Elzas

De vader van Fred Elzas had een modebedrijf vóór de oorlog geërfd van diens oom. Het bedrijf bezat destijds enkele winkels en verkocht vooral werkkleding.  Onder leiding van Elzas sr., die de Holocaust had overleefd, had het bedrijf na de oorlog de omslag gemaakt naar mode onder de naam Vet Vrijetijdskleding. Fred Elzas kocht in 1984 de toen nog 19 winkels tellende Didi modeketen en bouwde het uit tot ruim honderd vestigingen. Daarnaast bezat hij ook de winkelketens Forecast, Steps en Superstar. Hij bezat ook een grote vastgoedportefeuille en het merk Miss Etam. De Limburger Rens van de Schoor werd CFO. Coltex exploiteerde vier winkelketens met 2000 werknemers; Didi, Steps, Superstar en Forecast. In 1984 boekten 44 winkels van het door hun opgezette Coltex al een omzet van 65 miljoen gulden. De broers namen negentien Didi-winkels van ondernemer Rattan Chadha over en eind jaren tachtig halen ze ook Superstar binnen. Coltex groeit dan enorm ondanks een staking van het personeel en de negatieve media-aandacht die volgt op een keiharde reorganisatie van het overgenomen deftige modehuis Maison Swarte. De winst wordt geïnvesteerd in vastgoed, voornamelijk zo’n 170 winkelpanden met een waarde van zo’n 100 miljoen euro. Ook Didi ging failliet en ging online door met de merknaam.

De broers splitsten uiteen en Jaap Elzas verkocht zijn belangen in de winkels en het vastgoed en vertrok naar Curaçao. Fred Elzas bleef zijn retail- en vastgoedimperium Belfin verder uitbouwen, geholpen door zijn zoons die tussen 2004 en 2008 ook nog eens zo’n 80 winkels van Steps overnamen. In 2008 bezat Coltex uiteindelijk 330 winkels van de formules Vet Vrijetijdskleding/Forecast, Superstar, Didi en Steps. Greenfield Capital verkocht haar aandeel van 40 procent in Steps aan New Future Developments, een dochter van Belfin International BV
Tot in 2010 de familie stopt met de jeansketen Forecast, het vroegere Vet Vrijetijdskleding om zich te focussen op damesmode.
In 2010 boekte Coltex substantiële operationele verliezen. Van de Schoor haalde Emiel Lathouwers binnen om hem bij te staan. De verliezen bleven echter oplopen en in 2012 werd een verlies gedraaid van 9,8 miljoen en sinds die tijd boekten geen van de divisies meer winst. In 2013 maakte het concern 11 miljoen verlies op een omzet van 153 miljoen euro. Coltex werd uiteindelijk door Van de Schoor gesaneerd en afgesplitst van het gehuurde vastgoeddeel en hij bracht de keten onder in lege BV’s (sterfhuisconstructie). In 2012 en 2013 werden Claudia Sträter en Expresso overgenomen. Voordat de met schulden beladen dochterbedrijven Steps en Superstar effectief in 2014 bij FNG terecht­kwamen werden ze door Van de Schoor enkele maanden in privé gehouden en opgeschoond. Didi, met dan nog zo’n honderd winkels werd ondergebracht bij hun eigen 3D Fashion.
In 2016 waren er opnieuw verliezen van 1,6 miljoen euro, in 2017 4 miljoen euro tot in 2018 circa 1,8 miljoen euro. Begin januari 2020 werd surseance van betaling verkregen voor de 80 filialen en in in februari werd het bedrijf failliet verklaart. Didi werd niet doorgestart. De financiering werd tot dan toe door Van de Schoor geregeld via zijn investeringsvehikel FIPH die later werd overgenomen door zijn R&S Finance. Mezzanine Partners (Goldman Sachs) verstrekte een achtergestelde lening van tien miljoen euro en via Coltaparte B.V. (Coltex) boekte hij een achtergestelde lening van vijf miljoen euro.

Ex medewerkers Melanie Barneveld en Thomas Zonneveld werden door Elzas gevraagd Miss Etam door te zetten, waarna een nieuwe start kwam in 2022. Zij bouwden een online webshop en sloten een deal met Wehkamp.

“Bedrijvendokter” Van de Schoor werd CFO bij Coltex die het bedrijf saneerde en afgesplitste van het gehuurde vastgoeddeel. Hij bracht de keten tot ongenoegen van vastgoedeigenaren Alri en Corio onder in lege BV’s (sterfhuisconstructie). De winst van het mode imperium werd al die tijd stevast geïnvesteerd in vastgoed, voornamelijk zo’n 170 winkelpanden met een waarde van zo’n 100 miljoen euro. De broers splitsten uiteen, Jaap Elzas verkocht zijn belangen in de winkels en het vastgoed, en vertrok naar Curaçao. Fred Elzas bleef zijn retail- en vastgoedimperium Belfin verder uitbouwen, geholpen door zijn zoons Yasha en Sharim.

Het vastgoedbedrijf Coltavast van de familie bezit onder andere het winkelcentrum Makado in Schagen, een aantal winkels aan de Amsterdamse Postjesweg en de Utrechtse zorgflat De Keizershof , een zorgflat met bejaarden in de Utrechtse wijk Kanaleneiland die vanwege een grootscheepse verbouwing elders onderdak moesten vinden.

Woningcorporatie Portaal heeft in Nieuwegein een tot woningen getransformeerd kantoorpand van Coltavast gekocht voor  17,2 miljoen euro.  Verkoper van de 67 vrijesector huurappartementen is projectontwikkelaar Coltavast uit Alkmaar. Het complex staat aan de Nachtwachtstede/Zoomstede. De transactie tussen partijen is tot stand gebracht door Brecheisen Bedrijfsmakelaars Utrecht.

De familie verkocht voor 18 miljoen euro aan Metroprop haar twee winkelpanden in Maastricht en Rotterdam inclusief huurinkomsten van samen ruim 900.000 euro per jaar. Metroprop kreeg de deal achteraf niet gefinancierd en  wilde vanwege de uitbraak van de coronacrisis van de deal af. Op 16 maart liet Metroprop weten dat de deal moest worden uitgesteld. Omdat de bank en een buitenlandse financierder vanwege de coronacrisis moeilijk deden. Ook de voorgenomen verkoop van vier eigen panden zou niet doorgaan. Coltavast hield Metropop echter aan de deal en kreeg gelijk bij de voorzieningenrechter. Omdat er geen voorbehoud van financiering was afgesproken moest Metroprop de panden overnemen en betalen, ondanks dat de horecagelegenheid in een pand dicht is en de winkels al maandenlang geen volledige huur betalen. Vanaf 15 juni 2020 moest daarbij een dwangsom van 50.000 euro per werkdag aan Coltavast worden betaald. Omdat Van de Mortel pas anderhalve maand later kon kopen betekende dit dat hij meer dan €1,5 miljoen extra moest betalen. Volgens het oordeel van het Hof waren de opgelegde dwangsommen inderdaad terecht en was het tijdig ontbreken van voldoende geld om de panden te kunnen afnemen geen reden om onder de dwangsommen uit te komen. Metroprop slaagde er uiteindelijk in om op 31 juli 2020 de koop door te laten gaan doordat hij deze kon doorverkopen aan Corum, de enige andere geïnteresseerde partij, maar dit was enkel mogelijk doordat zij het verlies op de doorverkoop kon financieren. Omdat de banken (vanwege de coronacrisis) ‘dicht’ waren voor de financiering van winkel- en horecavastgoed, heeft Metroprop tegen zeer ongunstige condities € 3,34 miljoen moeten lenen van een collega vastgoedbelegger. Voor deze lening stond de bestuurder in privé garant. De schade voor Metropop is voor Metropop opgelopen tot 4 miljoen euro.
Ondanks het ingestorte mode imperium heeft de familie Elzas een geschat vermogen van 190 miljoen euro. Charim Elzas is er de Algemene directeur.

Sharim Elzas van Belfin is de zoon van Coltex-eigenaar Fred Elzas. Belfin heeft in Nederland achttien bij de Kamer van Koophandel geregistreerde groepsmaatschappijen waarvan de gedeeltelijk of volledig eigenaar is: Amstelwaard Vastgoed BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar Supravast II BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar Belfin BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar Belfin Utrecht BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar Full House BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar International Art Investments BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar Dam Square BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar Elsinvest BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar Bergerpoort BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar cards@work BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar Elzavast Holding BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar Belfin II BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar New Future Developments BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar Elzavast Monumenten BV, gelegen aan de Celsiusstraat 2 in Heerhugowaard Full House Monumenten BV, aan de Celsiusstraat 2 in Heerhugowaard TCS BV, gelegen aan de Joris Dircksenstraat 18 in Breukelen Trajanus Holding BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar Meuwsen BV, gelegen aan de Celsiusstraat 2 in Heerhugowaard Amstelwaard Beheer BV, gelegen aan de Celsiusstraat 2 in Heerhugowaard Pantheon BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar Supravast II BV, gelegen aan de Celsiusstraat 2 in Heerhugowaard Amstelwaard Vastgoed Twee BV, aan de Celsiusstraat 2 in Heerhugowaard Amstelwaard Vastgoed BV, gelegen aan de Celsiusstraat 2 in Heerhugowaard Shadan Management BV, gelegen aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar. Belfin International BV bestuurder of gevolmachtigde bij Rim Management BV,, Amstelwaard Vastgoed BV, Elzavast Holding BV en Retail Property Projects (R. P.P.) Beheer BV, allen gevestigd aan de Hazenkoog 4 in Alkmaar. Fred Elzas (oud-eigenaar Didi en Steps) bezit geschat 190 miljoen euro.


This domain is for sale