Corona



Wilt U meer lezen over Corona ?

Het Corona virus komt voor ruim 79 procent overeen met het al eerder bekende SARS virus en heeft een kroonachtige vorm. (Corona is Latijns voor kroon). Het nieuwe Corona virus ontstond waarschijnlijk 17 november 2019 in China (Wuhan) en wist zich binnen drie maanden wereldwijd te verspreiden. Er werd in China door een WHO onderzoeksteam met de nodige tegenwerking onderzoek hiernaar gedaan. Uiteindelijk concludeerden de onderzoekers in juli 2022 dat het toch de dierenmarkt moest zijn die “het vroege epicentrum van de pandemie” was. De eerste acht mensen bij wie het virus werd aangetroffen, werkten op die markt in het gedeelte waar zoogdieren werden verkocht. De eerste 155 coronapatiënten woonden ook vrijwel allemaal rond de markt en mensen die corona kregen en verderop in Wuhan woonden, hadden banden met de markt. Eind juli 2022 moesten er opnieuw 1 miljoen Chinezen in quarantaine vanwege een nieuwe uitbraak in Wuhan. Bij een ander onderzoek werd bij vleermuizen een RmYN02 virus gevonden dat lijkt op SARS-CoV-2.

Aanvragers die de pensioengerechtigde leeftijd bereikten binnen de wettelijke wachttijd van 104 weken komen alsnog in aanmerking voor de eenmalige financiële ondersteuning in geval van Long Covid problemen m.b.t de Regeling zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten. Enkele miljoenen mensen kunnen vanaf half september een vaccinatie  krijgen. Er wordt gevaccineerd met het Comirnaty van Pfizer/BioNTech. Dat richt zich vooral op de Omikronvariant JN.1. N. In het rioolwater wordt vooral die JN.1 variant gevonden. Maar ook binnen die JN1 zijn er weer varianten; KP.3 wordt nu het meeste gevonden, maar ook de KP.2 komt voor.

Bij arbeidsconflicten waarbij sprake is van een werknemer met long covid-klachten kunnen zich soms situaties voordoen die als knellend worden ervaren. Er zin zaken waarbij de bedrijfsarts in het kader van re-integratie adviseert dat de zieke werknemer het aantal werkuren volgens een tijd-contingent hervattingsschema kan uitbreiden, terwijl de werknemer juist meent dat dit niet overeenstemt met het grillige ziekteverloop en dat overmatige inspanning voorkomen moet worden. Is de werknemer of werkgever het niet eens met het advies van de bedrijfsarts, dan kan een deskundigenoordeel bi het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) worden aangevraagd, bijvoorbeeld over de vraag of de werknemer de re-integratieverplichtingen voldoende nakomt. Van partijen kan in beginsel worden verlangd dat ze de adviezen van de deskundigen opvolgen, tenzij er aanwijzingen zin om aan de juistheid daarvan te twijfelen. Het is voor een zieke werknemer met long covid-verschijnselen tot op heden vrij moeilijk om deze aanwijzingen aan te dragen. Ook de rechter moet in beginsel afgaan op het oordeel van de verzekeringsarts.
Als de verzekeringsarts het oordeel van de bedrijfsarts volgt en van oordeel is dat de werknemer onvoldoende meewerkt aan re-integratie, dan kan de werkgever de rechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. In het verlengde daarvan moet de rechter ook oordelen over de vraag of de werknemer door onvoldoende mee te werken aan re-integratie (ernstig) verwijtbaar heeft gehandeld. Dit kan ertoe leiden dat de werknemer om die reden geen aanspraak kan maken op de wettelijke transitievergoeding. Ook kan het UWV zich op het standpunt stellen dat aan de zijde van de werknemer sprake is van een benadelingshandeling en dat daarom een Ziektewetuitkering moet worden geweigerd.
Omdat nog veel onbekend is over de oorzaak en behandeling van long covid klachten, kan de rechter voor een dilemma komen te staan met betrekking tot de vraag of het deskundigenoordeel van het UWV zonder meer gevolgd moet worden of dat de werknemer (deels) gelijk heeft met de stelling dat re-integratie inspanningen tot een verminderde kans op herstel zullen leiden. Dat dilemma weegt zwaar vanwege het feit dat het rechterlijk oordeel op verschillende gebieden (werk, Ziektewetuitkering) grote gevolgen heeft voor de werknemer.

Corona lijkt zich sinds juli 2024 ook weer meer te verspreiden in Nederland. Zo worden er in het riool meer virusdeeltjes aangetroffen. Dat ziet ook het RIVM, want uit recente cijfers blijkt dat er sinds enkele weken sprake is van een stijging van het aantal gevallen. De vraag is of het nieuw gemuteerde virus zich zal blijven ontwikkelen vóór de winter, wanneer infecties en ziekenhuisopnames doorgaans toenemen, en of een nieuw COVID-vaccin in de herfst hierop gericht zal zijn. Ook in het Radboud UMC in Nijmegen worden weer meer mensen met Corona opgenomen. Zij zitten nu wel tegen de tien opnames in een week. Veroorzaker van de zomergolf is een aantal nieuwe subvarianten van het omikron-type van het coronavirus. Die hebben net weer wat andere eigenschappen dan de tot dusver bekende varianten, en daardoor slagen ze erin de immuniteit deels te omzeilen. Officieel heten de subvarianten KP.3, JN.1.7, maar wetenschappers hebben het groepje als geheel aangeduid als de FLiRT-variant. De FLiRT-stammen zijn subvarianten van Omicron en samen waren ze verantwoordelijk voor de meerderheid van de Covid-gevallen in de VS begin juli. Een van hen, KP.3, was verantwoordelijk voor 36,9% van de COVID-infecties in de Verenigde Staten, KP.2 was goed voor 24,4% en KP.1.1 was goed voor 9,2% van de gevallen. De LB.1-stam, die lijkt op de FLiRT-varianten maar een extra mutatie heeft, heeft ook de aandacht getrokken. Toen de zomer begon, was het verantwoordelijk voor 14,9% van de COVID-gevallen. Sinds 28 juni 2024 is er een nieuw onderzoeksportaal geopend voor mensen met long-COVID. 


President Joe Biden testte 17 juli 2024 positief op Covid-19. Daarmee werd een belangrijk campagne-evenement verstoord dat bedoeld was om steun te verwerven onder Latijns-Amerikaanse kiezers op een cruciaal moment in de verkiezingen. Biden, 81, had last van milde symptomen en heeft het antivirale medicijn Paxlovid gekregen.


Het aantal nieuwe coronabesmettingen is gestabiliseerd. In de week van 15 tot 21 juli is het gemiddeld aantal virusdeeltjes in het rioolwater met 4 procent toegenomen ten opzichte van de week ervoor. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater ligt veel hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Steeds meer mensen met coronaklachten melden zich bij de huisarts, vooral 65-plussers. Er is  geen grote toename van het aantal ziekenhuisopnames. Vorige week werden landelijk gemiddeld 18 mensen per dag met een coronabesmetting opgenomen.

In België zijn er flinke zorgen om coronabesmettingen in de olympische ploeg, nadat er deze week al enkele sporters positief getest werden. De besmette atleten stelden hun reis naar Parijs uit. In het Belgische gedeelte van het olympische dorp is een mondkapjesplicht ingevoerd. Bij de Australische waterpolosters zijn vijf speelsters besmet geraakt. Zij zijn nu in isolatie en trainen, als ze zich goed genoeg voelen, eerst individueel. Bij de spelen in 2021 was het totaal aantal coronagevallen onder sporters en begeleiders 148.

De GGD hoeft geen schadevergoeding te betalen aan zo’n 6,5 miljoen mensen na een datalek in coronatijd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Door een datalek waren de privégegevens van iedereen die in het coronasysteem van de GGD stond korte tijd in te zien door alle callcentermedewerkers. De rechtbank oordeelt dat de vrees dat de gegevens in verkeerde handen hadden kunnen komen niet voldoende reden is voor een schadevergoeding. De zaak tegen het ministerie van VWS en de GGD was aangespannen door de Stichting ICAM, voor mensen die zich als gedupeerde hadden gemeld. De stichting zei dat in totaal 6,5 miljoen mensen slachtoffer hadden kunnen worden en eiste 500 euro per slachtoffer. De eis voor mensen die daadwerkelijk slachtoffer werden, was 1500 euro. Als de eis was toegewezen, had het bedrag van de schadevergoeding kunnen oplopen tot ongeveer 3 miljard euro. Het ging om alle mensen die zich hadden laten testen of vaccineren of die hadden meegewerkt aan een bron- en contactonderzoek. Namen, adressen, burgerservicenummers en andere persoonlijke gegevens werden te koop aangeboden, zo werd begin 2021 bekend. Dergelijke gegevens kunnen worden gebruikt door criminelen om identiteitsfraude te plegen of voor phishing en oplichting. Volgens de rechtbank staat vast dat er GGD-medewerkers waren die persoonsgegevens “ter beschikking hebben gesteld aan derden”. Dat wordt het coronadatalek genoemd. Mensen die daarvan slachtoffer zijn geworden, hebben van de GGD een schadevergoeding aangeboden gekregen. Dat zijn er volgens de GGD zo’n 1250. De meesten van hen hebben het aanbod geaccepteerd en vallen daarmee buiten de claim van ICAM.

De Belgische overheid moet een voorraad (covid)vaccins, testapparatuur en mondmaskers ter waarde van 207 miljoen euro vernietigen, omdat de houdbaarheidsdatum van de middelen is verstreken.

In de week van 22 tot 28 juli is het gemiddelde aantal virusdeeltjes in het rioolwater met 13 procent gedaald ten opzichte van de week ervoor. Het RIVM spreekt van een lichte daling. Vorige week stabiliseerde het aantal nieuwe besmettingen, nadat de week ervoor nog een toename van 18 procent werd gemeten.


Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen twee voormalige GGD-medewerksters uit Terneuzen (27 en 34) gevangenisstraffen van respectievelijk 18 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) en 12 maanden (waarvan 4 voorwaardelijk) wegens het vervalsen van corona-vaccinatiebewijzen. Tegen een 32-jarige plaatsgenoot, die de namen verstrekte voor de bewijzen, eist het OM een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. Binnen de GGD Zeeland trokken verdachte transacties op de accounts van beide vrouwen de aandacht. Zo werden voor één persoon drie vaccinaties binnen tien minuten ingepland. Ook kwamen de registraties niet overeen met prikafspraken die in het systeem stonden. Wat ook opviel: de bewijzen waren louter op naam gezet van mensen die buiten het werkgebied van de GGD Zeeland wonen. Toen duidelijk was dat de registraties waren bedoeld om valse vaccinatiebewijzen uit te geven, deed de GGD aangifte bij de politie. Onderzoek wees uit dat het account van de 27-jarige verdachte veelvuldig vanaf haar woonadres werd gebruikt, ook op momenten dat ze volgens het werkrooster niet in dienst was. Van 101 valse vaccinatiebewijzen staat vast dat die met haar account zijn aangemaakt. Het account van de 34-jarige medeverdachte wordt gelinkt aan 184 uitgebrachte vaccinatiebewijzen. De fraude vond plaats in de periode tussen 1 augustus 2021 en 18 januari 2022.De 27-jarige verdachte verkocht de bewijzen aan een 32-jarige plaatsgenoot, die haar de persoonsgevens van klanten had verstrekt. Samen maakten ze prijsafspraken. Volgens het Openbaar Ministerie had de 27-jarige vrouw het grootste aandeel in de fraude, omdat zij ook eigenhandig klanten benaderde en zelf registraties opmaakte met haar account. Voor verstrekte bewijzen ontving ze geld. Uit chats bleek dat ze 300 euro vroeg voor het bewijs van een booster en 200 euro voor een regulier vaccinatiebewijs. Toen haar account werd geblokkeerd, logde de vrouw in met de gegevens van de 34-jarige medeverdachte. “De besmettingen namen toe en de ziekenhuizen lagen overvol”, schetste de officier de periode waarin de fraude plaatsvond. “Juist in die periode hebben verdachten ervoor gekozen om vaccinatiebewijzen te vervalsen. Puur voor eigen gewin. Hiermee hebben zij het risico genomen dat het virus zich verder zou kunnen verspreiden en mogelijk meer slachtoffers zou kunnen maken. Los van de fraudezaak moest de 34-jarige partner van de 27-jarige verdachte zich bij de rechter verantwoorden voor de aanwezigheid van verschillende hoeveelheden cocaïne (56 gram), hennep (1770 gram), 566 xtc-pillen, 6000 euro aan contant geld en munitie. De verboden goederen werden ontdekt toen de politie de vrouw arresteerde en een doorzoeking in hun woning deed. De man nam gedeeltelijk de schuld op zich, het OM geeft de vrouw voor deze feiten het voordeel van de twijfel. De officier van justitie eist tegen de man een gevangenisstraf van vijf maanden.

Vanaf 27 augustus 2024 kunnen de miljoenen Nederlanders die na alle negatieve publiciteit nog durven een afspraak maken voor een nieuwe pfizer vaccin inenting. Het vaccin is als eerst beschikbaar voor alle Nederlanders vanaf 60 jaar en mensen die een verhoogd risico lopen ernstig ziek te worden. Daarnaast is de prik beschikbaar voor mensen in de leeftijd van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen. Ook is het vaccin beschikbaar voor zorgmedewerkers. Mensen die om individuele redenen een vaccinatie willen, bijvoorbeeld vanwege een kwetsbaar gezinslid, kunnen deze ook halen in de najaarsronde. Het vaccineren begint op 16 september en duurt tot en met 6 december. Het vaccin  is aangepast aan de omikronvariant JN.1. Een subversie daarvan, KP.3, komt momenteel het meest voor in Nederland. Er zijn mensen die ernstig ziek kunnen worden van Corona. In de najaarsronde van vorig jaar kregen daarom ruim 2,7 miljoen mensen een vaccinatie. Van de zestigplussers liet ongeveer 50 procent zich vaccineren.

De Verenigde Staten hebben druk uitgeoefend op Facebook om bepaalde berichten over het coronavirus te blokkeren tijdens de pandemie. Dat is een verkeerde gang van zaken, schrijft Facebook-directeur Mark Zuckerberg in een brief aan het Amerikaanse Congres.

De afgelopen maanden zijn er nieuwe veiligheidssignalen gepubliceerd die het Artsencollectief de Gezondheidsraad om directe herevaluatie hebben gevraagd over het gebruik van op mRNA gebaseerde vaccins. Ook het artsencollectief maakt bezwaar tegen de oproep voor nieuwe vaccinatie. Volgen het collectief zijn er de afgelopen maanden nieuwe veiligheidssignalen gepubliceerd die vragen om directe herevaluatie van het gebruik van op mRNA gebaseerde vaccins. Zij  zien in de passieve bijwerkingendatabases wereldwijd ongekende aantallen meldingen, specifiek voor de mRNA-coronavaccins. Zowel Eurovigilance (EMA) als  DAEN (Australië) laten een hoeveelheid bijwerkingen zien die twee keer hoger zijn dan de meldingen van alle medicijnen samen. Over de ernst van deze bijwerkingen verschillen landen van mening, waarbij opvalt dat het Lareb veel vaker bijwerkingen als niet-ernstig karakteriseert dan andere landen. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren steeds meer onderzoeken gepubliceerd die een veiligheidssignaal afgeven tegen het gebruik van mRNA-coronavaccins. Prof. dr. Ronald Meester, hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening aan de VU, en Dr. Marc Jacobs, dataonderzoeker en hun team van artsen en analisten stellen dat “een causaal verband tussen covid19-vaccinaties en sterfte aannemelijk is” en dat de vaccinaties “waarschijnlijk helemaal niet veilig” zijn. Met name de analyses van CBS en RIVM, die veiligheid en effectiviteit suggereerden, zijn door hun analyses onhoudbaar geworden. Daarnaast wordt een meta-analyse gedaan op gepubliceerde artikelen omtrent veiligheid van coronavaccins, waaruit blijkt dat de wetenschap zeer matig heeft gewerkt op dit dossier. Niet voor niets concluderen zij dat “Het ‘follow the science’-beleid rondom Covid-19 dus eigenlijk voornamelijk was gebaseerd op drijfzand.” De studie van prof. Meester en Dr. Jacobs geeft ook een zorgwekkend overzicht van ernstige, mogelijk dodelijke, bijwerkingen van de coronavaccins, zoals myocarditis en heftige immuunreacties.
Enkele observaties:
  1. mRNA-vaccins gegeven aan de zwangere vrouw, worden aangetroffen in de bloedsomloop van het ongeboren kind. De mogelijke immunologische gevolgen hiervan voor de baby zijn niet te overzien, en daarmee onacceptabel.
  2. De kans op ziek worden door Covid-19 neemt na meerdere vaccinaties niet af, maar juist toe bij werkende, gezonde mensen. Dit duidt op een geïnduceerde verzwakking van het immuunsysteem. Dat is zeer zorgwekkend en congruent met een toename van IgG4-niveaus na mRNA-vaccinaties.
  3. Vooral oudere kwetsbare personen zijn waarschijnlijk gevoelig voor sterfte als gevolg van coronavaccinatie met Pfizer-mRNA-vaccins, zoals blijkt uit een Noorse studie.

De mogelijke veiligheidsrisico’s van op mRNA gebaseerde middelen zijn op dit moment nog veel te groot om dit als standaardzorg aan de bevolking aan te bieden.

Het collectief geeft de volgende aanbevelingen en adviezen;

  • Uitgaande van het voorzorgsprincipe en de positieve zorgplicht van de overheid dient het gebruik van op mRNA gebaseerde middelen per direct gestopt te worden.
  • Het Novavax-vaccin, dat op reguliere antigenproductie is gebaseerd, is een alternatief, dat echter momenteel niet beschikbaar is. Ik adviseer dit vaccin weer beschikbaar te maken.
  • Verplichting tot volledige informatieverstrekking volgens de regels van informed consent.
  • De najaarscampagne uit te voeren met niet-mRNA gebaseerde vaccins, zoals bijvoorbeeld Novavax.

Hooggeplaatste ambtenaren in de VS hebben in 2021 herhaaldelijk druk uitgeoefend om berichten te censureren, meldt Zuckerberg van Facebook. Daarbij ging het niet alleen over de verspreiding van onjuiste informatie, maar ook over humoristische berichten en satire. Hoewel Meta – het bedrijf achter het socialemediaplatform – het laatste woord had over de inhoud, was de druk vanuit de overheid verkeerd, schrijft de topman. Facebook verwijderde miljoenen berichten over het coronavirus tijdens de pandemie. Dat leidde tot onvrede onder mensen die kritiek hadden op lockdowns, vaccins en de mondkapjesplicht. Zuckerberg is niet de enige die achteraf ontevreden is over de aanpak van berichten tijdens de coronapandemie. Ook Jack Dorsey, oud-topman van Twitter, zei dat het blokkeren van bepaalde berichten op het platform te ver ging. Bedrijven als X vinden dat de vrijheid van meningsuiting het grootste goed is, binnen de grenzen van de wet. Maar afgelopen weekend werd de topman van Telegram in Frankrijk gearresteerd, omdat de autoriteiten vinden dat zijn bedrijf te weinig doet aan het bestrijden van criminaliteit via de dienst.

Ruim 400.000 ondernemers hebben uitstel van betaling voor belastingen. Zij vroegen voor € 19,6 miljard uitstel van betaling aan. Eind april 2024 staat hiervan nog € 9,6 miljard open.

Stijging van het aantal Covid-19-gevallen in Rusland

In Rusland is e een sterke stijging van het aantal Covid-19-gevallen sinds begin september 2024. Het aantal Covid-19-gevallen neemt in heel Rusland toe, als gevolg van twee nieuwe varianten die beter bestand zijn tegen immuniteit, meldde Rospotrebnadzor, de Russische waakhond voor consumentenveiligheid. In de afgelopen twee tot drie weken zijn infecties van de KP.3- en LB.1-varianten met respectievelijk 100% en 400% toegenomen. Rospotrebnadzor identificeerde ze als “FLiRT-varianten”, een term die wordt gebruikt om verschillende varianten te beschrijven  die onafhankelijk van elkaar dezelfde set mutaties hebben opgelopen. “Deze varianten hebben specifieke mutaties in het spike-eiwit waardoor het virus de immuunreactie kan ontwijken, terwijl het nog steeds effectief cellen infecteert. 



error: Content is protected !!