QAnon

QAnon is een extreemrechtse samenzweringstheorie waarvan de aanhangers geloven dat  Donald Trump een geheime oorlog voert tegen een globalistische kliek van babyetende mensenhandelaars, bestaande uit Hollywood-elites en de politieke vijanden van hem. QAnon-gelovigen zijn in de VS steeds gewelddadiger geworden, wat leidde tot waarschuwingen van de FBI. Veel sociale mediaplatforms, zoals Facebook, YouTube en Twitter, hebben de afgelopen jaren QAnon-inhoud verboden.

De complotbeweging QAnon, stelt dat er een wereldwijde, satanische schaduwregering heerst die kinderen misbruikt en hun bloed drinkt en sterker nog dat Joden daar matzes van zouden maken. Het is een extreemrechtse complottheorie die de plannen beschrijft van een “deep state” gericht tegen onder meer de Amerikaanse oud-president Donald Trump en diens aanhangers. De naam verwijst naar het pseudoniem “Q”, dat gebruikt is op verschillende internetfora (zoals 4chan) door een vermoedelijk Amerikaans(e) individu of groep van individuen. Het Brandenburgse Staatsbureau voor de Bescherming van de Grondwet, heeft de QAnon-beweging in 2020 als anticonstitutioneel bestempeld vanwege haar complottheorieën. Ook Twitter en Facebook besloten om QAnon te verbieden. QAnon is een van oorsprong Amerikaanse complottheorie, die in 2015 op het forum 4chan werd gelanceerd door een zekere Q.

Hillary Clinton en anderen uit haar omgeving zouden vanuit een pizzarestaurant een wereldwijd netwerk van satanistische kinderverkrachters runnen en Donald Trump zou de enige zijn die hen kon tegen houden.

QAnon heeft veel antisemitische en anti-Joodse theorieën. Twitter verwijderde in januari 2021 nog enkele honderden Nederlandse QAnon-profielen. Maar via de hashtag met de QAnon-leus ‘wwg1wga’ (‘Where we go one, we go all’) zijn nog altijd volop QAnon-berichten te vinden. Ook het account van de Nederlandse QAnon-activist Janet Ossebaard, werd 4 maart opgeschort.

Het kanaal van de groep Wees de Weerstand heeft ruim 1.700 actieve abonnees. Deze groep zit ook achter het plaatsen van bloemen op graven van vermoorde kinderen. Onder het Peerd van Ome Loeks voor het Hoofdstation in Groningen zijn bloemstukken, knuffels en begeleidende teksten gelegd door QAnon-complotdenkers die zich de Q Patriots noemen. En ook werden er vergelijkbare acties gehouden op een begraafplaats in Bodegraven en bij de gedenkstenen van Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen.

De complotdenkers beweren dat zij vermoord zijn door satanisten. De QAnon-groep die rept van de pedofiele, satanistische deepstate heeft 113 leden. Het alt-rechtse platform Gab is een Facebook-alternatief, dat na zijn oprichting in 2017 al snel populair werd onder neonazi’s en heeft meerdere groepen met Nederlandse gebruikers. Gab werd onlangs gehackt. Grote hoeveelheden wachtwoorden van gebruikers en groepen en meer dan 40 miljoen berichten kwamen in handen van Distributed Denial of Secrets (DDoS). De hacker die achter de hack zit, wil de gebruikers van het rechtse platform onthullen.

Online crowdfunding-service Buy Me a Coffee heeft actie ondernomen naar aanleiding van een rapport van Media Matters for Americadat dat onthulde hoe extreemrechtse influencers het platform misbruikten om geld in te zamelen. Tientallen invloedrijke figuren in de QAnon-samenzweringsgemeenschap werden verbannen van het platform, waarmee gebruikers eenmalige betalingen of terugkerende abonnementen kunnen doen om hun favoriete makers te ondersteunen. Bovendien zijn verschillende prominente online rechtse figuren, waaronder enkele die deelnamen aan de opstand van 6 januari in het Capitool, van het platform geschorst. Het coronavirus joeg het enthousiasme voor QAnon in Nederland nog meer aan. Wantrouwen in de overheid en het Koningshuis wakkerden aan. Het koningshuis zou betrokken zijn bij massale pedofilie, kindermisbruik en -handel. De pandemie en de klimaatcrisis, worden stelselmatig afgedaan als ‘hoax’ en de Joden, met name George Soros en de Rothschilds, worden benoemd om lacunes op te vullen. Telegram is een populair kanaal voor het verspreiden van deze theorie, omdat berichten zijn gecodeerd en niet worden gemodereerd. QAnon aanhangers worden in verband gebracht met, en veroordeeld voor politiek geweld. Inlichtingen- en opsporingsdiensten in de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk maar ook in Nederland volgen de ontwikkelingen op de voet.  De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), waarschuwt dat verspreiding van complottheorieën onder anti-overheidsextremisten kan uitmonden in een terreuraanslag. De achterdocht over de stikstofmaatregelen en het vergaande beleid hiervoor en het binnenhalen van grote aantallen immigranten creëert een hetze onder gelijkgestemde mensen die hier een ‘kwaadaardige onderdrukkende agenda van de overheid’ in zien, net als de verplichte vaccinaties. Drie individuen werden eerder veroordeeld omdat ze complotverhalen verspreidden over een satanisch pedofielennetwerk en kindermoorden in Bodegraven. Datzelfde trio bedreigde ook Jaap van Dissel (RIVM) en Mark Rutte. Twee personen werden veroordeeld voor het gooien van een molotovcocktail naar de woning van een journalist.

 


This domain is for sale

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *