 1 augustus 2024 de nieuwe frequenties op de zogenoemde 3,5 Gigahertz-band in gebruik nemen om overal in Nederland de 5G-technologie aan te bieden aan bedrijven, organisaties en consumenten. De Nederlandse veiling van 5G-frequenties heeft bijna 175 miljoen euro opgebracht, meldt de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI), die de veiling organiseerde. KPN, Odido en Vodafone-Ziggo waren de enige deelnemers en betaalden elk zo’n 58 miljoen euro om gebruik te mogen maken van de nieuwe, snellere 3,5 GHz-band. Het 5G-netwerk is straks veel sneller dan wifi  “Onder optimale omstandigheden is het zelfs sneller dan internet via een glasvezelkabel.” Bovendien maakt het allerlei innovaties mogelijk. “Denk aan drones, het verkeer en zelfs operaties die we op afstand kunnen aansturen.”

6G

Het ministerie van Economische Zaken introduceert nieuwe voorwaarden voor subsidies uit het nationaal groeifonds voor een consortium dat werkt aan 6G. Dit besluit volgt op een eerder bericht van het FD dat een van de deelnemers, de Nijmeegse chipmaker Ampleon, een Chinese eigenaar heeft. ‘Het ministerie wil zo invloed van andere landen op het project voorkomen


Alcatel

Alcatel maakt middenklasse toestellen van 199 euro met voor dat geld redelijk goede specificaties. Alcatel doet consessies aan hun hard- en software om tot die prijs te komen. Alcatel is een merk van TCL, dat sinds 2021 ook onder de eigen naam smartphones in Nederland verkoopt. 

Apple

Werknemers van Apple beweren dat Apple vrouwen systematisch onderbetaalt worden in de engineering- en marketingafdelingen, evenals op de AppleCare-afdeling. Volgens hun gegevens ontvangen ruim 12.000 vrouwen lagere salarissen dan mannen in vergelijkbare functies. Apple zou ook de startsalarissen van werknemers berekenen op basis van hun eerdere baaninkomsten of hun ‘salarisverwachtingen’. Dit leidt tot lagere tarieven voor vrouwen. Het prestatie-evaluatiesysteem dat door het bedrijf wordt gebruikt voor salarisverhogingen is bevooroordeeld tegen vrouwen.  Volgens Apple zelf os al sinds 2017 loongelijkheid tussen mannen en vrouwen bereikt en gehandhaafd, en elk jaar werken ze samen met een onafhankelijke externe deskundige die het totale loon van elk teamlid onderzoekt en waar nodig aanpassingen doorvoert om ervoor te zorgen dat we de loongelijkheid behouden .

Met de verplichte USB-C in de iPhone zit sneller opladen er niet in. USB-C geeft de mogelijkheid om op te laden met een vermogen van 35 watt, maar apple houdt vast aan de 20 watt, dezelfde snelheid als de oude Lightning-aansluiting. Daarnaast ondersteunt de USB-C kabel in het doosje van de iPhone 15 Pro USB-C 2 en niet de USB-C 3. Daar heb je een speciale kabel voor nodig. Na de update zou er geen sprake meer zijn van een te hoog stralingsniveau en voldoet de telefoon aan Europese normen. ANFR, heeft de nieuwe update getest en goedgekeurd. Apple moet nu zorgen dat alle mensen met een iPhone 12 de update installeren. Zodra dat is gebeurd, heft Frankrijk het verkoopverbod vanwege de te hoge straling op.

Apple levert sinds de iPhone 12 op de markt is er geen stekkerblokje meer bij, omdat het zorgt voor kleinere doosjes, waardoor er meer iPhones verscheept kunnen worden. Ook zou het minder belastend voor het milieu zijn. Hackers ontdekten een nieuw lek in iOS 9. Securitybedrijf Zerodium betaalde 1 miljoen dollar voor het vinden er van en dreigden de verkregen knowhow door te verkopen. Door gebruikers te besmetten met een geïnfecteerde internetpagina wordt toegang verkregen tot de iPhone of iPad. Het bedrijf moest ruim 7,3 miljard euro nabetalen aan achterstallige ontweken belastingen. Wanneer de Europese Commissie besluit dat Apple alsnog moet afrekenen dan moet alsnog 12,5 procent over de 64,1 miljard dollar naar het buitenland doorgesluisde omzet over de periode 2004 en 2012 afgerekend worden.  Half september 2023 kwam Apple met de Iphone 15 met titanium behuizing, usbc en een zoomlens.  Gebruikers klaagden op sociale media en bij Apple Support dat hun nieuwe iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max abnormaal warm aanvoelden. Sommige gebruikers plaatsten zelfs foto’s van een thermometer bij hun iPhone. Daarop was te zien dat de temperaturen van de telefoons opliepen tot ruim boven de 38 graden Celsius. Dat komt door een fout in de iOS 17-software bij het updaten van apps als Instagram en Uber. 

Apple werd veroordeeld om bijna 565 miljoen euro te betalen voor het schenden van vier patenten van Virnet m.b.t. FaceTime, iMessage en VPN-software. Apple gaat in hoger beroep. Het concern heeft vanwege fiscale redenen 12 miljard dollar aan obligaties uitgegeven voor de financiering van een aandelen inkoopprogramma en de uitkering van dividend. Warren Buffett’s Berkshire Hathaway Inc investeerde meteen 1 miljard. iPhone’s hebben vaker met problemen te kampen dan Android smartphones. 65% van alle iPhone’s met een probleem werden geteisterd door frequent crashende apps. Apple moet volgens een besluit van de Europese Commissie 13 tot 14,5 miljard dollar belasting naheffing aan Ierland nabetalen vanwege omstreden belastingdeals die werden gemaakt. De Ierse overheid is het niet met de naheffing eens, maar het betekent voor het land wel een forse meevaller want het bedrag staat gelijk aan een kwart van de begroting van dit jaar. Voor de VS betekent het echter een strop want de naheffing is daar aftrekbaar van de belasting. Leverancier Qualcomm zet Apple al sinds begin 2017 onder druk met te dure licenties en hiervoor lopen verschillende rechtszaken. Qualcomm beschuldigd Apple van het stelen van licenties en wilde zelfs de import van Iphones met Intell chips laten verbieden. Apple gebruikt dit jaar daarom geen iPhone-modems meer van Qualcomm en is overgestapt naar Intel, die nu nog de enige leverancier is voor de iPhones die dit jaar verschijnen. Apple zal mogelijk pas weer zaken doen met Qualcomm wanneer er concessies worden gedaan in de lopende rechtszaken. Ook Blackberry is het machtsmisbruik van Qualcomm zat en wist via de rechter al een schadevergoeding te krijgen van 841 miljoen. De Europese Commissie verdenkt Qualcomm er van dat ze tussen 2009 en 2011 chips voor in onder meer mobiele telefoons onder de kostprijs heeft verkocht om Intel buitenspel te zetten. Qualcomm kreeg voor die verboden prijsafspraken met Apple in januari al een boete van bijna een miljard euro opgelegd. Qualcomm is in beroep gegaan. Door alle tumult en de bijkomende problemen met de handelsoorlog tussen China en de VS ging de broodnodige overname van NXP voor 44 miljard dollar ook niet door.  De Chinese autoriteiten geven geen toestemming. Qualcomm moet NXP nu 2 miljard dollar betalen ‘break-upfee’ betalen. Apple ontwikkeld nu zelf een 5G modem, maar Qualcomm heeft wel al een voorsprong en heeft al een eigen chip en de bijbehorende mini antennes hiervoor. Apple heeft Intell al laten weten geen 5G-modems te zullen afnemen voor iPhones die uitgebracht worden in 2020. Intel zou dan ook gestopt zijn met de verdere ontwikkeling van het 5G-modem met de naam Sunny Peak. De supersnelle varianten van 5G modems zullen afhankelijk zijn van millimeter golf, een type frequentie dat nog niet eerder op mobiele apparaten is gebruikt omdat het een kort bereik heeft, niet goed doordringt in de wanden en een complexe antenne vereist. Qualcomm is echter van plan om dat te veranderen met vier kleine mmWave-antennes per toestel. De beurswaarde van Apple heeft in augustus 2020 een magische grens doorbroken en was op de beurs 2000 miljard dollar waard.  In 2022 kwam Apple met de Iphone 14 serie en in 2023 kwam de Iphone 15 . iPhone 14 Pro heeft Dynamic Island, een magische nieuwe manier om je iPhone te gebruiken. En een always-on display, waardoor je altijd je belangrijke info kunt bekijken. De TrueDepth-camera en A15 Bionic zijn de grote kracht achter Face ID, de veiligste gezichtsauthenticatie in een smartphone. In de iPhone 14 zit dezelfde chip als in iPhone 13 Pro. De A15 Bionic met 5‑core GPU levert de power voor de nieuwste features en is de reden dat grafisch intensieve games en AR‑content er zo goed uitzien. De binnenkant is zo aangepast, dat de warmte beter wordt afgevoerd, waardoor je langer kunt doorspelen. Apple werd begin september 2023 op de beurs in twee dagen tijd 190 miljard dollar (177 miljard euro) minder waard door berichten dat Chinese ambtenaren geen gebruik meer mogen maken van iPhones. Apple ontwikkelt een eigen 5G-modem voor in de iPhones, In 2019 werd de modemtak van Intel overgenomen voor 1 miljard dollar. Tot dat eigen modem er is komen de modems nog bij Qualcomm vandaan. Apple-modems zijn uitgesteld naar 2027. Eigenlijk liep de modem-deal tussen Apple en Qualcomm af, en zouden de nieuwe iPhone 15’s de laatste iPhones met een Qualcomm-modem zijn, maar dat gaat dus nog even niet gebeuren.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een bezwaar van Apple tegen een boete van 50 miljoen euro afgewezen en start een gerechtelijke procedure. Apple kreeg de boete in 2022 omdat het bedrijf misbruik maakte van zijn monopolypositie. Gebruikers van Tinder Lexa en Bumble die een abonnement wilden nemen, moesten dat doen via het betaalsysteem van Apple en vroeg daarvoor 30 procent provisie.
Apple moet 13 miljard euro achterstallige belasting betalen aan Ierland, nadat er  jarenlang te weinig belasting werd afgedragen aan het land waar Apple zijn Europese hoofdkantoor heeft staan.

Brussel bepaalde acht jaar geleden dat Apple het miljardenbedrag moet betalen aan de Ieren. Na jaren van juridisch gesteggel kreeg de Commissie gelijk van de hoogste Europese rechter

Blackberry

TCL stopte per 31 augustus 2020 de productie van Blackberry telefoons. Een omzetdaling van ruim 30% veroorzaakte eerder al het ontslag van 200 werknemers in Canada en de VS. Het eigen mobiele besturingssysteem heeft net als dat van Nokia nooit echt aangeslagen en werd niet langer voortgezet. In Pakistan werden alle activiteiten gestaakt omdat de Pakistaanse overheid inzage eist in de verschillende communicatiediensten. Het is de Pakistaanse overheid vooral om de BlackBerry Enterprise Services (BES) te doen, waarmee bedrijven communicatie van, naar en tussen werknemers compleet afgeschermd konden laten plaatsvinden.  De omzet in het tweede kwartaal van 2016 daalde naar 334 miljoen dollar er was een nettoverlies van 372 miljoen dollar. Het marktaandeel van Blackberry was slechts  0,0481 procent.

Blackberry produceerde nog maar enkele nieuwe modellen per jaar en schakelde daarbij pas laat over op besturingssysteem Android. De drie nieuwe midrange toestellen werden gefabriceerd door TCL . Blackberry specialiseerde zich steeds meer in beveiligde mobiele telefoon oplossingen en heeft voor 425 miljoen dollar Good Technology geïntegreerd waarmee de veiligheid en privacy van het het hele systeem gewaarborgd wordt. De ceo van BlackBerry John Chen geeft toe dat de Canadese politie in het bezit is van een master-key van BlackBerry waarmee de Royal Canadian Mounted Police alle pin-to-pin-berichten tussen toestellen kan lezen. De BlackBerry Enterprise Service was nooit betrokken en blijft volgens hem ondoordringbaar zonder achterdeurtjes. BlackBerry weigerde ook om de Pakistaanse veiligheidsdiensten toegang te geven tot de BES-servers.

BlackBerry heeft de veiligste mobiliteitsoplossingen van de wereld en bezit meer dan 70 overheidscertificaten en goedkeuringen. Het BlackBerry 10-platform is de eerste mobiele oplossing met de Full Operational Capability (FOC) certificering om te kunnen werken met netwerken van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Good is het enige bedrijf dat is gecertificeerd als Common Criteria Evaluation Assurance Level 4 Augmented (EAL4) voor mobiele samenwerking op zowel iOS en Android. Dit is het hoogste certificeringsniveau internationaal erkend onder het Common Criteria-programma en wordt wereldwijd beschouwd als de kwaliteitsstandaard voor de afhandeling van gevoelige gegevens bij de overheid. BlackBerry is dan ook in gebruik bij alle G7-overheden, 16 van de G20-regeringen, de grootste internationale banken en advocatenkantoren, gezondheidszorg, beleggingsdiensten en bij grote olie- en gasbedrijven. BlackBerry verwacht door de aankoop van Good Technology een extra omzet van 160 miljoen dollar in het eerste jaar.

De operationeel directeur van een bedrijf die winkels van de Amerikaanse provider Verizon leidde kreeg vijf maanden gevangenisstraf, vijf maanden huisarrest en een boete van 76.000 dollar vanwege het verkopen van geheime informatie over de verkopen van Blackberry-toestellen aan een analist van de firma Detwiler Fenton. De analist publiceerde deze informatie waardoor het aandeel van Blackberry op de beurs 7 procent daalde.

Ericsson

Het Zweedse Ericsson is van plan om te reorganiseren en drieduizend tot vierduizend medewerkers te ontslaan vanwege tegenvallende omzetten. Op de Helmondse Automotive Campus gaat Ericsson KPN helpen bij het testen van 5G ultra low latency. Een oplossing waarmee auto’s bijna realtime met andere voertuigen of verkeerslichten en matrixborden kunnen communiceren. Huawei en Ericsson hebben een meerjarig contract gesloten voor het wederzijds gebruik van patenten. Het gaat om een voortzetting van een contract uit 2016. 

Google

Google heeft sinds 2008 in totaal 31 miljard dollar omgezet met Android en verdiende zo’n 22 miljard dollar door advertenties, mediaverkopen en apps. Google kan van de Europese Commissie een recordboete van 4,3 miljard euro tegemoet zien, omdat ze telefoonfabrikanten dwingen om Google-apps te installeren als ze het ook door Google gemaakte besturingssysteem met hun telefoons meeleveren. Naar verwachting zal Brussel Google ook sommeren aanpassingen door te voeren bij zijn Android-diensten. In 2017 kreeg Google een boete van  2,4 miljard euro van Brussel vanwege marktmisbruik bij zoekresultaten rond online verkopen.

Ondanks dat het Android besturingssysteem van Google slechter beveiligd is dan het iOS van Apple groeit deze nog steeds en heeft het een marktaandeel van ruim 81 procent. Meer dan twee miljard apparaten wereldwijd draaien inmiddels op Android en dit is zakelijk blijkbaar ook het beste smartphone platform want het besturingssysteem staat op tweederde van de verkochte zakelijke smartphones terwijl het Microsoft OS op de derde plaats staat. Ondanks dat steeds meer gebruikers overstappen op het iOS van Apple is Android nog steeds de grootste in de vijf grote Europese markten. Na de ernstige Stagefright-bug is er een nieuw lek genaamd Certifi-gate. Het lek zorgt voor misbruik van de beveiligingscertificaten die worden gebruikt bij de remote support-functies van Android. Via de remote functie kan een hacker alles bekijken en zelfs de controle overnemen. Rick Osterloh gaat de nieuwe hardwaretak leiden.

HTC

HTC kwam in 2008 als eerste met een Android os op de smartphone. Sinds 2011 gaat het echter bergafwaarts. De One M9 was voor veel mensen te duur en kwalitatief minder dan de concurrerende smartphones. HTC  heeft in 2023 de HTC U23 Pro uitgebracht.

Huawei

Vanuit de Amerikaanse Senaat worden er al sinds 2012 zorgen geuit over de relatie tussen de Chinese overheid en Huawei en twijfelen hoe veilig het is dat Huawei meebouwt aan het nieuwe 5G-netwerk in Nederland. De angst voor spionage door de Chinese overheid komt voornamelijk door de mogelijke invloed van de Chinese overheid, terwijl het toch een private onderneming is, die 100 procent eigendom is van het eigen personeel en volledig autonoom opereert. Omdat de Chinese Communistische Partij zijn greep op de economie aan het uitbreiden is en er in elke onderneming met meer dan 250 werknemers verplicht een partijfunctionaris in het bestuur of op een belangrijke post zit ontstaat er angst voor spionage. Maar deze functionaris heeft geen enkele operationele zeggenschap. Netwerkapparatuur wordt afgeleverd bij de netwerkbeheerders inclusief alle sleutels en wachtwoorden. Vanaf de levering heeft Huawei geen toegang meer tot de netwerken. Het bedrijf heeft ook onbeperkt toegang gehad tot de klantgegevens van miljoenen Telfort-abonnees en had in de klant- en facturatieomgeving van Telfort verschillende mogelijkheden geïnstalleerd om die gegevens ook daadwerkelijk binnen te halen. Het systeem hield niet bij hoe vaak en door wie de data daadwerkelijk werden ingezien. Uit een onderzoek van KPN bleek wel dat een van de methoden “regelmatig” werd gebruikt. Huawei en het Chinese telecombedrijf ZTE hebben in China zo’n 80 procent van de markt in handen en het bedrijf loopt vooruit op de technologische ontwikkelingen van de 5G-netwerken, omdat daar al 10 jaar aan gewerkt wordt. In China zijn de netwerkbeheerders in staatshanden en in het Verenigd Koninkrijk is daarom druk om Huawei te passeren net als in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland het geval is. In Nederland voert het kabinet de discussie over 5G achter gesloten deuren met de netwerkbeheerders. Huawei wordt daarin niet gehoord of betrokken. De 5G frequentieveiling is in juni. Huawei heeft  zijn eigen besturingssysteem HarmonyOS gepresenteerd en maakte bekend dat producten vrij snel op het besturingssysteem overgezet kunnen worden. In China zal het besturingssysteem HongmengOS heten. Huawei is na Samsung de grootste leverancier. Huawei Technologies Co. Ltd. is een Chinees fabrikant die in 1987 werd opgericht is nu de derde smartphone fabrikant ter wereld. Huawei werkt met meer dan honderd mensen de derde smartphone fabrikant ter wereld, werkt aan een digitale assistent met stembediening. Het moet een concurrent van Siri van Apple, Alexa van Amazon en de Assistant van Google worden. Volgens Samsung werd inbreuk gemaakt op patenten bij de Mate 8 en een aantal Honor-smartphones. Samsung is naar de rechter gestapt en eist 21,9 miljoen euro van Huawei en een verbod op de verkoop van deze modellen. Enkele maanden eerder waren de zaken omgedraaid en stapte Huawei naar de rechter omdat Samsung 4G-technieken, besturingssystemen en gebruikerssoftware met patenten van Huawei zou hebben gebruikt. De CFO van Huawei, Wanzhou (Sabrina) Meng is begin december 2018 in Vancouver Canada gearresteerd, waarschijnlijk vanwege het overtreden van sancties tegen Iran. Wanzhou wacht nu op uitwijzing naar de VS. Huawei wordt tevens verdacht van bedrijfsspionage en digitale inbraken. De VS vermoeden een directe link met de Chinese overheid omdat de oprichter en ceo Ren een ex legerofficier is. In de Verenigde Staten mogen de nationale telefoonmaatschappijen geen apparatuur van Huawei meer gebruiken. Ook Australië en Nieuw-Zeeland hebben Huawei en andere Chinese leveranciers de toegang geweigerd. British Telecom zou ook van Huawei af willen. Nederland heeft wel apparatuur van Huawei. Zowel het 3G- als het 4G-netwerk draaien op apparatuur van hen. Voor de aanleg van het 5G-netwerk, zijn er wel Kamervragen gesteld. Dit najaar moet bekend worden of Huawei de apparatuur mag leveren voor het 5G-netwerk in Nederland. Met de nieuwe  smartphone de Mate 60 wordt 5G en satelliet telefonie ondersteund. De processor is gemaakt met 7-nanometertechnologie. Huawei en zijn Chinese chipleverancier SMIC zijn erin geslaagd om die technologie zelf te ontwikkelen.

LG

Het Zuid-Koreaanse LG was de op twee na grootste smartphone fabrikant ter wereld, maar leed de afgelopen vijf jaar 3,7 miljard euro verlies. Het marktaandeel zakte naar 1,7 procent.  LG Juno Cho is de directeur en CEO van de mobiele tak binnen het bedrijf. Hij leidt de afdeling Home Appliances & Air Solutions Leiden en Koo Bon-joon blijft CEO van LG Corp en nauw samenwerken met de twee. LG Mobile heeft in 2019 zo’n 776 miljoen euro verlies gemaakt met de verkoop van smartphones en wil daarom van de mobiele tak af, maar heeft daar tot dusver niemand voor kunne interesseren. Onderhandelingen met mogelijke overnamekandidaten als Volkswagen en het Vietnamese Vingroup liepen op niets uit. Wellicht zullen er dus de komende tijd geen LG-smartphones meer gemaakt worden. Een herstructurering wordt op dit moment nog afgerond. De  LG ‘Foldable Oled’ heeft twee lagen van oleds over elkaar voor een langere levensduur. LG noemt die techniek ‘Tandem OLED’.

Microsoft

In Finland bij Microsoft Mobile werden alle banen bij de voormalige Nokia marketing afdeling geschrapt. In 2015 verdwenen er ook al 2.300 banen in Finland en werd de productietak van Lumia toestellen gesloten. Microsoft schrapte ongeveer 2,5 procent van het personeelsbestand, dat zijn 2.850 banen. Microsoft moest  6,9 miljard afschrijven op de in 2013 verworven Nokia smartphone-divisie, 7.800 banen in de smartphone divisie schrappen en de productie in China stopzetten en nog eens 1.850 extra arbeidsplaatsen schrappen. Microsoft neemt hierbij een buitengewone last op van 950 miljoen dollar, onder meer voor reorganisatie- en ontslagkosten.

Microsoft sloot de voormalige Nokia telefoonfabriek in Salo en ontsloeg 2.300 medewerkers in Finland. Er blijven in Finland twee fabrieken draaien in Epsoo en Tampere. Interdigital, een bedrijf dat 3G-patenten bezit, beschuldigde in 2007 Nokia en nu dus Microsoft dat patenten van het bedrijf werden geschonden. Windows 10 is gebouwd om op de mobiel dezelfde ervaring te bieden als op de computer. Dankzij het framework Universal Apps for Windows hoeven ontwikkelaars slechts één app te maken voor zowel smartphone, desktop als Xbox One. Het aantal apps was en blijft het grootste probleem van Microsoft. Vrijwel alle populaire toepassingen die via een app te bedienen zijn hebben alleen een app voor iOS en Android. HP gaat zijn nieuwe Elite x3 daarentegen wel op Windows 10 laten draaien. In de nieuwe Elite x3 komen een 16-megapixelcamera, een vingerafdrukscanner en een irisscanner. Microsoft heeft weliswaar 105 miljard op de balans staan maar maakt 25 procent minder winst. Inmiddels worden er weer Nokia-telefoons gemaakt door het Chinese HMD Global, die een licentie afgesloten heeft om het Nokia-merk te mogen gebruiken. Microsoft wil nog wel het netwerk van Nokia overnemen. HMD gaat ook onder zijn eigen naam telefoons uitbrengen. Mogelijk vanwege het uitfaseren van de Nokia licentie in 2026.

Motorola

De merknaam Motorola staat niet meer op de telefoons. Motorola is sinds 2014 van Lenovo. Het merk Moto zal worden gebruikt op de duurdere smartphones en het logo met de letter M blijft wel bestaan, maar in combinatie met Lenovo. De budget-telefoons heten voortaan Vibe. Motorola blijft wel bestaan als bedrijfsdivisie. Lenova/Motorola heeft drie nieuwe smartphones gelanceerd voor de Benelux, de Motorola Edge 40 Neo, Moto G54 5G en de Moto G84 5G.

Nokia/HMD

HMD heeft haar hoofdkantoor in Espoo Finland. Nokia werd in 2013 verkocht aan Microsoft met het voorbehoud dat ze zelf tot 2016 geen smartphones meer zouden verkopen. Sindsdien ging Nokia weer verder waar het gebleven was maar dan wel met Android als Operating System. Begin augustus 2015 werd ook HERE voor 2,8 miljard euro verkocht aan autofabrikanten Audi, BMW en Daimler. Nokia schrapte bij de overgebleven activiteiten 1.300 banen in Finland, 166 in Antwerpen, in Duitsland 1.400 en in Frankrijk 400. In totaal zou het gaan om 10.000 tot 15.000 banen in 30 landen die verdwijnen. De nieuwe eigenaar HMD Global is opgericht door voormalige Nokia-topmensen samen met Foxconn-dochter FIH Mobile. Sinds 2023 heeft Nokia een ander logo. Het bedrijf moest reorganiseren en schrapte tot veertienduizend banen om kosten te besparen. Op dit moment zijn er nog zo’n 86.000 medewerkers. De kostenbesparingen is 800 miljoen tot 1,2 miljard euro. Reden is de tegenvallende cijfers over het eerste half jaar. Tegelijkertijd moeten verschillende divisies van Nokia efficiënter gaan werken. Verder wil het bedrijf voldoende geld vrijmaken voor de ontwikkeling van nieuwe netwerktoepassingen. Inmiddels worden er weer Nokia-telefoons gemaakt door het Chinese HMD Global, die een licentie afgesloten heeft om het Nokia-merk te mogen gebruiken. Microsoft wil nog wel het netwerk van Nokia overnemen. HMD gaat ook onder zijn eigen naam telefoons uitbrengen. Mogelijk vanwege het uitfaseren van de Nokia licentie in 2026. De Nokia G22 is door TIME uitgeroepne tot een van de beste uitvindingen van 2023. Het toestel kan door de consument thuis zelf gerepareerd worden dankzij een samenwerking met QuickFix. Reparatiekits zijn online te koop voor 19,95 Euro. Beschadigde displays of verouderde batterijen kunnen eenvoudig vervangen worden. Dezelfde capaciteiten heeft het neiuwe G42 5G model ook.

Oneplus

Mercedes Benz ondersteund de One Plus niet waardoor een koppeling via bluetooth de nodige problemen heeft. OnePlus komt in 2023 met de OnePlus Nord 3. Naar verwachting komt de smartphone rond juni-juli op de markt. Begin februari werd al bekend dat de smartphone een alert-slider krijgt. De OnePlus 11 is het nieuwe high-end toestel. Er is ook een opvouwbare Oneplus Open op de markt gekomen als concurrent van de Galxy Fold 5. De smartphone heeft een groene behuizing, 16 GB werkgeheugen en 512 GB opslagruimte. Het toestel draait op een Snapdragon 8 Gen 2 chip.Het toestel kost 1.799 euro

Oppo

Oppo is een rijzende ster en is na de oprichting in 2004 als producent van mp3- en 4 players sinds 2008 met Android Smartphones op de markt en verkoopt inmiddels in 22 landen. Oppo kwam met de Oppo Find N2 Flip. Met de Find N2 Flip moet  het bedrijf concurreren met Samsung en Motorola. Een half jaar na de internationale introductie van de Find N2 Flip kwam Oppo met de Find N3 Flip, een tegenhanger van de Samsung Galaxy Z Flip5.

Samsung

Samsung heeft 9 juli 2018 ’s werelds grootste fabriek voor mobiele telefoons in de wereld geopend in een buitenwijk van de Indiase miljoenenstad Delhi. Er kunnen 120 miljoen toestellen per jaar worden gemaakt. Samsung gaat ook een kleine 16 miljard euro investeren in een verhoogde chipproductie. Samsung heeft een beurswaarde van 200 miljard dollar. Vooral in China is er een behoorlijke concurrentie met Apple in het duurdere segment en van Xiaomi en Huawei met de goedkopere toestellen. Samsung is een belangrijke leverancier van schermen en geheugenchips aan andere leveranciers van smartphones en gaat de amoled-technologie ook inzetten voor de nieuwe iPhones, in plaats van het huidige lcd-scherm. LG en Samsung zijn de grootste producent van amoled schermen. Het laatste topmodel is de Samsung S23 Ultra in 2023. De verkoop van den smartphones kampt met ‘een zwakke vraag en er wordt veel gestunt met kortingen en inruilacties. De nieuwe Galaxy S24 Plus krijgt een 6,7 inch-oled-scherm. Het display van de S23 Plus is 6,6 inch. 

De Consumentenbond wil via de rechter Samsung dwingen om bezitters van een Android-smartphone tot minimaal twee jaar na aankoop te laten voorzien van updates en nieuwe besturingssystemen en meer transparantie te laten geven over het updaten. 82 procent van de door de bond onderzochte Samsung-toestellen bleek in de twee jaar na introductie niet te zijn voorzien van de nieuwste Android software. Samsung wil alleen de duurdere toestellen die afgelopen twee jaar zijn uitgebracht maandelijks een veiligheidsupdate geven. Samsung stelt dat ze als eerste telefoon fabrikant in Nederland gedetailleerd vermeldt tot wanneer een bepaald model software-ondersteuning krijgt en dat twee derde van de toestellen die sinds juli 2013 zijn uitgebracht, een volledige veiligheidsupdate hebben gekregen. Samsung zou overwegen voor al zijn producten over te stappen op het eigen besturingssysteem Tizen en komt nu ook met een eigen Bixby spraak assistent die is gebaseerd op technologie van Viv Labs, het bedrijf dat in 2016 door Samsung werd overgenomen en waarvan de oprichters in het verleden werkten aan Siri van Apple. Bixby zit op de Galaxy S8. Samsung ontwikkelde een nieuwe schermtechniek waarbij een beeldscherm zowel gevouwen als uitgeschoven kan worden. Een compact scherm kan zo worden uitgeklapt en geschoven tot een groter beeldscherm. Samsung onthulde het ‘Flex Hybrid’-scherm als ‘de toekomst van slimme mobiele apparaten’. Flex Hybrid werd getoond tijdens de grote techbeurs CES. Werknemers willen in juli voor onbepaalde tijd staken als het bedrijf niet aan hun eisen voldoet. Enkele duizenden werknemers van Samsung zijn 8 juli 2024 begonnen aan een driedaagse staking. Het is de eerste keer in het 45-jarig bestaan van het bedrijf dat er zo lang actie wordt gevoerd. De werknemers eisen onder meer een hoger loon en een extra vakantiedag. Het management van Samsung is sinds januari verwikkeld in onderhandelingen met de vakbond over de lonen, maar de partijen zijn er niet in geslaagd hun meningsverschillen te verkleinen. National Samsung Electronics Union (NSEU) heeft besloten door te gaan met de acties, aangezien het management van Samsung nog steeds niet bereid is om gesprekken te voeren. De vakbond heeft zo’n 30.000 leden. “We hebben niet meer met het management gesproken sinds we maandag met de staking zijn begonnen”, zegt vicepresident Lee Hyun-kuk. Samsung Electronics is een van de grootste fabrikanten van smartphones ter wereld. Ook is het bedrijf ’s werelds grootste producent van geheugenchips, inclusief hoogwaardige chips die worden gebruikt in de AI-hardware van marktleiders zoals NVIDIA.

Sony

Sony’s omzet van de mobieltjes divisie daalt/ Sony verlaagde de outlook van een geschatte 30 naar 27 miljoen stuks en heeft een CEO voor de mobiele divisie aangesteld om kosten te besparen. De nieuwste Xperia 5 V heeft een compact design en snelle hardware, maar het nieuwste vlaggenschip heeft een adviesprijs van maar liefst 999 euro en is er in drie kleuren: zwart, blauw en zilver.

VIVO

Het Chinese VIVO Electronics Corp maakt Android smartphones met maar liefst 6GB RAM. (Vivo Xplay 5 ) De lagere segment Android Smartphone producent komt uit Dongguan, Guangdong, China. Het succes is te danken aan de goede omzet in Indonesië sinds 2014. Vivo is opgericht in 2009 als een sub-merk van BBK Electronics en is gespecialiseerd in HIFI.

Wiko

Wiko wil met een “French touch” een eigen identiteit uitstralen met in dit jaar twaalf verschillende modellen. Wiko heeft de  Wiko 5G uitgebracht in China, een rebranded Huawei Nova 9 SE, maar dan met 5G-ondersteuning. Vanwege de aanhoudende Amerikaanse sancties heeft de Chinese fabrikant geen toegang tot 5G-chips van Qualcomm, wat in het geval van de Wiko-rebrand geen probleem blijkt te zijn. De Nova 9 SE heeft de Snapdragon 680.

Xiaomi

Het Chinese Xiaomi ging naar de beurs. Zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley begeleidden de notering met een geschatte beurswaarde van $100 miljard.  Bij het concern daalde drie kwartalen op rij de omzet en de winst, waarna een grote ontslagronde volgde en meerdere topmannen opstapten. De Xiaomi 13T-serie samrtphone werd gepresenteerd in Berlijn en heeft twee types, de Xiaomi 13T en 13T Pro. Ze draaien op Android 13 met de MIUI 14-softwarelaag. De Xiaomi 13T is te koop vanaf 649,99 euro. De Xiaomi 13T Pro is te koop vanaf 799 euro. De variant met 512GB opslag kost 899 euro.


Providers

Ben

Ben en Simpel gaan het internetnetwerk, meestal is dit glasvezel, van Odido gebruiken. Deze 2 providers behouden voorlopig hun eigen naam. Simpel richt zich op Sim Only-abonnementen. 

KPN

KPN biedt steeds meer combi-pakketten aan met bijvoorbeeld gratis online bellen of een abonnement op Spotify. Onlangs werden Youtube en Netflix apps aan het interactieve TV-aanbod toegevoegd. De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat KPN concurrenten op de telecommarkt toegang moet blijven bieden tot het vaste koper- en glasvezelnetwerk. Er is een stijgend aantal abonnees en het marktaandeel groeide van 42 naar 44 procent. Op termijn wil KPN het belang in het Duitse deel van Telefónica afbouwen. KPN heeft een zaak tegen een vorig jaar door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) opgelegde boete van 2 miljoen euro verloren. De boete werd gegeven vanwege het plichtsverzuim om concurrenten vooraf te informeren over de glasvezeldiensten die het aanbood aan eigen klanten. De concurrentie kreeg hierdoor geen kans om een vergelijkbaar aanbod te doen. KPN gaat in beroep. Naast deze boete kreeg KPN eerder ook al een boete van 6 miljoen euro voor vergelijkbare misstanden in de ISDN Lijnbewaking in 2009-2013. Deze bezwaarprocedure loopt ook nog steeds. KPN heeft zijn Belgische dochterbedrijf Base verkocht aan Telenet voor ruim 1,3 miljard euro. Aandeelhouders kunnen 0,28 euro per aandeel tegemoet kunnen zien uit de opbrengst van de deal plus uit de verkoop van aandelen Telefónica Deutschland.

NLE

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) is nu ook telecomaanbieder en is hiermee de eerste onafhankelijke energieleverancier in Nederland die deze stap maakt. NLE koopt de diensten in bij KPN en verkoopt deze goedkoper door dan de andere grote telecompartijen. NLE wil r ongeveer een half miljoen ‘alles-in-één’-telecomklanten binnen halen.

Odido

T-mobile en Tele2 Mobiel werden één nieuw merk genaamd Odido. Het nieuwe bedrijf kwam met nieuwe abonnementsvormen voor onbeperkt mobiel internet. Twee jaar geleden werd de Nederlandse tak van T-mobile voor 5 miljard euro verkocht aan twee investeringsmaatschappijen. De voormalig eigenaren waren Deutsche Telekom en het Zweedse Tele2. Direct na de overname is begonnen met het uitstippelen van een nieuwe merkstrategie en bedrijfscultuur, zegt commercieel directeur Tisha van Lammeren. De tarieven zijn van 20 euro voor 10 Mbit per seconde, tot 49,50 euro voor 1000 Mbit per seconde. Odido is de eerste in Nederland die met de tarieven onderscheid maakt op basis van internetsnelheid. Het concern kreeg een boete van 175.000 euro voor het illegaal delen van persoonsgegevens met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). T-Mobile gebruikte de gegevens om voor het CBS een rekenmodel te ontwikkelen om mensenmassa’s te volgen. Bijvoorbeeld om in te kunnen schatten hoeveel mensen in een bepaalde wijk zijn. Of hoeveel mensen een bepaalde gemeente bezoeken. De provider verzamelde daarvoor de locatie van een telefoon bij elk contact met het mobiele netwerk. Het bedrijf keek ook waar dat apparaat in een periode van gemiddeld dertig dagen het vaakst was. Die gegevens werden gebundeld op wijk- of gemeenteniveau. Medewerkers van het CBS konden maandenlang inloggen bij T-Mobile en kregen toegang tot niet-anonieme gegevens. Het ging onder meer om de tijdstippen van telefoongesprekken en de locatie van bellers, meldt de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI). In 2018 en 2019 werden op die manier gegevens van miljoenen klanten verwerkt. De gegevens ‘kunnen diepgaand inzicht bieden in het privéleven, gezinsleven, woning en communicatie van een persoon’, oordeelt de RDI.

The Phone House

De curatoren van de failliet gegane winkelketen The Phone House hebben zestien vestigingen verkocht aan de franchisenemers. Door de transactie zijn de nieuwe en huidige franchise-ondernemers met voorlopig in totaal 86 Phone Housewinkels verder gegaan.

Simpel (Odido)

Simpel gebruikt het internetnetwerk, meestal is dit glasvezel, van Odido. Deze provider behoud voorlopig de eigen naam. Simpel richt zich op Sim Only-abonnementen.

T-Mobile Nederland zie Odido

Uit de cijfers van moederbedrijf Deutsche Telekom bleek dat er een leegloop gaande was en het belang in het Britse EE verkocht moest worden. T-Mobile raakte maar liefst 85.000 abonnees kwijt en probeerde wanhopig om bestaande abonnees vast te houden door per verlengende klant 126 euro aan marketing te besteden. Het bedrijf verloor in een jaar tijd 588 duizend klanten. 226 duizend klanten werden vorig jaar verkocht aan Simpel. T-Mobile presteerde het slechtst van alle providers. Odido is de nieuwe naam van T-Mobile Nederland, dat nu onafhankelijker kan opereren van het moederbedrijf in Duitsland. “Onder de vlag van T-Mobile waren ze meer gebonden aan hun regels, ook als dat misschien niet goed bij de Nederlandse markt paste. Nu zijn ze zelfstandig en helemaal Nederlands.” Odido verbouwt de 119 winkels in Nederland.

Tele2 (Zie Odido)

Tele2 Thuis blijft  onder de eigen naam bestaan. Maar het lijkt een kwestie van tijd totdat deze merknaam eveneens opgaat in Odido.

VEON

VEON is de op vijf na grootste mobiele netwerkoperator in de wereld met circa 200 miljoen klanten. Enkele merken van VimpelCom zijn Beeline, Kyivstar, Wind, Djezzy en Mobilink. Het bedrijf ontstond in 2009 als fusie tussen het Russische OJSC VimpelCom. VEON heeft een omzet van circa 8,9 miljard waarvan het meeste wordt gerealiseerd in Rusland, Pakistan, Algerije en Italië. Begin 2017 is de naam gewijzigd in VEON. VimpelCom had al een notering aan de Nasdaq, veranderde van naam en kreeg ook een notering op Beursplein 5.

Vodafone

Vodafone Group PLC (VOD.LN) heeft een marktaandeel van ruim 33 procent. Het Britse telecomconcern moest zo’n dertienhonderd banen schrappen in Spanje in verband met het overnemen van Ono voor 7,2 miljard euro. Vodafone heeft dan inclusief Ono zo’n zesduizend werknemers in Spanje. Wereldwijd liepen de opbrengsten met 5,5 procent terug naar 13,5 miljard euro. Vodafone en Liberty Global (Ziggo), fuseren de Nederlandse activiteiten. Vodafone wil in Europa 15% van alle niet Nederlandse winkels sluiten, ruim duizend stuks waarna er zo’n 6700 winkels overblijven. Daarnaast komen er zo’n 50 extra winkels op betere locaties bij.
Vodafone fuseerde met Ziggo en verkocht de afdeling voor vaste telefoonlijnen, internet en tv-diensten (Vodafone Thuis) aan T-Mobile Nederland. Deutsche Telekom, Tele2, M7 Group, Fiber Nederland en De Nederlandse Energie Maatschappij waren ook zijn geïnteresseerd, maar boden te weinig. Ondertussen stopt  het bedrijf met de winkelformule BelCompany. Op korte termijn gaan ongeveer tien winkels dicht en de winkels die overblijven worden omgebouwd tot Vodafone filiaal. BelCompany verkocht mobiele telefoons en -accessoires en er werken ongeveer 365 mensen. Vodafone nam de keten in 2011 over van Macintosh Retail. Sindsdien is al een groot aantal winkels omgebouwd tot Vodafone-shops. Daarvan telt het bedrijf nu 140 zaken, waar ruim achthonderd mensen werken. In Duitsland worden 2000 werknemers ontslagen.

Tele2 zie Odido
Ziggo

Ziggo is sinds februari in onderhandeling met het moederbedrijf Liberty Global over een combinatie van de Nederlandse activiteiten. Samen bieden Vodafone en Ziggo een compleet pakket aan televisie- en telecomdiensten aan, zonder afhankelijk te hoeven zijn van de netwerken van KPN. Met goede resultaten in het vierde kwartaal sloot Vodafone/Ziggo het boekjaar 2022 af, door bijna 7,5 miljoen huishoudens en bedrijven aan te sluiten ophet snelle 1Gbps-netwerk.  De omzet van Vodafone/Ziggo was in het vierde kwartaal van 2022 1 miljard euro, net als in het kwartaal er voor. De totale omzet over 2022 was 4,1 miljard euro. Vodafone/Ziggo investeerde in 2022 23% van de omzet – de zogeheten Capex to Sales-Ratio.


Het Taiwanese Hon Hai Precision Industry (Foxconn) wil Sharp overnemen. Foxconn gaat in de komende vijf jaar alvast circa 4,6 miljard euro investeren in een nieuwe productielocatie in de Indiase staat Maharashtra in het westen van India, waar circa 1 miljoen Indiërs aan het werk kunnen. Foxconn wil uiteindelijk twaalf nieuwe fabrieken en nam een belang van 20 procent in het Britse Bamboo Distribution. Bamboo Distribution is gespecialiseerd in reparatie en recycling van smartphones en tablets. Foxconn was al actief op de markt voor tweedehands mobiele apparaten via FIH Mobile. Foxconn heeft de inkomsten in april 2024 aanzienlijk zien stijgen, tot het hoogste niveau ooit voor de maand april. De omzet klom met 19 procent tot omgerekend 14,8 miljard euro

Een 28-jarige werknemer van Foxconn pleegde 4 augustus 2015 op de campus van de iPhone-fabriek in het Chinese Zhengzhou zelfmoord. China Labor Watch houdt de arbeidsomstandigheden bij Foxconn al zes jaar in de gaten na een golf van zelfdodingen en ongelukken. De fabriek heeft na een aantal incidenten de lonen verhoogd en het overwerk beperkt om zo zelfdoding te voorkomen. Bij Foxconn in Zhengzhou worden van de in totaal 1 miljoen arbeiders circa duizend schoolkinderen (jonger dan 18 jaar) als stagiaires ingezet waarna ze overuren moeten kloppen en nachtshiften draaien voor een hongerloon om voldoende Amazon Alexa-apparaten te produceren.

Meer dan de helft van de wereldwijde kobaltproductie voor de oplaadbare batterijen komt uit Congo. In kleine kobaltmijnen in het zuiden van Congo werken duizenden minderjarigen van soms slechts zeven jaar oud. Amnesty International stelt dat de kinderen in gevaarlijke omstandigheden werken en leven, dat ze onvoldoende zorg krijgen en een hongerloon verdienen. Circa twintig procent van de kobaltproductie in Congo is afkomstig uit de mijnen waarin kinderen werken. De Verenigde Naties schatten dat in de mijnen van Congo rond de 40.000 minderjarigen aan het werk zijn.


Citytraffic

Portable telefoons en hun bezitters worden met dit ICT systeem gevolgd via het wifi- en bluetoothsignaal. Er wordt gemeten waar je bent, welke route je neemt en hoe lang je ergens stopt. Een van de bedrijven die deze telecommunicatie scant en de data verzameld en verhandeld is Citytraffic. De verzamelde data wordt verkocht aan onder andere gemeenten en winkelketens. Het bedrijf Bluetrace dat deze technologie ontwikkelt, heeft nu een dwangsom ontvangen van de Autoriteit Persoonsgegevens omdat er meer gegevens worden verzamelt dan noodzakelijk is. Het bedrijf krijgt zes maanden de tijd om zich alsnog aan de regels te gaan houden. Daarna wordt wekelijks een boete van 5000 euro opgelegd met een maximum van 100.000 euro.


C2000

Hulpdiensten in de provincie Overijssel kunnen regelmatig niet met elkaar communiceren. Ambulances en traumahelikopters kampen sinds de invoering van een nieuw communicatiesysteem met problemen. De problemen met het C2000-netwerk zijn niet voor de deadline van 8 juni verholpen. De afronding van het project nu wordt voorzien in het vierde kwartaal van 2024. Op slechts 11 van de 31 plekken zijn de dekkingsproblemen opgelost. Het C2000-communicatienetwerk heeft regelmatig landelijke storingen. Het netwerk dat wordt gebruikt door de politie en andere hulpdiensten, waaronder de brandweer en de Koninklijke Marechaussee is al jarenlang een probleem. Onder andere de portofoons van de politie maken gebruik van het C2000-netwerk. Hiermee staan agenten in verbinding met elkaar en met de meldkamer.  De arbeidsinspectie vindt het uitspreken van een ambitie voor verbetering niet ver genoeg gaan en eist dat de politie voor 8 juli 2024 maatregelen neemt om het C2000-netwerk te verbeteren. Naast de technische problemen moet ook de voorlichting over hoe agenten met C2000 moeten omgaan verbeteren. Sommige problemen ontstaan mede doordat agenten het netwerk niet op de juiste manier gebruiken.

De laatste keer lagen de onderliggende systemen plat, waardoor de meldkamer geen gespreksgroepen meer kon koppelen, geen eenheden zagen rijden en mogelijk werkten ook de noodknop op portofoons niet naar behoren. Dat leidde tot levensgevaarlijke situaties. In verschillende politieregio’s werden agenten terug naar het bureau geroepen en ook de Boa’s moesten worden teruggeroepen omdat hun veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. Op 29 mei 2003 werd al bekend dat er sprake was van een aanzienlijke kostenoverschrijding en vertraging bij de invoering van C2000. De Algemene Rekenkamer rapporteerde kwam 5 juni 2003 hierover. Ook was er tumult over de slechte dekking tijdens de tests in de regio Amsterdam. Sinds oktober 2007 zijn alle veiligheidsregio’s desondanks over gegaan op C2000. Een aantal korpsen (met name van de brandweer) is weer gebruik gaan maken van andere object portofoons (DMO) vanwege verbindingsproblemen die inherent zijn aan het TDMA systeem die tot zeer gevaarlijke situaties kunnen leiden. Aan een vervangend netwerk wordt na een officiële klacht  al enige tijd gewerkt Ze gaf in april ook aan dat aan een vervangend systeem wordt gewerkt, maar dat kost veel tijd. Het kan dus wel nog even duren voordat de communicatie problemen bij de politie en de hulpdiensten definitief zijn opgelost. In 2020 werd een geheel nieuw C2000-netwerk in gebruik genomen. Het nieuwe netwerk moest een oplossing zijn voor de klachten van zijn voorganger uit 2004. Maar het nieuwe C2000 is volgens een klokkenluider nog slechter dan het oude netwerk. Het ministerie werkt wederom aan een aanbesteding. Het is de bedoeling dat de politie een zogenoemde push-to-talkdienst via een van de bestaande mobiele netwerken gaat gebruiken. Die portofoondienst via het mobiele netwerk moet het primaire communicatiemiddel van de politie gaan worden, waarbij C2000-netwerk dan een back-up wordt.  Op dit moment zijn er protocollen die overbelasting moeten voorkomen. Bij calamiteiten zitten er teveel gebruikers onder een mast waardoor het systeem vast loopt en er geen communicatie meer mogelijk is. Als gelijk met een politieactie de brandweer ook nog een beroep doet op dezelfde mast loopt de boel vast en is de ramp niet te overzien. Het back up systeem moest verdwijnen (oude analoog was te duur). Het werkt perfect zolang er geen calamiteiten zijn. Het systeem is kwetsbaar en ontoereikend. Eén van de maatregelen is het verminderen van elektromagnetische verstoringen op het C2000-netwerk door andere elektronische apparaten. De techniek van C2000 is zodanig ontworpen dat het kan omgaan met een bepaald niveau van verstoring. Echter, dit niveau is beperkt tot een zogenoemd Man-Made Noise ruisniveau, en boven dit niveau loopt het ontvangstbereik van het netwerk terug. Er kunnen dan bereikbaarheidsproblemen worden ervaren door de gebruikers van C2000. Bij verstoringen boven dit niveau doet de beheerder van C2000, na eigen onderzoek, melding bij de toezichthouder, de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. De toezichthouder onderzoekt de melding van de beheerder van C2000 en handhaaft daarop indien nodig. In een uiterst geval kan dat leiden tot een terugroepactie van een product. Er kunnen dus verschillende elektronische producten zijn die in meer of mindere mate hinder aan het C2000-netwerk veroorzaken, zoals een type optimizer van in zon-PV-installaties. Vóór 1 januari 2024 zijn op ruim 80 procent van de bekende locaties met de grootste verstoringen (boven de 10dB) door de fabrikant gereduceerd tot een lagere verstoring of is de verstoring helemaal weggenomen.
Naast verstoringen op het C2000-netwerk, zijn in Nederland momenteel diverse kleinere en grotere gebieden waar sprake is van verminderde C2000-dekking. Het
aantal gebieden met dekkingsproblemen kan jaarlijks verschillen door onder andere veranderingen in het landschap of verstoringen op het C2000-netwerk.
Aangezien het niet haalbaar is om alle gebieden gelijktijdig aan te pakken, wordt de aanpak van de gebieden geprioriteerd aan de hand van een Dekkingsissues prioriteringsprocedurelijst (DIPP-lijst). In 11 van de 31 gebieden met de hoogste urgentie zijn inmiddels de problemen met verminderde dekking volledig opgelost –
en in 3 DIPP-gebieden grotendeels – door middel van het realiseren van een nieuw C2000-opstelpunt of een andere technische oplossing. Voor de resterende 17 prioritaire gebieden wordt met de betrokken partijen gezocht naar de meest geschikte oplossing. Om een DIPP-gebied op te lossen, moeten één of meerdere nieuwe C2000- opstelpunten worden gerealiseerd en/of gebruik worden gemaakt van antennemasten van commerciële dienstverleners of providers. Het realiseren van een C2000-opstelpunt duurt minstens een jaar.
In vrijwel alle gevallen worden C2000 opstelpunten gerealiseerd op een in eigendom of recht van opstal verworven stuk grond. Ook moet worden voldaan aan de vereisten uit de Omgevingswet op het gebied van gebiedsbescherming en soortbescherming. Dat vergt in sommige gevallen nog een additionele doorlooptijd van circa een jaar. Om deze doorlooptijd in te korten is de minister in gesprek met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies. Gezamenlijk worden de mogelijkheden onderzocht om dit proces te versnellen. Naast het bouwen van opstelpunten wordt sinds enige tijd gebruikt gemaakt van antennemasten van commerciële dienstverleners of providers. In deze masten wordt een C2000-installatie gerealiseerd die voldoet aan de beveiligingseisen. Deze oplossing is sneller gerealiseerd dan een nieuw opstelpunt, maar is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld omdat er geen geschikte mast van een commerciële dienstverlener op de juiste plek aanwezig is of omdat de mast voor dit doel niet geschikt is. In sommige gevallen betreft het een gedeeltelijke oplossing, omdat het bereik in het algemeen minder is dan van een reguliere C2000-mast. De beheerorganisatie onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor het verwerven van een aantal tijdelijke C2000-masten, zogenoemde mobiele opstelpunten, om ook langs die lijn problemen op te lossen25
Sinds 2016 wordt gewerkt aan de doorontwikkeling van het huidige C2000 systeem26. Het systeem bestaat uit het spraak gedeelte (T2000), het paging gedeelte (P2000,waarmee hulpverleners worden gealarmeerd) en het radiobediensysteem. Het paging systeem en het spraaksystem zijn de afgelopen jaren succesvol vernieuwd en in gebruik genomen. Momenteel loopt er nog 1 migratie, namelijk die van het radiobediensysteem van het huidige C2000 systeem.
Van de dertien meldkamers werkten op 31 december 2023 vier meldkamers succesvol op het nieuwe radiobediensysteem genaamd eOCS (eurofunk Operations Center Suite) en negen meldkamers nog op het oude systeem. Vanaf 30 januari 2024 is gestart met de migratie van het nieuwe radiobediensysteem op de overgebleven meldkamers. Er wordt uit zorgvuldigheid één meldkamer per week gemigreerd naar het nieuwe radiobediensysteem, zodat er alle tijd en ruimte is om eventuele technische- of uitvoeringsongeregeldheden aan te pakken. Begin april 2024 zal de laatste meldkamer overgaan naar het nieuwe radiobediensysteem. In 2024 wordt gestart met de verlenging en/of nieuwe aanbesteding van de C2000 contracten, conform het advies van het Adviescollege ICT-toetsing.
Door de contracten te verlengen en/of opnieuw aan te besteden valt er geen gat tussen het huidige systeem, C2000, en de invoering van de nieuwe missiekritische communicatievoorziening, zodat de hulpverlener op straat altijd kan terugvallen op een werkend missiekritisch systeem. Uitgangspunt is en blijft: dat C2000 pas afgeschakeld wordt als het nieuwe missie kritische systeem werkt. De Arbeidsinspectie wil de Nationale Politie een dwangsom opleggen als het communicatiesysteem niet snel wordt verbeterd. 27 augustus op de late avond viel het systeem opnieuw uit en de storing duurt nog voort. Tegelijkertijd is er door een netwerkstoring sindsdien ook geen vliegverkeer mogelijk van en naar Eindhoven Airport, ligt een deel van DigiD er uit, heeft de Kustwacht geen verbinding net als de Koninklijke Marechaussee, de departementen en defensie, evenals het Nationaal Cyber Security Centrum. Het is niet duidelijk wanneer de storing precies helemaal wordt verholpen, maar delen van het netwerk doen het inmiddels weer. Het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN) zou de oorzaak zijn. Het zwaarbeveiligde gesloten 25 jaar oude netwerk voor de communicatie-infrastructuur van Defensie verbindt zo’n 180 locaties van Defensie met elkaar. Ook tientallen organisaties die niet van Defensie zijn, zoals ministeries en politiebureaus, zijn ermee verbonden. Het gesloten glasvezelnetwerk is zo’n 3300 kilometer lang en wordt beheerd door het Ministerie van Defensie en  KPN. Het zou kunnen doordat het afkoppelen van het torentje van Schoof niet helemaal is gegaan zoals het had gemoeten, want ook de departementen zitten zonder verbindingen.


Telegram

Het bedrijf achter Telegram is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden en in Dubai, maar werd ontwikkeld door twee van oorsprong Russische programmeurs, de broers Nikolai en Pavel Durov. Die eerder al actief waren met het in Rusland populaire Vkontakte, een sociale mediasite. Telegram heeft 330 miljoen dollar aan nieuwe leningen afgesloten. De geboren Rus, die in het buitenland in onmin leeft met Poetins autoriteiten moet 7,7 procent rente betalen, maar hoopt winstgevend te worden in 2025. Hij overweegt een beursgang. Telegram heeft ruim negenhonderd miljoen gebruikers. Telegram-gesprekken zijn alleen versleuteld als je de ‘geheime chatfunctie’ zelf inschakelt per contact. Als je echter een berichtje krijgt van iemand buiten je contactenlijst, met de vraag of je bijvoorbeeld wiet verkoopt, dan is je gesprek helemaal niet afgeschermd – zelfs al heb je de optie voor iedereen geactiveerd die je kent. Groepsgesprekken en kanalen zijn in principe ook niet versleuteld. Als je een groep of kanaal kunt vinden door een bepaald woord in de zoekmachine van de app in te typen, dan is de kans groot dat het zo onderschept kan worden.

ANDER NIEUWS

error: Content is protected !!